Iz drugih medija

Objavljeno: 29.4.2019. u 11:10
Prikaza: 865
|
Autor: M.R.

Guzine, Puzigaće, Derikoze i Ubiparipi

Pokušavajući zajebati državu, zajebali same sebe

root : Pokušavajući zajebati državu, zajebali same sebeIlustracija(Foto: IStock)

Nitko toga mudrijaša, hrvatskog čovjeka, nikad nije zeznuo. Izmotavati se, izvlačiti, varati, lagati, vrdati, muljati, kenjati, maslati, hvatati krivine i praviti se blesav njegove su tradicionalne vještine u borbi protiv stranih ugnjetača.

Iz rubrike Jutarnjeg lista, Klasa optimist, u nastavku donosimo tjednu kolumnu Ante Tomića.

„IMA u našem kraju selo bez dimnjaka”, pohvalio mi se u utorak netko u Gradskoj knjižnici u Požegi.

„Čuj, bez dimnjaka?” začudio sam se.

„Bez dimnjaka, tako ga zovu”, objasnio je ljubazni domaćin. „U tursko se doba porez računao po dimnjacima pa ih seljaci nisu zidali.”

„Eh, čega se naš narod neće dosjetiti”, uzdahnuo sam zadivljeno, kako se već u ovakvim prilikama očekuje da uzdahnete jer, znate i sami, dosjetljivost je hrvatskog čovjeka legendarna. Nitko toga mudrijaša, hrvatskog čovjeka, nikad nije zeznuo. Izmotavati se, izvlačiti, varati, lagati, vrdati, muljati, kenjati, maslati, hvatati krivine i praviti se blesav njegove su tradicionalne vještine u borbi protiv stranih ugnjetača.

Stanovnici Baćin Dola, provjerio sam na internetu, zbilja ističu kao svoju znamenitost da jednom u povijesti nisu imali dimnjake. Gradili su ih samo do pod grede. Danas se, istina, dimnjaci uspravljaju iznad kuća, otkrit ćete možda i razočarano vozeći se krivudavom cestom preko zelenih padina Psunja, dvadesetak kilometara zapadno od Požege, ali dopustite mašti da vas odvede u herojsko vrijeme prije tri ili četiri stotine godina.

Turski poreznici bili su zacijelo nemalo zbunjeni kad su prvi put došli i opazili da nemaju zakonske osnove seljacima otimati ljetinu i stoku. Podizali su svoje prljave lanene čalme i češali se po ćelama okrećući se nasred sela, nadajući da će ugledati neki dimnjak, pa da po svom običaju nahrupe na vrata, izbiju bičem i drskog seljaka, i njegovu ženu koja im u suzama, preklinjući grli noge, i staru majku koja ih proklinje užasnim psovkama, i odu s vrećama žita i repe i nekoliko komada upravo ojanjene, snježnobijele, meketave janjadi. Ali, nigdje dimnjaka! U cijelom selu nije bilo nijednog okomitog zidanog kanala iznad sljemena, tek su kroz slamnate krovove ubogih potleušica milili gotovo nevidljivi pramenčići dima.

Šta je sad ovo, oca im nevjerničkoga, pomislili su glupi Turci.

A za to vrijeme naši su se u kućama podlo kesili. Na čađavim licima jasno su svijetlile njihove nasmijane oči, a kad je jedno dijete upitalo čemu se smiju, jedan se muškarac zakašljao, hraknuo i pljunuo crnu slinu na tinjajuću bukovu glavnju na ognjištu, pa mu objasnio:

„Vidiš, sine”, počeo je mazeći derana po kuštravoj glavici, „naša je kršćanska dužnost uskratiti namete mrskim zavojevačima, neljudski ih izgladniti, smicalicama tako uništiti njihov borbeni moral da oni naprosto ne mogu napredovati. Samo zbog nas turska sila pod bečkim zidinama iscrpljeno klone i sruši se na zemlju. Cijela kršćanska Europa danas mirno spava jer se mi ovdje grijemo i kuhamo na otvorenoj vatri kao špiljski ljudi. Ili, kako pjesnik reče, od ropstva bi davno u valih potonula Italija, o hrvatskijeh da se žalih more otomansko ne razbija!”

Slušajući ove svečane riječi dječak je šmrcnuo i obrisao se dlanom.

„Eh, znam”, rekao je raznježeni otac. „Znam kako ti je, mali moj, i meni se srce stisne i suze krenu kad se toga sjetim.”

„Ma nije to, tata”, odgovorio mu je dječak, „nego mi ide dim u oči.”

Žalosna je zapravo ova priča, kako god se nekome možda činilo da su seljaci iz Baćin Dola kraj Požege dosjetljivo izbjegli plaćanje poreza. U narodnim predajama oni su nepokorni, ponosni pobunjenici, borci za krst časni i slobodu zlatnu, a u stvarnosti su se borili jedino za dah u zadimljenim potleušicama. Jedina nagrada koju su dobili uskraćujući sebi vrijednu civilizacijsku stečevinu poput dimnjaka, vjerojatno je bila da su jedno jutro osvanuli nepomični i hladni na podu od nabijene gline, svi do zadnjega ugušeni ugljičnim monoksidom.

Podsjetilo me to na jednu beogradsku večer otprije nekoliko godina, u restoranu Tika's na Paliluli. Okupljeni iz različitih krajeva nekadašnje Jugoslavije, gotovo smo se mazohistički nadmetali kome je gore, tko je od nas osuđen živjeti sa strašnijim propalicama i huljama, a pobijedio je naposljetku, po jednoglasnom sudu, jedan bosanski Srbin.

„Nema na čitavome svijetu većih budala od bosanskih Srba”, počeo je on s jezivom veselošću, u isto vrijeme čudnovato nekako i sumoran i nasmijan. „Zamislite, molim vas, u drugoj polovici devetnaestog vijeka došla je u njihove grmečke i kozaračke vrleti austrougarska vlast da ih popiše, da ih s njihovim imenima i prezimenima zabilježi u svojim službenim knjigama i učini građanima jedne velike carevine. Ti musavi zamazanci dotad možda nisu ni imali prezimena ili, ako su ih imali, svakako nisu bila ona koja su kazali. Jer, što su oni radili? Oni su lagali popisivačima”, šapnuo je zaprepašteno naš prijatelj.

Umjesto da se normalno, ljudski predstave kao Jovanovići, Milutinovići ili Nikolići, bosanski Srbi izmišljali su nekakva smiješna ili sramotna imena. Bio je to valjda čin pobune. Htijući prevariti vlast, demonstrirati neposlušnost caru Franji Josipu, seljak bi kazao da se zove Guzina, Puzigaća, Derikoza ili Ubiparip.

„Oprostite, još jednom?”

„De-ri-ko-za”, naglasio bi seljak slog po slog, krišom namigujući susjedu, a susjed bi rukom pokrivao krezuba usta da ne prasne u smijeh.

Popisivač, međutim, ništa od toga ne bi primjećivao.

„De-ri-ko-za”, ponovio bi on ravnodušno, čeličnim perom i mastilom upisujući kosim vitičastim slovima kretena u debelu knjigu, da on tamo ostane sve do kraja svijeta.

Prođe tako stotinu i više godina, odavno više nema ni Austro-Ugarske Carevine ni Franje Josipa, jedva ih se više i sjećamo, a Guzine, Puzigaće, Derikoze i Ubiparipi još nose svoja smiješna ili sramotna imena. Baš kao i oni iz Baćin Dola, htjeli su biti pametni, a ispali su glupi. I to se nekako ponavlja sve do naših dana. Premda su komično neuspješni, mudrijaši ne odustaju. Iz generacije u generaciju ustrajno se izmotavaju, izvlače, varaju, lažu, vrdaju, muljaju, kenjaju, maslaju, hvataju krivine, prave se blesavi i na bezbrojne druge načine pokušavaju zajebati državu, da bi naposljetku obično zajebali samo sebe.

Broj komentara: 4

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava
Stipe

Stipe

Komentirano: 30.4.2019. | 11:29

1

uf vladoo i ti si ga sad uprskao šefa, stanicu i tri kilometra pruge. Da neki švabo ima bolju rakiju od nas? Svašta. Pa naše je sve najbolje na svijetu!¨Slušam neki dan jednog mudrog gospodina kako priča kako na Floridi nisu znali poštenog poda napraviti dok bosanci tamo nisu otišli pa im objasnili što je brodski pod, što pločice, što je deka, a što monta. Baš tupavi ti amerikanci: prave rakete, a poda ne znaju napravit, eh..
PrijesvegaBaja

PrijesvegaBaja

Komentirano: 30.4.2019. | 11:24

2

To nisu Slavonci nego hercegovci tj bosanci i svi smradovi se naselili ovde jer ih je onaj krivousti peder pozva da dođu krast i mutit po lipoj našoj.
vladoo

vladoo

Komentirano: 30.4.2019. | 10:21

3

zaboravio sam istaknuti činjenicu da su naši seljaci NAMJERNO uništili tu posudu da nebi plaćali porez...nije bilo važno što je rakija škart
vladoo

vladoo

Komentirano: 30.4.2019. | 10:13

4

Zanimljivo...često sam slušao takve priće "a jesmo iz prešli ('ko papir guzicu)" Ima jedna u vezi rakije. Ista prića...porez se plaćao na kazane za peći rakiju. Kazan je stroj koji ima svoje dijelove o kojima ovisi kvaliteta rakije. Razlika između naših kazana i onih austro-ugarskih je u maloj posudici unutar kazana koja služi očuvanju arome šljive ili drugog voća u samoj rakiji. Naši kazani te posudice nemaju i zato naša rakija nema neki "okus" šljive već okus "bureta" ali porez se plaćao na kazane koji imaju tu posudicu a oni koji nemaju nisu morali platiti porez. Tako da su naši stari zajebali austrijance za porez a sebe za dobru rakiju. bdw ni dan danas nemamo kompletne kazane za peći rakiju. To sam čuo od jednog fanatika koji je u austriji proučavao tradiciju pečenja rakije pa je proučavao i njihove kazane i uspoređivao ih s našima...tako je i otkrio tu jednu jedinu razliku na kazanima. Navodno je "okus" rakije toliko različit da austrijanci nisu smatrali našu rakiju konkurencijom, odnosno, smatrali su je škartom pa je nisu ni oporezovali.

Broj komentara: 4

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava

Komentari članaka objavljuju se u realnom vremenu. SBplus.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani.

Ostali članci u rubrici
SBplus.hr, Slavonski Brod : Na pomolu je raskol Brune Esih i Zlatka Hasanbegovića?

Sabor Neovisnih u Zadru ili Zagrebu

Na pomolu je raskol Brune Esih i Zlatka Hasanbegovića?

16.7.2019. | 11:00
Istodobno bi se mogla održati dva sabora Neovisnih za Hrvatsku, što bi definitivno podijelilo stranku, slično onome kada je u rujnu 1993. Anto Đapić u Kutini sazvao izvanredni sabor Hrvatske stranke prava i kada je razvlašten dotadašnji predsjednik HSP-a, Dobroslav Paraga.
Istodobno bi se mogla održati dva sabora Neovisnih za Hrvatsku, što bi definitivno podijelilo stranku, slično onome kada je u rujnu 1993. Anto Đapić u Kutini sazvao izvanredni sabor Hrvatske stranke prava i kada je razvlašten dotadašnji predsjednik HSP-a, Dobroslav Paraga.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Uskoro bi cijena letova mogla skočiti za najmanje 10 posto

Kraj jeftinih putovanja zrakoplovom?

Uskoro bi cijena letova mogla skočiti za najmanje 10 posto

15.7.2019. | 11:45
Svijet je još nakon Drugog svjetskog rata sklopio dogovor da porez na gorivo koje pokreće avione neće postojati kako bi se komercijalizirali letovi zrakoplovom. Ipak, ovog je tjedna najavljeno uvođenje takozvanog eko-poreza na letovima.
Svijet je još nakon Drugog svjetskog rata sklopio dogovor da porez na gorivo koje pokreće avione neće postojati kako bi se komercijalizirali letovi zrakoplovom. Ipak, ovog je tjedna najavljeno uvođenje takozvanog eko-poreza na letovima.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Gdje su nestali blokirani i 42 milijarde kuna njihova duga?

Pro et contra

Gdje su nestali blokirani i 42 milijarde kuna njihova duga?

13.7.2019. | 10:15
Vlada se pohvalila da je dug blokiranih sa 64,8 milijardi pao na 23,2. No, postavlja se pitanje nisu li vjerovnici počeli izvaninstitucionalno naplaćivati svoja potraživanja.
Vlada se pohvalila da je dug blokiranih sa 64,8 milijardi pao na 23,2. No, postavlja se pitanje nisu li vjerovnici počeli izvaninstitucionalno naplaćivati svoja potraživanja.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Noga je smrskana i amputirana, ali ne i duh

On je životni pobjednik

Noga je smrskana i amputirana, ali ne i duh

10.7.2019. | 13:43
Dečku, dvometrašu, 15-godišnjaku, košarkašu, u kultnoj Dubravi, u njegovu kvartu, u samo jednoj sekundi promijenio se život. Baš ispred dvorane, na nogostupu, sa 100 km/h ga je zakucao u betonski stup neki automobil, dok je išao u - dućan.
Dečku, dvometrašu, 15-godišnjaku, košarkašu, u kultnoj Dubravi, u njegovu kvartu, u samo jednoj sekundi promijenio se život. Baš ispred dvorane, na nogostupu, sa 100 km/h ga je zakucao u betonski stup neki automobil, dok je išao u - dućan.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Zbog klimatskih promjena sve čudniji prizori

Je li to konačno upozorenje svijetu?

Zbog klimatskih promjena sve čudniji prizori

9.7.2019. | 9:20
Tlo se nekada otapalo ljeti, a zamrzavalo u studenom i prosincu što se više ne događa. Biljke, životinje i mikroorganizmi zarobljeni milijunima godina u permafrostu sada ispuštaju ugljik dioksid i metan u atmosferu što ubrzava zagrijavanje planete. Znanstvenici procjenjuju da u p
Tlo se nekada otapalo ljeti, a zamrzavalo u studenom i prosincu što se više ne događa. Biljke, životinje i mikroorganizmi zarobljeni milijunima godina u permafrostu sada ispuštaju ugljik dioksid i metan u atmosferu što ubrzava zagrijavanje planete. Znanstvenici procjenjuju da u p
SBplus.hr, Slavonski Brod : Mnoge oduševilo scensko uprizorenje romana Drage Hedla

'Donjodravska obala' na sceni

Mnoge oduševilo scensko uprizorenje romana Drage Hedla

30.6.2019. | 8:59
Uvijek je nezahvalno kockati se proročanstvima, ali usuđujem se i proričem ovoj hrabroj političkoj i performerskoj gesti, da će ući u antologije kao jedan od trajnih svjetionika naših prostora.
Uvijek je nezahvalno kockati se proročanstvima, ali usuđujem se i proričem ovoj hrabroj političkoj i performerskoj gesti, da će ući u antologije kao jedan od trajnih svjetionika naših prostora.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Katolici moraju odlučiti - jesu li za papu ili populiste

Izbor ili - ili

Katolici moraju odlučiti - jesu li za papu ili populiste

25.6.2019. | 10:59
Prijeti raskol, a jedini način da se onspriječi jest, po Bannonu i njegovima, 'dijalog s populistima' u kojemu će Papa prihvatiti njihove teze i implementirati ih u nauk Katoličke crkve, 'na tragu njezine tradicije'.
Prijeti raskol, a jedini način da se onspriječi jest, po Bannonu i njegovima, 'dijalog s populistima' u kojemu će Papa prihvatiti njihove teze i implementirati ih u nauk Katoličke crkve, 'na tragu njezine tradicije'.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Svima će nam izrasti - rogovi

Nema nam pomoći

Svima će nam izrasti - rogovi

24.6.2019. | 13:30
“Rogovi”, kažu istraživači, ne rastu s prednje strane glave, već na potiljku. Događa se to da korisnici mobitela običavaju zadubiti glavu unaprijed dok gledaju u zaslon uređaja.
“Rogovi”, kažu istraživači, ne rastu s prednje strane glave, već na potiljku. Događa se to da korisnici mobitela običavaju zadubiti glavu unaprijed dok gledaju u zaslon uređaja.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Dužnici (pre)umorni - polako odustaju od tužbi

Priča o 'švicarcu' i dalje traje

Dužnici (pre)umorni - polako odustaju od tužbi

24.6.2019. | 11:15
Dvije su strane kompleksne i dugotrajne priče - oštećeni koji tuže banke i ne žele odustati dok ne ishode pravdu i vrate svoj novac, ali i oni koji su već odustali, zasićeni trakavicom i umorni od borbe s “vjetrenjačama”.
Dvije su strane kompleksne i dugotrajne priče - oštećeni koji tuže banke i ne žele odustati dok ne ishode pravdu i vrate svoj novac, ali i oni koji su već odustali, zasićeni trakavicom i umorni od borbe s “vjetrenjačama”.
SBplus.hr, Slavonski Brod : 'Da ja radim kao ministar, mogao bih u mirovinu s 95'

Ante Tomić:

'Da ja radim kao ministar, mogao bih u mirovinu s 95'

23.6.2019. | 10:15
I njegovateljicama se sviđao ministar Pavić, činio im se pristojan i mio s onim podbratkom i naočalama, i nisu shvaćale zašto ga napadaju zbog prijedloga da se u penziju ide sa 67 godina
I njegovateljicama se sviđao ministar Pavić, činio im se pristojan i mio s onim podbratkom i naočalama, i nisu shvaćale zašto ga napadaju zbog prijedloga da se u penziju ide sa 67 godina
SBplus.hr, Slavonski Brod : Lošije je samo Bugarima

Životni standard

Lošije je samo Bugarima

21.6.2019. | 11:05
Prosječna potrošnja u Hrvatskoj bila je čak oko 37 posto, ili gotovo dvije petine manja od prosjeka EU. Manju potrošnju od Hrvata imali su samo Bugari, koji su lani trošili 44 posto manje od Unijina prosjeka.
Prosječna potrošnja u Hrvatskoj bila je čak oko 37 posto, ili gotovo dvije petine manja od prosjeka EU. Manju potrošnju od Hrvata imali su samo Bugari, koji su lani trošili 44 posto manje od Unijina prosjeka.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Koliko suci porotnici koštaju sudove?

'Fikusi su barem ukras'

Koliko suci porotnici koštaju sudove?

31.5.2019. | 12:05
Telegram ima pouzdane podatke da je 15 od 36 sudaca porotnika Županijskog suda u Slavonskom Brodu također stranački angažirano ili da politički djeluju. - Ne bih ih čak usporedio ni s fikusom jer fikusi su bar ukras, imaju dekorativnu funkciju. Iako najsitniji i najbeznačajniji k
Telegram ima pouzdane podatke da je 15 od 36 sudaca porotnika Županijskog suda u Slavonskom Brodu također stranački angažirano ili da politički djeluju. - Ne bih ih čak usporedio ni s fikusom jer fikusi su bar ukras, imaju dekorativnu funkciju. Iako najsitniji i najbeznačajniji k
SBplus.hr, Slavonski Brod : 'Nisam znao da ne smijem biti član stranke i sudac porotnik'

Mile Perković:

'Nisam znao da ne smijem biti član stranke i sudac porotnik'

28.5.2019. | 12:40
Perković, koji inače radi kao domar u zgradi Brodsko-posavske županije, ima vrlo živahan profil na Facebooku gdje objavljuje i slike s poznatim osobama koje su mu pozirale za zajedničke fotografije. Među njima je i hrvatska predsjednica Kolinda Grabar Kitarović koja, za razliku o
Perković, koji inače radi kao domar u zgradi Brodsko-posavske županije, ima vrlo živahan profil na Facebooku gdje objavljuje i slike s poznatim osobama koje su mu pozirale za zajedničke fotografije. Među njima je i hrvatska predsjednica Kolinda Grabar Kitarović koja, za razliku o
SBplus.hr, Slavonski Brod : Hrvatsku neće spasiti ni turizam ni doznake iz inozemstva

Većina se neće odreći svojih privilegija

Hrvatsku neće spasiti ni turizam ni doznake iz inozemstva

26.5.2019. | 15:50
Hrvatska većina parazitira: počevši od stanova koje su u Jugoslaviji 'kupili' uz pomoć inflacije - dakle na račun sljedećih generacija, bilo neradom u javnom sektoru, bilo radom u kvaziprivatnom sektoru nakačenom na javni, bilo sitnim ili krupnim privilegijama kroz poticaje, dopl
Hrvatska većina parazitira: počevši od stanova koje su u Jugoslaviji 'kupili' uz pomoć inflacije - dakle na račun sljedećih generacija, bilo neradom u javnom sektoru, bilo radom u kvaziprivatnom sektoru nakačenom na javni, bilo sitnim ili krupnim privilegijama kroz poticaje, dopl
SBplus.hr, Slavonski Brod : Bit ćemo žedni pokraj vode?

Uskoro nećemo imati više što založiti

Bit ćemo žedni pokraj vode?

25.5.2019. | 9:50
Četiri najveća hrvatska izvora, sada i službeno potvrđeno, više nisu u hrvatskim rukama.Ostali smo bez Lipika, Jamnice, Svetog Roka i Cetine.
Četiri najveća hrvatska izvora, sada i službeno potvrđeno, više nisu u hrvatskim rukama.Ostali smo bez Lipika, Jamnice, Svetog Roka i Cetine.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Bore se za Crkvu s manje hijerarhije, a ravnopravnim ženama

Pobuna katolkinja

Bore se za Crkvu s manje hijerarhije, a ravnopravnim ženama

24.5.2019. | 14:50
Tisuće i tisuće vjernica ne želi se pomiriti s tim. Bog sasvim sigurno nije rekao da je muškarac gospodar a žena sluškinja, taj su poredak stvorili ljudi i ljudi ga mogu razmontirati. Ovo je 2019. godina, ne želimo to više trpiti, poručile su.
Tisuće i tisuće vjernica ne želi se pomiriti s tim. Bog sasvim sigurno nije rekao da je muškarac gospodar a žena sluškinja, taj su poredak stvorili ljudi i ljudi ga mogu razmontirati. Ovo je 2019. godina, ne želimo to više trpiti, poručile su.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Jerku Zovku sudili su članovi HDZ-a i HSP AS. Doslovno.

Kako je to moguće?

Jerku Zovku sudili su članovi HDZ-a i HSP AS. Doslovno.

24.5.2019. | 10:00
Članovi sudskog vijeća ne smiju imati veze s politikom. Ipak, svima su nam nekako promakli ovi u Slavonskom Brodu. Pronašli smo nekoliko sudaca porotnika koji su bili u strankama i na političkim funkcijama dok su sudili.
Članovi sudskog vijeća ne smiju imati veze s politikom. Ipak, svima su nam nekako promakli ovi u Slavonskom Brodu. Pronašli smo nekoliko sudaca porotnika koji su bili u strankama i na političkim funkcijama dok su sudili.
SBplus.hr, Slavonski Brod : 'Vi vrijeđate osjećaje hrvatskog naroda'

Policija članovima Društva:

'Vi vrijeđate osjećaje hrvatskog naroda'

23.5.2019. | 12:15
Osim što im je rečeno da kumrovečkim skupom „vrijeđaju osjećaje hrvatskog naroda", čuli su i da „naročito vrijeđaju osjećaje hrvatskih branitelja", a neke braniteljske udruge navodno su čak i tražile zabranu skupa, premda javno ništa takvo nije objavljeno.
Osim što im je rečeno da kumrovečkim skupom „vrijeđaju osjećaje hrvatskog naroda", čuli su i da „naročito vrijeđaju osjećaje hrvatskih branitelja", a neke braniteljske udruge navodno su čak i tražile zabranu skupa, premda javno ništa takvo nije objavljeno.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Stiglo ozbiljno upozorenje u vezi korištenja LED žarulja

Najmlađi u najvećoj opasnosti

Stiglo ozbiljno upozorenje u vezi korištenja LED žarulja

22.5.2019. | 9:50
Žarulje koje dominiraju kućanstvima odgovorne su za probleme s vidom nakon 50-e, kompletno uništavaju kvalitetu sna, a posebno su na njih osjetljivi najmlađi.
Žarulje koje dominiraju kućanstvima odgovorne su za probleme s vidom nakon 50-e, kompletno uništavaju kvalitetu sna, a posebno su na njih osjetljivi najmlađi.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Utrostručen broj registriranih birača u dijaspori

U tri godine

Utrostručen broj registriranih birača u dijaspori

21.5.2019. | 16:40
Građani više ne moraju odlaziti u diplomatska predstavništva i tražiti da ih registriraju u popis birača.
Građani više ne moraju odlaziti u diplomatska predstavništva i tražiti da ih registriraju u popis birača.