Iz drugih medija

Objavljeno: 12.8.2020. u 9:25
Prikaza: 19629
|
Autor: Drago Hedl/Telegram

Pokušaj prevare slavonskog HDZ-ovca

Obitelj se udružila da jeftino dođe do vrijedne nekretnine

root : Obitelj se udružila da jeftino dođe do vrijedne nekretnineAntun Bogović(Foto: telegram)

Članovi iste obitelji na dražbi su dali gotovo 60 ponuda dižući lažno vrijednost nekretnine kako bi drugi odustali.

PRIVATNA tvrtka Đuro Đaković Stan iz Slavonskog Broda, u vlasništvu Antuna Bogovića, predsjednika HDZ-ove Zajednice poduzetnika i obrtnika Brodsko-posavske županije, prijevarom je pokušala doći do vlasništva vrijedne nekretnine, zgrade i parka veličine 4000 metara četvornih u Ulici Ivana Cankara. Ta se nekretnina prodavala putem elektroničke dražbe, a radilo se o imovini propale tvrtke Pan Papirna industrija, Trgopromet čiji je stečajni upravitelj, da bi namirio vjerovnike, nekretninu stavio na dražbu.', piše Telegram čiji članak u nastavku prenosimo u cijelosti.

"Elektronička dražba koju je provodila Fina započela je 25. veljače ove godine u 00:00 sati, a prvu valjanu ponudu poslala je tvrtka Đuro Đaković stan, u vlasništvu Antuna Bogovića, samo 8 sekundi nakon započete dražbe, dakle u 00:00:08. Đuro Đaković stan ponudio je 776.250 kuna.

No, samo 6 sekundi kasnije, u 00:00:14 sati stiže i druga valjana ponuda: odvjetnica Ana-Maria Bogović ponudila je 876.250 kuna. Trebalo je čekati samo pet sekundi, do 00:00:19 sati, kada je predana i treća ponudu u iznosu od 976.250 kuna. Ponuditelj je bio Ivan Bogović.

Ponuditelji su supružnici

Zanimljivo, odvjetnica Ana-Marija Bogović i Ivan Bogović prijavljeni su na istoj adresi u Slavonskom Brodu, u Ulici Ivana Mažuranića. Riječ je o supružnicima. U istu obitelj spada i vlasnik tvrtke Đuro Đaković stan, Antun Bogović: on je otac Ivana Bogovića.

Borba za vlasništvo nad atraktivnim zemljištem bila je žestoka. Supružnici, odvjetnica Ana-Maria Bogović i Ivan Bogović u sljedećih šest minuta dali su ukupno 52 (!) ponude, međusobno se nadmećući sve većim i većim iznosima.

Na kraju, u 00:06:17 sati dražba je zaključena: pobijedio je suprug Ivan Bogović s ponudom koja je bila gotovo osam puta veća od početne cijene: 6,176.250 kuna! Njegova supruga, odvjetnica Ana-Maria Bogović odustala je nakon što je ponudila iznos od 6.076.250 kuna.

Tražili povrat jamčevine

Iako je, kao što smo vidjeli, borba za nekretninu veličine 4000 metara četvornih, bez obzira što se radilo o supružnicima, bila žestoka, nesmiljena i nemilosrdna, finale priče još je zanimljiviji. Pobjednik Ivan Bogović, koji je izlicitirao iznos od 6,176.250 kuna, nije u roku od 30 dana uplatio 6,176.250 kuna, umanjeno za iznos položene jamčevine od 103.500 kuna.

U međuvremenu, a prije isteka roka u kojem je Ivan Bogović trebao uplatiti preostalih 6,072.750 kuna, njegova supruga, odvjetnica Ana-Maria Bogović obavijestila je stečajni sud o podnošenju zahtjeva za povrat jamčevine, s obzirom da je nekretnina dosuđena drugom ponuditelju, njenom suprugu.

Strpljivo čekaju da svi otpadnu

Kako su tijekom dražbe, kada su cijene, zahvaljujući supružnicima Bogović otišle u nebo, odustale tvrtke Boso iz Vinkovaca, Eko Buhač iz Vukovara i Addiko Bank iz Zagreba, koji su, kao i Ivan Bogović, Ana-Maria Bogović, te tvrtka Đuro Đaković stan (u vlasništvu Antuna Bogovića) uredno uplatili jamčevinu u iznosu od 103.500 kuna, nekretnina je pripala tvrtki Đuro Đaković stan. Ta je tvrtka, da podsjetimo, prva izašla s ponudom od 776.250 kuna, i to samo osam sekundi nakon početka dražbe i kasnije se, do završetka licitacije, više nije javljala, čekajući unaprijed dogovoreni rasplet.

Zanimljivo, tvrtka Đuro Đaković stan krenula je u nadmetanje sa spomenutim iznosom, mada je početna cijena bila 1,035.000 kuna. Naime, ponuđena cijena ne može biti manja od procijenjene vrijednosni za 25 posto, pa su tako izašli s najmanjom mogućim iznosom od 776.250 kuna i – pobijedili!

Banke se obratile sudu

Kad je postalo jasno kako su dva člana obitelji, supružnici Ivan i Ana-Maria Bogović uspjeli namjestiti da nekretnine dobije tvrtka Đuro Đaković stan u vlasništvu trećeg člana obitelji Antuna Bogovića, inače i predsjednika HDZ-ove Zajednice poduzetnika i obrtnika Brodsko- posavske županije, ostali sudionici elektroničke dražbe – Boso, Eko Buhač i Addiko Bank, obratili su se Trgovačkom sudu u Osijeku.

Posumnjali su u zakonitost postupanja Ivana Bogovića, odvjetnice Ana-Marije Bogović i tvrtke Đuro Đaković stan, navodeći kako imaju saznanja da su ponuditelji u rodbinskom odnosu te da su im, očitom zloporabom, onemogućili sudjelovanje u dražbi. Tvrdili su kako se radi o ”očitoj zloupotrebi prava na štetu stečajne mase i vjerovnika s ciljem da se jeftino i po početnoj cijeni, domognu navedene nekretnine”.

Addiko Bank, pak, dodala je ”sumnju u zloupotrebu dražbovanja od strane ponuditelja s ciljem da se navedene nekretnine steknu po nižoj cijeni i da se iz dražbovanja eliminiraju ostali ponuditelji”.

Sudac poništio dražbu

Sudac trgovačkog suda u Osijeku Tihomir Kovačević donio je 25. svibnja ove godine rješenje kojim je oglasio nevažećom dosudu nekretnine Ivanu Bogoviću, te poništio elektroničku javnu dražbu, a kao ”preuranjen” odbio je Bogovićev zahtjev za povrat jamčevine u iznosu od 103.500 kuna.

Zanimljivo je kako sudac objašnjava da tijek dražbe ”nedvojbeno upućuje na zaključak kako se u konkretnom slučaju radilo o usklađenom djelovanju troje ponuditelja s ciljem eliminiranja drugih ponuditelja iz sudjelovanja u elektroničkoj javnoj dražbi, sve kako bi se navedena nekretnina u konačnici dosudila Đuro Đaković stanu iz Slavonskog Broda”.

U obrazloženju rješenja, sudac Kovačević podsjeća i na Zakona o zaštiti tržišnog natjecanja kojim su, među ostalim, ”zabranjeni svi sporazumi između dva ili više neovisnih poduzetnika i usklađeno djelovanje koje kao cilj i posljedicu imaju narušavanje tržišnog natjecanja, a osobito oni kojima se izravno ili neizravno utvrđuju kupovne ili prodajne cijene”.

Ne žele pričati za medije

Za sada, u cijeloj priči, samo neznatno ”stradao” je Ivan Bogović, s obzirom da mu je sud odbio vratiti jamčevinu od 103.500 kuna i učinit će to kada iz položene jamčevine namiri troškove nove prodaje i ”nadoknadi razliku između kupovine postignute na prijašnjoj i novoj prodaji”. Dakle, morat će platiti troškove nove dražbe.

Ana-Maria Bogović rekla je Telegramu da ne može komentirati rješenje Trgovačkog suda u Osijeku, a na naš upit je li se žalila, odgovorila je da je s djecom na plaži i da trenutno nije o tome spremna govoriti.

Ivan Bogović, pak, kao ni njegov otac, Antun Bogović, vlasnik tvrtke Đuro Đaković stan, te predsjednik HDZ-ove Zajednice poduzetnika i obrtnika Brodsko-posavske županije, nije odgovarao na naše pozive i SMS poruke.", piše Telegram.

Broj komentara: 26

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava
walter

walter

Komentirano: 14.8.2020. | 12:45

1

balkanforever - pročitaj još bar 10 puta. Možda shvatiš.
brodjanin1

brodjanin1

Komentirano: 14.8.2020. | 10:45

2

balkanforever ne razumiješ zašto ostali nisu mogli dati ponudu od npr 1 mil kuna. Bračni drugovi su odmah u ponoć nakon što je A. Bogovic dao najmanju ponudu krenuli pumpati cijenu do 6 mil kuna. Zato su i krenuli odmah u ponoć da nitko drugi ne stigne staviti drugu ponudu...(elektronička drazba inače traje 14 dana) Cilj je bio da nakon 6 mil kuna, što je viša vrijednost od stvarne vrijednosti nekretnine, supružnici odustanu i da sud dosudi nekretninu trećem ponuditelju(tati i svekru) za minimalno ponuđeni novac od 776.250,00 kn...
PrijeSvegaBaja

PrijeSvegaBaja

Komentirano: 14.8.2020. | 10:26

3

Sta je bosancovi,sta ste se uzjapurili? Konda ste rodom iz perkovci.
gromacan

gromacan

Komentirano: 14.8.2020. | 10:21

4

Holandezčiću jesi li ti od onih kojima lakše ulazi sazad nego u glavu?
svimapozasluzi

svimapozasluzi

Komentirano: 14.8.2020. | 10:02

5

Kradeze... Jel tebe pukla Corona
Veronika55

Veronika55

Komentirano: 14.8.2020. | 6:16

6

Zločinačko udruženje čine najmanje tri osobe koje su se udružile sa zajedničkim ciljem počinjenja jednog ili više kaznenih djela, za koja se može izreći kazna zatvora u trajanju duljem od tri godine, a koje ne uključuje udruženje koje čine osobe slučajno povezane za neposredno počinjenje jednog kaznenog djela. Narodne novine br. 125 07.11.2011 Kazneni zakon: Članak 328.
dara

dara

Komentirano: 13.8.2020. | 22:41

7

Bogovića pamtim kao solidnog nogometaša ali izuzetno prljavog i bezobraznog.Vjerovatno mu je ta prljavost uz toleranciju institucija pomogla da dođe do sveg tog bogatstva.Ne znam koliko je informacija točna,danas u Centrali čujem da upravo Bogovićeva supruga zastupa Općinu Sibinj.To navodim iz razloga koja god se fešta ( ima ih dosta ) održava u Sibinju hranu redovito dovozi Savus.
balkanforever

balkanforever

Komentirano: 13.8.2020. | 18:44

8

Citam clanak vise puta i ne shvacam tko tu koga znatevecsto. Zasto posteni boso i adiko banka nisu ponudili recimo milijun kuna pa bili najbolji ponudjaci nakon sto su bogovici odustali? Izgleda da se tu rogati bodu, a mi bi trebali birati stranu.
leteci_holandez

leteci_holandez

Komentirano: 13.8.2020. | 14:53

9

@gromacan jesi ti neki retardirana volusina ili si samo glup?
Kradezej_zna

Kradezej_zna

Komentirano: 13.8.2020. | 14:40

10

Da to su ti. A tebi krivo sto su tebe otepli?

Broj komentara: 26

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava
Prikaži sve komentare 123

Komentari članaka objavljuju se u realnom vremenu. SBplus.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani.

Ostali članci u rubrici
SBplus.hr, Slavonski Brod : Prava istina o reformi lokalne uprave

Hoće li biti uštede?

Prava istina o reformi lokalne uprave

1.12.2020. | 8:30
SBplus.hr, Slavonski Brod : Mada je bio jedini kandidat nije izabran za županijskog suca

Za 8.000 kn kupio stan od 100 m2

Mada je bio jedini kandidat nije izabran za županijskog suca

26.11.2020. | 22:30
SBplus.hr, Slavonski Brod : Bi li se izvukao s radom za opće dobro i da nije u HDZ-u?

Drago Hedl o presudi Franji Luciću:

Bi li se izvukao s radom za opće dobro i da nije u HDZ-u?

26.11.2020. | 20:05
SBplus.hr, Slavonski Brod : Zbog pokušaja podmićivanja Hedla, Luciću godina dana zatvora

Presuda bivšem saborskom zastupniku

Zbog pokušaja podmićivanja Hedla, Luciću godina dana zatvora

25.11.2020. | 13:16
SBplus.hr, Slavonski Brod : Građani u Savi uočili tijelo

Identitet mladića nepoznat

Građani u Savi uočili tijelo

23.11.2020. | 12:30
SBplus.hr, Slavonski Brod : Oni su taj novi 'drugi HDZ' o kojem priča Plenković

Iz tri slavonske županije

Oni su taj novi 'drugi HDZ' o kojem priča Plenković

21.11.2020. | 18:30
SBplus.hr, Slavonski Brod : Sumnjaju da je zarađivala sređujući Romima lažne papire

Uhićena brodska odvjetnica

Sumnjaju da je zarađivala sređujući Romima lažne papire

16.11.2020. | 17:50
SBplus.hr, Slavonski Brod : Kako je Ivan Šima 'pobijedio' proljetni mraz

Na ponos brodskoj školi

Kako je Ivan Šima 'pobijedio' proljetni mraz

15.11.2020. | 9:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Mališani zabrinuti zbog materijalne situacije u obitelji

Rezultati istraživanja

Mališani zabrinuti zbog materijalne situacije u obitelji

11.11.2020. | 20:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Mladi srpski politički filozof o Hrvatskoj danas

Ne otvarajte ako ne razumijete srpski

Mladi srpski politički filozof o Hrvatskoj danas

11.11.2020. | 17:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Zašto su HDZ-ovi EU zastupnici protiv Hrvatske?

Pročitajte kako su glasovali

Zašto su HDZ-ovi EU zastupnici protiv Hrvatske?

10.11.2020. | 18:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Teroristi i zločinci ne padaju s neba

Oni žive među nama

Teroristi i zločinci ne padaju s neba

10.11.2020. | 14:30
SBplus.hr, Slavonski Brod : Župan Tomašević si je novcem građana tiskao monografiju

Htio se upisati u povijest

Župan Tomašević si je novcem građana tiskao monografiju

9.11.2020. | 16:45
SBplus.hr, Slavonski Brod : Slavonski gradić, HDZ-ovci na čelu i višemilijunski poslovi

Recept za uspjeh Projekta:

Slavonski gradić, HDZ-ovci na čelu i višemilijunski poslovi

8.11.2020. | 16:05
SBplus.hr, Slavonski Brod : Evo kako se možete riješiti utjerivača dugova, ali i duga

Kreativnost ili bezobrazluk?

Evo kako se možete riješiti utjerivača dugova, ali i duga

7.11.2020. | 18:05
SBplus.hr, Slavonski Brod : Ponajbolji govor koji ćete čuti o Domovinskom ratu

Niti jedan Hrvat nije govorio ovako

Ponajbolji govor koji ćete čuti o Domovinskom ratu

6.11.2020. | 14:30
SBplus.hr, Slavonski Brod :
SBplus.hr, Slavonski Brod :