Iz drugih medija

Objavljeno: 5.5.2019. u 11:50
Prikaza: 2424
|
Autor: M.R.

Zašto je plakala? Što ju je slomilo?

O suzama hrvatske predsjednice

root : O suzama hrvatske predsjedniceKolinda plače u Vukovaru(Foto: HRT/Screenshot/jutarnji)

Njezine suze izazivaju nelagodu. Kad je vidite kako isprekidano diše i brada joj drhti, kako joj se oči pune suzama, dođe vam loše. Ispuni vas bijes od te trećerazredne Antigone koja gledajući Vukovar patetično šapće: “Stoji grad”. A ona, primijetili ste možda, takve predstave stalno igra, vazda u jednoj napetosti, potresena, uzdrmana, slama se pod navalom emocija.

S portala Jutarnji.hr prenosimo novu kolumnu Ante Tomića

PREDSJEDNICA se popela na znameniti vukovarski vodotoranj i gledala u daljinu preko grada, preko vijugavog Dunava, zelenih vrbika i plodnih srijemskih njiva, dok je televizijski snimatelj sa strane vrebao kao lovac. Široki je kadar sužavao na njezino lice, zumirao sasvim krupno njezine oči i izmicao se natrag. Napetost je rasla. Okupljeni su grizli nokte nestrpljivo čekajući. Sad će!... Neće!... Hoće!... Neće!... Evo je! Evo je, narode!

Predsjednica se rasplakala. Mokrih se očiju okrenula u kameru i kazala kako je to, ah, neopisivo. Očekivali biste možda da osoba koja će uskoro doktorirati bude rječitija, ali čemu pretjerivati. Za nezahtjevnu je publiku i jedan krajnje općeniti pridjev poput neopisivo bio dovoljan. Nema televizije koji nije uzela vijest da je predsjednica plakala gledajući Vukovar, i bezbrojni su, ne sumnjam, pred malim ekranima plakali s njom. Tako je to bilo potresno da su gledateljima prosto nekako suze presušile i nije ih ostalo za tursku sapunicu koja je išla kasnije u programu.

Ali, zaista, zašto je naša predsjednica plakala? Šta je nju, jadnu, slomilo? Da nije možda čitala priču u Slobodnoj Dalmaciji, objavljenu slučajno upravo na dan kad je ona obišla gradilište vodotornja, kako su cijene nekretnina u tome kraju zemlje čak deset puta manje od onih u Splitu, kako se dvosobni stan od pedeset kvadrata u Vukovaru može naći već za beznačajnih dvadeset hiljada eura? To je svakako nešto što bi slomilo osjećajnije među nama. Gledajući ravničarski krajolik tkogod bi se možda sjetio događaja otprije dvadeset godina, devedeset sedme, osme, na izmaku mirne reintegracije Hrvatskog podunavlja, kako se onda govorilo, kad su Srbi za ništa, takoreći za ćevape i pivo prodavali svoje kuće i stanove i selili se preko Dunava. I kako se to tragično ponovilo, sada jednaku stvar rade Hrvati. S razlikom tek da su se prvi odselili na istok, a drugi zapadno od Vukovara, ni Srbi ni Hrvati jednako više ne žele živjeti u tome ukletom gradu.

Takva sumorna istina mnoge bi, kažem, natjerala u plač, ali ne i predsjednicu. Ona je, treba li uopće napominjati, plakala zbog devedeset prve. U mislima je bila s braniteljima. Ridala je na vječnu temu, cmizdrila i cmoljila na stari tamburaški hit, nacionalistički evergreen: "Šta su nama Srbi napravili/ Ej, šta su nama Srbi napravili”. No, više od dva desetljeća od mirne reintegracije ta se ploča, dopustite, nešto izlizala. Ne vladaju više Srbi, druga je vlast odavno ovdje. Drugi su odgovorni za odlazak stanovništva i sramotni poraz Vukovara, Vinkovaca, Osijeka, Đakova i Belišća, i oni su, u znatnoj većini, gotovo bez iznimke, iz stranke kojoj pripada sama predsjednica.

Njezine suze zbog toga izazivaju nelagodu. Kad je vidite kako isprekidano diše i brada joj drhti, kako joj se oči pune suzama, dođe vam loše. Ispuni vas bijes od te trećerazredne Antigone koja gledajući Vukovar patetično šapće: "Stoji grad.” A ona, primijetili ste možda, takve predstave stalno igra, vazda je u jednoj napetosti, živčanoj uznemirenosti, potresena, uzdrmana, pogođena, zajapurena, raznježena, slama se pod navalom emocija. Istina, nije to neobično za žene oko pedesete, ali nešto je ipak pretjerano.

Kao da predsjednica takvim predstavama hoće sakriti nedostatak istinskog sadržaja. Kičasta osjećajnost kod nje stoji umjesto autentičnih ljudskih vrijednosti. Bilo je tako, sjećate se, i kad je prije nekoliko mjeseci udomila onoga napuštenog psa. I tada su se, kao i u četvrtak u Vukovaru, snimatelji gurali i gazili jedan drugoga da krupno uhvate njezino ganuće, a ona ih, naravno, kao iskusna medijska profesionalka, nije iznevjerila. Grlila je zbunjenu mješanku grčevitije od izbornika Zlatka Dalića, a svi su uokolo uzdisali i krišom otirali oči. Svima se gospođa predsjednica sa psom u naručju činila kao krasno ljudsko biće, pa i vjerojatno sebi samoj.

Nježnost prema psima često navodi na takav zaključak, premda nema nikakvog razloga za to. Kao što znamo, blesavi se psi zaljubljuju i u dobre i u loše ljude. To da netko ima psa moralno je bezvrijedna činjenica, ništa ne govori o čovjekovoj pameti ili poštenju. Jer, vidite, između ostalih, i Adolf Hitler je imao psa, ženku njemačkog ovčara po imenu Blondi. Može se vidjeti na snimkama, Blondi je prosto obožavala kancelara Trećeg Reicha. Radosno je skakala u njegovo krilo potpuno uvjerena da je on duševan i drag, najbolji čovjek na svijetu. Da je Blondi netko rekao da je njezin gazda zapovjedio ubojstvo šest milijuna Židova, ona bi se zacijelo zgranula: "Moj Adolf! Nema šanse!”

Nije drugačije ni s predsjedničinom udomljenom mješankom. Ta nas kuja samo obmanjuje.

Pa i suze su takve, ne treba im vjerovati. Bez nekog posebnog povoda plaču različiti, i pijanci, i nogometni navijači, i ciganski violinisti, i nevjeste, i njihove matere. Čak i bezdušni šupak poput mene plače slušajući Dolly Parton. U takvim se časovima osjetimo uzvišeno i nevino, kao da nas suze nekako čudesno pročišćavaju, ali to, naravno, nema veze. Ničega posebno ni mudrog, ni dobrog, ni pravednog nema u suzama. Dapače, iza suza se mogu kriti i nečasne namjere, podlost, pokvarenost, bezobzirna laž. Tako se gotovo trideset godina plače u Vukovaru, hoda se sa svijećama i zastavama i neutješno cmizdri zbog davnih srpskih zločina, premda bi nas, po duši govoreći, u bespomoćni gnjev i suze zaista trebalo natjerati ovo sranje koje posljednjih dvadeset godina Hrvati rade.

"Uzmite oglase za prodaju nekretnina, to je nešto za plakati”, trebao bi netko reći gospođi predsjednici. "Vaši su hadezeovci na koncu zgazili grad gore od srpskih tenkova.”

Broj komentara: 13

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava
MENTALIST

MENTALIST

Komentirano: 20.5.2019. | 12:44

1

Kradezej, to je vezano za ostanak i demografiju,opet čemo mi to platiti ., Naši fakulteti nisu dobri za zlatnu mlađež . ,Prva je trebala prikazati primjerom svoje djece toliko o domoljublju i ljubavi prema HRVATSKOJ ,glasujte i dalje za takve osobe
Kradezej_zna

Kradezej_zna

Komentirano: 20.5.2019. | 10:51

2

Ovoga se sjetila, https://net.hr/danas/hrvatska/kci-hrvatske-predsjednice-studirat-ce-u-inozemstvu-katarina-kitarovic-odlazi-na-harvard/
Kradezej_zna

Kradezej_zna

Komentirano: 14.5.2019. | 19:59

3

Jel ova plače zbog ovoga magistra, https://net.hr/danas/hrvatska/magistar-koji-je-otisao-u-njemacku-ovdje-konacno-primjereno-zaradujem-njemacka-zacas-moze-progutati-sve-radnike-ove-struke-s-balkana/
PrijesvegaBaja

PrijesvegaBaja

Komentirano: 13.5.2019. | 12:42

4

Plače li to ona zbog ovoga , https://net.hr/danas/hrvatska/istice-moratorij-na-prodaju-drzavne-ali-i-privatne-poljoprivredne-zemlje-od-2020-i-stranci-ce-moci-kupovati-obradivu-zemlju/
Eustahije_brzic

Eustahije_brzic

Komentirano: 7.5.2019. | 16:36

5

Plaći mala plači sto sam na drači
Kradezej_zna

Kradezej_zna

Komentirano: 7.5.2019. | 15:06

6

Hoće li sad suzu pustiti kad ju je splićo "počastio", https://net.hr/danas/hrvatska/video-bijesni-splicanin-se-derao-na-nju-sram-vas-bilo-tu-jos-komunizam-vlada/
leteci_holandez

leteci_holandez

Komentirano: 5.5.2019. | 20:08

7

Stipe ta rečenica je stavljena pod navodnike pa se vjerovatno radi o simboličnoj metafori ali u ovom potonjem si u pravu. Jest ga se u predizbornoj kampanji razvikala o tome kako će tražiti pravdu i kažnjavanje odgovornih za te zločine ali kampanja prođe i od toga nema naravno ništa. Šta uostalom očekivati od osobe ( i stranke ) koja zove ortodoksnog četnika Šešelja da joj u Bujici pomogne u dobivanju izbora? Svi ga oni seru po potrebi i za javnost pa kasnije odu zajedno negdje žderat janjetinu.
Stipe

Stipe

Komentirano: 5.5.2019. | 19:26

8

Kazati kako su pljačkaške horde devastirale grad gore od srpskih tenkova je relativiziranje počinjenih zločina i sprdanje sa žrtvama. S predsjednicom se mogao sprdati i bez te rečenice, ali ona nije tamo slučajno. Cijeli članak i sprdanje s predsjednicom (opravdano ili ne) prprema je za tu završnu poantu, koju perpetuiraju svi oni kojima je žao što su ti tenkovi zauvijek otišli. Nema veze što su zločini ostali nekažnjeni, što su zlikovci na slobodi, zbog love, zbog EU, zbog dobrosusjedskih odnosa idemo sve to zaboraviti i zagrliti našu braću (koji u Hrtkovcima najavljuju kako će se vratit ovdje i ponovo klati).
Rubika

Rubika

Komentirano: 5.5.2019. | 16:09

9

Bravo Tomiću imaš muda reći car odnosno carica je gola. Svaka čast.
Dobar_los_zao

Dobar_los_zao

Komentirano: 5.5.2019. | 15:06

10

Srbočetničke horde zla i JNA su uništile Vukovar i napravili jedan od najvećih genocida i masovnih zločina u novijoj povijesti a Hrvatska vlast ponajprije kradezeovska ga je svojom nebrigom dokrajčila kao uostalom i cijelu istočnu Slavoniju od koje je izgleda digla ruke. Tomić se sasvim opravdano sprda s ovakvim patetičnim i licemjernim ponašanjem vlasti koja će kobajage i zaplakati ako treba i ne razumijem koji dio vam tu nije jasan. Boli nju ona stvar i za grada heroja i za sve nas istočno od Zagreba a to svojim odnosom prema nama i pokazuju i treba se sprdati s time. Sjete nas se uglavnom kad su neke obljetnice i izbori dok se u međuvremenu ostatak Hrvatske koliko-toliko razvija njih boli *urac što mi propadamo a vi u Tomiću vidite problem. Nevjerovatno je s kojom lakočom vam prodaju muda pod bubrege.

Broj komentara: 13

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava
Prikaži sve komentare 12

Komentari članaka objavljuju se u realnom vremenu. SBplus.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani.

Ostali članci u rubrici
SBplus.hr, Slavonski Brod : Otvorenje EPK jučer je pohodilo preko 30 tisuća ljudi

Pogledajte video finale spektakla

Otvorenje EPK jučer je pohodilo preko 30 tisuća ljudi

2.2.2020. | 13:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : "Jeftino je, dobijemo povrat poreza i počastimo se ćevapima"

Koliko Slavonci potroše u BiH?

"Jeftino je, dobijemo povrat poreza i počastimo se ćevapima"

30.1.2020. | 19:30
SBplus.hr, Slavonski Brod : Najpoznatiji kineski ustaša dobio izgon iz Hrvatske

Pjevao stihove koji potiču na mržnju

Najpoznatiji kineski ustaša dobio izgon iz Hrvatske

27.1.2020. | 21:05
SBplus.hr, Slavonski Brod : Vjeroučitelj iz Cernika slavi ratne zločince i Hitlera

Čovjek biskupa Škvorčevića

Vjeroučitelj iz Cernika slavi ratne zločince i Hitlera

27.1.2020. | 0:01
SBplus.hr, Slavonski Brod : Vatikanska banka Bozaniću blokirala račun

Kardinal drži ogromnu svotu novca

Vatikanska banka Bozaniću blokirala račun

24.1.2020. | 15:59
SBplus.hr, Slavonski Brod : U Derventi jutros na ulici pronađena jednomjesečna beba

Policija utoplila promrzlog dječačića

U Derventi jutros na ulici pronađena jednomjesečna beba

24.1.2020. | 12:25
SBplus.hr, Slavonski Brod : 'Spalit će hrpu našeg novca u Đuri Đakoviću'

Evo tko je što pisao:

'Spalit će hrpu našeg novca u Đuri Đakoviću'

23.1.2020. | 21:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Nije dovoljno da vam se gade korumpirani moćnici

Novi prilog tezi o korumpiranosti države

Nije dovoljno da vam se gade korumpirani moćnici

22.1.2020. | 19:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : I obitelj 'brodskog' ministra zarađuje od iznajmljivanja

Ministri vole 'prihod od rente'

I obitelj 'brodskog' ministra zarađuje od iznajmljivanja

20.1.2020. | 17:45
SBplus.hr, Slavonski Brod : Gradonačelnica najavila projekte vrijedne 350 milijuna kuna

Primjer uspješnog malog grada

Gradonačelnica najavila projekte vrijedne 350 milijuna kuna

20.1.2020. | 10:30
SBplus.hr, Slavonski Brod : U komentarima je toliko očaja, tuge, razočaranosti i bijede

Umjesto suze u oku za domovinom:

U komentarima je toliko očaja, tuge, razočaranosti i bijede

19.1.2020. | 19:10
SBplus.hr, Slavonski Brod : Ako je vjerovati desnici, stiže komunizam

I to je podržalo više od milijun ljudi

Ako je vjerovati desnici, stiže komunizam

6.1.2020. | 15:15
SBplus.hr, Slavonski Brod : Umjetnik koji je svojim remiksom utjecao na izbor mladih

'Tvrde neki da se to ne može,...'

Umjetnik koji je svojim remiksom utjecao na izbor mladih

6.1.2020. | 14:30
SBplus.hr, Slavonski Brod : Postblagdanska detoksikacija - kako i zašto?

Za sve koji su pretjerali

Postblagdanska detoksikacija - kako i zašto?

4.1.2020. | 9:15
SBplus.hr, Slavonski Brod : Uhitili 30-godišnjaka koji je vozilom usmrtio Brođanina

Nezapamćena drama u 'susjedstvu'

Uhitili 30-godišnjaka koji je vozilom usmrtio Brođanina

26.12.2019. | 14:20
SBplus.hr, Slavonski Brod : Podsjećamo o kakvoj se štetočini radi

Najviše glasova dali ste Milanoviću

Podsjećamo o kakvoj se štetočini radi

25.12.2019. | 18:40
SBplus.hr, Slavonski Brod :
SBplus.hr, Slavonski Brod :