Iz drugih medija

Objavljeno: 6.8.2019. u 9:55
Prikaza: 675
|
Autor: SBplus

Što znače imena 15 javnih osoba?

'Nomen est omen'

root : 'Nomen est omen'Predsjednica Kolinda Grabar Kitarović(Foto: Ž.G./SBplus/arhiva)

Onomastičar dr. sc. Domagoj Vidović, hrvatski doktor za imena, analizira petnaest imena i prezimena hrvatskih javnih osoba.

ČESTO se kaže kako je ime znak, ono nosi određena značenja koja upućuju na neke osobine, a koliko je navedena uzrečica (ne)točna, možete se sami uvjeriti na primjeru osobnih imena i prezimena sljedećih 15 hrvatskih javnih osoba, a koja za portal Jutarnji.hr, čiji članak u cijelosti prenosimo, analizira onomastičar dr. sc. Domagoj Vidović, hrvatski doktor za imena. Onomastika je grana lingvistike koja se bavi proučavanjem osobnih imena. Vidović iznosi i konkretna, vjerojatna podrijetla imena i prezimena, ali daje nam i svoje duhovito tumačenje one uzrečice "nomen est omen" (ime je znamen).

Željko Kerum

(želja za bučnom zabavom – Čija je ono divojka?)
Ime je potvrđeno u Vitezovićevu Lexicon Latino-Illyricum (oko 1700.). Češće se počinje nadijevati 50-ih godina 20. stoljeća, a 60-ih je bilo najčešće nadijevano muško osobno ime u Hrvatskoj. Danas je Željko šesto muško ime po brojnosti, s 37.869 nositelja. Prezime Kerum nije posve protumačeno, a dovodi ga se najčešće u vezu s pridjevom ker(e)uv, "koji je bez jednoga uha", ili s glagolom keriti što znači "bančiti uz mnogo buke i smijeha". Danas u Hrvatskoj živi 220 Keruma, uglavnom u Raduniću i Gornjemu Muću te sve više u Splitu i Solinu.

Andrej Plenković

(pravi muž umilan poput djevojke, a sklon voćarstvu – in vino veritas)
U Hrvatskoj danas živi 3886 Andreja. Iako je to ime potvrđeno u Istri u 13. stoljeću, danas se češće nadijeva na sjeverozapadu pod utjecajem ruskoga i slovenskoga osobnoimenskog fonda. Riječ je o inačici osobnoga imena Andrija u značenju muževan, hrabar. Prezime Plenković izvodi se od riječi plenka, "cijep, kalem", pa se možda upravo u tome značenju krije mogući koalicijski potencijal i upravljanje koalicijskim partnerima, ali i dobro kombiniranje različitih vrsta grožđa da se dobije vino zlatna sjaja. U žargonu u pojedinim mjestima (primjerice, u Pučišćima na otoku Braču) apelativ plenka (u Pučišćima plienka) označava i djevojku. Prezime je pravo endemsko hvarsko, odakle se raširilo od Svirača do Banskih dvora. Danas ga nosi 246 Hrvata.

Gordan Jandroković

(uznositi Andrija – Andrija, moj)
Osobno ime Gordan nastalo je prema ženskome imenu Gordana, koje je nosila junakinja Zagorkina romana. Nosi ga 2211 Hrvata, uglavnom u većim hrvatskim gradovima. Obično se povezuje s ruskim pridjevom gord, "ponosan", koji u hrvatskome počesto poprima značenje uznosit. Nositelja je prezimena Jandroković tek 161, uglavnom u bjelovarskome kraju i na zagrebačkome području. Prezime se povezuje s osobnim imenom Jandrok, likom kršćanskoga imena Andrija, pa bi predsjednik Hrvatskoga sabora, s obzirom na to da mu se prezime povezuje s istim imenom kao i premijerovo osobno ime, trebao biti čvrsto uz njega.

Zoran Milanović

(milo mu je gledati kako zora rudi – Jedino me Zora k'o najvjernija žena svake noći čeka raširenih ruku)
Osobno se ime Zoran izvodi od zora, ali se u priobalju i na otocima često povezuje s kršćanskim imenom Juraj. Potvrđeno je vrlo rano, još u 14. stoljeću, a danas ga nosi čak 17.711 stanovnika naše domovine. Najčešće se nadijevalo 60-ih godina prošloga stoljeća, kad je bivši predsjednik hrvatske Vlade i rođen. Tada je bilo deveto po učestalosti u Hrvatskoj. Od dalmatinskih je županija najraširenije u Šibensko-kninskoj.
Prezime Milanović nose u Hrvatskoj 2224 osobe. Među 10 je najčešćih samo u istarskoj općini Gračišće. U Dalmaciji su danas Milanovići najrasprostranjeniji u Cetinskoj krajini, gdje nose različite nadimke, kao što su Litre, Trapo itd. Prezime se izvodi od osobnoga imena Milan, koje potječe od osobnoga imena Miloslav (od mio, "drag", i slava), čije su inačice do Tridentskoga sabora (1545. – 1563.) bile izrazito česte. Iz današnje perspektive zvuči gotovo nevjerojatno da je, primjerice, osobno ime Miloš bilo među najčešćim hrvatskim imenima u srednjemu vijeku.
Narodna su se imena od 16. stoljeća često mijenjala u kršćanska, pa su mnogi Milani i Miloši postajali Mihovili. Spojimo li značenja osobnoga imena i prezimena, ispalo bi da je Zoran Milanović osoba kojoj se mili ustajati u zoru, a kako u Hrvatskoj živi 21 Zoran Milanović, anketom bismo mogli ustvrditi je li baš tako.

Severina Vučković

(ozbiljna pjevačica lakih nota – Srna i vuk)
Severina je vrlo rijetko ime, u Hrvatskoj ima tek 72 nositeljice. Dolazi od latinskoga pridjeva severus u značenju strog, ozbiljan. Ime je nešto češće u Istri i Hrvatskome primorju. Prezime Vučković nosi 3459 stanovnika Republike Hrvatske. Najčešće je prezime u općini Kula Norinska u neretvanskoj krajini, treće u Sinju, četvrto u općini Velika Kopanica u Slavoniji, peto u općini Mihovljan u Hrvatskome zagorju te sedmo u općini Povljana na Pagu. U Dalmaciji ih je najviše u Cetinskoj i neretvanskoj krajini.
Prezime se dovodi u vezu s osobnim imenom Vuk koje se nadijevalo kako bi se novorođenče zaštitilo od zlih duhova. Iako se donedavna davalo uglavnom u Dinaridima (među Hrvatima u istočnoj Hercegovini nadijevalo se često sve do Drugoga svjetskog rata), mnoge bi mogao iznenaditi podatak da je u kasnome srednjovjekovlju bilo vrlo rašireno u okolici Zagreba. Na dubrovačkome području osobno je ime Vuko istisnulo osobno ime Luko, a drugdje Luka. Krije li se iza Severinina osmijeha vučja strogost, znaju tek njezini najbliži.

Mišo Kovač

(Mišo je kao Bog, a kuje konja na mjesecu)
Ime legende hrvatske estrade nije ni izbliza toliko popularno koliko je omiljen poznati pjevač. Ima 804 nositelja te se obično izvodi od osobnih imena Mihael ili Mihovil (u značenju "Tko je kao Bog?"). Rjeđe se to osobno ime izvodi i iz drugih osobnih imena kao što je Tomislav. Prezime je Kovač 15. po brojnosti u Hrvatskoj, s 8542 nositelja.
Najraširenije je u sjevernim hrvatskim krajevima: drugo je po čestoći u Virovitičko-podravskoj, četvrto u Koprivničko-križevačkoj i Osječko-baranjskoj županiji, peto u Bjelovarsko-bilogorskoj i deseto u Međimurskoj županiji. Prezime je Kovač drugo po čestoći u Slovačkoj, Kovács treće u Mađarskoj, a Kovač sedmo u Sloveniji.
Mađarsko prezime Kovács i rumunjsko Covaci odraz su prisutnosti slavenskoga stanovništva u Mađarskoj i Rumunjskoj. U Dalmaciji je prezime Kovač među deset najčešćih u Kaštelima (6.) i Galovcu (8.), a samo je jedan Mate Mišo Kovač.

Luka Modrić

(potentan igrač iako modar od udaraca)
Osobno je ime Luka potvrđeno od 11. stoljeća. Počelo se češće nadijevati u posljednjoj četvrtini 20. stoljeća te je najčešće nadijevano muško ime početkom 21. stoljeća. Rasprostranjeno je u svim hrvatskim krajevima, s tim da je među deset najčešćih imena u svim priobalnim županijama, osim Dubrovačko-neretvanske, u Požeško-slavonskoj i Osječko-baranjskoj županiji te Gradu Zagrebu. Ima 30.923 nositelja.
Ime Luka izvodi se iz imena pokrajine Lukanije u jugoistočnoj Italiji, a kako najviše rangirani klub iz povijesne Lukanije igra u Seriji C, teško bi Luka iz njega u reprezentaciju. Prezime Modrić nosi 1876 Hrvata, a Luka Modrića je 23. U Dalmaciji ih je najviše u Cetinskoj krajini i na zadarskome području (Obrovac i Zaton). Prezime Modrić među deset je najčešćih prezimena, i to prvo, samo u općini Berek u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji. Dok je Luka igrao u Zrinskome iz Mostara, uza sve umijeće teško je uspijevao ne ostati modar.

Mladen Grdović

(mlad u duši i ribar mu je zbilja bio nono – lovi šampjera, a bome i kečigu)
Iako bi po značenju trebalo biti novo, osobno je ime Mladen staro i potvrđeno od kraja 13. stoljeća (potvrda se odnosi na Mladena Bribirskoga i više se puta spominje u genealogiji obitelji Šubić). Lijepo je to sročio lovac Mladen Vukorepa rekavši da mu je osobno ime pristajalo kad se rodio, a sad manje. Danas je to osobno ime na dvadesetome mjestu po broju nositelja u Hrvatskoj.
Najčešće se nadijevalo 60-ih godina u središnjoj i sjeverozapadnoj Hrvatskoj, Istri, Hrvatskome primorju te sjevernoj i srednjoj Dalmaciji, a ima 19.043 nositelja. Prezime je Grdović najrasprostranjenije u Zadru i Sukošanu te se izvodi iz povijesnoga osobnoga imena Grdan, koje je, poput imena Vuk, bilo zaštitničko te se njime nastojalo prestrašiti zle duhove. Ima 457 nositelja.
Riječ je o arbanaškome prezimenu, koje potječe s barskoga područja, pobliže iz Mrkojevića kod Bara, gdje i danas postoji naselje Grdovići, a kako je to naselje smješteno uza Skadarsko jezero, očito je Grdovićima ribar bio ne samo nono i stari, nego i prapraprapranono...
Samo što je lovio riječnu robu. Okolica je Bara, osobito područje Šestana iz kojega potječe veliki broj zadarskih Arbanasa, bilo dvojezično, hrvatsko i albansko, a prezimena kao što su Grdović potvrđuju slavensko podrijetlo mnogih Arbanasa, a okolica je Bara jedinstvena upravo po hrvatsko-albanskoj višestoljetnoj jezičnoj simbiozi, koja ondje i danas živi.

Andro Krstulović Opara

(borben u obrani Krista)
Osobno je ime Andro, kao i osobno ime Andrej te Jandrok (od kojega je nastalo prezime Jandroković), poteklo od već spomenutoga macho imena Andrija. Ima 1053 nositelja uglavnom u srednjoj i južnoj Dalmaciji. Prezime je Krstulović rjeđe i nose ga 503 osobe.
Po istraživanjima Nepa Kuzmanića, riječ je o starome splitskome prezimenu čiji su se nositelji doselili iz Poljica te su još ondje neki od njih dobili nadimak Opara. Osim u Splitu prezime je vrlo rasprostranjeno na Braču te se izvodi od inačice osobnoga imena Kristofor, "koji nosi Krista".
Tko je i gdje prvoga Oparu opario vrelom parom, zasad nismo našli u povijesnim vrelima.


Kolinda Grabar-Kitarović

(pobjednicu nagradite kiticom cvijeća – Daj, daj, daj, Kolinda, nasmiješi se, Kolinda)
Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović svoje ime dugujeZdenki Vučković i njezinu hitu "Kolinda" iz 60-ih godina prošloga stoljeća, prepjevom hita "Colinda" kanadske pjevačice Lucille Starr. Žensko se ime Colinda izvodi od osobnoga imena Colin koje može biti dvojakoga postanja. Za buduću je kampanju buduće predsjednice povoljnije izvođenje od engleskoga Nicholas, istovrijednice hrvatskoga imena Nikola, koje na grčkome znači pobjeda naroda. Kad se ime Colin izvodi iz keltskoga korijena, može označavati golubicu ili štene.
Po popisu iz 2011., u Hrvatskoj je bilo 27 Kolinda. Prezime je Grabar najrasprostranjenije u Međimurju, Hrvatskome zagorju i na riječkome području. U sjeverozapadnoj Hrvatskoj to je prezime najuputnije izvoditi od germanizma graba, "jarak". Na riječkome području, odakle potječe hrvatska predsjednica, postoji i mogućnost izvođenja od naziva za biljku grab, grab je služio kao sirovina za izradu kovačkih vatri. Grabara je po posljednjemu popisu bilo 894 u Hrvatskoj te je to prezime bilo među deset najčešćih (točnije osmo) samo u općini Bednja.
Prezime Kitarović još je rjeđe, u Hrvatskoj ga nosi tek 51 stanovnik, približno polovina u Šibeniku, odakle potječe suprug hrvatske predsjednice. Ono se u literaturi katkad izvodi od naziva glazbala kitara, no s obzirom na povijesnu rasprostranjenost osobnoga imena Kita (zabilježenoga barem od 13. stoljeća), koje potječe od imenice kita, "stručak, buketić" (a bilo je tijekom povijesti i osobnih imena kao što su Loza ili Grah po nazivima biljaka), tomu se izvođenju daje prednost.


Milan Bandić

(mio, a tvrdoglav, možda i luckast – u Zagrebu se piva Milane, Milane, ljubin te ja)
Osobno je ime Milan 14. po čestoći u Hrvatskoj te ga nosi 24.038 Hrvata. Ime je potvrđeno od sredine 13. stoljeća. Između 1940. i 1959. godine bilo je na šestome mjestu po čestoći nadijevanja. Osobito je često u Ličko-senjskoj županiji (na drugome mjestu po broju nositelja), a među deset je najčešćih imena na sjevernome Jadranu te u dijelovima srednje Hrvatske (Karlovačka i Sisačko-moslavačka županija) i Slavonije (Virovitičko-podravska županija).
Dovodi se u vezu s pridjevom mio, "drag", a iako u nekim razdobljima Milan Bandić nije bio drag Zoranu Milanović, on nosi prezime poteklo od osobnoga imena vječnoga gradonačelnika. Iako bismo i po rodnome zaseoku Milana Bandića, Poganoj Vlaki, i po liku prezimena mogli zaključiti da nositelji njegova prezimena nisu revni u pridržavanju zakonskih propisa, ono se ipak vjerojatnije izvodi prema pridjevu bandoglav (tvrdoglav), a po mišljenju nekih onomastičara i luckast. Prezime nosi 506 stanovnika Republike Hrvatske. U Dalmaciji ih je najviše u Cetinskoj krajini, a ondje su pristigli iz zapadne Hercegovine, u kojoj ih je i danas poprilično mnogo, i to u Donjim Mamićima ponajviše.


Jadranka Kosor

(kako obrezivati i kositi na moru?)
Pedesetih godina prošloga stoljeća osobno je ime Jadranka bilo deveto po čestoći, poglavito u priobalju. Danas ima 12.818 nositeljica. Dovodi se u vezu s toponimom Jadran te se na otocima često nadijevalo osobama rođenim na brodu ili u trajektu. U Hrvatskoj živi 331 Kosor. Uglavnom su podrijetlom iz Drniške krajine otkud su se raseljavali po ostatku Dalmacije i Slavoniji.


Stjepan Mesić

(ustoličen uz bogatu mesnu trpezu – Pa malo ribice i Mesića na ražnju)
Osobno je ime Stjepan sa svojih 45.287 nositelja četvrto po čestoći u Hrvatskoj. Najčešće je u krajevima sjeverno od Save, dok su pokraćeni likovi Stipe i Stipo češći u ikavskim krajevima (prvo u Dalmaciji i Hercegovini do Neretve, drugo u Bosni, Slavoniji i dijelovima neretvanske krajine) te Stijepo i Stjepo (dubrovačko i istočno neretvansko područje). U Slavoniji je i kod Hrvata vrlo rašireno osobno ime Stevo nastalo od Stevan (< Stefan), a treba napomenuti kako su osobno ime Stefan među Srbima isprva nosili isključivo velikodostojnici i monasi. Na hrvatski se to osobno ime grčkoga postanja prevodi kao Krunoslav. Prezime Mesić nosi 1608 stanovnika Republike Hrvatske, a među deset je najčešćih samo u ličkoj općini Brinje. Migracijama iz Like Mesići su dospjeli na sisačko područje i u Slavoniju te u Cazinsku krajinu. Prezime se vjerojatno izvodi od imenice meso. U Hrvatskoj živi 16 Stjepana Mesića.


Branko Roglić

(brani se rogovima)
Ime je vjerojatno potvrđeno u latinskome zapisu iz 12. stoljeća, a češće u 14. stoljeću. Osobito se često nadijevalo 1950. – 1959. godine, kad je bilo peto muško osobno ime po čestoći nadijevanja u Hrvatskoj.
Danas je 16. muško ime po čestoći nadijevanja u Hrvatskoj, s 22.234 nositelja, u Dalmaciji je najčešće u Šibensko-kninskoj županiji. Izvodi se iz glagola braniti (se). Roglića je 249, ponajviše u Imotskoj krajini i Makarskome primorju.


Emil Tedeschi

(mletački trgovac s njemačkom zavišću – Mi tanto amar questa crutele)
Osobno ime Emil nosi 2544 stanovnika Republike Hrvatske te se izvodi iz lat. aemulus, "takmac, zavidnik".
Tedeschija je tek 15 te žive u Korčuli, u koju su se doselili kao trgovci iz Venecije. Da su bili skloni seobama, pokazuje njihovo prezime, koje potječe od talijanske riječi za Nijemca.
Srodno mu je prezime lika iz Dunda Maroja Ugo Tudešak.

Broj komentara: 0

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava

Komentari članaka objavljuju se u realnom vremenu. SBplus.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani.

Ostali članci u rubrici
SBplus.hr, Slavonski Brod : Dok mi zbrajamo goste, broj radnika u industriji brzo pada

Sunce i more

Dok mi zbrajamo goste, broj radnika u industriji brzo pada

17.8.2019. | 11:45
U industriji je nestalo 18,24 posto svih koji se na bilo koji način vode kao zaposleni, odnosno, svako peto radno mjesto za koje se plaćao neki oblik osiguranja.
U industriji je nestalo 18,24 posto svih koji se na bilo koji način vode kao zaposleni, odnosno, svako peto radno mjesto za koje se plaćao neki oblik osiguranja.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Prigrlile male izbjeglice kao svoju unučad

Bake su bake

Prigrlile male izbjeglice kao svoju unučad

17.8.2019. | 10:00
Komentar na fotografiju ostavio je i unuk jedne od baka: „Kada se sjetim da sam, prije 37 godina, sam sjedio na tom krilu, umotan u taj osmijeh, a sada sam kilometrima daleko i stariji, sretan sam jer mogu podijeliti iste emocije s djecom koju ne znam, ali koja zaslužuju isto ili
Komentar na fotografiju ostavio je i unuk jedne od baka: „Kada se sjetim da sam, prije 37 godina, sam sjedio na tom krilu, umotan u taj osmijeh, a sada sam kilometrima daleko i stariji, sretan sam jer mogu podijeliti iste emocije s djecom koju ne znam, ali koja zaslužuju isto ili
SBplus.hr, Slavonski Brod : Sada ga još više cijenimo i svima nedostaje

Napredan i revolucionaran tip

Sada ga još više cijenimo i svima nedostaje

16.8.2019. | 12:30
'Volio bih da, kad dođem u Chicago i pustim pjesmu, tamošnji slušatelj kaže da im je pjesma super, samo su im riječi malo čudne. Volio bih kad bi se moje pjesme prevedene na engleski rado slušale u svijetu.'
'Volio bih da, kad dođem u Chicago i pustim pjesmu, tamošnji slušatelj kaže da im je pjesma super, samo su im riječi malo čudne. Volio bih kad bi se moje pjesme prevedene na engleski rado slušale u svijetu.'
SBplus.hr, Slavonski Brod : Brodski osnovnoškolac prošao na NASA-inom natječaju

Pred njim je blistava budućnost

Brodski osnovnoškolac prošao na NASA-inom natječaju

15.8.2019. | 14:00
Trinaestogodišnji Brođanin osmislio je nanosatelit koji se svidio NASA-i koja će financirati njegovo lansiranje u svemir. Trebao bi omogućiti bržu internetsku vezu i mobilnu komunikaciju.
Trinaestogodišnji Brođanin osmislio je nanosatelit koji se svidio NASA-i koja će financirati njegovo lansiranje u svemir. Trebao bi omogućiti bržu internetsku vezu i mobilnu komunikaciju.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Svi su mu se rugali, a sada jedini u Europi uzgaja ovo voće

Ljekovite banane

Svi su mu se rugali, a sada jedini u Europi uzgaja ovo voće

12.8.2019. | 11:58
Europsko tržište ima velike potrebe za takvim plodovima, a naša je velika prednost što ih potpuno zrele možemo dopremiti za razliku od prekooceanskih zemalja iz kojih sada dolaze
Europsko tržište ima velike potrebe za takvim plodovima, a naša je velika prednost što ih potpuno zrele možemo dopremiti za razliku od prekooceanskih zemalja iz kojih sada dolaze
SBplus.hr, Slavonski Brod : Prometni redar koji nikome ne oprašta

Omražen među prekršiteljima

Prometni redar koji nikome ne oprašta

9.8.2019. | 10:40
Franjo je u pola godine utvrdio 465 prometnih prekršaja teških gotovo 162 tisuće kuna.
Franjo je u pola godine utvrdio 465 prometnih prekršaja teških gotovo 162 tisuće kuna.
SBplus.hr, Slavonski Brod : 'Ina im treba da imaju gdje uhljebljivati i krasti'

Zašto država želi obaviti kupovinu?

'Ina im treba da imaju gdje uhljebljivati i krasti'

1.8.2019. | 18:00
Iako se cijeli svijet priprema za budućnost i za doba kada će fosilna goriva imati znatno manju ulogu nego danas, te kada će se cestama kretati električna vozila, Plenkovićeva vlada odlučila je nacionalizirati naftnu kompaniju.
Iako se cijeli svijet priprema za budućnost i za doba kada će fosilna goriva imati znatno manju ulogu nego danas, te kada će se cestama kretati električna vozila, Plenkovićeva vlada odlučila je nacionalizirati naftnu kompaniju.
SBplus.hr, Slavonski Brod : 'Pljačkaju nas, kao i uvijek, isključivo naši'

Nevjerojatan tretman sezonskih radnika

'Pljačkaju nas, kao i uvijek, isključivo naši'

31.7.2019. | 16:25
U zoru, kad razvezu i zadnje pijance iz narodnjačkih klubova, ona i suprug dovuku se u periferijsku garsonijeru koju plaćaju tri tisuće mjesečno, sruše se na postelju i zaspu samo što zatvore oči. Ali samo nakratko. Nakon tri, četiri sata sna ponovno su u automobilu
U zoru, kad razvezu i zadnje pijance iz narodnjačkih klubova, ona i suprug dovuku se u periferijsku garsonijeru koju plaćaju tri tisuće mjesečno, sruše se na postelju i zaspu samo što zatvore oči. Ali samo nakratko. Nakon tri, četiri sata sna ponovno su u automobilu
SBplus.hr, Slavonski Brod : Vidjelica svoju luksuznu kuću iznajmljuje turististima

I to za cifru od koje 'boli glava'!

Vidjelica svoju luksuznu kuću iznajmljuje turististima

31.7.2019. | 11:05
Međugorska vidjelica svoju luksuznu kuću na Hvaru iznajmljuje turistima, i to za cifru od koje 'boli glava'! A uz njezino se ime vežu i hoteli u Međugorju...
Međugorska vidjelica svoju luksuznu kuću na Hvaru iznajmljuje turistima, i to za cifru od koje 'boli glava'! A uz njezino se ime vežu i hoteli u Međugorju...
SBplus.hr, Slavonski Brod : Šta smo mi Afganistanu i šta je Afganistan nama?

Malotko se danas usudi pitati:

Šta smo mi Afganistanu i šta je Afganistan nama?

28.7.2019. | 12:10
Takav je dojam, ako mene pitate, ostavila i hrvatska predsjednica. Njezina žalost za ubijenim i ranjenima u Afganistanu činila se stvarna, po prilici, koliko i njezine dugačke guste trepavice.
Takav je dojam, ako mene pitate, ostavila i hrvatska predsjednica. Njezina žalost za ubijenim i ranjenima u Afganistanu činila se stvarna, po prilici, koliko i njezine dugačke guste trepavice.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Hrvatski policajac priznao protjerivanje migranata

Telegram donosi šokantnu priču

Hrvatski policajac priznao protjerivanje migranata

25.7.2019. | 10:35
„Početkom 2017. vratio sam prvu grupu migranata. Naredbe sam dobivao od šefa smjene. Dakle, nazovem šefa, kažem da imamo grupu migranata. Često nam građani dojave kada vide migrante, a nekada bismo ih i sami našli na ulici. Šef smjene mi onda kaže da će me nazvati za 10 minuta. N
„Početkom 2017. vratio sam prvu grupu migranata. Naredbe sam dobivao od šefa smjene. Dakle, nazovem šefa, kažem da imamo grupu migranata. Često nam građani dojave kada vide migrante, a nekada bismo ih i sami našli na ulici. Šef smjene mi onda kaže da će me nazvati za 10 minuta. N
SBplus.hr, Slavonski Brod : Ako niste znali, otok Rab nalazi se u Slavoniji

Pravo lice Projekta 'Slavonija'

Ako niste znali, otok Rab nalazi se u Slavoniji

23.7.2019. | 9:50
Zašto bi to bilo neobično, kada se iz Projekta Slavonija, Baranja i Srijem, novac daje za obnovu luksuznog hotela na Rabu, samo zbog toga što je tvrtka registrirana u Pleternici.
Zašto bi to bilo neobično, kada se iz Projekta Slavonija, Baranja i Srijem, novac daje za obnovu luksuznog hotela na Rabu, samo zbog toga što je tvrtka registrirana u Pleternici.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Ronko objasnio zašto je glasovao 'za'

Bivši SDP-ovci podržali Plenkija

Ronko objasnio zašto je glasovao 'za'

20.7.2019. | 19:29
'Kad kažem da sam glasovao po kulturi - znači da sam glasovao za njihov odlazak... ne zato jer si je to zamislio premijer Plenković, nego zato jer mi kultura nalaže da kad dolaze novi ministri, kad ih predlaže bilo koji mandatar, pristojno je da dignete ruku – tim više što su to
'Kad kažem da sam glasovao po kulturi - znači da sam glasovao za njihov odlazak... ne zato jer si je to zamislio premijer Plenković, nego zato jer mi kultura nalaže da kad dolaze novi ministri, kad ih predlaže bilo koji mandatar, pristojno je da dignete ruku – tim više što su to
SBplus.hr, Slavonski Brod : Tko je novi ministar čija obitelj drma Požeštinom?

Aladrovići - pleternički Kennedyji

Tko je novi ministar čija obitelj drma Požeštinom?

20.7.2019. | 18:40
Josip Aladrović tako je već kao 16-godišnjak prekršio zakon, no nije bio punoljetan, pa taj grijeh na dušu ide njegovim roditeljima, osobito ocu koji je kao HDZ-ov dužnosnik morao znati s koliko se godina netko može učlaniti u političku stranku.
Josip Aladrović tako je već kao 16-godišnjak prekršio zakon, no nije bio punoljetan, pa taj grijeh na dušu ide njegovim roditeljima, osobito ocu koji je kao HDZ-ov dužnosnik morao znati s koliko se godina netko može učlaniti u političku stranku.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Vandali uništili trud djece i nastavnika

Vrijedi li komentirati?

Vandali uništili trud djece i nastavnika

20.7.2019. | 12:25
Komu su smetale maštovito izrađene 'posude za cvijeće' ispred osnovne škole u mjestu Velika koje je portal pozega.eu fotografirao uništene, vjerojatno nikad neće biti poznato. Slika koja je ostala iza vandala prilično je tužna. Očigledno je noćno 'haračenje' i uništavanje javne i
Komu su smetale maštovito izrađene 'posude za cvijeće' ispred osnovne škole u mjestu Velika koje je portal pozega.eu fotografirao uništene, vjerojatno nikad neće biti poznato. Slika koja je ostala iza vandala prilično je tužna. Očigledno je noćno 'haračenje' i uništavanje javne i
SBplus.hr, Slavonski Brod : Novi ministri dali prve izjave

Uoči sastanka sa šefom

Novi ministri dali prve izjave

18.7.2019. | 15:25
Jedni su od šesnaeste u HDZ-u, drugi su se iz inozemstva vratili u devedesetima zbog domoljubnog zanosa, treći će nastaviti stopama prethodnika - to su novi ministri, a novinari su danas uhvatili prve njihove izjave,
Jedni su od šesnaeste u HDZ-u, drugi su se iz inozemstva vratili u devedesetima zbog domoljubnog zanosa, treći će nastaviti stopama prethodnika - to su novi ministri, a novinari su danas uhvatili prve njihove izjave,
SBplus.hr, Slavonski Brod : Na pomolu je raskol Brune Esih i Zlatka Hasanbegovića?

Sabor Neovisnih u Zadru ili Zagrebu

Na pomolu je raskol Brune Esih i Zlatka Hasanbegovića?

16.7.2019. | 11:00
Istodobno bi se mogla održati dva sabora Neovisnih za Hrvatsku, što bi definitivno podijelilo stranku, slično onome kada je u rujnu 1993. Anto Đapić u Kutini sazvao izvanredni sabor Hrvatske stranke prava i kada je razvlašten dotadašnji predsjednik HSP-a, Dobroslav Paraga.
Istodobno bi se mogla održati dva sabora Neovisnih za Hrvatsku, što bi definitivno podijelilo stranku, slično onome kada je u rujnu 1993. Anto Đapić u Kutini sazvao izvanredni sabor Hrvatske stranke prava i kada je razvlašten dotadašnji predsjednik HSP-a, Dobroslav Paraga.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Uskoro bi cijena letova mogla skočiti za najmanje 10 posto

Kraj jeftinih putovanja zrakoplovom?

Uskoro bi cijena letova mogla skočiti za najmanje 10 posto

15.7.2019. | 11:45
Svijet je još nakon Drugog svjetskog rata sklopio dogovor da porez na gorivo koje pokreće avione neće postojati kako bi se komercijalizirali letovi zrakoplovom. Ipak, ovog je tjedna najavljeno uvođenje takozvanog eko-poreza na letovima.
Svijet je još nakon Drugog svjetskog rata sklopio dogovor da porez na gorivo koje pokreće avione neće postojati kako bi se komercijalizirali letovi zrakoplovom. Ipak, ovog je tjedna najavljeno uvođenje takozvanog eko-poreza na letovima.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Gdje su nestali blokirani i 42 milijarde kuna njihova duga?

Pro et contra

Gdje su nestali blokirani i 42 milijarde kuna njihova duga?

13.7.2019. | 10:15
Vlada se pohvalila da je dug blokiranih sa 64,8 milijardi pao na 23,2. No, postavlja se pitanje nisu li vjerovnici počeli izvaninstitucionalno naplaćivati svoja potraživanja.
Vlada se pohvalila da je dug blokiranih sa 64,8 milijardi pao na 23,2. No, postavlja se pitanje nisu li vjerovnici počeli izvaninstitucionalno naplaćivati svoja potraživanja.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Noga je smrskana i amputirana, ali ne i duh

On je životni pobjednik

Noga je smrskana i amputirana, ali ne i duh

10.7.2019. | 13:43
Dečku, dvometrašu, 15-godišnjaku, košarkašu, u kultnoj Dubravi, u njegovu kvartu, u samo jednoj sekundi promijenio se život. Baš ispred dvorane, na nogostupu, sa 100 km/h ga je zakucao u betonski stup neki automobil, dok je išao u - dućan.
Dečku, dvometrašu, 15-godišnjaku, košarkašu, u kultnoj Dubravi, u njegovu kvartu, u samo jednoj sekundi promijenio se život. Baš ispred dvorane, na nogostupu, sa 100 km/h ga je zakucao u betonski stup neki automobil, dok je išao u - dućan.