Iz drugih medija

Objavljeno: 6.8.2019. u 9:55
Prikaza: 868
|
Autor: SBplus

Što znače imena 15 javnih osoba?

'Nomen est omen'

root : 'Nomen est omen'Predsjednica Kolinda Grabar Kitarović(Foto: Ž.G./SBplus/arhiva)

Onomastičar dr. sc. Domagoj Vidović, hrvatski doktor za imena, analizira petnaest imena i prezimena hrvatskih javnih osoba.

ČESTO se kaže kako je ime znak, ono nosi određena značenja koja upućuju na neke osobine, a koliko je navedena uzrečica (ne)točna, možete se sami uvjeriti na primjeru osobnih imena i prezimena sljedećih 15 hrvatskih javnih osoba, a koja za portal Jutarnji.hr, čiji članak u cijelosti prenosimo, analizira onomastičar dr. sc. Domagoj Vidović, hrvatski doktor za imena. Onomastika je grana lingvistike koja se bavi proučavanjem osobnih imena. Vidović iznosi i konkretna, vjerojatna podrijetla imena i prezimena, ali daje nam i svoje duhovito tumačenje one uzrečice "nomen est omen" (ime je znamen).

Željko Kerum

(želja za bučnom zabavom – Čija je ono divojka?)
Ime je potvrđeno u Vitezovićevu Lexicon Latino-Illyricum (oko 1700.). Češće se počinje nadijevati 50-ih godina 20. stoljeća, a 60-ih je bilo najčešće nadijevano muško osobno ime u Hrvatskoj. Danas je Željko šesto muško ime po brojnosti, s 37.869 nositelja. Prezime Kerum nije posve protumačeno, a dovodi ga se najčešće u vezu s pridjevom ker(e)uv, "koji je bez jednoga uha", ili s glagolom keriti što znači "bančiti uz mnogo buke i smijeha". Danas u Hrvatskoj živi 220 Keruma, uglavnom u Raduniću i Gornjemu Muću te sve više u Splitu i Solinu.

Andrej Plenković

(pravi muž umilan poput djevojke, a sklon voćarstvu – in vino veritas)
U Hrvatskoj danas živi 3886 Andreja. Iako je to ime potvrđeno u Istri u 13. stoljeću, danas se češće nadijeva na sjeverozapadu pod utjecajem ruskoga i slovenskoga osobnoimenskog fonda. Riječ je o inačici osobnoga imena Andrija u značenju muževan, hrabar. Prezime Plenković izvodi se od riječi plenka, "cijep, kalem", pa se možda upravo u tome značenju krije mogući koalicijski potencijal i upravljanje koalicijskim partnerima, ali i dobro kombiniranje različitih vrsta grožđa da se dobije vino zlatna sjaja. U žargonu u pojedinim mjestima (primjerice, u Pučišćima na otoku Braču) apelativ plenka (u Pučišćima plienka) označava i djevojku. Prezime je pravo endemsko hvarsko, odakle se raširilo od Svirača do Banskih dvora. Danas ga nosi 246 Hrvata.

Gordan Jandroković

(uznositi Andrija – Andrija, moj)
Osobno ime Gordan nastalo je prema ženskome imenu Gordana, koje je nosila junakinja Zagorkina romana. Nosi ga 2211 Hrvata, uglavnom u većim hrvatskim gradovima. Obično se povezuje s ruskim pridjevom gord, "ponosan", koji u hrvatskome počesto poprima značenje uznosit. Nositelja je prezimena Jandroković tek 161, uglavnom u bjelovarskome kraju i na zagrebačkome području. Prezime se povezuje s osobnim imenom Jandrok, likom kršćanskoga imena Andrija, pa bi predsjednik Hrvatskoga sabora, s obzirom na to da mu se prezime povezuje s istim imenom kao i premijerovo osobno ime, trebao biti čvrsto uz njega.

Zoran Milanović

(milo mu je gledati kako zora rudi – Jedino me Zora k'o najvjernija žena svake noći čeka raširenih ruku)
Osobno se ime Zoran izvodi od zora, ali se u priobalju i na otocima često povezuje s kršćanskim imenom Juraj. Potvrđeno je vrlo rano, još u 14. stoljeću, a danas ga nosi čak 17.711 stanovnika naše domovine. Najčešće se nadijevalo 60-ih godina prošloga stoljeća, kad je bivši predsjednik hrvatske Vlade i rođen. Tada je bilo deveto po učestalosti u Hrvatskoj. Od dalmatinskih je županija najraširenije u Šibensko-kninskoj.
Prezime Milanović nose u Hrvatskoj 2224 osobe. Među 10 je najčešćih samo u istarskoj općini Gračišće. U Dalmaciji su danas Milanovići najrasprostranjeniji u Cetinskoj krajini, gdje nose različite nadimke, kao što su Litre, Trapo itd. Prezime se izvodi od osobnoga imena Milan, koje potječe od osobnoga imena Miloslav (od mio, "drag", i slava), čije su inačice do Tridentskoga sabora (1545. – 1563.) bile izrazito česte. Iz današnje perspektive zvuči gotovo nevjerojatno da je, primjerice, osobno ime Miloš bilo među najčešćim hrvatskim imenima u srednjemu vijeku.
Narodna su se imena od 16. stoljeća često mijenjala u kršćanska, pa su mnogi Milani i Miloši postajali Mihovili. Spojimo li značenja osobnoga imena i prezimena, ispalo bi da je Zoran Milanović osoba kojoj se mili ustajati u zoru, a kako u Hrvatskoj živi 21 Zoran Milanović, anketom bismo mogli ustvrditi je li baš tako.

Severina Vučković

(ozbiljna pjevačica lakih nota – Srna i vuk)
Severina je vrlo rijetko ime, u Hrvatskoj ima tek 72 nositeljice. Dolazi od latinskoga pridjeva severus u značenju strog, ozbiljan. Ime je nešto češće u Istri i Hrvatskome primorju. Prezime Vučković nosi 3459 stanovnika Republike Hrvatske. Najčešće je prezime u općini Kula Norinska u neretvanskoj krajini, treće u Sinju, četvrto u općini Velika Kopanica u Slavoniji, peto u općini Mihovljan u Hrvatskome zagorju te sedmo u općini Povljana na Pagu. U Dalmaciji ih je najviše u Cetinskoj i neretvanskoj krajini.
Prezime se dovodi u vezu s osobnim imenom Vuk koje se nadijevalo kako bi se novorođenče zaštitilo od zlih duhova. Iako se donedavna davalo uglavnom u Dinaridima (među Hrvatima u istočnoj Hercegovini nadijevalo se često sve do Drugoga svjetskog rata), mnoge bi mogao iznenaditi podatak da je u kasnome srednjovjekovlju bilo vrlo rašireno u okolici Zagreba. Na dubrovačkome području osobno je ime Vuko istisnulo osobno ime Luko, a drugdje Luka. Krije li se iza Severinina osmijeha vučja strogost, znaju tek njezini najbliži.

Mišo Kovač

(Mišo je kao Bog, a kuje konja na mjesecu)
Ime legende hrvatske estrade nije ni izbliza toliko popularno koliko je omiljen poznati pjevač. Ima 804 nositelja te se obično izvodi od osobnih imena Mihael ili Mihovil (u značenju "Tko je kao Bog?"). Rjeđe se to osobno ime izvodi i iz drugih osobnih imena kao što je Tomislav. Prezime je Kovač 15. po brojnosti u Hrvatskoj, s 8542 nositelja.
Najraširenije je u sjevernim hrvatskim krajevima: drugo je po čestoći u Virovitičko-podravskoj, četvrto u Koprivničko-križevačkoj i Osječko-baranjskoj županiji, peto u Bjelovarsko-bilogorskoj i deseto u Međimurskoj županiji. Prezime je Kovač drugo po čestoći u Slovačkoj, Kovács treće u Mađarskoj, a Kovač sedmo u Sloveniji.
Mađarsko prezime Kovács i rumunjsko Covaci odraz su prisutnosti slavenskoga stanovništva u Mađarskoj i Rumunjskoj. U Dalmaciji je prezime Kovač među deset najčešćih u Kaštelima (6.) i Galovcu (8.), a samo je jedan Mate Mišo Kovač.

Luka Modrić

(potentan igrač iako modar od udaraca)
Osobno je ime Luka potvrđeno od 11. stoljeća. Počelo se češće nadijevati u posljednjoj četvrtini 20. stoljeća te je najčešće nadijevano muško ime početkom 21. stoljeća. Rasprostranjeno je u svim hrvatskim krajevima, s tim da je među deset najčešćih imena u svim priobalnim županijama, osim Dubrovačko-neretvanske, u Požeško-slavonskoj i Osječko-baranjskoj županiji te Gradu Zagrebu. Ima 30.923 nositelja.
Ime Luka izvodi se iz imena pokrajine Lukanije u jugoistočnoj Italiji, a kako najviše rangirani klub iz povijesne Lukanije igra u Seriji C, teško bi Luka iz njega u reprezentaciju. Prezime Modrić nosi 1876 Hrvata, a Luka Modrića je 23. U Dalmaciji ih je najviše u Cetinskoj krajini i na zadarskome području (Obrovac i Zaton). Prezime Modrić među deset je najčešćih prezimena, i to prvo, samo u općini Berek u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji. Dok je Luka igrao u Zrinskome iz Mostara, uza sve umijeće teško je uspijevao ne ostati modar.

Mladen Grdović

(mlad u duši i ribar mu je zbilja bio nono – lovi šampjera, a bome i kečigu)
Iako bi po značenju trebalo biti novo, osobno je ime Mladen staro i potvrđeno od kraja 13. stoljeća (potvrda se odnosi na Mladena Bribirskoga i više se puta spominje u genealogiji obitelji Šubić). Lijepo je to sročio lovac Mladen Vukorepa rekavši da mu je osobno ime pristajalo kad se rodio, a sad manje. Danas je to osobno ime na dvadesetome mjestu po broju nositelja u Hrvatskoj.
Najčešće se nadijevalo 60-ih godina u središnjoj i sjeverozapadnoj Hrvatskoj, Istri, Hrvatskome primorju te sjevernoj i srednjoj Dalmaciji, a ima 19.043 nositelja. Prezime je Grdović najrasprostranjenije u Zadru i Sukošanu te se izvodi iz povijesnoga osobnoga imena Grdan, koje je, poput imena Vuk, bilo zaštitničko te se njime nastojalo prestrašiti zle duhove. Ima 457 nositelja.
Riječ je o arbanaškome prezimenu, koje potječe s barskoga područja, pobliže iz Mrkojevića kod Bara, gdje i danas postoji naselje Grdovići, a kako je to naselje smješteno uza Skadarsko jezero, očito je Grdovićima ribar bio ne samo nono i stari, nego i prapraprapranono...
Samo što je lovio riječnu robu. Okolica je Bara, osobito područje Šestana iz kojega potječe veliki broj zadarskih Arbanasa, bilo dvojezično, hrvatsko i albansko, a prezimena kao što su Grdović potvrđuju slavensko podrijetlo mnogih Arbanasa, a okolica je Bara jedinstvena upravo po hrvatsko-albanskoj višestoljetnoj jezičnoj simbiozi, koja ondje i danas živi.

Andro Krstulović Opara

(borben u obrani Krista)
Osobno je ime Andro, kao i osobno ime Andrej te Jandrok (od kojega je nastalo prezime Jandroković), poteklo od već spomenutoga macho imena Andrija. Ima 1053 nositelja uglavnom u srednjoj i južnoj Dalmaciji. Prezime je Krstulović rjeđe i nose ga 503 osobe.
Po istraživanjima Nepa Kuzmanića, riječ je o starome splitskome prezimenu čiji su se nositelji doselili iz Poljica te su još ondje neki od njih dobili nadimak Opara. Osim u Splitu prezime je vrlo rasprostranjeno na Braču te se izvodi od inačice osobnoga imena Kristofor, "koji nosi Krista".
Tko je i gdje prvoga Oparu opario vrelom parom, zasad nismo našli u povijesnim vrelima.


Kolinda Grabar-Kitarović

(pobjednicu nagradite kiticom cvijeća – Daj, daj, daj, Kolinda, nasmiješi se, Kolinda)
Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović svoje ime dugujeZdenki Vučković i njezinu hitu "Kolinda" iz 60-ih godina prošloga stoljeća, prepjevom hita "Colinda" kanadske pjevačice Lucille Starr. Žensko se ime Colinda izvodi od osobnoga imena Colin koje može biti dvojakoga postanja. Za buduću je kampanju buduće predsjednice povoljnije izvođenje od engleskoga Nicholas, istovrijednice hrvatskoga imena Nikola, koje na grčkome znači pobjeda naroda. Kad se ime Colin izvodi iz keltskoga korijena, može označavati golubicu ili štene.
Po popisu iz 2011., u Hrvatskoj je bilo 27 Kolinda. Prezime je Grabar najrasprostranjenije u Međimurju, Hrvatskome zagorju i na riječkome području. U sjeverozapadnoj Hrvatskoj to je prezime najuputnije izvoditi od germanizma graba, "jarak". Na riječkome području, odakle potječe hrvatska predsjednica, postoji i mogućnost izvođenja od naziva za biljku grab, grab je služio kao sirovina za izradu kovačkih vatri. Grabara je po posljednjemu popisu bilo 894 u Hrvatskoj te je to prezime bilo među deset najčešćih (točnije osmo) samo u općini Bednja.
Prezime Kitarović još je rjeđe, u Hrvatskoj ga nosi tek 51 stanovnik, približno polovina u Šibeniku, odakle potječe suprug hrvatske predsjednice. Ono se u literaturi katkad izvodi od naziva glazbala kitara, no s obzirom na povijesnu rasprostranjenost osobnoga imena Kita (zabilježenoga barem od 13. stoljeća), koje potječe od imenice kita, "stručak, buketić" (a bilo je tijekom povijesti i osobnih imena kao što su Loza ili Grah po nazivima biljaka), tomu se izvođenju daje prednost.


Milan Bandić

(mio, a tvrdoglav, možda i luckast – u Zagrebu se piva Milane, Milane, ljubin te ja)
Osobno je ime Milan 14. po čestoći u Hrvatskoj te ga nosi 24.038 Hrvata. Ime je potvrđeno od sredine 13. stoljeća. Između 1940. i 1959. godine bilo je na šestome mjestu po čestoći nadijevanja. Osobito je često u Ličko-senjskoj županiji (na drugome mjestu po broju nositelja), a među deset je najčešćih imena na sjevernome Jadranu te u dijelovima srednje Hrvatske (Karlovačka i Sisačko-moslavačka županija) i Slavonije (Virovitičko-podravska županija).
Dovodi se u vezu s pridjevom mio, "drag", a iako u nekim razdobljima Milan Bandić nije bio drag Zoranu Milanović, on nosi prezime poteklo od osobnoga imena vječnoga gradonačelnika. Iako bismo i po rodnome zaseoku Milana Bandića, Poganoj Vlaki, i po liku prezimena mogli zaključiti da nositelji njegova prezimena nisu revni u pridržavanju zakonskih propisa, ono se ipak vjerojatnije izvodi prema pridjevu bandoglav (tvrdoglav), a po mišljenju nekih onomastičara i luckast. Prezime nosi 506 stanovnika Republike Hrvatske. U Dalmaciji ih je najviše u Cetinskoj krajini, a ondje su pristigli iz zapadne Hercegovine, u kojoj ih je i danas poprilično mnogo, i to u Donjim Mamićima ponajviše.


Jadranka Kosor

(kako obrezivati i kositi na moru?)
Pedesetih godina prošloga stoljeća osobno je ime Jadranka bilo deveto po čestoći, poglavito u priobalju. Danas ima 12.818 nositeljica. Dovodi se u vezu s toponimom Jadran te se na otocima često nadijevalo osobama rođenim na brodu ili u trajektu. U Hrvatskoj živi 331 Kosor. Uglavnom su podrijetlom iz Drniške krajine otkud su se raseljavali po ostatku Dalmacije i Slavoniji.


Stjepan Mesić

(ustoličen uz bogatu mesnu trpezu – Pa malo ribice i Mesića na ražnju)
Osobno je ime Stjepan sa svojih 45.287 nositelja četvrto po čestoći u Hrvatskoj. Najčešće je u krajevima sjeverno od Save, dok su pokraćeni likovi Stipe i Stipo češći u ikavskim krajevima (prvo u Dalmaciji i Hercegovini do Neretve, drugo u Bosni, Slavoniji i dijelovima neretvanske krajine) te Stijepo i Stjepo (dubrovačko i istočno neretvansko područje). U Slavoniji je i kod Hrvata vrlo rašireno osobno ime Stevo nastalo od Stevan (< Stefan), a treba napomenuti kako su osobno ime Stefan među Srbima isprva nosili isključivo velikodostojnici i monasi. Na hrvatski se to osobno ime grčkoga postanja prevodi kao Krunoslav. Prezime Mesić nosi 1608 stanovnika Republike Hrvatske, a među deset je najčešćih samo u ličkoj općini Brinje. Migracijama iz Like Mesići su dospjeli na sisačko područje i u Slavoniju te u Cazinsku krajinu. Prezime se vjerojatno izvodi od imenice meso. U Hrvatskoj živi 16 Stjepana Mesića.


Branko Roglić

(brani se rogovima)
Ime je vjerojatno potvrđeno u latinskome zapisu iz 12. stoljeća, a češće u 14. stoljeću. Osobito se često nadijevalo 1950. – 1959. godine, kad je bilo peto muško osobno ime po čestoći nadijevanja u Hrvatskoj.
Danas je 16. muško ime po čestoći nadijevanja u Hrvatskoj, s 22.234 nositelja, u Dalmaciji je najčešće u Šibensko-kninskoj županiji. Izvodi se iz glagola braniti (se). Roglića je 249, ponajviše u Imotskoj krajini i Makarskome primorju.


Emil Tedeschi

(mletački trgovac s njemačkom zavišću – Mi tanto amar questa crutele)
Osobno ime Emil nosi 2544 stanovnika Republike Hrvatske te se izvodi iz lat. aemulus, "takmac, zavidnik".
Tedeschija je tek 15 te žive u Korčuli, u koju su se doselili kao trgovci iz Venecije. Da su bili skloni seobama, pokazuje njihovo prezime, koje potječe od talijanske riječi za Nijemca.
Srodno mu je prezime lika iz Dunda Maroja Ugo Tudešak.

Broj komentara: 0

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava

Komentari članaka objavljuju se u realnom vremenu. SBplus.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani.

Ostali članci u rubrici
SBplus.hr, Slavonski Brod : 'Od 500 tisuća branitelja, njih 40 maltretira državu'

Matić o slučaju istaknute šatorašice:

'Od 500 tisuća branitelja, njih 40 maltretira državu'

9.11.2019. | 15:15
- Mrze se međusobno ko kerovi, što mi kažemo u žargonu, ali dirneš li jednoga, svi skaču. Ako država ili bilo tko nagazi Nedu Balog, svi će oni skočiti za nju, a kad razgovarate s njima, jedni će na druge bacati drvlje i kamenje. - zaključio je oštro Matić.
- Mrze se međusobno ko kerovi, što mi kažemo u žargonu, ali dirneš li jednoga, svi skaču. Ako država ili bilo tko nagazi Nedu Balog, svi će oni skočiti za nju, a kad razgovarate s njima, jedni će na druge bacati drvlje i kamenje. - zaključio je oštro Matić.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Saborski zastupnik na listi poreznih dužnika

Dužan državi, a Porezna mu ne može ništa

Saborski zastupnik na listi poreznih dužnika

3.11.2019. | 13:50
Taj saborski zastupnik nema imovine: osim njivice, vrijedne 15.000 kuna, u imovinskoj kartici Franje Lucića nema ničeg što bi se moglo plijeniti: ni kuće, ni stana, ni automobila, ni vikendice, ni bilo kave pokretne imovine čija je vrijednost veća od 30.000 kuna.
Taj saborski zastupnik nema imovine: osim njivice, vrijedne 15.000 kuna, u imovinskoj kartici Franje Lucića nema ničeg što bi se moglo plijeniti: ni kuće, ni stana, ni automobila, ni vikendice, ni bilo kave pokretne imovine čija je vrijednost veća od 30.000 kuna.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Interpol traga za Bosankom koja je 7 godina mučila dijete

Horor proča iz susjedne države

Interpol traga za Bosankom koja je 7 godina mučila dijete

3.11.2019. | 11:40
Par je optužen da je od kraja 2005. do 17. svibnja 2012. godine, u zaseoku Karavlasi, držao zatvorenu Betinu Signer, koju su fizički i psihički zlostavljali, nanosili joj teške tjelesne ozljede, izgladnjivali je i tjerali da radi teške fizičke poslove.
Par je optužen da je od kraja 2005. do 17. svibnja 2012. godine, u zaseoku Karavlasi, držao zatvorenu Betinu Signer, koju su fizički i psihički zlostavljali, nanosili joj teške tjelesne ozljede, izgladnjivali je i tjerali da radi teške fizičke poslove.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Radom u mrtvačnici do povrata oduzete vozačke dozvole

'Iskupljenje' za pijane vozače

Radom u mrtvačnici do povrata oduzete vozačke dozvole

31.10.2019. | 10:00
Uvedena neviđena mjera koja pijanim vozačima omogućava da zadrže svoju vozačku dozvolu. Sve što trebaju uraditi je: pomagati mrtvozorniku.
Uvedena neviđena mjera koja pijanim vozačima omogućava da zadrže svoju vozačku dozvolu. Sve što trebaju uraditi je: pomagati mrtvozorniku.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Kako se Hedl 1969. probio kroz strašnu željeznu zavjesu

I završio na školovanju u Americi

Kako se Hedl 1969. probio kroz strašnu željeznu zavjesu

30.10.2019. | 10:30
Očito, bio sam, s još nekoliko mladih iz države u kojoj smo tada živjeli, jedini koji se te 1969. nekako provukao ispod željezne zavjese i došao u Slobodni svijet. Bio sam Superman, a da to nisam ni znao. A onih Poljaka istočnih Nijemaca, Bugara, Mađara ili ne daj bože Sovjeta, u
Očito, bio sam, s još nekoliko mladih iz države u kojoj smo tada živjeli, jedini koji se te 1969. nekako provukao ispod željezne zavjese i došao u Slobodni svijet. Bio sam Superman, a da to nisam ni znao. A onih Poljaka istočnih Nijemaca, Bugara, Mađara ili ne daj bože Sovjeta, u
SBplus.hr, Slavonski Brod : Popis namirnica koje ne treba držati u hladnjaku

Iako to sigurno činite

Popis namirnica koje ne treba držati u hladnjaku

28.10.2019. | 17:00
Nerijetko mislimo kako će svaka stvar stavljena u frižider zadržati svoju svježinu dulje vrijeme. U međuvremenu, mnogi proizvodi i namirnice u njemu gube okus pa čak i istrunu prije nego što bi se to dogodilo da nisu bile u hladnjaku. Saznajte u nastavku o kojim je proizvodima ri
Nerijetko mislimo kako će svaka stvar stavljena u frižider zadržati svoju svježinu dulje vrijeme. U međuvremenu, mnogi proizvodi i namirnice u njemu gube okus pa čak i istrunu prije nego što bi se to dogodilo da nisu bile u hladnjaku. Saznajte u nastavku o kojim je proizvodima ri
SBplus.hr, Slavonski Brod : Znate li u čijem džepu završava novac poreznih obveznika?

Podnesena prijava DORH-u

Znate li u čijem džepu završava novac poreznih obveznika?

28.10.2019. | 10:30
Ova javna ustanova svake je godine financirana s 25 milijuna kuna iz državnog proračuna, a u Financijskom vještačenju, provedenom za razdoblje od 2014. do 2018. godine, detaljno su opisani podaci o isplatama raznih dodataka i stimulacija na plaće.
Ova javna ustanova svake je godine financirana s 25 milijuna kuna iz državnog proračuna, a u Financijskom vještačenju, provedenom za razdoblje od 2014. do 2018. godine, detaljno su opisani podaci o isplatama raznih dodataka i stimulacija na plaće.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Sigurni ste da u želucu nemate neželjenog podstanara?

Komplicira život svakoj drugoj osobi

Sigurni ste da u želucu nemate neželjenog podstanara?

27.10.2019. | 11:15
Iako veliki broj ljudi ima ovu bakteriju, pokazalo se da ne razviju svi simptome. Još uvijek nije poznato zašto je to tako, ali pretpostavka je da neki ljudi jednostavno imaju bolji imunitet. U nastavku saznajte koji su znakovi te infekcije koja može dovesti do gastritisa, čira,
Iako veliki broj ljudi ima ovu bakteriju, pokazalo se da ne razviju svi simptome. Još uvijek nije poznato zašto je to tako, ali pretpostavka je da neki ljudi jednostavno imaju bolji imunitet. U nastavku saznajte koji su znakovi te infekcije koja može dovesti do gastritisa, čira,
SBplus.hr, Slavonski Brod : Zašto je sudac jedan čovjek u Sofiji, a drugi u Zagrebu?

'Sudac pokazao Bugarima'

Zašto je sudac jedan čovjek u Sofiji, a drugi u Zagrebu?

23.10.2019. | 16:45
Dvosmislenost ga čini iznimno klikabilnim: čitatelji vodećih naših web toaletoida uglavnom su šovinistička i rasistička rulja, bezumna čeljad kojima su Bugari inferiorni Balkanci i neka vrsta Srba, dakle Cigana, i drago im je dobiti takav šlagvort za raspravu kakav je u rečenici:
Dvosmislenost ga čini iznimno klikabilnim: čitatelji vodećih naših web toaletoida uglavnom su šovinistička i rasistička rulja, bezumna čeljad kojima su Bugari inferiorni Balkanci i neka vrsta Srba, dakle Cigana, i drago im je dobiti takav šlagvort za raspravu kakav je u rečenici:
SBplus.hr, Slavonski Brod : U davno opjevanim stihovima krije se tragična sudbina

'Ona spava'

U davno opjevanim stihovima krije se tragična sudbina

23.10.2019. | 11:55
Tekst veoma popularne pjesme posvećena je tragično preminuloj mladoj djevojci.
Tekst veoma popularne pjesme posvećena je tragično preminuloj mladoj djevojci.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Čaj koji čisti jetru i topi bubrežne kamence

Jeste li ga probali?

Čaj koji čisti jetru i topi bubrežne kamence

21.10.2019. | 10:55
Poštovatelji i promotori narodne i herbalne medicine ističu ovaj čaj kao napitak za jačanje imuniteta, borbe s upalnim procesima u tijelu te čišćenje organizma.
Poštovatelji i promotori narodne i herbalne medicine ističu ovaj čaj kao napitak za jačanje imuniteta, borbe s upalnim procesima u tijelu te čišćenje organizma.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Gdje su poslije svega završili 'totalno drukčiji od drugih'

Samosvojni umjetnici

Gdje su poslije svega završili 'totalno drukčiji od drugih'

21.10.2019. | 10:05
Srđan Sacher i sam je uskoro otišao, mnoge je godine nemirno lutao oceanima i kontinentima. Povremeno sam ga samo viđao u Zagrebu, gurao je nekakav stari bicikl klepetavih blatobrana preko Cvjetnog trga i djelovao umorno i poraženo.
Srđan Sacher i sam je uskoro otišao, mnoge je godine nemirno lutao oceanima i kontinentima. Povremeno sam ga samo viđao u Zagrebu, gurao je nekakav stari bicikl klepetavih blatobrana preko Cvjetnog trga i djelovao umorno i poraženo.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Za 'šeranje' slika 'silovatelja' moguće dobiti kaznu zatvora

Grupno silovanje kod Zadra

Za 'šeranje' slika 'silovatelja' moguće dobiti kaznu zatvora

18.10.2019. | 16:30
Nakon što su se počela dijeliti navodna imena osumnjičenih silovatelja tinejdžerice po Facebooku, mediji su u člancima apelirali da se to ne radi jer je izuzetno opasno, prvenstveno po silovanu djevojčicu, a isto je kasnije navela i policija koja je rekla da će sve koje otkrije d
Nakon što su se počela dijeliti navodna imena osumnjičenih silovatelja tinejdžerice po Facebooku, mediji su u člancima apelirali da se to ne radi jer je izuzetno opasno, prvenstveno po silovanu djevojčicu, a isto je kasnije navela i policija koja je rekla da će sve koje otkrije d
SBplus.hr, Slavonski Brod : Ronko: "Bernardić bi odveo SDP u vazelinsku koaliciju"

U slučaju izvanrednih izbora

Ronko: "Bernardić bi odveo SDP u vazelinsku koaliciju"

17.10.2019. | 22:07
Zastupnik Ronko je javno dao do znanja da će biti protiv opoziva i da će podržati Milana Kujundžića.
Zastupnik Ronko je javno dao do znanja da će biti protiv opoziva i da će podržati Milana Kujundžića.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Kakva bi bila Hrvatska da je u svemu loša kao u pravosuđu

Sociolog objasnio

Kakva bi bila Hrvatska da je u svemu loša kao u pravosuđu

17.10.2019. | 16:20
"Kad bi Hrvatska bila 126. na svijetu prema očekivanoj životnoj dobi, ljudi bi umirali 13 godina ranije. Kad bi bila 126. prema obrazovanju, svaka šesta odrasla osoba bi bila nepismena. Kad bi bila 126. u ekonomiji, ljudi bi živjeli od manje od 1000 kuna mjesečno."
"Kad bi Hrvatska bila 126. na svijetu prema očekivanoj životnoj dobi, ljudi bi umirali 13 godina ranije. Kad bi bila 126. prema obrazovanju, svaka šesta odrasla osoba bi bila nepismena. Kad bi bila 126. u ekonomiji, ljudi bi živjeli od manje od 1000 kuna mjesečno."
SBplus.hr, Slavonski Brod : "Bog je sazdao nebo i zemlju pa napravio čovjeka"

Udžbenik povijesti o postanku svijeta:

"Bog je sazdao nebo i zemlju pa napravio čovjeka"

17.10.2019. | 13:00
Lekcija naziva "Pojava i prostorno širenje čovjeka" započinje citatom iz Knjige postanka o tome kako je Bog stvarao čovjeka. Prema tom se udžbeniku, inače, predaje u 347 petih razreda u osnovnim školama.
Lekcija naziva "Pojava i prostorno širenje čovjeka" započinje citatom iz Knjige postanka o tome kako je Bog stvarao čovjeka. Prema tom se udžbeniku, inače, predaje u 347 petih razreda u osnovnim školama.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Policija će granicu braniti s pet bespilotnih letjelica

Priprema za novi veliki val migranata

Policija će granicu braniti s pet bespilotnih letjelica

17.10.2019. | 10:20
Da bi Europu mogao pogoditi novi veliki migrantski val, upozoravaju mnogobrojni dužnosnici unutar EU, a u tom slučaju Hrvatska bi bila na velikom udaru.
Da bi Europu mogao pogoditi novi veliki migrantski val, upozoravaju mnogobrojni dužnosnici unutar EU, a u tom slučaju Hrvatska bi bila na velikom udaru.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Nisi smio reći da si hrvatski branitelj

Strašno je bilo to vrijeme

Nisi smio reći da si hrvatski branitelj

14.10.2019. | 20:40
Hrvatska je dobila 1097 novih branitelja. Ljudi pred penzijom, za koje ni njihovi najbliži možda nisu znali da su u mladosti ginuli za domovinu, dandanas bojažljivo izlaze iz ormara.
Hrvatska je dobila 1097 novih branitelja. Ljudi pred penzijom, za koje ni njihovi najbliži možda nisu znali da su u mladosti ginuli za domovinu, dandanas bojažljivo izlaze iz ormara.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Sudac pustio silovatelje da se brane sa slobode

Vjerovali ili ne

Sudac pustio silovatelje da se brane sa slobode

14.10.2019. | 16:30
Osumnjičene je prošlog petka privela policija, a nakon što su u subotu ispitani u Županijskom državnom odvjetništvu i kod suca istrage Županijskog suda, svi su pušteni braniti se sa slobode unatoč brojnim dokazima od kojih su neke i sami snimili.
Osumnjičene je prošlog petka privela policija, a nakon što su u subotu ispitani u Županijskom državnom odvjetništvu i kod suca istrage Županijskog suda, svi su pušteni braniti se sa slobode unatoč brojnim dokazima od kojih su neke i sami snimili.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Novi Nobelovac - stari apologet velikosrblja

'Za Srbe nitko nije imao milosti'

Novi Nobelovac - stari apologet velikosrblja

13.10.2019. | 12:40
- Tijekom godina ratnog izvještavanja, tijekom kojih su vjerojatno i dalje zaista patili, i to vjerojatno sve više, oni su pred kamerama i magnetofonima međunarodnih snimatelja i izvještača, u međuvremenu upućeni, usmjereni, i na tuđ mig ("Ej, drugar!"), glatko i poslušno namješt
- Tijekom godina ratnog izvještavanja, tijekom kojih su vjerojatno i dalje zaista patili, i to vjerojatno sve više, oni su pred kamerama i magnetofonima međunarodnih snimatelja i izvještača, u međuvremenu upućeni, usmjereni, i na tuđ mig ("Ej, drugar!"), glatko i poslušno namješt
SBplus.hr, Slavonski Brod :
SBplus.hr, Slavonski Brod :