Iz drugih medija

Objavljeno: 11.11.2020. u 17:00
Prikaza: 6002
|
Autor: Filip Balunović-DWP

Ne otvarajte ako ne razumijete srpski

Mladi srpski politički filozof o Hrvatskoj danas

root : Mladi srpski politički filozof o Hrvatskoj danasFilip Balunović(Foto: Google)

Savremena Hrvatska mnogo je bliža dijagnozi nego državi. Kroz njenu evropsku fasadu na sve strane, kroz prozore i ventilacione sisteme, izbija oboljenje koje je, zajedno sa drugima u bivšoj Jugoslaviji „zakačila" devedesetih godina.

To što nam je nedavna prošlost krvava je jedna stvar. To što su nam društva, države i tradicije kojima se dičimo izgrađene na krvi nedužnih, ozbiljan je problem koga ne može rešiti niti jedan izbeljivač rublja ili uklonjivač mrlja. Društva i države moraju se porušiti. Na njihovo mesto moraju se izgraditi spomen obeležja pa napraviti nove temelje pored njih. Jedan od najvidljivijih primera insistiranja na starim temeljima je današnja Hrvatska. Nema te fasade koja može zamaskirati zločinačke politike na kojima je izgrađena savremena politička zajednica na tlu te zemlje.

Na portalu tačno.net tako piše Filip Balunović, politikolog i teoretičar. Rođen je 1987. godine u Beogradu, a trenutno živi u Sarajevu. U oktobru 2014. godine objavio je knjigu Beleške sa slobode. Uređuje i vodi blog Levo smetalo, bavi se proučavanjem političke filozofije, teorije politike, međunarodnih odnosa, eurointegracija i političke ekonomije. Izvršni je urednik Le Monde Diplomatique Srbija te doktorant na Univerzitetu u Firenci.

Suočavanje s prošlošću na tlu Hrvatske umnogome je otežano u odnosu na ostatak regije. Za razliku od Bosne ili Srbije u kojima je često glavni problem negiranje fakata, licitiranje brojevima i slično,  u Hrvatskoj je negiranje fakata manji problem u odnosu na narative koji tim faktima pridaju jedno „domoljubno" značenje. Na primer, niko u Hrvatskoj ne negira „Oluju", kao ni oko 200 000 prognanih. Zločine tokom te ali i drugih akcija, karakteriše se kao „incidente" koji nikada ne mogu ukaljati pravednost Domovinskog rata i akcija koje su za cilj imale „oslobađanje Hrvatske od okupatora". Slično kosovskom slučaju, i u Hrvatskoj se tradicija, njeni slavni momenti, žrtva i ratne pobede, gotovo isključivo izvlače iz prve polovine devedesetih godina. Poređenja radi, zemlje poput Srbije ili Makedonije, često u izgradnji kulta „ispravne i pravdoljubive" nacije, koriste delove nasleđa koji sežu mnogo dalje u istoriju. Tako se u Srbiji sve više fokus miče sa Drugog svetskog rata koji izaziva dosta kontraverzi (oko toga jesu li bila dva ili samo jedan anti-fašistički pokret) i premešta na Prvi svetski rat u kom je uloga Srbije nedvojbeno bila važna i u kom je Srbija (nedvojbeno) bila na pravoj (i pobedničkoj) strani. Ličnosti iz ranije istorije, iz dinastije Nemanjića i slično, nadopunjuju narativ o „dugovečnosti i pravednosti Srba".  Makedonija takođe ume da iskopava „sećanja” čak iz vremena Aleksandra Makedonskog, kako bi ih se upotrebilo u identitetskom sukobu sa Grčkom oko imena (naroda i države). Hrvatska je u ovom smislu deficitarna. Ako ne računamo razdoblje socijalističke Jugoslavije (što se svakako ne računa jer je svrha novih država da se tog dela nasleđa otarase), nema tako velikih događaja i imena izvan devedesetih (makar ne u rangu značajne uloge u u Prvom svetskom ratu, poistovećivanje sa Aleksandrom Makedonskim ili slavne dinastije Nemanjića iz 12. veka). Zbog toga nema previše manevarskog prostora, pa se čak i zločini iz devedesetih oberučke prihvataju kao tradicija – ali im se pridaje „oslobodilačko" i „pravedno" značenje.

Do skoro, ovaj trend nije bio niti linearan niti u potpunosti hegemon. Sa oslobađajućim presudama generalima Markaču i Gotovini 2012. godine, domoljublje je eskaliralo i postalo gotovo nedodirljivo i opšte prihvaćeno – skupa sa zločinima. Koliko je ovaj narativ postao jak, govori i slučaj presude u slučaju čelnika takozvane „Herceg-Bosne" 2013. godine, koji nije niti malo uzdrmao opijenost domoljubljem i „pravednošću" zbog oslobađanja Markača i Gotovine. Članstvo Hrvatske u EU je još dodatno, umesto da doprinese kritičnijem odnosu spram zločina iz devedesetih, dalo vetar u leđa revizionistima i „domoljubima" jer se više nikome spolja nije imalo šta umiljavati i dokazivati. Samo poneki glas napomene da je prvi predsednik Tuđman proglašen čelnikom UZP (udruženog zločinačkog poduhvata) na teritoriji BiH, koji je za cilj imao istrebljenje Bošnjaka. Posle svake intervencije te vrste, po pravilu bi usledile salve uvreda, kao u slučaju kada je to nedavno učinila Katarina Peović, saborska zastupnica iz redova Radničke fronte.

Posledice ovakvog razvoja situacije u Hrvatskoj, osećaju se u svakom kutu društvenog i političkog života. Pitamo se, primera radi, ovih dana i nedelja, kako to da jedan socijaldemokratski predsednik zemlje članice Evropske Unije, liči na prvog predsednika i osnivača Hrvatske demokratske zajednice koji je u pravosnažnoj presudi haškog suda označen kao jedan od učesnika u udruženom zločinačkom poduhvatu na tlu današnje Bosne i Hercegovine. Najveća greška koju analitičko oko može napraviti je svođenje ponašanja Zorana Milanovića na njegov karakter ili temperament. "Nadobudan je”, neko bi rekao. "Uličarski žargon”, drugi bi dobacio. Možda trenutni predsednik Hrvatske jeste nadobudan, osebujan i narcisoidan, ali te karakteristike igraju manje značajnu ulogu u njegovom diskursu od političke klime i same strukture koja je takav diskurs normalizovala i načinila ga predominantnim u političkom i društvenom prostoru Hrvatske. Retorička i politička invaziji političkog Zagreba na Bosnu u poslednjim mesecima, koja i od Milanovića pravi Tuđmanovog klona, jedna je od jasnijih slika zagađene političke klime u toj zemlji.

O čemu se tu radi? Svaka nova administracija u Zagrebu već dugi niz godina, na početku svog mandata napominje da je spoljno-politički fokus pitanje Hrvata u Bosni i Hercegovini. Pasivno agresivni nastup koji politički Zagreb ima spram BiH prerastao je u otvorenu agresiju nakon izbora Željka Komšića za člana Predsedništva iz redova hrvatskog naroda. Problem je nastao kada je važećim izbornim zakonom, koji članove Predsedništva bira u dve teritorijalne jedinice (Federacija BiH i Republika Srpska), za mesto člana iz redova hrvatskog naroda izabran neko ko nije po volji dva HDZ-a, hrvatskog i bosansko-hercegovačkog. Najednom, postalo je problematično to što se glasačima u Federaciji, koji biraju hrvatskog i bošnjačkog člana kao nosioci tog prava jer žive na teritoriji Federacije, ne broje krvna zrnca – pa je od izbora do danas milion puta ponovljeno to da je Komšić izabran „bošnjačkim glasovima". Kada kažem da ovaj izbor nije po volji dva HDZ-a, onda se čitaoci verovatno pitaju kakve onda veze sa tim ima Zoran Milanović, SDP-ov predsednik Republike. Odgovor je jednostavan: HDZ je gotovo u potpunosti obojio javni diskurs svojom agendom. Franjo Tuđman je tako, zajedno sa Domovinskim ratom, „Olujom" i narativom o „bogu i naciji", uzidan u temelje savremene Hrvatske. Iako je u prošlosti bilo političara iz SDP-a koji su ove „svete krave" kritički propitivali (kao što su predsednici Mesić i Josipović), Hrvatska je danas postala zemlja u kojoj je ostalo malo ili nimalo mesta za ne-HDZ-ovsku politiku. Gotovo svi, izuzev levo-zelene koalicije okupljene oko platforme „Možemo", u nju su se utopili. Tako su unutrašnja trvenja unutar HDZ-a, kao što su linije podele između otvoreno ustaškog krila i onog „evropejskijeg" koje predstavlja premijer Plenković, prelile i na samo hrvatsko društvo.  Jedni i u 2020. godini javno govore o „Herceg-Bosni", nose obeležja HOS-a i uzvikuju „Za dom spremni". Drugi to ne rade (javno), ali ne bi baš ni da se zamere značajnom delu društva koji veruje u „svete krave" – besprekornost Domovinskog rata, pravednost „Oluje", nepravdu koja se Hrvatima u BiH nanosi kroz „majorizaciju" i slično.

Hrvatska je stoga postala država koja ne samo da se nije obračunala sa zločinačkim nasleđem iz devedesetih godina, već ih je, u nedostatku jakih narativa iz dalje prošlosti, dovela do jedne potpuno pervezne razine u kojoj veličanje zločinačkih projekata (kao što je Herceg-Bosna), zločinaca i ratno-huškačkih politika postaje stvar „opšte kulture". Čak na nivou lingvistike – neki su se izrazi potpuno uvukli u najsitnije pore društva, kao što je „naša domovina Hrvatska". Umesto „Hrvatska" ili „Republika Hrvatska", čak se i u školskim programima (za treći razred) koje u vreme pandemije možemo gledati preko televizije, koristi baš taj izraz koji je lingvistički blizak sa „Domovinskim ratom" (i još nekim…). I zato kad Milanović kaže, u tom čuvenom tajno snimanom polu-formalnom razgovoru, da „Bosna i Hercegovina nije država", treba reći da je i savremena Hrvatska mnogo bliža dijagnozi nego državi. Kroz njenu evropsku fasadu na sve strane, kroz prozore i ventilacione sisteme, izbija oboljenje koje je, zajedno sa drugima u bivšoj Jugoslaviji „zakačila" devedesetih godina. Izbija to oboljenje  iz temelja i odlazi na sve strane. Poput onog koji dolazi iz Srbije, nekako se ono uvek najviše oseti i prelama preko bosanskih leđa.

Broj komentara: 5

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava
Clint_Westwood

Clint_Westwood

Komentirano: 18.11.2020. | 22:08

1

Molim osoblje ovog portala da sljedeći puta kada im padne na pamet objavljivati "visoke misli" Filipa Balunovića uzmu u obzir tragične sudbine ove djece i njihovih obitelji.
brodjanin1991

brodjanin1991

Komentirano: 12.11.2020. | 16:09

2

Kosovski mit, ‘solunski front’ i ‘vojska’ Čića Draže čine "atomsku jezgru srpskog nacionalizma". Žalosno da takvo nešto može propagirati i jedan brodski portal...
lalakoala

lalakoala

Komentirano: 12.11.2020. | 7:42

3

Kome, čemu i zašto objavljujetr ovakav članak? To se objavljuje samo iz razloga i sa namjerom. Pošto se niste ogradili od sadržaja da je to namjerno i izazovno, Ovakim govorom mržnje,iskazivanje laži, kleveta i uvreda nije dostojno, kulturno i moralno objavljivati. U svakom slućaju ovo vam nije trebalo. Sve i da niste Hrvati trebali ste, kao novinari i članovi ovog društva, gnusno i profesionalno ne objaviti ili u najmanju ruku ograditi se od takve članka-provokacije. Zar nas dosadašnji Srpski povjesnicari, psihijatri i filozofi još ništo nisu naućili???
rovers

rovers

Komentirano: 12.11.2020. | 7:03

4

Stvarno mi je nejasno čemu ovakav članak na portalu. Jasno mi je da se želi otvoriti polemika, "navući" ljude na diskusiju i komentiranje, ali ovakvim ortodoksnim predstavnicima zločinačkog četničkog pokreta davati prostora na području gdje su ljudi zbog tih i takvih izgubili svoju djecu...dno dna. Ne moguni zamisliti kako se ti ljudi osjećaju, dok su novinarčići odlučili eto malo zamutiti vodu i bocnuti čitatelje na komentiranje.
Pavo95

Pavo95

Komentirano: 11.11.2020. | 19:25

5

Četnikovanje na sbplusu uzima maha. Đaba krečite jugovići.

Broj komentara: 5

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava

Komentari članaka objavljuju se u realnom vremenu. SBplus.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani.

Ostali članci u rubrici
SBplus.hr, Slavonski Brod : Ovo vrijedi poslušati. Šprajc o HDZ-u kao 'Savezu komunista'

Stvarnost kao inspiracija za parodiju

Ovo vrijedi poslušati. Šprajc o HDZ-u kao 'Savezu komunista'

13.1.2021. | 10:10
SBplus.hr, Slavonski Brod : Broj ljudi na Zavodu za zapošljavanje premašio 160 tisuća

Prijeti li nam eksplozija nezaposlenih?

Broj ljudi na Zavodu za zapošljavanje premašio 160 tisuća

11.1.2021. | 18:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Nesposobnost plus nesposobnost jednako je nesposobnost

Baniji slijedi egzodus?

Nesposobnost plus nesposobnost jednako je nesposobnost

11.1.2021. | 16:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Heroji ne nose plašteve, nego kuharske pregače

Brođanin među istinskim herojima Banije

Heroji ne nose plašteve, nego kuharske pregače

10.1.2021. | 21:29
SBplus.hr, Slavonski Brod : Brođani se čude ogromnom plakatu

Osvanuo jutros

Brođani se čude ogromnom plakatu

10.1.2021. | 16:15
SBplus.hr, Slavonski Brod : Zašto seizmolozi ne mogu predvidjeti potrese?

Pitate li se i vi

Zašto seizmolozi ne mogu predvidjeti potrese?

9.1.2021. | 16:30
SBplus.hr, Slavonski Brod : Evo do kada bi se veći dio građana mogao procijepiti

Nuspojave cjepiva protiv korone su blage

Evo do kada bi se veći dio građana mogao procijepiti

7.1.2021. | 14:15
SBplus.hr, Slavonski Brod : Slavonski HDZ-ovac nasrnuo na suprugu i svećenika

Buran početak nove godine

Slavonski HDZ-ovac nasrnuo na suprugu i svećenika

6.1.2021. | 8:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Pogledajte komu je država povjerila robne zalihe

Sumnjivi dogovori?

Pogledajte komu je država povjerila robne zalihe

5.1.2021. | 14:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Koliko su sigurne naše kuće, zgrade, garaže i mostovi?

Evo što kažu stručnjaci

Koliko su sigurne naše kuće, zgrade, garaže i mostovi?

3.1.2021. | 16:30
SBplus.hr, Slavonski Brod : Brođanin, dr. Jelić 11 god. vodi HCK koji vrvi aferama

Od Gunje, preko Josipe Rimac do šatoraša

Brođanin, dr. Jelić 11 god. vodi HCK koji vrvi aferama

2.1.2021. | 16:30
SBplus.hr, Slavonski Brod : Državi dajemo milijarde kuna, a na kraju se sami spašavamo

2020. je još jednom dokazala:

Državi dajemo milijarde kuna, a na kraju se sami spašavamo

1.1.2021. | 13:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Neki mogu dobiti povrat poreza i do 27 tisuća kuna

Provjerite jeste li među njima

Neki mogu dobiti povrat poreza i do 27 tisuća kuna

28.12.2020. | 15:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Brođani koji grade pristupačnije društvo za svoje sugrađane

Jedinstven medij u Lijepoj Našoj

Brođani koji grade pristupačnije društvo za svoje sugrađane

16.12.2020. | 20:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Ponosni Bosanac jebe sve po spisku Zoranu Milanoviću

BiH novinar predsjedniku RH

Ponosni Bosanac jebe sve po spisku Zoranu Milanoviću

14.12.2020. | 18:30
SBplus.hr, Slavonski Brod : Jugoslavija je zbog velikih boginja procijepila 18 mil ljudi

U nekoliko tjedana 1972. godine

Jugoslavija je zbog velikih boginja procijepila 18 mil ljudi

10.12.2020. | 9:30
SBplus.hr, Slavonski Brod : 'Aleksandra nije jedino dijete ubijeno u Domovinskom ratu'

I danas vrijedi sramotna isprika:

'Aleksandra nije jedino dijete ubijeno u Domovinskom ratu'

7.12.2020. | 14:00
SBplus.hr, Slavonski Brod :
SBplus.hr, Slavonski Brod :