Iz drugih medija

Objavljeno: 17.7.2021. u 16:10
Prikaza: 2521
|
Autor: Index

Na crti hrvatskog domoljublja

Ministarstvo ukinulo zaštitu spomenika žrtvama četnika

root : Ministarstvo ukinulo zaštitu spomenika žrtvama četnika

Spomenik je bio zaštićen rješenjem Regionalnog zavoda za zaštitu spomenika kulture u Splitu od 26. prosinca 1977. godine.

MINISTARSTVO kulture i medija donijelo je 6. srpnja rješenje kojim je utvrdilo "prestanak svojstva kulturnog dobra za Spomenik palim borcima i žrtvama fašističkog terora u Dragljanima, grad Vrgorac", piše Index.hr.

U aktu, čiji je potpisnik Davor Trupković, ravnatelj Uprave za zaštitu kulturne baštine pri Ministarstvu, nakon detaljnog opisa spomenika podignutog 1969. godine u dvorištu škole zatvorene od 2015. godine zbog depopulacije, stoji kako "temeljem valorizacije koju je provelo Povjerenstvo za vrednovanje Hrvatskog instituta za povijest, a koja je donesena u Izvješću Stručnog povjerenstva za izradu kriterija za vrednovanje povijesnih događaja i osoba 20. stoljeća, predmetnu zgradu sa spomen pločama nije potrebno štititi kao pojedinačno kulturno dobro.

Zbog svega navedenoga, nadležni Konzervatorski odjel u Imotskom predložio je ukidanje svojstva kulturnoga dobra za Spomenik palim borcima i žrtvama fašističkog terora u Dragljanima i njegovo brisanje iz Registra kulturnih dobara Republike Hrvatske".

Na spomeniku su imena žrtava hercegovačkih četnika

Spomenik podignut 1969. godine na inicijativu tadašnje boračke organizacije izrađen je od betonskih ploča koje se lome po sredini poput knjige i na njemu su nabrojana imena 26 palih boraca iz tog kraja te 30 žrtava fašističkog terora. Riječ je većinom o ljudima koje su u operaciji Albia, pod pokroviteljstvom talijanskih fašista, pobili hercegovački četnici u vrgoračkim selima duž Napoleonove ceste, pa tako i u Dragljanima. Dogodilo se to 29. kolovoza 1942. godine, što znači da spornim aktom Ministarstvo kulture i medija uoči skore 79. obljetnice pokazuje ne samo da je zaboravilo žrtve nego ih simbolički prezire.

Zakon precizira da kulturna dobra uživaju osobitu zaštitu i predstavljaju nacionalno blago te nabraja svrhe zaštite: njihovo očuvanje u neokrnjenom i izvornom stanju, sprječavanje svake radnje kojom bi im se, izravno ili neizravno, mogla promijeniti svojstva, oblik, značenje i izgled te sprječavanje protupravnog postupanja i protupravnog prometa. 

Drugim riječima, voljom vlade Andreja Plenkovića, njegove resorne ministrice Nine Obuljen Koržinek i podređenih glasova struke, spomenik u Dragljanima na putu je pretvaranja u običnu kameno-betonsko-mramornu građu. Odnosno, kako će objasniti Ministarstvo kulture i medija u odgovoru koji ćemo kasnije citirati, prepušten je jedinici lokalne samouprave "na daljnju skrb".

HDZ desetljećima devastira antifašističke spomenike

Skrb lokalne samouprave prema antifašističkoj baštini u većem se dijelu Hrvatske desetljećima svodi na različite oblike zatiranja i bagateliziranja. Gaženje po spomenima na prezrene žrtve i omražene borce, ali i civilne žrtve - osim ako ih nisu ubili partizani - spada u tekovine kojih se HDZ-ove vlasti dosljedno drže od ranih devedesetih, samo što su ga prilagodili duhu vremena, pa ga sada u pravilu ne provode dinamitom, čekićima i ostalim priručnim sredstvima, nego rješenjima stručnih komisija. Umjesto psovki i kletvi, ključne su riječi valorizacija i struka, a pokretačka energija odavno nije revolucionarni zanos novih vladara, nego hladnokrvna odrješitost donositelja i provoditelja zakona, smirenih kontrolora sadašnjosti i budućnosti metodom uzurpacije prošlosti.

Ravnatelj Trupković, potpisnik rješenja, nagli je karijerni uzlet doživio u ožujku 2016. godine kad je postao pomoćnik Zlatka Hasanbegovića, bivšeg ministra kulture, kojem bi zaista bilo nekorektno pripisati sklonost prema antifašističkoj baštini. Trupković oslikava kontinuitet politike, samo što ona više nema hasanbegovićevsku ostrašćenost, nego koržinek obuljenovsku birokratsku hladnoću. Forma se promijenila, sadržaj je ostao. Malo nade u ovom slučaju daje tek činjenica da lokalnu samoupravu već pet godina ne vodi HDZ, nego Nezavisna lista mladih.

Spomenik je bio zaštićen od 1977. godine

Spomenik je bio zaštićen rješenjem Regionalnog zavoda za zaštitu spomenika kulture u Splitu od 26. prosinca 1977. godine. Aktualno rješenje s Trupkovićevim potpisom precizira kako je Stručno povjerenstvo za utvrđivanje svojstva kulturnoga dobra, u skladu s odgovarajućim zakonskim odredbama, na sjednici održanoj 28. i 29. svibnja 2018. godine utvrdilo da ga više nije potrebno štititi kao pojedinačno kulturno dobro, s čime se 12. prosinca 2019. godine suglasilo i Hrvatsko vijeće za kulturna dobra.

Index se, naravno, s pitanjima o ovom slučaju obratio Ministarstvu kulture i medija te Hrvatskom institutu za povijest. Institut nam još nije odgovorio, ali Ministarstvo jest. Citiramo:

"Od 2008. godine, u okviru opće revizije Registra kulturnih dobara provodi se i revizija rješenja o registraciji spomenika NOB-a. Revizija je postupak ispitivanja i usklađivanja svih rješenja o registraciji spomenika kulture donesenih prema propisima koji su vrijedili do dana stupanja na snagu Zakona o zaštiti i očuvanju kulturnih dobara iz 1999. godine. Do propisane revizije koja obuhvaća svu registriranu kulturnu baštinu pa tako i NOB spomeničku i memorijalnu baštinu, ona i dalje ostaje pod zaštitom te je upisana u Registar kulturnih dobara RH.

Ministarstvo se poziva na posebne znanstvene studije

Za potrebe revizije baštine NOB-a, Ministarstvo kulture i medija, u suradnji s Hrvatskim institutom za povijest i Savezom antifašističkih boraca i antifašista Republike Hrvatske, uspostavilo je kriterije za vrednovanje povijesnih događaja i spomenika 20. stoljeća te smjernice za vrednovanje memorijalne baštine NOB-a. U okviru ovog procesa od Hrvatskog instituta za povijest naručene su i posebne znanstvene studije za spomenike i događaje za koje je bilo potrebno istražiti dodatne podatke.

U procesu revizije temeljem navedenih kriterija nastojalo se od ukupnog broja registriranih spomenika NOB-a utvrditi dobra koja su od posebnog povijesnog i nacionalnog značaja za koje je predviđena preregistracija te upis na Listu zaštićenih kulturnih dobara Registra kulturnih dobara RH. Uz navedene kriterije dobra su u postupku revizije valorizirana i prema kriteriju umjetničko-estetskog značaja. Za dio dobara predloženo je brisanje, odnosno za baštinu NOB-a za koju je procijenjeno da je od lokalnog značaja - upućivanje na skrb lokalnoj zajednici u skladu sa čl. 17. Zakona o zaštiti i očuvanju kulturnih dobara, kao što je slučaj sa Spomenikom palim borcima i žrtvama fašističkog terora u Dragljanima kod Vrgorca.

Proces revizije provodi se kontinuirano, a trenutko je u tijeku preregistracija za okvirno 50 kulturnih dobara. Uz proces preregistracije, paralelno se jedinicama lokalne samouprave upućuju na daljnju skrb dobra koja nisu u skladu s utvrđenim kriterijima. U Registar je trenutno trajno upisano 67 kulturnih dobara vezanih za NOB/NOR i radnički/komunistički pokret."

"Odluka je stručna i definirana zakonom"

Poduži odgovor Ministarstva kulture i medija završava pasusom u kojem ističu da je odluka o sudbini dragljanskog spomenika stručna i definirana zakonom. Tako je, "sukladno kriterijima", utvrđen prijedlog pa upućen Hrvatskom vijeću za kulturna dobra na mišljenje i na njegovu temelju je doneseno rješenje o prestanku svojstva kulturnog dobra te provedeno brisanje u Registru kulturnih dobara RH. Odluka će na koncu biti dostavljena katastru te sudu radi brisanja zabilježbe u zemljišnim knjigama.

Broj komentara: 0

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava

Komentari članaka objavljuju se u realnom vremenu. SBplus.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani.

Ostali članci u rubrici
SBplus.hr, Slavonski Brod : Milanović: Ja sam predsjednik i Hrvata u Bosni i Hercegovini

Šokirao bosanske novinare

Milanović: Ja sam predsjednik i Hrvata u Bosni i Hercegovini

22.9.2021. | 12:30
SBplus.hr, Slavonski Brod : Službena usporedba razine cijena u 36 europskih zemalja

Njemačka skuplja od Hrvatske tek 36%

Službena usporedba razine cijena u 36 europskih zemalja

20.9.2021. | 19:15
SBplus.hr, Slavonski Brod : Česi žele 'Đurinu' imovinu i reference, ali ne i dugove

Novi 'Dan D' za Đuru Đakovića

Česi žele 'Đurinu' imovinu i reference, ali ne i dugove

19.9.2021. | 20:55
SBplus.hr, Slavonski Brod : Živimo u društvima ološa

Miljenko Jergović:

Živimo u društvima ološa

18.9.2021. | 11:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Kako je novac za spas Slavonije završavao kod HDZ-ovaca

Uskok konačno istražuje

Kako je novac za spas Slavonije završavao kod HDZ-ovaca

17.9.2021. | 18:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Požeški tajkun Galić prijavio da živi u straćari

POLITIKA & KRIMINAL

Požeški tajkun Galić prijavio da živi u straćari

8.9.2021. | 14:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Crijep samo što im ne padne na glavu, a imaju sve više đaka

Najderutnija škola u Hrvatskoj

Crijep samo što im ne padne na glavu, a imaju sve više đaka

7.9.2021. | 13:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : 'Moraš ući u stranku čak i da bi brisao dječje guze'

Ima li masovnog uhljebljivanja u Brodu?

'Moraš ući u stranku čak i da bi brisao dječje guze'

6.9.2021. | 23:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Mario Mandžukić objavio kraj karijere

Veličanstvena karijera

Mario Mandžukić objavio kraj karijere

3.9.2021. | 17:15
SBplus.hr, Slavonski Brod : Ipak ostaje u domaćim rukama

Sa stoljetnom tradicijom

Ipak ostaje u domaćim rukama

28.8.2021. | 12:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Milošević je bio dio udruženog zločinačkog pothvata

Presuda iz Haaga konačno potvrdila:

Milošević je bio dio udruženog zločinačkog pothvata

8.8.2021. | 14:15
SBplus.hr, Slavonski Brod : 'Kakav suživot, kad je to život!'

Snažne poruke bosanskog franjevca:

'Kakav suživot, kad je to život!'

8.8.2021. | 10:30
SBplus.hr, Slavonski Brod : 'Zašto ih se u Hrvatskoj ne slavi?'

Novinar i dokumentarist Gordan Malić:

'Zašto ih se u Hrvatskoj ne slavi?'

5.8.2021. | 18:18
SBplus.hr, Slavonski Brod : Milanović nastavlja s odlikovanjem suspektnih ratnika

Ratni zločinci ili heroji?

Milanović nastavlja s odlikovanjem suspektnih ratnika

4.8.2021. | 16:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Zaklao susjedu, pa nasrnuo i na njezinu prijateljicu

Sumnjao je da se bave crnom magijom

Zaklao susjedu, pa nasrnuo i na njezinu prijateljicu

4.8.2021. | 11:30
SBplus.hr, Slavonski Brod : Pravobraniteljica ne osuđuje pojavu, nego kleveće čovjeka

U ovoj fazi razvoja događaja

Pravobraniteljica ne osuđuje pojavu, nego kleveće čovjeka

3.8.2021. | 23:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Naveliko otkupljuje nekretnine nekad moćnog HDZ-ovca

Šoping u Zatonu, Požegi i Pleternici

Naveliko otkupljuje nekretnine nekad moćnog HDZ-ovca

27.7.2021. | 19:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : 'Neki putnici u busu su poginuli jer nisu bili vezani'

Njihove obitelji neće dobiti odštetu

'Neki putnici u busu su poginuli jer nisu bili vezani'

27.7.2021. | 12:49
SBplus.hr, Slavonski Brod : Medvidovići žive svoj san - uz lipicance i gljive

Pozitivna vijest

Medvidovići žive svoj san - uz lipicance i gljive

22.7.2021. | 16:35
SBplus.hr, Slavonski Brod :
SBplus.hr, Slavonski Brod :