Iz drugih medija

Objavljeno: 1.7.2021. u 10:25
Prikaza: 1463
|
Autor: Ivo Josipović/autograf.hr

U tijeku

Mali državni udar

root : Mali državni udarAndrej Plenković(Foto: AP/SBplus)

Teza o dobrom, poštenom i stručnom pravosuđu i lošim političarima, nevladinim organizacijama i svima drugima, lažna je slika, crno-bijeli svijet. Posebno, kad se ispod stola, taj ”bijeli svijet” s obje ruke drži za onaj ”crni”, politički.

OVIH se dana, nakon propalog izbora vrsne pravnice i profesorice Zlate Đurđević za predsjednicu Vrhovnog suda postavlja pitanje kako dalje. Ulazimo li u vrijeme ustavne krize? Treba li mijenjati način izbora predsjednika ili predsjednice VSH? I zašto profesorica Đurđević nije izabrana za predsjednicu? - pita Ivo Josipović u najnovijoj kolumni za autograf.hr koju u cijelosti prenosimo.

Ustvrdio sam, Zlata Đurđević junakinja je našeg doba. Ne kao Ljermontov Pečorin, oličenje beznađa i destrukcije, već upravo suprotno.

Ona je heroina koja je, svjesna da neće biti izabrana za predsjednicu VSH, da će biti izložena orkestriranoj harangi desničara i pravosudno-političkog lobija koji ne želi novu osobu, drukčiju od njih samih na čelu pravosuđa, da će biti predmetom laži, kleveta i uvreda, pristala ući u utakmicu.

Napustila je svoju sigurnu akademsku nišu i pod svjetlima reflektora, svima na znanje i ravnanje, rekla što su slabosti našeg pravosuđa i koje su mu reforme potrebne. A sve to, nimalo se nije svidjelo ni vladajućoj političkoj eliti, niti njima partnerskom pravosudnom lobiju.

Količina laži i uvreda, kleveta i insinuacija, od onih stručne do onih političke, etničke, domoljubne, zapravo primitivne nacionalističke i interesno-koruptivne naravi.

Podloga svemu je i očita netrpeljivost predsjednika Zorana Milanovića i premijera Andreja Plenkovića u kojoj je premijer kao dokaz svoje snage na vagu moći stavio i Zlatu Đurđević uskraćujući joj podršku.

A Zlata Đurđević bila je odlična kandidatkinja, moralno besprijekorna i iznimno stručna, stručnija od bilo kojeg pripadnika sudačke vrhuške.

Ako je tako, a jest, što će takva pravosuđu!? Onome koje vodi postupke godinama bez ikakve odgovornosti. Onome u kojemu svako malo pukne kakva korupcijska bomba, s osjećajem da je to tek vrh ledenog brijega.

Onome koje ne objavljuje sve svoje odluke, a one koje objavljuje gotovo da ne možete pronaći tražilicama dostupnim građanima. Pri tome, suci imaju svoju, puno bolju bazu podataka o presudama, ali je ne žele podijeliti s građanima i ostatkom struke.

Što će onome pravosuđu koje se uporno opire transparentnom izboru sudaca temeljem stručnosti i tako često za suce bira svoju rodbinu ili rodbinu bliskih im političara.

Onome koje se grčevito bori protiv periodične sigurnosne provjere sudaca i još grčevitije protiv kritike pravosuđa i sustavnih reformi. Jer, pravosuđe je, kao super, a svaka kontrola i nadzor umanjuje njegovu neovisnost. Da ne bi!

Da, imamo mnogo dobrih sudaca, poštenih i stručnih. Ali, glavnu, odlučujuću mirodiju pravosuđu daju oni drugi.

Zlata Đurđević ne treba takvom pravosuđu i pridruženoj mu politici.

U ishodištu problema koje imamo s pravosuđem je način kako smo artikulirali neovisnost pravosuđa, uz asistenciju EU-a, polazeći od krive i naivne pretpostavke kako su suci pošteni, hrabri, nepristrani i stručni ljudi, nepokolebljiva znanja i morala, i da ih u kvalitetnom suđenju sprječavaju pokvareni političari.

Pa je EU nama i drugim tranzicijskim državama ”pomogao” kreirati pravosuđe koje je država u državi, koje naprosto ne funkcionira sukladno standardima modernog, stručnog i demokratskog pravosuđa.

Koncept je naivan jer su i političari, i suci pa i obični građani sa svim vrlinama i manama koje su nam zajedničke.

U Ustavu stoji načelo trodiobe vlasti. Vlast proizlazi iz naroda, podijeljena je i međusobno se nadzire. Tako piše u svakom demokratskom ustavu, pa i našemu.

Ali, kod nas postoji podjela, ali ne i međusobna kontrola vlasti. A svaka vlast, pa i pravosudna, ako je autarkična, ako sama odlučuje o sebi, prije ili kasnije postaje država u državi, sustav koji postoji radi samog sebe, koji ne ispunjava društvenu funkciju koju pravosuđe ima u demokratskom društvu.

Teza o dobrom, poštenom i stručnom pravosuđu i lošim političarima, nevladinim organizacijama i svima drugima, lažna je slika, crno-bijeli svijet. Posebno, kad se ispod stola, taj ”bijeli svijet” s obje ruke drži za onaj ”crni”, politički.

Voljeli ili ne predsjednika Milanovića, slagali se s njegovim političkim vrijednostima ili ne, voljeli njegovu pitoresknu retoriku ili ne, svatko nepristran i razuman u ovome će ratu zaključiti kako je predsjednik Republike bio na pravoj strani i napravio odličan potez predlažući Zlatu Đurđević.

Da spriječi njen izbor, vlast je instrumentalizirala Ustavni sud koji je skandaloznom odlukom o ustavnosti očito neustavne zakonske odredbe članka 44.a Zakona o sudovima protivnicima promjena u pravosuđu dao najjači mogući alat da otkloni izbor Zlate Đurđević.

Novi ”ustavni” sustav izbora predsjednika VSH nesumnjivo sužava manevarski prostor predsjedniku Republike da opet predloži kandidata ili kandidatkinju sličnu Zlati Đurđević.

Naime, nakon ovog slučaja, teško će se naći još netko tko će se izložiti harangi pravosudno-političke alijanse protiv promjena.

S druge strane, kako da se predsjednik i premijer dogovore o kandidatu kojega će predložiti predsjednik, a da ne izvrgnu ruglu instituciju javnog poziva.

Sad imamo začarani krug. Suvisli kandidat neće se javiti bez jamstva da neće proći isto što i Zlata Đurđević, a predsjednik i premijer se ne mogu unaprijed dogovoriti jer ne znaju tko će se javiti na poziv.

Ako, pak, zajednički prišapnu kome da se javi, čemu onda javni poziv i nije li to tipična zlouporaba toga instituta.

Očekujem, na poziv će se, osim uobičajenog broja autsajdera iz klase optimist, javiti samo kandidati poželjni pravosudnoj vrhuški.

Nadam se da će predsjednik biti principijelan i da će sve kandidate te vrste odbiti i spriječiti da ojača koncept pravosuđa kao države u državi.

Naravno, pravosudna vrhuška i vlast već smišljaju kako tome doskočiti. Namjeravaju li zaista u Saboru, bez predsjednika Republike, imenovati v.d. predsjednika VSH? Kako je krenulo, Ustavni bi sud i takvo narušavanje Ustava mogao proglasiti ustavnim.

Ili, mandat zamjenika predsjednika Vrhovnog suda (predsjednika kojega nema!) namjeravaju produljivati unedogled? Pa onda raditi pritisak na predsjednika Republike jer da opstruira izbor predsjednika VSH, sve dok konačno ne predloži nekog od pravosudno-političkih lieblinga.

Uz to, kažu, spremaju i promjene Zakona o sudovima u odnosu na izbor predsjednika VSH. Jedina korektna izmjena bila bi da naprosto ukinu neustavni članak 44.a i na zakonskoj razini prihvate Ustavom propisan postupak izbora predsjednika VSH.

Ali to sigurno nije za očekivati. Valja očekivati promjenu koja će pokušati, naravno, neustavno, omogućiti izbor predsjednika VSH, ili barem v.d. predsjednika VSH, bez ili uz tek formalno sudjelovanje predsjednika Republike.

Sve ovo što se dogodilo do sada u izboru predsjednika/predsjednice Vrhovnog suda, vjerojatno i ono što slijedi, možemo nazvati samo na jedan način: mali državni udar. - piše autograf.hr.

Broj komentara: 1

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava
Stipe

Stipe

Komentirano: 1.7.2021. | 11:51

1

Joj, kad počne tekst sa "vrsne pravnice i profesorice" odmah to više niti ne čitam, jer vidim da se radi o navijačkom tekstu, a ne tekstu koji pretendira izreći ista ozbiljno, napraviti bar površnu analizu. Po kojim i čijim mjerilima se radi o vrsnoj pravnici i profesorici? Po našim hrvatskim? Kako ti vrsni pravnici i profesori kotiraju međunarodno? Zarezuje li ih itko iza Bregane? Koji su to dosezi naše pravne znanosti o kojima govori itko izvan RH, bar u Albaniji ili Rumunjskoj? Hrvatski novinari su izgleda baš svi redom zadnje smeće, ono s dna kace. Doduše, sad tek vidim, ovo nije novinar, već bivši predsjednik i vrsni profesor, vjerojatno još i jači od vrsne profesorice. Ako su nam predsjednici i sveučilišni profesori na toj razini, onda znamo na kojoj su tek razini novinari.

Broj komentara: 1

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava

Komentari članaka objavljuju se u realnom vremenu. SBplus.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani.

Ostali članci u rubrici
SBplus.hr, Slavonski Brod : Milanović: Ja sam predsjednik i Hrvata u Bosni i Hercegovini

Šokirao bosanske novinare

Milanović: Ja sam predsjednik i Hrvata u Bosni i Hercegovini

22.9.2021. | 12:30
SBplus.hr, Slavonski Brod : Službena usporedba razine cijena u 36 europskih zemalja

Njemačka skuplja od Hrvatske tek 36%

Službena usporedba razine cijena u 36 europskih zemalja

20.9.2021. | 19:15
SBplus.hr, Slavonski Brod : Česi žele 'Đurinu' imovinu i reference, ali ne i dugove

Novi 'Dan D' za Đuru Đakovića

Česi žele 'Đurinu' imovinu i reference, ali ne i dugove

19.9.2021. | 20:55
SBplus.hr, Slavonski Brod : Živimo u društvima ološa

Miljenko Jergović:

Živimo u društvima ološa

18.9.2021. | 11:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Kako je novac za spas Slavonije završavao kod HDZ-ovaca

Uskok konačno istražuje

Kako je novac za spas Slavonije završavao kod HDZ-ovaca

17.9.2021. | 18:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Požeški tajkun Galić prijavio da živi u straćari

POLITIKA & KRIMINAL

Požeški tajkun Galić prijavio da živi u straćari

8.9.2021. | 14:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Crijep samo što im ne padne na glavu, a imaju sve više đaka

Najderutnija škola u Hrvatskoj

Crijep samo što im ne padne na glavu, a imaju sve više đaka

7.9.2021. | 13:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : 'Moraš ući u stranku čak i da bi brisao dječje guze'

Ima li masovnog uhljebljivanja u Brodu?

'Moraš ući u stranku čak i da bi brisao dječje guze'

6.9.2021. | 23:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Mario Mandžukić objavio kraj karijere

Veličanstvena karijera

Mario Mandžukić objavio kraj karijere

3.9.2021. | 17:15
SBplus.hr, Slavonski Brod : Ipak ostaje u domaćim rukama

Sa stoljetnom tradicijom

Ipak ostaje u domaćim rukama

28.8.2021. | 12:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Milošević je bio dio udruženog zločinačkog pothvata

Presuda iz Haaga konačno potvrdila:

Milošević je bio dio udruženog zločinačkog pothvata

8.8.2021. | 14:15
SBplus.hr, Slavonski Brod : 'Kakav suživot, kad je to život!'

Snažne poruke bosanskog franjevca:

'Kakav suživot, kad je to život!'

8.8.2021. | 10:30
SBplus.hr, Slavonski Brod : 'Zašto ih se u Hrvatskoj ne slavi?'

Novinar i dokumentarist Gordan Malić:

'Zašto ih se u Hrvatskoj ne slavi?'

5.8.2021. | 18:18
SBplus.hr, Slavonski Brod : Milanović nastavlja s odlikovanjem suspektnih ratnika

Ratni zločinci ili heroji?

Milanović nastavlja s odlikovanjem suspektnih ratnika

4.8.2021. | 16:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Zaklao susjedu, pa nasrnuo i na njezinu prijateljicu

Sumnjao je da se bave crnom magijom

Zaklao susjedu, pa nasrnuo i na njezinu prijateljicu

4.8.2021. | 11:30
SBplus.hr, Slavonski Brod : Pravobraniteljica ne osuđuje pojavu, nego kleveće čovjeka

U ovoj fazi razvoja događaja

Pravobraniteljica ne osuđuje pojavu, nego kleveće čovjeka

3.8.2021. | 23:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Naveliko otkupljuje nekretnine nekad moćnog HDZ-ovca

Šoping u Zatonu, Požegi i Pleternici

Naveliko otkupljuje nekretnine nekad moćnog HDZ-ovca

27.7.2021. | 19:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : 'Neki putnici u busu su poginuli jer nisu bili vezani'

Njihove obitelji neće dobiti odštetu

'Neki putnici u busu su poginuli jer nisu bili vezani'

27.7.2021. | 12:49
SBplus.hr, Slavonski Brod : Medvidovići žive svoj san - uz lipicance i gljive

Pozitivna vijest

Medvidovići žive svoj san - uz lipicance i gljive

22.7.2021. | 16:35
SBplus.hr, Slavonski Brod :
SBplus.hr, Slavonski Brod :