Iz drugih medija

Objavljeno: 26.6.2021. u 9:45
Prikaza: 3208
|
Autor: Sanja Modrić / Telegram

Što je spopalo Mariju Selak Raspudić?

Iznijela je neviđene besmislice na temu ženskih prava

root : Iznijela je neviđene besmislice na temu ženskih pravaMarija Selak Raspudić(Foto: Darko Tomas/Cropix)

Okej, možda nije sasvim po bontonu odbrusiti zastupnici i predsjednici jednog odbora da lupeta, kao što je učinio jedan njen saborski kolega, ali nađi za slučaj Selak Raspudić bolju riječ. Pa umjesto da se solidariziramo s predsjednicom Odbora, bude nam žao nas koji ćemo je plaćati do kraja mandata. Nje ne.

NIJE jasno što je spopalo Mostovu Mariju Selak Raspudić premda se slomila objašnjavajući. Zašto je toliko alergična na SDP-ovog člana Europskog parlamenta Freda Matića čiju je Rezoluciju o spolnom i reproduktivnom zdravlju žena – nakon više njezinih izljeva bijesa – jučer s pohvalama prihvatila lijepa većina zastupnika iz država članica EU? Ne kuži se zbog čega je iritira i pravobraniteljica za ravnopravnost spolova Višnja Ljubičić. I zašto je u totalu nabrušena na udruge civilnog društva koje se bore za ženska prava, piše Telegram čiji članak prenosimo u cijelosti.

Sigurno nije racionalno baviti se ovdje raspoloženjima i tokovima svijesti zastupnice Selak Raspudić. Pa ne bavimo se ni mnogim drugim zastupnicima glasačkog stroja Hrvatskog sabora koji su se tamo našli da nešto misle i dokazuju, a to im jako teško ide. Puštamo ih i ne osvrćemo se. Ah, gdje bismo inače stigli? Ali ovdje vrijediti napravi iznimku budući da je gospođa Raspudić predsjednica saborskog Odbora za ravnopravnost spolova. I to imateljica doktorata društvenih znanosti. I to žena. I onda moramo.

Toliko neistinitih informacija

Zastupnica je, naime, u Saboru naprosto izgovorila toliko besmislica i plasirala toliko neistinitih informacija povodom Matićeve rezolucije o zaštiti žena da nas to, s obzirom na njenu funkciju u parlamentu, treba ozbiljno zabrinuti. Hrvatske žene pogotovo.

Naime, pokazalo se najprije da zastupnica Mosta i predsjednica Odbora za ravnopravnost spolova Matićev rad ili uopće nije čitala, ili nije bila kadra razumjeti ono što tamo piše. A zašto? Pa nije to Marcel Proust, riječ je o samo 39 jednostavnih stranica. I tako se najprije tehnički okomila na taj ”posve neprihvatljivi tekst, protiv koga moraju ustati svi autentični borci za ljudska prava” tvrdeći da prekoračuje ovlasti Europskog parlamenta. A prekoračuje ih jer ”se bavi” pitanjima koja su u zakonodavnoj nadležnosti država članica EU – zdravljem, spolni odgojem, reprodukcijom i pobačajem.

No zastupnica očigledno nije nikad čula da se EU parlament ”bavi” svime što smatra da je važno za građane Unije bez obzira na to u čijoj je što zakonodavnoj nadležnosti.

Mogla je bar uzeti Wikipediju

Mogla se o tome podrobno informirati kod Glavne tajnice Vijeća Europe Marije Pejčinović Burić, kakav fijasko što nije. Ili bar uzeti Wikipediju. Jer, rad EU parlamenta velikim je dijelom posvećen donošenju svakojakih preporuka za vlade EU država, a većina zastupnika izglasava ih s idejom da usmjeri političke vlasti i društva zemalja članica u najprogresivnijem pravcu. Dakle, preporuke. Koje se mogu prihvatiti i ne prihvatiti kad zakonodavac piše zakone. Viktor Orban ih, recimo, ne prihvaća.

Utoliko je prigovor Marije Selak Raspudić o pokušaju zadiranja ”u zakonodavnu nadležnost država članica” čisti fake news. Jedna doktorica znanosti ne smije si dozvoliti takav šlamperaj.

Druga fake news je tvrdnja koju je također izgovorila za saborskom govornicom da Matićeva Rezolucija, sada već izglasana, ”nastavlja regresivnu tendenciju dokidanja priziva savjesti” kod ginekologa.

Ima te magme kod gospođe još

Gdje je to vidjela, nejasno je i nama koji smo to čitali, a pouzdano i njoj. Jer u tekstu se kritizira činjenica da je u nekim zemljama (uključujući, kao što znamo, i našu), gdje je pobačaj na zahtjev zakonski dopušten, ženama jako otežan pristup ostvarivanju zakonskog prava na prekid trudnoće upravo bujanjem priziva savjesti među liječnicima u javnim bolnicama. A u nastavku se traži da se taj problem otkloni angažiranjem dovoljnog broja ginekologa koji rade pobačaje, a ne ukidanjem priziva savjesti.

Te magme ima kod gospođe Selak Raspudić još. Upravo usvojena Rezolucija poziva, recimo, Europsku komisiju da ustanovi funkciju Europskog povjerenika za žensko zdravlje, a predsjednica Odbora za ravnopravnost spolova optužuje Matića da zahtijeva imenovanje ”ideološki podobne osobe”. Koja bi to ideologija bila ”podobna” u zajednici 27 država, to je dosta veliki rebus.

Marija Selak Raspudić također se čudom čudi odakle glavni ideator Rezolucije Fred Matić ”uopće u ovoj priči” budući da on, po njezinom špurijusu, nema nikakve veza ”sa ženskim pravima”. Pa onda na svoju dilemu i odgovara podmetanjem da on nije stvarni autor nego su to ”lobističke organizacije civilnog društva koje time osiguravaju financijsku potporu za svoje djelovanje”.

Udruge su normalan partner vladama

Nemojmo se lagati, uzviknula je u to ime u Saboru Proročica Marija koja, međutim, također nikad nije čula da sve civilizirane države regularno podržavaju svoj civilni sektor jer im ta scena nevjerojatno pomaže u provođenju raznih za građane važnih politika. Dakle, građanske udruge za ženska prava normalni su partner vladama, zajedno tvore mrežu, a to i kod nas pomalo počinje biti tako. I za zajedničke su projekte uhodano plaćene javnim sredstvima. Ne treba im, prema tome, Matićeva Rezolucija, već su u sustavu, kako i treba biti.

Malo bi morala čitati predsjednica Odbora za ravnopravnost spolova da razbistri pojmove koji joj trebaju na toj funkciji jer inače ispada smiješna. Pa onda možda ne bi parolašila kako ”ženska prava ne smiju biti krinka za ideološko sakaćenje ljudskih prava”. Ne bi časnu pravobraniteljicu za ravnopravnost spolova Višnju Ljubičić patetično optužila da je zanima isključivo ravnopravnost žena, ”ali ne i muškaraca”. I ne bi samu sebe stavljala u cipele zlostavljanih žena pjeneći se kako nju nitko ”nije zaštitio” kad je u trudnoći snimljena kako se njoj nije svidjelo.

Okej, možda nije sasvim po bontonu odbrusiti zastupnici i predsjednici jednog odbora da lupeta, kao što je učinio jedan njen saborski kolega, ali nađi za slučaj Selak Raspudić bolju riječ. Pa umjesto da se solidariziramo s predsjednicom Odbora, bude nam žao nas koji ćemo je plaćati do kraja mandata. Nje ne.

Broj komentara: 1

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava
Stipe

Stipe

Komentirano: 26.6.2021. | 11:48

1

Kako što ju je spopalo? Pa žena lupeta strašne gluposti otkako sam čuo za nju. Da ne govorimo na koji je način napredovala u znanosti. Vice je za nju super znanstvenik.

Broj komentara: 1

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava

Komentari članaka objavljuju se u realnom vremenu. SBplus.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani.

Ostali članci u rubrici
SBplus.hr, Slavonski Brod : Milanović: Ja sam predsjednik i Hrvata u Bosni i Hercegovini

Šokirao bosanske novinare

Milanović: Ja sam predsjednik i Hrvata u Bosni i Hercegovini

22.9.2021. | 12:30
SBplus.hr, Slavonski Brod : Službena usporedba razine cijena u 36 europskih zemalja

Njemačka skuplja od Hrvatske tek 36%

Službena usporedba razine cijena u 36 europskih zemalja

20.9.2021. | 19:15
SBplus.hr, Slavonski Brod : Česi žele 'Đurinu' imovinu i reference, ali ne i dugove

Novi 'Dan D' za Đuru Đakovića

Česi žele 'Đurinu' imovinu i reference, ali ne i dugove

19.9.2021. | 20:55
SBplus.hr, Slavonski Brod : Živimo u društvima ološa

Miljenko Jergović:

Živimo u društvima ološa

18.9.2021. | 11:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Kako je novac za spas Slavonije završavao kod HDZ-ovaca

Uskok konačno istražuje

Kako je novac za spas Slavonije završavao kod HDZ-ovaca

17.9.2021. | 18:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Požeški tajkun Galić prijavio da živi u straćari

POLITIKA & KRIMINAL

Požeški tajkun Galić prijavio da živi u straćari

8.9.2021. | 14:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Crijep samo što im ne padne na glavu, a imaju sve više đaka

Najderutnija škola u Hrvatskoj

Crijep samo što im ne padne na glavu, a imaju sve više đaka

7.9.2021. | 13:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : 'Moraš ući u stranku čak i da bi brisao dječje guze'

Ima li masovnog uhljebljivanja u Brodu?

'Moraš ući u stranku čak i da bi brisao dječje guze'

6.9.2021. | 23:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Mario Mandžukić objavio kraj karijere

Veličanstvena karijera

Mario Mandžukić objavio kraj karijere

3.9.2021. | 17:15
SBplus.hr, Slavonski Brod : Ipak ostaje u domaćim rukama

Sa stoljetnom tradicijom

Ipak ostaje u domaćim rukama

28.8.2021. | 12:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Milošević je bio dio udruženog zločinačkog pothvata

Presuda iz Haaga konačno potvrdila:

Milošević je bio dio udruženog zločinačkog pothvata

8.8.2021. | 14:15
SBplus.hr, Slavonski Brod : 'Kakav suživot, kad je to život!'

Snažne poruke bosanskog franjevca:

'Kakav suživot, kad je to život!'

8.8.2021. | 10:30
SBplus.hr, Slavonski Brod : 'Zašto ih se u Hrvatskoj ne slavi?'

Novinar i dokumentarist Gordan Malić:

'Zašto ih se u Hrvatskoj ne slavi?'

5.8.2021. | 18:18
SBplus.hr, Slavonski Brod : Milanović nastavlja s odlikovanjem suspektnih ratnika

Ratni zločinci ili heroji?

Milanović nastavlja s odlikovanjem suspektnih ratnika

4.8.2021. | 16:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Zaklao susjedu, pa nasrnuo i na njezinu prijateljicu

Sumnjao je da se bave crnom magijom

Zaklao susjedu, pa nasrnuo i na njezinu prijateljicu

4.8.2021. | 11:30
SBplus.hr, Slavonski Brod : Pravobraniteljica ne osuđuje pojavu, nego kleveće čovjeka

U ovoj fazi razvoja događaja

Pravobraniteljica ne osuđuje pojavu, nego kleveće čovjeka

3.8.2021. | 23:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Naveliko otkupljuje nekretnine nekad moćnog HDZ-ovca

Šoping u Zatonu, Požegi i Pleternici

Naveliko otkupljuje nekretnine nekad moćnog HDZ-ovca

27.7.2021. | 19:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : 'Neki putnici u busu su poginuli jer nisu bili vezani'

Njihove obitelji neće dobiti odštetu

'Neki putnici u busu su poginuli jer nisu bili vezani'

27.7.2021. | 12:49
SBplus.hr, Slavonski Brod : Medvidovići žive svoj san - uz lipicance i gljive

Pozitivna vijest

Medvidovići žive svoj san - uz lipicance i gljive

22.7.2021. | 16:35
SBplus.hr, Slavonski Brod :
SBplus.hr, Slavonski Brod :