Iz drugih medija

Objavljeno: 11.4.2019. u 10:20
Prikaza: 579
|
Autor: M.R.

Budimir Lončar o prekrajanju granica:

'Imamo potencijalno opasne pretendente na hrvatski prostor'

root : 'Imamo potencijalno opasne pretendente na hrvatski prostor'Budimir Lončar(Foto: N1)

- U međuvremenu su izbile na površinu snage revizionizma i mijenjanja prošlosti, sve zbog vlastitih interesa. Hrvatska bi trebala biti afirmativnija. Ona bi morala biti stjegonoša borbe za poštovanje granica, miroljubivo rješavanje sporova. Deklarativno to jest, ali u praksi nije. - kazao je Lončar.

POSLJEDNJI šef jugoslavenske diplomacije Budimir Lončar gostovao je u emisiji Pressing na N1 te je na pitanje o dogovoru Srbije i Kosova oko granica i kako se to može reflektirati na BiH, odgovorio: - Sigurno da bi mijenjanje granica na bilo kojem dijelu prostora bivše Jugoslavije imalo domino efekt - odnosno lančano kretanje ka jednom otvaranju Pandorine kutije. Najbolje bi bilo da se ne mijenja nikakva teritorijalna situacija, piše Jutarnji list čiji članak prenosimo u cijelosti. 

- Smatram da ovo što pregovaraju Kosovo i Srbija nije dobro i mislim kako to nije realno. Ne vjerujem da će se i ostvariti. Najbolje bi bilo da Kosovo i Srbija nađu rješenje na drugi način, a to je da se ojača pozicija srpske manjine na samom Kosovu. Drugo, da se ojača zaštita albanske manjine u Srbiji u skladu s ljudskim pravima i onim što čini jednu manjinu, da se osjeća sigurno i ravnopravno. - poručio je Lončar.

On je kazao da bi poželjno bilo da sakralni objekti Srpske pravoslavne crkve na Kosovu nađu novu zaštitu, eksteritorijalnost, kao što postoji Sveta gora u Grčkoj.

- Hoće li jedna drugu priznati i u kakvoj formi - to nije toliko važno koliko je važno da Kosovo uđe u Ujedinjene narode. Svako mijenjanje granica imalo bi loše posljedice na stanje u cijeloj regiji, posebno u pogledu teritorijalnog integriteta Bosne i Hercegovine i u pogledu preduvjeta da se nadiđe ova situacija nepovjerenja koja se održava na ravnoteži mržnje. - poručio je.

Na pitanje postoji li opasnost da Srbija i Hrvatska sebe 'namire' preko BiH, Lončar je kratko odgovorio:

- To su nekada bile tendencije, gorko iskustvo i nova stvarnost neće nas tim putem voditi. Ako nije mogla preživjeti Jugoslavija - ne može ni BiH, koja se često naziva 'Jugoslavija u malom', smatraju neki, ali Lončar na to odgovara: - Jugoslavija je propala, završila svoj vijek upravo na tome što bi trebala biti pouka za BiH. To je da demokracija dublje sraste s bićem BiH u cjelini. BiH nije samo zajednica triju entiteta, ona je bila društvo. Imalo je to društvo i svoj humor, literaturu, jezik. Pravi se umjetna razlika između bosanskog, hrvatskog i srpskog. To je faza podgrijavanja nepovjerenja. Vučić je dao izjavu da Srbija nema pretenzije prema BiH, niti prema bilo kojoj zemlji. To je pozitivno, a ne znam koliko će se to držati kao aktualna poruka. - rekao je.

- Mislim da raspad Bosne nije moguć, opasno je da to bude kamen spoticanja između Srbije i Hrvatske i između BiH i drugih zemalja. Bolje bi bilo da Srbija i Hrvatska shvate da je Bosna jedan od mostova njihove suradnje. Ne mislim da ima opasnosti, to bi značilo ugrožavanje mira u Europi. Koliko god da ima razlika i suprotnih tendencija, koliko god je situacija u Europi nepovoljna - nitko se ne bi usudio na prostoru gdje su se vodila dva rata... neće se voditi novi. - kazao je u Pressingu na N1.

Kako je Budimir Lončar postigao političku i životnu dugovječnost?

- Ja sam čovjek koji je, prije svega, tako odgojen da živi u miru sam sa sobom, a on se oslanja na realno sagledavanje svojih mogućnosti i na uvažavanje onih koji čine vašu sredinu i u jednom dijelu vam određuju kretanja u profesiji. - odgovorio je.

Idemo li ka bipolarnom svijetu, novoj podjeli?, upitao je voditelj.

- Reći ću odmah vrlo precizno kako ne idemo u istom pravcu koji smo ostavili iza sebe, ali se neke stvari i neki elementi ponavljaju jer su prisutni od prošlosti. Mi imamo danas jednu situaciju vrlo proturječnu, neki to zovu da je svijet u multidimenzionalnoj krizi. Neki analitičari kažu da se nalazimo u velikom svjetskom neredu, a treći da je svijet u tranziciji i da je teško sagledati gdje se kreće tranzicija u cjelini. Još jedna popularna izjava: Svijet se ukrcao na jedan brod koji ima veliku brzinu, susreće se s mnogo valova, vjetrova, ali je bez kormilara. - istaknuo je Lončar za N1.

- Svijet se kreće mnogo brže i neočekivano u odnosu na prognoze koje su postojale prije ovih promjena. Postoji jedno iznenađenje kod vodeće elite i kod mnogih drugih aktera koji doprinose svim promjenama kojima svjedočimo. Prije nego kažem koji je razlog i gdje je izlaz, ova slika koja je dramatična, zvuči malo pesimistično, kao da je svijet na tragu izgubljenosti, ali to nije točno. Nikada svijet nije živio s ovoliko bogatstva i moći kao danas. Znanost cvjeta, došli smo do ogromnih znanstvenih otkrića, ogromnog potencijala na svim poljima, siromaštvo se smanjilo. - dodaje Lončar.

Kazao je kako je Kina doprinijela 40 posto ukupnoj ekspanziji svijeta.

- Kina u globalnom rastu i ekonomskoj ekspanziji, Kina je doprinijela 40 posto u ukupnoj ekspanziji svijeta. Smanjila je svoje siromaštvo drastično, 700 milijuna ljudi u Kini je oslobođeno od jučerašnje nestašice hrane i od teškog položaja. To je samo po sebi dalo Kini novu snagu i ulogu. Njezina ideja s opasačem i putem je napravila jedan projekt prodora prema ujedinjavanju svijeta, a istovremeno razvoja svijeta u međusobnim komunikacijama. Ideja zvana "put svile" je obuhvatila preko 66 zemalja. - kazao je Lončar.

O ulozi Rusije kazao je kako je ona je po svim pokazateljima najjača zemlja na svijetu, ali prema ekonomskoj snazi negdje je na šestom-sedmom mjestu. Po vojnoj snazi je druga. Kombinirano s tim gdje se prostire, kako je i europska i azijska, kako ima tradiciju u kulturi, znanosti i kako ima visoko razvijenu vojnu tehniku i udarnu snagu, Lončar ističe kako ona predstavlja značajan faktor za geopolitička kretanja i geopolitičko djelovanje na širem globalnom planu, piše Jutarnji.hr.

- Te dvije zemlje imaju jednu komplementarnost, Kina ide sa širom ekspanzijom, a Rusija kombinirano s geopolitičkom ulogom, kontra snage Amerike. Istovremeno ide s energetskom politikom koja je značajna za Europu i svijet. Mislim da je za Rusiju važno da stvori nove odnose sa Zapadom i Europom. - izjavio je.

- Amerika je propustila odličnu šansu kada je iz Drugog svjetskog rata izašla s najjačom ekonomijom i znanstvenim i demokratskim potencijalom. S Marshalovim planom je digla Zapadnu Europu na noge i od nje napravila vlastitog partnera koji je onda u međudjelovanju bio koristan za ekspanziju Zapada u cjelini. Ta šansa je bila iskorištena od Amerike, tako da je utjecala presudno na formiranje svjetskog globalnog sustava. - kazao je Lončar.

- Kada se završio Drugi svjetski rat, pogriješila je i tu je napravila pogrešan povijesni potez kada je u dilemi kako pobjedu u svijetu pretvoriti u prihvatljivog vođu svjetskog kretanja. Tada su bili praktički vođa svijeta i to je bio unipolarni sistem. Tu je došlo do pogrešnih koraka i poteza i Amerika je propustila da to pretvori u jedan novi svijet. Ekspanzijom Kine, jačanjem globalizacije su se razvili drugi dijelovi i Amerika je relativno smanjila svoju premoć. Amerika se prva susrela sa stagnacijom srednje klase i tu je došlo do neravnoteže i ovaj izlaz koji traži Trump je suprotan od onoga što se trebalo događati. Preko Amerike možemo vidjeti da je sazrelo vrijeme. - dodao je.

- Tržištem svjetskim vlada nekoliko firmi, korporacija. Više ne vlada Amerika, nego korporacije. - kazao je Lončar.

Kamo ide svijet?, glasilo je sljedeće pitanje.- Svijet ne ide u istom pravcu kao ranije, ali se stvaraju momentalno velike neizvjesnosti. Prva je Amerika, druga je Kina, treća je EU, četvrti je Japan, peta Indija, šesta Rusija, sedma Brazil. Tih sedam zemalja su na naki način centri. Ti savezi se mijenjaju za razliku od ranije. Odnosi između Turske i Rusije su bolji nego Turske i Amerike. To je fenomen koji je stjecajem okolnosti i tekućih interesa fomirao nove afinitete i interese.

NATO? - NATO bi trebao ući u sve zemlje, prije svega u BiH. BiH je najveća žrtva sukoba koji se rodio ovdje, a sastavljena je od tri etničke cjeline. Dayton je zaustavio rat, donio mir i utvrdio da mora postojati jedna država, ali istovremeno je dao legitimitet tvorcima sukoba i onima koji su odgovorni za podjele i rat i stvorio proturječnu situaciju: S jedne strane je garancija BiH, a s druge strane je otvorio procese stalnog hrvanja u kojem dominira nepovjerenje. Situacija u BiH se sastoji na ravnoteži nepovjerenja. NATO bi stvorio krov pod kojim bi svi morali surađivati i dolazak NATO-a bi stvorio jedan krov povjerenja, smatra Lončar.

- Mislim da je Hrvatska pogriješila prema BiH što nije nastavila politiku koju su vodili Mesić, Josipović i Sanader. - kazao je za Budimir Lončar, koji je bio i savjetnik bivših hrvatskih predsjednika Stjepana Mesića i Ive Josipovića.

- To ne znači da nema iste težnje i premijer Plenković. U međuvremenu su izbile na površinu snage revizionizma i mijenjanja prošlosti, sve zbog vlastitih interesa. Hrvatska bi trebala biti afirmativnija. Ona bi morala biti stjegonoša borbe za poštovanje granica, miroljubivo rješavanje sporova. Deklarativno to jest, ali u praksi nije. Imamo potencijalno daleko opasnije pretendente na naš hrvatski prostor, a to su talijanski i mađarski. Postoje dvije iredente iz prošlosti koje se povremeno oživljavaju i javljaju, a koje su daleko opasnije za hrvatski integritet, nego odnosi sa Srbijom, Bosnom i Hercegovinom, Slovenijom. Sve ovo drugo je manje opasno od toga. - kazao je.

- Evo, na primjer, kada je uklonjeno ime Josipa Broza Tita s trga u Zagrebu, onda su se odmah okupili u Italiji iredentisti, posebno 'Fratelli Italiani', koji su rekli 'Hrvatska se odriče pobjedničke pozicije pa mi možemo postaviti pitanje revizije naših granica, revizije teritorija koje su pripojili pobjedniku 2. svjetskog rata - odnosno Jugoslaviji'. Mislim da nema opasnosti, možda od nekih krugova, malih. U cjelini - mislim da ta težnja za mijenjanjem granica ne postoji. - naveo je.

Budimir Lončar je dobitnik Medalje Grada Zagreba, koju je nedavno odbio, a gostujući u Pressingu na N1 je pojasnio zašto.

- Zato što sam upravo htio sačuvati svoje dostojanstvo i svoju dosljednost. To je zapravo bio napad zbog toga što hoće da se iz povijesti izbaci sve ono što ne odgovara jednom dijelu ovdašnjih političkih okupljanja. Ovdje postoji od početka rata jedan segment koji se regenerira, a sad je u ofenzivi, da se promijeni povijesna istina o 2. svjetskom ratu. To je iluzorno i nemoguće. Na njihovom putu se često nalaze ljudi koji su predstavnici tog vremena i te stvarnosti. Ja sam jedan od njih, kazao je Lončar za N1.

Broj komentara: 3

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava
AculeusApis

AculeusApis

Komentirano: 13.4.2019. | 23:03

1

Dobro je svakog čuti (ne mrziti), a poslušati svoju savjest.
Matoart

Matoart

Komentirano: 11.4.2019. | 11:51

2

Jedini razlog prenošenja besmislica koje ovaj besprizornik može biti upozorenje naivnom puku, no onda morate postaviti nekakvu oznaku da se radi o primjeru protuihrvatskog govora i djelovanja. Ne vidim zbog kojeg bi drugog razloga, osim možda subeverzivnog jugonostalgičarskog i velikosrpskog djelovanja, netko prenosio ovakve gadosti.
Matoart

Matoart

Komentirano: 11.4.2019. | 11:48

3

Do kada će ovaj drug trovati naš medijski prostor?

Broj komentara: 3

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava

Komentari članaka objavljuju se u realnom vremenu. SBplus.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani.

Ostali članci u rubrici
SBplus.hr, Slavonski Brod : Bit ćemo žedni pokraj vode?

Uskoro nećemo imati više što založiti

Bit ćemo žedni pokraj vode?

25.5.2019. | 9:50
Četiri najveća hrvatska izvora, sada i službeno potvrđeno, više nisu u hrvatskim rukama.Ostali smo bez Lipika, Jamnice, Svetog Roka i Cetine.
Četiri najveća hrvatska izvora, sada i službeno potvrđeno, više nisu u hrvatskim rukama.Ostali smo bez Lipika, Jamnice, Svetog Roka i Cetine.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Bore se za Crkvu s manje hijerarhije, a ravnopravnim ženama

Pobuna katolkinja

Bore se za Crkvu s manje hijerarhije, a ravnopravnim ženama

24.5.2019. | 14:50
Tisuće i tisuće vjernica ne želi se pomiriti s tim. Bog sasvim sigurno nije rekao da je muškarac gospodar a žena sluškinja, taj su poredak stvorili ljudi i ljudi ga mogu razmontirati. Ovo je 2019. godina, ne želimo to više trpiti, poručile su.
Tisuće i tisuće vjernica ne želi se pomiriti s tim. Bog sasvim sigurno nije rekao da je muškarac gospodar a žena sluškinja, taj su poredak stvorili ljudi i ljudi ga mogu razmontirati. Ovo je 2019. godina, ne želimo to više trpiti, poručile su.
SBplus.hr, Slavonski Brod : 'Vi vrijeđate osjećaje hrvatskog naroda'

Policija članovima Društva:

'Vi vrijeđate osjećaje hrvatskog naroda'

23.5.2019. | 12:15
Osim što im je rečeno da kumrovečkim skupom „vrijeđaju osjećaje hrvatskog naroda", čuli su i da „naročito vrijeđaju osjećaje hrvatskih branitelja", a neke braniteljske udruge navodno su čak i tražile zabranu skupa, premda javno ništa takvo nije objavljeno.
Osim što im je rečeno da kumrovečkim skupom „vrijeđaju osjećaje hrvatskog naroda", čuli su i da „naročito vrijeđaju osjećaje hrvatskih branitelja", a neke braniteljske udruge navodno su čak i tražile zabranu skupa, premda javno ništa takvo nije objavljeno.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Stiglo ozbiljno upozorenje u vezi korištenja LED žarulja

Najmlađi u najvećoj opasnosti

Stiglo ozbiljno upozorenje u vezi korištenja LED žarulja

22.5.2019. | 9:50
Žarulje koje dominiraju kućanstvima odgovorne su za probleme s vidom nakon 50-e, kompletno uništavaju kvalitetu sna, a posebno su na njih osjetljivi najmlađi.
Žarulje koje dominiraju kućanstvima odgovorne su za probleme s vidom nakon 50-e, kompletno uništavaju kvalitetu sna, a posebno su na njih osjetljivi najmlađi.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Utrostručen broj registriranih birača u dijaspori

U tri godine

Utrostručen broj registriranih birača u dijaspori

21.5.2019. | 16:40
Građani više ne moraju odlaziti u diplomatska predstavništva i tražiti da ih registriraju u popis birača.
Građani više ne moraju odlaziti u diplomatska predstavništva i tražiti da ih registriraju u popis birača.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Kažnjen 'junak' s Bleiburga

E, to se zove kazna!

Kažnjen 'junak' s Bleiburga

20.5.2019. | 17:55
Zagorac se malo šalio s desnom rukom i naci pozdravom, Austrijanci su ga tako kaznili da još uvijek umiru od smijeha
Zagorac se malo šalio s desnom rukom i naci pozdravom, Austrijanci su ga tako kaznili da još uvijek umiru od smijeha
SBplus.hr, Slavonski Brod : Koruške vlasti inzistiraju da Bleiburg bude veganski

Ustaše s ćevapima neće dobro proći

Koruške vlasti inzistiraju da Bleiburg bude veganski

14.5.2019. | 13:40
Neovisni za Hrvatsku će ove godine svojim članovima i simpatizerima dijeliti sendviče s tofuom. Uhvate li kojeg ustašu s ćevapima, može se pozdraviti sa životom.
Neovisni za Hrvatsku će ove godine svojim članovima i simpatizerima dijeliti sendviče s tofuom. Uhvate li kojeg ustašu s ćevapima, može se pozdraviti sa životom.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Kako su zbog europskih izbora opet ispuzali mrzitelji svega

Labirint politike

Kako su zbog europskih izbora opet ispuzali mrzitelji svega

8.5.2019. | 13:00
Ćirilica u Hrvatskoj izaziva patološku mržnju kod nacionalista koji nemaju pojma o svojoj povijesti, ali jednako tako i velikosrpske šoviniste jer im 'Hrvati kradu pismo'.
Ćirilica u Hrvatskoj izaziva patološku mržnju kod nacionalista koji nemaju pojma o svojoj povijesti, ali jednako tako i velikosrpske šoviniste jer im 'Hrvati kradu pismo'.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Dubinsko snimanje razotkrilo razmjere uhljebljivanja

Uprava HAC-a kreće u preustroj

Dubinsko snimanje razotkrilo razmjere uhljebljivanja

7.5.2019. | 10:10
Prema planovima, poslovno restrukturiranje HAC-a trajalo bi dvije i pol godine, a osim unutarnje reorganizacije tvrtke i rješavanja viška zaposlenih ovaj dio restrukturiranja uključuje i novi sustav elektroničke naplate cestarine, održavanje javnih cesta, upravljanje cestovnom im
Prema planovima, poslovno restrukturiranje HAC-a trajalo bi dvije i pol godine, a osim unutarnje reorganizacije tvrtke i rješavanja viška zaposlenih ovaj dio restrukturiranja uključuje i novi sustav elektroničke naplate cestarine, održavanje javnih cesta, upravljanje cestovnom im
SBplus.hr, Slavonski Brod : O suzama hrvatske predsjednice

Zašto je plakala? Što ju je slomilo?

O suzama hrvatske predsjednice

5.5.2019. | 11:50
Njezine suze izazivaju nelagodu. Kad je vidite kako isprekidano diše i brada joj drhti, kako joj se oči pune suzama, dođe vam loše. Ispuni vas bijes od te trećerazredne Antigone koja gledajući Vukovar patetično šapće: “Stoji grad”. A ona, primijetili ste možda, takve predstave st
Njezine suze izazivaju nelagodu. Kad je vidite kako isprekidano diše i brada joj drhti, kako joj se oči pune suzama, dođe vam loše. Ispuni vas bijes od te trećerazredne Antigone koja gledajući Vukovar patetično šapće: “Stoji grad”. A ona, primijetili ste možda, takve predstave st
SBplus.hr, Slavonski Brod : Dječak pokupio sićušnu opasnost koja vreba i u Hrvatskoj

Žalio se na zujanje u ušima

Dječak pokupio sićušnu opasnost koja vreba i u Hrvatskoj

3.5.2019. | 15:00
Najprije su ga pitali je li se bavio nekim neuobičajenim aktivnostima, ičim što bi moglo pomoći rasvjetliti novonastalu situaciju. Glasno slušanje glazbe moglo je oštetiti dječakov sluh, pa čak i preglasno pojačana televizija. No 'problem' je bio u tome što je sluh ovog osnovnošk
Najprije su ga pitali je li se bavio nekim neuobičajenim aktivnostima, ičim što bi moglo pomoći rasvjetliti novonastalu situaciju. Glasno slušanje glazbe moglo je oštetiti dječakov sluh, pa čak i preglasno pojačana televizija. No 'problem' je bio u tome što je sluh ovog osnovnošk
SBplus.hr, Slavonski Brod : Dobio godišnju nagradu Hrvatskog novinarskog društva

Za pisano novinarstvo

Dobio godišnju nagradu Hrvatskog novinarskog društva

3.5.2019. | 12:40
Spajanje različitosti, prevladavanje nacionalnih i vjerskih napetosti, zajednički život u njegovoj punini, poštivanje svakoga i nesebično prihvaćanje drugačijega utkani su duboko u rad i život Marija Pušića, novinara koji na neki gotovo starinski način nepogrešivo razlikuje dobro
Spajanje različitosti, prevladavanje nacionalnih i vjerskih napetosti, zajednički život u njegovoj punini, poštivanje svakoga i nesebično prihvaćanje drugačijega utkani su duboko u rad i život Marija Pušića, novinara koji na neki gotovo starinski način nepogrešivo razlikuje dobro
SBplus.hr, Slavonski Brod : Za njega je istina bila vrijedna života

Život i smrt pravednika na Balkanu

Za njega je istina bila vrijedna života

2.5.2019. | 10:40
Iza njega nije stajao nitko, ni kada je pisao reportaže iz okupiranog Vukovara, ni kada je pisao o braći Bitići, ni kada je svjedočio protiv Miloševića. Za njega je istina bila vrijedna života
Iza njega nije stajao nitko, ni kada je pisao reportaže iz okupiranog Vukovara, ni kada je pisao o braći Bitići, ni kada je svjedočio protiv Miloševića. Za njega je istina bila vrijedna života
SBplus.hr, Slavonski Brod : 'Dok je bilo Tita okretali su se prasci i janjci!'

Stara garda o proslavi 1. maja

'Dok je bilo Tita okretali su se prasci i janjci!'

1.5.2019. | 10:15
- Sve je išlo preko sindikata, prije proslave se prijaviš u firmi, kažeš 'doći ću ja, moja žena i dvoje djece, daj mi četiri bona' i onda sutra s tim bonovima uzmeš svoje porcije, pa biraj, tko će prasetinu, a tko janjetinu. Uzeo bi svoju porciju, meso, luk, kruh, i onda si lijep
- Sve je išlo preko sindikata, prije proslave se prijaviš u firmi, kažeš 'doći ću ja, moja žena i dvoje djece, daj mi četiri bona' i onda sutra s tim bonovima uzmeš svoje porcije, pa biraj, tko će prasetinu, a tko janjetinu. Uzeo bi svoju porciju, meso, luk, kruh, i onda si lijep
SBplus.hr, Slavonski Brod : Pokušavajući zajebati državu, zajebali same sebe

Guzine, Puzigaće, Derikoze i Ubiparipi

Pokušavajući zajebati državu, zajebali same sebe

29.4.2019. | 11:10
Nitko toga mudrijaša, hrvatskog čovjeka, nikad nije zeznuo. Izmotavati se, izvlačiti, varati, lagati, vrdati, muljati, kenjati, maslati, hvatati krivine i praviti se blesav njegove su tradicionalne vještine u borbi protiv stranih ugnjetača.
Nitko toga mudrijaša, hrvatskog čovjeka, nikad nije zeznuo. Izmotavati se, izvlačiti, varati, lagati, vrdati, muljati, kenjati, maslati, hvatati krivine i praviti se blesav njegove su tradicionalne vještine u borbi protiv stranih ugnjetača.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Pisac se ne smije vratiti u rodni kraj

Zbog knjige koju je o njemu napisao

Pisac se ne smije vratiti u rodni kraj

27.4.2019. | 17:35
Liččani linčuju zemljaka, poznatog pisca Damira Karakaša, zbog opisa tog kraja Hrvatske početkom 20. stoljeća. Zbog takve atmosfere i činjenice da ga prozivaju komunistom te pokvarenim i ludim čovjekom, nije smio obići roditelje za Uskrs.
Liččani linčuju zemljaka, poznatog pisca Damira Karakaša, zbog opisa tog kraja Hrvatske početkom 20. stoljeća. Zbog takve atmosfere i činjenice da ga prozivaju komunistom te pokvarenim i ludim čovjekom, nije smio obići roditelje za Uskrs.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Hrvatska ima najviše sudaca i najmanje im vjerujemo

Objavljeno istraživanje o pravosuđu u EU

Hrvatska ima najviše sudaca i najmanje im vjerujemo

27.4.2019. | 7:57
Od svih anketiranih, 42 posto ih je situaciju ocijenilo jako lošom. Ni u jednoj drugoj članici Europske unije nije zabilježen tako visok postotak nezadovoljnih.
Od svih anketiranih, 42 posto ih je situaciju ocijenilo jako lošom. Ni u jednoj drugoj članici Europske unije nije zabilježen tako visok postotak nezadovoljnih.
SBplus.hr, Slavonski Brod : 'Doktori su samo ljudi, ne treba ih stavljati na pijedestal'

'Sindrom bijele kute'

'Doktori su samo ljudi, ne treba ih stavljati na pijedestal'

26.4.2019. | 20:00
'Kada vidimo nekoga u liječničkoj kuti, nesvjesno ga shvaćamo ozbiljno i osjećamo se sigurni u njihovim rukama - prelazimo u ulogu onoga koji slijepo sluša bez obzira na tijek razgovora.'
'Kada vidimo nekoga u liječničkoj kuti, nesvjesno ga shvaćamo ozbiljno i osjećamo se sigurni u njihovim rukama - prelazimo u ulogu onoga koji slijepo sluša bez obzira na tijek razgovora.'
SBplus.hr, Slavonski Brod : Urednik se ispričao zbog 'Proklete nedjelje' u eteru

Što je sljedeće?

Urednik se ispričao zbog 'Proklete nedjelje' u eteru

24.4.2019. | 14:30
SBplus.hr, Slavonski Brod : Vlada kaos otkad je Kina zatvorila svoju kantu za smeće

Problemi s recikliranjem

Vlada kaos otkad je Kina zatvorila svoju kantu za smeće

23.4.2019. | 18:00
Planine smeća gomilaju se u zapadnim zemljama, a gradovi jugoistočne Azije stenju pod teretom uvezene ambalaže otkako je Kina odlučila zatvoriti svoje pogone za preradu otpada bacivši industriju recikliranja u duboku krizu.
Planine smeća gomilaju se u zapadnim zemljama, a gradovi jugoistočne Azije stenju pod teretom uvezene ambalaže otkako je Kina odlučila zatvoriti svoje pogone za preradu otpada bacivši industriju recikliranja u duboku krizu.