Iz drugih medija

Objavljeno: 31.12.2018. u 12:30
Prikaza: 1745
|
Autor: Denis Kuljiš

Piše Denis Kuljiš

Hrvatska šizofrenija: Đuro Đaković u Ulici Mile Budaka

Hrvatska politička šizofrenija odlično se reflektira u slavonskobrodskoj pomućenoj stvarnosti – Grupa ”Đuro Đaković” ondje se nalazi na adresi – Ulica Mile Budaka br. 1.

TO što je industrijski kombinat u bivšoj Jugoslaviji dobio ime Đure Đakovića sasvim je legično, jer je ĐĐ bio prethodnik druga Tita na mjestu organizacionog sekretara KPJ, također moskovski kadar školovan po političkoj liniji na Lenjinskoj školi, gdje je Kominterna pripremala buduće političke lidere. Dvogodišnji studij u isto doba tu su završili Gomulka iHonecker, Waldeck Rochet, Nikolaos Zahariadis te, primjerice, Moses Kotane, koji je do 1978. bio gensek Južnoafričke KP. I drug Tito se vodio na njihovom spisku, iako je, pokazuje ruski povjesničar N. Bondarov u svojoj knjizi, on tu samo figurirao, po pravilima ilegalnog rada (prava ”moskovska rutina”). Zapravo je pohađao tečajeve u Balašihi, gdje je bila obavještajna akademija GPU, danas Akedemija FSB na istom mjestu, u Podmoskovlju, kod Sjevernoizmajlovske petlje. Dekan Lenjinske škole bio je N. Buharin, a osnivač ove akademije sam Feliks Djeržinski, šef Čeke, piše Denis Kuljiš na portalu Žurnalist

Budući da je KP u Kraljevini Jugoslaviji djelovala u dubokoj ilegali, njeni su vodeći kadrovi bili agenturni, a ne politički kadrovi, i na posljednjem (četvrtom) kongresu KPJ održanom u Dresdenu, u političkoj školi njemačke KP, Đuro je 1928. izabran za organizacionog sekretara, a ne za političkog, generalnog, koji uopće nije biran – postavit će ga tek četiri godine kasnije Buharin, sekretar Kominterne, i bit će to Gorkić (Milan Čižinsky) iz susjednog Bosanskog Broda.

Kad se ĐĐ vratio u Zagreb, počeo je djelovati u lijevim sindikatima, a pomoćnik mu je bio zagrebački org-sekretar, Broz, tada pod psedunimom ”Georgijević”, koji je zamjenio izvjesnog Antuna Mavraka”Kerbera” iz Tuzle, koji je u međuvremenu zbrisao u Moskvu. Treći lik u ovom kružoku koji se okupljao u sjedištu sindikata u Ilici bio je Nikola Hećimović, mladi, radikalni intelektualac iz Zagreba. Preko SKOJ-a on je ušao u MOPR (”Crvenu pomoć”) koja je kao i ti revolucionarni sindikati služio kao fronta za sovjetsku agenturnu mrežu. Org-sekretari su, naime, radili direktno povezani s OMS-om, (Odjel meždunarodnih svjazi), koji je osnovan kao Tajni odjel Kominterne. Početkom tridesetih preuzeo ga je izravno GPU (NKVD) i pretvorio u Personalnu upravu Izvršnog komiteta Komunističke internacionale (IKKI). Predstavnik OMS-a u Zagrebu bio je Karlo Štajner, autor ”7000 dana u Sibiru”. S njim su na vezi oko novaca, instrukcija za rad i kadroviranje bili svi ti org-sekretari. No, kraljevska policija je razbila njihovu mrežu, Štajner je pobjegao u Njemačku, a kad su pokušali prijeći granicu i ĐĐ i Hećimović, uhvatili su ih žandari te ustrijelili. Od tada je Đuro heroj radničkog pokreta, jugoslavenskog i hrvatskog komunizma, pa je poslije rata po njemu imenovano veliko industrijsko poduzeće u Slavonskom Brodu. Fast Forward, Domovinski rat, kontrarevolucionarni prevrat, neovisna država Hrvatska i u njoj neovisna slavonskobrodska desničarska paradržava u kojoj na izborima uvijek pobjeđuje HSP. I, normalno, preimenuje se ulica u kojoj je sjedište Grupe ĐĐ, naime ono što je ostalo od te nekoć goleme firme. Preimenuje se u Ulicu Mile Budaka. A tko je Mile Budak? Najkraće rečeno – stari ustašina.

Vrijedni Mile, Ličanin s kulturnim pretenzijama, također je malo piskarao – najpoznatiji mu je roman ”Ognjište” (1938.), neka vrsta ustaško-zavičajnog socrealizma, proza koju je mogao napisati i Maksim Gorki da je bio desničar i da nije imao nikakva talenta. Tu su još ”Opanci dida Vidurine” (njam-njam) i ”Rascvjetana trešnja” (slutnja osovinskog saveza s Japanom?). Sve to ne oduzima dah čitateljstvu i po književnim zaslugama valjani dvoglavnik i trokrilnik ne bi dobio ni onakvo sokače u Kustošiji kakvo su dodijelili Ivanu Raosu, koji je, uostalom, za Budaka John Steinbeck, zaista odličan imoćanski pisac, još jedna žrtva krležijanskog kulta, zasjenjen skupa s fenomenalnimMilanom Begovićem i Nikolom Simićem, modernim hrvatskim piscima iz tridesetih godina, s kojima je mogla nastati neka suvremena, urbana hrvatska književnost, da sve nije pokrio šinjel genijalnog druga Krleže, Titova komesara za kulturna i uljudbena pitanja, u doba svoje svemoći već posve passe figura koja objedinjuje bečku secesiju i engelsovski agitprop. Samo ograničenu štetu tu je nanijela Budakova pojava i njegovo seljačko prenemaganje polupismenog Ličanina, rođenog u Sv. Roku (hvala bogu za moga prijatelja Damira Karakaša koji je vratio dignitet pismenosti i kulturi u Ličana, što se u međuvrmenu oslanjala isključivo na opus i zasluge Bele Krleže i Duška Ljuštine).

Mile Budak počeo je političku karijeru kao crnorukaš, neosviješteni jugonacionalist, sudjelujući u atentatu na bana Cuvaja1912. godine. Terorizam i antizapadnjaštvo, to su konstante kod ovog zagrebačkog talibana. Poslije Velikog rata, završio je pravo, a zatim je radio kao advokat i branio (skupa s Mačekom) sekretara ustaškog SKOJ-a, Hrvatske pravaške omladine (HPO), optuženog za ubojstvo glavnog urednika zagrebačkog dnevnog lista ”Novosti”. Čovjek se zvao Antun ”Toni” Schlegel. Prije rata, Schlegel je izdavao i uređivao zagrebački dnevnik na njemačkom, ”Agramer Tagblatt”. ”Novosti” su pak bile prvi moderni dnevnik u Hrvatskoj, koji je objavljivao članke, agencijske vijesti i fotografije, a ne samo komentare. Bio je rojalistički orijentiran – režimski list, za razliku od ”Jutarnjeg” koji je imao više građanski profil. Poslije Schlegelova ubojstva preuzima ga Ive Mihovilović i vodi u istom duhu (on je bio mason i pragmatični jugouinitarist). Atentatora na Tonija osudili na smrt usprkos Budakovu zalaganju te objesili u dvorištu zatvora u Petrinjskoj ulici (danas je tu Ministarstvo vanjskih poslova). Na Budaka je pak izvršen atentat, vjerojatno politički motiviran, pa je on 1932. pobjegao u inozemstvo.

Poslije ubojstva kralja Aleksandra, koje je izvela druga talijanska agentura, makedonski VMRO, u promijenjenoj klimi uoči potpisivanja sporazuma Cvetković-Maček i osnivanja polusuverene Banovine Hrvatske (imala je vlastitu policiju kojom je upravljao Ivan Šubašić), Budak se mirno vraća u Zagreb. No, nije se uklapao u tu ”novonagodbenu atmosefru”, nego skupa s Paveliućem piše vruća pisma Hitleru u Berlin, moleći ga da intervenira na Balkanu i Hrvatima donese samostalnu državu.

Kako je poslije njemačke okupacije od 10. travnja 1941. i Kvaternikova proglašenja kvislinške NDH Maček odbio surađivati s okupacijskim vlastima, iako je dr. Veesmayer, komesar Ministrarstva vanjskih poslova Reicha za zemlje sv. Stjepana na to računao kao na jedno solidno rješenje, morali su poslati po ražalovane Mussolinijeve agente, koji su prodavali zjake u progonstvu na Liparskom otočju, dok su im vođe čamili u talijanskim buturama. Tako su u dva kamiona ustaše stigli iz Pistoije u Zagreb 15. travnja. Pavelić je postao Poglavnik, protjerao Kvaternika u Češku, dok je Budak postaje njegov doglavnik zadužen za rasna pitanja, obrazovanje i vjeru. Potpisat će rasne zakone protiv Srba, Židova i Roma. Zatim je postao veleposlanik u Berlinu i ministar vanjskih poslova NDH. Bio je domaćin jeruzalemskom velikom muftiji koji je došao u Sarajevo na svečano ustrojavanje 13. gorske SS-divizije ”Handžar”. Poslije rata, britanska vojska zarobila ga je iza granice, u bijegu, te izručila jugoslavenskim vlastima. Kao nominalnog pripadnika oružanih ustaških formacija, sudio mu je vojni sud 2. armije JA i osudio ga na smrt, pa je obješen u Zagrebu 6. lipnja 1945. godine. Među svim žrtvama retorzije, njegova je krivnja nesumnjivo neupitna, a kazna posve primjerena. Takve tvrdokorne zlikovce Norvežani primjerice uopće nisu imali među Quislingovim doglavnicima, pa ipak su im domaći svećenici uskraćivali ispovjed prije egzekucije, kako bi se bez zastoja otpremili na finalnu destinaciju, u pakao.

Od 2004. godine kad se HDZ vratio na vlast u naizgled uljuđenoj inkarnaciji dr. Ive Sanadera, u izbornoj promidžbenoj koaliciji s HSP-om, 17 gradova po Hrvatskoj dobilo je Ulice Mile Budaka, a jednu i u Mostaru. U onoj slavonskobrodskoj na broju jedan, nalazi se Grupa Đuro Đaković.

Ta velika firma jedva je preživjela hrvatsko državno upravljanje što se svodi na bezgraničnu, bezobzirnu korupciju, ali je ipak opstala, zato što je već bila zamalo uništena, iscrpljena i više nikome nije bila zanimljiva (a nalazi se, osim toga, u ”neutralnoj” zoni, gdje je na vlasti HSP, odnosno gradonačelnik na nezavisnoj listi, liječnik, stari pravaš, dragovoljac 108. brigade, koja je sudjelovala u mnogim slavnim, i nekim neslavnim akcijama Domovinskog rata). Budući da ni HDZ, ni SDP nisu mogli do kraja svariti Đuru, u firmi se malo-pomalo osovio profesionalni menadžemt, dobivši podršku malih dioničara, koji su dionice kupili preko burze. Tu je jako značajnu ulogu odigrao investitor Nenad Bakić.

U Đuri se realizirao program ”Patria”, koji je bio od nacionalnog interesa utoliko što je trebalo negdje integrirati (proizvesti) vozila na kojima su državni dužnosnici koji su posao ugovarali vjerojatno digli ozbiljnu lovu. Jer, teško je povjerovati da u tom istom dealu, u kojem je posebno participirala i Slovenija, pa su u zatvoru završili ministar obraneJanez Janša i direktor finske korporacije, samo Hrvati, poznati po svojem poštenju kod vojnih liferacija, nisu uzeli ni kinte. Kako bilo, vojni se program u Đuri nije naročito razvio, ali su našli izvoznu nišu u proizvodnji šinskih vozila. U jednu od tvrtki holdinga, onu koja ima vrlo sofisticiranu tehnologiju za proizvodnju cijevi za plinovode, vlasnički su ušli Rusi. Znači, i na toj adresi koja puno ne obećava, Đuro gura, a mogao bi, naravno, i puno bolje, da ga ne guše hrvatska država i hrvatska gospodarska nomenklatura, koja uvijek nastoji uništiti svaki biznis ako ga ne drži pod neposrednom kontrolom… Ali, to je već jedna druga tema.

  Broj komentara: 7

  Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

  RegistracijaPrijava
  joso87

  joso87

  Komentirano: 31.12.2018. | 17:18

  1

  Ne, Kuljišu! To je najbolji dokaz nacionalne pomirbe, jer mi domoljubi nismo isključivi, za razliku od anacionalnih jugofila.
  Stipe

  Stipe

  Komentirano: 31.12.2018. | 16:18

  2

  veles - očekuješ li od plenkija, duspare ili marušića da ti uplate nekakav aranžman?
  Taubek

  Taubek

  Komentirano: 31.12.2018. | 15:36

  3

  Veles@ u SB nema vedrih tema. Ako trazi vedrije teme i bolja drustvena zbivanja moras malo dalje od voljenog grada otici.
  veles

  veles

  Komentirano: 31.12.2018. | 15:25

  4

  A sunce ti kalajisano.... opet istim gluparijima ovi kvazi novinarčići truju! Dokle više?! Ista nam govna bacate pod noge i servirate hladno.... a tupav narod se glođe. Ma jeb ...se za Đakovića, Budaka...i bla, bla, bla koje kakve likove iz prošlosti. Kome iole normalnom uopće se da razmišljati o njima, trošiti kisik i riječi. M dajte.... Nemojte ove gluparije donositi na portal, pa ako nema neki normalnih tema, bolje da šuti. Dajte nam budućnost, posao, putovanja, druženja, vedre teme....divne stvari koje se događaju oko nas...... Samo komendiju pravite bez veze.
  B_Stipic

  B_Stipic

  Komentirano: 31.12.2018. | 14:45

  5

  "Malo piskaralo" je ipak nešto napisalo (nabacujem na volej onima koji će se sjetiti 'rasnih zakona' ;-) ) . "Veliki radnik" nije u rukama nikada imao čekić (osim ako mu nije služio kao što je 20. kolovoza 1940. poslužio Ramonu Mercaderu).
  Taubek

  Taubek

  Komentirano: 31.12.2018. | 14:39

  6

  Zagrebacka ulica se prije zvala ulica Đure Đakovica i nije mi jasno zasto su je mijenjali a ako su je vec mislili promjeniti onda je njegovo ime treba la nositi sadasnja Budakova. Treba saznati tko je predlozio da to bude Budakova ulica i tko je to odobrio a sve mi se cini da su to bili Meter i ekipa u igri.
  Stipe

  Stipe

  Komentirano: 31.12.2018. | 12:38

  7

  Sad će bit rokanja :)

  Broj komentara: 7

  Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

  RegistracijaPrijava

  Komentari članaka objavljuju se u realnom vremenu. SBplus.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani.

  Ostali članci u rubrici
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Koliko suci porotnici koštaju sudove?

  'Fikusi su barem ukras'

  Koliko suci porotnici koštaju sudove?

  31.5.2019. | 12:05
  Telegram ima pouzdane podatke da je 15 od 36 sudaca porotnika Županijskog suda u Slavonskom Brodu također stranački angažirano ili da politički djeluju. - Ne bih ih čak usporedio ni s fikusom jer fikusi su bar ukras, imaju dekorativnu funkciju. Iako najsitniji i najbeznačajniji k
  Telegram ima pouzdane podatke da je 15 od 36 sudaca porotnika Županijskog suda u Slavonskom Brodu također stranački angažirano ili da politički djeluju. - Ne bih ih čak usporedio ni s fikusom jer fikusi su bar ukras, imaju dekorativnu funkciju. Iako najsitniji i najbeznačajniji k
  SBplus.hr, Slavonski Brod : 'Nisam znao da ne smijem biti član stranke i sudac porotnik'

  Mile Perković:

  'Nisam znao da ne smijem biti član stranke i sudac porotnik'

  28.5.2019. | 12:40
  Perković, koji inače radi kao domar u zgradi Brodsko-posavske županije, ima vrlo živahan profil na Facebooku gdje objavljuje i slike s poznatim osobama koje su mu pozirale za zajedničke fotografije. Među njima je i hrvatska predsjednica Kolinda Grabar Kitarović koja, za razliku o
  Perković, koji inače radi kao domar u zgradi Brodsko-posavske županije, ima vrlo živahan profil na Facebooku gdje objavljuje i slike s poznatim osobama koje su mu pozirale za zajedničke fotografije. Među njima je i hrvatska predsjednica Kolinda Grabar Kitarović koja, za razliku o
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Hrvatsku neće spasiti ni turizam ni doznake iz inozemstva

  Većina se neće odreći svojih privilegija

  Hrvatsku neće spasiti ni turizam ni doznake iz inozemstva

  26.5.2019. | 15:50
  Hrvatska većina parazitira: počevši od stanova koje su u Jugoslaviji 'kupili' uz pomoć inflacije - dakle na račun sljedećih generacija, bilo neradom u javnom sektoru, bilo radom u kvaziprivatnom sektoru nakačenom na javni, bilo sitnim ili krupnim privilegijama kroz poticaje, dopl
  Hrvatska većina parazitira: počevši od stanova koje su u Jugoslaviji 'kupili' uz pomoć inflacije - dakle na račun sljedećih generacija, bilo neradom u javnom sektoru, bilo radom u kvaziprivatnom sektoru nakačenom na javni, bilo sitnim ili krupnim privilegijama kroz poticaje, dopl
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Bit ćemo žedni pokraj vode?

  Uskoro nećemo imati više što založiti

  Bit ćemo žedni pokraj vode?

  25.5.2019. | 9:50
  Četiri najveća hrvatska izvora, sada i službeno potvrđeno, više nisu u hrvatskim rukama.Ostali smo bez Lipika, Jamnice, Svetog Roka i Cetine.
  Četiri najveća hrvatska izvora, sada i službeno potvrđeno, više nisu u hrvatskim rukama.Ostali smo bez Lipika, Jamnice, Svetog Roka i Cetine.
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Bore se za Crkvu s manje hijerarhije, a ravnopravnim ženama

  Pobuna katolkinja

  Bore se za Crkvu s manje hijerarhije, a ravnopravnim ženama

  24.5.2019. | 14:50
  Tisuće i tisuće vjernica ne želi se pomiriti s tim. Bog sasvim sigurno nije rekao da je muškarac gospodar a žena sluškinja, taj su poredak stvorili ljudi i ljudi ga mogu razmontirati. Ovo je 2019. godina, ne želimo to više trpiti, poručile su.
  Tisuće i tisuće vjernica ne želi se pomiriti s tim. Bog sasvim sigurno nije rekao da je muškarac gospodar a žena sluškinja, taj su poredak stvorili ljudi i ljudi ga mogu razmontirati. Ovo je 2019. godina, ne želimo to više trpiti, poručile su.
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Jerku Zovku sudili su članovi HDZ-a i HSP AS. Doslovno.

  Kako je to moguće?

  Jerku Zovku sudili su članovi HDZ-a i HSP AS. Doslovno.

  24.5.2019. | 10:00
  Članovi sudskog vijeća ne smiju imati veze s politikom. Ipak, svima su nam nekako promakli ovi u Slavonskom Brodu. Pronašli smo nekoliko sudaca porotnika koji su bili u strankama i na političkim funkcijama dok su sudili.
  Članovi sudskog vijeća ne smiju imati veze s politikom. Ipak, svima su nam nekako promakli ovi u Slavonskom Brodu. Pronašli smo nekoliko sudaca porotnika koji su bili u strankama i na političkim funkcijama dok su sudili.
  SBplus.hr, Slavonski Brod : 'Vi vrijeđate osjećaje hrvatskog naroda'

  Policija članovima Društva:

  'Vi vrijeđate osjećaje hrvatskog naroda'

  23.5.2019. | 12:15
  Osim što im je rečeno da kumrovečkim skupom „vrijeđaju osjećaje hrvatskog naroda", čuli su i da „naročito vrijeđaju osjećaje hrvatskih branitelja", a neke braniteljske udruge navodno su čak i tražile zabranu skupa, premda javno ništa takvo nije objavljeno.
  Osim što im je rečeno da kumrovečkim skupom „vrijeđaju osjećaje hrvatskog naroda", čuli su i da „naročito vrijeđaju osjećaje hrvatskih branitelja", a neke braniteljske udruge navodno su čak i tražile zabranu skupa, premda javno ništa takvo nije objavljeno.
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Stiglo ozbiljno upozorenje u vezi korištenja LED žarulja

  Najmlađi u najvećoj opasnosti

  Stiglo ozbiljno upozorenje u vezi korištenja LED žarulja

  22.5.2019. | 9:50
  Žarulje koje dominiraju kućanstvima odgovorne su za probleme s vidom nakon 50-e, kompletno uništavaju kvalitetu sna, a posebno su na njih osjetljivi najmlađi.
  Žarulje koje dominiraju kućanstvima odgovorne su za probleme s vidom nakon 50-e, kompletno uništavaju kvalitetu sna, a posebno su na njih osjetljivi najmlađi.
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Utrostručen broj registriranih birača u dijaspori

  U tri godine

  Utrostručen broj registriranih birača u dijaspori

  21.5.2019. | 16:40
  Građani više ne moraju odlaziti u diplomatska predstavništva i tražiti da ih registriraju u popis birača.
  Građani više ne moraju odlaziti u diplomatska predstavništva i tražiti da ih registriraju u popis birača.
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Kažnjen 'junak' s Bleiburga

  E, to se zove kazna!

  Kažnjen 'junak' s Bleiburga

  20.5.2019. | 17:55
  Zagorac se malo šalio s desnom rukom i naci pozdravom, Austrijanci su ga tako kaznili da još uvijek umiru od smijeha
  Zagorac se malo šalio s desnom rukom i naci pozdravom, Austrijanci su ga tako kaznili da još uvijek umiru od smijeha
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Koruške vlasti inzistiraju da Bleiburg bude veganski

  Ustaše s ćevapima neće dobro proći

  Koruške vlasti inzistiraju da Bleiburg bude veganski

  14.5.2019. | 13:40
  Neovisni za Hrvatsku će ove godine svojim članovima i simpatizerima dijeliti sendviče s tofuom. Uhvate li kojeg ustašu s ćevapima, može se pozdraviti sa životom.
  Neovisni za Hrvatsku će ove godine svojim članovima i simpatizerima dijeliti sendviče s tofuom. Uhvate li kojeg ustašu s ćevapima, može se pozdraviti sa životom.
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Kako su zbog europskih izbora opet ispuzali mrzitelji svega

  Labirint politike

  Kako su zbog europskih izbora opet ispuzali mrzitelji svega

  8.5.2019. | 13:00
  Ćirilica u Hrvatskoj izaziva patološku mržnju kod nacionalista koji nemaju pojma o svojoj povijesti, ali jednako tako i velikosrpske šoviniste jer im 'Hrvati kradu pismo'.
  Ćirilica u Hrvatskoj izaziva patološku mržnju kod nacionalista koji nemaju pojma o svojoj povijesti, ali jednako tako i velikosrpske šoviniste jer im 'Hrvati kradu pismo'.
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Dubinsko snimanje razotkrilo razmjere uhljebljivanja

  Uprava HAC-a kreće u preustroj

  Dubinsko snimanje razotkrilo razmjere uhljebljivanja

  7.5.2019. | 10:10
  Prema planovima, poslovno restrukturiranje HAC-a trajalo bi dvije i pol godine, a osim unutarnje reorganizacije tvrtke i rješavanja viška zaposlenih ovaj dio restrukturiranja uključuje i novi sustav elektroničke naplate cestarine, održavanje javnih cesta, upravljanje cestovnom im
  Prema planovima, poslovno restrukturiranje HAC-a trajalo bi dvije i pol godine, a osim unutarnje reorganizacije tvrtke i rješavanja viška zaposlenih ovaj dio restrukturiranja uključuje i novi sustav elektroničke naplate cestarine, održavanje javnih cesta, upravljanje cestovnom im
  SBplus.hr, Slavonski Brod : O suzama hrvatske predsjednice

  Zašto je plakala? Što ju je slomilo?

  O suzama hrvatske predsjednice

  5.5.2019. | 11:50
  Njezine suze izazivaju nelagodu. Kad je vidite kako isprekidano diše i brada joj drhti, kako joj se oči pune suzama, dođe vam loše. Ispuni vas bijes od te trećerazredne Antigone koja gledajući Vukovar patetično šapće: “Stoji grad”. A ona, primijetili ste možda, takve predstave st
  Njezine suze izazivaju nelagodu. Kad je vidite kako isprekidano diše i brada joj drhti, kako joj se oči pune suzama, dođe vam loše. Ispuni vas bijes od te trećerazredne Antigone koja gledajući Vukovar patetično šapće: “Stoji grad”. A ona, primijetili ste možda, takve predstave st
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Dječak pokupio sićušnu opasnost koja vreba i u Hrvatskoj

  Žalio se na zujanje u ušima

  Dječak pokupio sićušnu opasnost koja vreba i u Hrvatskoj

  3.5.2019. | 15:00
  Najprije su ga pitali je li se bavio nekim neuobičajenim aktivnostima, ičim što bi moglo pomoći rasvjetliti novonastalu situaciju. Glasno slušanje glazbe moglo je oštetiti dječakov sluh, pa čak i preglasno pojačana televizija. No 'problem' je bio u tome što je sluh ovog osnovnošk
  Najprije su ga pitali je li se bavio nekim neuobičajenim aktivnostima, ičim što bi moglo pomoći rasvjetliti novonastalu situaciju. Glasno slušanje glazbe moglo je oštetiti dječakov sluh, pa čak i preglasno pojačana televizija. No 'problem' je bio u tome što je sluh ovog osnovnošk
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Dobio godišnju nagradu Hrvatskog novinarskog društva

  Za pisano novinarstvo

  Dobio godišnju nagradu Hrvatskog novinarskog društva

  3.5.2019. | 12:40
  Spajanje različitosti, prevladavanje nacionalnih i vjerskih napetosti, zajednički život u njegovoj punini, poštivanje svakoga i nesebično prihvaćanje drugačijega utkani su duboko u rad i život Marija Pušića, novinara koji na neki gotovo starinski način nepogrešivo razlikuje dobro
  Spajanje različitosti, prevladavanje nacionalnih i vjerskih napetosti, zajednički život u njegovoj punini, poštivanje svakoga i nesebično prihvaćanje drugačijega utkani su duboko u rad i život Marija Pušića, novinara koji na neki gotovo starinski način nepogrešivo razlikuje dobro
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Za njega je istina bila vrijedna života

  Život i smrt pravednika na Balkanu

  Za njega je istina bila vrijedna života

  2.5.2019. | 10:40
  Iza njega nije stajao nitko, ni kada je pisao reportaže iz okupiranog Vukovara, ni kada je pisao o braći Bitići, ni kada je svjedočio protiv Miloševića. Za njega je istina bila vrijedna života
  Iza njega nije stajao nitko, ni kada je pisao reportaže iz okupiranog Vukovara, ni kada je pisao o braći Bitići, ni kada je svjedočio protiv Miloševića. Za njega je istina bila vrijedna života
  SBplus.hr, Slavonski Brod : 'Dok je bilo Tita okretali su se prasci i janjci!'

  Stara garda o proslavi 1. maja

  'Dok je bilo Tita okretali su se prasci i janjci!'

  1.5.2019. | 10:15
  - Sve je išlo preko sindikata, prije proslave se prijaviš u firmi, kažeš 'doći ću ja, moja žena i dvoje djece, daj mi četiri bona' i onda sutra s tim bonovima uzmeš svoje porcije, pa biraj, tko će prasetinu, a tko janjetinu. Uzeo bi svoju porciju, meso, luk, kruh, i onda si lijep
  - Sve je išlo preko sindikata, prije proslave se prijaviš u firmi, kažeš 'doći ću ja, moja žena i dvoje djece, daj mi četiri bona' i onda sutra s tim bonovima uzmeš svoje porcije, pa biraj, tko će prasetinu, a tko janjetinu. Uzeo bi svoju porciju, meso, luk, kruh, i onda si lijep
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Pokušavajući zajebati državu, zajebali same sebe

  Guzine, Puzigaće, Derikoze i Ubiparipi

  Pokušavajući zajebati državu, zajebali same sebe

  29.4.2019. | 11:10
  Nitko toga mudrijaša, hrvatskog čovjeka, nikad nije zeznuo. Izmotavati se, izvlačiti, varati, lagati, vrdati, muljati, kenjati, maslati, hvatati krivine i praviti se blesav njegove su tradicionalne vještine u borbi protiv stranih ugnjetača.
  Nitko toga mudrijaša, hrvatskog čovjeka, nikad nije zeznuo. Izmotavati se, izvlačiti, varati, lagati, vrdati, muljati, kenjati, maslati, hvatati krivine i praviti se blesav njegove su tradicionalne vještine u borbi protiv stranih ugnjetača.
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Pisac se ne smije vratiti u rodni kraj

  Zbog knjige koju je o njemu napisao

  Pisac se ne smije vratiti u rodni kraj

  27.4.2019. | 17:35
  Liččani linčuju zemljaka, poznatog pisca Damira Karakaša, zbog opisa tog kraja Hrvatske početkom 20. stoljeća. Zbog takve atmosfere i činjenice da ga prozivaju komunistom te pokvarenim i ludim čovjekom, nije smio obići roditelje za Uskrs.
  Liččani linčuju zemljaka, poznatog pisca Damira Karakaša, zbog opisa tog kraja Hrvatske početkom 20. stoljeća. Zbog takve atmosfere i činjenice da ga prozivaju komunistom te pokvarenim i ludim čovjekom, nije smio obići roditelje za Uskrs.