Iz drugih medija

Objavljeno: 19.8.2018. u 0:02
Prikaza: 2537
|
Autor: Jurica Pavičić

Jurica Pavičić tvrdi:

'Hrvatska policija redovno pljačka putnike na cesti'

root : 'Hrvatska policija redovno pljačka putnike na cesti'

Prije tri godine strani mediji su o nama pisali s divljenjem, a sada pišu o policajcima koji pljačkaju ljude na cesti. Što se dogodilo u te tri godine?

TE 2015. Hrvatskom nije vladala demokršćanska vlada i u njoj nisu vladale kršćanske vrijednosti. Te 2015. Lijepom Našom vladala je đavlija ljevičarska koalicija, na vlasti su bili ateisti i nekrsti koji su uveli istospolne brakove, a u zagrebačke muzeje izložbe o socijalizmu. U Vladi je sjedilo pet ministara Srba, na TV-u su igrali partizanski filmovi, treći program još nije nalikovao na Laudato TV, a biskupi nisu bili - kao sada - improvizirana zamjena za politbiro. Srednjostrujaške novine nisu darivale čitateljima postere s križnim putom, a crkva nije redigirala školske programe. Bila su to, ukratko, vremena zloćudne ateističke vlasti kojoj ništa kršćansko nije bilo ni blisko ni poželjno, piše Jutarnji list.

Biskupske se poslanice iščitavaju kao što su se nekad iščitavali uvodnici u moskovskoj Pravdi, a novine čitateljima dijele katoličke memorabilije i postere. 
Te iste strašne ateističke 2015 na istočnim su se granicama Hrvatske prvi put pojavili ljudi u pohabanim patikama, s vjetrovkama i smartphoneima koji su se iz Azije pješice zaputili u Malmö, Frankfurt ili Amsterdam. Te 2015. Hrvatska se, deset godina nakon Italije i pet nakon Grčke, prvi put suočila s izbjeglicama. Te 2015. hrvatska policija u hrvatskim uniformama na granici ih je organizirano dočekivala. Pokraj Broda je organiziran prihvatni centar. Tadašnji ministar policije, inače izviđač, u nekoliko je dana organizirao šatorsko naselje te danima boravio u njemu bdijući nad tim da prema putnicima u nevolji sustav postupa dolično i humano.

Tih dana zapadne su novine laskavo izvještavale kako je postupanje hrvatskih graničnih službi u "striking contrast” (zapanjujućem kontrastu) prema ponašanju Mađara, koji su istih tih tjedana emigrante hranili tako što su im preko žice u kavez bacali kruh. Tih dana Hrvatska je bila zemlja koja je po postupanju u izbjegličkoj krizi bila u "zapanjujućem kontrastu” prema OrbanovojMađarskoj, ali zato slična Njemačkoj, Nizozemskoj i Švedskoj.

Tako je to izgledalo kad u Hrvatskoj nisu vladale kršćanske vrijednosti.

Od te 2015. prošle su tri godine. U te tri godine, naša se zemlja nasreću otarasila tih malignih ateista i zatornika kršćanstva. Marnom i koordiniranom operacijom Katoličke crkve i šatoraša, na vlast je napokon stigla prava katolička opcija. Predsjednica, premijer i gradonačelnici sveudilj pohode marijanska svetišta, vuku se po procesijama i rukuju s prelatima. Javna TV tapecirana je bogobojaznim emisijama i dokumentarnim specijalima o mučeničkoj svetoj crkvi.

Biskupske se poslanice iščitavaju kao što su se nekad iščitavali uvodnici u moskovskoj Pravdi, a novine čitateljima dijele katoličke memorabilije i postere. Crna vremena bezbožnog moralnog relativizma nasreću su daleko iza nas. E, pa kako sada, u toj novoj moralno oporavljenoj Hrvatskoj, izgleda odnos prema izbjeglicama?

Kako on izgleda, imali smo u posljednjih nekoliko mjeseci u više navrata čitati u hrvatskim novinama. Sada je priliku da to dozna zahvaljujući britanskom Guardianu dobilo i šire globalno čitateljstvo.

To je globalno čitateljstvo, naime, zahvaljujući tekstu Guardianova reportera imalo prilike doznati ono što hrvatsko čitateljstvo izvjesno vrijeme već zna: da su se izbjeglice u širem prostoru Like i Korduna pretvorili u resurs novovjeke hajdučke ekonomije. Vremena kad je Hrvatska za izbjeglice dizala šatore te kad se na ulazu u kamp s njima rukovao ministar, odavno su prošla. Danas hrvatski "tretman izbjeglica” funkcionira bitno drukčije. Kad ih policija zatekne, ne dovodi ih u postaju, ne daje im priliku da formalno zatraže azil.

Umjesto toga, policija im uzme mobitele koje zaplijeni ili uništi, opelješi im novac, a potom ih silom preprati i šutne natrag u Bosnu. Ondje izbjeglice čekaju da im netko, najčešće rodbina sa Zapada, pošalje novi mobitel i eure, da bi potom opet krenuli. A kad krenu, padnu opet u ruke ovovjekih Andrijica Šimića koji su granični prijelaz pretvorili u ekonomski resurs, a novčane pošiljke iz pariških i briselskih "banlieuea” u dodatni izvor prihoda u nerazvijenim planinskim područjima.

Generalizacije su, dakako, uvijek opasne. Vjerujem da na prostoru karlovačke i gospićke PU tako ne postupaju svi policajci. No primjera je puno i svjedočenja previše da bi se mogla držati izoliranim incidentom. Da se marodersko pljačkanje putnika na cesti dogodilo i jednom, i taj bi jedan put zahtijevao temeljitu internu istragu, odgovornost i otkaze. A ovdje očito nije riječ o jednom izoliranom incidentu, nego o praksi koja je toliko učestala da evidentno postaje dio standardne operativne procedure, ili barem polutolerirane "sive ekonomije”.

A da je ta praksa polutolerirana, ili čak poželjna, svjedoči i činjenica da izvještaji o pljačkanju izbjeglica tjednima izlaze u hrvatskim novinama, a da to vodstvo hrvatske policije i ministarstva unutarnjih poslova nije ponukalo na ama baš nikakvu reakciju. Ni traga zabrinutosti ili ograđivanju, nije se čak ni fingirala interna istraga, a policijski vrh izdao je sarkastično priopćenje u kojem konstatira da se izbjeglice ozljeđuju vatrenim oružjem u - uzajamnim obračunima! Eto ti što mora trpjeti jadna i sirota hrvatska policija: ima posla s ljudima koji su propješačili 7000 km da bi iz neobjašnjivih razloga baš u šumama oko Drežnice ili Prilišća počeli igrati paintball s pravim mecima.

Odmah ću reći: ne spadam u liberalne naivce koji misle da je rješenje izbjegličke "seobe naroda” jednostavno. Nisam naivan pa da mislim da jednostrani humanitarni pristup nema neku, manju ili veću, socijalnu cijenu. Također mi je jasno da se Hrvatska u priči o izbjegličkom valu našla u nezahvalnoj (a u povijesti više puta ponavljanoj) poziciji graničarske predstraže. Njezine veće i/ili bogatije susjede blindirale su svoje granice bodljikavom ili žilet-žicom, odlučne da prebjege preko Une vrate u Hrvatsku kao u "hot spot”. Te bogatije ili/i veće zemlje izbjegličku bi humanitarnu dramu rado rješavale, no po mogućnosti ne kod kuće, nego Ali čak i da sve to jest tako, čak i da izbjegličkom pitanju prestanemo pristupati kao humanitarnom i pretvorimo ga u kriminalno-policijsko, to i dalje ne znači da policajci imaju pravo sustavno plijeniti imovinu "prekršitelja” i uzimati im novac iz džepa. Da hrvatska policija u Zagrebu ili Rijeci zatekne provalnika u trafiku, pljačkaša benzinske pumpe ili pijanog vozača te da mu nakon privođenje ukrade novac, razbije mobitel i odbije mu odobriti zakonsku pravnu pomoć, izbio bi skandal do neba.

Danima bi se pisalo o prekoračenju ovlasti, pljuštali bi otkazi i isprike, tražila bi se ostavka ravnatelja policije ili ministra. Ali kad se takvo što dogodi ne u Zagrebu, nego u šumama oko Lapca, kad žrtve hajdučije nisu Hrvati, nego Sirijci ili Iranci, ta "ekonomija” drumskog razbojništva najednom postane nešto na što se sliježe ramenima. Mjesecima i tjednima hrvatska javnost zna da su se policajci tamo zaigrali Mijata Tomića i Jove Čaruge, mjesecima i tjednima svjedočenja u višekratnim takvim incidentima izlaze po novinama, ali nema skandala, nema bure u javnosti, nema ljutitih komentara, nitko ne traži ostavke, a ministar policije Božinovićnije ni na čijim ustima. Dok njegovu kolegi Kujundžiću slijedi vjerojatni otkaz zbog jednog kašnjenja ambulantnih kola, u istoj Vladi sjedi ministar kojem policajci redovno pljačkaju putnike na cesti, ali se on za svoju stolicu ne mora bojati.

Prije samo tri godine strani su mediji objavljivali fotografije hrvatskog policajca kako pomaže sirijskoj djevojčici da uđe u vlak. Prije samo tri godine isti je Guardian izvještavao iz besprijekorno urednog izbjegličkog kampa, a zapadne su novine pisale o "striking contrastu” između mađarskog i hrvatskog postupanja s izbjeglicama. Tri godine poslije isti taj Guardian piše o istim tim hrvatskim policajcima, ali ovaj put ne objavljuje fotografiju policajca koji pomaže curici, nego reportažu o legaliziranoj policijskoj hajdučiji. Tri godine poslije jedini "striking contrast” nije onaj između Mađarske i Hrvatske, nego između Hrvatske onda i Hrvatske danas.

Što se u te tri godine dogodilo? Pa, jednostavno. U te tri godine, naprosto, pobijedile su kršćanske vrijednosti.

Prije tri godine, naime, vlast i opće društveno ozračje su po mišljenju klerikalne Hrvatske bili ateistički i bogohulni. No iz nekog razloga, začudo, baš je to ateističko i bogohulno ozračje gajilo neke vrijednosti koje se meni - ispravite me ako griješim - čine kršćanskima. Inkluzivnost, sućut, razumijevanje drugog i podrška ranjivom nisu se doživljavali kao slabost. Pomirba nije bila izdaja. Slabiji nije bio onaj kojeg treba zgnječiti.

Ali, naravno, to su bila ateistička vremena. U međuvremenu, Crkva je dobila svoje, smijenila je vlast i postala neformalni ideolog društva. Pa sada, tri godine kasnije, vidimo koje su to "vrijednosti” koje su s tom ideologijom došle. Pomirba je danas doista izdaja, sućut je slabost, drukčije i ranjive treba zgaziti. Oni su Oni: a s obzirom na to da nisu Mi, može se iskoristiti njihova slabost i opljačkati ih na cesti.

Ta slika čista je i nerazrijeđena slika nove, "obnovljene”, konzervativne Hrvatske. To je ono što smo postali, u što nas je konzervativna rekonkvista pretvorila.

Broj komentara: 4

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava
balkanforever

balkanforever

Komentirano: 19.8.2018. | 17:19

1

Povraća mi se od ovog članka. Argumenti koje Pavičić iznosi čista je gebelsovska propaganda - ako laž ponovite dovoljan broj puta ona postaje istina. Naravno da će imigranti, a pogotovo oni koji se bogate na njihovom švercanju prosuti drvlje i kamenje po policiji kako bi izvršili pritisak. Njihov cilj je da policajac kada vidi imigranta okrene glavu da ga se nebi optužilo za nasilje ili pljačku. Policija čuva legitimne granice Republike Hrvatske i umjesto da to podržava, novinar još otežava šireći laži. Fuj.
Stipe

Stipe

Komentirano: 19.8.2018. | 13:38

2

Isto pomislih, ali nemam čvrstih dokaza za to pa nisam htio insinuirati. Činjenica je da nema ni trunka dobre namjere, a pogotovo se ne radi o hrabrom komentaru. Kao da je danas kažnjivo olako pljunuti na državu, njezine institucije ili narod u cijelosti bez ikakvih posebnih argumenata?
B_Stipic

B_Stipic

Komentirano: 19.8.2018. | 12:42

3

Stipe@ Pavičić ovaj članak nije namijenio hrvatskim čitateljima, nego stranim medijima koji će ga u cijelosti ili djelomično prenijeti ili se na nj pozvati. A onda će naši mediji prenijeti što 'strani' mediji pišu o nama.
Stipe

Stipe

Komentirano: 19.8.2018. | 12:19

4

"Što se u te tri godine dogodilo? Pa, jednostavno. U te tri godine, naprosto, pobijedile su kršćanske vrijednosti." Užasno glup i pokvaren tekst. Što ovaj tekst u suštni znači? PRVA opcija: hrvatski policajci su duboko pokvareni ljudi koje je prije tri godine samo Ostoja Ranković spriječavao d ane pljačkaju imigrante. DRUGO: hrvatski policajci su krajnje moralni ljudi kojima HDZ-ova vlast naredila pljačku. TREĆE: izmijenjena je kompletna garnitura hrvatskih policajaca između 2015 i 2018. To nisu isti ljudi. Sada čitatelji trebaju izabrati između ove 3 opcije. Možda ste trebali staviti i anketu ispod teksta? Ne znam koji povod netko može imati za prenijeti ovakav tekst i koji povod netko može imati za napisati takvo smeće. Katastrofa. Tekst je zlonamjeran, neozbiljan, bez ikakve dublje analize, bez podataka na koje bi se mogli osloniti. Najobičnije navijačko pljuvačko izdrkavanje. Nula od novinarstva.

Broj komentara: 4

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava

Komentari članaka objavljuju se u realnom vremenu. SBplus.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani.

Ostali članci u rubrici
SBplus.hr, Slavonski Brod : Kažnjen 'junak' s Bleiburga

E, to se zove kazna!

Kažnjen 'junak' s Bleiburga

20.5.2019. | 17:55
Zagorac se malo šalio s desnom rukom i naci pozdravom, Austrijanci su ga tako kaznili da još uvijek umiru od smijeha
Zagorac se malo šalio s desnom rukom i naci pozdravom, Austrijanci su ga tako kaznili da još uvijek umiru od smijeha
SBplus.hr, Slavonski Brod : Koruške vlasti inzistiraju da Bleiburg bude veganski

Ustaše s ćevapima neće dobro proći

Koruške vlasti inzistiraju da Bleiburg bude veganski

14.5.2019. | 13:40
Neovisni za Hrvatsku će ove godine svojim članovima i simpatizerima dijeliti sendviče s tofuom. Uhvate li kojeg ustašu s ćevapima, može se pozdraviti sa životom.
Neovisni za Hrvatsku će ove godine svojim članovima i simpatizerima dijeliti sendviče s tofuom. Uhvate li kojeg ustašu s ćevapima, može se pozdraviti sa životom.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Kako su zbog europskih izbora opet ispuzali mrzitelji svega

Labirint politike

Kako su zbog europskih izbora opet ispuzali mrzitelji svega

8.5.2019. | 13:00
Ćirilica u Hrvatskoj izaziva patološku mržnju kod nacionalista koji nemaju pojma o svojoj povijesti, ali jednako tako i velikosrpske šoviniste jer im 'Hrvati kradu pismo'.
Ćirilica u Hrvatskoj izaziva patološku mržnju kod nacionalista koji nemaju pojma o svojoj povijesti, ali jednako tako i velikosrpske šoviniste jer im 'Hrvati kradu pismo'.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Dubinsko snimanje razotkrilo razmjere uhljebljivanja

Uprava HAC-a kreće u preustroj

Dubinsko snimanje razotkrilo razmjere uhljebljivanja

7.5.2019. | 10:10
Prema planovima, poslovno restrukturiranje HAC-a trajalo bi dvije i pol godine, a osim unutarnje reorganizacije tvrtke i rješavanja viška zaposlenih ovaj dio restrukturiranja uključuje i novi sustav elektroničke naplate cestarine, održavanje javnih cesta, upravljanje cestovnom im
Prema planovima, poslovno restrukturiranje HAC-a trajalo bi dvije i pol godine, a osim unutarnje reorganizacije tvrtke i rješavanja viška zaposlenih ovaj dio restrukturiranja uključuje i novi sustav elektroničke naplate cestarine, održavanje javnih cesta, upravljanje cestovnom im
SBplus.hr, Slavonski Brod : O suzama hrvatske predsjednice

Zašto je plakala? Što ju je slomilo?

O suzama hrvatske predsjednice

5.5.2019. | 11:50
Njezine suze izazivaju nelagodu. Kad je vidite kako isprekidano diše i brada joj drhti, kako joj se oči pune suzama, dođe vam loše. Ispuni vas bijes od te trećerazredne Antigone koja gledajući Vukovar patetično šapće: “Stoji grad”. A ona, primijetili ste možda, takve predstave st
Njezine suze izazivaju nelagodu. Kad je vidite kako isprekidano diše i brada joj drhti, kako joj se oči pune suzama, dođe vam loše. Ispuni vas bijes od te trećerazredne Antigone koja gledajući Vukovar patetično šapće: “Stoji grad”. A ona, primijetili ste možda, takve predstave st
SBplus.hr, Slavonski Brod : Dječak pokupio sićušnu opasnost koja vreba i u Hrvatskoj

Žalio se na zujanje u ušima

Dječak pokupio sićušnu opasnost koja vreba i u Hrvatskoj

3.5.2019. | 15:00
Najprije su ga pitali je li se bavio nekim neuobičajenim aktivnostima, ičim što bi moglo pomoći rasvjetliti novonastalu situaciju. Glasno slušanje glazbe moglo je oštetiti dječakov sluh, pa čak i preglasno pojačana televizija. No 'problem' je bio u tome što je sluh ovog osnovnošk
Najprije su ga pitali je li se bavio nekim neuobičajenim aktivnostima, ičim što bi moglo pomoći rasvjetliti novonastalu situaciju. Glasno slušanje glazbe moglo je oštetiti dječakov sluh, pa čak i preglasno pojačana televizija. No 'problem' je bio u tome što je sluh ovog osnovnošk
SBplus.hr, Slavonski Brod : Dobio godišnju nagradu Hrvatskog novinarskog društva

Za pisano novinarstvo

Dobio godišnju nagradu Hrvatskog novinarskog društva

3.5.2019. | 12:40
Spajanje različitosti, prevladavanje nacionalnih i vjerskih napetosti, zajednički život u njegovoj punini, poštivanje svakoga i nesebično prihvaćanje drugačijega utkani su duboko u rad i život Marija Pušića, novinara koji na neki gotovo starinski način nepogrešivo razlikuje dobro
Spajanje različitosti, prevladavanje nacionalnih i vjerskih napetosti, zajednički život u njegovoj punini, poštivanje svakoga i nesebično prihvaćanje drugačijega utkani su duboko u rad i život Marija Pušića, novinara koji na neki gotovo starinski način nepogrešivo razlikuje dobro
SBplus.hr, Slavonski Brod : Za njega je istina bila vrijedna života

Život i smrt pravednika na Balkanu

Za njega je istina bila vrijedna života

2.5.2019. | 10:40
Iza njega nije stajao nitko, ni kada je pisao reportaže iz okupiranog Vukovara, ni kada je pisao o braći Bitići, ni kada je svjedočio protiv Miloševića. Za njega je istina bila vrijedna života
Iza njega nije stajao nitko, ni kada je pisao reportaže iz okupiranog Vukovara, ni kada je pisao o braći Bitići, ni kada je svjedočio protiv Miloševića. Za njega je istina bila vrijedna života
SBplus.hr, Slavonski Brod : 'Dok je bilo Tita okretali su se prasci i janjci!'

Stara garda o proslavi 1. maja

'Dok je bilo Tita okretali su se prasci i janjci!'

1.5.2019. | 10:15
- Sve je išlo preko sindikata, prije proslave se prijaviš u firmi, kažeš 'doći ću ja, moja žena i dvoje djece, daj mi četiri bona' i onda sutra s tim bonovima uzmeš svoje porcije, pa biraj, tko će prasetinu, a tko janjetinu. Uzeo bi svoju porciju, meso, luk, kruh, i onda si lijep
- Sve je išlo preko sindikata, prije proslave se prijaviš u firmi, kažeš 'doći ću ja, moja žena i dvoje djece, daj mi četiri bona' i onda sutra s tim bonovima uzmeš svoje porcije, pa biraj, tko će prasetinu, a tko janjetinu. Uzeo bi svoju porciju, meso, luk, kruh, i onda si lijep
SBplus.hr, Slavonski Brod : Pokušavajući zajebati državu, zajebali same sebe

Guzine, Puzigaće, Derikoze i Ubiparipi

Pokušavajući zajebati državu, zajebali same sebe

29.4.2019. | 11:10
Nitko toga mudrijaša, hrvatskog čovjeka, nikad nije zeznuo. Izmotavati se, izvlačiti, varati, lagati, vrdati, muljati, kenjati, maslati, hvatati krivine i praviti se blesav njegove su tradicionalne vještine u borbi protiv stranih ugnjetača.
Nitko toga mudrijaša, hrvatskog čovjeka, nikad nije zeznuo. Izmotavati se, izvlačiti, varati, lagati, vrdati, muljati, kenjati, maslati, hvatati krivine i praviti se blesav njegove su tradicionalne vještine u borbi protiv stranih ugnjetača.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Pisac se ne smije vratiti u rodni kraj

Zbog knjige koju je o njemu napisao

Pisac se ne smije vratiti u rodni kraj

27.4.2019. | 17:35
Liččani linčuju zemljaka, poznatog pisca Damira Karakaša, zbog opisa tog kraja Hrvatske početkom 20. stoljeća. Zbog takve atmosfere i činjenice da ga prozivaju komunistom te pokvarenim i ludim čovjekom, nije smio obići roditelje za Uskrs.
Liččani linčuju zemljaka, poznatog pisca Damira Karakaša, zbog opisa tog kraja Hrvatske početkom 20. stoljeća. Zbog takve atmosfere i činjenice da ga prozivaju komunistom te pokvarenim i ludim čovjekom, nije smio obići roditelje za Uskrs.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Hrvatska ima najviše sudaca i najmanje im vjerujemo

Objavljeno istraživanje o pravosuđu u EU

Hrvatska ima najviše sudaca i najmanje im vjerujemo

27.4.2019. | 7:57
Od svih anketiranih, 42 posto ih je situaciju ocijenilo jako lošom. Ni u jednoj drugoj članici Europske unije nije zabilježen tako visok postotak nezadovoljnih.
Od svih anketiranih, 42 posto ih je situaciju ocijenilo jako lošom. Ni u jednoj drugoj članici Europske unije nije zabilježen tako visok postotak nezadovoljnih.
SBplus.hr, Slavonski Brod : 'Doktori su samo ljudi, ne treba ih stavljati na pijedestal'

'Sindrom bijele kute'

'Doktori su samo ljudi, ne treba ih stavljati na pijedestal'

26.4.2019. | 20:00
'Kada vidimo nekoga u liječničkoj kuti, nesvjesno ga shvaćamo ozbiljno i osjećamo se sigurni u njihovim rukama - prelazimo u ulogu onoga koji slijepo sluša bez obzira na tijek razgovora.'
'Kada vidimo nekoga u liječničkoj kuti, nesvjesno ga shvaćamo ozbiljno i osjećamo se sigurni u njihovim rukama - prelazimo u ulogu onoga koji slijepo sluša bez obzira na tijek razgovora.'
SBplus.hr, Slavonski Brod : Urednik se ispričao zbog 'Proklete nedjelje' u eteru

Što je sljedeće?

Urednik se ispričao zbog 'Proklete nedjelje' u eteru

24.4.2019. | 14:30
SBplus.hr, Slavonski Brod : Vlada kaos otkad je Kina zatvorila svoju kantu za smeće

Problemi s recikliranjem

Vlada kaos otkad je Kina zatvorila svoju kantu za smeće

23.4.2019. | 18:00
Planine smeća gomilaju se u zapadnim zemljama, a gradovi jugoistočne Azije stenju pod teretom uvezene ambalaže otkako je Kina odlučila zatvoriti svoje pogone za preradu otpada bacivši industriju recikliranja u duboku krizu.
Planine smeća gomilaju se u zapadnim zemljama, a gradovi jugoistočne Azije stenju pod teretom uvezene ambalaže otkako je Kina odlučila zatvoriti svoje pogone za preradu otpada bacivši industriju recikliranja u duboku krizu.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Tinejdžer tuži Apple jer ga je proglasio lopovom

Ni kriv ni dužan

Tinejdžer tuži Apple jer ga je proglasio lopovom

23.4.2019. | 13:20
Izgleda kako je počinitelj koristio ukradenu osobnu iskaznicu, a Apple je svoj sustav prepoznavanja lica programirao kako bi lice pravog lopova povezao s nedužnim maturantom koji se nije nalazio ni blizu mjesta događaja.
Izgleda kako je počinitelj koristio ukradenu osobnu iskaznicu, a Apple je svoj sustav prepoznavanja lica programirao kako bi lice pravog lopova povezao s nedužnim maturantom koji se nije nalazio ni blizu mjesta događaja.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Jedino selo na svijetu u kojem nema srčanih bolesnika

Zdravstveni fenomen

Jedino selo na svijetu u kojem nema srčanih bolesnika

23.4.2019. | 11:40
Ono što bi mnogi bez previše razmišljanja potpisali, svakako je da većinu svoje dijete duguju biljnim ili pak proteinima iz mesa životinja. Ipak je sasvim suprotno - gotovo 70 posto njihove dijete čine ugljikohidrati.
Ono što bi mnogi bez previše razmišljanja potpisali, svakako je da većinu svoje dijete duguju biljnim ili pak proteinima iz mesa životinja. Ipak je sasvim suprotno - gotovo 70 posto njihove dijete čine ugljikohidrati.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Pogledajte kako Veldin Karić zabija u 45. godini života

Majstor ostaje majstor

Pogledajte kako Veldin Karić zabija u 45. godini života

22.4.2019. | 16:13
Karić je rođen u Slavonskom Brodu, a seniorsku igračku karijeru započeo je u Željezničaru davne 1992. godine uz nekadašnjeg hrvatskog reprezentativca Marija Stanića.
Karić je rođen u Slavonskom Brodu, a seniorsku igračku karijeru započeo je u Željezničaru davne 1992. godine uz nekadašnjeg hrvatskog reprezentativca Marija Stanića.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Kazna za krađu do deset godina, za premlaćivanje tek pet

Lijepi Naš Apsurdistan

Kazna za krađu do deset godina, za premlaćivanje tek pet

19.4.2019. | 14:40
Dok mladom Romu koji je ukrao čokoladice u vrijednosti od 82 kune prijeti deset godina zatvora, 23-godišnji mladić koji je prije nekoliko dana opetovanim udarcima slomio kosti lica zagrebačkom taksistu, ne može dobiti više od pet.
Dok mladom Romu koji je ukrao čokoladice u vrijednosti od 82 kune prijeti deset godina zatvora, 23-godišnji mladić koji je prije nekoliko dana opetovanim udarcima slomio kosti lica zagrebačkom taksistu, ne može dobiti više od pet.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Obogatio se nakon udara groma

To se zove sreća u nesreći

Obogatio se nakon udara groma

19.4.2019. | 14:25
Brojanjem su ustanovili da u ćupu koji se skrivao u stablu, ima više od dvije tisuće zlatnika čija se vrijednost procjenjuje na nevjerojatnih tristo tisuća eura. Kako su tamo dospjeli zasad nikom nije jasno.
Brojanjem su ustanovili da u ćupu koji se skrivao u stablu, ima više od dvije tisuće zlatnika čija se vrijednost procjenjuje na nevjerojatnih tristo tisuća eura. Kako su tamo dospjeli zasad nikom nije jasno.