Iz drugih medija

Objavljeno: 29.9.2020. u 11:00
Prikaza: 2805
|
Autor: net.hr/Potraga

Crkva ne želi otkriti godišnje prihode

Grad digao kredit za školu, potom vlasništvo prenio na crkvu

root : Grad digao kredit za školu, potom vlasništvo prenio na crkvu

Koliko Crkva stvarno košta Hrvatsku, zapravo se pouzdano ne zna, jer za razliku od svih drugih udruga, stranaka, ustanova i organizacija, nije obavezna podnositi financijska izvješća. Tumači i da nije dužna poštivati Zakon o pravu na pristup informacijama.

RTL-ova „Potraga" pokušala je otkriti kolikom svotom crkva godišnje raspolaže te mora li ikome polagati račune. Do točne cifre godišnjih prihoda, piše net.hr, nisu došli.

Nadbiskup zadarski Želimir Puljić prvo odgovara kako mora pitati ekonoma jer on o tome ne vodi brigu. Na pitanje može li se dobiti taj podatak, odgovara s čuđenjem: „Pa nismo to do sada davali, nismo običavali. Ne bih dao. Ne bih dao, morao bih se savjetovati s biskupima. To je pomalo kao da biste pitali jednoga domaćina, ti si ove godine potrošio koliko? Mislim, ne znam odakle meni pravo pitati nekoga koliko je potrošio ili nije potrošio."

Četiri međudržavna sporazuma Hrvatske i Vatikana potpisana su od 1996. do 1998. godine za vrijeme Vlade Zlatka Mateše, bez javne rasprave, a nakon što su ratificirani u Saboru, postali su nedodirljivi i za Ustavni sud. Koliko oni stvarno koštaju Hrvatsku, zapravo se pouzdano ne zna, jer za razliku od svih drugih udruga, stranaka, ustanova i organizacija, Crkva nije obavezna državi podnositi financijska izvješća.

Prema ugovorima, država mora HBK plaćati dvije prosječne bruto plaće u Hrvatskoj pomnožene s brojem župa, a broj župa samostalno određuje Crkva. Druga značajna stavka koju treba dodati plaće su vjeroučitelja. Plaća ih Ministarstvo obrazovanja, a raspoređuje ih i bira Crkva.

Crkva jednostavno tumači da nije dužna poštivati Zakon o pravu na pristup informacijama.

Ostali podaci su razasuti po raznim stavkama proračuna ili se uopće ne navode jer ih skrivaju kao zmija noge. Ministarstvo kulture, primjerice, objavljuje sve uplate za održavanje nekretnina, spomenika kulture. No, kada je u pitanju vjerojatno i najznačajnija stavka, ona o povratu imovine nacionalizirane nakon Drugog svjetskog rata, podaci su nedostupni.

Ni Crkva ne otkriva koliko novca dobiva i tumači kako nije podložna Zakonu o pravu na pristup informacijama, No, to je i dalje tek jedan dio onoga što Crkva zaista dobiva, jer uz sve to, dobivaju novac i iz niza lokalnih zajednica.

Grad digao kredit za školu, a onda vlasnička prava prenio na Crkvu

Jedan takav projekt, ovih dana je uzburkao Zadrane. Katoličku osnovnu školu krenuli su zajednički graditi Grad Zadar i Nadbiskupija, Grad je digao kredit od 25 milijuna kuna koji mora vratiti u roku sljedeće tri godine, a sva vlasnička prava prenijet će na Nadbiskupiju, koja će uloženo Gradu vraćati sljedećih deset godina.

Bivši gradonačelnik Zadra Zvonimir Vrančić i nadbiskup zadarski Želimir Puljić Sporazum o gradnji zajedničke osnovne škole potpisali su još 2013. Obje strane su potpisale Sporazum u kojem jasno piše da će vlasničko pravo dijeliti pola-pola. Od tada je prošlo sedam godina. Nove informacije pred Gradsko vijeće stižu ove godine, kada je škola već završena u tzv. roh-bau, otkriva RTL-ova Potraga.

Odjednom sva prava i vlasništvo preneseni Nabiskupiji

„Onda se događa preokret na sjednici Gradskog vijeća u srpnju kada nam pročelnik za školstvo Grada Zadra objašnjava kako je Nadbiskupija rekla da nema dozvolu Vatikana za dizanje kredita i Vatikan ne dopušta nikakve suvlasničke odnose. Znači, Crkva traži školu za sebe, ne samo školu, nego naravno i zemljište od 12 tisuća kvadrata koje će se naknadno nekakvim ugovorima koje još nismo vidjeli dogovoriti u kojem iznosu će vjerojatno Crkva obeštetiti Grad, mada u to sumnjam da će se dogoditi", prepričala je Irena Dragić (SDP), potpredsjednica Gradskog vijeća u Zadru.

Joso Nekić (HDZ), pročelnik za školstvo Grada Zadra, brani se kako je interes Grada da se sagradi škola. „Da nije bilo tog sporazuma, da je Crkva došla i sama rekla mi ćemo sad graditi školu, oni bi je bili sami napravili", smatra Nekić.

Pročelnikov plan je da kad Crkva vrati dug Gradu za otplaćeni kredit, od tog novca izgrade drugu školu. Aktualni kredit od 25 milijuna kuna koji je Grad podigao prošle godine namijenjen je izgradnji katoličke osnovne škole u naselju Novi Bokanjac.

„Sveta Stolica je njima postavila uvjet za koji oni nisu znali”, pravda Nekić Nadbiskupiju.

Ne vidi problem u tome da Zadar novcem poreznih obveznika faktički kreditira Nadbiskupiju, kao niti da se gradskim novcem gradi vjerska škola.

„Ja ne vidim ni da bude i teška indoktrinacija, sigurno će biti roditelja kojima to ne smeta"

„Pitanje odgoja i obrazovanja u toj školi neće biti katolička indoktrinacija jer oni moraju raditi po Planu i programu Ministarstva, ali ja ne vidim problem ni da bude i teška indoktrinacija, sigurno će biti roditelja i djece kojima to ne smeta”, mišljenja je Nekić, a na komentar u tome kako smo sekularna država odgovara: „To nema nikakve veze s izborom roditelja", brani se Nekić.

Nikakvih problema ne vidi ni mons. Želimir Puljić, predsjednik Hrvatske biskupske konferencije. I on tvrdi kako je prijenos potpunog vlasništva i upravljačkih prava bio uvjet Svete Stolice, a sadašnji model ne bi nazvao kreditiranjem.

'Mi smo transparentni prema vjernicima'

„Ne bih rekao da je to kredit, nego je samo partnerski odnos”, navodi monsinjor. „Ide pola-pola, samo je sporazum naš da će u konačnici biti vlasništvo Crkve i da će upravljačka prava biti isto tako Crkve”, odgovara mons. Puljić. Isto tako ne misli da bi se projekt mogao nazvati pogodovanjem Nadbiskupiji.

„Mislim da je ovdje kriv naglasak na 'pogodovao', nitko nikom nije pogodovao, dakle Crkva je od početka jasnog stava bila da želi imati katoličku školu. Crkva će sva sredstva uložiti svoja, vratit ćemo Gradu kad bude gotovo, u jednom određenom razmaku od deset godina, sva sredstva koja Grad uloži i ništa ne vidim sporno zapravo", pojasnio je Puljić.

Na pitanje o transparentnosti, Puljić tvrdi kako je crkva transparentna prema vjernicima.

„Mi imamo svoju transparentnost, smatramo da nismo mi poduzeća, mi svaki put na kraju godine vjernicima polažemo račun. Mi primamo od vjernika i od poreznih obveznika, jasno, mi vjernicima polažemo račun, ali nismo obvezni podnositi račun onome tko je zainteresiran”, branio se Puljić.

'Ne bih vam dao taj podatak'

No, mnogo kategoričniji postaje kada ga se pita za konkretan primjer. Upitan za godišnji prihode, prvo odgovara da mora pitati ekonoma jer on o tome ne vodi brigu. Na pitanje može li se dobiti taj podatak, odgovara s čuđenjem:

„Pa nismo to do sada davali, nismo običavali", objasnio je monsinjor.

„Ne bih dao. Ne bih dao, morao bih se savjetovati s biskupima. To je pomalo kao da biste pitali jednoga domaćina, ti si ove godine potrošio koliko? Mislim ja ne znam odakle meni pravo pitati nekoga koliko je potrošio ili nije potrošio", oštar je bio Puljić.

Kako se prije svega radi o transparentnosti državnih financija, RTL je zamolio razgovor s ministrom financija na tu temu. Odbijeni su. Odgovor Ministarstva financija na tu temu je sljedeći:

Ugovori vežu Republiku, ali ona daje mnogo više

„Temeljem Ugovora o gospodarskim pitanjima Republika Hrvatska obvezala se davati Katoličkoj crkvi iz državnog proračuna novčana sredstva u iznosu koji odgovara dvjema prosječnim bruto plaćama pomnoženim s brojem župa. Godine 2019. taj iznos je bio gotovo 300 milijuna, a 2020. do sada 199 milijuna kuna. Ovi podaci ne uključuju spomenuta 53 milijuna Ministarstva regionalnog razvoja ili Bandićevu komunalnu donaciju, dakle ono što se događa na razinama lokalne samouprave, nevidljivo je.”

Na pojedinačne upite Ministarstvima RTL je dobio sljedeće odgovore:

„MORH za duhovnu skrb Oružanih snaga izdvaja nešto više od devet milijuna kuna. MUP je donirao Vojnom ordinarijatu pola milijuna. Sa stavke Ministarstva znanosti i obrazovanja izdvaja se za plaće 2663 vjeroučitelja 88 milijuna kuna. Ministarstvo zdravstva izdvaja za duhovnu pomoć u bolnicama 744 tisuće kuna. To je tek dio. Primjerice, od Ministarstva kulture koje Crkvi na ime kulturne baštine isplaćuje milijune nismo dobili točan iznos. I pravne osobe Katoličke crkve se smatraju neprofitnima, osim ako se bave gospodarskom djelatnošću, tada ih se oporezuje.” - piše net.hr.

Broj komentara: 5

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava
Kradezej_zna

Kradezej_zna

Komentirano: 29.9.2020. | 17:55

1

No no no,ne u nase sumo borce upirati prstima. Bogo ce vas karati.
Adam5

Adam5

Komentirano: 29.9.2020. | 13:18

2

Pardon,8000 a ne 800 kn.
Adam5

Adam5

Komentirano: 29.9.2020. | 13:17

3

Jedan seljak ode u polje raditi pa dobije kaznu zbog korone 800 kuna. A vidi popova,jebe se njima https://www.tportal.hr/vijesti/clanak/iako-je-stozer-rekao-ne-vjeronauku-u-crkvi-neke-zupe-nastavile-po-starome-provjerili-smo-kako-to-foto-20200929
Adam5

Adam5

Komentirano: 29.9.2020. | 13:14

4

Pa tako i treba,svi sve zaduzimo i novac dajmo crkvi. Novinarka pita popa zna li koliko novaca dobiva od drzave,nasis novaca a on njoj odgovori da joj se nije duzan ispovjedati. Bravo,to pope samo ostro i na prvu. https://prigorski.hr/novinarka-potrage-pokusala-doznati-koliko-novca-dobiva-crkva-od-drzave-mi-nismo-obvezni-podnositi-racun-onome-tko-je-zainteresiran/
vrlihrvatskimuz

vrlihrvatskimuz

Komentirano: 29.9.2020. | 12:35

5

Ovakvo stanje odnosa između Hrvatske Republike i Svete Stolice je neodrživo, usudim se reći štetno po RH gledano čisto s financijske strane. Ugovore s Vatikanom pod hitno revidirati.

Broj komentara: 5

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava

Komentari članaka objavljuju se u realnom vremenu. SBplus.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani.

Ostali članci u rubrici
SBplus.hr, Slavonski Brod : Prava istina o reformi lokalne uprave

Hoće li biti uštede?

Prava istina o reformi lokalne uprave

1.12.2020. | 8:30
SBplus.hr, Slavonski Brod : Mada je bio jedini kandidat nije izabran za županijskog suca

Za 8.000 kn kupio stan od 100 m2

Mada je bio jedini kandidat nije izabran za županijskog suca

26.11.2020. | 22:30
SBplus.hr, Slavonski Brod : Bi li se izvukao s radom za opće dobro i da nije u HDZ-u?

Drago Hedl o presudi Franji Luciću:

Bi li se izvukao s radom za opće dobro i da nije u HDZ-u?

26.11.2020. | 20:05
SBplus.hr, Slavonski Brod : Zbog pokušaja podmićivanja Hedla, Luciću godina dana zatvora

Presuda bivšem saborskom zastupniku

Zbog pokušaja podmićivanja Hedla, Luciću godina dana zatvora

25.11.2020. | 13:16
SBplus.hr, Slavonski Brod : Građani u Savi uočili tijelo

Identitet mladića nepoznat

Građani u Savi uočili tijelo

23.11.2020. | 12:30
SBplus.hr, Slavonski Brod : Oni su taj novi 'drugi HDZ' o kojem priča Plenković

Iz tri slavonske županije

Oni su taj novi 'drugi HDZ' o kojem priča Plenković

21.11.2020. | 18:30
SBplus.hr, Slavonski Brod : Sumnjaju da je zarađivala sređujući Romima lažne papire

Uhićena brodska odvjetnica

Sumnjaju da je zarađivala sređujući Romima lažne papire

16.11.2020. | 17:50
SBplus.hr, Slavonski Brod : Kako je Ivan Šima 'pobijedio' proljetni mraz

Na ponos brodskoj školi

Kako je Ivan Šima 'pobijedio' proljetni mraz

15.11.2020. | 9:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Mališani zabrinuti zbog materijalne situacije u obitelji

Rezultati istraživanja

Mališani zabrinuti zbog materijalne situacije u obitelji

11.11.2020. | 20:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Mladi srpski politički filozof o Hrvatskoj danas

Ne otvarajte ako ne razumijete srpski

Mladi srpski politički filozof o Hrvatskoj danas

11.11.2020. | 17:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Zašto su HDZ-ovi EU zastupnici protiv Hrvatske?

Pročitajte kako su glasovali

Zašto su HDZ-ovi EU zastupnici protiv Hrvatske?

10.11.2020. | 18:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Teroristi i zločinci ne padaju s neba

Oni žive među nama

Teroristi i zločinci ne padaju s neba

10.11.2020. | 14:30
SBplus.hr, Slavonski Brod : Župan Tomašević si je novcem građana tiskao monografiju

Htio se upisati u povijest

Župan Tomašević si je novcem građana tiskao monografiju

9.11.2020. | 16:45
SBplus.hr, Slavonski Brod : Slavonski gradić, HDZ-ovci na čelu i višemilijunski poslovi

Recept za uspjeh Projekta:

Slavonski gradić, HDZ-ovci na čelu i višemilijunski poslovi

8.11.2020. | 16:05
SBplus.hr, Slavonski Brod : Evo kako se možete riješiti utjerivača dugova, ali i duga

Kreativnost ili bezobrazluk?

Evo kako se možete riješiti utjerivača dugova, ali i duga

7.11.2020. | 18:05
SBplus.hr, Slavonski Brod : Ponajbolji govor koji ćete čuti o Domovinskom ratu

Niti jedan Hrvat nije govorio ovako

Ponajbolji govor koji ćete čuti o Domovinskom ratu

6.11.2020. | 14:30
SBplus.hr, Slavonski Brod :
SBplus.hr, Slavonski Brod :