Gospodarstvo : Turizam

Objavljeno: 10.8.2019. u 21:30
Prikaza: 5348
|
Autor: Željka Gavranović

Konačno smo saznali

Što Slavonski Brod nema, a Požega ima?

 • Grad Požega
 • zgonline

Danas donosimo neobičnu priču koja jasno pokazuje kako pojedinci itekako mogu mijenjati svijet u kojem žive. Koga bi i što trebao imati svaki grad u Lijepoj Našoj da bi nam svima bilo bolje, saznajte u nastavku.

POŽEGA - „In a land far far away" - tako glasi uobičajeni početak mnogih klasičnih bajki na engleskom jeziku, no kako ovo nije bajka, nećemo je tako niti započeti. Kazat ćemo samo da smo osobu o kojoj goori ovaj članak, pronašli među 'brdima i dolinama'. Naime, pravo je pitanje u naslovu ovog članka trebalo glasiti „Znate li koga Slavonski Brod nema, a Požega ima?". Odgovor dajemo odmah - Silviju Podoljak, direktoricu Turističkog ureda Turističke zajednice Grada Požege. Osobu i, prije svega, radnicu koja, prema našem skromnom mišljenju, itekako pomiče viziju turizma u Slavoniji koju se smatra odavno propalom i opustošenom. No, krenimo redom.

'Brda i doline'

Jednostavno 'stress-free' okruženje koje je u gradovima luksuz, 'slow Slavonian lifestyle', zimnicu ajvar, pekmez i slavonske slastice - sve to Silvija vidi kao jake strane koje Slavonija može ponuditi turistima.

Silvija je profesionalni put započela kao turistički pratitelj kada je cijelu sezonu, gotovo svakodnevno, vodila grupe učenika po cijeloj Hrvatskoj. U Putničkoj agenciji APP Turizam, ostala je punih deset godina, od 2004. do 2014. godine. Danas je većina turističkih agencija specijalizirana za pojedini segment turističkog poslovanja, međutim, tada je radila doslovno sve - od poslova voditelja poslovnice do osmišljavanja programa, kalkulacija, prezentacija putovanja, vođenja uplata klijenata, zimovanja, ljetovanja, europskih, maturalnih, učeničkih, vjerskih putovanja, škole u prirodi i naplate svakog od programa.

- Uz sve navedeno sam i turistički pratitelj i turistički vodič za slavonske županije. Sve to iskustvo dalo mi je perspektivu gosta koji je tražio putovanja, hotelskih kuća koje smo prodavali, turističke agencije i, naravno, pružatelja usluga poput turističkih atrakcija poput poljoprivrednih gospodarstava, parkova prirode, nacionalnih parkova, restorana i slično. - pojašnjava Silvija Podoljak, čiji moto glasi „Ako možeš pričati, možeš utjecati. Ako možeš utjecati, možeš mijenjati svijet.".

Od 2014. godine Silvija je na sadašnjoj poziciji direktorice Turističkog ureda TZ Grada Požege gdje je, kako sama kaže, „došla s jasnom vizijom stvaranja prepoznatljive turističke destinacije".

- Unutar posljednjih šest godina pokrenuli smo mnogo projekata koji stvaraju novu sliku Grada Požege, grada koji ima mnogo toga za ponuditi, od autentičnih manifestacija, stvaranja novih turističkih proizvoda, kreiranja priča za Centar za posjetitelje, rebrendinga požeškog festivala Aurea Festa gdje sam direktorica marketinga pa do kreiranja novog vizualnog identiteta grada, koji je posebno izazvao veliko zanimanje javnosti. - opisala je Silvija tek dio promjena koje je unijela u dotad uspavanu Požegu.

Gospođu Podoljak upoznali smo na predstavljanju Projekta „Explore CRO-SRB" slavonskobrodske Razvojne agencije tijekom lipnja u Čepinu. Odmah je iskoristila priliku ispričati svima prisutnima kako mijenja grad u kojem živi i radi. Iz načina na koji strastveno priča o svom poslu i misiji, odmah je bilo jasno kako sve što kaže, uistinu misli ozbiljno.

- Ono što smo u Požegi napravili u posljednjih godinu i pol jest stvaranje novog vizualnog identiteta. Krenuli smo 'odozdo'. Dugo smo bili u staroj priči, a trebali smo novu koja će privući nove posjetitelje. Krovni slogan nam je 'Brda i doline' koje nudimo posjetiteljima, ali ne kao lažno obećanje nego kao nešto po čemu je požeški kraj jedinstven. Uvijek naglašavam da nitko nije bitniji, nego smo svi ravnopravni. Kada gosti dođu, oni ne znaju za županije, znaju za slavonsku regiju. Nama su Slavonija, Baranja i Srijem jedna priča, a 'brda i doline' drugačiji su i predstavljaju Požeško-slavonsku županiju sa svojim prstenom od pet gorja: Psunjem, Papukom, Diljem, Krndijom i Požeškom gorom. Požeško-slavonska županija 'razbija' priču da je Slavonija isključivo ravna. Gastronomija po mjeri modernog čovjeka, suvremena kultura i aktivni turizam, tri su elementa koji privlače goste. Važno je shvatiti da smo svi jedna priča. Tako će nas gost prepoznati. Ujedinjavanjem se ne umanjuje važnost pojedinih destinacija, ali s njima se gost temeljitije upoznaje nakon što ga privučemo zajedničkom promidžbom. - za SBplus kazala je Silvija, naglasivši pritom kako je svaki grad biser za sebe i diferencira se prema svojim posebnostima koje treba istaknuti i prezentirati kroz ključne atrakcije i resurse.

Novi brend grada Požege #brdaidoline daleko je odjeknuo i postavio tu 'mikro-destinaciju' na turističku kartu Hrvatske.

Ona „živi po svom"

Smatram da je današnji gost osviješteni potrošač koji koristi putovanja kako bi promijenio sebe i svijet u kojem živi i kako želi doživjeti nešto novo, obnoviti svoju životnu energiju i tako resetiran vratiti se u svoju rutinu.

Osobni razvoj Silvija ističe kao nešto što je od najvećeg značaja za poslovanje. Već tri godine vodi blog „Živim po svom" koji će postati sastavni dio njezine nove internetske stranice. U njemu glasno razmišlja o najdubljim svojim strahovima, patnjama, boli.

- Kroz osobni razvoj razvijamo sebe i svoje potencijale. Jedno je važno za svako poslovanje: vaš posao će rasti dokle rastete vi. Prvo moramo u životu posložiti sebe, a tek onda krenuti u posao. - smatra Silvija.

U tom 'slaganju' sebe i osobnom rastu, izuzetno važnim smatra i edukacije.

- Koliko je važno formalno obrazovanje još je važnije ono neformalno. Kad zatvorimo vrata formalnog obrazovanja često mislimo kako je to kraj našeg školovanja i edukacije, međutim, tu tek počinje naš posao za život. Od edukacija koje su vezane uz osobni razvoj, razvoj socijalnih vještina, komunikacijskih, prezentacijskih do stručnih edukacija koje će nas učini stručnjakom u svom području. - dodaje.

Društvene mreže promatra kao alat kojim 'navigiramo naš put'. Putem njih oduvijek je gradila svoj osobni brend, razne druge brendove i kreirala zanimljiv sadržaj.

Smisao i vizija turizma u Slavoniji - individualni pristup srdačnih Slavonaca

Slavoniju kao turističku destinaciju, smatra Silvija, najprije moramo „dovesti u svijest" prosječnog Hrvata, kako bi njezine županije, gradove i mjesta posjetili domaći gosti koji je nikad prije nisu vidjeli, doživjeli i obišli. Tek onda, kada gost dođe, treba mu predstaviti slavonsku posebnost, a samo sinergija svih pet županija donijet će veću promociju i goste.

- Vjerujem da ovdje naši gosti itekako mogu uživati u očuvanoj prirodi, kulturnoj baštini i gastronomiji, običajima, lijepim vizurama gradova i sela, ruralnoj arhitekturi, tradiciji i tradicionalnoj slavonskoj gostoljubivosti. Trenutno smo vrlo slabo prepoznatljivi kao regija Slavonija u inozemstvu, a na domaćem tržištu prepoznatljivost nam seže do dobre hrane, običaja i netaknute prirode. Znači, naš adut je osnažiti taj zajednički brend i učiniti ga prepoznatljivim i konstantno vidljivim na turističkom tržištu. Svaki grad pa tako i Požega i Slavonski Brod imaju svoje mjesto na toj turističkoj karti i svaki grad se razlikuje po nečem i ima nešto posebno. - smatra Silvija.

Njezina se vizija turizma oslanja na mnoštvo poljoprivrednih gospodarstava, obiteljskih vinarija, kušaonica i njihove jedinstvene priče. Gost, tvrdi, danas traži nešto neistraženo, novo i autentično. Jednostavno 'stress-free' okruženje koje je u napučenim gradovima luksuz, 'slow Slavonian lifestyle', zimnicu, ajvar, pekmez i slavonske slastice - sve to Silvija vidi kao jake strane koje Slavonija može ponuditi turistima.

„Ako možeš pričati, možeš utjecati. Ako možeš utjecati, možeš mijenjati svijet."

- Divno je kad svom gostu možete pokazati taj put „od polja pa do stola" i kad mogu dobiti baš svoj personalizirani proizvod. Smatram da je današnji gost, prije svega, osviješteni potrošač koji koristi putovanja kako bi promijenio sebe i svijet u kojem živi i kako želi doživjeti nešto novo, obnoviti svoju životnu energiju i tako 'resetiran' vratiti se u svoju rutinu. A taj će transformacijski gost itekako uživati upravo u tim blagodatima mira, osjetiti snagu prirode, sjajnu gastronomiju, naše jedinstvene priče, domaćice eko proizvode i individualni pristup srdačnog Slavonca i Slavonke. - zaključila je Silvija za SBplus.

Svaki bi je grad poželio

Na 'brdima i dolinama' Silvija, nasreću, neće stati. Dosad je vodila razne emisije vezane za turizam i poduzetništvo, moderirala Business Caffe Slavonija, dio franšize Business caffe Kristine Ercegović te sudjelovala na brojnim poslovnim događajima koje je, zajedno s kolegicom Marijanom Bošnjak, kreirala u Požegi, Slavonskom Brodu, Vukovaru i Osijeku, a gdje su okupljale pozitivne poduzetničke priče koje su inspirirale stotine 'slavonskih gostiju'.

Odnedavno su u poslovanje Turističke zajednice uveli i upravljanje kvalitetom te su isto proširili na sve TZ Požeško-slavonske županije. Prva faza projekta „Integralno upravljanje kvalitetom u destinaciji" trajat će do kraja ove godine, a Požeško-slavonskoj županiji donijet će mnogo kvalitetnih subjekata. Tu je i Projekt IQM Destination Zlatna Slavonija koji se bavi se upravljanjem i mjerenjem kvalitete u destinaciji, jačanjem sinergije u destinaciji, snažnijom komunikacijom unutar destinacije te poticanjem na izvrsnost što turizam čini konkurentnijim i snažnijim… i još puno, puno toga. Toliki trud i rad nemoguće je ne uočiti ili ignorirati.

Što na kraju zaključiti, nego - svakom bi gradu Lijepe Naše - pa i Slavonskom Brodu - dobro došla jedna Silvija.

  Broj komentara: 21

  Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

  RegistracijaPrijava
  Taubek

  Taubek

  Komentirano: 23.8.2019. | 1:19

  1

  Biljana je proslost ....ona nije sposobna za nove izazove....drzi funkciju zbog place jer joj je kcer na faksu u ZG
  Zeitform1

  Zeitform1

  Komentirano: 22.8.2019. | 22:51

  2

  Biljanu bi trebalo smijeniti,pukla je ,ako je ikada i bila cijela.Ali ako to nije išlo ni Majetićki, neće ići nikome dok je Duspare,,,Zahvala Grgi...
  Stipe

  Stipe

  Komentirano: 21.8.2019. | 22:22

  3

  Evo recepta i za Brod: https://www.index.hr/vijesti/clanak/nije-sala-hdzov-gradonacelnik-zapresica-ima-sedam-savjetnika-za-turizam/2110157.aspx
  Zeitform1

  Zeitform1

  Komentirano: 12.8.2019. | 17:46

  4

  Neki se ovdje boje OPG-ova ,kao komunisti kulaka.Otuda vjerovatno i strah starih komunjara.Kulaci ili kako su ih komunisti zvali ,paraziti naroda,bili su najvještiji i najvrijedniji poljoprivrednici,baš kao danas OPG-ovci.Ne može dodatne vrijuednosti stvarati snaša Mara iz Klakara sa kajmakom.
  leteci_holandez

  leteci_holandez

  Komentirano: 12.8.2019. | 17:37

  5

  @Apokalipso znaš do kada? Dok ne ispustiš jedno 100 litara vode koju će ti Vodovod of course uredno naplatiti i dok ti poslije toga ne naiđe čistija voda i tako svaki puta kad otvaraš pipu. Kao što i sam znaš vasceli grad i fejs bruje o tome a jedino ovdje ni riječi o tome. Inače u Vodovodu na pritužbe građana odgovaraju kako su nemoćni jer je viša sila u pitanju. Podrazumijeva se da ih ista ta viša sila neće spriječiti u tome da ljudima naplate onih 100 l vode koju moraju ispustiti prije svake upotrebe.
  Jedrilice

  Jedrilice

  Komentirano: 12.8.2019. | 16:20

  6

  Ma krivo mi je što nisi makar ministar turizma ako ne i premijer,nego prosipa tu svoju pamet na tom nekom tamo lijevom portalu. Šteta a vidi se da si kapacitet.
  Apokalipso

  Apokalipso

  Komentirano: 12.8.2019. | 15:04

  7

  Slavinski Brod ima žutu vodu. Do kada?
  Stipe

  Stipe

  Komentirano: 12.8.2019. | 14:34

  8

  Jedrilice - znači sa svime se slažeš, ali ti je krivo što sam to napisao ja, a ne ti?
  Jedrilice

  Jedrilice

  Komentirano: 12.8.2019. | 10:41

  9

  Što je ovaj Stipe pametan,taj se u sve razumije. Pogledaj samo njegove komentare vidi sad ove i turizmu. Čovječe zašto već nisi premijer?!
  Stipe

  Stipe

  Komentirano: 12.8.2019. | 10:10

  10

  TZ niti može, niti želi, niti zna išta napraviti. A niti ne treba išta raditi jer je nepotrebna. Ako rade gradske službe zadužene za kulturu i baštinu, onda se to samo dostavi turističkom info uredu, isto naprave hoteli, prenoćišta, privatne galerija, svratišta, OPG-ovi, voditelji izletišta itd itd. U turističkom info uredu sve te informacije usmeno ili preko web stranica se proslijede turistima.

  Broj komentara: 21

  Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

  RegistracijaPrijava
  Prikaži sve komentare 123

  Komentari članaka objavljuju se u realnom vremenu. SBplus.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani.

  Ostali članci u rubrici
  SBplus.hr, Slavonski Brod : 'Polojska cesta' u elitnom društvu trkačkih 'rajeva'

  Slavonski Brod na još jednoj top listi

  'Polojska cesta' u elitnom društvu trkačkih 'rajeva'

  23.2.2020. | 11:45
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Mreža biciklističkih staza širi se gradom i županijom

  Bicikl kao omiljeno prijevozno sredstvo?

  Mreža biciklističkih staza širi se gradom i županijom

  19.2.2020. | 8:20
  SBplus.hr, Slavonski Brod : 'Turistička zajednica SB, briše komentare svojih građana'

  Brođanin kritizira odnos prema kritici:

  'Turistička zajednica SB, briše komentare svojih građana'

  5.2.2020. | 13:05
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Pomaže li Turistička zajednica malim poduzetnicima?

  Mali proizvođači Slavonije i Baranje

  Pomaže li Turistička zajednica malim poduzetnicima?

  31.1.2020. | 17:00
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Može li ideja mlade Sikirevčanke oživjeti slavonska sela?

  Slavonske kuće ne moraju zjapiti prazne

  Može li ideja mlade Sikirevčanke oživjeti slavonska sela?

  8.1.2020. | 13:45
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Počela obnova rodne kuće poznatog liječnika

  Spomen-dom, muzej ili memorijalni centar

  Počela obnova rodne kuće poznatog liječnika

  29.10.2019. | 8:00
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Pogledajte zašto su Paljevine posebno mjesto

  Oaza za psihoterapiju i zdravlje

  Pogledajte zašto su Paljevine posebno mjesto

  15.10.2019. | 16:00
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Vratima Slavonije do osnaživanja regionalnog razvoja

  Vrijedan projekt koji ima budućnost

  Vratima Slavonije do osnaživanja regionalnog razvoja

  8.10.2019. | 18:45
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Je li spas u tomu da postanemo Las Vegas?

  Slavonski Brod kao 'casino-meka'

  Je li spas u tomu da postanemo Las Vegas?

  7.10.2019. | 22:00
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Potencijala ima, samo ga treba znati iskoristiti

  DANI HRVATSKOG TURIZMA

  Potencijala ima, samo ga treba znati iskoristiti

  2.10.2019. | 18:15
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Zašto Slavonija neprestano 'pada' na ispitu 'Turizam'?

  Neki odbijaju zaraditi na gostima

  Zašto Slavonija neprestano 'pada' na ispitu 'Turizam'?

  23.9.2019. | 20:30
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Naš glavni adut su Slavonci

  Predstavili smo se u Beču

  Naš glavni adut su Slavonci

  16.9.2019. | 10:30
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Ovdje se druži, veseli, pjeva...Ovdje se živi.

  Splavari se pozdravili s ljetom

  Ovdje se druži, veseli, pjeva...Ovdje se živi.

  31.8.2019. | 21:35
  SBplus.hr, Slavonski Brod : "Nije sezona podbacila, već je nas lakomost prebacila"

  Masovna pomama za lakom i brzom zaradom

  "Nije sezona podbacila, već je nas lakomost prebacila"

  14.8.2019. | 18:15
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Ljetna sezona ne traje samo na Jadranu

  Turisti u lipnju obilazili i Sl. Brod

  Ljetna sezona ne traje samo na Jadranu

  9.8.2019. | 12:40
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Kako smo prošli jeftinije nego da smo ljetovali na Jadranu?

  Godišnji odmor u jeftinoj Bugarskoj

  Kako smo prošli jeftinije nego da smo ljetovali na Jadranu?

  6.8.2019. | 22:30
  SBplus.hr, Slavonski Brod : On zna kako Slavoniju pretvoriti u turističku meku

  Hoće li ga itko poslušati?

  On zna kako Slavoniju pretvoriti u turističku meku

  20.7.2019. | 15:00
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Za tematsku brošuru i promo video 68 tisuća kuna

  Ulaganja u turizam

  Za tematsku brošuru i promo video 68 tisuća kuna

  11.7.2019. | 12:30
  SBplus.hr, Slavonski Brod :
  SBplus.hr, Slavonski Brod :