Život : Ostalo

Objavljeno: 10.4.2019. u 18:45
Prikaza: 3345
|
Autor: Ž.G.

Da vam se ne dogodi što i Maji

Pazite s promjenom prezimena nakon udaje

Brodsko-posavska županija : Pazite s promjenom prezimena nakon udajeBosanskohercegovački granični policajci Maji nisu radili probleme(Foto: bljesak.info)

Nakon što je djevojačkom dodala i muževljevo prezime, Maja koja ima i bosanskohercegovačko i hrvatsko državljanstvo, doživjela je niz neugodnosti, a do izrade nove domovnice i putovnice, boji se prelaziti granicu.

SLUČAJ kakav bi se lako mogao dogoditi i onima u blizini državne granice u Slavonskom Brodu, donosi Slobodna Dalmacija. Kako pišu, priča hrvatske državljanke Maje Marković-Šimić, koja živi u BiH, točnije u Zenici, spada u skupinu priča „lud, zbunjen i – tko je ovdje normalan".

Iako je hrvatska državljanka, odnosno ima dvojno državljanstvo te ima i hrvatske putne isprave, ne može iz države u kojoj živi, u ovom slučaju BiH, ući u zemlju čija je (također) državljanka, dakle u Hrvatsku.

Žena „čuči kući" u Zenici iako ima potrebu svakog tjedna dolaziti u Split, kamo liječniku vodi svog teško bolesnog svekra.

I sad se postavlja pitanje zbog čega Maja ne smije u svoju Hrvatsku.

Prijetio joj velikom globom

Zbog jednostavnog razloga jer je žena, nakon što se udala, željela svome djevojačkom prezimenu Marković dodati prezime svoga supruga Gorana koji se preziva Šimić.

Da bi to učinila, morala je zatražiti izradu nove domovnice, što je ona i napravila u veleposlanstvu RH u Sarajevu, ali je, čini se, za to morala pitati odobrenje i graničnog policajca na GP-u Kamensko koji je nedavno nije htio pustiti u Hrvatsku.

- I tu nastaje problem. Nakon što sam podnijela zahtjev za novu domovnicu, htjela sam prije neka dva tjedna ući u RH sa svojim svekrom, koji je imao pregled u Splitu. I krenuli smo prema GP-u Kamensko, gdje smo „naletjeli" na graničnog policajca koji je bio, moram to istaknuti, vrlo bezobrazan, otresit i bahat i koji se prema meni ponašao kao prema nekoj kriminalki. Dala sam mu dokumente, odnosno „staru" putovnicu koja vrijedi do 2021. godine. No, kada je revni policajac na granici „udario" po kompjutoru, vidio je da su u izradi moji novi dokumenti u veleposlanstvu u Sarajevu. Tada mi je rekao da to nisu valjani dokumenti i da ja ne mogu ući u RH. Ja sam mu pokazala i vjenčani list i tu putovnicu gdje je moja slika i gdje jedino nema dodanog prezimena moga supruga. Imao je i JMBG, ali me nije htio pustiti. Čak mi je rekao da će me kazniti s četiri i pol tisuće kuna jer nemam valjane dokumente. - kazuje Maja Marković-Šimić.

I tako se žena „prepirala" s revnim policajcem dok se on ipak nije smilovao i pustio je u RH.

- Istina je, pustio me u RH, ali mi je naglasio, ako još jednom pokušam prijeći granicu, da će me kazniti s devet tisuća kuna kazne. Ušli smo u RH, otišli u Split, gdje mi se svekar pregledao i vratili sutra u BiH. Samo se nismo vraćali preko GP-a Kamensko, nego preko GP-a Aržano, gdje mi nitko od graničnih policajaca nije stvarao probleme. - kazuje Maja.

Žena koja je „osuđena na policijsku milost" ne shvaća zašto ne može ući u RH ako ima valjanu hrvatsku putovnicu.

– Na njoj se vidi moja slika koja potvrđuje da sam to upravo ja i nitko drugi. Osim toga, imam i bosanskohercegovačku osobnu iskaznicu s kojom ne mogu u RH, ali zato mogu u Srbiju.

Izgleda da sam „pogriješila" što sam djevojačkom prezimenu htjela dodati prezime svoga supruga. To se policajcu na granici očito nije svidjelo. Do prije tih 15-ak dana nikad nisam imala problema s nijednim graničnim policajcem, kako onima s bosanskohercegovačke, tako i onima s hrvatske strane, kazala je Maja.

Osjeća se kao zatvorenica

Da je ona dala izraditi novu domovnicu koja je preduvjet za novu putovnicu, vidjeli su do sada na svim graničnim prijelazima preko kojih je ulazila u RH.

- I nitko mi nikada nije radio probleme. Evo, sada moram ići službeno u Zagreb i iz straha to ne mogu napraviti jer ne znam hoće li me neki revni policajac zaustaviti na granici i naplatiti mi kaznu od četiri i pol ili devet tisuća kuna. Osjećam se kao zatvorenica koja oko noge ima onu narukvicu kojom prate kriminalce, jer ne smijem iz BiH izići u Hrvatsku. - govori Maja.

Novu domovnicu je dala izraditi u veleposlanstvu RH u Sarajevu.

- Na domovnicu moram čekati četiri i pol do pet mjeseci i ja za cijelo to vrijeme ne smijem „mrdati" iz BiH jer dok nju ne dobijem, ne mogu izraditi putovnicu. Sada mi je svekra u Split kod doktora vozio otac jer ja ne smijem.

Zamislite da uđem u RH, da me granični policajac pusti i da onda po povratku u BiH opet naiđem na „revnog" policajca koji me ne želi pustiti u BiH, gdje živim. Što bih onda radila? Znači, svaki moj prelazak u Hrvatsku ili iz Hrvatske u BiH je rizik za mene i moju obitelj.

Moram napomenuti da se policajac na granici pozivao na članak 39. Zakona o putnim ispravama, gdje se navodi da ako se neka činjenica u putovnici promijenila, da dotadašnja putovnica nije valjana. A u članku 40. istog Zakona se navodi da je RH dužna osobne dokumente izdati u roku od 48 dana. - kazuje Maja.

U BiH su Maji dali sasvim drukčije upute

- U ispostavi hrvatskog veleposlanstva u Vitezu rekli su mi da granicu mogu prijeći s postojećom, odnosno „starom" putovnicom, dok mi nova ne bude zgotovljena. A kad dođem na granicu, onda mi rade probleme. Pa tko je ovdje lud? - pita se Maja.

PU splitsko-dalmatinska: To je pitanje pojedinca na granici
Kako doznajemo iz Policijske uprave splitsko-dalmatinske, pod kojom je GP Kamensko, granični policajci trebali bi biti malo fleksibilniji.
- To je pitanje pojedinca na granici. Kada se postojeća putovnica koja je uz to još i valjana, skenira, policajcu na zaslonu kompjutora jasno piše da osoba izrađuje nove dokumente. Ako ta osoba koja izrađuje nove dokumente jasno i nedvosmisleno može dokazati da je to upravo ona, onda bi policajac morao biti malo fleksibilniji i takvu osobu koja je uz to još državljanin RH, pustiti u Hrvatsku, ali uz opomenu da što prije dobije nove dokumente. - kazuje nam sugovornik koji je htio ostati anoniman.
Međunarodni vjenčani list: Prijateljica može u Njemačku
Ima Maja i primjer svoje prijateljice.
- I ona se udala i dala izraditi nove dokumente. Kako je morala otići raditi u Njemačku, izvadila je međunarodni vjenčani list i otišla na rad u Njemačku. Tamo normalno radi i čeka nove dokumente. - kazuje Maja.

Broj komentara: 3

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava
Taubek

Taubek

Komentirano: 10.4.2019. | 20:53

1

joj da vam hoce ukinuti dvojno drzavljanstvo..izasao bi na Korzo i naglas se smijao!
trpimir

trpimir

Komentirano: 10.4.2019. | 20:14

2

Porez i zdravstveno plaćaju u Bosni a liječe se mukte u Hrvatskoj. I još imaju pravo glasa u zemlji koja ih se ne tiče. Predivno.
PatakKlis

PatakKlis

Komentirano: 10.4.2019. | 19:29

3

Dvojno drzavljanstvo . . . .najveca greska svih zemalja koje to imaju . UKINUTI dvojno drzavljanstvo pod hitno i onda nema ovakvih problema , onda nema "prebjega" od zakona , danas sam malo Hrvat , sutra Bosanac , prekosutra Srbin itd. kako kad odgovara. To su i izmislili ovi gore da mogu raditi malverzacije . I na kraju krajeva kakav to covjek mora biti da ima dva drzavljanstva !? To sam , sto jesam ,kome odgovara kome ne . . . . dvojno drzavljanstvo je licemjerno .

Broj komentara: 3

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava

Komentari članaka objavljuju se u realnom vremenu. SBplus.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani.

Ostali članci u rubrici
SBplus.hr, Slavonski Brod : Mladenci češće pred matičarom, nego svećenikom

Tijekom koronakrize

Mladenci češće pred matičarom, nego svećenikom

20.10.2020. | 21:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : U ovoj slavonskoj općini prošle godine nije bilo razvoda

Dok se Brođani najviše razvode u BPŽ

U ovoj slavonskoj općini prošle godine nije bilo razvoda

10.8.2020. | 19:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Proslava uz ljepši i najbolji dio Gradske uprave

Tako to radi gradonačelnik

Proslava uz ljepši i najbolji dio Gradske uprave

8.3.2020. | 11:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Evo koliko je žitelja policiji prijavilo odlazak iz Županije

Statistika koja nikog ne raduje

Evo koliko je žitelja policiji prijavilo odlazak iz Županije

25.1.2020. | 22:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Mladi, već sada počnite skupljati 'papire'

Iako predaja zahtjeva kreće u rujnu

Mladi, već sada počnite skupljati 'papire'

7.8.2019. | 12:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Njih ćete ubuduće sretati na intervencijama

Novi brodsko-posavski policajci

Njih ćete ubuduće sretati na intervencijama

2.8.2019. | 16:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : U Brodsko-posavskoj županiji izumire baš svaka općina

Demografski slom u većem dijelu Hrvatske

U Brodsko-posavskoj županiji izumire baš svaka općina

20.7.2019. | 13:05
SBplus.hr, Slavonski Brod : Gdje čeljad nije bijesna ni kuća nije tijesna!

Četiri generacije žive u slozi

Gdje čeljad nije bijesna ni kuća nije tijesna!

6.1.2018. | 19:20
SBplus.hr, Slavonski Brod : Pružimo ruku Manueli

Pomoć za liječenje

Pružimo ruku Manueli

8.12.2017. | 11:30
SBplus.hr, Slavonski Brod : Prevaranti i dalje vrebaju starije

Novi slučaj krađe

Prevaranti i dalje vrebaju starije

13.11.2017. | 12:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Donosimo odnos novorođenih i umrlih u zajednici?

Brodska županija, gradovi i općine

Donosimo odnos novorođenih i umrlih u zajednici?

23.9.2017. | 0:01
SBplus.hr, Slavonski Brod : Otvorili fotonatječaj 'Volim svoju županiju'

Hrvatska zajednica županija

Otvorili fotonatječaj 'Volim svoju županiju'

29.3.2016. | 11:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Za izazivanje požara i zatvor

Oprezno pri spaljivanju

Za izazivanje požara i zatvor

24.3.2015. | 15:10
SBplus.hr, Slavonski Brod : Brođani kupuju Hrvatsko - u Bosni

Nužda zakon mijenja

Brođani kupuju Hrvatsko - u Bosni

12.3.2015. | 12:25
SBplus.hr, Slavonski Brod : Provjera sustava javnog uzbunjivanja

Centar 112

Provjera sustava javnog uzbunjivanja

7.3.2015. | 8:40
SBplus.hr, Slavonski Brod : Na snazi pripremno stanje obrane od poplava

Vodostaj raste

Na snazi pripremno stanje obrane od poplava

3.3.2015. | 9:29
SBplus.hr, Slavonski Brod : Opstrukcija termoelektrane?

Tko, zašto i za čiji račun

Opstrukcija termoelektrane?

27.2.2015. | 9:05
SBplus.hr, Slavonski Brod :
SBplus.hr, Slavonski Brod :