Život : Ostalo

Objavljeno: 7.8.2019. u 12:00
Prikaza: 2799
|
Autor: Željka Gavranović

Iako predaja zahtjeva kreće u rujnu

Mladi, već sada počnite skupljati 'papire'

Brodsko-posavska županija : Mladi, već sada počnite skupljati 'papire'Ilustracija(Foto: tportal/Matej Grgić)

Svi koji se ove godine namjeravaju prijaviti za Vladinu mjeru subvencioniranja stambenih kredita, trebali su dosad već izabrati željenu nekretninu ili građevinsko zemljište. U nastavku donosimo točan postupak prijave i popis dokumenata potrebnih za predaju zahtjeva.

SLAVONSKI BROD - O izmjenama koje ove godine donosi Zakon o subvencioniranju stambenih kredita mladima diljem Lijepe Naše, SBplus ranije je pisao OVDJE, a danas donosimo točan proces podnošenja zahtjeva jer je za isti ostalo tek nešto više od tri tjedna. Svi zainteresirani, ipak, dokumentaciju mogu i trebaju početi skupljati već danas.

No, najprije je potrebno pronaći željenu nekretninu ili građevinsko zemljište za gradnju kuće, a moguće je prijaviti se i za subvencioniranje kredita za kuću koju je potrebno dovršiti. Većina onih koji ove godine misle na natječaj, to su već odavno učinili. Potom je potrebno javiti se u banku radi izrade procjene vrijednosti nekretnine te informacije o potrebnoj dokumentaciji za procjenu kreditne sposobnosti.

Nakon javnog poziva APN-a za podnošenje zahtjeva za subvenciju mladi trebaju predati zahtjev u izabranu banku, a kada bude prikupljena sva dokumentacija, banka odobrava kredit i šalje podatke u APN. Ako APN odobri zahtjev za subvencioniranje kredita, u banci će mlade obitelji potpisati Ugovor o stambenom kreditu i uskoro potom slijedi isplata kredita odnosno sredstva kojima će podnositelji ostvariti svoj san o rješavanju stambenog pitanja.

Podsjetimo, ovu mjeru države mogu koristiti građani s prebivalištem na području Republike Hrvatske koji nisu stariji od 45 godina. Uvjet je i kreditna sposobnost odnosno ispunjavanje uvjeta banke za dobivanje stambenog kredita. Osim toga, u vlasništvu ne smiju imati stan ili kuću.

Za kupnju kuće ili stana, potrebno je pripremiti sljedeće dokumente: presliku osobne iskaznice, presliku rodnog lista za maloljetno dijete, predugovor odnosno ugovor o kupoprodaji stana ili kuće za čiju kupnju traži odobravanje kredita, presliku zemljišnoknjižnog izvatka, presliku akta za uporabu građevine u kojoj se nalazi stan ili presliku akta za uporabu kuće koju namjerava kupiti, potvrdu Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo o upisu osobe u Hrvatski registar o osobama s invaliditetom, javnobilježnički ovjerenu izjavu da u vlasništvu nema stan ili kuću koji su u takvom stanju uporabljivosti da postoje osnovni higijensko-tehnički uvjeti za život ili da u vlasništvu ima samo jedan stan ili kuću koji su u takvom stanju uporabljivosti da postoje osnovni higijensko-tehnički uvjeti za život, a koju prodaje radi kupnje većeg stana ili kuće zbog potreba vlastitog stanovanja, javnobilježnički ovjerenu izjavu bračnog ili izvanbračnog druga, životnog partnera ili neformalnog životnog partnera da nema u vlasništvu drugi stan ili kuću koji su u takvom stanju uporabljivosti da postoje osnovni higijensko-tehnički uvjeti za život ili da u vlasništvu ima samo jedan stan ili kuću koji su u takvom stanju uporabljivosti da postoje osnovni higijensko-tehnički uvjeti za život, a koju prodaje radi kupnje većeg stana ili kuće te izjavu o pripadnosti nekretnine prema stupnju razvijenosti grada ili općine.
Za gradnju ili rekonstrukciju kuće, potrebno je prikupiti i predati: presliku osobne iskaznice, presliku rodnog lista za maloljetno dijete, presliku zemljišnoknjižnog izvatka, presliku akta za građenje, presliku troškovnika radova izrađenog na temelju glavnog odnosno izvedbenog projekta, iz kojeg je razvidna visina troškova izgradnje, potvrdu Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo o upisu osobe u Hrvatski registar o osobama s invaliditetom, javnobilježnički ovjerenu izjavu da u vlasništvu nema stan ili kuću koji su u takvom stanju uporabljivosti da postoje osnovni higijensko-tehnički uvjeti za život ili da u vlasništvu ima samo jedan stan ili kuću koji su u takvom stanju uporabljivosti da postoje osnovni higijensko-tehnički uvjeti za život, a koju prodaje radi gradnje veće kuće zbog potreba vlastitog stanovanja, javnobilježnički ovjerenu izjavu bračnog ili izvanbračnog druga, životnog partnera ili neformalnog životnog partnera da u vlasništvu nema drugi stan ili kuću koji su u takvom stanju uporabljivosti da postoje osnovni higijensko-tehnički uvjeti za život ili da u vlasništvu ima samo jedan stan ili kuću koji su u takvom stanju uporabljivosti da postoje osnovni higijensko-tehnički uvjeti za život, a koju prodaje radi gradnje veće kuće te izjavu o pripadnosti nekretnine prema stupnju razvijenosti grada ili općine.

Sve informacije o subvencioniranju stambenih kredita, moguće je pratiti na mrežnim stranicama Ministarstva graditeljstva i Agencije za za pravni promet i posredovanje nekretninama.

Broj komentara: 0

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava

Komentari članaka objavljuju se u realnom vremenu. SBplus.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani.

Ostali članci u rubrici
SBplus.hr, Slavonski Brod : Mladenci češće pred matičarom, nego svećenikom

Tijekom koronakrize

Mladenci češće pred matičarom, nego svećenikom

20.10.2020. | 21:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : U ovoj slavonskoj općini prošle godine nije bilo razvoda

Dok se Brođani najviše razvode u BPŽ

U ovoj slavonskoj općini prošle godine nije bilo razvoda

10.8.2020. | 19:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Proslava uz ljepši i najbolji dio Gradske uprave

Tako to radi gradonačelnik

Proslava uz ljepši i najbolji dio Gradske uprave

8.3.2020. | 11:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Evo koliko je žitelja policiji prijavilo odlazak iz Županije

Statistika koja nikog ne raduje

Evo koliko je žitelja policiji prijavilo odlazak iz Županije

25.1.2020. | 22:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Njih ćete ubuduće sretati na intervencijama

Novi brodsko-posavski policajci

Njih ćete ubuduće sretati na intervencijama

2.8.2019. | 16:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : U Brodsko-posavskoj županiji izumire baš svaka općina

Demografski slom u većem dijelu Hrvatske

U Brodsko-posavskoj županiji izumire baš svaka općina

20.7.2019. | 13:05
SBplus.hr, Slavonski Brod : Pazite s promjenom prezimena nakon udaje

Da vam se ne dogodi što i Maji

Pazite s promjenom prezimena nakon udaje

10.4.2019. | 18:45
SBplus.hr, Slavonski Brod : Gdje čeljad nije bijesna ni kuća nije tijesna!

Četiri generacije žive u slozi

Gdje čeljad nije bijesna ni kuća nije tijesna!

6.1.2018. | 19:20
SBplus.hr, Slavonski Brod : Pružimo ruku Manueli

Pomoć za liječenje

Pružimo ruku Manueli

8.12.2017. | 11:30
SBplus.hr, Slavonski Brod : Prevaranti i dalje vrebaju starije

Novi slučaj krađe

Prevaranti i dalje vrebaju starije

13.11.2017. | 12:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Donosimo odnos novorođenih i umrlih u zajednici?

Brodska županija, gradovi i općine

Donosimo odnos novorođenih i umrlih u zajednici?

23.9.2017. | 0:01
SBplus.hr, Slavonski Brod : Otvorili fotonatječaj 'Volim svoju županiju'

Hrvatska zajednica županija

Otvorili fotonatječaj 'Volim svoju županiju'

29.3.2016. | 11:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Za izazivanje požara i zatvor

Oprezno pri spaljivanju

Za izazivanje požara i zatvor

24.3.2015. | 15:10
SBplus.hr, Slavonski Brod : Brođani kupuju Hrvatsko - u Bosni

Nužda zakon mijenja

Brođani kupuju Hrvatsko - u Bosni

12.3.2015. | 12:25
SBplus.hr, Slavonski Brod : Provjera sustava javnog uzbunjivanja

Centar 112

Provjera sustava javnog uzbunjivanja

7.3.2015. | 8:40
SBplus.hr, Slavonski Brod : Na snazi pripremno stanje obrane od poplava

Vodostaj raste

Na snazi pripremno stanje obrane od poplava

3.3.2015. | 9:29
SBplus.hr, Slavonski Brod : Opstrukcija termoelektrane?

Tko, zašto i za čiji račun

Opstrukcija termoelektrane?

27.2.2015. | 9:05
SBplus.hr, Slavonski Brod :
SBplus.hr, Slavonski Brod :