Život : Ostalo

Objavljeno: 12.3.2015. u 12:25
Prikaza: 6323
|
Autor: A.P.

Nužda zakon mijenja

Brođani kupuju Hrvatsko - u Bosni

Brodsko-posavska županija : Brođani kupuju Hrvatsko - u BosniBrođani sve češće kupuju hranu u BiH(Foto: ap)

Sve više Brođana u kupovinu odlazi u susjednu državu, gdje kažu na hrani i lijekovima ostvaruju značajne uštede.

SLAVONSKI BROD - Iskreno više ne znam gdje mi je jeftinije. Kupujem kod nas po akcijama, ali evo idem i u Bosnu jer mi se čini kako na taj način uštedim - riječi su Ane A., koju smo zatekli po povratku s jedne od kupovina koje je obavila u susjednoj državi.

Po kupovini, tvrde naši sugovornici, uštedi se i do stotinjak kuna uz povrat poreza, što u današnje vrijeme nije mali iznos.

Kaže kako prije nije odlazila "preko", ali nakon što je promijenila posao a suprug ostao bez njega nužda ju je natjerala da se snalazi kako zna i umije. U zadnje vrijeme sve je više onih sličnih Ani, koji svoj stav oko toga da ne žele kupovati u Bosni, lagano mijenjaju. 

Na području Brodsko-posavske županije je evidentirano nešto više od 14 i pol tisuća nezaposlenih. Među onima koji rade veliki je broj radnika kojima plaće kasne, onih koji primaju minimalac,...Sve teže se živi. Da bi bilo bolje valja izaći iz začaranog kruga. Pokrenuti gospodarstvo, povećati potrošnju, "zavrtiti" drugačiji krug koji će kupovinom hrvatskog jačati gospodarstvo i donositi boljitak. Svi sve znamo teoretski. U praksi je drugačije. - Kupovao bih ja hrvatsko u Hrvatskoj, ali kad me "hrvatsko" u Bosni dođe jeftinije a novaca se nema onda je izbor jasan. Ja sam sada uzeo špeceraj: ulje, brašno, šećer, vegetu, tjesteninu, prašak, higijenske potrepštine i račun mi je oko stotinjak kuna manji nego li to isto platim ovdje. I još na to dobijem povrat poreza - priča Dado M., dok pokazuje sadržaj kupljene robe među kojima jasno razaznajemo i robu hrvatskih proizvođača.

I lijekovi koji su dostupni bez recepta su jeftiniji, dodaje. - Sada je sezona gripe, vladaju i viroze, malo malo netko se razboli ili dobije temperaturu, i dok kod nas lijekove za skidanje temperature i bolove ne mogu naći za manje od 20-ak kuna, iz "preka" sam ih donio za nekoliko kuna po tabli - dodaje Dado, naglašavajući kako je među njegovim poznanicima sve više onih koji u Bosnu ne idu više zbog cigareta, nego zbog toga jer im je jeftinije.

A danas se prije svega gleda kako preživjeti od prvog do prvog. Ako to znači kupovati "hrvatsko" u BiH, onda i tako - poručuje naš sugovornik.

Broj komentara: 20

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava
budni_sin

budni_sin

Komentirano: 13.3.2015. | 20:47

1

@manemoj, iza svega stoji nečiji interes, to znaš i sam i to je abeceda politike i ekonomije. proizvodi u hrvatskoj po cijenama ne mogu konkurirati onima iz bosne jer hrvatska država ne čini dovoljno, a u nekim segmentima apsolutno ništa da takvu situaciju promijeni. jedino što hrvatska država zna i što čini je lupanje nameta, poreza i marži koje dižu konačnu tržišnu cijenu proizvoda do te mjere da ona vrlo teško može konkurirati robi iz bosne ili srbije, kako i si i sam naveo. pogledaj članak olega maštruka kojeg sam spomenuo u ranijem postu, tu ćeš vidjeti koja je i kakva uloga države npr. u duhanskoj industriji i koliko ti ona uzme recimo od jedne kutije cigareta koju platiš 20 kn. istovremeno imaš rekordnu nezaposlenost i kao posljedicu možda najnižu kupovnu moć od samostalnosti. zaista nije atomska fizika dokučiti zašto su trgovine u pograničnim krajevima srbije i bosne prepune hrvatskih kupaca. i upravo zato me kao i većinu koja tamo kupuje ladno boli kita i za hrvatsku državu i za neukusne parole tipa "kupujmo hrvatsko" (ili u ovom slučaju možda bolje "kupujmo u hrvatskoj"). neka dignu plaće i zaposlenost pa ćemo se igrati tržišnog domoljublja.
manemoj

manemoj

Komentirano: 13.3.2015. | 18:12

2

E sad...ono ključno..da li je NEKOM (globalno gledano) upravo cilj da si baj Mata i baj Đuro prošvicaju glavu, da li je nekom cilj da im djeca budu ekonomski robovi.. da lli je NEKOM cilj da ne postoje samodostatna i samostalna i naglašavam SAMOODRŽIVA, neovisna seljačka gospodarstva!??
manemoj

manemoj

Komentirano: 13.3.2015. | 18:09

3

Zaboravio sam priču o legalizaciji!! Ooo to je još jedna posebna priča..gdje su u isti koš strpani vlasnici apartmana na moru sa vlasnicima nasljeđenih štala i svinjara koje su izgrađene nakon 68-e! Naglašavam nasljeđenih po sili zakona, npr. kad dado i mama umru nasljediš svinjaru za koju nisi ni zno da je nelegalna!! U međuvremenu je sva stočarska proizvodnja propala, štale i svinjare zjape prazne..dado pod ledinom, a baj Mata u kreditu za xy nešto koji je podigo za dadina života!! Baj Mata doio otkaz u "Đure", svoje rastove nesmije rezat jer nema licencu za rezanje drva, nema odilo, nema doktorat iz rezanja drva..šljive ne vridi kupit jer rakiju ne smije peć, posla nema, svinja nema, krava nema, građevine nema (nemoš ni malter dodavat više jer nemaš kom), nema ni onog starog kopanja kanala! Prije kad ti sve propadne u životu, odeš kopat kanale..e mauna..nema više ni toga!! Baj Mata si može samo utokom od dade prošvicat glavu!!
manemoj

manemoj

Komentirano: 13.3.2015. | 17:57

4

Ako Slavoniju sagledamo kao zasebnu cjelinu unutar HR, možemo zaključiti slijedeće: Regija koja nema značajne industrijske grane, one koje i postoje jako su krhke pod utjecajem dnevno-političkih zbivanja, globalnih previranja i drugih problema današnje ekonomije!! Poljoprivreda rasturena, opstaju stvarno jaki i stvarno konkurentni, kukaju čak i jaki OPG-ejci iz svojih SUV-vozila prilikom istovara gnojiva sa tovarnog prostora SUV-a pomoću kašikara u traktorski rasipač marke "Star-liners 2010 - Interceptor", kako onda neće kukat oni koji seljačke i poljoprivredne budućnosti nemaju jer im je prosjek starosti traktora preko 50 godina, Belarusi, IMTejci, Ursusi...to je sve staračko pučanstvo koje preživljava na penzijam i ustrašeno od raznih inspekcija na teške oblike zločina poput pečenja rakije u svom dvorištu, rezanje drva u svojoj šumi, prodaju sira svoje krave "Berave", prodaju hlača pokojnog djeda itd, itd. jednom nogom na banani drugom u grobu!! Kad oni odu sa ovog svijeta selo će s poljoprivrdnog aspekta sačinjavati 4-5 jakih poljoprivrednika sklonih međusobnim podmetanjima, politikanstvu i drugim smicalicama prilikom jagme za zemljom koja ostaje iza pokojnih ili propalih i prilikom natječaja (nisam upoznat najbolje s ovim područjem)l!! Nadalje..turizam koji je u drugim državama nekako uspio naći zajednički jezik s poljoprivredom..tzv. "seoski turizam" je kod nas u povojima...ma ni povoji..carski rezovi zbog raznih razloga a jedan od ključnih je mentalitet i razmišljanje :"ta borat ti..šta će meni jedan engleeez po dvorištu odat", čak i kad kroz selo prolaze su "sumljivi", tako da od te vrste turizma još nema vajde!! Trgovina?? Koja trgovina...Sl. Brod ide na B. Brod, Županja na Arizonu i Orašje, u Bačkoj Topoli i Rumi ne možeš parkirati od HR tablica, Osijek usmjeren na Bogojevo u Srbiji!! Od igle do lokomotive se kupuje izvan Hrvatske, mojom amaterskom procjenom u jednom danu mislim da se okrene novca kao u 6-7 velikih trgovačkih centara, usudim se reći možda čak i više!! Hrana, piće, odjeća, obuća, cigare, gorivo!! Pogranični gradovi u BiH i Srbiji cvatu, mali El Doradi!! Priznajem i sam sam išao u Arizonu, prošao daleko jeftinije..pitam se tko je tome kriv, naši trgovci koji žele zaradu ili anmetii koji naši trgovci jeftinijim proizvodima NE MOGU konkurirati?? Nalazimo se u začaranom krugu..BEZNAĐA i BEZPERPEKTIVNOSTI, pitam se kako još uopće funkcioniramo s ekonomskog stajališta!!?? Na ovaj čemer i jad nisam dodao startnu poziciju koju računam od prestanka ratnih djelovanja, obnovu i "privatizaciju" na HR način!! Možda smo mi zapravo ekonomsko čudo..slavonski tigar, mršav ali živ, još pokretan...
bravulja

bravulja

Komentirano: 13.3.2015. | 17:02

5

manemoj- upravo tako, sijeku granu na kojoj sjede.
manemoj

manemoj

Komentirano: 13.3.2015. | 16:49

6

Ključno je pitanje zašto naši proizvodi NE MOGU biti malo jeftiniji u Hrvatskoj!!? Što se tiče ljudi, nije se za čudit što idu prijeko kupiti jeftinije, međutim čudim se što se ti isti ljudi stalno čude i iščuđavaju kako u HR ima sve manje posla i kako im djeca moraju preko grane!!?
Acija

Acija

Komentirano: 13.3.2015. | 16:07

7

@bravulja... budući da sam nadaleko poznata po svojoj dobroti, pokušat ću ti pomoći. Ali prvo mi moraš odgovoriti na par pitanja, da bih znala koliko je bolest uznapredovala. Pa da počnemo: kada si sam, imaš li osjećaj da je netko s tobom u sobi, čuješ li neke čudne zvukove poput grebanja ili kvrckanja? Kada si na ulici, imaš li osjećaj da te prate? Ako je samo to, u pitanju je psihoza i može se riješiti. E sad, malo teža kategorija: kada se probudiš, vidiš li kroz prozor bradatog četnika kako ti se vere uz rinu? I kad užasnuto odskočiš od prozora, da li vidiš opanke kako vire ispod zavjesa? Da li smatraš da izdajice hrvatskog naroda nose odjeću marke "adidas". Ako si potvrdno odgovorio na ova pitanja, riječ je o paranoidnoj shizofreniji i problem je malo veći. Uglavnom, najvažnije je priznati sam sebi postojanje problema. Tim činom pola problema si već riješio. Ostatak prepusti antipsihoticima, ali nemoj ih kupovati u Hrvatskoj, vidiš da ne djeluju...
budni_sin

budni_sin

Komentirano: 13.3.2015. | 15:17

8

@Acija, sviđa mi se usporedba. još kad me preko dalekozora vidi kako razgovaram s "njihovim" pograničnim policajcima, vanjskim neprijateljem, ima da ga strefi herc od paranoje te da o tome svojoj danici priča cijeli dan i pokazuje joj slike :) @pink_panther, stvarno nije pravo vrijeme za te bijedne "konjušarske" mitove o kulturnoj i civilizacijskoj nadmoći nad "tamnim vilajetom" i "beogradskim pašalukom". pazi ti to, "kulturno i civilzacijski 100 godina ispred". jebote kao da slušam viktorijanske istraživače koji su po prvi puta sreli bušmane ili aboridžine, a ne jednog tipičnog hrvatskog malograđanina koji misli da je "100 godina" ispred bosanaca i srba " jer ima uređene pločinke i fasade. malograđane dakako ne zanima suština, ono što se događa iza tih fasada. a ne zanima ih jer zapravo znaju da se iza njih događa isto ili vrlo slično onome što se događa iza fasada bosanskih i svih drugih balkanskih gradova: korupcija, nepotizam, kriminal i razno balkansko kokošarenje. drugim riječima, jer znaju da su i njihovi gradovi, premda ulickane, austrougarske fizionomije, strukturno također balkanske vukojebine. tako tipično horvatski, malograđanski, samodopadno. pitaj nezaposlene brođane što misle o tom velikom "kulturnom i civilizacijskom iskoraku". ili posjetitelje pučke kuhinje. ili stotine mladih koji su napustili brod ili ga planiraju uskoro napustiti. ili pitaj recimo medicinske sestre koje su sočkoviću plaćale par somova eura da ih zaposli u bolnici. zaista je mnogo ljudi u ovom naprednom gradu, koji stoji na braniku "antemurale christianitatis", kod kojih možeš izmjeriti svu dubinu i širinu tog "kulturnog i civilizacijskog" iskoraka. da ne spominjem napredne kulturološke tendencije kao što su kip franje tuđmana, trgovca ljudskim sudbinama (eto dokaza da postoji dublja trgovačka veza između ove i one strane save), ulica mile budaka, čuvenog hrvatskog pisca, cajke koje trešte iz auta i kafića, uhljebljivanje i zapošljavanje po stranačkoj liniji itd. itd. bečki konjušari; ne znam tko je skovao tu sintagmu ni od kada točno potječe, ali kad se iz nje odstrane suvišne šovinističke konotacije, tako je jebeno dobar i točan opis hrvatskih malograđana. @blade, namjerno si izostavio nastavak rečenice, najbitniji dio, vjerojatno jer si se u njemu prepoznao, pa ja i ti nećemo dalje.
bravulja

bravulja

Komentirano: 13.3.2015. | 13:53

9

Acija-Brzo ucis???Samo, nije dovoljno znati, nego i ciniti. Za pocetak, obrisi se oko usta, ili ostani s drugu stranu.
Acija

Acija

Komentirano: 13.3.2015. | 12:05

10

Sad znam kako ću prepoznati remetilačke faktore u našem gradu. Nosit će adidas trenirke, kretat će se iz smjera "one" države i bit će masni oko usta. A bravulja, poput Ilije Čvorovića, gleda kroz dvogled i zapisuje sumnjivce. @bravulja... antipsihotici koje nabavljaš u Hrvatskoj su očito loše kvalitete. Zanemari razlike i probaj one iz Bosne. Može ti biti samo bolje, jer od ovog što pokazuješ, gore ne može biti...

Broj komentara: 20

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava
Prikaži sve komentare 12

Komentari članaka objavljuju se u realnom vremenu. SBplus.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani.

Ostali članci u rubrici
SBplus.hr, Slavonski Brod : Mladenci češće pred matičarom, nego svećenikom

Tijekom koronakrize

Mladenci češće pred matičarom, nego svećenikom

20.10.2020. | 21:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : U ovoj slavonskoj općini prošle godine nije bilo razvoda

Dok se Brođani najviše razvode u BPŽ

U ovoj slavonskoj općini prošle godine nije bilo razvoda

10.8.2020. | 19:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Proslava uz ljepši i najbolji dio Gradske uprave

Tako to radi gradonačelnik

Proslava uz ljepši i najbolji dio Gradske uprave

8.3.2020. | 11:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Evo koliko je žitelja policiji prijavilo odlazak iz Županije

Statistika koja nikog ne raduje

Evo koliko je žitelja policiji prijavilo odlazak iz Županije

25.1.2020. | 22:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Mladi, već sada počnite skupljati 'papire'

Iako predaja zahtjeva kreće u rujnu

Mladi, već sada počnite skupljati 'papire'

7.8.2019. | 12:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Njih ćete ubuduće sretati na intervencijama

Novi brodsko-posavski policajci

Njih ćete ubuduće sretati na intervencijama

2.8.2019. | 16:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : U Brodsko-posavskoj županiji izumire baš svaka općina

Demografski slom u većem dijelu Hrvatske

U Brodsko-posavskoj županiji izumire baš svaka općina

20.7.2019. | 13:05
SBplus.hr, Slavonski Brod : Pazite s promjenom prezimena nakon udaje

Da vam se ne dogodi što i Maji

Pazite s promjenom prezimena nakon udaje

10.4.2019. | 18:45
SBplus.hr, Slavonski Brod : Gdje čeljad nije bijesna ni kuća nije tijesna!

Četiri generacije žive u slozi

Gdje čeljad nije bijesna ni kuća nije tijesna!

6.1.2018. | 19:20
SBplus.hr, Slavonski Brod : Pružimo ruku Manueli

Pomoć za liječenje

Pružimo ruku Manueli

8.12.2017. | 11:30
SBplus.hr, Slavonski Brod : Prevaranti i dalje vrebaju starije

Novi slučaj krađe

Prevaranti i dalje vrebaju starije

13.11.2017. | 12:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Donosimo odnos novorođenih i umrlih u zajednici?

Brodska županija, gradovi i općine

Donosimo odnos novorođenih i umrlih u zajednici?

23.9.2017. | 0:01
SBplus.hr, Slavonski Brod : Otvorili fotonatječaj 'Volim svoju županiju'

Hrvatska zajednica županija

Otvorili fotonatječaj 'Volim svoju županiju'

29.3.2016. | 11:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Za izazivanje požara i zatvor

Oprezno pri spaljivanju

Za izazivanje požara i zatvor

24.3.2015. | 15:10
SBplus.hr, Slavonski Brod : Provjera sustava javnog uzbunjivanja

Centar 112

Provjera sustava javnog uzbunjivanja

7.3.2015. | 8:40
SBplus.hr, Slavonski Brod : Na snazi pripremno stanje obrane od poplava

Vodostaj raste

Na snazi pripremno stanje obrane od poplava

3.3.2015. | 9:29
SBplus.hr, Slavonski Brod : Opstrukcija termoelektrane?

Tko, zašto i za čiji račun

Opstrukcija termoelektrane?

27.2.2015. | 9:05
SBplus.hr, Slavonski Brod :
SBplus.hr, Slavonski Brod :