Život : Koronavirus

Objavljeno: 8.4.2020. u 13:25
Prikaza: 5280
|
Autor: D.Z.

Ipak upitno otvaranje prije Uskrsa

Umjesto tržnica Vlada otvoreno favorizira trgovačke centre

TD Komunalac SB
Foto: TD Komunalac SBPripremljen ulaz u ograđenu zelenu tržnicu u Slavonskom Brodu 08.04.2020.
 • TD Komunalac SB
 • TD Komunalac SB
 • D.Z.
 • D.Z.
 • D.Z.
 • Antun Lukšić
 • TD Komunalac d.o.o. Slavonski Brod
 • TD Komunalac d.o.o. Slavonski Brod
 • TD Komunalac d.o.o. Slavonski Brod
 • bjelovarac.hr

Tržnice stavljaju u nepovoljan položaj u odnosu na trgovačke lance jer u istima ne postoje barijere od pleksiglasa kod samih proizvoda, pa kupci slobodno uzimaju robu i praktički ju kontaminiraju.

SLAVONSKI BROD - Ranije smo pisali o prijedlogu Udruge hrvatskih tržnica koji je ona uputila Ministarstvu unutarnjih poslova RH i Ravnateljstvu civilne zaštite za ponovno otvaranje svih tržnica u Hrvatskoj. U Udruzi su tada naveli kako je moguće prorijediti broj klupa s kojih se prodaje tako da ostaje više od tri metra razmaka između njih. Tvrdili su kako je moguće fizički zatvoriti pristupe tržničkoj plohi te kontrolirano puštati manji broj kupaca u nju, a na njima mogu se bez problema osigurati dezinfekcijski punktovi uz nadzor djelatnika tržnica. Nacionalni stožer je djelomično usvojio prijedloge Udruge te su 28. ožujka počele raditi specijalizirane trgovine za prodaju hrane, higijenskih artikla, lijekova, veterinarsko-medicinskíh proizvoda, poljoprivrednih lijekova i hrane za životinje.

U subotu, 4. travnja, objavili smo članak pod naslovom Stožer će uskoro otvoriti gradsku zelenu tržnicu!? uvažavajući sve okolnosti koje su tada bile aktualne uključujući i izjavu ministra Davora Božinovića, od prijašnjeg dana, kada je kazao da Stožer razmišlja i o nekim novim mogućnostima kad je u pitanju opskrba, uključujući i onu na tržnicama.

U čl. 5., nacrta Odluke, stoji kako je potrebno obvezno postaviti pregrade od pleksiglasa na klupe kako bi bili ispunjeni svi uvjeti i sigurnosne mjere za zaštitu kupaca i prodavača.

Od nedjelje, 5. travnja, učestalo se na tiskovnim konferencijama Nacionalnog stožera govorilo kako je odluka za otvaranje tržnica u pripremi i praktički gotova i samo se čeka povratna informacija sa terena o mogućnosti tržnica da zadovolje sve potrebne epidemiološke mjere zaštite kupaca i prodavača.

Jučer smo dobili na uvid nacrt Odluke o posebnom načinu rada tržnica za vrijeme trajanja proglašene epidemije bolesti COVID-19, kojom se zapravo otvaraju "zelene tržnice", te smo uočili veliku zapreku u provedbi te odluke na terenu. Naime, u čl. 5. stoji kako je potrebno obvezno postaviti pregrade od pleksiglasa na klupe kako bi bili ispunjeni svi uvjeti i sigurnosne mjere za zaštitu kupaca i prodavača.

U Udruzi smatraju da se tržnice stavljaju u nepovoljan položaj u odnosu na trgovačke lance jer u istima ne postoje barijere od pleksiglasa kod samih proizvoda (dio njih ima ih na blagajni), pa kupci slobodno uzimaju robu i praktički ju kontaminiraju. U Udruzi hrvatskih tržnica jučer su nas uvjeravali, da zbog obveze postavljanja pleksiglasa, navedena odluka će biti neprovediva na svim većim tržnicama u RH, jer se radi o značajnim ulaganjima koja se ne mogu tako brzo provesti, pa će otvaranje zelenih tržnica biti moguće tek iza Uskrsa, ako ih uopće i otvore pod tim uvjetima.

Predsjednik Udruge hrvatskih tržnica, Božo Granić, za SBplus je kazao kako su za nacrt Odluke saznali jučer i da su se ljudi po Hrvatskoj počeli pripremati i snalaziti, pa su neki stavili najlon, neki stretch folije, ali da bi se stavio pleksiglas na veliku tržnicu potrebno je ulaganje od par stotina tisuća kuna, a i pitanje je gdje i kada ga nabaviti u ovim okolnostima.

- Tri najveće tržnice grada Zagreba (Dolac, Trešnjevački plac i Kvaternikov trg) neće biti otvorene 8. travnja već ćemo na te tržnice postaviti drvene kućice za certificirane proizvođače, ali to je mali broj kućica i teško je to uskladiti da svi budu zadovoljni. Da smo svedeni na 50 posto kapaciteta to bi bilo prihvatljivo, a ovako bi radili sa samo 10 posto. Primjerice, samo na Kvatriću imamo 500 klupa. Odluka je neprovediva u cijeloj Hrvatskoj posebice što nije svaka tržnica ista i svaka regija ima svoja obilježja, a tržnice svoje prostorne specifičnosti. Moram reći da je i malo neobično da u emisiji Otvoreno, u ponedjeljak, na HRT-u, na temu otvaranja tržnica, nije bio pozvan nitko iz Udruge hrvatskih tržnica pa niti od komunalnih poduzeća koja upravljaju hrvatskim tržnicama. - kazao je predsjednik Božo Granić.

Tajnik Udruge: "Naš je prijedlog bio, koji smo poslali Ministarstvu poljoprivrede i Stožeru civilne zaštite i svim ostalim relevantnima koji o tome odlučuju, da se ispred klupe koja je široka 1 metar stavi još odstojanje i kupac kaže što želi, prodavač mu to stavi u vrećicu i na stol, kupac priđe, ostavi novce i to je to".

Tajnik Udruge hrvatskih tržnica, dr. sc. Miljenko Ernoić, za portal SBplus je rekao:

- Pleksiglas je najskuplji materijal koji su mogli izabrati i to za nešto što će biti, nadamo se, kratkoga vijeka kao mjera. S druge strane ja ne vidim pleksiglas niti u jednom trgovačkom centru. Naš je prijedlog bio, koji smo poslali Ministarstvu poljoprivrede i Stožeru civilne zaštite i svim ostalim relevantnima koji o tome odlučuju, da se ispred klupe koja je široka 1 metar stavi još odstojanje i kupac kaže što želi, prodavač mu to stavi u vrećicu i na stol, kupac priđe, ostavi novce i to je to. Dakle nema diranja, nema kopanja po proizvodima. Međutim, ovdje se inzistira na toj još fizičkoj barijeri na samoj klupi putem pleksiglasa. Njega treba montirati na nosače. Gledao sam jednu ponudu danas i to vam izađe, sa dva nosača plus pleksiglas metar sa metar, 350 do 400 kn. - naglasio je tajnik Udruge Ernoić.

Također je upitan i čl. 3. nacrta Odluke u kojemu se navodi kako se na otvorenim tržnicama može prodavati samo voće i povrće, mliječni proizvodi i riba. To znači da se ne mogu prodavati jaja, med, suhomesnati proizvodi, cvijeće i rasada. To je restriktivnije nego što je bilo u odluci (od 27. ožujka) o otvaranju specijaliziranih trgovina u kojima se može prodavati hrana.

Naime, Stožer je 27. ožujka 2020. godine donio odluku kojom je dopušten rad zatvorenih objekata u sastavu tržnica (prodavaonice i kiosci) u kojima se prodaje hrana, higijenski artikli, lijekovi, veterinarsko-medicinskí proizvodi, poljoprivredni lijekovi i hrana za životinje.

Unatoč činjenici da Nacionalni stožer nije još objavio službenu Odluku o otvaranju tržnica, manji broj gradova je ipak danas otvorio svoje tržnice. Grad Đakovo je na svojoj službenoj web stranici objavio kako je jutros tržnica pregledana od strane epidemiologa i sanitarne inspekcije te je odobren njen rad. Iz priloženih fotografija vidljivo je kako tržnica u Đakovu na dan 8. travnja 2020., na klupama nema postavljen pleksiglas, a prodaje se i cvijeće i rasada. Također, otvorene su zelene tržnice u Bjelovaru, Karlovcu, Poreču i Samoboru.

Slavonskobrodska tržnica, pa tako niti ostale tržnice u Brodsko-posavskoj županiji nisu još uvijek otvorene.

Slavonskobrodska tržnica, pa tako niti ostale tržnice u Brodsko-posavskoj županiji nisu još uvijek otvorene.

Jutros je dr. sc. Krunoslav Capak, ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo i član Nacionalnog stožera za N1 televiziju rekao kako je dopušteno otvaranje tržnica:

- Mi smo dopustili otvaranje tržnica, ali pod posebnim uvjetima. Te tržnice neće izgledati kao što su izgledale prije jer smo tražili da se striktno provodi mjera socijalnog distanciranja i blokade prijenosa virusa između kupaca i prodavača i između kupaca međusobno. Prodavači znaju kakav im je raspored, oni će biti udaljeni na dovoljnoj udaljenosti da međusobno ne mogu prenijeti bolest. Dakle, to će biti malo drukčije tržnice nego one na koje smo naviknuli. Vidjet ćemo kako će to funkcionirati. Bit će ograničen ulaz. Ukoliko oko toga bude problema, naravno mi uvijek možemo vratiti nazad mjeru zatvaranja tržnica, što nikako ne bismo htjeli jer mislimo da moramo pomoći našim proizvođačima, OPG-ovima, ribarima, proizvođačima mlijeka i mliječnih proizvoda da plasiraju svoje proizvode. Nikada kao u ovoj sadašnjoj krizi nismo svjesni potrebe samodostatnosti poljoprivrednih proizvoda na našem tržištu. Mislimo da je to važno i ukoliko postoji mogućnost da se propišu takve epidemiološke mjere koje smanjuju rizik prijenosa bolesti na minimum, mi ćemo postepeno popuštati i druge mjere, a o tome koje su to mjere, o tome ne bih sada govorio.

Dakle, bez obzira na jučerašnji nacrt odluke, prema današnjim riječima dr. Capaka, može se zaključiti kako je Nacionalni stožer odobrio otvaranje tržnica bez tako strogih uvjeta, kao što je ugradnja pleksiglasa i prodaja samo voća i povrća, mliječnih proizvoda i ribe. Sada je odluka na pravnim osobama koje upravljaju hrvatskim tržnicama hoće li čekati službenu odluku Nacionalnog stožera ili će postupiti kao Bjelovar, Đakovo, Karlovac, Poreč i Samobor i otvoriti zelene tržnice bez pleksiglasa.

Ako će slušati dr. Capaka, u slučaju da su ispunili sve epidemiološke mjere, onda mogu pravne osobe koju upravljaju tržnicama otvoriti svoje "zelene dijelove" bez bojazni da će ih epidemiolozi ili sanitarna inspekcija zatvoriti. 

Danas je SBplus objavio članak pod naslovom Na području županije pet tržnica spremno je organizirati rad u kojem se donosi informacija načelnika Stožera civilne zaštite Brodsko-posavske županije, Stjepana Bošnjakovića, kako pet jedinica lokalne samouprave može udovoljiti postavljenim kriterijima za otvaranje svojih zelenih dijelova. Međutim, prema našim informacijama tržnice nisu znale da je postavljanje pleksiglasa obvezno, već su mislili kako se radi o preporuci te su temeljem toga i poslali svoja očitovanja u kojima su iskazali spremnost na otvaranje.

Stoga je vrlo upitno kada će biti otvorene tržnice ako predloženi uvjeti u kojima se inzistira na pleksiglasu te ograničavanju prodaje hrane postanu i sastavni dio službene odluke Nacionalnog stožera civilne zaštite.

U nastavku donosimo dopis Udruge hrvatskih tržnica, koji smo upravo dobili, a koji je danas upućen Ministarstvu unutarnjih poslova RH-Ravnateljstvo civilne zaštite.

Poštovani,
 
Slobodni smo Vam kao Udruga hrvatskih tržnica uputiti zahtjev za službenom objavom uvjeta pod kojima se mogu otvoriti dijelovi tržnica koji prodaju povrće i voće sa klupa, te ribarnica i mliječnih kuća, a odnose se na izravne proizvođače, odnosno obiteljska poljoprivredna gospodarstva.
 
Naime, već nekoliko dana se putem vaših tiskovnih konferencija i medija prenosi vijest o mogućnostima otvaranja dijelova tržnica na kojima se prodaje povrće i voće s klupa pod određenim tehničkim uvjetima koji nisu službeno i nedvojbeno objavljeni kako bi bili svima jasni. Naime dolazi do različitih tumačenja od strane lokalnih i županijskih stožera, gradskih uprava, tržnica, sanitarne i epidemiološke službe i sl. U toj zbrci većina tržnica je započela sa pripremama po vlastitom nahođenju, a temeljem onoga što se moglo iščitati iz navedenih neslužbenih izvora. Pri tome su angažirani značajni resursi od ljudskih, materijalnih i financijskih, a još uvijek nitko točno ne zna da li dobro postupa.
 
Napominjemo kako u Hrvatskoj prema našoj procjeni postoji oko 100-tinjak tržnica na oko 150 lokacija, koje ukupno imaju oko 450.000 m2 prodajnog prostora (natkrivenog, otvorenog i potpuno zatvorenog), od čega najmanje 70% ima mogućnosti prodaje u ograđenom ili zatvorenom djelu tržnice. Takvi tipovi tržnica mogu zadovoljiti sve sada propisane uvijete i mjere koje su dane trgovačkim lancima za rad. Ne postoji valjani razlog za neizjednačavanje prodaje povrća i voća, ribe, mliječnih proizvoda, jaja, tjestenine i meda u trgovačkim lancima u odnosu na ovakve tržnice. Naime, zakonodavstvo prilikom davanja uvjeta za prodaju hrane na tržnicama primjenjuje istovjetne tehničke uvjete kojima se jamči zdravstvena sigurnost hrane svima koji prodaju hranu bili oni trgovački lanci, dućani ili tržnice.
 
Jedina razlika je u tome što se na tržnicama prodaje gotovo isključivo povrće i voće iz domaćeg uzgoja i to od strane samih proizvođača. Ovo je jedina razlika, a sada naša zajednička obaveza u ovoj nesretnoj situaciji da ih sačuvamo i spasimo od propasti. Ne želimo razmišljati o scenariju kada bi prestao uvoz hrane, a posebno povrća, na koji način bi onda funkcionirala opskrba hranom. To je tema nakon što prođe ovo zlo, jer nas ovo sada poučava kako treba razmišljati o domaćoj proizvodnji prije kriza.
 
Molimo vas da hitno objavite uvjete za otvaranje dijelova tržnica na kojima se prodaje domaće povrće i voće i ostali prehrambeni proizvodi od strane OPG-ova, te datum od kada se prodaja može provoditi. Isto tako vas molimo da objavite i uvjete za prodaju s klupa u ribarnicama, rashladnim vitrinama u mliječnim kućama pri čemu valja navesti kako je dopuštena prodaja i jaja, tjestenine i meda, naravno iz domaćeg uzgoja.
 
Vas smatramo jedinim relevantnim za odgovor i naloge kako da postupamo uvažavajući sve što činite u ovoj situaciji i vi i zdravstvena struka, jer smo svjesni činjenice kako je zdravstvena zaštita i sigurnost svih stanovnika sada prioritet.
 
S poštovanjem,
Predsjednik Udruge hrvatskih tržnica
Božo Granić
 8.4.2020.

  Broj komentara: 1

  Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

  RegistracijaPrijava
  Jankel_sokacki

  Jankel_sokacki

  Komentirano: 8.4.2020. | 13:26

  1

  Mi seljaci najebemo kako god okreniš

  Broj komentara: 1

  Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

  RegistracijaPrijava

  Komentari članaka objavljuju se u realnom vremenu. SBplus.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani.

  Ostali članci u rubrici
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Poruka plavaca iz Policijske uprave brodsko-posavske

  Emotivno obraćanje ususret blagdanu

  Poruka plavaca iz Policijske uprave brodsko-posavske

  11.4.2020. | 13:50
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Što trebaju činiti kupci koji su ovih dana išli u Kaufland?

  Potražili smo odgovor epidemiologa

  Što trebaju činiti kupci koji su ovih dana išli u Kaufland?

  31.3.2020. | 15:05
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Koliko žitelji Županije zovu poseban telefonski broj

  Nazvali smo broj za psihološku pomoć

  Koliko žitelji Županije zovu poseban telefonski broj

  28.3.2020. | 19:10
  SBplus.hr, Slavonski Brod : U ponedjeljak počinju prijave za subvencionirane kredite

  Koronavirusu usprkos

  U ponedjeljak počinju prijave za subvencionirane kredite

  26.3.2020. | 19:45
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Poznato kako će nastavu pratiti djeca bez računala

  Priprema za zatvaranje škola

  Poznato kako će nastavu pratiti djeca bez računala

  11.3.2020. | 19:10

  Vezani članci

  SBplus.hr, Slavonski Brod : Donosimo popis 246 OPG-ova sa slavonskobrodske tržnice

  Na jednom mjestu brojevi telefona

  Donosimo popis 246 OPG-ova sa slavonskobrodske tržnice

  26.3.2020.
  Želeći pomoći OPG-ovcima da lakše prebrode ovaj period kada su sve gradske tržnice zatvorene, Grad Slavonski Brod objavio je listu i brojeve telefona svih koji inače posluju na 'brodskoj pijaci'.
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Otvaraju se specijalizirane trgovine na gradskim tržnicama

  Stožer uvažio dio prijedloga Udruge

  Otvaraju se specijalizirane trgovine na gradskim tržnicama

  26.3.2020.
  Udruga hrvatskih tržnica predložila je danas ponovno otvaranje gradskih tržnica, a vrlo brzo je tijekom dana iz Stožera civilne zaštite RH najavljeno kako će neke od trgovina ipak biti otvorene. Dobar je to primjer komunikacije strukovnih udruga i nacionalnog stožera u nastojanju
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Trgovine u sklopu brodske tržnice počinju s radom u subotu

  Uz strogo poštivanje naloženih uputa

  Trgovine u sklopu brodske tržnice počinju s radom u subotu

  27.3.2020.
  Iz brodskog Komunalca poručuju da bez kvalitetne suradnje trgovaca, kupaca te njih kao najmodavca kao i pridržavanja strogih mjera socijalnog distanciranja, od strane svih uključenih, neće biti moguće dugoročno držati prodavaonice i kioske u sastavu tržnice otvorenima.
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Stožer će uskoro otvoriti gradsku zelenu tržnicu!?

  Zbog pomoći domaćoj proizvodnji

  Stožer će uskoro otvoriti gradsku zelenu tržnicu!?

  4.4.2020.
  Među poljoprivrednim proizvođačima, građanima, ali i u brodskom Komunalcu s nestrpljenjem se očekuje odluka Nacionalnog stožera o otvaranju zelene tržnice kako bi 249 OPG-a, većinom s područja Brodsko-posavske županije, mogli zauzeti svoja mjesta na slavonskobrodskoj zelenoj tržn
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Brodska Tržnica danas prijepodne

  Okom SBplusovog fotoreportera

  Brodska Tržnica danas prijepodne

  7.4.2020.
  Dođe li do otvaranje 'zelenog' dijela prije Uskrsa, radnici Tržnice imat će 'pune ruke' posla jer Brođanima ovaj dio grada čini se nedostaje do te mjere da na trenutke zaboravljaju na određene mjere uvedene zbog suzbijanja veće epidemije koronavirusa.
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Na području županije pet tržnica spremno je organizirati rad

  Počinju s radom i prije Uskrsa?

  Na području županije pet tržnica spremno je organizirati rad

  8.4.2020.
  Na području Brodsko-posavske županije tek je pet jedinica lokalne uprave i samouprave iskazalo kako može udovoljiti postavljenim kriterijima, dok su preostale 23 općine odgovorile kao ili nemaju tržnica ili nisu u stanju ispuniti zadane uvjete.
  SBplus.hr, Slavonski Brod :
  SBplus.hr, Slavonski Brod :