Život : Koronavirus

Objavljeno: 31.3.2020. u 15:05
Prikaza: 49557
|
Autor: A. Primorac

Potražili smo odgovor epidemiologa

Što trebaju činiti kupci koji su ovih dana išli u Kaufland?

ŽG/SBplus
Foto: ŽG/SBplus
 • ŽG/SBplus
 • ŽG/SBplus
 • ŽG/SBplus
 • SBplus/arhiva

- Kupovao sam tamo više stvari tijekom jučerašnjeg dana. Nisam tada znao za informaciju o zaraženoj osobi. Jasno je da se to može dogoditi svakome i nikoga ne krivim, samo me zanima što i kako se sada ja, kao kupac, trebam ponašati? Moram li ići u samoizolaciju i ako da kome se javiti? - samo je jedno od pitanja koje smo dobili od čitatelja SBplus portala. Evo što odgovara epidemiolog.

SLAVONSKI BROD - Nakon što je SBplusu iz Kauflanda potvrđeno kako će, zbog dezinfekcije prostora, na određeno vrijeme zatvoriti svoju poslovnicu u Slavonskom Brodu, a u kojoj je radila osoba za koju je stigla potvrda o zarazi koronavirusom, dobili smo niz upita kupaca o tome kako se sada oni trebaju ponašati.

  - Ono što vrijedi za sve i što smo stalno ponavljali to vrijedi i u ovom slučaju. Dakle ako primijetite bilo kakve respiratorne probleme, a uz to još i povišenu temperaturu, javite se telefonski svom liječniku obiteljske medicine koji će vas uputiti što i kako dalje - naglasio je dr. Cvitković.

- Kupovao sam tamo više stvari tijekom jučerašnjeg dana. Nisam tada znao za informaciju o zaraženoj osobi. Jasno je da se to može dogoditi svakome i nikoga ne krivim, samo me zanima što i kako se sada ja, kao kupac, trebam ponašati? Moram li ići u samoizolaciju i ako da kome se javiti? - pitanje je koje smo dobili od čitatelja SBplus portala.

Tragom toga, odgovore smo potražili u Nastavnom zavodu za javno zdravstvo Brodsko-posavske županije.

- Ono što u ovome trenutku mogu reći je da je Epidemiološka služba postupila shodno svim pravilima. Bliski kontakti zaraženi su već kontaktirani, a to će biti učinjeno i sa svim osobama koje su s pacijentima kod kojih je stigla potvrda na koronavirus ostvarili blizak kontakt*. To znači 15 minuta na metar do metar i pol udaljenosti vani te 15 minuta na dva metra u zatvorenom prostoru. Bliski kontakti su već upućeni u načine kako se trebaju ponašati i što im je činiti. Kada su u pitanju kupci mogu samo kazati da se trebaju pridržavati stalnih mjera zaštite. - istaknuo je izv. prof. prim. dr. sc. Ante Cvitković, ravnatelj Nastavnog Zavoda za javno zdravstvo Brodsko-posavske županije.

A stalne mjere prevencije su boravak kod kuće uz što manje izlazaka, držanje razmaka od metar i pol do dva metra ovisno jeste li vani ili unutra, te pojačane mjere higijene. Kao i inače svu robu koju kupite, preporuka je koja se stalno ponavlja, valja prebrisati. - Ono što vrijedi za sve i što smo stalno ponavljali to vrijedi i u ovom slučaju. Dakle ako primijetite bilo kakve respiratorne probleme, a uz to još i povišenu temperaturu, javite se u dežurnu COVID ambulantu na telefon 035/411-090, dežurnom epidemiologu na broj 091/620-4368 ili telefonski svom liječniku obiteljske medicine koji će vas uputiti što i kako dalje - naglasio je dr. Cvitković.

*Bliski kontakt uključuje sljedeće:
- dijeljenje zajedničkog kućanstva s oboljelim od COVID-19
- izravan tjelesni kontakt s oboljelim od COVID-19 (npr. rukovanje)
- nezaštićen izravan kontakt s infektivnim izlučevinama oboljelog od COVID-19 (dodirivanje korištenih maramica golom rukom, ako se bolesnik iskašlje u osobu)
- kontakt licem u lice s COVID-19 bolesnikom na udaljenosti manjoj od dva metra u trajanju duljem od 15 minuta
- boravak u zatvorenom prostoru s COVID-19 bolesnikom u trajanju duljem od 15 minuta na udaljenosti manjoj od dva metra
- zdravstveni radnik ili druga osoba koja pruža izravnu njegu oboljelom od COVID-19 ili laboratorijsko osoblje koje rukuje s uzorcima oboljelog bez korištenja preporučene osobne zaštitne opreme (OZO) ili ukoliko je došlo do propusta u korištenju OZO
- kontakt u zrakoplovu ili drugom prijevoznom sredstvu s bolesnikom dva mjesta ispred, iza, ili sa strane ili na udaljenosti manjoj od jedan metar; suputnici ili osobe koje skrbe o bolesniku tijekom putovanja; osoblje koje je posluživalo u dijelu u kojem sjedi bolesnik (ako težina kliničke slike ili kretanja bolesnika upućuje na izloženost većeg broja putnika, bliskim kontaktima se mogu smatrati putnici cijelog odjeljka ili zrakoplova).

  Broj komentara: 6

  Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

  RegistracijaPrijava
  AculeusApis

  AculeusApis

  Komentirano: 1.4.2020. | 21:30

  1

  Stipe imamo svi jer je vjerojatnost od zaraze manja. Virus ne pita za debljinu računa. U istom su sosu i minusi i veliki plusi. Džaba milijuni. Ili mi se samo čini.
  Stipe

  Stipe

  Komentirano: 1.4.2020. | 2:27

  2

  Apis - ako se žrtvuju i manje troše oni koji inače obilno troše, dogodit će se nešto - podebljat će im se računi. Što ti imaš od toga?
  AculeusApis

  AculeusApis

  Komentirano: 31.3.2020. | 17:05

  3

  Imamo svoje kvartovske trgovine u kojima ima gotovo sve što nam treba a kroz sela prolaze pokretne. Oni koji su navikli kupovati i trošiti obilno neka se malo strpe. Malo žrtvovanja ljudi, ne bi škodilo.
  Stijena01

  Stijena01

  Komentirano: 31.3.2020. | 16:51

  4

  Igramala se igra...
  Igramala

  Igramala

  Komentirano: 31.3.2020. | 16:28

  5

  od 28.03.2020. u 14:32 .
  Stijena01

  Stijena01

  Komentirano: 31.3.2020. | 15:51

  6

  Sto znaci ovih dana? Moze li se precizirat od kojeg dana,od kojeg datuma sto je izuzetno bitno zbog pracenja simptoma od odredene lokacije...

  Broj komentara: 6

  Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

  RegistracijaPrijava

  Komentari članaka objavljuju se u realnom vremenu. SBplus.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani.

  Ostali članci u rubrici
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Virus se širio i na ovogodišnjoj Čobanijadi

  Stožer civilne zaštite upozorava

  Virus se širio i na ovogodišnjoj Čobanijadi

  7.7.2020. | 10:55
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Slamka spasa za subjekte s manje od desetero zaposlenih

  Dugoočekivana odluka Vlade

  Slamka spasa za subjekte s manje od desetero zaposlenih

  30.6.2020. | 17:15
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Poruka plavaca iz Policijske uprave brodsko-posavske

  Emotivno obraćanje ususret blagdanu

  Poruka plavaca iz Policijske uprave brodsko-posavske

  11.4.2020. | 13:50
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Umjesto tržnica Vlada otvoreno favorizira trgovačke centre

  Ipak upitno otvaranje prije Uskrsa

  Umjesto tržnica Vlada otvoreno favorizira trgovačke centre

  8.4.2020. | 13:25
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Koliko žitelji Županije zovu poseban telefonski broj

  Nazvali smo broj za psihološku pomoć

  Koliko žitelji Županije zovu poseban telefonski broj

  28.3.2020. | 19:10
  SBplus.hr, Slavonski Brod : U ponedjeljak počinju prijave za subvencionirane kredite

  Koronavirusu usprkos

  U ponedjeljak počinju prijave za subvencionirane kredite

  26.3.2020. | 19:45
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Poznato kako će nastavu pratiti djeca bez računala

  Priprema za zatvaranje škola

  Poznato kako će nastavu pratiti djeca bez računala

  11.3.2020. | 19:10
  SBplus.hr, Slavonski Brod :
  SBplus.hr, Slavonski Brod :