Život : Gastronomija

Objavljeno: 6.11.2011. u 11:00
Prikaza: 5951
|
Autor: Željko Jelavić

Ugodno s korisnim

Gljive mrazovke s Jelasa

Slika
Foto: Slika
  • Slika
  • Slika 1
  • Slika 2
  • Slika 3
  • Slika 4
Brodsko-posavska županija : Gljive mrazovke s JelasaGljiva mrazovka(Foto: Željko Jelavić)

Mrazovka je gljiva specifične ljubičaste boje stapke i sivog klobuka.

Nisam neki poznavatelj gljiva. Bolje rečeno, pravi sam amater. Ipak, znam ponekad i ja u berbu. Jelaška livada, od hangara do vodovoda, svake godine nudi s prvim mrazom, meni jako drage – mrazovke. Mrazovka je gljiva specifične ljubičaste boje stapke i sivog klobuka. To je ono po čemu ih ja prepoznajem.

Kad su mlade treba ih pažljivo tražiti jer samo malo izviruju iz trave, te ih je teže zamijetiti.

Jučer sam odlučio malo prošetati i fotografirati po livadi, raznobojne osušene trave i grmove, na ugodnih 21 Celzijev stupanj i sasvim slučajno nabasah na nekoliko dovoljno odraslih gljiva, da ih i ja primijetim.

Kako je zadnjih dana kiše bilo samo u tragovima, a nema ni mraza, ove su izgleda bile nestrpljive, pa im je valjda bilo dovoljno vlage od rose i magle, da otvore sezonu.

Moj omiljeni recept za ovu vrstu je vrlo jednostavan. Nakon što ih očistim, veće narežem na prugice, a manje ostavim cijele.

U vrućem ih ulju propirjam s crvenim lukom, uz dodatak vegete i papra. I to je to.

    Broj komentara: 2

    Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

    RegistracijaPrijava
    zjelavic

    zjelavic

    Komentirano: 6.11.2011. | 17:47

    1

    ...ili je na ispumpavanju :-)
    borat

    borat

    Komentirano: 6.11.2011. | 17:31

    2

    Dajte nek neko provjeri jel novinar još živ?

    Broj komentara: 2

    Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

    RegistracijaPrijava

    Komentari članaka objavljuju se u realnom vremenu. SBplus.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani.

    Ostali članci u rubrici
    SBplus.hr, Slavonski Brod : Domaći kruh iz vanjske krušne peći

    Brendirati

    Domaći kruh iz vanjske krušne peći

    1.2.2012. | 10:10
    "Najvažnije je dobro ga ručno izmijesiti i unijeti dušu u sve, samo tako ostaje svjež i sedam dana"
    "Najvažnije je dobro ga ručno izmijesiti i unijeti dušu u sve, samo tako ostaje
    SBplus.hr, Slavonski Brod : Što jede trudnica jede i njezina beba

    Prehrana za 'drugo stanje'

    Što jede trudnica jede i njezina beba

    10.10.2011. | 16:00
    U drugom tromjesečju osjetit ćete bebine pokrete i potrebu da 'jedete za dvoje'. U ovom razdoblju, važno je, neka vaša prehrana bude bogata jodom koji se nalazi u špinatu, morskim plodovima, sezamovim sjemenkama, blitvi, šparogama, češnjaku, skuši, srdelama, škampima, jogurtu, ja
    U drugom tromjesečju osjetit ćete bebine pokrete i potrebu da 'jedete za dvoje'.
    SBplus.hr, Slavonski Brod : Juha od krastavaca

    Jelo za vruće dane

    Juha od krastavaca

    10.7.2011. | 0:03
    Tako se vrućina lakše podnosi. Malo egzotike, malo nostalgije, orgija ljetnih začina, a najviše zdrava i korisna prehrana.
    Jelo za vruće dane
    SBplus.hr, Slavonski Brod : Liker od višanja

    Uradi sam

    Liker od višanja

    23.6.2011. | 0:02
    Ukusni liker od višanja u domaćoj izradi
    Liker od višanja