Politika : Uprava/Samouprava

Objavljeno: 9.7.2019. u 13:30
Prikaza: 1326
|
Autor: Željka Gavranović

Članovi Vijeća složili se:

'Za Slavoniju i poljoprivredu sve su vlade loše radile'

ŽG/SBplus
Foto: ŽG/SBplusDarko Maras
  • ŽG/SBplus
  • ŽG/SBplus
  • ŽG/SBplus
  • ŽG/SBplus
  • ŽG/SBplus
  • ŽG/SBplus

'Povećanje uvoza u odnosu na prošlu godinu nije slučajno. U svom dvorištu imamo prehrambenog diva, rekao bih europskog lidera za proizvodnju pivarskog ječma, Slavoniju Slad. Bio sam na njihovim otvorenim danima. U njihovoj kooperantskoj mreži uvaženih poljoprivrednika najmanje je brodsko-posavskih seljaka. Zbog toga me bilo pomalo sram i bio sam tužan jer se radi o partneru s kojim su kupoprodajni ugovori poznati od samog početka proizvodnog procesa.'

SLAVONSKI BROD - Danas je u deset sati u zgradi županijske Uprave počela 23. po redu sjednica Gospodarsko-socijalnog vijeća Brodsko-posavske županije uoči sutrašnje sjednice Županijske skupštine.

Na dnevnom se redu našlo usvajanje zapisnika o radu prethodne sjednice, razmatranje Izvješća o stanju u poljoprivredi na području Brodsko-posavske županije u 2018. godini koje je predstavio Željko Burazović, pročelnik Upravnog odjela za poljoprivredu te, kao treća i posljednja točka, pitanja i prijedlozi članova Vijeća.

 - Trendovi kretanja u pojedinim poljoprivrednim granama danas u Hrvatskoj, gotovo su istovjetni onima u zemljama Europske unije. To znači da jedna gospodarstva propadaju, a na njihova mjesta dolaze ona koja su puno bolja. Broj farmera ili OPG-a iz godine u godinu je sve manji, no proizvodnja koju oni ostvaruju sve je veća. Posljedica je to odnosa na tržištu, zakona ponude i potražnje i oni koji se u tom poslu mogu nametnuti kao najbolji, oni ostaju. U brojkama je ta situacija sljedeća - proizvodnja mlijeka najranjivija je grana i 2018. godinu obilježio je podatak da je 179 robnih proizvođača mlijeka proizvelo 12 milijuna litara mlijeka i ta proizvodnja je manja za 3.2 milijuna litara u odnosu na 2013. godinu kada smo počeli bilježiti negativne trendove, ali je ipak smanjena u odnosu na godine kada je razlika bila 7 milijuna litara. Značajno je bolja situacija u svinjogojskoj proizvodnji i to iz dva razloga - proizvođači su organizirani i u županijsku udrugu, a s kolegama iz susjednih županija već su dvije godine članovi Proizvođačke organizacije 'Slavonski svinjogojac'. Prošle je godine evidentirano povećanje broja svinja na našim OPG-ima za 4100 komada. Pomalo je čudno za Slavoniju da bilježimo povećanje broja ovaca za 6400 komada i u kozarskoj proizvodnji evidentirana je proizvodnja 4100 litara svježeg mlijeka od strane deset proizvođača. Ukupno su isplaćena poticajna sredstva za 2018. godinu u iznosu od 277 milijuna kuna. To je povećanje od 42 milijuna ili 17 posto u odnosu na 2017. godinu. Najveći dio odnosi se na izravna plaćanja. Bilježi se značajno povećanje isplaćenih sredstava za mliječne krave, rasplodne krmače, izvorne i zaštićene pasmine (hrvatski lipicanac, hrvatski hladnokrvnjak, hrvatski posavac, crna slavonska svinja ili fajferica). Značajno su povećana i sredstva za ekosustav ribnjaka. Pet milijuna kuna je isplaćeno za unapređenje tog dijela. - kazao je u svom današnjem izlaganju koje je u cijelosti moguće poslušati u priloženom videu, pročelnik Željko Burazović.

Ukupno dvanaest od deset članova GSV-a aktivno je raspravljalo o današnjim bitnim temama.

- Stagnacija u proizvodnji mlijeka koja je osnovna temeljna grana poljoprivrede nikako nije dobra jer na sebe veže sve ostalo što nosi dodanu vrijednost. To je dugogodišnja situacija. Povećanja u drugim segmentima su, dakako, dobrodošla. Županija provodi mjere i projekte kojima pomaže poljoprivredu kroz dodjelu potpora i subvencija koje su ograničenog dosega. - prokomentirao je Izvješće dožupan Stjepan Bošnjaković, predsjednik Gospodarsko-socijalnog vijeća.

Usporedbu s ostatkom Lijepe Naše članovi su istaknuli kao ono što Izvješću nedostaje da bi bilo cjelovito.

- Izvješće je kvalitetno napravljeno i ja ga podržavam, ali mu nedostaje usporedba s ostalim županijama i prosjekom Republike Hrvatske. Mislim da bi to bile zanimljive informacije jer ćemo moći sagledati jesu li pozitivni pomaci u Brodsko-posavskoj županiji stvarni ili su manji od općeg kretanja u državi. - komentirao je član Vijeća, Darko Maras.

Svima je jasno, komparacija trendova svih najvažnijih grana s preostalih 19 županija i Gradom Zagrebom tražila bi kompleksniji tehnički pristup, ali pročelnik Burazović obećao je kako će se potruditi ubuduće u Izvješće uvrstiti i takve analize.

- Iz svega mogu zaključiti da su poljoprivredne strategije svih vlada dosad bile loše. Ispada da nikad ne idemo naprijed. Rekli ste manje OPG-ova, a veća proizvodnja. Znači li to da dolazi do ukrupnjavanja proizvodnje kao u zapadnim zemljama i da smo profulali s OPG-ovima? Što se tiče vanjsko-trgovinske razmjene, mislim da je situacija tu od 1993. godine. negdje u prosjeku Hrvatske. Proizvodnja, što poljoprivredna što industrijska napreduje, ali nedovoljno brzo. - zaključio je član Vijeća, Roberto Lujić

Pročelnik je u svom odgovoru na komentare detektirao neke od problema slavonske stagnacije kada je u pitanju poljoprivreda.

- Povećanje uvoza u odnosu na prošlu godinu nije slučajno. U svom dvorištu imamo prehrambenog diva, rekao bih europskog lidera za proizvodnju pivarskog ječma, Slavoniju Slad. Bio sam na njihovim otvorenim danima. U njihovoj kooperantskoj mreži uvaženih poljoprivrednika najmanje je brodsko-posavskih seljaka. Zbog toga me bilo pomalo sram i bio sam tužan jer se radi o partneru s kojim su kupoprodajni ugovori poznati od samog početka proizvodnog procesa. Strategija se ne mijenja i sigurni su uvjeti. Pomalo sam tužan što medijski prostor ima mjesta za sve i svašta, a najmanje za 'kruh naš svagdašnji'. Očito su sve hrvatske politike loše radile. Kažem to otvoreno i javno. Da nije tako, danas bi situacija bila drugačija. Ne bismo govorili da u strukturi tog uvoza prednjače tri kategorije proizvoda koje tamo ne bi trebale biti; meso, pripravci za stočnu hranu te kruh, peciva i druge prerađevine od brašna. Da je bilo konsenzusa oko toga što mora dolaziti iz domaće proizvodnje, možda bi ta bilanca bila puno drugačija. - kazao je Burazović.

No, nakon desetljeća takve loše politike, stanje je ipak takvo kakvo je pa danas voće i povrće koje je doputovalo s drugih kontinenata 'košta' manje nego ono uzgojeno na slavonskim njivama. I dok su Hrvati, zbog manje kupovne moći, prisiljeni jesti nekvalitetniju, modificiranu hranu prepunu aditiva, 'naši' će domaći i daleko zdraviji proizvodi sve češće odlaziti u razvijenije zemlje gdje žive oni koji si tako uzgojene namirnice mogu priuštiti. San o Slavoniji kao žitnici Europe, čini se, ostat će daleko od jave... možda do trenutka kada na tu plodnu i neiskorištenu zemlju opet stupi neka tuđa čizma.

Broj komentara: 1

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava
Stipe

Stipe

Komentirano: 9.7.2019. | 14:02

1

Gdje samo nađoste ovolike stručnjake za poljoprivredu? Okrupnjavanje je loše?

Broj komentara: 1

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava

Komentari članaka objavljuju se u realnom vremenu. SBplus.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani.

Ostali članci u rubrici
SBplus.hr, Slavonski Brod : Do kasno u noć uživali u koncertu Opće opasnosti

Obilježavajući Dan Općine

Do kasno u noć uživali u koncertu Opće opasnosti

16.2.2020. | 11:50
SBplus.hr, Slavonski Brod : Ravnatelju Samardžiću novi četverogodišnji mandat?

Objavljen natječaj za radno mjesto

Ravnatelju Samardžiću novi četverogodišnji mandat?

13.2.2020. | 19:10
SBplus.hr, Slavonski Brod : Tko ima pravo na to da ga država stambeno 'zbrine'?

Na 'potpomognutim područjima'

Tko ima pravo na to da ga država stambeno 'zbrine'?

12.2.2020. | 18:30
SBplus.hr, Slavonski Brod : Zbog širenja koronavirusa, sastanak i u Slavonskom Brodu

Mišljenje dali i brodski liječnici

Zbog širenja koronavirusa, sastanak i u Slavonskom Brodu

1.2.2020. | 12:40
SBplus.hr, Slavonski Brod : Prilika za nezaposlene žitelje Brodsko-posavske županije

Potpora za samozapošljavanje

Prilika za nezaposlene žitelje Brodsko-posavske županije

21.1.2020. | 15:20
SBplus.hr, Slavonski Brod : Izabrani novi članovi upravnih vijeća bolnica

Donosimo njihova imena

Izabrani novi članovi upravnih vijeća bolnica

15.1.2020. | 9:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Povećanim brojem stipendija potpomažu mlade ljude

U stjecanju visokog obrazovanja

Povećanim brojem stipendija potpomažu mlade ljude

10.1.2020. | 17:05
SBplus.hr, Slavonski Brod : Racionalizacija troškova ili koncentracija moći?

Što donose promjene?

Racionalizacija troškova ili koncentracija moći?

3.1.2020. | 13:30
SBplus.hr, Slavonski Brod : Donosimo tko je trenutno na čelu novoustrojenih odjela

Promjene u županijskoj upravi

Donosimo tko je trenutno na čelu novoustrojenih odjela

2.1.2020. | 21:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Pogledajte što su sve obećali učiniti u 2020. godini

Uprava 10-godišnjeg nepostojećeg Centra

Pogledajte što su sve obećali učiniti u 2020. godini

28.12.2019. | 17:15
SBplus.hr, Slavonski Brod : Županijski Proračun povećan za čak 37 posto

Donosimo koliko je 'težak'

Županijski Proračun povećan za čak 37 posto

12.12.2019. | 17:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Hoće li županijski Proračun podnijeti nove zaposlenike?

Nedovoljno definiran izvor financiranja

Hoće li županijski Proračun podnijeti nove zaposlenike?

12.12.2019. | 11:10
SBplus.hr, Slavonski Brod : Velike promjene u proračunu i ustroju Brodsko-pos. županije

Pročelnik Ivan Lukić predstavio novine

Velike promjene u proračunu i ustroju Brodsko-pos. županije

10.12.2019. | 11:30
SBplus.hr, Slavonski Brod : Brodska županijska Uprava povećat će se za 80-ak službenika

U tijeku veliki preustroj

Brodska županijska Uprava povećat će se za 80-ak službenika

8.12.2019. | 19:30
SBplus.hr, Slavonski Brod : Pero Ćosić sazvao 18. sjednicu Županijske skupštine

Rutinski prije usvajanja proračuna 2020.

Pero Ćosić sazvao 18. sjednicu Županijske skupštine

22.11.2019. | 20:15
SBplus.hr, Slavonski Brod :
SBplus.hr, Slavonski Brod :