Politika : Uprava/Samouprava

Objavljeno: 2.4.2022. u 11:15
Prikaza: 3761
|
Autor: Željka Gavranović

Znate li što su 'pokušališta'?

U ovo je brodsko-posavski župan odlučio uložiti

Brodsko-posavska županija : U ovo je brodsko-posavski župan odlučio uložiti

Godine 2016., Veleučilište dobiva na dugogodišnje korištenje zemljište u Slobodnici koje je današnje Pokušalište Biotehničkog odjela Sveučilišta u Slavonskom Brodu.

SLAVONSKI BROD - Osim što će Brodsko-posavska županija u ponedjeljak potpisati Sporazum o financiranju uređenja infrastrukture i troškova rada vanjskih suradnika na Sveučilištu u Slavonskom Brodu, župan Danijel Marušić donio je još jednu Odluku kojom će potpomognuti rad najmlađeg hrvatskog Sveučilišta.

Naime, u skladu s prijedlogom Povjerenstva za provedbu Programa potpore male vrijednosti u poljoprivredi, Sveučilištu će dodijeliti potporu male vrijednosti za istraživačke radove i projekte u poljoprivredi na području Brodsko-posavske županije u 2022. godini.

Konkretno, Sveučilište će iz županijskog Proračuna dobiti 50 tisuća kuna za „Unaprjeđenje pokušališta u edukativne i istraživačke svrhe na Biotehničkom odjelu".

Kako je navedeno na stranicama Sveučilišta, povijest izvođenja nastave na studijima iz biotehničkog područja seže u 2003. godinu kad Poljoprivredni fakultet iz Osijeka otvara dislocirani preddiplomski stručni studij Bilinogojstva (smjer Hortikultura) u Slavonskom Brodu.

Nastava je održavana u prostorima Srednje škole Matije Antuna Reljkovića u Slavonskom Brodu, uz značajnu podršku tadašnjeg ravnatelja škole, Vlade Prskala. Osnivanjem Veleučilišta u Slavonskom Brodu 2006. godine, ustrojen je Poljoprivredni odjel koji izvodi navedeni studij, uz podršku Poljoprivrednog fakulteta iz Osijeka. Godine 2012. Veleučilište (a time i Poljoprivredni odjel) uspješno prolazi prvi ciklus reakreditacije, kao i idući ciklus, 2019. godine. Agencija za znanost i visoko obrazovanje dodjeljuje Veleučilištu 2016. godine certifikat za učinkovit, razvijen i funkcionalno ustrojen sustav osiguranja kvalitete.

Godine 2016., Veleučilište dobiva na dugogodišnje korištenje zemljište u Slobodnici koje je današnje Pokušalište Biotehničkog odjela Sveučilišta u Slavonskom Brodu. Riječ je o iznimno vrijednoj lokaciji na kojoj studenti stječu ona najvažnija - praktična - znanja. Županijska će sredstva za unaprjeđenje pokušališta, stoga, itekako dobro doći.

Pokušališta su ustrojbene jedinice za izvođenje dijela nastavnog procesa (vježbi i stručne prakse), znanstveno-istraživačkog i stručnog rada u okviru djelatnosti fakulteta. Pokusni uzgoj brojnih poljoprivrednih kultura na pokušalištima omogućava praktično učenje i izvođenje vježbi iz kolegija koji se bave različitim segmentima agronomske struke. Studenti mogu svoje teoretsko znanje testirati i potvrditi na praktičnim primjerima. Rezultat brojnih znanstvenih istraživanja koja se provode na pokušalištima znanstveni su radovi, doktorske disertacije, izvještaji, studije i priručnici. Također, studenti na pokušalištima provode eksperimentalni dio svojih završnih i diplomskih radova te odrađuju obveznu praksu.

Broj komentara: 13

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava
Samo_istina

Samo_istina

Komentirano: 4.4.2022. | 10:34

1

@matoart je valjda od MD izgubio izbore pa ga to jos boli, a i ako nije clan ni jedne stranke onda pise o necemu o cemu nema pojma niti poznaje materiju istoga....@matoart ispod mog komentara ti je otprilike pojasnjeno zasto i kako, a prije daljnjeg oisanja guglaj tko u saboru nije digao ruke za osnivanje sveucilista Brod, pa se onda vrati na prethodne komentare.
marketinghr

marketinghr

Komentirano: 4.4.2022. | 0:03

2

matoart@ . . .pogledaj na ovom linku, ništa nema džabe u studentskim domovima: https://www.scri.uniri.hr/images/Smjestaj/Dokumenti/cjenik_smjestaja.pdf
kresimirf

kresimirf

Komentirano: 3.4.2022. | 23:49

3

matoart...samo bolestan čovjek može pisati takve bedastoće. Mirko Duspara, aktualni gradonačelnik, ništa ne daruje bilo kome, kao ni bilo koji gradonačelnik u Hrvatskoj. Postoji gradski proračun kojim on upravlja prema volji većine građana koji su mu dali svoj glas na izborima. Također, postoji i Gradsko vijeće koje donosi odluke. Za svaku potrošenu kunu mora se znati gdje je i kako potrošena. Tako to funkcionira. Da, Grad će na gradskom zemljištu izgraditi kampus koristeći financije iz proračuna. Taj kampus, koji će koristiti studenti, ostaje vječno vlasništvo grada, dakle svih građana, nakon što Gradsko vijeće donese odluku za gradnju. Ako Grad i nema novca u svojem proračunu postoje banke koje će financirati sve to i kampus će biti izgrađen vrlo brzo, a građani će otplaćivat objekt na rate. Zašto ne spomeneš zašto se Osijek bunio protiv osnivanja Sveučilišta u našem gradu. Ako ne znaš, u pitanju je novac studenata koji dolaze studirati u Brod. Što više studenata u Brodu to manje love osječanima. Zašto je HDZ oklijevao sa osnivanjem Sveučilišta? Ni to te ne zanima? Želiš da Grad isfinancira sve i da sve to pokloni Sveučilištu i da još plaća i komunalije te oprosti plaćanje za smještaj studenata? Pretpostavi, 5.000 studenata u našem gradu će trošiti minimalno 3.000 kuna mjesečno. To je mjesečno 15.000.000 kuna, a godišnje to iznosi, ako izbacimo dva mjeseca ljetnog raspusta, 150.000.000 kuna. Četvrtina gradskog proračuna. Na osnovu ovoga što si napisao u svom komentaru, ti si bolestan čovjek. Liječi se! Sutra ćeš se morati i ispovijediti zbog svojih uvredljivih primjedbi.
matoart

matoart

Komentirano: 3.4.2022. | 9:15

4

MD visokoškolskoj ustanovi "daruje" zemljište za izgradnju kampusa, znajuči kako za taj kampus ne postoji financiranje (ili kako će se financiranje osiguraavati kroz nekoliko ili desetak godina) i znajuči kako će ta ustanova morati na to darovano zemljište platiti par milijuna kuna komunalne naknade. Vrhunac pokvarenosti i cinizma. To može smisliti samo krajnje bolestan i pokvaren um.
matoart

matoart

Komentirano: 3.4.2022. | 9:08

5

Kresimire pismeni – „MD je 2015. godine zajedno s tadašnjim koalicijskim partnerom (SDP) dogovorio da se na Saboru stavi točka dnevnog reda na kojoj će se raspravljati o osnivanju Sveučilišta u Slavonskom Brodu. Eto, to je njegov uspjeh“ – MD je sabor vidio samo kao turista. SDP je to imao u programu još dok MD nije ni znao što znači sveučilište. Ni na koji način on nije imao utjecaj na donesenu odluku. No da je i imao, odluka je donesena bez ikakve pripreme, bez osiguravanja osnovnih preduvjeta za formiranje i rad, na zadnjem Jakovininom zasjedanju. 5 godina je postojao privremeni rektor koji nije napravio ama baš ništa. Doduše imao je rektorski zbor koji je bio protiv brodskog sveučilišta. Kada je ta blokada razbijena, kada se krenulo u osnivanje sveučilišta i kada u tome nisu sudjelovali MD-ovi počasni građani, kada su ucjenama tražili vodeća mjesta, MD je krenuo sa reketiranjem, podrivanjem i pometanjem klipova. A za kampus se već iskazao sa par milijuna kuna komunalne naknade za građevinu koju nema tko financirati. Jedino ako ju MD ne bude financiraao od reketarenja. Reci ljudima kolike račune i ugovore je MD ispostavio sveučilištu za prostore i parkinge, što niti jedan gradonačelnik u RH nikada nije napravio visokoškolskoj ustanovi. MD nema muda udariti po državnim ustanovama da prebija svoja dugovanja pa je našao reketirati javnu ustanovu od krucijanog značaja za ovaj grad i županiju. Znaš li razliku između državnog i javnog? Javno država financira u lokalnoj zajednici, na korist i opću dobrobit te lokalne zajednice, a ne za svoju korist. Možemo očekivati da će MD uskoro početi naplaćivati kiriju i parking bolnicama i ambulantama, jer drži kako je država nešto njemu dužna.
kresimirf

kresimirf

Komentirano: 3.4.2022. | 1:23

6

matoart@ koji si ti nepismen čovjek...MD je 2015. godine zajedno s tadašnjim koalicijskim partnerom (SDP) dogovorio da se na Saboru stavi točka dnevnog reda na kojoj će se raspravljati o osnivanju Sveučilišta u Slavonskom Brodu. Eto, to je njegov uspjeh, dakako zajedno s koalicijskim partnerom. HDZ nije potegnuo to pitanje do tada. Do tada su mnogi gradovi osnivali sveučilišta bez ikakvih problema, al' HDZ-u je trebalo 5 godina da odluku Sabora pretoči u djelo i da osnuje sveučilište u našem gradu! Do tada, dok je HDZ bio na vlasti, nisu se sjetili i osnovali Sveučilište u gradu Brodu. Nisi ih tada kritizirao. Pročitaj još jednom tko je osnivač sveučilišta: Sveučilište u Slavonskom Brodu osnovano je Zakonom o osnivanju Sveučilišta u Slavonskom Brodu (NN 110/15) kojeg je Hrvatski sabor donio na sjednici 25. rujna 2015. godine, no s radom započinje tek 3. kolovoza 2020. godine kada je i službeno upisano i registrirano u sudskom registru. Zakon o osnivanju Sveučilišta u Slavonskom Brodu kaže: Članak 3. Osnivač Sveučilišta je Republika Hrvatska, a prava i dužnosti osnivača obavljat će ministarstvo nadležno za znanost i visoko obrazovanje. ...Dakle osnivač je Sveučilišta je Republika Hrvatska, a ne MD ili Županija. Svi troškovi padaju na teret države, a ne na grada. Zasigurno znaš da državni proračun punimo mi, hrvatski građani, a po tvom bi još grad trebao dodatno podmirivati i troškove sveučilišta...Županija, kažeš, izdvaja sredstva iz svog proračuna...pa nisi normalan, i taj proračun pune stanovnici naše županije..a i brođani su stanovnici te županije. Da zaključimo, Sveučilište planira troškove koje odobrava država, odnosno resorno ministarstvo, a država plaća troškove Sveučilišta. Spominješ kadrove, kao MD je ljut što ne može postavljat svoje kadrove. Ti si bedak...Sveučilište nije u njegovoj nadležnosti, zašto bi se on još i s kadrovima zamarao? Al' da znaš, naći će Grad, ne MD, novac i parcelu za izgradnju sveučilišnog kampusa...Nije on kao neki HDZ-njare, koji samo obećavaju, a ništa ne rade. Na kraju, ti bi kao bedak dozvolio državi da ti uzme tvoju zemlju, a da ti je ne obešteti. Država je drugima poklanjala zemlju, a Brodu ne...Pitaj se, zašto? Da, sutra ideš na misu i pomoli se za našeg gradonačelnika da ostane na mjestu gradonačelnika još jedan mandat kako bi zaokružio kompletnu infrastrukturu u našem gradu, jer njegovim odlaskom ostat ćemo praznih džepova, bez projekata, bez važnih a potrebnih objekata.
MarMar

MarMar

Komentirano: 2.4.2022. | 23:32

7

Kresimirf@ Grad Slavonski Brod jest pomagao sveučilište, ali ne Slavonskobrodsko, već Osječko. Zašto je tako zna onaj koji je o tome odlučivao i odlučuje i kojem sinovi ne studiraju ba Slavonskobrodsko, ali su studirali na Osječkom kada je ovo potonje Grad izdašno dotirao.
Samo_istina

Samo_istina

Komentirano: 2.4.2022. | 22:46

8

@matoart smiri se, srce ce te drapnuti...
MARSONIA

MARSONIA

Komentirano: 2.4.2022. | 22:43

9

Tko o čemu kradezeovci o poštenju
matoart

matoart

Komentirano: 2.4.2022. | 21:19

10

"Možda ti HDZ-njaro znaš! Dakle, grad poštuje Zakon i tako se odnosi prema Sveučilištu i njegovim dugovima prema gradu. " - u kojem to zakonu piše da grad može i treba reketariti sveučilište jer ima problema s nekim drugim ministarstvima? Danas je HDZ na vlasti u državi, sutra možda netko drugi, ali vjerujem da će svi ubuduće zazirati od reketara te da će još šire zaobilaziti ovaj grad. SB postaje talac bolesnog egomanijaka potpuno nesposobnog za suradnju sa bilo kime, osim sa poznatim brodskim staljinistom i rusofilom, kojega je uhljebio bolje nego vlastite sinove. Hoće li na isti način reketariti ustanove iz nekih drugih ministarstava, pravosuđa, kulture ili sam ipak ja u pravu kada prepoznajem da se radi o osobnoj netrpeljivosti?

Broj komentara: 13

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava
Prikaži sve komentare 12

Komentari članaka objavljuju se u realnom vremenu. SBplus.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani.

Ostali članci u rubrici
SBplus.hr, Slavonski Brod : Županijski pročelnik okupio brodsko-posavske načelnike

Donosimo o čemu su razgovarali

Županijski pročelnik okupio brodsko-posavske načelnike

6.7.2022. | 12:40
SBplus.hr, Slavonski Brod : Ovih 116 poduzetnika dobit će potporu Županije

Dodijeljeno ukupno 1,75 milijuna kuna

Ovih 116 poduzetnika dobit će potporu Županije

29.6.2022. | 14:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Koga planiraju miriti Biskupija i Županija?

Projektom povezali Banju Luku i S. Brod

Koga planiraju miriti Biskupija i Županija?

14.6.2022. | 16:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Koliko smo blizu ili daleko od spajanja domova zdravlja?

Reformski san o 'malim bolnicama'

Koliko smo blizu ili daleko od spajanja domova zdravlja?

10.6.2022. | 12:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : 'Natječaje ovdje provodimo na samo jedan način - po zakonu!'

Objavili popis 69-ero dobitnika potpore

'Natječaje ovdje provodimo na samo jedan način - po zakonu!'

4.6.2022. | 12:35
SBplus.hr, Slavonski Brod : Tri volonterske udruge obavljaju posao Županije?

Slavonski Brod (zasad) jedini ima azil

Tri volonterske udruge obavljaju posao Županije?

1.6.2022. | 9:30
SBplus.hr, Slavonski Brod : Povratak na direktorsku poziciju

Nakon pozicije zamjenika župana

Povratak na direktorsku poziciju

31.5.2022. | 10:45
SBplus.hr, Slavonski Brod : 'Bila je to pobjeda demokracije i pokazatelj napretka'

Ovako su čestitali građanima

'Bila je to pobjeda demokracije i pokazatelj napretka'

30.5.2022. | 7:50
SBplus.hr, Slavonski Brod : Zbog prevelikog interesa, brzo nestalo sredstava?

Županija obustavila zaprimanje prijava

Zbog prevelikog interesa, brzo nestalo sredstava?

29.5.2022. | 20:15
SBplus.hr, Slavonski Brod : Koliko je poreza Županija morala platiti za ovu nekretninu?

Tko zna odgovoriti 'iz glave':

Koliko je poreza Županija morala platiti za ovu nekretninu?

29.5.2022. | 9:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : 'Ovakvih propusta ne smije biti i ne mogu biti tolerirani!'

Oštra osuda postupka profesorice i Škole

'Ovakvih propusta ne smije biti i ne mogu biti tolerirani!'

27.5.2022. | 13:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Evo komu su namijenili 1,75 milijuna kuna iz Proračuna

Nova dodjela potpora

Evo komu su namijenili 1,75 milijuna kuna iz Proračuna

18.5.2022. | 9:15
SBplus.hr, Slavonski Brod : Jedan od najvećih projekata u povijesti Županije ide dalje

Traje natječaj za izradu dokumentacije

Jedan od najvećih projekata u povijesti Županije ide dalje

18.5.2022. | 8:30
SBplus.hr, Slavonski Brod : Javni poziv bit će otvoren dok sve ne podijele

Za što će izdvojiti sredstva?

Javni poziv bit će otvoren dok sve ne podijele

9.5.2022. | 9:15
SBplus.hr, Slavonski Brod : Hoće li Županija odustati od ovog važnog EU projekta?

Ponuđeni iznosi gradnje su vrlo visoki

Hoće li Županija odustati od ovog važnog EU projekta?

29.4.2022. | 7:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Kakvu vezu vodeći epidemiolog ima s nepostojećim Centrom?

Beskonačan niz funkcija, poslova, titula

Kakvu vezu vodeći epidemiolog ima s nepostojećim Centrom?

28.4.2022. | 13:10
SBplus.hr, Slavonski Brod : Opet 'kiksali' na istom? Reagirala Državna komisija.

Žalila se ista tvrtka kao prošle godine

Opet 'kiksali' na istom? Reagirala Državna komisija.

23.4.2022. | 20:00
SBplus.hr, Slavonski Brod :
SBplus.hr, Slavonski Brod :