Politika : Uprava/Samouprava

Objavljeno: 29.10.2019. u 22:05
Prikaza: 2696
|
Autor: Željka Gavranović

Sustav je pobijedio malog čovjeka

Trideset godina borbe protiv vjetrenjača

Ž.G./SBplus
Foto: Ž.G./SBplusMarko Ogrizović
 • Ž.G./SBplus
 • Ž.G./SBplus
 • Ž.G./SBplus
 • Ž.G./SBplus
 • Ž.G./SBplus
 • Ž.G./SBplus

Slučajevi dokazivanja imovine, stari više od nekoliko desetljeća toliko su zamršeni da, naposljetku, oni umiješani u njih ni sami više ne znaju pojasniti i opravdati svoje zahtjeve. No, pitanje je isplati li se godinama boriti protiv sustava.

SLAVONSKI BROD - „Uzeli ste mi mladost. Želim preostalu imovinu, a ako mi je ne date, onda me ovog momenta izvlastite iz svega da prekinemo ovu agoniju koja traje trideset godina. Ja ću to odmah potpisati. Nemojte me mučiti." - tim je riječima, ne želeći potpisati zapisnik, Marko Ogrizović prekinuo svoje jučerašnje izlaganje pred Županijskim komasacijskim povjerenstvom koje se u Maloj vijećnici županijske uprave u Slavonskom Brodu sastalo kako bi riješilo slučaj zemljišta u Kaniži iz prve polovice osamdesetih godina. No, ispostavilo se kako su problemi nastali oko sporne imovine puno stariji od početka provedbe komasacije.

Predsjednik spomenutog Povjerenstva je Tihomir Lazarić, tajnik Leo Mario Pavić, a članovi Ivica Stipetić, Branimir Vujčić, Mladen KonjevićStanislav Pajdić. Sjednici su prisustvovali i predstavnici Općinskog državnog odvjetništva u Slavonskom Brodu, dok su se oni iz Centra za socijalnu skrb ranije ispričali zbog izostanka sa Sjednice.

Motivaciju prisustvovanju Sjednici portalu SBplus dala je sama stranka u postupku koja tvrdi kako se duže od tri desetljeća bori za zemlju koja mu je bespravno oduzeta.

- Zbog korumpiranosti državnih službenika, od osamdesetih godina pokušavam dobiti rješenje za ono što je moje. Parcela mog djeda podijeljena je na trojicu braće; na mog oca i stričeve. Po smrti jednog od njih, vlasništvo nije riješeno pa je baka, odnosno, supruga, kada je završila u Domu, bila prisiljena taj dio dati Centru za socijalnu skrb. Sudskim sam putem kasnije dobio povećanje svog suvlasničkog dijela, no nije mi vraćena sva imovina koju sam zahtijevao. - tvrdi Ogrizović.

Međutim, dokumentacije o toj 'preostaloj imovini' nema jer je gospodin Ogrizović već u sam postupak komasacije ušao kao suvlasnik, a ne kao samovlasnik, sporne čestice.

- Povjerenstvu nikad nisu dostavljeni podatci o drukčijem vlasništvu, a naša je zadaća formalno dovršiti stari postupak komasacije jer su ranije (op.a. prije Domovinskog rata) donošena tipska rješenja u kojima ne piše ništa o konkretnom slučaju. Prije same komasacije 1/3 kuće pripadala je Ogrizoviću, dok je 2/3 bilo u vlasništvu Centra koji je naslijedio taj dio od njegovog strica. Nedostaje dio dokumentacije koju Povjerenstvo ne može utvrditi niti pronaći bez suradnje sa strankom koja, pak, ne posjeduje nikakve dodatne papire niti zna o kojem se zemljištu točno radi kada govori o imovini koja bi mu trebala biti vraćena. Prema postojećoj dokumentaciji, u komasaciju je unio suvlasnički dio. Prije komasacije bio je vlasnik 1/3 na dvije čestice, no kako su komasacijom formirani placevi točno određene veličine, nije mogao dobiti tako malenu česticu od 400 kvadrata, nego mu je dodijeljen suvlasnički dio. Drugim riječima, ušao je u komasaciju kako suvlasnik 1/3 te je iz nje tako i izašao. Suvlasnički je odnos, ako je to htio, mogao odavno razvrgnuti u postupku pred Općinskim sudom. - za SBplus pojasnio je tajnik Povjerenstva, Leo Mario Pavić, dodavši kako je njegova funkcija tek tehnička. Drugim riječima, tu je da provodi proceduru, priprema dokumentaciju za slučajeve, dok sve odluke donosi Povjerenstvo koje, uz predsjednika, broji još četiri člana.

Ipak, gospodin Ogrizović smatra kako je prevaren te kako je jučerašnja adresa prava na koju se treba obratiti po pitanju ranije zakinutosti za imovinu. Pavića te Centar nazvao je korumpiranima i lažljivcima. No, s obzirom na to da se Komasacijsko povjerenstvo danas bavi odlukama i rješenjima donesenima prije 35 godina, jasno je kako je moguće da nailaze i na pogreške koje su namjerno ili nenamjerno nastale uslijed tadašnjih uvjeta rada - bez računala i s oskudnom dokumentacijom. Za te pogreške nije kriv nitko tko danas sjedi u Povjerenstvu, a teško ih je i ispraviti bez valjanih dokaza i dokumentacije. Za neke od njih, pak, nisu niti nadležni.

Nekomu tko se protiv vjetrenjača bori pola života, ipak, to je manje bitno.

- Ne znam u koju svrhu ste svi vi danas tu. Da uzmete dnevnicu i novac iz Proračuna. To nije normalno. Odvjetnica (op.a. misli na svoju bivšu zastupnicu u cijelom slučaju) i ti (op.a. Pavić) ste se dogovorili i napravili nagodbu kako bismo sve skinuli s dnevnog reda. To je otišlo u Poreznu upravu, ali je Pavić stopirao predmet. Rečeno mi je kako je predmet u ladici te neće biti odrađen, nego će otići u povijest. - žustro je raspravi pristupio Ogrizović, umoran od desetljeća dokazivanja prava na veći dio no što mu prema 'papirima' pripada.

Zbog pojašnjenja tog napada izneseno je cijelo trenutno stanje spisa koje su dobili svi članovi Povjerenstva te ono što se u njemu nalazi.

- Najprije bih napomenuo kako je gospodin Ogrizović opozvao raniju punomoć za zastupanje odvjetnici Mirti Trninić zbog čega ona nije pozvana na ovaj postupak. Izvršit ću sad kratak pregled spisa: spisu je priložen Zapisnik broj 539 od 25. listopada 1983., Odluka broj 3071/1983. od 16.11.1983., Rješenje o komasaciji posjeda UP/I-03-18/1984 od 12.9.1984. godine, Izvadak iz zemljišne knjige za ZK uložak 484 k.o. Kaniža, Rješenje drugog stupnja broj UP/2-06-1122/1985. od 17. lipnja 1985., Zapisnik sa sjednice Komasacijskog povjerenstva od 20. svibnja 2019. godine, skica za povijesne k.č.br. 1253/3c i 1250/1d, Izvod iz Komasacijskog elaborata, nalaz i mišljenje vještaka Ivana Dugojevića od 12. lipnja 1995. godine, izrađen u predmetu Općinskog suda u Slavonskom Brodu broj P-561/94, presuda Općinskog suda u Slavonskom Brodu P-561/94-32, Zapisnik sa sjednice Komasacijskog povjerenstva od 28.3.2019. godine, ZK izvadak za k.č.br. 607, k.o. Kaniža, pisani podnesak Marka Ogrizovića izdan po odvjetnici Mirti Trninić, a koji je u spis priložen 28.3.2019., podnesak odvjetnice M. Trninić od 12.4.2019. godine. Na Sjednici 28.3.2019. godine, odvjetnica M. Trninić, u prisutnosti M. Ogrizovića, predala je podnesak kojim se traži da se postojeća k.č.br. 607, k.o. Kaniža, cijepa te da se formiraju nove čestice 607/1 i 607/2, od kojih bi 607/1 pripala u samovlasništvo gospodina Marka Ogrizovića, dok bi k.č.br. 607/2 pripala u vlasništvo Centra za socijalnu skrb. Na 607/1 imalo bi se uspostaviti pravo služnosti puta u korist 607/2, u širini 3,5 metara, cijelom dužinom južne strane. Nastavno, odvjetnica u prisutnosti Marka Ogrizovića tražila je Komisiju da se službenim putem obrati Centru radi postizanja dogovora. Podneskom od 12.4.2019. moli Komasacijsko povjerenstvo da po službenoj dužnosti zatraži podatke Porezne uprave o tržišnoj vrijednosti četvornog metra građevinskog i poljoprivrednog zemljišta. M. Ogrizović osobno je potom pristupio u Državnu upravu, kod tajnika Povjerenstva te je opozvao punomoć i poduzete radnje od strane svoje odvjetnice. Zatražio je da se nastavi postupak komasacije te da se donese novo Rješenje o komasaciji kojim će se M. Ogrizoviću dodijeliti plac površine cca. 800 kvadratnih metara.- obrazložio je sadržaj predmeta na samom početku sjednice tajnik, Leo Mario Pavić, pokazavši već time opsežnost samog slučaja.

Drugim riječima, sama stranka u postupku stopirala je procjenu vrijednosti Porezne uprave jer je zaključila kako želi drugačiji rasplet slučaja od onoga koji je zastupala njegova odvjetnica.

- To je samo djelomično točno. .Mi smo se dogovorili samo o prodaji njihovog dijela i zatražili smo od Porezne uprave neka ona procijeni tu imovinu, a potom je to blokirano. Ja sam samovlasnik te čestice, a ne suvlasnik jer je razvrgnućem kućne zadruge Ogrizovića, '54. godine, meni dodijeljen moj dio. Ja sam odustao od odvjetnice, a ne od dogovora, nisam želio da se obustavi procjena Porezne uprave. - uporno je ponavljao Ogrizović ono što je možda ispravno, ali što u dokumentaciju nikada nije uvedeno.

S obzirom na zamršenost situacije, sljedećoj će sjednici morati prisustvovati i predstavnici Centra, a cijela bi stvar konačno trebala biti riješena prodajom suvlasničkih dijelova i odgovarajućom podjelom iznosa prodajne cijene cjelovitog zemljišta. Takav bi scenarij djelomično zadovoljio Ogrizovića koji, kazao je, već ima kupca, ali je nezadovoljan dijelom koji će dobiti.

- Formirani smo 2019. godine. Što je bilo prije nas, tu teško nešto možemo ispraviti. - kazao je Tihomir Lazarić, predsjednik Županijskog komasacijskog povjerenstva Brodsko-posavske županije, naglasivši želju Povjerenstva da se na najbolji mogući način donese novo Rješenje o komasaciji kojim će se zaključiti i ovaj slučaj.

Sudeći prema svemu, netko je očigledno napravio pogrešku u tomu koliku je i kakvu točno imovinu Marko Ogrizović unio u postupak u komasaciju, a ni on sam to više ne zna ili ne može dokazati. Stoga, najvjerojatnije, ostaje zauvijem zapisano kako su u komasaciju unesene čestice 1250/1B i 1253/3C, na kojima je gospodin Ogrizović već tada bio suvlasnik sa Centrom.

- U selu su bili odbornici koji su znali moju mirovinu i svjedočili su da ja dajem sve zemljište u postupak komasacije kako bi se cijeli jedan plac dodijelio samo meni kao vlasniku. Nije istina da sam već tada bio upisan kao suvlasnik sa Centrom, odnosno, od Odbora je tada zatražen 'ispravak ranije načinjene greške' o suvlasništvu, kako ne bismo morali ići u sudsku parnicu. Vilajdoviću (op.a. sudski vještak), sam to već rekao: „Dat ću ti to, to i to, a ti ćeš mi dati taj plac.". Tko je dozvolio, ako je komasacija bila poništena, da Martić kupi pola te imovine i dobije građevinsku dozvolu, sve uredne papire te da napravi kuću na mojoj imovini? - postavljao je, čini nam se, uzaludna pitanja Ogrizović koji, kako sam kaže, na sud zbog rješavanja vlasničkih odnosa, nije mogao bez novog rješenja Komasacijske komisije.

Živjeti s nečijom pogreškom ili, pak, vlastitim netočnim uvjerenjem, te tako u kolikom-tolikom miru provesti preostale dane, jedino je što preostaje Marku Ogrizoviću koji je bitku (uzaludnu ili ne) protiv sustava već izgubio.

Podsjetimo na borbu protiv sustava i još jedan uzaludan slučaj, onaj Eve Poulasikidis, o kojemu je također pisao SBplus, a koji je jednako neslavno završio nakon niza godina i utrošenog zdravlja. Priču o tomu kako je od bogate Grkinje koja se u Slavonski Brod vratila kupiti nekretninu, da bi potom završila kao podstanarka na prosjačkom štapu, moguće je pročitati OVDJE.

  Broj komentara: 0

  Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

  RegistracijaPrijava

  Komentari članaka objavljuju se u realnom vremenu. SBplus.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani.

  Ostali članci u rubrici
  SBplus.hr, Slavonski Brod : 'I dalje poslodavci ucjenjuju radnike ugovorima na određeno'

  Za istim stolom poslodavci i sindikati

  'I dalje poslodavci ucjenjuju radnike ugovorima na određeno'

  2.9.2020. | 12:00
  SBplus.hr, Slavonski Brod : 'Svaka kuna dobro će doći u ovim teškim vremenima'

  Mikropoduzetnici potpisali ugovore s BPŽ

  'Svaka kuna dobro će doći u ovim teškim vremenima'

  27.8.2020. | 12:30
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Za kulturu u sljedećoj godini - 370 tisuća kuna

  Ako je koronavirus ponovno ne zatre

  Za kulturu u sljedećoj godini - 370 tisuća kuna

  26.8.2020. | 14:00
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Ovo su mikropoduzetnici kojima je Županija odobrila potpore

  Donosimo kolike će iznose primiti

  Ovo su mikropoduzetnici kojima je Županija odobrila potpore

  21.8.2020. | 14:00
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Oni će od Županije dobiti 40.000 kuna za snimanje videospota

  Donosimo popis financiranih programa

  Oni će od Županije dobiti 40.000 kuna za snimanje videospota

  11.8.2020. | 18:00
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Župan proširio područje na kojemu je proglašena nepogoda

  Još jedna općina teže stradala

  Župan proširio područje na kojemu je proglašena nepogoda

  11.8.2020. | 14:00
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Županija osniva Centar za upravljanje rizicima od katastrofa

  Odobrena im bespovratna sredstva

  Županija osniva Centar za upravljanje rizicima od katastrofa

  22.7.2020. | 14:00
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Kako će Županija ove godine pomoći lovcima?

  Četiri opravdana troška

  Kako će Županija ove godine pomoći lovcima?

  21.7.2020. | 16:00
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Deset godina kasnije - od Centra i dalje imamo samo sliku

  Za prvi korak trebalo im desetljeće

  Deset godina kasnije - od Centra i dalje imamo samo sliku

  18.7.2020. | 11:00
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Izgradnja novog dijela brodske pedijatrije u završnoj fazi

  Velika stvar o kojoj se (pre)malo priča

  Izgradnja novog dijela brodske pedijatrije u završnoj fazi

  18.7.2020. | 9:00
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Objavili sve donacije i sponzorstva za proteklih pola godine

  Županija nastavlja s transparentnošću

  Objavili sve donacije i sponzorstva za proteklih pola godine

  14.7.2020. | 17:15
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Za 8 mjeseci, pogled s ovog mjesta bit će potpuno drugačiji

  'Najisplativije' energetske obnove

  Za 8 mjeseci, pogled s ovog mjesta bit će potpuno drugačiji

  24.6.2020. | 12:15
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Brođani će 'saznati' ono što već odavno znaju

  Iz zaključka županijskog Upravnog odjela

  Brođani će 'saznati' ono što već odavno znaju

  10.6.2020. | 13:20
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Odlagalište će do kraja godine biti sanirano?

  HSS traži i zatvaranje

  Odlagalište će do kraja godine biti sanirano?

  29.5.2020. | 12:00
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Valentina četiri 'Da li vas je stid?' upućena županu

  Još malo o Sveučilištu

  Valentina četiri 'Da li vas je stid?' upućena županu

  28.5.2020. | 14:20
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Nastavljeni pojedini projekti energetskih obnova

  Iako je većina planiranog stopirana

  Nastavljeni pojedini projekti energetskih obnova

  27.4.2020. | 13:10
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Županija trenira strogoću nad građanima, a ne nad Dusparom

  Revnosno provode suspektnu odluku

  Županija trenira strogoću nad građanima, a ne nad Dusparom

  24.4.2020. | 21:05
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Čime je Robert prije tridesete zaslužio priznanje Županije?

  Mladi pilot iz Slavonskog Broda

  Čime je Robert prije tridesete zaslužio priznanje Županije?

  22.4.2020. | 21:00
  SBplus.hr, Slavonski Brod :
  SBplus.hr, Slavonski Brod :