Politika : Uprava/Samouprava

Objavljeno: 12.2.2020. u 18:30
Prikaza: 2606
|
Autor: Željka Gavranović

Na 'potpomognutim područjima'

Tko ima pravo na to da ga država stambeno 'zbrine'?

Brodsko-posavska županija : Tko ima pravo na to da ga država stambeno 'zbrine'?Ilustracija(Foto: Ž.G./SBplus/šibenski.)

Istražili smo postupak stambenog zbrinjavanja i karike u lancu odlučivanja o listi prvenstva koja će, (i) za područje Brodsko-posavske županije, biti poznata najkasnije u travnju ove godine.

SLAVONSKI BROD - Sredinom prosinca portal SBplus pisao je o Javnom pozivu Središnjeg državnog ureda za obnovu i stambeno zbrinjavanje, na koji su se građani mogli javiti tijekom siječnja.

Iako će nadležno upravno tijelo Brodsko-posavske županije, nakon bodovanja prijava za stambeno zbrinjavanje, na oglasnoj ploči i internetskoj stranici, objaviti liste prvenstva najkasnije do 15. ožujka pa još ne znamo koliko je prijavljenih iz ovog dijela Lijepe Naše, od Središnjeg smo ureda dobili korisne informacije o cijelom postupku stambenog zbrinjavanja pojedinih skupina građana.

- U postupku stambenog zbrinjavanja na potpomognutim područjima, Središnji državni ured za obnovu i stambeno zbrinjavanje provedbeno je i drugostupanjsko tijelo koje donosi Godišnji plan stambenog zbrinjavanja te realizira prava koja su utvrđena u rješenjima nadležnih upravnih tijela u županijama. Nadležno upravno tijelo u županiji, u konkretnom slučaju upravno tijelo Brodsko-posavske županije, prvostupanjsko je tijelo, dakle, tijelo koje zaprima prijave za stambeno zbrinjavanje u vremenskom razdoblju od 1. siječnja do 31. siječnja svake godine. Nakon zaprimanja prijava, a u skladu s Uredbom o kriterijima za bodovanje prijava za stambeno zbrinjavanje („Narodne novine", broj 14/2019), nadležno upravno tijelo u županiji boduje i rangira novo pristigle prijave zajedno sa svim neriješenim prijavama iz protekle godine. - za SBplus pojasnio je glasnogovornik Središnjeg ureda za obnovu i stambeno zbrinjavanje, Ivica Preskar, univ. spec. pol.

To koliko će ljudi biti moguće stambeno zbrinuti na području Brodsko-posavske županije, ovisi o broju raspoloživih stambenih jedinica ili sredstava za izgradnju novih.

- S obzirom na sveukupan broj prijava za stambeno zbrinjavanje na području cijele Republike Hrvatske, a u skladu s brojem slobodnih i useljivih stambenih jedinica u državnom vlasništvu te osiguranim sredstvima u državnom proračunu za isporuku građevinskih materijala u tekućoj godini, Središnji državni ured za obnovu i stambeno zbrinjavanje u svrhu realizacije izvršnih lista prvenstva, najkasnije do 15. travnja tekuće godine, na osnovu inicijalnog Godišnjeg plana stambenog zbrinjavanja dostavlja upravnim tijelima u županijama podatke o raspoloživom stambenom fondu (dakle, slobodnim stambenim jedinicama u državnom vlasništvu) te podatke o broju odobrenih paketa isporuka građevinskog materijala (ovisno o osiguranim sredstvima u državnom proračunu) za svaku pojedinu općinu ili grad na potpomognutim područjima. Godišnji plan stambenog zbrinjavanja objavljuje se na internetskoj stranici Središnjeg državnog ureda za obnovu i stambeno zbrinjavanje. - pojasnio je glasnogovornik Preskar.

No, čak i oni koji se nađu na listi prvenstva, novo mjesto za život ne moraju dobiti odmah, nego kada se za to ukaže prilika - sukladno, primjerice, broju članova obitelji ili drugim uvjetima koje je potrebno ispuniti.

- Za podnositelje prijava koji se nalaze na izvršnoj listi prvenstva bilo kojeg grada ili općine, nadležno upravo tijelo u županiji donosi rješenje o pravu na stambeno zbrinjavanje u trenutku koji ovisi o dva uvjeta. Prvi uvjet se odnosi na poziciju prijavljene obitelji na izvršnoj listi prvenstva, dok drugi uvjet ovisi o broju slobodnih i useljivih stambenih jedinica u državnom vlasništvu (koji površinom odgovara obitelji) na tom području, odnosno osiguranim sredstvima u državnom proračunu za isporuku darovanog građevnog materijala. Po pravomoćnosti prvostupanjskog rješenja, ovisno o modelu stambenog zbrinjavanja, Središnji državni ured za obnovu i stambeno zbrinjavanje sukladno utvrđenom pravu u prvostupanjskom rješenju ili daje u najam državnu imovinu korisnicima navedenim na rješenju ili započinje s procesom isporuke građevnog materijala.- pojasnili su iz Ureda.

Na pitanje o tomu koje su kategorije žitelja Brodsko-posavske županije obuhvaćene ovom mjerom te koja je njezina svrha, iz Ureda su odgovorili sljedeće: „Zakonom o stambenom zbrinjavanju na potpomognutim područjima uređuju se kategorije korisnika koji mogu ostvariti pravo na stambeno zbrinjavanje, načini stambenog zbrinjavanja te uvjeti za ostvarivanje prava na stambeno zbrinjavanje, a cilj Zakona je poticanje povratka, ostanka i naseljavanja stanovništva na potpomognutim područjima i područjima koja se u smislu Zakona smatraju područjima posebne državne skrbi, što pridonosi demografskom i gospodarskom razvoju tih područja. Prava iz Zakona mogu ostvariti fizičke osobe koje prebivaju na područjima primjene Zakona ili se žele naseliti na područja primjene Zakona. Sukladno Zakonu o stambenom zbrinjavanju na potpomognutim područjima, pravo na stambeno zbrinjavanje na područjima primjene Zakona može ostvariti stranka i članovi njezine obitelji koji žive u zajedničkom kućanstvu pod uvjetom da u vlasništvu ili suvlasništvu nemaju drugu useljivu obiteljsku kuću ili stan odgovarajuće stambene površine na području Republike Hrvatske ili na području drugih država u kojima borave ili ako isti nisu prodali, darovali ili na bilo koji drugi način otuđili u zadnjih 15 godina prije podnošenja prijave na listu prvenstva odnosno pokretanja postupka po službenoj dužnosti, ili da nisu stekli pravni položaj zaštićenog najmoprimca na području Republike Hrvatske i nisu ostvarili odgovarajuće pravo na stambeno zbrinjavanje po nekom drugom propisu ili nisu ostvarili drugo srodno pravo na području država u kojima borave i u kojima su boravili."

Po završetku cijelog postupka, SBplus izvijestit će čitatelje o broju predanih i odobrenih zahtjeva za stambeno zbrinjavanje na području Brodsko-posavske županije, kao i usporedbu s ostalim dijelovima Lijepe Naše.

Broj komentara: 0

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava

Komentari članaka objavljuju se u realnom vremenu. SBplus.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani.

Ostali članci u rubrici
SBplus.hr, Slavonski Brod : Županija osniva Centar za upravljanje rizicima od katastrofa

Odobrena im bespovratna sredstva

Županija osniva Centar za upravljanje rizicima od katastrofa

22.7.2020. | 14:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Kako će Županija ove godine pomoći lovcima?

Četiri opravdana troška

Kako će Županija ove godine pomoći lovcima?

21.7.2020. | 16:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Deset godina kasnije - od Centra i dalje imamo samo sliku

Za prvi korak trebalo im desetljeće

Deset godina kasnije - od Centra i dalje imamo samo sliku

18.7.2020. | 11:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Izgradnja novog dijela brodske pedijatrije u završnoj fazi

Velika stvar o kojoj se (pre)malo priča

Izgradnja novog dijela brodske pedijatrije u završnoj fazi

18.7.2020. | 9:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Objavili sve donacije i sponzorstva za proteklih pola godine

Županija nastavlja s transparentnošću

Objavili sve donacije i sponzorstva za proteklih pola godine

14.7.2020. | 17:15
SBplus.hr, Slavonski Brod : Za 8 mjeseci, pogled s ovog mjesta bit će potpuno drugačiji

'Najisplativije' energetske obnove

Za 8 mjeseci, pogled s ovog mjesta bit će potpuno drugačiji

24.6.2020. | 12:15
SBplus.hr, Slavonski Brod : Brođani će 'saznati' ono što već odavno znaju

Iz zaključka županijskog Upravnog odjela

Brođani će 'saznati' ono što već odavno znaju

10.6.2020. | 13:20
SBplus.hr, Slavonski Brod : Odlagalište će do kraja godine biti sanirano?

HSS traži i zatvaranje

Odlagalište će do kraja godine biti sanirano?

29.5.2020. | 12:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Valentina četiri 'Da li vas je stid?' upućena županu

Još malo o Sveučilištu

Valentina četiri 'Da li vas je stid?' upućena županu

28.5.2020. | 14:20
SBplus.hr, Slavonski Brod : Nastavljeni pojedini projekti energetskih obnova

Iako je većina planiranog stopirana

Nastavljeni pojedini projekti energetskih obnova

27.4.2020. | 13:10
SBplus.hr, Slavonski Brod : Županija trenira strogoću nad građanima, a ne nad Dusparom

Revnosno provode suspektnu odluku

Županija trenira strogoću nad građanima, a ne nad Dusparom

24.4.2020. | 21:05
SBplus.hr, Slavonski Brod : Čime je Robert prije tridesete zaslužio priznanje Županije?

Mladi pilot iz Slavonskog Broda

Čime je Robert prije tridesete zaslužio priznanje Županije?

22.4.2020. | 21:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : I županijski skupštinari glasovat će e-porukama

Nakon gradskih vijećnika

I županijski skupštinari glasovat će e-porukama

22.4.2020. | 19:30
SBplus.hr, Slavonski Brod : Župan zabranio nova zapošljavanja i sve nepotrebne dotacije

17 točaka za financijsko preživljavanje

Župan zabranio nova zapošljavanja i sve nepotrebne dotacije

22.4.2020. | 16:30
SBplus.hr, Slavonski Brod : Županija za potpore medijima izdvojila 700 tisuća kuna

U ovogodišnjem Proračunu

Županija za potpore medijima izdvojila 700 tisuća kuna

19.4.2020. | 19:15
SBplus.hr, Slavonski Brod : Preostaje jedino obilaziti gradilišta

U 'korona doba'

Preostaje jedino obilaziti gradilišta

7.4.2020. | 16:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Policija brodsko-posavska strogo kontrolira propusnice

Za razliku od drugih

Policija brodsko-posavska strogo kontrolira propusnice

3.4.2020. | 0:01
SBplus.hr, Slavonski Brod : Objavljene liste prvenstva za stambeno zbrinjavanje

Za područje Brodsko-posavske županije

Objavljene liste prvenstva za stambeno zbrinjavanje

13.3.2020. | 21:00
SBplus.hr, Slavonski Brod :
SBplus.hr, Slavonski Brod :