Politika : Uprava/Samouprava

Objavljeno: 25.6.2019. u 14:00
Prikaza: 3538
|
Autor: Željka Gavranović

Županija se bori protiv zatvaranja škola

Što će se dogoditi sa školama koje nemaju dovoljno učenika?

Brodsko-posavska županija : Što će se dogoditi sa školama koje nemaju dovoljno učenika?Ilustracija(Foto: A.P./SBplus/arhiva)

Brodsko-posavska županija nastoji spriječiti zatvaranje škola koje imaju manje od 150 učenika, a takvih je na njezinu području dosta. Rješenje je zasad - 'ključ u bravu' ili, pak, otkazi ravnateljima i administrativnom osoblju manjih škola i njihovo spajanje u jednu cjelinu. Potonje bi ipak moglo očuvati tradiciju održavanja nastave u malim slavonskim školama, no tko god donese takve odluke postat će - nepopularan.

SLAVONSKI BROD - Manjak učenika u školama smještenim u manja mjesta Brodsko-posavske županije problem je koji postoji godinama. Osim iseljavanja, danas se i u tim dijelovima Hrvatske jednostavno rađa manje djece nego ranije. Dileme su za državu velike - slati učenike iz takvih mjesta u veće obližnje škole ili popraviti demografsku sliku upravo njihovim očuvanjem i razvojem.

Jedno je jasno, niti ministrica Blaženka Divjak koja se voli predstavljati kao beskompromisna kada su u pitanju nužne mjere i rezovi, nema hrabrosti biti ta koja će staviti ključeve u brave takvih odgojno-obrazovnih ustanova i time postati meta kritičara.

Nedavno smo 'zbrajali' osnovne škole Brodsko-posavske županije. Od trideset i pet njih, jedanaest je u Slavonskom Brodu, a tri u Novoj Gradiški. Gotovo svaka od preostale 21 'seoske škole' ima i barem jednu ili dvije područne zgrade odnosno škole u okolnim mjestima, na području iste općine u kojoj se nalaze i te takozvane matična škola. I dok se gradske škole još nekako uspijevaju popuniti učenicima te se polako prebacuju na jednosmjenski rad koji im dozvoljavaju manji broj učenika i razreda, te su manje škole i prije tri desetljeća imale iste probleme pa se, primjerice, u Poljancima devedesetih godina nastava odvijala paralelno u istoj učionici za učenike različitih razrednih odjela odnosno generacija, a prvašiće se upisivalo svake druge godine.

Čak 174 škole u cijeloj Hrvatskoj imaju manje od 150 učenika. Prema podatcima Upravnog odjela za obrazovanje, sport i kulturu Brodsko-posavske županije, na njihovu su području nadležnosti tri takve matične osnovne škole - u Dragaliću, Vrbovi i Slavonskom Šamcu. Granična je škola u Lužanima koja ima 159 učenika, a na području Županije je dosta i područnih škola poput one u Poljancima koje imaju do deset učenika. U školskoj godini 2018./2019. čak trinaest škola na području Županije nije upisalo niti jednog prvašića, ali su zato na području grada Slavonskog Broda upisana dva razreda više.

- Demografska je slika loša ne samo na području Brodsko-posavske županije, nego i cijele Hrvatske. Kako smo imali vrlo kratak rok da se očitujemo na predložene smjernice, slavonske su županije pa tako i Brodsko-posavska, proslijedile komentar da će postojeći prijedlog zasigurno dovesti do toga da se veliki broj, kako matičnih, tako i područnih škola, na našem području ugasi. Naš komentar je išao u smjeru da to ne smijemo dozvoliti, da se moramo boriti za naše škole jer bi njihovo gašenje značajno doprinijelo tome da se odlazak mladih iz Slavonije i dalje nastavi. Tvrdimo kako će to dodatno opustošiti naša sela. S obzirom na to da do danas nismo dobili konačne upute o tomu kako raditi mrežu na području Županije, držimo kako će se naše primjedbe uvažiti te neće doći do zatvaranja škola. - kazala je prošli tjedan Anica Vukašinović, pročelnica Upravnog odjela za obrazovanje, sport i kulturu Brodsko-posavske županije.

Jedan od mogućih rješenja problema sa strane Ministarstva je promjena statusa škola iz matičnih u područne kako bi se smanjio broj ravnatelja i drugog nenastavnog/administrativnog osoblja poput tajnika, računovođa i sličnih kadrova. Drugim riječima, u Brodsko-posavskoj županiji ne bi više postojalo 35 registriranih škola jer bi se neke od njih, 'na papiru'/po nazivu i administraciji, spojile u jednu ustanovu, dok bi se fizički i dalje održavala nastava u svim zgradama kao i dosad. Usporedbe radi, samo Općina Oprisavci i tamošnja osnovna škola ima šest područnih škola; PŠ Trnjanski Kuti, PŠ Poljanci, PŠ Svilaj, PŠ Prnjavor, PŠ Novi Grad, PŠ Kupina, no za nadziranje rada u svima njima, Ministarstvo plaća samo jednog ravnatelja i potrebno 'administrativno osoblje' koje obavlja poslove za sve te škole. Isto bi moglo biti primijenjeno i drugdje.

Tradicija malih škola diljem slavonije posebna je i dijelom bi svakako trebala biti očuvana, uz, dakako, racionalizaciju pojedinih troškova. Vrijedi li 'žrtvovati' neka radna mjesta kako bi djeca imala jednake uvjete obrazovanja, bez obzira na to žive li u ruralnoj ili gradskoj sredini, hoće li sve, ipak, ostati po starom ili je 'ključ u bravu' za neke škole neminovan - odgovorit će Ministarstvo.

Broj komentara: 26

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava
koliko

koliko

Komentirano: 27.6.2019. | 10:22

1

Zanimljivi su komentari na ovu temu.KLIMA kaže nije rentabilno ,a rentabilno je tolike novce davati na plače političara. 12345 za tvoju informaciju Donja vrba ove školske godine upisuje 3 djece u prvi razred , tako da ubuduče se raspitaj prije nego što nešto napišeš.I da roditelji i mještani se bune zbog OŠ u Ruščici jer svako selo treba imati školu od 1-4 razreda , a od 5-8 razreda ići iliti putovati u matičnu školu kao i do sada . Donjoj vrbi matična škola je IGK , a ne Vladimir Nazor , u tu školu idu od 1969god. ali ne sad ih treba prebaciti u školu u Ruščicu da bi se popunio broj učenika da može biti osmogodišnja. U IGK školi već postoji jednosmjenski rad tako da im i taj argument pada u vodu.Apravi razlog gašenja škole u Donjoj Vrbi je otkrio načelnik Vuleta na proslavi dana opčine. Sada zamislite kažu da nema djece dovoljno za školu od 1-4 razreda, a oni bi otvarali VRTIĆ!! u tom objektu koji bi bio u sastavu grada Sl. Broda. Pa eto ja bih preporučio takvim komentatorima kao ti da svoju djecu ili unuke dovedeš u VRTIĆ U DONJU VRBU. IVAN 1981 ja vidim da si ti odlučio sa svojom obitelji potražiti sreču u inozemstvu . Ja osobno ti želim svu sreću ovog svijeta , ali te zamoljavam da nas koji smo ostali i koji žele ostati ostaviš na miru sa svojim komentarima ,Ja osobno sam dragovoljac dom.rata nemam nikakve privilegije nisam u mirovini . Idem svaki dan raditi za plaču od 3650,00kn. kad se vratim s posla u firmi nastavljam kod kuće do 21 navečer da bim prehranio svoju obitelj . Djecu za sada ne zanimaju ni gradovi ni inozemstvo.Ali kako kažu ako nema škole do 4 razreda šta i oni imaju tražiti na selu. A ja samo želim da moja unučad ne budu udaljena 500 ili1000km.od mene kao što su tvoja od njihovih . Da i šta misliš kada bi svi kao i ti otišli sa obiteljima raditi u gradove ili inozemstvo , koliko bi ta sela imala stanovnika za 10 ili 20god. DRALE 22 kod nas trenutno ima od 1-4 razreda 16 učenika i 2 nastavnice koje predaju .Znači svaka po 8 učenika , ajmo sad malo različite matematike od tvoje 45/8=5,62 min. po učeniku . a 45/25=1,8min. po učeniku . Inače za tvoju informaciju iz takve škole gdje su po dva kombinrana razreda u zadnjih 10 god. 14 učenika je završilo fakultet. Tako da argumenata ima i s druge strane . U ovome svemu je pitanje da li država želi zadržati stanovništvo na selu ili ne , jer na kakve sve gluposti se troši navac ,sad baš nađu da štede na školama u selu . Jer eto baš če nas to izvuči iz krize!!!!
Votka_pijac

Votka_pijac

Komentirano: 26.6.2019. | 17:23

2

Da tako je najbolje ništa ne znati i za ništa ne odgovoriti kao vuleta a zna primati dvije plaće voziti vatrogasni auto 24 sata. Samo se nadam da vuletu više nećemo vidjeti kao načelnika jel za to sigurno nije. Na sastanku zbog škole je bio kao stol ništa ali ništa on nije rekao .
PatakKlis

PatakKlis

Komentirano: 26.6.2019. | 15:14

3

Nunc...za sve te probleme u opcini ,dugovanja ,rasprodaju , mito i korupciju , za skolu , za KUD G.Vrba koji je nekad postojao,danas ne , za sve to je kriv Niko Pavic!? Tako bar Vuleta svuda govori . On ne zna nista i nije kriv za nista .
PatakKlis

PatakKlis

Komentirano: 26.6.2019. | 15:11

4

drale22...pa upravo o tome i govorim da je problem . Nemam ja nista protiv maticne skole (u Ruscici) ali imam protiv da mi dijete ide pjesice tamo s tim da mora prijeci 2 brze ceste i jedan pruni prijelaz da bi doslo do skole . Ja jednostavno ne mogu vjerovati gdje mi imamo problem !? (u prijevozu djece) Ponavljam ,ako se ima za stotine drugi "gluposti" koje nisu neophodne onda se i za skolu MORAJU naci sredstva .
Nunc

Nunc

Komentirano: 26.6.2019. | 13:28

5

Na sastanku zbog škole u Donjoj Vrbi vuleta je samo blejio kao tele ni jednu rečenicu nije rekao samo nije to do mene,neznam ja ništa. Pa šta će nam takav načelnik općine kad samo bleji i gluposti priča.
grozni44

grozni44

Komentirano: 26.6.2019. | 10:56

6

Znam područne škole s 5 učenika a od ove jeseni 4. Učionica im je i kuhinja i dvorana i sl. i to u svega 30 kvadrata. Imaju i sanitarni čvor koji je negrijan. To je 21. stoljeće u HR. Par su kilometara udaljeni od matične škole koja ima nemjerljivo bolje uvjete. Pa vi sad vidite.
drale22

drale22

Komentirano: 26.6.2019. | 7:33

7

PatakKlis.. ja se nalazim u situaciji da ću za dvije godine morati voziti dijete u matičnu školu. Prijevoz škola ne može organizirati jer dok god u selu ima upisano i jedno dijete nema prijevoza.. pitanje, dali netko želi da mu dijete ide u razred gdje ima 9 učenika u 4 razreda? I sva 4 razreda su u istom prostoru, sa istom učiteljicom, u isto vrijeme.. ako podjelimo to po minutama ispada 45/4 = 11,25 minuta po razredu... znam 3 slučaja gdje će roditelji vozit djecu u druge škole, kojima ne pripadaju jer se prijevoz ne želi organizirat, ili ne smije.. a činjenica je da će za nekoliko godina sve te škole biti zatvorene..
Ivan1981

Ivan1981

Komentirano: 26.6.2019. | 6:17

8

Pa nisam ja zbrisano samo sto sam htio, nego zbog takvih kao ti jer se ne zele mijenjat. I dovode na vlast jedne teiste. Svijet se mjenja i prihvatite to ili cemo postati kod veca zabit. A daj mi nabrojiti ta sela na zapadu u kojoj to drzavi imaju skole sa par daka u razredu. Nemojte sad nabrajati selo a do drugog 50 km ili 100
veles

veles

Komentirano: 26.6.2019. | 0:12

9

Eh, najžešći su mi ovi što su zbrisali iz države, a prodaju nam muda pod bubrege.
PatakKlis

PatakKlis

Komentirano: 25.6.2019. | 23:11

10

Izgleda da postoje dva "zapada" . Ja sam trenutno na zapadu na privremenom radu i u siroj okolici na prste jedne ruke se mogu nabrojati sela sa manje od 1000 stanovnika a ti tvrdis da ne postoje i da su odavno propala !? Zanimljivo je to sto "pravdu" uvijek zele ispravljati oni kojih se ona ne tice . Svaka tebi cast ,ti si izabrao i tvoje je pravo da djecu skolujes gdje hoces ali pusti nas koji imamo djecu u takvim skolama u HR da se izborimo za nasu djecu.

Broj komentara: 26

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava
Prikaži sve komentare 123

Komentari članaka objavljuju se u realnom vremenu. SBplus.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani.

Ostali članci u rubrici
SBplus.hr, Slavonski Brod : Spriječeno nezakonito bodovanje onih koji žele u privatnike

U liječničkoj praksi

Spriječeno nezakonito bodovanje onih koji žele u privatnike

7.11.2019. | 21:00
Nadzorom zakonitosti Odluke donesene na sjednici Skupštine, utvrđeno je kako je potrebno iz nje u cijelosti izbaciti tri ključna članka koja bi utjecala na poslovnu sudbinu velikog broja slavonskobrodskih liječnika.
Nadzorom zakonitosti Odluke donesene na sjednici Skupštine, utvrđeno je kako je potrebno iz nje u cijelosti izbaciti tri ključna članka koja bi utjecala na poslovnu sudbinu velikog broja slavonskobrodskih liječnika.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Zdravstvo - glavna tema sjednice zakazane za ponedjeljak

Vijećnici će izglasati bitne odluke

Zdravstvo - glavna tema sjednice zakazane za ponedjeljak

31.10.2019. | 8:00
Na koji će način funkcionirati prelazak u privatnu praksu, ali i ostanak u prostorijama Doma zdravlja, gdje im je i sada radno mjesto; hoće li opće bolnice u Županiji dobiti status veteranskih bolnica te kako će i kada biti opremljena sala na brodskoj ginekologiji - samo su neka
Na koji će način funkcionirati prelazak u privatnu praksu, ali i ostanak u prostorijama Doma zdravlja, gdje im je i sada radno mjesto; hoće li opće bolnice u Županiji dobiti status veteranskih bolnica te kako će i kada biti opremljena sala na brodskoj ginekologiji - samo su neka
SBplus.hr, Slavonski Brod : Trideset godina borbe protiv vjetrenjača

Sustav je pobijedio malog čovjeka

Trideset godina borbe protiv vjetrenjača

29.10.2019. | 22:05
Slučajevi dokazivanja imovine, stari više od nekoliko desetljeća toliko su zamršeni da, naposljetku, oni umiješani u njih ni sami više ne znaju pojasniti i opravdati svoje zahtjeve. No, pitanje je isplati li se godinama boriti protiv sustava.
Slučajevi dokazivanja imovine, stari više od nekoliko desetljeća toliko su zamršeni da, naposljetku, oni umiješani u njih ni sami više ne znaju pojasniti i opravdati svoje zahtjeve. No, pitanje je isplati li se godinama boriti protiv sustava.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Županija će za kraj godine isplatiti dodatne potpore

Poduzetnicima i udrugama

Županija će za kraj godine isplatiti dodatne potpore

11.10.2019. | 10:20
Dodatne potpore i financijska sredstva Županije će prije završetka 2019. godine dodijeliti još nekim poduzetnicima i udrugama.
Dodatne potpore i financijska sredstva Županije će prije završetka 2019. godine dodijeliti još nekim poduzetnicima i udrugama.
SBplus.hr, Slavonski Brod : 'Kohezijska politika kao glavni alat regionalnog razvoja'

Danijel Marušić:

'Kohezijska politika kao glavni alat regionalnog razvoja'

8.10.2019. | 18:15
"Kao član hrvatske delegacije, ali i kao regionalni dužnosnik dajem potporu nastojanjima da se kohezijska politika i dalje zadrži kao glavni alat regionalnog razvoja. Kao župan pogranične županije razumijem ulogu kohezijske politike koja nadilazi granice Europske unije. Svjedoči
"Kao član hrvatske delegacije, ali i kao regionalni dužnosnik dajem potporu nastojanjima da se kohezijska politika i dalje zadrži kao glavni alat regionalnog razvoja. Kao župan pogranične županije razumijem ulogu kohezijske politike koja nadilazi granice Europske unije. Svjedoči
SBplus.hr, Slavonski Brod : Politika je kočila brži razvoj događaja

Zakotrljao se kotačić zvan 'Šagulje'

Politika je kočila brži razvoj događaja

1.10.2019. | 14:30
Regionalni centar za gospodarenje otpadom Šagulje na papiru postoji već gotovo cijelo desetljeće, a 'proraditi' bi trebao najranije 2023. Danas su dogovoreni poslovi izrade projektne dokumentacije.
Regionalni centar za gospodarenje otpadom Šagulje na papiru postoji već gotovo cijelo desetljeće, a 'proraditi' bi trebao najranije 2023. Danas su dogovoreni poslovi izrade projektne dokumentacije.
SBplus.hr, Slavonski Brod : U godinu dana odradili 26 tisuća intervencija

S trinaest vozila na raspolaganju

U godinu dana odradili 26 tisuća intervencija

27.9.2019. | 22:00
U proteklih su godinu dana imali čak 26 tisuća intervencija, od čega njih 11 tisuća na terenu i 15 tisuća u prostorijama Zavoda. Upućeno im je 22 tisuće poziva, a 'odradili' su i zbrinjavanje unesrećenih u ukupno 330 prometnih nesreća na području Brodsko-posavske županije.
U proteklih su godinu dana imali čak 26 tisuća intervencija, od čega njih 11 tisuća na terenu i 15 tisuća u prostorijama Zavoda. Upućeno im je 22 tisuće poziva, a 'odradili' su i zbrinjavanje unesrećenih u ukupno 330 prometnih nesreća na području Brodsko-posavske županije.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Slavonskobrodski liječnici danas konačno dobili odgovore

Bodovi će odlučiti tko će 'u privatnike'

Slavonskobrodski liječnici danas konačno dobili odgovore

23.9.2019. | 22:10
Mjesecima se nagađalo kolika će biti cijena zakupnine prostora za privatne ordinacije u slavonskobrodskom Domu zdravlja te tko će uopće dobiti priliku izaći izvan sustava i otvoriti vlastitu praksu. Današnje odluke vijećnika otkrile su kriterije i mogućnosti.
Mjesecima se nagađalo kolika će biti cijena zakupnine prostora za privatne ordinacije u slavonskobrodskom Domu zdravlja te tko će uopće dobiti priliku izaći izvan sustava i otvoriti vlastitu praksu. Današnje odluke vijećnika otkrile su kriterije i mogućnosti.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Za sufinanciranje prijevoza moraju dostaviti potvrdu

Studenti iz Brodsko-posavske županije

Za sufinanciranje prijevoza moraju dostaviti potvrdu

13.9.2019. | 20:30
Za sufinanciranje prijevoza potrebno je dostaviti potvrdu obrazovne ustanove o redovitom školovanju Upravnom odjelu za obrazovanje, šport i kulturu Brodsko-posavske županije. Evo do kada se studenti mogu prijaviti.
Za sufinanciranje prijevoza potrebno je dostaviti potvrdu obrazovne ustanove o redovitom školovanju Upravnom odjelu za obrazovanje, šport i kulturu Brodsko-posavske županije. Evo do kada se studenti mogu prijaviti.
SBplus.hr, Slavonski Brod : 'Želimo ravnomjerni regionalni razvoj Hrvatske'

Savjet za Slavoniju, Baranju i Srijem

'Želimo ravnomjerni regionalni razvoj Hrvatske'

4.9.2019. | 17:15
Cilj projekta je, istaknuo je premijer, "privlačenje ulaganja u slavonske županije, podizanja stope zaposlenosti, ulaganja u bolju komunalnu i prometnu infrastrukturu, kvalitetnije zdravstvene i socijalne usluge te veća kvaliteta života".
Cilj projekta je, istaknuo je premijer, "privlačenje ulaganja u slavonske županije, podizanja stope zaposlenosti, ulaganja u bolju komunalnu i prometnu infrastrukturu, kvalitetnije zdravstvene i socijalne usluge te veća kvaliteta života".
SBplus.hr, Slavonski Brod : 'Računamo da će 10 do 20% službenika pristati na otpremninu'

Nova odgovornost za župana Marušića

'Računamo da će 10 do 20% službenika pristati na otpremninu'

29.8.2019. | 20:30
Ured državne uprave spaja se sa županijskom upravom. Osim pojednostavljenja procedura za građane, značit će to i uštedu jer će dio službenika zauvijek napustiti svoje urede. Nadamo se, samo, da na njihova mjesta ne stižu novi kada od siječnja 2020. sve bude u rukama županijskih č
Ured državne uprave spaja se sa županijskom upravom. Osim pojednostavljenja procedura za građane, značit će to i uštedu jer će dio službenika zauvijek napustiti svoje urede. Nadamo se, samo, da na njihova mjesta ne stižu novi kada od siječnja 2020. sve bude u rukama županijskih č
SBplus.hr, Slavonski Brod : Županija ponovila poziv jer je ostalo još sredstava

Bepovratne potpore za aktivnosti

Županija ponovila poziv jer je ostalo još sredstava

23.8.2019. | 14:00
Ostalo je još neiskorištenih sredstava pa je Brodsko-posavska županija danas još jednom pozvala sve poduzetnike i obrtnike neka se jave na jedan od navedenih projekata i iskoriste mogućnost ostvarenja bespovratne županijske potpore za neku od svojih projektnih aktivnosti.
Ostalo je još neiskorištenih sredstava pa je Brodsko-posavska županija danas još jednom pozvala sve poduzetnike i obrtnike neka se jave na jedan od navedenih projekata i iskoriste mogućnost ostvarenja bespovratne županijske potpore za neku od svojih projektnih aktivnosti.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Budući njegovatelji sjeli u školske klupe

Počela izobrazba

Budući njegovatelji sjeli u školske klupe

23.8.2019. | 9:45
Cilj je osnažiti sudionike lokalnog tržišta za proaktivno sudjelovanje u stvaranju prilagođenih inovativnih projekata na lokalnom tržištu rada, razvijenih u skladu sa specifičnim potrebama lokalnog gospodarstva.
Cilj je osnažiti sudionike lokalnog tržišta za proaktivno sudjelovanje u stvaranju prilagođenih inovativnih projekata na lokalnom tržištu rada, razvijenih u skladu sa specifičnim potrebama lokalnog gospodarstva.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Kakva je sudbina liječnika koji žele napustiti Dom zdravlja?

SBplus saznaje

Kakva je sudbina liječnika koji žele napustiti Dom zdravlja?

7.8.2019. | 9:15
Liječnici koji su se odlučili na takav potez trenutno ovise o glasovanju županijskih vijećnika o dvjema odlukama.
Liječnici koji su se odlučili na takav potez trenutno ovise o glasovanju županijskih vijećnika o dvjema odlukama.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Samostalno upisivanje trebalo bi donijeti iskrenije odgovore

Najava novog popisa stanovništva

Samostalno upisivanje trebalo bi donijeti iskrenije odgovore

6.8.2019. | 11:00
Stanovništvo je u Republici Hrvatskoj popisano 1991., 2001. i 2011, godine, a na području današnje Hrvatske, prvi je popis proveden 1857. godine.
Stanovništvo je u Republici Hrvatskoj popisano 1991., 2001. i 2011, godine, a na području današnje Hrvatske, prvi je popis proveden 1857. godine.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Na što će poduzetnici potrošiti potpore Županije?

Iz odluka je vidljivo

Na što će poduzetnici potrošiti potpore Županije?

22.7.2019. | 10:00
Predstavljanje novom tržištu i kupovina skupih računalnih programa, neophodnih za poboljšanje poslovanja, ovogodišnji su razlozi dodjele sredstava iz županijskog proračuna.
Predstavljanje novom tržištu i kupovina skupih računalnih programa, neophodnih za poboljšanje poslovanja, ovogodišnji su razlozi dodjele sredstava iz županijskog proračuna.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Pozivom u Centar 112 zapravo se gubi vrijeme

Tko čuva Brodsko-posavsku županiju?

Pozivom u Centar 112 zapravo se gubi vrijeme

15.7.2019. | 19:00
Sadašnji sustav ne zadovoljava potrebe vatrogastva jer se gubi vrijeme na prosljeđivanje informacija, a koordinacija i zapovijedanje vrše se iz centra 112 gdje ne rade vatrogasci koji imaju iskustvo sa vatrogasnih intervencija.
Sadašnji sustav ne zadovoljava potrebe vatrogastva jer se gubi vrijeme na prosljeđivanje informacija, a koordinacija i zapovijedanje vrše se iz centra 112 gdje ne rade vatrogasci koji imaju iskustvo sa vatrogasnih intervencija.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Dvije susjedne zgrade istovremeno idu u obnovu

Potvrđena obnova škola

Dvije susjedne zgrade istovremeno idu u obnovu

15.7.2019. | 18:10
Brodsko-posavska županija će morati 'pokriti' razliku za obnovu dvije slavonskobrodske srednje škole, a to će riješiti zaduženjem kod Hrvatske Banke za obnovu i razvitak, u ukupnom iznosu nešto manjem od tri milijuna kuna.
Brodsko-posavska županija će morati 'pokriti' razliku za obnovu dvije slavonskobrodske srednje škole, a to će riješiti zaduženjem kod Hrvatske Banke za obnovu i razvitak, u ukupnom iznosu nešto manjem od tri milijuna kuna.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Nove cijene zakupa državnih poljoprivrednih zemljišta

Revalorizacija zakupnina i naknada

Nove cijene zakupa državnih poljoprivrednih zemljišta

13.7.2019. | 17:00
Primjenom novog Pravilnika naknade za koncesiju će se povećati, a one za dugogodišnji zakup smanjiti ili ostati približno iste.
Primjenom novog Pravilnika naknade za koncesiju će se povećati, a one za dugogodišnji zakup smanjiti ili ostati približno iste.
SBplus.hr, Slavonski Brod : 'Za Slavoniju i poljoprivredu sve su vlade loše radile'

Članovi Vijeća složili se:

'Za Slavoniju i poljoprivredu sve su vlade loše radile'

9.7.2019. | 13:30
'Povećanje uvoza u odnosu na prošlu godinu nije slučajno. U svom dvorištu imamo prehrambenog diva, rekao bih europskog lidera za proizvodnju pivarskog ječma, Slavoniju Slad. Bio sam na njihovim otvorenim danima. U njihovoj kooperantskoj mreži uvaženih poljoprivrednika najmanje je
'Povećanje uvoza u odnosu na prošlu godinu nije slučajno. U svom dvorištu imamo prehrambenog diva, rekao bih europskog lidera za proizvodnju pivarskog ječma, Slavoniju Slad. Bio sam na njihovim otvorenim danima. U njihovoj kooperantskoj mreži uvaženih poljoprivrednika najmanje je
SBplus.hr, Slavonski Brod :
SBplus.hr, Slavonski Brod :