Politika : Uprava/Samouprava

Objavljeno: 1.10.2019. u 14:30
Prikaza: 1612
|
Autor: Željka Gavranović

Zakotrljao se kotačić zvan 'Šagulje'

Politika je kočila brži razvoj događaja

Ž.G./SBplus
Foto: Ž.G./SBplus
 • Ž.G./SBplus
 • Ž.G./SBplus
 • Ž.G./SBplus
 • Ž.G./SBplus
 • Ž.G./SBplus
 • Ž.G./SBplus
 • Ž.G./SBplus
 • Ž.G./SBplus
 • Ž.G./SBplus
 • Ž.G./SBplus
 • Ž.G./SBplus
 • Ž.G./SBplus
 • Ž.G./SBplus
 • Ž.G./SBplus
 • Ž.G./SBplus
 • Ž.G./SBplus
 • Ž.G./SBplus
 • Ž.G./SBplus
 • Ž.G./SBplus
 • Ž.G./SBplus
 • Ž.G./SBplus

Regionalni centar za gospodarenje otpadom Šagulje na papiru postoji već gotovo cijelo desetljeće, a 'proraditi' bi trebao najranije 2023. Zašto je tomu tako - odgovorili su danas stručnjaci.

SLAVONSKI BROD - Dojam je šire javnosti kako se, u vezi Regionalnog centra za gospodarenje otpadom Šagulje, već gotovo cijelo desetljeće ništa ne radi, ali se posljednje dvije godine redovito potpisuju ugovori koji bi konačno trebali pokrenuti stvari.

Tako su i danas u zgradi županijske Uprave u Slavonskom Brodu, potpisani Ugovori za usluge izrade studijsko-projektne dokumentacije za potrebe provedbe izgradnje cjelovitog sustava gospodarenja komunalnim otpadom na području Brodsko-posavske, Požeško-slavonske i dijela Sisačko-moslavačke županije, a u svrhu financiranja sredstvima Europske unije.

- Proces gospodarenja otpadom u Republici Hrvatskoj izuzetno je zahtjevan i dugotrajan, zbog same političke nestabilnosti i donošenja svih nužnih zakonskih dokumenata za povlačenje EU sredstava. Javnosti izgleda kao da to jako dugo traje i kao da mi ništa ne radimo, da direktor prima plaću ni za što, ali moj rad unatrag pet godina vidljiv je sada. Realizacija aktivnosti nije ni do nas niti do županija, nego je bitna politička klima i stabilnost. Dvije smo godine bili stopirani od strane tadašnjeg ministra jer nisu bili usklađeni planovi gospodarenja otpadom, nisu bili doneseni na vrijeme te nisu bili usuglašeni s europskim direktivama. - odgovorio je Josip Grgić, direktor Centra koji je na čelo Uprave došao 2013. godine, naglasivši kako je svima cilj „ubrzati realizaciju projekta koji ionako predugo traje".

Dakle, ni dokumentacija još nije spremna, a da se sprema SBplus objavio je još krajem srpnja prošle godine, kada su, po završetku sjednice Savjeta Slavonije, Baranje i Srijema, župani gore navedenih županija,Danijel Marušić i Alojz Tomašević zajedno sa Josipom Grgićem, sudjelovali na potpisivanju Ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava.

Taj je ugovor bio 'težak' 15 milijuna kuna, od čega je 12.750.000,00 kuna stiglo iz europskih sredstava, a 750.000,00 osigurao Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost. Javni poziv Ministarstva regionalnog razvoja donio je Centru milijun i 200 tisuća kuna. Inače, cijeli je Projekt Šagulja vrijedan 130 milijuna kuna i bit će jedna od najvećih investicija u Brodsko-posavskoj Županiji. 

Predstavnici sve tri županije koje će 'pokrivati' Centar, danas su iskazali zadovoljstvo i istaknuli potencijalne nedoumice i probleme.

- Strateški je ovo projekt ne samo Brodsko-posavske, nego i Požeško-slavonske te Sisačko-moslavačke županije. Vrijednost danas potpisanih ugovora je 7,7 milijuna kuna, a cjelokupan projekt je vrijedan oko dvjesto milijuna kuna. Centar bi trebao profunkcionirati 2023., odnosno, 2024. godine. Mislim da će time sve tri županije dobiti moderan sustav gospodarenja otpadom. - poručio je župan Brodsko-posavske županije, Danijel Marušić.

- Naša istočna Općina Čaglin trenutno nije obuhvaćena, ali ćemo to pokušati naknadno dogovoriti s Centrom. Zgodno je reći kako nam je interes puno noćenja, puno objekata i projekata pa mislim da ovakav razvoj s rješavanjem otpada, ide u prilog svima nama, naročito onima koji se žele baviti turizmom. - poručio je Željko Jakopović, zamjenik župana Požeško-slavonske županije.

- Nemamo nijedan Centar u našoj županiji, prema državnom planu. Međutim, svi elementi su pokazali da će to dobro funkcionirati u suradnji s drugim županijama. Ovdje se pokazalo kako politika, kad ima zajednički sluh, može brzo reagirati. Naravno, odabrali smo i pravo upravljačko tijelo, našeg direktora, koji vodi cijeli ovaj postupak. Žitelje moje županije najviše interesira cijena odvoza tog otpada. Velike su udaljenosti od Centra do zadnje lokacije u našoj Županiji, veće su od 150 kilometara. - kazao je Ivo Žinić, župan Sisačko-moslavačke županije.

Pojašnjenje o tomu zašto sve toliko dugo traje stiglo je iz Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost. 

- Tehnologije se mijenjaju pa se za svaki centar posebno definira odabrana tehnologija kroz Studiju izvodljivosti. Tehnologije koje su na tržištu bile početkom ovog projekta, nisu iste kao danas. No, svaka od njih mora biti opravdana studijskom cross-benefit analizom. Ovi su procesi dugogodišnji i u drugim europskim zemljama. Od početka projektiranja do krajnje uporabne dozvole, primjerice, za ovakav centar u Ljubljani, trebalo je jedanaest godina. Dakle, po tome nismo izuzetak. Procedure su takve i EU te JASPERS stručnjaci sve prate. Imat ćemo, u konačnici, jedanaest centara, od kojih dva već rade, a dva su u izgradnji.- izjavila je danas Maja Feketić iz Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

Tri konzorcija koja čine predstavnici različitih hrvatskih tvrtki, sudjelovat će u izradi projektne dokumentacije.

- Projektna studijska dokumentacija jedan je od najbitnijih koraka u realizaciji ovakvih projekata. Skupili smo jedan respektabilan konzorcij kojeg čine članovi domaćih tvrtki i stručnjaka koji će to realizirati u roku, ali i kvalitetno, kako Hrvatska ne bi došla u probleme s otpadom. Nadamo se da će sad sve biti u redu, ugovor je konačno potpisan i već sutra možemo krenuti na posao.- kazao je u ime svih subjekata s kojima je danas potpisan ugovor, Nevenko Hladki, direktor Odjela za projektiranje tvrtke Ekonerg.

Preko 400 tisuća stanovnika koristit će usluge Centra. Tamo će se obrađivati samo ostatni dio otpada, a jedinice lokalne samouprave dužni su smanjiti količinu otpada sortiranjem za pedeset posto.

- Županija će maksimalno financirati dva posto. Obuhvaćene su plaće djelatnika i režijski troškovi kako bi bio rasterećen proračun. Tri konzorcija odradit će posao projektne dokumentacije. Nakon dovršetka dokumentacije, slijedi natječaj za izgradnju Centra. - dodao je Grgić.

Prema najoptimističnijim najavama, Centar bi s radom trebao krenuti do 2023. godine. Bit će to trinaesta godina otkad je Županijska skupština na 11. sjednici, održanoj dalekog 23. studenog 2010. godine, donijela Odluku o osnivanju trgovačkog društva. Županija je bila jedini osnivač i vlasnik društva, a otad su članice postale i Požeško-slavonska te Sisačko-moslavačka županija.

Broj komentara: 5

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava
domobran

domobran

Komentirano: 2.10.2019. | 21:19

1

Pet godina planiranja pa još pet dokumentiranja....
pista

pista

Komentirano: 2.10.2019. | 14:44

2

GADE MI SE TAKVI TIPOVI.ISTOVREMENO NASTAVNICI I MEDICINSKE SESTRE NA MINIMALCU.
Tetrapak

Tetrapak

Komentirano: 2.10.2019. | 9:41

3

Zbog ovakvih ljudi odlaze van , ovo normalan kad pogleda upita se di diže obitelj.
XSIZE

XSIZE

Komentirano: 2.10.2019. | 7:09

4

"Realizacija aktivnosti nije ni do nas niti do županija, nego je bitna politička klima i stabilnost." Daj me nemoj, od 2013.g. molim podatak koliko je nova stiglo, koliko dopisa je napisano a koliki su troškovi? Zar ga nije sram baš ni malo? U 6, evo skoro i 7 godina, oni tek sad rade studiju i projektu dokumentaciju??? WTF?
ivicaizperkovaca

ivicaizperkovaca

Komentirano: 1.10.2019. | 19:04

5

Grgić tipičan primjer uhljeba.Svaki mjesec uzme preko 10000 kuna plus dnevnice i putni troškovi.Besplatni poslovni gableci i ostale privilegije.ZA ŠTO ?????.

Broj komentara: 5

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava

Komentari članaka objavljuju se u realnom vremenu. SBplus.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani.

Ostali članci u rubrici
SBplus.hr, Slavonski Brod : Županija će za kraj godine isplatiti dodatne potpore

Poduzetnicima i udrugama

Županija će za kraj godine isplatiti dodatne potpore

11.10.2019. | 10:20
Dodatne potpore i financijska sredstva Županije će prije završetka 2019. godine dodijeliti još nekim poduzetnicima i udrugama.
Dodatne potpore i financijska sredstva Županije će prije završetka 2019. godine dodijeliti još nekim poduzetnicima i udrugama.
SBplus.hr, Slavonski Brod : 'Kohezijska politika kao glavni alat regionalnog razvoja'

Danijel Marušić:

'Kohezijska politika kao glavni alat regionalnog razvoja'

8.10.2019. | 18:15
"Kao član hrvatske delegacije, ali i kao regionalni dužnosnik dajem potporu nastojanjima da se kohezijska politika i dalje zadrži kao glavni alat regionalnog razvoja. Kao župan pogranične županije razumijem ulogu kohezijske politike koja nadilazi granice Europske unije. Svjedoči
"Kao član hrvatske delegacije, ali i kao regionalni dužnosnik dajem potporu nastojanjima da se kohezijska politika i dalje zadrži kao glavni alat regionalnog razvoja. Kao župan pogranične županije razumijem ulogu kohezijske politike koja nadilazi granice Europske unije. Svjedoči
SBplus.hr, Slavonski Brod : U godinu dana odradili 26 tisuća intervencija

S trinaest vozila na raspolaganju

U godinu dana odradili 26 tisuća intervencija

27.9.2019. | 22:00
U proteklih su godinu dana imali čak 26 tisuća intervencija, od čega njih 11 tisuća na terenu i 15 tisuća u prostorijama Zavoda. Upućeno im je 22 tisuće poziva, a 'odradili' su i zbrinjavanje unesrećenih u ukupno 330 prometnih nesreća na području Brodsko-posavske županije.
U proteklih su godinu dana imali čak 26 tisuća intervencija, od čega njih 11 tisuća na terenu i 15 tisuća u prostorijama Zavoda. Upućeno im je 22 tisuće poziva, a 'odradili' su i zbrinjavanje unesrećenih u ukupno 330 prometnih nesreća na području Brodsko-posavske županije.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Slavonskobrodski liječnici danas konačno dobili odgovore

Bodovi će odlučiti tko će 'u privatnike'

Slavonskobrodski liječnici danas konačno dobili odgovore

23.9.2019. | 22:10
Mjesecima se nagađalo kolika će biti cijena zakupnine prostora za privatne ordinacije u slavonskobrodskom Domu zdravlja te tko će uopće dobiti priliku izaći izvan sustava i otvoriti vlastitu praksu. Današnje odluke vijećnika otkrile su kriterije i mogućnosti.
Mjesecima se nagađalo kolika će biti cijena zakupnine prostora za privatne ordinacije u slavonskobrodskom Domu zdravlja te tko će uopće dobiti priliku izaći izvan sustava i otvoriti vlastitu praksu. Današnje odluke vijećnika otkrile su kriterije i mogućnosti.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Za sufinanciranje prijevoza moraju dostaviti potvrdu

Studenti iz Brodsko-posavske županije

Za sufinanciranje prijevoza moraju dostaviti potvrdu

13.9.2019. | 20:30
Za sufinanciranje prijevoza potrebno je dostaviti potvrdu obrazovne ustanove o redovitom školovanju Upravnom odjelu za obrazovanje, šport i kulturu Brodsko-posavske županije. Evo do kada se studenti mogu prijaviti.
Za sufinanciranje prijevoza potrebno je dostaviti potvrdu obrazovne ustanove o redovitom školovanju Upravnom odjelu za obrazovanje, šport i kulturu Brodsko-posavske županije. Evo do kada se studenti mogu prijaviti.
SBplus.hr, Slavonski Brod : 'Želimo ravnomjerni regionalni razvoj Hrvatske'

Savjet za Slavoniju, Baranju i Srijem

'Želimo ravnomjerni regionalni razvoj Hrvatske'

4.9.2019. | 17:15
Cilj projekta je, istaknuo je premijer, "privlačenje ulaganja u slavonske županije, podizanja stope zaposlenosti, ulaganja u bolju komunalnu i prometnu infrastrukturu, kvalitetnije zdravstvene i socijalne usluge te veća kvaliteta života".
Cilj projekta je, istaknuo je premijer, "privlačenje ulaganja u slavonske županije, podizanja stope zaposlenosti, ulaganja u bolju komunalnu i prometnu infrastrukturu, kvalitetnije zdravstvene i socijalne usluge te veća kvaliteta života".
SBplus.hr, Slavonski Brod : 'Računamo da će 10 do 20% službenika pristati na otpremninu'

Nova odgovornost za župana Marušića

'Računamo da će 10 do 20% službenika pristati na otpremninu'

29.8.2019. | 20:30
Ured državne uprave spaja se sa županijskom upravom. Osim pojednostavljenja procedura za građane, značit će to i uštedu jer će dio službenika zauvijek napustiti svoje urede. Nadamo se, samo, da na njihova mjesta ne stižu novi kada od siječnja 2020. sve bude u rukama županijskih č
Ured državne uprave spaja se sa županijskom upravom. Osim pojednostavljenja procedura za građane, značit će to i uštedu jer će dio službenika zauvijek napustiti svoje urede. Nadamo se, samo, da na njihova mjesta ne stižu novi kada od siječnja 2020. sve bude u rukama županijskih č
SBplus.hr, Slavonski Brod : Županija ponovila poziv jer je ostalo još sredstava

Bepovratne potpore za aktivnosti

Županija ponovila poziv jer je ostalo još sredstava

23.8.2019. | 14:00
Ostalo je još neiskorištenih sredstava pa je Brodsko-posavska županija danas još jednom pozvala sve poduzetnike i obrtnike neka se jave na jedan od navedenih projekata i iskoriste mogućnost ostvarenja bespovratne županijske potpore za neku od svojih projektnih aktivnosti.
Ostalo je još neiskorištenih sredstava pa je Brodsko-posavska županija danas još jednom pozvala sve poduzetnike i obrtnike neka se jave na jedan od navedenih projekata i iskoriste mogućnost ostvarenja bespovratne županijske potpore za neku od svojih projektnih aktivnosti.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Budući njegovatelji sjeli u školske klupe

Počela izobrazba

Budući njegovatelji sjeli u školske klupe

23.8.2019. | 9:45
Cilj je osnažiti sudionike lokalnog tržišta za proaktivno sudjelovanje u stvaranju prilagođenih inovativnih projekata na lokalnom tržištu rada, razvijenih u skladu sa specifičnim potrebama lokalnog gospodarstva.
Cilj je osnažiti sudionike lokalnog tržišta za proaktivno sudjelovanje u stvaranju prilagođenih inovativnih projekata na lokalnom tržištu rada, razvijenih u skladu sa specifičnim potrebama lokalnog gospodarstva.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Kakva je sudbina liječnika koji žele napustiti Dom zdravlja?

SBplus saznaje

Kakva je sudbina liječnika koji žele napustiti Dom zdravlja?

7.8.2019. | 9:15
Liječnici koji su se odlučili na takav potez trenutno ovise o glasovanju županijskih vijećnika o dvjema odlukama.
Liječnici koji su se odlučili na takav potez trenutno ovise o glasovanju županijskih vijećnika o dvjema odlukama.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Samostalno upisivanje trebalo bi donijeti iskrenije odgovore

Najava novog popisa stanovništva

Samostalno upisivanje trebalo bi donijeti iskrenije odgovore

6.8.2019. | 11:00
Stanovništvo je u Republici Hrvatskoj popisano 1991., 2001. i 2011, godine, a na području današnje Hrvatske, prvi je popis proveden 1857. godine.
Stanovništvo je u Republici Hrvatskoj popisano 1991., 2001. i 2011, godine, a na području današnje Hrvatske, prvi je popis proveden 1857. godine.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Na što će poduzetnici potrošiti potpore Županije?

Iz odluka je vidljivo

Na što će poduzetnici potrošiti potpore Županije?

22.7.2019. | 10:00
Predstavljanje novom tržištu i kupovina skupih računalnih programa, neophodnih za poboljšanje poslovanja, ovogodišnji su razlozi dodjele sredstava iz županijskog proračuna.
Predstavljanje novom tržištu i kupovina skupih računalnih programa, neophodnih za poboljšanje poslovanja, ovogodišnji su razlozi dodjele sredstava iz županijskog proračuna.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Pozivom u Centar 112 zapravo se gubi vrijeme

Tko čuva Brodsko-posavsku županiju?

Pozivom u Centar 112 zapravo se gubi vrijeme

15.7.2019. | 19:00
Sadašnji sustav ne zadovoljava potrebe vatrogastva jer se gubi vrijeme na prosljeđivanje informacija, a koordinacija i zapovijedanje vrše se iz centra 112 gdje ne rade vatrogasci koji imaju iskustvo sa vatrogasnih intervencija.
Sadašnji sustav ne zadovoljava potrebe vatrogastva jer se gubi vrijeme na prosljeđivanje informacija, a koordinacija i zapovijedanje vrše se iz centra 112 gdje ne rade vatrogasci koji imaju iskustvo sa vatrogasnih intervencija.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Dvije susjedne zgrade istovremeno idu u obnovu

Potvrđena obnova škola

Dvije susjedne zgrade istovremeno idu u obnovu

15.7.2019. | 18:10
Brodsko-posavska županija će morati 'pokriti' razliku za obnovu dvije slavonskobrodske srednje škole, a to će riješiti zaduženjem kod Hrvatske Banke za obnovu i razvitak, u ukupnom iznosu nešto manjem od tri milijuna kuna.
Brodsko-posavska županija će morati 'pokriti' razliku za obnovu dvije slavonskobrodske srednje škole, a to će riješiti zaduženjem kod Hrvatske Banke za obnovu i razvitak, u ukupnom iznosu nešto manjem od tri milijuna kuna.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Nove cijene zakupa državnih poljoprivrednih zemljišta

Revalorizacija zakupnina i naknada

Nove cijene zakupa državnih poljoprivrednih zemljišta

13.7.2019. | 17:00
Primjenom novog Pravilnika naknade za koncesiju će se povećati, a one za dugogodišnji zakup smanjiti ili ostati približno iste.
Primjenom novog Pravilnika naknade za koncesiju će se povećati, a one za dugogodišnji zakup smanjiti ili ostati približno iste.
SBplus.hr, Slavonski Brod : 'Za Slavoniju i poljoprivredu sve su vlade loše radile'

Članovi Vijeća složili se:

'Za Slavoniju i poljoprivredu sve su vlade loše radile'

9.7.2019. | 13:30
'Povećanje uvoza u odnosu na prošlu godinu nije slučajno. U svom dvorištu imamo prehrambenog diva, rekao bih europskog lidera za proizvodnju pivarskog ječma, Slavoniju Slad. Bio sam na njihovim otvorenim danima. U njihovoj kooperantskoj mreži uvaženih poljoprivrednika najmanje je
'Povećanje uvoza u odnosu na prošlu godinu nije slučajno. U svom dvorištu imamo prehrambenog diva, rekao bih europskog lidera za proizvodnju pivarskog ječma, Slavoniju Slad. Bio sam na njihovim otvorenim danima. U njihovoj kooperantskoj mreži uvaženih poljoprivrednika najmanje je
SBplus.hr, Slavonski Brod : Za novac nikada nije kasno. On je uvijek dobrodošao.

Osigurana sredstva od gotovo 1 mil kn

Za novac nikada nije kasno. On je uvijek dobrodošao.

4.7.2019. | 13:20
Između ostalog, novčanim sredstvima u iznosu od 13 tisuća kuna djeci iz Kuće sretnih ciglica bit će omogućena sva potrebna sportska oprema i rekviziti, a s njima će raditi treneri koji iza sebe imaju diplome koje ih čine adekvatnim i kompetentnim osobama za rad s djecom. Košarkaš
Između ostalog, novčanim sredstvima u iznosu od 13 tisuća kuna djeci iz Kuće sretnih ciglica bit će omogućena sva potrebna sportska oprema i rekviziti, a s njima će raditi treneri koji iza sebe imaju diplome koje ih čine adekvatnim i kompetentnim osobama za rad s djecom. Košarkaš
SBplus.hr, Slavonski Brod : Svrstavaju li Slavoniju i dalje u razvijeni sjever Hrvatske?

Na promjene bismo mogli dodatno čekati

Svrstavaju li Slavoniju i dalje u razvijeni sjever Hrvatske?

27.6.2019. | 10:00
Iako su najavljene promjene te ispravljanje nepravde, Slavonija bi još godinama mogla 'plaćati' jer je u prijašnjoj klasifikaciji svrstavana u razvijeni dio sjeverne Hrvatske. Time su već dosad izgubljeni milijuni.
Iako su najavljene promjene te ispravljanje nepravde, Slavonija bi još godinama mogla 'plaćati' jer je u prijašnjoj klasifikaciji svrstavana u razvijeni dio sjeverne Hrvatske. Time su već dosad izgubljeni milijuni.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Što će se dogoditi sa školama koje nemaju dovoljno učenika?

Županija se bori protiv zatvaranja škola

Što će se dogoditi sa školama koje nemaju dovoljno učenika?

25.6.2019. | 14:00
Brodsko-posavska županija nastoji spriječiti zatvaranje škola koje imaju manje od 150 učenika, a takvih je na njezinu području dosta. Rješenje je zasad - 'ključ u bravu' ili, pak, otkazi ravnateljima i administrativnom osoblju manjih škola i njihovo spajanje u jednu cjelinu. Poto
Brodsko-posavska županija nastoji spriječiti zatvaranje škola koje imaju manje od 150 učenika, a takvih je na njezinu području dosta. Rješenje je zasad - 'ključ u bravu' ili, pak, otkazi ravnateljima i administrativnom osoblju manjih škola i njihovo spajanje u jednu cjelinu. Poto
SBplus.hr, Slavonski Brod : Čestitke građanima i žiteljima Županije

Državni praznik

Čestitke građanima i žiteljima Županije

22.6.2019. | 7:00
Gradonačelnik Mirko Duspara, župan Danijel Marušić i predsjednik Županijske skupštine Pero Ćosić, čestitali su putem službenih internetskih stranica Grada Slavonskog Broda i Brodsko-posavske županije svim građanima i žiteljima današnji državni praznik, Dan antifašističke borbe. U
Gradonačelnik Mirko Duspara, župan Danijel Marušić i predsjednik Županijske skupštine Pero Ćosić, čestitali su putem službenih internetskih stranica Grada Slavonskog Broda i Brodsko-posavske županije svim građanima i žiteljima današnji državni praznik, Dan antifašističke borbe. U