Politika : Uprava/Samouprava

Objavljeno: 3.4.2020. u 0:01
Prikaza: 7549
|
Autor: D.Z./SBplus

Za razliku od drugih

Policija brodsko-posavska strogo kontrolira propusnice

Brodsko-posavska županija : Policija brodsko-posavska strogo kontrolira propusniceKontrolne policijske točke, 02.04.2020.- Staro Topolje, Gornja Vrba, Slobodnica, Bilice(Foto: D.Z./SBplus)

Iz našeg iskustva zaključujemo kako je policija policijske uprave Brodsko-posavske - na kontroli "napuštanja mjesta prebivališta i stalnog boravka" - puno angažiranija nego što je to slučaj u Osječko-baranjskoj i Požeško-slavonskoj županiji.

SLAVONSKI BROD – Stožer civilne zaštite Republike Hrvatske, 23. ožujka 2020. godine, donio je  Odluku o zabrani napuštanja mjesta prebivališta i stalnog boravka u RH. U toj odluci stoji kako na "pojedinim područjima postoji znatno povećani rizik od prijenosa koronavirusa, a kako bi se smanjila mogućnost daljnjeg širenja bolesti, zabranjuje se napuštanje mjesta prebivališta i stalnog boravka". 

Zabrana iz navedene odluke ne odnosi se na:

  • promet i kretanje nužno za opskrbu navedenih područja,
  • dnevne migracije zaposlenih u službama bitnim za pružanje zdravstvene i veterinarske zaštite, dostavu lijekova i sanitetskog materijala,
  • održavanje komunalne djelatnosti, vodoopskrbe i odvodnje, opskrbe plinom i strujom, zaštitarske službe,
  • izvješćivanje javnosti,
  • stanovnike koji zahtijevaju hitnu medicinsku skrb,         
  • iz vitalnih obiteljskih razloga, poput pružanja skrbi djeci i starijim osobama ili kupnje hrane i osnovnih potrepština
  • putovanja na posao i s posla, ako je obavljanje posla neophodno i ne može se obaviti od kuće,
  • žurne i operativne službe koje sudjeluju u sprječavanju širenja bolesti COVID-19. 
Prilikom ulaska i izlaska s područja prebivališta i stalnog boravka moraju se poštovati mjere socijalnog distanciranja, nezadržavanja na javnim prostorima te je potrebno posjedovati valjanu propusnicu.

Prilikom ulaska i izlaska s područja prebivališta i stalnog boravka moraju se poštovati mjere socijalnog distanciranja, nezadržavanja na javnim prostorima te je potrebno posjedovati valjanu propusnicu.

Propusnice za ulazak i izlazak s područja prebivališta ili stalnog boravišta izdaju, ovjeravaju i potpisuju odgovorne osobe u pravnoj osobi, izabrani liječnik obiteljske medicine i nadležni stožer civilne zaštite. 

Sukladno navedenome, od 24. ožujka ove godine, Ministarstvo unutarnjih poslova, preko svojih policijskih uprava, kontrolira poštivanje propisanih mjera, ponajviše pridržavanje mjera kroz kontrolu prometa. Policija svakodnevno na kontrolnim punktovima, uglavnom na teritorijalnoj granici županija i gradova, zaustavlja motorna vozila provjeravajući posjeduju li građani propusnice za putovanje.  

Kako policija kontrolira zabranu napuštanja mjesta prebivališta i stalnog boravka?

Kako to funkcionira u praksi, uvjerili smo se tijekom jučerašnjeg putovanja, od 10.30 do 13.30, na relaciji Đakovo-Slavonski Brod-Požega, kroz tri županije (Osječko-baranjsku OBŽ, Brodsko-posavsku BPŽ i Požeško-slavonsku PSŽ). 

Naime, od Đakova do Slavonskog Broda, naše vozilo policija je zaustavila dva puta i to u Starom Topolju (općina Donji Andrijevci; BPŽ) te 50-ak metara prije ulaza u Slavonski Brod (općina Gornja Vrba; BPŽ). 

Od Slavonskog Broda do Požege, zaustavljeni smo na Zapadnoj veznoj cesti, prije skretanja za Slobodnicu (općina Sibinj; BPŽ) te na izlasku iz naselja Bilice (grad Pleternica; PSŽ), točnije kod ceste koja vodi za Grgureviće i Ravan (općina Sibinj; BPŽ).

U povratku iz Požege prema Đakovu policija je i dalje bila na kontrolnim punktovima u mjestu Bilice, u Slobodnici (kod benziske crpke Crodux), na izlazu iz Slavonskog Broda (iza trgovačkog centra Supernova), zatim u Bukovlju i Starom Topolju.

Iz našeg iskustva zaključujemo kako je policija policijske uprave Brodsko-posavske - na kontroli "napuštanja mjesta prebivališta i stalnog boravka" - puno angažiranija nego što je to slučaj u Osječko-baranjskoj i Požeško-slavonskoj županiji. Na takav zaključak navodi i podatak kako je naše vozilo, koje se kretalo pravcem Đakovo-Slavonski Brod-Požega, bilo tri puta zaustavljeno na području nadležnosti PU Brodsko-posavske, jednom na teritoriju koji kontrolira PU Požeško-slavonska, a niti jednom na području pod nadzorom PU Osječko-baranjske (na državnoj cesti od Đakova do Vrpolja).

Svaka od navedene tri policijske uprave ima svoje specifičnosti i probleme, od broja stanovnika, veličine teritorija koji pokriva, do obveze pokrivanja graničnih prijelaza i problema sa manjkom policijskih službenika, zbog toga, ovo nije istraživanje učinkovitosti pojedinih policijskih uprava, već obično zapažanje dijela njihovih dnevnih aktivnosti.

Kad su brojčani pokazatelji u pitanju, prije tri dana, na redovnoj tiskovnoj konferenciji Stožera civilne zaštite BPŽ, Antun Valić, naćelnik PU Brodsko-posavske, rekao je kako je tijekom kontrole mjere zabrane napuštanja prebivališta, u 24 sata, nadzirano 5.063 vozila i 6.118 vozača i putnika. Tom prigodom je otkriveno kako su tri osobe kršile mjeru samoizolacije, a 22 osobe su bile bez propusnice. 

Unatoč svemu, ostaje činjenica da je, od Đakova do Požege, naše vozilo zaustavljeno četiri puta, od toga tri puta u Brodsko-posavskoj županiji i jednom u Požeško-slavonskoj županiji, pa je opravdano reći kako PU Brodsko-posavska predanije od drugih kontrolira zabranu napuštanja mjesta prebivališta i stalnog boravka građana. 

Broj komentara: 4

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava
profesor

profesor

Komentirano: 3.4.2020. | 16:11

1

Kazna je 30 tisuća kuna ako nekoga bez propusnice pronađu u drugom gradu ili općini. Nisam siguran da bi nekome, samo iz razloga što navodno nema policijske kontrole na granici Osječko-baranjske županije, moglo pasti na pamet da recimo iz Vrpolja ode u Đakovo bez propusnice i sa SB tablicama provoza se Đakovom... Fizički niti ne treba policija, imaju oni svoje nadzorne kamere, a i postoji 30 tisuća razloga da se takva ludost ne pokušava.
leteci_holandez

leteci_holandez

Komentirano: 3.4.2020. | 13:29

2

A kako si ti to vidio ako nisi i sam bio tamo?
struka

struka

Komentirano: 3.4.2020. | 10:14

3

Jučer popodne je bilo puno građana koji su se šetali prema Poloju, bez pridržavanja pravila o socijalnom distanciranju. Isto tako građani se okupljaju na splavovima u većem broju, ujedno krše zabranu prometa i svojim automobilima prolaze pokraj postavljene zapreke i znaka. Pretpostavljam da će ih ovaj vikend biti još i više, jer će biti još lijepše vrijeme. Ne bi bilo loše da se Policija u popodnevnim satima prošeta malo prema Poloju.
AculeusApis

AculeusApis

Komentirano: 3.4.2020. | 9:57

4

Sve ok, ali nedostaje bitno, a to je izuzeće o zabrani kretanja za naše poljoprivrednike , OPG-eovce , pčelare i načinu dobijanja propusnica za njih. A govori se da su oni u ovoj situaciji jako bitni. I jesu jer slijede intenzivni proljetni radovi o kojima im zavisi cijela godina.

Broj komentara: 4

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava

Komentari članaka objavljuju se u realnom vremenu. SBplus.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani.

Ostali članci u rubrici
SBplus.hr, Slavonski Brod : 'I dalje poslodavci ucjenjuju radnike ugovorima na određeno'

Za istim stolom poslodavci i sindikati

'I dalje poslodavci ucjenjuju radnike ugovorima na određeno'

2.9.2020. | 12:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : 'Svaka kuna dobro će doći u ovim teškim vremenima'

Mikropoduzetnici potpisali ugovore s BPŽ

'Svaka kuna dobro će doći u ovim teškim vremenima'

27.8.2020. | 12:30
SBplus.hr, Slavonski Brod : Za kulturu u sljedećoj godini - 370 tisuća kuna

Ako je koronavirus ponovno ne zatre

Za kulturu u sljedećoj godini - 370 tisuća kuna

26.8.2020. | 14:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Ovo su mikropoduzetnici kojima je Županija odobrila potpore

Donosimo kolike će iznose primiti

Ovo su mikropoduzetnici kojima je Županija odobrila potpore

21.8.2020. | 14:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Oni će od Županije dobiti 40.000 kuna za snimanje videospota

Donosimo popis financiranih programa

Oni će od Županije dobiti 40.000 kuna za snimanje videospota

11.8.2020. | 18:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Župan proširio područje na kojemu je proglašena nepogoda

Još jedna općina teže stradala

Župan proširio područje na kojemu je proglašena nepogoda

11.8.2020. | 14:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Županija osniva Centar za upravljanje rizicima od katastrofa

Odobrena im bespovratna sredstva

Županija osniva Centar za upravljanje rizicima od katastrofa

22.7.2020. | 14:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Kako će Županija ove godine pomoći lovcima?

Četiri opravdana troška

Kako će Županija ove godine pomoći lovcima?

21.7.2020. | 16:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Deset godina kasnije - od Centra i dalje imamo samo sliku

Za prvi korak trebalo im desetljeće

Deset godina kasnije - od Centra i dalje imamo samo sliku

18.7.2020. | 11:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Izgradnja novog dijela brodske pedijatrije u završnoj fazi

Velika stvar o kojoj se (pre)malo priča

Izgradnja novog dijela brodske pedijatrije u završnoj fazi

18.7.2020. | 9:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Objavili sve donacije i sponzorstva za proteklih pola godine

Županija nastavlja s transparentnošću

Objavili sve donacije i sponzorstva za proteklih pola godine

14.7.2020. | 17:15
SBplus.hr, Slavonski Brod : Za 8 mjeseci, pogled s ovog mjesta bit će potpuno drugačiji

'Najisplativije' energetske obnove

Za 8 mjeseci, pogled s ovog mjesta bit će potpuno drugačiji

24.6.2020. | 12:15
SBplus.hr, Slavonski Brod : Brođani će 'saznati' ono što već odavno znaju

Iz zaključka županijskog Upravnog odjela

Brođani će 'saznati' ono što već odavno znaju

10.6.2020. | 13:20
SBplus.hr, Slavonski Brod : Odlagalište će do kraja godine biti sanirano?

HSS traži i zatvaranje

Odlagalište će do kraja godine biti sanirano?

29.5.2020. | 12:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Valentina četiri 'Da li vas je stid?' upućena županu

Još malo o Sveučilištu

Valentina četiri 'Da li vas je stid?' upućena županu

28.5.2020. | 14:20
SBplus.hr, Slavonski Brod : Nastavljeni pojedini projekti energetskih obnova

Iako je većina planiranog stopirana

Nastavljeni pojedini projekti energetskih obnova

27.4.2020. | 13:10
SBplus.hr, Slavonski Brod : Županija trenira strogoću nad građanima, a ne nad Dusparom

Revnosno provode suspektnu odluku

Županija trenira strogoću nad građanima, a ne nad Dusparom

24.4.2020. | 21:05
SBplus.hr, Slavonski Brod : Čime je Robert prije tridesete zaslužio priznanje Županije?

Mladi pilot iz Slavonskog Broda

Čime je Robert prije tridesete zaslužio priznanje Županije?

22.4.2020. | 21:00
SBplus.hr, Slavonski Brod :
SBplus.hr, Slavonski Brod :