Politika : Uprava/Samouprava

Objavljeno: 20.12.2018. u 14:35
Prikaza: 4242
|
Autor: JZ/SBplus

Pred hrvatskim vrhom u Pakracu

Pero Ćosić bez dlake na jeziku

Brodsko-posavska županija : Pero Ćosić bez dlake na jezikuLjubica Maksimčuk, Pero Ćosić i Andrej Plenković(Foto: Pixsell)

Iznenadio me Guberčev javni otpor politici hrvatske Vlade i odluci Hrvatskog Sabora da brodsko Sveučilište iduće godine počne s upisom studenata. Iznenadio me njegov retrogradan stav: 'Neće to baš tako ići'.

Držeći kako sjednice Savjeta za Slavoniju, Baranju i Zapadni Srijem imaju određenu političku vrijednost, donosimo sadržaj izlaganja predsjednika HDZ-a Brodsko posavske županije, Pere Ćosića, koje je, prema osobnom kazivanju za SBplus, imao u Pakracu 19. prosinca 2018.

„Nakon uvoda, u kojem je rečeno što je planirano, a što dosad ostvareno tijekom realizacije ovog posebnog Vladinog projekta za Slavoniju, podrobnije su 'obrađene' dvije teme: zdravstvo i turizam.

Poslije ministara, govorili su župani, rektor Sveučilišta u Osijeku i saborski zastupnici. S područja Brodsko posavske županije, u raspravi smo sudjelovali kolegica Maksimčuk i ja. Unatoč činjenici da to nije bila tema, posebno sam se referirao na dio izlaganja rektora osječkog Sveučilišta, prof. Vlade Guberca. Dakako, prije toga, zahvalio sam premijeru Plenkoviću što je Sveučilište u Slavonskom Bordu uvršteno u proračun za iduću godinu i, na taj način, ustvari, zaživjelo.

Kazavši prof. Gubercu kako mi nemamo ništa protiv da Osijek ima Sveučilište, Kazalište, Aerodrom i sve drugo što oni traže, istaknuo sam da Slavonski Brod, kao sedmi hrvatski grad po veličini, a zbog svoga geo-strateškog položaja u Hrvatskoj te dosadašnje industrijske povijesti i više od toga, također želi sudjelovati u podjeli zajedničkih stečevina hrvatskog društva i zajednice. Slavonski Brod također želi, i zaslužuje, imati Kazalište i Sveučilište. Tim više što to imaju i puno manje sredine od  Broda, a regije izvan Slavonije imaju više njih, mada u Slavoniji živi milijun stanovnika.

Naime, bio sam iznenađen i tužan zbog toga što je prof. Guberac u svome izlaganju naveo kako će Osijek morati iz svoga Sveučilišta prepustiti dio kapaciteta Slavonskom Brodu i, uz to, još dati pet milijuna kuna. Bio sam tužan jer se opire osamostaljenju jedne od konstitutivnih sastavnica osječkog Sveučilišta - brodskog Strojarskog fakulteta - bez koje ne bi bilo niti Sveučilišta u Osijeku, a bio sam tužan i zbog toga što je govorio neistinu, kazavši kako će oni morati još i platiti pet milijuna kuna.

Posebno sam istaknuo problem s primarnom zdravstvenom zaštitom (opću ili obiteljsku medicine, zaštitu dojenčadi i male djece, stomatološku djelatnost i djelatnost hitne medicinske pomoći) te da domovima zdravlja, na primjer u Novoj Gradiški, nedostaje pola liječnika, a u Slavonskom Brodu četvrtina i sl., a da ne pomažu bolnice bilo bi još gore.

Dodao sam da je on to negdje pogrešno isčitao i ovdje prezentirao na isti način na koji je jučer, tijekom sjednice Županijske skupštine, zločesto rečeno da sam se ja na amandman o Sveučilištu „tek nadopisao", mada je i ovdje svima poznato koliko sam na tome radio.

Iznenadio sam se Guberčevom javnom otporu politici Vlade i odluci Hrvatskog Sabora - da brodsko Sveučilište iduće godine počne s upisom studenata - kad je rekao: 'Neće to baš tako ići'.

Ponovio sam kako je očito da je rektor Guberac pogrešno informiran jer je naš amandman potpuno jasan: Sveučilište u Slavonskom Brodu ništa iz Osijeka neće uzeti. Tek, sredstva kojima je Država, putem osječkog Sveučilišta, dosad financirala visoko obrazovanje u Slavonskom Bordu, od iduće godine, činit će to kroz bilancu Sveučilišta u Slavonskom Brodu. Spomenutih pet milijuna kuna, koje osigurava ministarstvo, dodatna su sredstva potrebna za ustrojstvo rektorata i drugih službi u Slavonskom Brodu.

Želim vjerovati kako ćemo zajedno, u relaksiranoj atmosferi, tijekom iduće godine, okončati ovaj izuzetno važan posao. Tim više jer su za to osigurani svi zakonski i drugi materijalni preduvjeti. Dakako, od akademske zajednice očekujem svesrdnu stručnu i profesionalnu pomoć kako bi proces bio okončan na zadovoljstvo svih.

U nastavku, govorio sam kako je dobro da je novogradiška bolnica opet dobila svoj subjektivitet - da je kao samostalna ustanova uspješno funkcionalno povezana s brodskom Bolnicom - te da, pored obnove u tijeku, radimo i projekte za izgradnju novih bolničkih i drugih zdravstvenih kapaciteta u Slavonskom Brodu i Novoj Gradiški, jer su, osim Poliklinike, postojeći objekti stari od 50 do 120 godina. Ohrabruje me dosadašnja dobra suradnja s ministrom zdravstva, Kujundžićem.

Posebno sam istaknuo problem s primarnom zdravstvenom zaštitom (opću ili obiteljsku medicine, zaštitu dojenčadi i male djece, stomatološku djelatnost i djelatnost hitne medicinske pomoći) te da domovima zdravlja, na primjer u Novoj Gradiški, nedostaje pola liječnika, a u Slavonskom Brodu četvrtina i sl., a da ne pomažu bolnice bilo bi još gore.

Ono što je dodatan problem u ovoj oblasti jeste činjenica da nam neke ambulante imaju nedovoljan broj pacijenata (i) zbog iseljavanja stanovništva te tamošnji liječnici nemaju broj pacijenata koji bi osigurao održivost sustava. Mada nas racionalnost tjera na ukidanje pojedinih ambulanti, nismo se odlučili na taj zadnji korak jer želimo, koliko god je moguće, zadržati ih bliže ljudima. Zbog toga, potičemo sustav na razmišljanje o diferenciranom plaćanju tzv. 'glavarina' jer nije isto financirati primarnu zdravstvenu zaštitu u urbanim i ruralnim područjima" zaključio je Ćosić svoje kazivanje za SBplus.

Želeći čuti i 'drugu stranu', nazvali smo rektora Sveučilišta u Osijeku, prof.dr.sc. Vladu Guberca:
- Profesor Guberac?
- Da!
- Dobar da Vam želim. Jerko Zovak je moje ime. Iz Slavonskog Broda vas zovem kao novinar. Ispričavam se ako smetam…
- Ja sam na nekom domjenku koji upravo počinje pa mi je nezgodno govoriti. A što ste trebali?
- Vaš komentar izlaganja zastupnika  Pere Ćosića, u onom dijelu koji se odnosio na osnivanje Sveučilišta u Slavonskom Brodu, održanog na jučerašnjoj sjednici Savjeta za Slavoniju, Baranju i Zapadni Srijem, u Pakracu…
- Ne, ne. Dok formiramo Sveučilišta ne dajem izjave za medije. Pitajte Peru Ćosića, ako Vam nešto nije jasno što je kazao. Ja ne komentiram te izjave.
Dakle, rektor Guberac odbio je očitovati se i, na taj način, uskratio nam mogućnost objave njegova stava u vezi s procesom formiranja Sveučilišta u Slavonskom Brodu. Šteta, jer šutnjom 'druge strane' onemogućeno nam je uravnoteženo informiranje javnosti o tijeku i održivosti procesa konstituiranja Sveučilišta u Slavonskom Brodu.  

Broj komentara: 11

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava
maksim

maksim

Komentirano: 21.12.2018. | 11:11

1

Hvala Pero, puno hvala...... Al, nemoj više. Ne trebaš više. Rezultat tvog pričanja vidimo u zadnjih 10-15 godina. Grad prazan, županija prazna. Tko god je mogao pobjeći pobjegao je.
XSIZE

XSIZE

Komentirano: 21.12.2018. | 10:27

2

Ma pusti Shony, frustrirana hdzovka, ne bi me čudilo ni da sjedi u GV. Drugo, ova izjava Pere mi se čini kao pranje ruku, opravdava se unaprijed jer zna da ništa od Sveučilišta, pa kao da ne ispadne da je on jadan kriv. Demagogija i samo demagogija i prodavanje magle. Sjašite nam s grbače!
Petar Bašić

Petar Bašić

Komentirano: 20.12.2018. | 21:42

3

Ma, @shony, kakvu toplu vodu, to izmišljaju takvi kao on...Samo sam otkrio kako upotrijebiti mozak; što ti nikada nisi otkrila...
shony

shony

Komentirano: 20.12.2018. | 20:17

4

E borate šta je Guberac za Bašića? Pa Bašić je otkrio toplu vodu i struju i osnovao sveučilište. Čovjek je dokazani znanstvenik, stručnjak, projekt menager, ma čovjek je otkriće SB-a i RH. Čujem da je Učiteljski procvjetao od kada su ga zaposlili. Ajde Bašiću drž se svoje kuće i meti ispred svog praga, a Guberca pusti da radi svoj posao.
borat

borat

Komentirano: 20.12.2018. | 19:06

5

Bašiću - ovo što govriš je teška demagogija i populizam. Je li te to Bandić zarazio?
borat

borat

Komentirano: 20.12.2018. | 19:03

6

Bašiću - prije dvjesto tristo godina, ti ćeš to znati bolje, Sarajevo je imalo više stanovnika od New Yorka. Dakle, čuda su moguća. Kolika je vjerojatnost da patuljak zaigra u Ligi prvaka? Nije nemoguće. Politici nitko ni do sada nije branio da otvore sveučilište, ako treba i u Kobašu. Ako to tako ide kako ti Bašiću govoriš, koga onda briga što priča neki Guberac? Nadalje, ne znam radi li se o Guberčevom protivljenju i otporu ili samo konstatiranju činjeničnog stanja, tako da ovo što panonac piše ima jako puno smisla. Pitajte što je konkretno Ćosić napravio u zadnje tri godine kako bi Sveučilište u Brodu doista zaživjelo? Lobirao kod Marića i Plenkovića? Pa onda nema nikakvih problema, onda je to sigurno kao smrt i porez :)
panonac

panonac

Komentirano: 20.12.2018. | 18:19

7

Pravi agitpropovski uradak J.Z-a, ili rečeno jezikom nove europske korektnosti promo za Peru Ćosića. Moguće da bi čak i prema hrvatskim propisima iznad ovako intoniranog članka trebalo stajati „promo“. Izvor na koji se novinar poziva u vrijeme internetskog novinarstva, diktafona i tiskovnih konferencija je: „ prema kazivanju Pere Ćosića, majke mi“. Jerko nije autohtoni Slavonac, ali je naučio od Šokaca da „umiljato janje dvi mame sisa“. A što se tiče Pere Ćosića „ne laje kera zbog sela nego rad sebe“.
Petar Bašić

Petar Bašić

Komentirano: 20.12.2018. | 15:30

8

Možda bih se složio s @boratom...da nije tamo neke 1974. neki komitet donio odluku da se osnuje u Osijeku (Banja Luci, Nišu, Subotici...) sveučilište (sa strojarskim brodskim fakultetom kao jezgrom). I eto, mic po mic, 40tak godina kasnije, od 90.000 stanovnika osijeka, 22.000 su studenti, da ih nema, jadni Osijek bi bio manji i od ovoga našega Broda... Čuda se, eto, mogu dogoditi kad politika (rijetko) donese jednu dobru odluku...
borat

borat

Komentirano: 20.12.2018. | 15:08

9

Možete donijeti zakon o tome da želite od hrvatske napraviti velesilu u pikadu. Možete alocirati sredstva za to u proračunu, ali na žalost ili na sreću, hrvatska neće zbog toga doista i postati velesila u pikadu :) Moraju godinama ljudi trenirati pikado, postati jako dobri u njemu, krenuti se međunarodno odmjeravati pa ćemo vidjeti hoće li ili neće postati i šampioni. Zakoni na papiru i kupusovu listu ne znače puno ako su neprovedivi. i dodatno, ako su u Zadru postali šampioni u izlovu srdela, ne znače da će to postati i u Slavonskom Brodu, koliko god Slavonski Brod bio veći od Zadra ili Pule ili Dubrovnika :) Piši kući propalo :) Šteta što se silna energija nije utrošila u nešto pametno i korisno - recimo proširenje kapaciteta Veleučilišta :)
borat

borat

Komentirano: 20.12.2018. | 15:03

10

"uskratio nam mogućnost objave njegova stava u vezi s procesom formiranja Sveučilišta u Slavonskom Brodu" - tog procesa nema. Ako ima, pozivam autora da definira koji su koraci ili aktivnosti tog projekta! Možda je napravljena jedna od deset aktivnosti, koja ovisi o politici. a to je alociranje malih sredstava u proračunu. Ostalih 9 ili 19 aktivnosti nije ni započeto, a one ne ovise o politici. Ovo navodim samo utoliko, ako je doista intencija cjelovitog informiranja javnosti. Proces ne postoji, nije pokrenut, ništa se 3 godine nije napravilo po tom pitanju i neće se niti napraviti jer ne ovisi o politici, već ovisi o nekim drugim sferama.

Broj komentara: 11

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava
Prikaži sve komentare 12

Komentari članaka objavljuju se u realnom vremenu. SBplus.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani.

Ostali članci u rubrici
SBplus.hr, Slavonski Brod : Saznajte u kojim su mjestima Županije turisti najviše noćili

Županiju otkrivaju strani gosti

Saznajte u kojim su mjestima Županije turisti najviše noćili

17.6.2019. | 19:00
Prošle je godine na području Županije noćilo 24.135 domaćih gostiju i 35.537 stranih turista. Na raspolaganju su im bile 602 smještajne jedinice i 1370 kreveta u 85 objekata razmještenih diljem Županije.
Najveći je broj noćenja 'pokupio' Slavonski Brod, čak 36.632, dok je Nova Gradiška brojala 7898 noćenja. Iznenađuju Rešetari s 5408 noćenja i samo 37 kreveta, što znači kako je prosječno svaki dan u godini bilo popunjeno njih 15-ak. Velika Kopanica, Oriovac i Staro Petrovo Selo k
SBplus.hr, Slavonski Brod : Hoće li učenici svih škola u BPŽ na praznike istovremeno?

Sve škole birale između četiri modela

Hoće li učenici svih škola u BPŽ na praznike istovremeno?

12.6.2019. | 9:30
Jesu li se Grad i Županija uspjeli dogovoriti ili će učenici škola kojima su oni osnivači u različito vrijeme koristiti praznike tijekom školske godine, saznajte u nastavku.
Jesu li se Grad i Županija uspjeli dogovoriti ili će učenici škola kojima su oni osnivači u različito vrijeme koristiti praznike tijekom školske godine, saznajte u nastavku.
SBplus.hr, Slavonski Brod : I najmlađi načelnici vrijedno rade za svoje općine

Državna tajnica Dunja Magaš u Sl. Brodu

I najmlađi načelnici vrijedno rade za svoje općine

10.6.2019. | 14:00
Petnaestero načelnika općina iz Brodsko-posavske županije nagrađeno je danas za svoj trud jer je Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja prepoznalo njihove projekte i odlučilo ih sufinancirati.
Petnaestero načelnika općina iz Brodsko-posavske županije nagrađeno je danas za svoj trud jer je Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja prepoznalo njihove projekte i odlučilo ih sufinancirati.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Ulaganjem 130 mil. kn Županija neće propasti. Dapače.

Korist investicije puno veća od rizika

Ulaganjem 130 mil. kn Županija neće propasti. Dapače.

4.6.2019. | 8:44
Zbog ovih ulaganja (jamstava) brodsko-posavske zdravstveno-socijalne ustanove neće završiti kao Uljanik, a Brodsko-posavska županija kao Republika Hrvatska.
Zbog ovih ulaganja (jamstava) brodsko-posavske zdravstveno-socijalne ustanove neće završiti kao Uljanik, a Brodsko-posavska županija kao Republika Hrvatska.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Tri slavonskobrodske srednje škole 'idu' u obnovu

Novi ciklus radova na školskim objektima

Tri slavonskobrodske srednje škole 'idu' u obnovu

2.6.2019. | 20:00
Velikom investicijom od 38 milijuna kuna, bit će obnovljeno sedam školskih zgrada na području Brodsko-posavske županije. Dio te svote morat će preuzeti i Brodsko-posavska županija koja će novac osigurati zaduženjem.
Velikom investicijom od 38 milijuna kuna, bit će obnovljeno sedam školskih zgrada na području Brodsko-posavske županije. Dio te svote morat će preuzeti i Brodsko-posavska županija koja će novac osigurati zaduženjem.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Povjerenstvo otvorilo predmet o slučaju župana Marušića

Nakon pisanja SBplus-a

Povjerenstvo otvorilo predmet o slučaju župana Marušića

23.5.2019. | 20:00
Povjerenstvo će se pozabaviti s 'hodočašćem' župana Marušića Lijepom Našom posljednjih tjedana, dok njegova fotelja u zgradi uprave Brodsko-posavske županije zjapi prazna, mada za sjedenje u njoj redovno prima plaću.
Povjerenstvo će se pozabaviti s 'hodočašćem' župana Marušića Lijepom Našom posljednjih tjedana, dok njegova fotelja u zgradi uprave Brodsko-posavske županije zjapi prazna, mada za sjedenje u njoj redovno prima plaću.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Brodsko-posavskoj županiji dali više od šest milijuna kuna

Dvadeset i šest projekata

Brodsko-posavskoj županiji dali više od šest milijuna kuna

22.5.2019. | 12:30
U Brodsko-posavsku županiju 'stiglo' više od šest milijuna kuna koji će biti utrošeni za niz projekata kojim bi trebali podići kvalitetu življenja. Evo tko je koliko i za koje projekte dobio sredstava.
U Brodsko-posavsku županiju 'stiglo' više od šest milijuna kuna koji će biti utrošeni za niz projekata kojim bi trebali podići kvalitetu življenja. Evo tko je koliko i za koje projekte dobio sredstava.
SBplus.hr, Slavonski Brod : I Županija će pomoći ruščičkim ljubiteljima životinja

Odobrili financijska sredstva

I Županija će pomoći ruščičkim ljubiteljima životinja

14.5.2019. | 13:00
Uz Županiju, obitelji Milec u hranjenju i skrbi za životinje pomažu Ministarstvo zaštite prirode i okoliša, varaždinska Vindija, Vlado Gačić koji osigurava ribu za rode i labudove te Ivica Grabovac koji godinama daruje kifle, kruh i ostale pekarske proizvode.
Uz Županiju, obitelji Milec u hranjenju i skrbi za životinje pomažu Ministarstvo zaštite prirode i okoliša, varaždinska Vindija, Vlado Gačić koji osigurava ribu za rode i labudove te Ivica Grabovac koji godinama daruje kifle, kruh i ostale pekarske proizvode.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Predstavnici Veleposlanstva susreli se sa zamjenikom župana

Inicijativa MeetUS i u Slavonskom Brodu

Predstavnici Veleposlanstva susreli se sa zamjenikom župana

6.5.2019. | 17:20
Cilj inicijative je ojačati i zadržati dobre odnose s ključnim sudionicima u javnoj upravi, gospodarstvu, obrazovanju i civilnom društvu u cijeloj Hrvatskoj. Djelatnici Veleposlanstva predstavit će se, upoznati s lokalnim potrebama i pronaći načine suradnje.
Cilj inicijative je ojačati i zadržati dobre odnose s ključnim sudionicima u javnoj upravi, gospodarstvu, obrazovanju i civilnom društvu u cijeloj Hrvatskoj. Djelatnici Veleposlanstva predstavit će se, upoznati s lokalnim potrebama i pronaći načine suradnje.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Predstavnike i članove vijeća biralo tek 35 posto glasača

Izbori manjina bliže se kraju

Predstavnike i članove vijeća biralo tek 35 posto glasača

5.5.2019. | 19:05
Birači očito smatraju kako predstavnici iz redova nacionalnih manjina te članovi u takvim vijećima ne mogu puno utjecati na njihovu kvalitetu života. Stoga su se danas i u Brodsko-posavskoj županiji slabo odazvali na izbore.
Birači očito smatraju kako predstavnici iz redova nacionalnih manjina te članovi u takvim vijećima ne mogu puno utjecati na njihovu kvalitetu života. Stoga su se danas i u Brodsko-posavskoj županiji slabo odazvali na izbore.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Završena energetska obnova u četiri županijske škole

Uloženo 11,7 mil. kuna

Završena energetska obnova u četiri županijske škole

1.5.2019. | 22:00
Župan Marušić, sa suradnicima, obišao je škole u Bebrini, Okučanima, Starom Petrovom Selu i Velikoj Kopanici.
Župan Marušić, sa suradnicima, obišao je škole u Bebrini, Okučanima, Starom Petrovom Selu i Velikoj Kopanici.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Provjerite kojih 20 projekata u BPŽ će sufinancirati EU

Energetska obnova javnih zgrada u 2019.

Provjerite kojih 20 projekata u BPŽ će sufinancirati EU

26.4.2019. | 8:00
Za 20 ugovorenih projekata iz Brodsko-posavske županije predviđeno je 42 milijuna kn iz Europskog fonda za regionalni razvoj u sklopu operativnog programa "Konkurentnost i kohezija" 2014. - 2020.
Za 20 ugovorenih projekata iz Brodsko-posavske županije predviđeno je 42 milijuna kn iz Europskog fonda za regionalni razvoj u sklopu operativnog programa "Konkurentnost i kohezija" 2014. - 2020.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Saznajte tko želi biti predstavnik manjina u Županiji

Objavljene izborne liste

Saznajte tko želi biti predstavnik manjina u Županiji

17.4.2019. | 15:00
Danas su objavljene liste kandidata za predstavnike bošnjačke i ukrajinske nacionalne manjine te liste za članove vijeća srpske i romske nacionalne manjine. U nastavku saznajte tko želi biti izabran za predstavnika svoje nacije u Brodsko-posavskoj županiji.
Danas su objavljene liste kandidata za predstavnike bošnjačke i ukrajinske nacionalne manjine te liste za članove vijeća srpske i romske nacionalne manjine. U nastavku saznajte tko želi biti izabran za predstavnika svoje nacije u Brodsko-posavskoj županiji.
SBplus.hr, Slavonski Brod : To je jedina Vlada koja je uvidjela da Slavoniji treba pomoć

Plenković na proslavi Dana Županije

To je jedina Vlada koja je uvidjela da Slavoniji treba pomoć

16.4.2019. | 14:30
Premijeru Plenkoviću uskršnji bi boravak u Slavonskom Brodu mogao postati tradicija. Danas je stigao na proslavu Dana Brodsko-posavske županije, dok je prošle godine spašavao grad od zagađene vode. No, za razliku od tadašnje posjete, danas nije želio komunicirati s medijima, a ja
Premijeru Plenkoviću uskršnji bi boravak u Slavonskom Brodu mogao postati tradicija. Danas je stigao na proslavu Dana Brodsko-posavske županije, dok je prošle godine spašavao grad od zagađene vode. No, za razliku od tadašnje posjete, danas nije želio komunicirati s medijima, a ja
SBplus.hr, Slavonski Brod : Ministrica nema hrabrosti zatvoriti škole

Usprkos manjku djece i višku učitelja

Ministrica nema hrabrosti zatvoriti škole

15.4.2019. | 11:30
Od 21 'seoske škole' na području Brodsko-posavske županije gotovo svaka, na području općine u kojoj se nalazi, ima još jednu ili dvije područne škole u kojoj je manjak djece i višak nastavnog osoblja, sve osjetniji.
Od 21 'seoske škole' na području Brodsko-posavske županije gotovo svaka, na području općine u kojoj se nalazi, ima još jednu ili dvije područne škole u kojoj je manjak djece i višak nastavnog osoblja, sve osjetniji.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Koji je medij dobio najveću financijsku potporu Županije?

Tjednik, televizija i radijske stanice

Koji je medij dobio najveću financijsku potporu Županije?

9.4.2019. | 19:35
Medijima se uglavnom spočitava kako nisu neovisni i nepristrani, uglavnom zbog činjenice da ih u velikoj mjeri na životu održavaju političke stranke odnosno jedinice lokalne i regionalne uprave i samouprave o kojima, zatim, ne smiju previše ružno pisati. Ipak, činjenica je da je
Medijima se uglavnom spočitava kako nisu neovisni i nepristrani, uglavnom zbog činjenice da ih u velikoj mjeri na životu održavaju političke stranke odnosno jedinice lokalne i regionalne uprave i samouprave o kojima, zatim, ne smiju previše ružno pisati. Ipak, činjenica je da je
SBplus.hr, Slavonski Brod : Najava izbora članova vijeća i predstavnika

Izbori za nacionalne manjine 2019.

Najava izbora članova vijeća i predstavnika

4.4.2019. | 13:35
Zaprimanje prijedloga lista kandidata i prijedloga kandidatura za Grad Slavonski Brod provodi se od 4. do 15. travnja u zgradi Gradske uprave u Tvrđavi Brod u uredovnom vremenu.
Zaprimanje prijedloga lista kandidata i prijedloga kandidatura za Grad Slavonski Brod provodi se od 4. do 15. travnja u zgradi Gradske uprave u Tvrđavi Brod u uredovnom vremenu.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Župan poništio natječaj za energetsku obnovu Gimnazije

Na dan kad smo pisali o skupoj ponudi

Župan poništio natječaj za energetsku obnovu Gimnazije

31.3.2019. | 12:00
Marušiću je trebalo tri dana da poništi ovaj natječaj dok je Duspari za poništavanje tri natječaja, u zadnjih 6 mjeseci, trebalo od 9 do 29 dana.
Marušiću je trebalo tri dana da poništi ovaj natječaj dok je Duspari za poništavanje tri natječaja, u zadnjih 6 mjeseci, trebalo od 9 do 29 dana.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Brodski se pacijenti sada imaju kome potužiti

U slučaju povrede prava

Brodski se pacijenti sada imaju kome potužiti

29.3.2019. | 16:00
U Slavonskom će Brodu djelovati Povjerenstvo čija će jedina zadaća biti zaštita prava pacijenata. Tako će se svi koji su prilikom liječenja oštećeni, sada napokon imati komu obratiti.
U Slavonskom će Brodu djelovati Povjerenstvo čija će jedina zadaća biti zaštita prava pacijenata. Tako će se svi koji su prilikom liječenja oštećeni, sada napokon imati komu obratiti.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Jedna od ideja - istarski pršut od slavonskih svinja

Istarski župan posjetio brodskoposavskog

Jedna od ideja - istarski pršut od slavonskih svinja

26.3.2019. | 18:35
'Istarski pršut je proizvod čije je podrijetlo zaštićeno i na europskoj razini, a za takav proizvod potrebne su im sirovine, pri čemu mislim na sektor svinjogojstva u Brodsko-posavskoj županiji koji je visoko rangiran.'
'Istarski pršut je proizvod čije je podrijetlo zaštićeno i na europskoj razini, a za takav proizvod potrebne su im sirovine, pri čemu mislim na sektor svinjogojstva u Brodsko-posavskoj županiji koji je visoko rangiran.'