Politika : Uprava/Samouprava

Objavljeno: 20.12.2018. u 14:35
Prikaza: 4361
|
Autor: JZ/SBplus

Pred hrvatskim vrhom u Pakracu

Pero Ćosić bez dlake na jeziku

Brodsko-posavska županija : Pero Ćosić bez dlake na jezikuLjubica Maksimčuk, Pero Ćosić i Andrej Plenković(Foto: Pixsell)

Iznenadio me Guberčev javni otpor politici hrvatske Vlade i odluci Hrvatskog Sabora da brodsko Sveučilište iduće godine počne s upisom studenata. Iznenadio me njegov retrogradan stav: 'Neće to baš tako ići'.

Držeći kako sjednice Savjeta za Slavoniju, Baranju i Zapadni Srijem imaju određenu političku vrijednost, donosimo sadržaj izlaganja predsjednika HDZ-a Brodsko posavske županije, Pere Ćosića, koje je, prema osobnom kazivanju za SBplus, imao u Pakracu 19. prosinca 2018.

„Nakon uvoda, u kojem je rečeno što je planirano, a što dosad ostvareno tijekom realizacije ovog posebnog Vladinog projekta za Slavoniju, podrobnije su 'obrađene' dvije teme: zdravstvo i turizam.

Poslije ministara, govorili su župani, rektor Sveučilišta u Osijeku i saborski zastupnici. S područja Brodsko posavske županije, u raspravi smo sudjelovali kolegica Maksimčuk i ja. Unatoč činjenici da to nije bila tema, posebno sam se referirao na dio izlaganja rektora osječkog Sveučilišta, prof. Vlade Guberca. Dakako, prije toga, zahvalio sam premijeru Plenkoviću što je Sveučilište u Slavonskom Bordu uvršteno u proračun za iduću godinu i, na taj način, ustvari, zaživjelo.

Kazavši prof. Gubercu kako mi nemamo ništa protiv da Osijek ima Sveučilište, Kazalište, Aerodrom i sve drugo što oni traže, istaknuo sam da Slavonski Brod, kao sedmi hrvatski grad po veličini, a zbog svoga geo-strateškog položaja u Hrvatskoj te dosadašnje industrijske povijesti i više od toga, također želi sudjelovati u podjeli zajedničkih stečevina hrvatskog društva i zajednice. Slavonski Brod također želi, i zaslužuje, imati Kazalište i Sveučilište. Tim više što to imaju i puno manje sredine od  Broda, a regije izvan Slavonije imaju više njih, mada u Slavoniji živi milijun stanovnika.

Naime, bio sam iznenađen i tužan zbog toga što je prof. Guberac u svome izlaganju naveo kako će Osijek morati iz svoga Sveučilišta prepustiti dio kapaciteta Slavonskom Brodu i, uz to, još dati pet milijuna kuna. Bio sam tužan jer se opire osamostaljenju jedne od konstitutivnih sastavnica osječkog Sveučilišta - brodskog Strojarskog fakulteta - bez koje ne bi bilo niti Sveučilišta u Osijeku, a bio sam tužan i zbog toga što je govorio neistinu, kazavši kako će oni morati još i platiti pet milijuna kuna.

Posebno sam istaknuo problem s primarnom zdravstvenom zaštitom (opću ili obiteljsku medicine, zaštitu dojenčadi i male djece, stomatološku djelatnost i djelatnost hitne medicinske pomoći) te da domovima zdravlja, na primjer u Novoj Gradiški, nedostaje pola liječnika, a u Slavonskom Brodu četvrtina i sl., a da ne pomažu bolnice bilo bi još gore.

Dodao sam da je on to negdje pogrešno isčitao i ovdje prezentirao na isti način na koji je jučer, tijekom sjednice Županijske skupštine, zločesto rečeno da sam se ja na amandman o Sveučilištu „tek nadopisao", mada je i ovdje svima poznato koliko sam na tome radio.

Iznenadio sam se Guberčevom javnom otporu politici Vlade i odluci Hrvatskog Sabora - da brodsko Sveučilište iduće godine počne s upisom studenata - kad je rekao: 'Neće to baš tako ići'.

Ponovio sam kako je očito da je rektor Guberac pogrešno informiran jer je naš amandman potpuno jasan: Sveučilište u Slavonskom Brodu ništa iz Osijeka neće uzeti. Tek, sredstva kojima je Država, putem osječkog Sveučilišta, dosad financirala visoko obrazovanje u Slavonskom Bordu, od iduće godine, činit će to kroz bilancu Sveučilišta u Slavonskom Brodu. Spomenutih pet milijuna kuna, koje osigurava ministarstvo, dodatna su sredstva potrebna za ustrojstvo rektorata i drugih službi u Slavonskom Brodu.

Želim vjerovati kako ćemo zajedno, u relaksiranoj atmosferi, tijekom iduće godine, okončati ovaj izuzetno važan posao. Tim više jer su za to osigurani svi zakonski i drugi materijalni preduvjeti. Dakako, od akademske zajednice očekujem svesrdnu stručnu i profesionalnu pomoć kako bi proces bio okončan na zadovoljstvo svih.

U nastavku, govorio sam kako je dobro da je novogradiška bolnica opet dobila svoj subjektivitet - da je kao samostalna ustanova uspješno funkcionalno povezana s brodskom Bolnicom - te da, pored obnove u tijeku, radimo i projekte za izgradnju novih bolničkih i drugih zdravstvenih kapaciteta u Slavonskom Brodu i Novoj Gradiški, jer su, osim Poliklinike, postojeći objekti stari od 50 do 120 godina. Ohrabruje me dosadašnja dobra suradnja s ministrom zdravstva, Kujundžićem.

Posebno sam istaknuo problem s primarnom zdravstvenom zaštitom (opću ili obiteljsku medicine, zaštitu dojenčadi i male djece, stomatološku djelatnost i djelatnost hitne medicinske pomoći) te da domovima zdravlja, na primjer u Novoj Gradiški, nedostaje pola liječnika, a u Slavonskom Brodu četvrtina i sl., a da ne pomažu bolnice bilo bi još gore.

Ono što je dodatan problem u ovoj oblasti jeste činjenica da nam neke ambulante imaju nedovoljan broj pacijenata (i) zbog iseljavanja stanovništva te tamošnji liječnici nemaju broj pacijenata koji bi osigurao održivost sustava. Mada nas racionalnost tjera na ukidanje pojedinih ambulanti, nismo se odlučili na taj zadnji korak jer želimo, koliko god je moguće, zadržati ih bliže ljudima. Zbog toga, potičemo sustav na razmišljanje o diferenciranom plaćanju tzv. 'glavarina' jer nije isto financirati primarnu zdravstvenu zaštitu u urbanim i ruralnim područjima" zaključio je Ćosić svoje kazivanje za SBplus.

Želeći čuti i 'drugu stranu', nazvali smo rektora Sveučilišta u Osijeku, prof.dr.sc. Vladu Guberca:
- Profesor Guberac?
- Da!
- Dobar da Vam želim. Jerko Zovak je moje ime. Iz Slavonskog Broda vas zovem kao novinar. Ispričavam se ako smetam…
- Ja sam na nekom domjenku koji upravo počinje pa mi je nezgodno govoriti. A što ste trebali?
- Vaš komentar izlaganja zastupnika  Pere Ćosića, u onom dijelu koji se odnosio na osnivanje Sveučilišta u Slavonskom Brodu, održanog na jučerašnjoj sjednici Savjeta za Slavoniju, Baranju i Zapadni Srijem, u Pakracu…
- Ne, ne. Dok formiramo Sveučilišta ne dajem izjave za medije. Pitajte Peru Ćosića, ako Vam nešto nije jasno što je kazao. Ja ne komentiram te izjave.
Dakle, rektor Guberac odbio je očitovati se i, na taj način, uskratio nam mogućnost objave njegova stava u vezi s procesom formiranja Sveučilišta u Slavonskom Brodu. Šteta, jer šutnjom 'druge strane' onemogućeno nam je uravnoteženo informiranje javnosti o tijeku i održivosti procesa konstituiranja Sveučilišta u Slavonskom Brodu.  

Broj komentara: 11

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava
maksim

maksim

Komentirano: 21.12.2018. | 11:11

1

Hvala Pero, puno hvala...... Al, nemoj više. Ne trebaš više. Rezultat tvog pričanja vidimo u zadnjih 10-15 godina. Grad prazan, županija prazna. Tko god je mogao pobjeći pobjegao je.
XSIZE

XSIZE

Komentirano: 21.12.2018. | 10:27

2

Ma pusti Shony, frustrirana hdzovka, ne bi me čudilo ni da sjedi u GV. Drugo, ova izjava Pere mi se čini kao pranje ruku, opravdava se unaprijed jer zna da ništa od Sveučilišta, pa kao da ne ispadne da je on jadan kriv. Demagogija i samo demagogija i prodavanje magle. Sjašite nam s grbače!
Petar Bašić

Petar Bašić

Komentirano: 20.12.2018. | 21:42

3

Ma, @shony, kakvu toplu vodu, to izmišljaju takvi kao on...Samo sam otkrio kako upotrijebiti mozak; što ti nikada nisi otkrila...
shony

shony

Komentirano: 20.12.2018. | 20:17

4

E borate šta je Guberac za Bašića? Pa Bašić je otkrio toplu vodu i struju i osnovao sveučilište. Čovjek je dokazani znanstvenik, stručnjak, projekt menager, ma čovjek je otkriće SB-a i RH. Čujem da je Učiteljski procvjetao od kada su ga zaposlili. Ajde Bašiću drž se svoje kuće i meti ispred svog praga, a Guberca pusti da radi svoj posao.
borat

borat

Komentirano: 20.12.2018. | 19:06

5

Bašiću - ovo što govriš je teška demagogija i populizam. Je li te to Bandić zarazio?
borat

borat

Komentirano: 20.12.2018. | 19:03

6

Bašiću - prije dvjesto tristo godina, ti ćeš to znati bolje, Sarajevo je imalo više stanovnika od New Yorka. Dakle, čuda su moguća. Kolika je vjerojatnost da patuljak zaigra u Ligi prvaka? Nije nemoguće. Politici nitko ni do sada nije branio da otvore sveučilište, ako treba i u Kobašu. Ako to tako ide kako ti Bašiću govoriš, koga onda briga što priča neki Guberac? Nadalje, ne znam radi li se o Guberčevom protivljenju i otporu ili samo konstatiranju činjeničnog stanja, tako da ovo što panonac piše ima jako puno smisla. Pitajte što je konkretno Ćosić napravio u zadnje tri godine kako bi Sveučilište u Brodu doista zaživjelo? Lobirao kod Marića i Plenkovića? Pa onda nema nikakvih problema, onda je to sigurno kao smrt i porez :)
panonac

panonac

Komentirano: 20.12.2018. | 18:19

7

Pravi agitpropovski uradak J.Z-a, ili rečeno jezikom nove europske korektnosti promo za Peru Ćosića. Moguće da bi čak i prema hrvatskim propisima iznad ovako intoniranog članka trebalo stajati „promo“. Izvor na koji se novinar poziva u vrijeme internetskog novinarstva, diktafona i tiskovnih konferencija je: „ prema kazivanju Pere Ćosića, majke mi“. Jerko nije autohtoni Slavonac, ali je naučio od Šokaca da „umiljato janje dvi mame sisa“. A što se tiče Pere Ćosića „ne laje kera zbog sela nego rad sebe“.
Petar Bašić

Petar Bašić

Komentirano: 20.12.2018. | 15:30

8

Možda bih se složio s @boratom...da nije tamo neke 1974. neki komitet donio odluku da se osnuje u Osijeku (Banja Luci, Nišu, Subotici...) sveučilište (sa strojarskim brodskim fakultetom kao jezgrom). I eto, mic po mic, 40tak godina kasnije, od 90.000 stanovnika osijeka, 22.000 su studenti, da ih nema, jadni Osijek bi bio manji i od ovoga našega Broda... Čuda se, eto, mogu dogoditi kad politika (rijetko) donese jednu dobru odluku...
borat

borat

Komentirano: 20.12.2018. | 15:08

9

Možete donijeti zakon o tome da želite od hrvatske napraviti velesilu u pikadu. Možete alocirati sredstva za to u proračunu, ali na žalost ili na sreću, hrvatska neće zbog toga doista i postati velesila u pikadu :) Moraju godinama ljudi trenirati pikado, postati jako dobri u njemu, krenuti se međunarodno odmjeravati pa ćemo vidjeti hoće li ili neće postati i šampioni. Zakoni na papiru i kupusovu listu ne znače puno ako su neprovedivi. i dodatno, ako su u Zadru postali šampioni u izlovu srdela, ne znače da će to postati i u Slavonskom Brodu, koliko god Slavonski Brod bio veći od Zadra ili Pule ili Dubrovnika :) Piši kući propalo :) Šteta što se silna energija nije utrošila u nešto pametno i korisno - recimo proširenje kapaciteta Veleučilišta :)
borat

borat

Komentirano: 20.12.2018. | 15:03

10

"uskratio nam mogućnost objave njegova stava u vezi s procesom formiranja Sveučilišta u Slavonskom Brodu" - tog procesa nema. Ako ima, pozivam autora da definira koji su koraci ili aktivnosti tog projekta! Možda je napravljena jedna od deset aktivnosti, koja ovisi o politici. a to je alociranje malih sredstava u proračunu. Ostalih 9 ili 19 aktivnosti nije ni započeto, a one ne ovise o politici. Ovo navodim samo utoliko, ako je doista intencija cjelovitog informiranja javnosti. Proces ne postoji, nije pokrenut, ništa se 3 godine nije napravilo po tom pitanju i neće se niti napraviti jer ne ovisi o politici, već ovisi o nekim drugim sferama.

Broj komentara: 11

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava
Prikaži sve komentare 12

Komentari članaka objavljuju se u realnom vremenu. SBplus.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani.

Ostali članci u rubrici
SBplus.hr, Slavonski Brod : Za sufinanciranje prijevoza moraju dostaviti potvrdu

Studenti iz Brodsko-posavske županije

Za sufinanciranje prijevoza moraju dostaviti potvrdu

13.9.2019. | 20:30
Za sufinanciranje prijevoza potrebno je dostaviti potvrdu obrazovne ustanove o redovitom školovanju Upravnom odjelu za obrazovanje, šport i kulturu Brodsko-posavske županije. Evo do kada se studenti mogu prijaviti.
Za sufinanciranje prijevoza potrebno je dostaviti potvrdu obrazovne ustanove o redovitom školovanju Upravnom odjelu za obrazovanje, šport i kulturu Brodsko-posavske županije. Evo do kada se studenti mogu prijaviti.
SBplus.hr, Slavonski Brod : 'Želimo ravnomjerni regionalni razvoj Hrvatske'

Savjet za Slavoniju, Baranju i Srijem

'Želimo ravnomjerni regionalni razvoj Hrvatske'

4.9.2019. | 17:15
Cilj projekta je, istaknuo je premijer, "privlačenje ulaganja u slavonske županije, podizanja stope zaposlenosti, ulaganja u bolju komunalnu i prometnu infrastrukturu, kvalitetnije zdravstvene i socijalne usluge te veća kvaliteta života".
Cilj projekta je, istaknuo je premijer, "privlačenje ulaganja u slavonske županije, podizanja stope zaposlenosti, ulaganja u bolju komunalnu i prometnu infrastrukturu, kvalitetnije zdravstvene i socijalne usluge te veća kvaliteta života".
SBplus.hr, Slavonski Brod : 'Računamo da će 10 do 20% službenika pristati na otpremninu'

Nova odgovornost za župana Marušića

'Računamo da će 10 do 20% službenika pristati na otpremninu'

29.8.2019. | 20:30
Ured državne uprave spaja se sa županijskom upravom. Osim pojednostavljenja procedura za građane, značit će to i uštedu jer će dio službenika zauvijek napustiti svoje urede. Nadamo se, samo, da na njihova mjesta ne stižu novi kada od siječnja 2020. sve bude u rukama županijskih č
Ured državne uprave spaja se sa županijskom upravom. Osim pojednostavljenja procedura za građane, značit će to i uštedu jer će dio službenika zauvijek napustiti svoje urede. Nadamo se, samo, da na njihova mjesta ne stižu novi kada od siječnja 2020. sve bude u rukama županijskih č
SBplus.hr, Slavonski Brod : Županija ponovila poziv jer je ostalo još sredstava

Bepovratne potpore za aktivnosti

Županija ponovila poziv jer je ostalo još sredstava

23.8.2019. | 14:00
Ostalo je još neiskorištenih sredstava pa je Brodsko-posavska županija danas još jednom pozvala sve poduzetnike i obrtnike neka se jave na jedan od navedenih projekata i iskoriste mogućnost ostvarenja bespovratne županijske potpore za neku od svojih projektnih aktivnosti.
Ostalo je još neiskorištenih sredstava pa je Brodsko-posavska županija danas još jednom pozvala sve poduzetnike i obrtnike neka se jave na jedan od navedenih projekata i iskoriste mogućnost ostvarenja bespovratne županijske potpore za neku od svojih projektnih aktivnosti.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Budući njegovatelji sjeli u školske klupe

Počela izobrazba

Budući njegovatelji sjeli u školske klupe

23.8.2019. | 9:45
Cilj je osnažiti sudionike lokalnog tržišta za proaktivno sudjelovanje u stvaranju prilagođenih inovativnih projekata na lokalnom tržištu rada, razvijenih u skladu sa specifičnim potrebama lokalnog gospodarstva.
Cilj je osnažiti sudionike lokalnog tržišta za proaktivno sudjelovanje u stvaranju prilagođenih inovativnih projekata na lokalnom tržištu rada, razvijenih u skladu sa specifičnim potrebama lokalnog gospodarstva.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Kakva je sudbina liječnika koji žele napustiti Dom zdravlja?

SBplus saznaje

Kakva je sudbina liječnika koji žele napustiti Dom zdravlja?

7.8.2019. | 9:15
Liječnici koji su se odlučili na takav potez trenutno ovise o glasovanju županijskih vijećnika o dvjema odlukama.
Liječnici koji su se odlučili na takav potez trenutno ovise o glasovanju županijskih vijećnika o dvjema odlukama.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Samostalno upisivanje trebalo bi donijeti iskrenije odgovore

Najava novog popisa stanovništva

Samostalno upisivanje trebalo bi donijeti iskrenije odgovore

6.8.2019. | 11:00
Stanovništvo je u Republici Hrvatskoj popisano 1991., 2001. i 2011, godine, a na području današnje Hrvatske, prvi je popis proveden 1857. godine.
Stanovništvo je u Republici Hrvatskoj popisano 1991., 2001. i 2011, godine, a na području današnje Hrvatske, prvi je popis proveden 1857. godine.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Na što će poduzetnici potrošiti potpore Županije?

Iz odluka je vidljivo

Na što će poduzetnici potrošiti potpore Županije?

22.7.2019. | 10:00
Predstavljanje novom tržištu i kupovina skupih računalnih programa, neophodnih za poboljšanje poslovanja, ovogodišnji su razlozi dodjele sredstava iz županijskog proračuna.
Predstavljanje novom tržištu i kupovina skupih računalnih programa, neophodnih za poboljšanje poslovanja, ovogodišnji su razlozi dodjele sredstava iz županijskog proračuna.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Pozivom u Centar 112 zapravo se gubi vrijeme

Tko čuva Brodsko-posavsku županiju?

Pozivom u Centar 112 zapravo se gubi vrijeme

15.7.2019. | 19:00
Sadašnji sustav ne zadovoljava potrebe vatrogastva jer se gubi vrijeme na prosljeđivanje informacija, a koordinacija i zapovijedanje vrše se iz centra 112 gdje ne rade vatrogasci koji imaju iskustvo sa vatrogasnih intervencija.
Sadašnji sustav ne zadovoljava potrebe vatrogastva jer se gubi vrijeme na prosljeđivanje informacija, a koordinacija i zapovijedanje vrše se iz centra 112 gdje ne rade vatrogasci koji imaju iskustvo sa vatrogasnih intervencija.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Dvije susjedne zgrade istovremeno idu u obnovu

Potvrđena obnova škola

Dvije susjedne zgrade istovremeno idu u obnovu

15.7.2019. | 18:10
Brodsko-posavska županija će morati 'pokriti' razliku za obnovu dvije slavonskobrodske srednje škole, a to će riješiti zaduženjem kod Hrvatske Banke za obnovu i razvitak, u ukupnom iznosu nešto manjem od tri milijuna kuna.
Brodsko-posavska županija će morati 'pokriti' razliku za obnovu dvije slavonskobrodske srednje škole, a to će riješiti zaduženjem kod Hrvatske Banke za obnovu i razvitak, u ukupnom iznosu nešto manjem od tri milijuna kuna.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Nove cijene zakupa državnih poljoprivrednih zemljišta

Revalorizacija zakupnina i naknada

Nove cijene zakupa državnih poljoprivrednih zemljišta

13.7.2019. | 17:00
Primjenom novog Pravilnika naknade za koncesiju će se povećati, a one za dugogodišnji zakup smanjiti ili ostati približno iste.
Primjenom novog Pravilnika naknade za koncesiju će se povećati, a one za dugogodišnji zakup smanjiti ili ostati približno iste.
SBplus.hr, Slavonski Brod : 'Za Slavoniju i poljoprivredu sve su vlade loše radile'

Članovi Vijeća složili se:

'Za Slavoniju i poljoprivredu sve su vlade loše radile'

9.7.2019. | 13:30
'Povećanje uvoza u odnosu na prošlu godinu nije slučajno. U svom dvorištu imamo prehrambenog diva, rekao bih europskog lidera za proizvodnju pivarskog ječma, Slavoniju Slad. Bio sam na njihovim otvorenim danima. U njihovoj kooperantskoj mreži uvaženih poljoprivrednika najmanje je
'Povećanje uvoza u odnosu na prošlu godinu nije slučajno. U svom dvorištu imamo prehrambenog diva, rekao bih europskog lidera za proizvodnju pivarskog ječma, Slavoniju Slad. Bio sam na njihovim otvorenim danima. U njihovoj kooperantskoj mreži uvaženih poljoprivrednika najmanje je
SBplus.hr, Slavonski Brod : Za novac nikada nije kasno. On je uvijek dobrodošao.

Osigurana sredstva od gotovo 1 mil kn

Za novac nikada nije kasno. On je uvijek dobrodošao.

4.7.2019. | 13:20
Između ostalog, novčanim sredstvima u iznosu od 13 tisuća kuna djeci iz Kuće sretnih ciglica bit će omogućena sva potrebna sportska oprema i rekviziti, a s njima će raditi treneri koji iza sebe imaju diplome koje ih čine adekvatnim i kompetentnim osobama za rad s djecom. Košarkaš
Između ostalog, novčanim sredstvima u iznosu od 13 tisuća kuna djeci iz Kuće sretnih ciglica bit će omogućena sva potrebna sportska oprema i rekviziti, a s njima će raditi treneri koji iza sebe imaju diplome koje ih čine adekvatnim i kompetentnim osobama za rad s djecom. Košarkaš
SBplus.hr, Slavonski Brod : Svrstavaju li Slavoniju i dalje u razvijeni sjever Hrvatske?

Na promjene bismo mogli dodatno čekati

Svrstavaju li Slavoniju i dalje u razvijeni sjever Hrvatske?

27.6.2019. | 10:00
Iako su najavljene promjene te ispravljanje nepravde, Slavonija bi još godinama mogla 'plaćati' jer je u prijašnjoj klasifikaciji svrstavana u razvijeni dio sjeverne Hrvatske. Time su već dosad izgubljeni milijuni.
Iako su najavljene promjene te ispravljanje nepravde, Slavonija bi još godinama mogla 'plaćati' jer je u prijašnjoj klasifikaciji svrstavana u razvijeni dio sjeverne Hrvatske. Time su već dosad izgubljeni milijuni.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Što će se dogoditi sa školama koje nemaju dovoljno učenika?

Županija se bori protiv zatvaranja škola

Što će se dogoditi sa školama koje nemaju dovoljno učenika?

25.6.2019. | 14:00
Brodsko-posavska županija nastoji spriječiti zatvaranje škola koje imaju manje od 150 učenika, a takvih je na njezinu području dosta. Rješenje je zasad - 'ključ u bravu' ili, pak, otkazi ravnateljima i administrativnom osoblju manjih škola i njihovo spajanje u jednu cjelinu. Poto
Brodsko-posavska županija nastoji spriječiti zatvaranje škola koje imaju manje od 150 učenika, a takvih je na njezinu području dosta. Rješenje je zasad - 'ključ u bravu' ili, pak, otkazi ravnateljima i administrativnom osoblju manjih škola i njihovo spajanje u jednu cjelinu. Poto
SBplus.hr, Slavonski Brod : Čestitke građanima i žiteljima Županije

Državni praznik

Čestitke građanima i žiteljima Županije

22.6.2019. | 7:00
Gradonačelnik Mirko Duspara, župan Danijel Marušić i predsjednik Županijske skupštine Pero Ćosić, čestitali su putem službenih internetskih stranica Grada Slavonskog Broda i Brodsko-posavske županije svim građanima i žiteljima današnji državni praznik, Dan antifašističke borbe. U
Gradonačelnik Mirko Duspara, župan Danijel Marušić i predsjednik Županijske skupštine Pero Ćosić, čestitali su putem službenih internetskih stranica Grada Slavonskog Broda i Brodsko-posavske županije svim građanima i žiteljima današnji državni praznik, Dan antifašističke borbe. U
SBplus.hr, Slavonski Brod : Što se nalazi u Odluci o lokalnim porezima usvojenoj danas?

I za darove valja platiti porez Županiji

Što se nalazi u Odluci o lokalnim porezima usvojenoj danas?

18.6.2019. | 17:40
Možda to niste znali, ali postoji lokalni porez na svaki pojedinačni automat, a oni koji takve aparate stavljaju u upotrebu, Županiji porez plaćaju svaki mjesec.
Možda to niste znali, ali postoji lokalni porez na svaki pojedinačni automat, a oni koji takve aparate stavljaju u upotrebu, Županiji porez plaćaju svaki mjesec.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Saznajte u kojim su mjestima Županije turisti najviše noćili

Županiju otkrivaju strani gosti

Saznajte u kojim su mjestima Županije turisti najviše noćili

17.6.2019. | 19:00
Prošle je godine na području Županije noćilo 24.135 domaćih gostiju i 35.537 stranih turista. Na raspolaganju su im bile 602 smještajne jedinice i 1370 kreveta u 85 objekata razmještenih diljem Županije.
Najveći je broj noćenja 'pokupio' Slavonski Brod, čak 36.632, dok je Nova Gradiška brojala 7898 noćenja. Iznenađuju Rešetari s 5408 noćenja i samo 37 kreveta, što znači kako je prosječno svaki dan u godini bilo popunjeno njih 15-ak. Velika Kopanica, Oriovac i Staro Petrovo Selo k
SBplus.hr, Slavonski Brod : Hoće li učenici svih škola u BPŽ na praznike istovremeno?

Sve škole birale između četiri modela

Hoće li učenici svih škola u BPŽ na praznike istovremeno?

12.6.2019. | 9:30
Jesu li se Grad i Županija uspjeli dogovoriti ili će učenici škola kojima su oni osnivači u različito vrijeme koristiti praznike tijekom školske godine, saznajte u nastavku.
Jesu li se Grad i Županija uspjeli dogovoriti ili će učenici škola kojima su oni osnivači u različito vrijeme koristiti praznike tijekom školske godine, saznajte u nastavku.
SBplus.hr, Slavonski Brod : I najmlađi načelnici vrijedno rade za svoje općine

Državna tajnica Dunja Magaš u Sl. Brodu

I najmlađi načelnici vrijedno rade za svoje općine

10.6.2019. | 14:00
Petnaestero načelnika općina iz Brodsko-posavske županije nagrađeno je danas za svoj trud jer je Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja prepoznalo njihove projekte i odlučilo ih sufinancirati.
Petnaestero načelnika općina iz Brodsko-posavske županije nagrađeno je danas za svoj trud jer je Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja prepoznalo njihove projekte i odlučilo ih sufinancirati.