Politika : Uprava/Samouprava

Objavljeno: 1.12.2020. u 19:00
Prikaza: 1350
|
Autor: Željka Gavranović

Provjerili smo

Koliko će sredstava Županija još 'uliti' u budžet Centra?

Brodsko-posavska županija : Koliko će sredstava Županija još 'uliti' u budžet Centra?Budući izgled RCGO Šagulje(Foto: novska.in)

Centar nije ni proradio, a Brodsko-posavsku županiju već je koštao milijune kuna. Provjerili smo koliko će se sredstava narednih godina sliti iz županijskog proračuna u kasu RCGO 'Šagulje'.

SLAVONSKI BROD - Tvrtka Regionalni centar za gospodarenje otpadom Šagulje d.o.o., o kojoj je SBplus ranije već više puta pisao, postoji cijelo desetljeće, a da, zapravo, nije radila ništa. Županijska skupština Brodsko-posavske županije Centar je osnovala Odlukom usvojenom na 11. sjednici održanoj dalekog 23. studenog 2010. godine. Do studenog 2017. godine, BPŽ je bila jedini osnivač i vlasnik društva, a otad su članice postale i Požeško-slavonska te Sisačko-moslavačka županija. Danas je BPŽ većinski vlasnik (51 posto) tog trgovačkog društva koje će, valjda jednom u budućnosti, obrađivati do 45 tisuća tona otpada godišnje.

Županijski centar za gospodarenje otpadom, odlučeno je već davno, nalazit će se na području Nove Gradiške, na državnom zemljištu u katastarskoj općini Kovačevac, na lokaciji Šagulje, ukupne površine oko 26 hektara.

Na ovotjednoj sjednici iste Županijske skupštine koja je Društvo osnovala (dakako, u izmijenjenom sastavu zbog tolikog proteka vremena), županijski su vijećnici s 28 glasova 'za' i 8 'suzdržanih', bez posebno bitnih komentara, još jednom izglasali Program rada i Financijski plan Regionalnog centra za biotehnološka istraživanja i razvoj Brodsko-posavske županije d.o.o. za 2021.

Njime Uprava RCGO Šagulje, za sljedeću godinu, najavljuje ishođenje završnog pozitivnog mišljenja JASPERS-a o izrađenoj studijsko-projektnoj dokumentaciji za izgradnju Centra. Pred njima je, poručuju, i izrada projektno-tehničke dokumentacije za izgradnju šest pretovarnih stanica u mjestima koja ulaze u djelokrug rada Centra - po jednu će graditi u Slavonskom Brodu, Požegi, Pakracu, Kutini, Novskoj i Hrvatskoj Kostajnici. I za to im, dakle, trebaju elaborati, lokacijske i građevinske dozvole, izvedbeni projekti,… Ništa što se moglo izraditi u prethodnom desetljeću (ne)rada.

Centar će, dakle, preuzeti i dio poslova koje danas u Slavonskom Brodu obavlja TD Komunalac pa će biti potrebno riješiti i imovinsko-pravne odnose jer su, prema sadašnjem stanju, lokacije pretovarnih stanica u vlasništvu trgovačkih društava. Centralni prostor za obradu otpada RCGO Šagulje treba i pristupnu cestu, priključni vod za trafostanicu, dotok pitke vode,…

S obzirom na to da je cijelo desetljeće Brodsko-posavska županija financirala Upravu nepostojećeg Centra koja sada ne zna hoće li uspjeti sve tražene radnje obaviti na vrijeme, u taj su projekt već utrošeni milijuni, a veća izdvajanja tek su pred građanima koji pune državni i županijski proračun.

U 2021. godini Brodsko-posavska županija će izdvojiti više od milijun kuna kroz redovito financiranje i sredstva za provedbu projekta, u 2022. godini planirano je osam milijuna kuna samo iz tog jednog županijskog proračuna, a u 2023. subvencija BPŽ trebala bi porasti na više od 13,5 milijuna kuna, dok bi za projekt iste godine Županija trebala izdvojiti 54 milijuna kuna. Uz dotacije od suosnivača, subvencije europskih fondova i ministarstava, sveukupni bi prihodi Centra sljedeće godine trebali biti veći od osam milijuna kuna, dok bi godinu kasnije mogli porasti duplo, da bi 2023. godine dosegnuli astronomskih 406 milijuna kuna. Najveći dio tog novca 'otpast' će na rashode za radove. Rashodi za zaposlene kroz tri godine, pak, kretat će se od 845 tisuća do milijun kuna.

Podsjetimo, nakon sjednice Savjeta Slavonije, Baranje i Srijema u srpnju 2018. godine, potpisani su Ugovori o dodjeli bespovratnih sredstava iz Kohezijskog fonda u financijskom razdoblju 2014.-2020. Ta su sredstva bila namijenjena izradi studijsko-projektne dokumentacije za Centar za gospodarenje otpadom u Brodsko-posavskoj županiji. Šaguljama su tim Ugovorom pripala sredstva u iznosu od 15 milijuna kuna, od čega je 12 milijuna i 750 tisuća europskih sredstava, a preostalih 750 tisuća osigurao je Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

Centar za gospodarenje otpadom Šagulje sada je zajednički projekt Brodsko-posavske, Sisačko-moslavačke i Požeško-slavonske županije, svih jedinica lokalne samouprave na njihovom području i, naposljetku, svih stanovnika ovog dijela Regije. Vrijedan je 130 milijuna kuna te je, stoga, jedna od najvećih investicija u Brodsko-posavskoj Županiji.

Optimistična očekivanja kažu kako bi Centar trebao zaživjeti ili barem krenuti u probni rad 2022. ili, najkasnije, 2023. godine. Nakon toga, očekuje se smanjenje deponirane količine otpada, a povećanje reciklirane, odnosno, korisne sirovine.

- Realizacijom ovog dijela projekta RCGO Šagulje osigurat će se preduvjeti da čim prije zaživi cjeloviti sustav gospodarenja otpadom na području Brodsko-posavske, Požeško-slavonske i dijela Sisačko-moslavačke, sustav koji će postaviti temelje održivog razvoja ovog dijela Hrvatske. - poručio je u završnom dijelu Plana rada za 2021. godinu, Josip Grgić, predsjednik Uprave RCGO „Šagulje".

Hoće li te temelje uspjeti postaviti na vrijeme ili će Hrvatska zbog kašnjenja s 'dokumentacijom' i izgradnjom centara poput 'Šagulja' plaćati penale - znat ćemo već krajem sljedeće godine. S obzirom na to da su županijski vijećnici jučer olako usvajali vrlo bitne dokumente za Proračun nadolazeće godine, među njima i onaj o kojemu govori ovaj tekst, nepotrebno je bilo i okupljanje u tolikom broju na vrhuncu epidemiološke krize te plaćanje Svečane dvorane Kristal za tih nekoliko sati okupljanja. Svoje 'za' ili 'suzdržano' mogli su jednako šutke i pokornički dostaviti i e-poštom - koliko god privremena pročelnica Upravnog odjela za poslove Županijske skupštine i Župana, diplomirana pravnica Dubravka Knežević, takvo održavanje sjednica proglašavala protivnim Poslovniku.

Broj komentara: 1

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava
Tetrapak

Tetrapak

Komentirano: 1.12.2020. | 19:53

1

Fujjjjj, pljuc. Strašno je dobivati plaću, a ništa raditi. Koliko uhljeba radi na tom projektu, koliko godina. Svi mladi trebaju otići van, mladi čitajte ovo.

Broj komentara: 1

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava

Komentari članaka objavljuju se u realnom vremenu. SBplus.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani.

Ostali članci u rubrici
SBplus.hr, Slavonski Brod : Pogledajte za što će izdvojiti 90 tisuća kuna

Pohvalan potez Brodsko-posavske županije

Pogledajte za što će izdvojiti 90 tisuća kuna

12.1.2021. | 18:30
SBplus.hr, Slavonski Brod : Kreirali obrazac 'Ponuda za pomoć'

Županija i Grad Slav. Brod solidarni

Kreirali obrazac 'Ponuda za pomoć'

29.12.2020. | 17:30
SBplus.hr, Slavonski Brod : Veliki pritisak na sustav izdavanja propusnica

Građani Stožer zatrpali zahtjevima

Veliki pritisak na sustav izdavanja propusnica

24.12.2020. | 10:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Tko se može prijaviti za obnovu i stambeno zbrinjavanje?

Prijave tijekom siječnja 2021.

Tko se može prijaviti za obnovu i stambeno zbrinjavanje?

23.12.2020. | 19:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Danas im nije imao tko zapljeskati a itekako su to zaslužili

Skromno, ali dostojanstveno

Danas im nije imao tko zapljeskati a itekako su to zaslužili

21.12.2020. | 14:15
SBplus.hr, Slavonski Brod : Hoće li korisnici privatnih domova ostati bez smještaja?

Pitanje (ne)dovoljnih kapaciteta

Hoće li korisnici privatnih domova ostati bez smještaja?

16.12.2020. | 9:50
SBplus.hr, Slavonski Brod : Za čišći zrak i ljepši izgled sade nova stabla

Uz rušenje dotrajalih

Za čišći zrak i ljepši izgled sade nova stabla

10.12.2020. | 15:30
SBplus.hr, Slavonski Brod : Za što su zadužene županijske koordinatorice?

Dugačak popis dužnosti

Za što su zadužene županijske koordinatorice?

7.12.2020. | 11:05
SBplus.hr, Slavonski Brod : Županija osigurala milijun kuna za pomoć govedarstvu

Po junici maksimalno 800 kuna

Županija osigurala milijun kuna za pomoć govedarstvu

4.12.2020. | 17:45
SBplus.hr, Slavonski Brod : 'Ne šaljite djecu u školu ako ste pozitivni'

Apeliraju na susjede

'Ne šaljite djecu u školu ako ste pozitivni'

1.12.2020. | 11:15
SBplus.hr, Slavonski Brod : Bez posebnih pitanja i komentara usvojili su važne dokumente

Županijski vijećnici jutros uspavani

Bez posebnih pitanja i komentara usvojili su važne dokumente

30.11.2020. | 11:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : 'Ovime im pomažemo, ali ih i potičemo na putovanje vlakom'

Besplatne karte žiteljima Županije

'Ovime im pomažemo, ali ih i potičemo na putovanje vlakom'

23.11.2020. | 13:05
SBplus.hr, Slavonski Brod : Nova prilika malim poduzetnicima za županijske potpore

Najviši iznos potpore - 30 tisuća kuna

Nova prilika malim poduzetnicima za županijske potpore

2.11.2020. | 11:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Kako bi u potresu 'prošle' građevine na području županije?

Razorni potresi obilježili 2020.

Kako bi u potresu 'prošle' građevine na području županije?

31.10.2020. | 17:30
SBplus.hr, Slavonski Brod : Županijska blagajna u plusu

I tijekom koronakrize

Županijska blagajna u plusu

31.10.2020. | 15:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Izdvojili četiri tisuće kuna za dvoipolsatni najam prostora

Uz besplatnu reklamu za salu

Izdvojili četiri tisuće kuna za dvoipolsatni najam prostora

29.10.2020. | 21:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : 'Dobio sam poruke koje se mogu protumačiti kao prijetnje'

Župan o spornoj fotografiji:

'Dobio sam poruke koje se mogu protumačiti kao prijetnje'

29.10.2020. | 16:45
SBplus.hr, Slavonski Brod : Sjednica Županijske skupštine u svečanom prostoru

Susret 'uživo' tijekom koronakrize

Sjednica Županijske skupštine u svečanom prostoru

22.10.2020. | 10:15
SBplus.hr, Slavonski Brod : 'I dalje poslodavci ucjenjuju radnike ugovorima na određeno'

Za istim stolom poslodavci i sindikati

'I dalje poslodavci ucjenjuju radnike ugovorima na određeno'

2.9.2020. | 12:00

Vezani članci

SBplus.hr, Slavonski Brod : Pola slavonskog otpada dovozit će u brodskoposavsku županiju

Nakon sedam godina potpisali ugovor

Pola slavonskog otpada dovozit će u brodskoposavsku županiju

8.11.2017.
Vrijednost centra za gospodarenje otpadom "Šagulje" je 130 milijuna kuna, a prostire se na površini od 26 hektara. Tvrtka koja je proteklih sedam godina imala tek direktora i ured, "prvo će zaposliti upravljački kadar - zbog rješavanja papirologije".
SBplus.hr, Slavonski Brod : Izvješće o radu donedavno 'nepostojećeg' Centra

Nove vruće teme za Županijsku skupštinu

Izvješće o radu donedavno 'nepostojećeg' Centra

7.5.2018.
Kao šećer na kraju, Županijska će skupština, zakazana za ponedjeljak, završiti desetom točkom dnevnog reda tijekom koje će direktor dugo godina nepostojećeg Centra iznijeti izvješće o radu.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Osam godina od osnivanja kreću u izradu dokumentacije

Buđenje iz dubokog sna

Osam godina od osnivanja kreću u izradu dokumentacije

17.7.2018.
Nakon što je Uprava društva koja se sastoji od jednog člana, 'direktora' Josipa Grgića, godinama 'mirovala', sada je pred njom veliki zadatak provođenja svih promjena vezanih za razdvajanje i zbrinjavanje otpada s obzirom na činjenicu da će u Brodsko-posavsku županiju odnosno u Š
SBplus.hr, Slavonski Brod : Centar Šagulje konačno će dobiti i projektnu dokumentaciju

Nakon direktora

Centar Šagulje konačno će dobiti i projektnu dokumentaciju

23.7.2018.
Potpisan je ugovor za izradu studijsko-projektne dokumentacije za Centar za gospodarenje otpadom u Šaguljama, na kojem će biti uspostavljen cjeloviti sustav gospodarenja otpadom na području Brodsko-posavske, Požeško-slavonske i dijela Sisačko-moslavačke županije.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Centar za gospodarenje otpadom gradit će 2021. godine

Prema nekim najavama

Centar za gospodarenje otpadom gradit će 2021. godine

26.7.2018.
Centru za gospodarenje otpadom u Šaguljama pripala su sredstva u iznosu od 15 milijuna kuna od čega je 12 milijuna 750 tisuća europskih sredstava, a preostalih 750 tisuća je osigurao Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost. No ta su sredstva namjenjena tek za projektnu
SBplus.hr, Slavonski Brod : Kada će početi gradnja Regionalnog Centra Šagulje?

Gospodarenje otpadom

Kada će početi gradnja Regionalnog Centra Šagulje?

23.11.2018.
"Pred nama je izrada studijsko-projektne dokumentacije koja je veoma obimna i sam taj postupak potrajat će tri godine. Nakon toga slijedi provedba projekta."
SBplus.hr, Slavonski Brod : Centar 'na papiru' star cijelo desetljeće, možda i proradi

Prilika direktoru da zaradi plaću

Centar 'na papiru' star cijelo desetljeće, možda i proradi

8.6.2019.
Apsurdna situacija da nepostojeći Centar koji ništa ne radi, gotovo cijelo desetljeće ima direktora koji redovito prima plaću, mogla bi se konačno promijeniti. Naravno, nakon što bude izrađena 'opsežna dokumentacija' za koju prethodnih neradnih godina, valjda, nije bilo vremena.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Politika je kočila brži razvoj događaja

Zakotrljao se kotačić zvan 'Šagulje'

Politika je kočila brži razvoj događaja

1.10.2019.
Regionalni centar za gospodarenje otpadom Šagulje na papiru postoji već gotovo cijelo desetljeće, a 'proraditi' bi trebao najranije 2023. Danas su dogovoreni poslovi izrade projektne dokumentacije.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Pogledajte što su sve obećali učiniti u 2020. godini

Uprava 10-godišnjeg nepostojećeg Centra

Pogledajte što su sve obećali učiniti u 2020. godini

28.12.2019.
Donosimo impozantan popis planiranih aktivnosti za 2020. godinu koje djelatnici Regionalnog centra za gospodarenje otpadom nisu uspjeli odraditi u prethodnom desetljeću koliko Centar postoji samo 'na papiru', ali ne i u materijaliziranom obliku.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Treba li Kineze pozvati 'u pomoć' i na područje županije?

Po cijenu života

Treba li Kineze pozvati 'u pomoć' i na područje županije?

9.2.2020.
Zasad je službena internetska stranica Centra jedino što je 'under construction'.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Deset godina kasnije - od Centra i dalje imamo samo sliku

Za prvi korak trebalo im desetljeće

Deset godina kasnije - od Centra i dalje imamo samo sliku

18.7.2020.
Iako medijima nije dostavljeno Izvješće o ovotjednoj elektroničkoj sjednici Županijske skupštine, uspjeli smo doći do njega. Jedna tema posebno je zanimljiva - i tako već čitavo desetljeće.
SBplus.hr, Slavonski Brod :
SBplus.hr, Slavonski Brod :