Politika : Uprava/Samouprava

Objavljeno: 2.9.2020. u 12:00
Prikaza: 1236
|
Autor: Željka Gavranović

Za istim stolom poslodavci i sindikati

'I dalje poslodavci ucjenjuju radnike ugovorima na određeno'

Ž.G./SBplus
Foto: Ž.G./SBplus
 • Ž.G./SBplus
 • Ž.G./SBplus
 • Ž.G./SBplus
 • Ž.G./SBplus
 • Ž.G./SBplus
 • Ž.G./SBplus
 • Ž.G./SBplus
 • Ž.G./SBplus
 • Ž.G./SBplus
 • Ž.G./SBplus
 • Ž.G./SBplus
 • Ž.G./SBplus
 • Ž.G./SBplus

Županija je za istim stolom danas okupila predstavnike poslodavaca i sindikata sa svog područja kako bi uskoro ponovno oformili bitno savjetodavno tijelo.

SLAVONSKI BROD - Danas, 2. rujna 2020. godine, u zgradi županijske Uprave u Slavonskom Brodu, potpisan je novi Sporazum o osnivanju Gospodarsko-socijalnog vijeća u Brodsko-posavskoj županiji (GSV BPŽ). Sporazum su potpisali socijalni partneri odnosno Županija, poslodavci i sindikati.

U ime Županije potpisnik Sporazuma je bio župan Danijel Marušić, za poslodavace je potpis na Sporazum stavio Ivan Sarić (direktor HUP Regionalni ured Osijek), dok su u ime sindikata to učinili Darko Maras (Nezavisni hrvatski sindikati – NHS), Mato Stanković (Savez samostalnih sindikata Hrvatske – SSSH) i Nada Lovrić (Matica hrvatskih sindikata – MHS).

- Dana 11. ožujka 2020. sklopljen je Sporazum o osnivanju GSV-a na nacionalnoj razini, a temeljem članka 24. tog Sporazuma, GSV na lokalnoj, odnosno, područnoj ili regionalnoj razini osniva se Sporazumom koji smo danas potpisali. GSV je tripartitno tijelo koje čine po tri ovlaštena predstavnika Županije, poslodavaca, odnosno, HUP-a i tri sindikalne središnjice. Vijeće ima devet članova, svaki član ima jednog ili više zamjenika. U roku od 30 dana bit će održana i konstituirajuća sjednica Vijeća na kojoj će biti usvojen Poslovnik o radu Vijeća koji je već u pripremi te će biti izabrani predsjednik i dva dopredsjednika Vijeća po sistemu rotacije na rok od godine dana. Najprije predsjedava jedan od socijalnih partnera, ostala dva daju potpredsjednike i tako se rotiraju. GSV nema izvršne ovlasti, nego je savjetodavno tijelo Županijske skupštine i Župana. Ono donosi program rada i raspravlja, u pravilu, o točkama rada iz programa Županijske skupštine. U tjednu prije održavanja sjednice, donosi zaključke i prijedloge o točkama. GSV BPŽ ocijenjen je kao jedan od aktivnijih. U proteklom smo razdoblju održali 25 redovnih sjednica i upućivali smo prijedloge Skupštini, ali i nacionalnom GSV-u te resornim ministarstvima. - pojasnio je dožupan Stjepan Bošnjaković, predsjednik GSV-a u posljednjem sazivu.

Sjednice GSV-a uvijek su zanimljive jer pružaju priliku da za isti stol sjednu poslodavci i sindikati koji se nerijetko u takvoj situaciji nađu tek kada je sukob među pojedinim dionicima s obje strane već eskalirao u medijima. Ipak, predstavnici sindikata obično su najrealniji u iznošenju svojih pogleda na trenutnu situaciju u društvu.

- Nekad mi se čini da se lažno polarizira pozicija sindikata kao predstavnika radnika i pozicija poslodavaca, a neutralnom se doima pozicija Županije, odnosno, lokalne uprave. I poslodavci i sindikati imaju jednak interes. Smisao poslodavca je da ostvari profit, smisao sindikata je da njihovi članovi dobiju plaću za svoj rad, ali i da u svom radu ne snose rizik koji poduzetnici imaju, da se njihova prava ne krše. Ovo je kompleksno vrijeme. Nikomu neće biti jednostavno i lako, ali se sindikati moraju organizirati na način - ne da rušimo poslodavce - nego da pratimo situaciju koju svi radnici u Hrvatskoj prolaze. Činilo mi se da će se s godinama poboljšavati prava radnika, no to nije tako. Još uvijek imamo ucjenjivanja poslodavaca ugovorima na određeno, situacije neplaćanja poštenog rada. To želimo da se stavi 'ad acta'. Kao što će među poslodavcima vrlo lako kružiti priče o tomu koji radnik ne zadovoljava neke uvjete, tako bismo se svi trebali ograditi od poslodavaca koji ne ispunjavaju svoje obveze. Ako kao poslodavac dođete u krizu, onda imate čitav način modaliteta kriznog menadžmenta. Otkaza će biti, to je svima jasno. Kada bih vas pitala biste li radije dobili otkaz ili radili šest mjeseci bez plaće, zanimalo bi me što biste rekli. Kada radite bez plaće, trošite svoje resurse kako biste radili i svi su nezadovoljni - od obitelji do okruženja na poslu. Osim toga, ne možete donijeti neke presudne životne odluke. Ne idete naprijed, stagnirate i to nije dobro za čitavo društvo. Otpor tomu doveo je do egzodusa mladih ljudi. Vani nije ništa bolje. Radi se teško, radi se puno, radi se u tuđoj zemlji. Ali ste plaćeni. - kazala je Nada Lovrić, predstavnica Matice hrvatskih sindikata na današnjem potpisivanju.

U ispunjenju njihovih obvezama, poslodavcima su u prethodnom razdoblju pomogle mjere Vlade, ali i Grada te Županije. Oni ugroženog poslovanja tijekom borbe protiv koronavirusa, dobili su novčana sredstva, no borba tek slijedi.

- GSV pruža priliku za vrstu tripartitnog socijalnog dijaloga. U pet slavonskih županija koje 'pokriva' osječki Regionalni ured HUP-a, brodskoposavski GSV jedan je od najaktivnijih. Ne samo po broju održanih sjednica, nego i njihovoj aktualnosti. Predložit ćemo tri člana iz redova poslodavaca. Ovdje to nije teško jer imamo puno članova i kvalitetnih poslodavaca koji rado sudjeluju u radu ovakvih tijela. Krizne mjere Vlade svi smo pozdravili, ali smo prigovorili česte promjene. Česta promjena kriterija otežala je njihovo praćenje od strane poslodavaca ili njihovih stručnih službi. Pravila trebaju biti jasna i transparentna za sve. Ipak, te mjere su spriječile veći porast nezaposlenih i očuvale brojna radna mjesta. Nadam se da ćemo tako i nastaviti. - poručio je Ivan Sarić iz Hrvatske udruge poslodavaca.

U novom GSV-u sudjelovat će i neki iskusni članovi koji su na ranijim sjednicama tog tijela uvijek predvodili konstruktivnu raspravu.

- Najbitnije je da smo do Sporazuma došli bez potrebe za nekim posebnim usuglašavanjem. Zbog okolnosti koje nam predstoje, vjerujem da će novi saziv GSV-a dati još veći i značajniji doprinos od prethodnog. - kazao je Darko Maras, predstavnik Nezavisnih hrvatskih sindikata i jedan od najaktivnijih članova ranijeg GSV-a.

Vodstvo Brodsko-posavske županije također je svjesno svih izazova koji su pred njima, ali i poziva na proaktivnost i dijalog svih dionika ovdašnjeg gospodarstva.

- Svim članovima GSV-a zahvaljujem na dosadašnjem i budućem radu jer nikad nam zajedništvo nije više trebalo. Turbulentna su vremena, svaka sugestija i kritika dobro dođu kako bismo se znali usmjeriti i iskoristiti sve resurse na najbolji način, a sve u cilju očuvanja gospodarstva i radnih mjesta. Kao pozitivan primjer navodim ovotjedno javljanje jedne gospodarstvenice koja nam je jednom sugestijom puno pomogla jer ponekad samo mala izmjena određenog akta može puno značiti ljudima na terenu. - kazao je župan Danijel Marušić.

  Broj komentara: 0

  Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

  RegistracijaPrijava

  Komentari članaka objavljuju se u realnom vremenu. SBplus.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani.

  Ostali članci u rubrici
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Sjednica Županijske skupštine u svečanom prostoru

  Susret 'uživo' tijekom koronakrize

  Sjednica Županijske skupštine u svečanom prostoru

  22.10.2020. | 10:15
  SBplus.hr, Slavonski Brod : 'Svaka kuna dobro će doći u ovim teškim vremenima'

  Mikropoduzetnici potpisali ugovore s BPŽ

  'Svaka kuna dobro će doći u ovim teškim vremenima'

  27.8.2020. | 12:30
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Za kulturu u sljedećoj godini - 370 tisuća kuna

  Ako je koronavirus ponovno ne zatre

  Za kulturu u sljedećoj godini - 370 tisuća kuna

  26.8.2020. | 14:00
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Ovo su mikropoduzetnici kojima je Županija odobrila potpore

  Donosimo kolike će iznose primiti

  Ovo su mikropoduzetnici kojima je Županija odobrila potpore

  21.8.2020. | 14:00
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Oni će od Županije dobiti 40.000 kuna za snimanje videospota

  Donosimo popis financiranih programa

  Oni će od Županije dobiti 40.000 kuna za snimanje videospota

  11.8.2020. | 18:00
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Župan proširio područje na kojemu je proglašena nepogoda

  Još jedna općina teže stradala

  Župan proširio područje na kojemu je proglašena nepogoda

  11.8.2020. | 14:00
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Županija osniva Centar za upravljanje rizicima od katastrofa

  Odobrena im bespovratna sredstva

  Županija osniva Centar za upravljanje rizicima od katastrofa

  22.7.2020. | 14:00
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Kako će Županija ove godine pomoći lovcima?

  Četiri opravdana troška

  Kako će Županija ove godine pomoći lovcima?

  21.7.2020. | 16:00
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Deset godina kasnije - od Centra i dalje imamo samo sliku

  Za prvi korak trebalo im desetljeće

  Deset godina kasnije - od Centra i dalje imamo samo sliku

  18.7.2020. | 11:00
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Izgradnja novog dijela brodske pedijatrije u završnoj fazi

  Velika stvar o kojoj se (pre)malo priča

  Izgradnja novog dijela brodske pedijatrije u završnoj fazi

  18.7.2020. | 9:00
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Objavili sve donacije i sponzorstva za proteklih pola godine

  Županija nastavlja s transparentnošću

  Objavili sve donacije i sponzorstva za proteklih pola godine

  14.7.2020. | 17:15
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Za 8 mjeseci, pogled s ovog mjesta bit će potpuno drugačiji

  'Najisplativije' energetske obnove

  Za 8 mjeseci, pogled s ovog mjesta bit će potpuno drugačiji

  24.6.2020. | 12:15
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Brođani će 'saznati' ono što već odavno znaju

  Iz zaključka županijskog Upravnog odjela

  Brođani će 'saznati' ono što već odavno znaju

  10.6.2020. | 13:20
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Odlagalište će do kraja godine biti sanirano?

  HSS traži i zatvaranje

  Odlagalište će do kraja godine biti sanirano?

  29.5.2020. | 12:00
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Valentina četiri 'Da li vas je stid?' upućena županu

  Još malo o Sveučilištu

  Valentina četiri 'Da li vas je stid?' upućena županu

  28.5.2020. | 14:20
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Nastavljeni pojedini projekti energetskih obnova

  Iako je većina planiranog stopirana

  Nastavljeni pojedini projekti energetskih obnova

  27.4.2020. | 13:10
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Županija trenira strogoću nad građanima, a ne nad Dusparom

  Revnosno provode suspektnu odluku

  Županija trenira strogoću nad građanima, a ne nad Dusparom

  24.4.2020. | 21:05
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Čime je Robert prije tridesete zaslužio priznanje Županije?

  Mladi pilot iz Slavonskog Broda

  Čime je Robert prije tridesete zaslužio priznanje Županije?

  22.4.2020. | 21:00
  SBplus.hr, Slavonski Brod :
  SBplus.hr, Slavonski Brod :