Politika : Uprava/Samouprava

Objavljeno: 11.10.2021. u 11:15
Prikaza: 2480
|
Autor: Željka Gavranović

Bliži se natječaj za gradske stanove

Donosimo rješenja najčešćih nedoumica mladih Brođana

Brodsko-posavska županija : Donosimo rješenja najčešćih nedoumica mladih BrođanaNajnoviji gradski stanovi za mlade(Foto: Ž.G./SBplus)

Bliži se novi natječaj za još deset gradskih stanova namijenjenih mladim obiteljima. Odlučili smo, stoga, aktualizirati neka pitanja i razriješiti najčešće nedoumice.

SLAVONSKI BROD - Izgradnjom gradskih stanova za mlade, posljednje četiri godine Grad Slavonski Brod pomaže mladim obiteljima (izvanbračnim i bračnim zajednicama te samohranim roditeljima mlađima od 45 godina) koje nemaju riješeno stambeno pitanje.

Riječ je o demografskoj mjeri koja se pokazala uspješnijom, a boljom čak i od sličnih državnih mjera. Razlog tomu je činjenica da mlade obitelji u stanove useljavaju bez potrebe za podizanjem stambenih kredita.

Naime, najprije su deset godina 'gradski podstanari', a potom im Grad Slavonski Brod omogućuje otkup stana u kojem su živjeli. Pritom, od ukupne kupoprodajne cijene stana, 'odbija' im svih dotad uplaćenih 120 mjesečnih najamnina.

Najznačajniji kriterij za ostvarenje prava na takav gradski stan, upravo je visina te mjesečne najamnine koju, tijekom Natječaja, ponude mlade obitelji. Dopušteno im je, pritom, natjecati se za dva konkretna stana koja sami odaberu. U ovom je dijelu posebno važno naglasiti kako mlade obitelji moraju biti oprezne pri određivanju iznosa mjesečne stanarine koju će ponuditi jer si - u postotku u kojem se 'odmaknu' od početne cijene stana koju Grad određuje svakim novim Natječajem - povećavaju i konačnu otkupnu cijenu stana.

Mada su Ugovorom kojeg mlade obitelji sklapaju s Gradom Slavonskim Brodom uoči useljenja riješena gotovo sva moguća pitanja i zavrzlame, zbog učestalih upita naših čitatelja, odlučili smo odgovoriti na najčešće nedoumice vezane za useljenje i život u gradskim stanovima te - u konačnici - otkup tih nekretnina. Tim više jer se bliži novi natječaj kojim će mladima biti ponuđeno deset trosobnih stanova koje stručnjaci opisuju kao najbolje što se trenutno nudi na slavonskobrodskom tržištu nekretnina tog ranga.

SBplus: Zašto u ugovorima za najam stanova koje mlade gradske obitelji sklapaju s Gradom Slavonskim Brodom postoji Članak u kojemu se iznos kupoprodajne cijene za otkup stana uvećava proporcionalno uvećanju mjesečne najamnine? Molimo pojasnite potrebu postojanja takvog Članka.

Grad Slavonski Brod: Ponuditelji (mlade obitelji) dostavljaju ponude za mjesečni najam stanova pri čemu je utvrđena početna tržišna vrijednost najma koja je određena od strane ovlaštenog sudskog vještaka za procjenu nekretnina. Isto tako, natječajem je utvrđena i početna otkupna cijena stana koju je također utvrdio ovlašteni sudski vještak za procjenu nekretnina. Ponuditelji dostavljaju ponude za mjesečni najam stana pri čemu se formira i otkupna cijena stana na način da se ista uvećava proporcionalno uvećanju ponuđene mjesečne najamnine u odnosu na početnu visinu mjesečne najamnine.

Slijedom navedenoga, ponuditelji davanjem ponude za mjesečni najam stana sami formiraju otkupnu cijenu stana. Naravno, ako se nakon proteka deset godina odluče na otkup iste. Bez navedene odredbe, ponude bi bile neusporedive, odnosno, ponuditelji bi bili u mogućnosti ponuditi drastično različite cijene najma i otkupa te bi natječaj kao takav bio neprovediv.

SBplus: Znači li to da će, u konačnici, za stanove jednake veličine, mlade obitelji platiti različitu otkupnu cijenu?

Grad Slavonski Brod: Da, ponuditelji će platiti cijenu za otkup stana koja je sukladna ponudi koju su dostavili za iznos mjesečne najamnine. Budući da su ponude bile različite i cijene otkupa stanova će biti različite.

SBplus: Što će se dogoditi s onim mladim obiteljima koje nakon desetogodišnjeg razdoblja ne budu imale financijske uvjete za otkup stanova? Hoće li one moći dodatno produljiti Ugovor o najmu s Gradom Slavonskim Brodom (dakle, na dodatnih pet godina)?

Grad Slavonski Brod: Ponuditelji imaju pravo otkupiti stan nakon proteka roka od deset godina, ako se na to odluče. Ako se na isto ne odluče, mogu produžiti najam stana.

SBplus: Koliko je, dok vrijedi ugovor o najmu, stanarima gradskih zgrada za mlade dopušteno intervenirati u same stanove?

Grad Slavonski Brod: Sukladno Članku 5. Ugovora o najmu stana, nisu dopuštene nikakve preinake stanova bez izričite suglasnosti vlasnika stana, odnosno, Grada Slavonskog Broda.

SBplus: Dođe li, tijekom najma gradskih stanova za mlade, do razvrgnuća/raskida (izvan)bračne zajednice, hoće li onaj član te (izvan)bračne zajednice koji ostane u gradskom stanu moći samostalno produžiti ugovor s Gradom, odnosno, otkupiti taj stan nakon deset godina?

Grad Slavonski Brod: Ugovor o najmu stana potpisala su oba bračna/izvanbračna druga kao najmoprimci. Sukladno Članku 8. Ugovora, Najmodavac može raskinuti Ugovor ako Najmoprimac na bilo koji način prestane biti Najmoprimac stana. Isto tako, na natječaj za davanje u najam stanova mogle su se prijaviti isključivo bračne i izvanbračne zajednice, kao i samohrani roditelji. Slijedom svega navedenoga, ako bi došlo do razvrgnuća bračne/izvanbračne zajednice, nastupili bi uvjeti za raskid Ugovora o najmu stana te bi Najmoprimci bili dužni izvršiti primopredaju stana Najmodavcu, odnosno, Gradu Slavonskom Brodu.

Broj komentara: 5

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava
TinaKupina

TinaKupina

Komentirano: 13.10.2021. | 7:17

1

Hvala glasnogovornicima na ovako lijepom obrazloženju i opravdanju. Ne bi nitko priznao propust što je došlo do toga i što su gospoda imala čitavo ljeto da se grijanje napravi. Najlakse reci obucite djecu toplo da im ne bude zima. Totalno politički ubaciti podsjetnik sta se sve napravilo po svim školama. Svi znamo i sve vidimo od silnih promidzbenih članaka. Prošle godine je bilo on line zbog korone, a ne zato što ne radi grijanje. Zato ne uspoređujte te dvije stvari.
mrvica

mrvica

Komentirano: 11.10.2021. | 21:17

2

Ne sekirajte se za dan - dva što djeca ne idu u školu, u usporedbi s prošlom školskom godinom, kada je bio kaos u školstvu, ovo je zbilja minoran problem. A inače, neka se pogleda što je sve napravljeno u gradskim školama proteklih godina, uvjeti su poboljšani u velikoj većini škola, te je vidljiva tendencija prelaksa na jednosmjensku nastavu u svim gradskim školama, te vjerujem da će i to biti riješeno u kratkom roku.
Lukab

Lukab

Komentirano: 11.10.2021. | 21:09

3

Ne pretjerujte, za dan/dva bez nastave djeca nam neće ništa izgubiti, a završetkom radova dobit ćemo jednu smjenu što je neusporedivo. Ravnateljica i razrednici su nam javili da će već u srijedu majstori uključiti grijanje, a u četvrtak će ići u školu djeca. Mi smo sretni zbog te dogradnje i možemo se strpiti dva dana.
Samo_istina

Samo_istina

Komentirano: 11.10.2021. | 19:55

4

Mislim da je u tu skolu najmanje ulagano od svih osnovnih skola.
TinaKupina

TinaKupina

Komentirano: 11.10.2021. | 12:31

5

Trenutno najveća nedoumica roditelja djece osnovne škole Ivana Brlić Mažuranić je hoće li ili neće svoju djecu slati u školu jer grijanje ne radi, a i ne zna se kada će raditi! Zašto Gradska uprava nije napravila sve da do toga ne dođe?

Broj komentara: 5

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava

Komentari članaka objavljuju se u realnom vremenu. SBplus.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani.

Ostali članci u rubrici
SBplus.hr, Slavonski Brod : 'Ovakvih propusta ne smije biti i ne mogu biti tolerirani!'

Oštra osuda postupka profesorice i Škole

'Ovakvih propusta ne smije biti i ne mogu biti tolerirani!'

27.5.2022. | 13:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Evo komu su namijenili 1,75 milijuna kuna iz Proračuna

Nova dodjela potpora

Evo komu su namijenili 1,75 milijuna kuna iz Proračuna

18.5.2022. | 9:15
SBplus.hr, Slavonski Brod : Jedan od najvećih projekata u povijesti Županije ide dalje

Traje natječaj za izradu dokumentacije

Jedan od najvećih projekata u povijesti Županije ide dalje

18.5.2022. | 8:30
SBplus.hr, Slavonski Brod : Javni poziv bit će otvoren dok sve ne podijele

Za što će izdvojiti sredstva?

Javni poziv bit će otvoren dok sve ne podijele

9.5.2022. | 9:15
SBplus.hr, Slavonski Brod : Hoće li Županija odustati od ovog važnog EU projekta?

Ponuđeni iznosi gradnje su vrlo visoki

Hoće li Županija odustati od ovog važnog EU projekta?

29.4.2022. | 7:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Kakvu vezu vodeći epidemiolog ima s nepostojećim Centrom?

Beskonačan niz funkcija, poslova, titula

Kakvu vezu vodeći epidemiolog ima s nepostojećim Centrom?

28.4.2022. | 13:10
SBplus.hr, Slavonski Brod : Opet 'kiksali' na istom? Reagirala Državna komisija.

Žalila se ista tvrtka kao prošle godine

Opet 'kiksali' na istom? Reagirala Državna komisija.

23.4.2022. | 20:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Prazna pozicija za još jedno uhljebljivanje ili nova prilika

Što će (o)značiti odlazak ravnateljice?

Prazna pozicija za još jedno uhljebljivanje ili nova prilika

21.4.2022. | 10:05
SBplus.hr, Slavonski Brod : Grad i Županija svečano primili važnog gosta

O čemu su razgovarali?

Grad i Županija svečano primili važnog gosta

15.4.2022. | 10:15
SBplus.hr, Slavonski Brod : 'Ravnatelji će morati neke funkcije staviti u mirovanje'

Velika vijećnica danas puna direktora

'Ravnatelji će morati neke funkcije staviti u mirovanje'

7.4.2022. | 14:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Hoće li doći do spajanja pojedinih općina?

'Neki ustroji su već odradili svoje'

Hoće li doći do spajanja pojedinih općina?

7.4.2022. | 7:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Županija dodijelila nove stipendije

Pomoć 31 studentu

Županija dodijelila nove stipendije

4.4.2022. | 13:30
SBplus.hr, Slavonski Brod : Rektor Samardžić: 'Dajemo sve od sebe'

Županija pomaže Sveučilištu

Rektor Samardžić: 'Dajemo sve od sebe'

4.4.2022. | 13:15
SBplus.hr, Slavonski Brod : U ovo je brodsko-posavski župan odlučio uložiti

Znate li što su 'pokušališta'?

U ovo je brodsko-posavski župan odlučio uložiti

2.4.2022. | 11:15
SBplus.hr, Slavonski Brod : 'Tvrdnja vijećnika Marunice paušalna je i neutemeljena'

Ravnatelj Lučke uprave Marijan Jurić:

'Tvrdnja vijećnika Marunice paušalna je i neutemeljena'

31.3.2022. | 9:10
SBplus.hr, Slavonski Brod : Centar čiju izgradnju čekamo od 2010. guši se u papirologiji

Rezultat poslovanja? 518 kuna!

Centar čiju izgradnju čekamo od 2010. guši se u papirologiji

30.3.2022. | 11:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Njih sedam dobilo je po 40 tisuća kuna

Pomoć Brodsko-posavske županije

Njih sedam dobilo je po 40 tisuća kuna

25.3.2022. | 9:20
SBplus.hr, Slavonski Brod :
SBplus.hr, Slavonski Brod :