Politika : Političke stranke

Objavljeno: 22.2.2018. u 13:40
Prikaza: 6989
|
Autor: Željka Gavranović

Duspara najavio referendum i poručio:

Vinkovački vodovod bolje od brodskog opremljen samo kroz HDZ

Željka Gavranović/SBplus
Foto: Željka Gavranović/SBplus
  • Željka Gavranović/SBplus
  • Željka Gavranović/SBplus
  • Željka Gavranović/SBplus
  • Željka Gavranović/SBplus
  • Željka Gavranović/SBplus
  • Željka Gavranović/SBplus
  • Željka Gavranović/SBplus
  • Željka Gavranović/SBplus

Ne bude li bilo drugog izlaza u rješavanju problema vodocrpilišta u Sikirevcima, Mirko Duspara najavio je raspisivanje referenduma na kojemu će građani dati konačnu riječ.

SLAVONSKI BROD - Uoči sjednice Županijske skupštine koja je najavljena za sljedeći tjedan, 27. veljače, Mirko Duspara u stranačke je prostorije pozvao medije kako bi još jednom ukazao na problem o kojemu je s drugim županijskim vijećnicima svoje stranke Duspara Mirko - Nezavisna lista, već ranije pokušao razgovarati sa županijskim čelnicima. Nažalost, bezuspješno.

Kako je o dnevnom redu predstojeće Skupštine pisao i SBplus OVDJE, prva i najvažnija točka u utorak bit će Regionalni vodoopskrbni sustav Istočna Slavonija - izgradnja i upravljanje sustavom.

O Regionalnom vodovodu Istočne Slavonije te regionalnom vodocrpilištu Istočna Slavonija Sikrevci, čelništvo Grada Slavonskog Broda već je ranije dosta govorilo i pokušalo pregovarati s predstavnicima Grada Vinkovci koji već spomenuto vodocrpilište nastoje upisati u svoje vlasništvo.

No, obzirom da se ono nedvojbeno nalazi na području Brodsko-posavske županije, gradonačelnik Mirko Duspara tomu se usprotivio i istaknuo kako regionalno vodocrpilište treba biti u vlasništvu Slavonskog Broda i TD Vodovod d.o.o. Slavonski Brod te da ne vidi jasne razloge zbog kojih bi ono pripalo nekom drugom gradu.

Ponašanje čelništva županije u zadnjih trinaest godina po pitanju tog problema Duspara je danas nazvao indolentnim.

- Na zadnje tri Županijske skupštine postavljao sam pitanja o vodocrpilištu u Sikirevcima zbog problema koji su tamo nastali. Na zadnjoj sjednici, kako piše i u zapisniku, na moje pitanje odgovara Predsjednik Županijske skupštine koji je vijećnik i koji meni kao vijećniku ne bi trebao odgovarati na pitanje. On kaže kako se slaže da se radi o problemu i obećaje organiziranje tematske sjednice. Problem je što takve sjednice nije bilo, a sada je to jedina točka dnevnog reda bez materijala. Točka koja je od izuzetne važnosti za budućnost naših građana vezano za vodoopskrbu. - kazao je Mirko Duspara i otkrio kako imaju informaciju da će prilikom te točke na sjednici biti prisutni predstavnici Hrvatskih voda koji imaju isti stav kao svi direktori dosad - da vodocrpilištem treba upravljati Vinkovački vodovod.

Indirektno im, tvrdi Duspara, podršku u tomu pruža i naša Županija.

O Istočnom regionalnom vodovodu priča se od 1995. godine, a 2005. godine započeli su prvi radovi. U tri godine izgrađen je cjevovod do Vinkovaca koji je na spomenuti vodovod tada i spojen, dok Slavonski Brod još uvijek nema tu sreću. Radi se o preostalih 150 metara do spoja koje Duspara ističe kao dokaz kako Brod mora čekati samilost Hrvatskih voda i Vinkovaca koji već sad prijete da spajanje nije moguće zbog komplikacija koje bi uslijedile.

- Ugovor između Hrvatskih voda i Vinkovačkog vodovoda sastavio je potonji, kao stjecatelj, 26.8.2010., a članak 89. Zakona o vodama izričito kaže da kada Hrvatske vode izgrade neku građevinu iz sredstava državnog proračuna i EU fondova, nju bez naknade prepisuju lokalnoj jedinici ili vodnom isporučitelju na tom području. Na području Sikirevaca, vodni isporučitelj je Vodovod Slavonski Brod. Ovaj ugovor tajno je potpisan bez znanja našeg vodovoda, a da naša Županija ne staje s tim pokazuje i Odluka o osnivanju stručnog povjerenstva za pripremu nacrta o zaštiti izvora Sikirevci gdje su pozvani predstavnici Brodsko-posavske županije, ali ne i Vodovod Slavonski Brod. - iznio je Duspara svoje sumnje.

Protiv toga da Vinkovci koriste sikirevačku vodu Duspara i njegova stranka nemaju ništa jer su oni zajedno s Brodom išli u projekt izgradnje vodovoda, međutim, protive se tomu da Vinkovci budu glavni u projektu od izuzetne važnosti za građane Slavonskog Broda koji ima 82 posto vlasništva nad tim vodovodom.

Nema potrebe osnivanja zajedničke tvrtke, zapošljavanja novih direktora, rasipanja novaca, a Vinkovački vodovod, izjavio je Duspara, od brodskog je bolje opremljen samo po tome što ima jaku unutrašnju HDZ-ovsku strukturu.

Ne bude li bilo drugog rješenja, Mirko Duspara najavio je raspisivanje referenduma u kojemu će građane zatražiti njihovo mišljenje. Time bi upravo žitelji Brodsko-posavske županije kojih se ovo pitanje najviše tiče trebali odlučiti dopuštaju li da njihovim najbitnijim prirodnim resursom upravlja netko drugi.

Broj komentara: 47

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava
XSIZE

XSIZE

Komentirano: 26.2.2018. | 10:04

1

Stpiću: "pa tek onda prihvatiti poziciju suosnivača i suvlasnika nove tvrtke koja bi upravljala Vodocrpilištem "Istočna Slavonija". Zašto bi pobogu mi uopće prihvaćali takve manipulacije?? Sikirevci imaju udio u gradskom vodovodu i nema ni jednog razloga zašto ne bi to vodocrpilište bilo prebačeno BRODSKOM a ne VINKOVAČKOM vodovodu. Jel ja smijem kod tebe u tvom dvorištu napraviti kuću? Financirat će ju malo RH a malo JA, i onda kad završim, uselim se jer sam ju JA sagradio. Dopustio bi to na svojem zemljištu?
ivomarkic

ivomarkic

Komentirano: 24.2.2018. | 19:47

2

Perov1@ .. Grgić?
Perov1

Perov1

Komentirano: 24.2.2018. | 14:29

3

Ma jok.. Jedan drugi HDZovac. Stipo....
Brada5

Brada5

Komentirano: 23.2.2018. | 22:29

4

Da nije PERO,?
perov1

perov1

Komentirano: 23.2.2018. | 18:04

5

Nije Vinkovački Vodovod kriv za ništa. Krivnja je u čelnicima Brodskog Vodovoda u vrijeme kad je direktor Vodovoda vodio računa o svojoj privatnoj tvrtci. I baš ga je bilo briga o tamo nekakvim bušotinama, kad se on time ne bavi. Daj meni ( mojoj ženi ) poslove koje možemo privatno odraditi - a sa Sikirevcima nek se netko drugi bavi. Probajte pogoditi tko je dotični???
mini_star

mini_star

Komentirano: 23.2.2018. | 16:10

6

Pula, oborinske vode se ne spajaju na septičke jame. To što svi prave propusne septičke jame, spajaju oborinsku u septičku i ne plaćaju odvoz je drugi par opanaka.
Pula

Pula

Komentirano: 23.2.2018. | 15:37

7

Brdski djelovi grada kao npr. Brodsko Vinogorje nemaju ni vodovod ni kanalizaciju. Kod velikih oboriina ljudi su prisiljeni prepumpavati septicke jame i sve se to slijeva dolje u Kosarevac. Imam informaciju da se to zbiva i danas. Uz kanale sa zaraznom tekucom sadrzinom djeca svakodnevno idu u iz skole.
ivomarkic

ivomarkic

Komentirano: 23.2.2018. | 15:14

8

Stipiću@ ne odgovori ti nama, kako je Markićka dobila pravo na referendum?
B_Stipic

B_Stipic

Komentirano: 23.2.2018. | 15:09

9

marketinghr@ a to "kad mu odgovara" nije se odnosilo na referendume. (I sam znaš da Slavonski Brod u cijeloj svojoj poslijeratnoj povijesti nikada nije imao lokalni referendum) .
B_Stipic

B_Stipic

Komentirano: 23.2.2018. | 15:06

10

marketinghr@ Deuga rečenica tvojeg osvrta na moj komentar govori kako nisi shvatio da ja uopće ne govorim o emocijama, željama, stavu, nego o zakonskim činjenicama. U nastavku me navodiš da izađem iz teme. Mislim kako takvo što ne bi dozvolio ni jedan administrator ni jednog ozbiljnog portala. Ili ovoga bi!?

Broj komentara: 47

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava
Prikaži sve komentare 12345

Komentari članaka objavljuju se u realnom vremenu. SBplus.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani.

Ostali članci u rubrici
SBplus.hr, Slavonski Brod : Oni su ovdašnji kandidati za vodstvo SDP-a Hrvatske

Krajem rujna unutarstranački izbori

Oni su ovdašnji kandidati za vodstvo SDP-a Hrvatske

1.9.2020. | 16:10
SBplus.hr, Slavonski Brod : HDZ pobjednik sa 68 mandata, podbačaj SDP-a

Parlamentarni izbori 2020.

HDZ pobjednik sa 68 mandata, podbačaj SDP-a

5.7.2020. | 23:55
SBplus.hr, Slavonski Brod : 'Bio je nekorektan prema HDZ-u i Vladi'

Pero Ćosić o bivšem stranačkom kolegi:

'Bio je nekorektan prema HDZ-u i Vladi'

3.7.2020. | 14:35
SBplus.hr, Slavonski Brod : Lista HDZ-ovih predizbornih obećanja

'Sigurna Hrvatska'

Lista HDZ-ovih predizbornih obećanja

9.6.2020. | 9:30
SBplus.hr, Slavonski Brod : Oni su HDZ-ova elita u Brodsko-posavskoj županiji

Od njih 10 Plenković će izabrati petero

Oni su HDZ-ova elita u Brodsko-posavskoj županiji

18.5.2020. | 0:01
SBplus.hr, Slavonski Brod : Donosimo koliko komu ide iz županijske kase

Prema broju skupštinara

Donosimo koliko komu ide iz županijske kase

17.3.2020. | 9:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : HDZ odgodio unutarstranačke izbore - do daljnjeg

Ćosić i njegovi na pobjedničkoj strani

HDZ odgodio unutarstranačke izbore - do daljnjeg

16.3.2020. | 22:30
SBplus.hr, Slavonski Brod : Dok se bore za drugo radno mjesto, mogu primati plaću

Župan je samo iskoristio svoja prava

Dok se bore za drugo radno mjesto, mogu primati plaću

11.1.2020. | 21:10
SBplus.hr, Slavonski Brod : Jesu li nevažeći listići Brođana i Požežana bačeni?

Mogli su značiti veliku razliku

Jesu li nevažeći listići Brođana i Požežana bačeni?

6.1.2020. | 9:10
SBplus.hr, Slavonski Brod : Koliko su ovdašnji zastupnici govorili, a koliko trošili?

Kraj godine - vrijeme za zbrajanje

Koliko su ovdašnji zastupnici govorili, a koliko trošili?

29.12.2019. | 18:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : 'Ako ne možete i ne znate, raspišite izbore'

Poruka Vladi RH iz Slavonskog Broda:

'Ako ne možete i ne znate, raspišite izbore'

18.12.2019. | 15:30
SBplus.hr, Slavonski Brod : 'Ne treba prazniti kontejnere, to rade umirovljenici'

Zanimljivi i racionalni prijedlozi HSU-a

'Ne treba prazniti kontejnere, to rade umirovljenici'

11.10.2019. | 12:20
SBplus.hr, Slavonski Brod : Na čiju će stranu stati Davor Benardić?

Osobni obračuni ili kršenje Statuta?

Na čiju će stranu stati Davor Benardić?

12.6.2019. | 12:45
SBplus.hr, Slavonski Brod : 'Umjesto Vojnom ordinarijatu dajte novac za OŠ Milan Amruš'

Zastupnica Marta Luc Polanc:

'Umjesto Vojnom ordinarijatu dajte novac za OŠ Milan Amruš'

28.11.2018. | 20:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Izgleda, poznato je tko će pjevati: Uzalud vam trud svirači

Intervju s predsjednikom SDP-a

Izgleda, poznato je tko će pjevati: Uzalud vam trud svirači

18.8.2018. | 22:40
SBplus.hr, Slavonski Brod : Ministar gasi posljednji fenjer u ruralnom prostoru

Ukidanje Savjetodavne službe

Ministar gasi posljednji fenjer u ruralnom prostoru

31.7.2018. | 9:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Među 90 'pučista', četvero je 'naših'

Donosimo njihova imena

Među 90 'pučista', četvero je 'naših'

5.7.2018. | 11:45
SBplus.hr, Slavonski Brod : Vlaović tvrdi kako oni 'politiku trebaju vratiti građanima'

Za ovdašnju političku povijest

Vlaović tvrdi kako oni 'politiku trebaju vratiti građanima'

21.3.2018. | 16:30
SBplus.hr, Slavonski Brod : Marta Luc Polanc ili Stribor Valenta?

Tko će voditi ovdašnji SDP?

Marta Luc Polanc ili Stribor Valenta?

14.12.2017. | 10:20
SBplus.hr, Slavonski Brod :
SBplus.hr, Slavonski Brod :