Politika : Političke stranke

Objavljeno: 22.2.2018. u 13:40
Prikaza: 7119
|
Autor: Željka Gavranović

Duspara najavio referendum i poručio:

Vinkovački vodovod bolje od brodskog opremljen samo kroz HDZ

Željka Gavranović/SBplus
Foto: Željka Gavranović/SBplus
  • Željka Gavranović/SBplus
  • Željka Gavranović/SBplus
  • Željka Gavranović/SBplus
  • Željka Gavranović/SBplus
  • Željka Gavranović/SBplus
  • Željka Gavranović/SBplus
  • Željka Gavranović/SBplus
  • Željka Gavranović/SBplus

Ne bude li bilo drugog izlaza u rješavanju problema vodocrpilišta u Sikirevcima, Mirko Duspara najavio je raspisivanje referenduma na kojemu će građani dati konačnu riječ.

SLAVONSKI BROD - Uoči sjednice Županijske skupštine koja je najavljena za sljedeći tjedan, 27. veljače, Mirko Duspara u stranačke je prostorije pozvao medije kako bi još jednom ukazao na problem o kojemu je s drugim županijskim vijećnicima svoje stranke Duspara Mirko - Nezavisna lista, već ranije pokušao razgovarati sa županijskim čelnicima. Nažalost, bezuspješno.

Kako je o dnevnom redu predstojeće Skupštine pisao i SBplus OVDJE, prva i najvažnija točka u utorak bit će Regionalni vodoopskrbni sustav Istočna Slavonija - izgradnja i upravljanje sustavom.

O Regionalnom vodovodu Istočne Slavonije te regionalnom vodocrpilištu Istočna Slavonija Sikrevci, čelništvo Grada Slavonskog Broda već je ranije dosta govorilo i pokušalo pregovarati s predstavnicima Grada Vinkovci koji već spomenuto vodocrpilište nastoje upisati u svoje vlasništvo.

No, obzirom da se ono nedvojbeno nalazi na području Brodsko-posavske županije, gradonačelnik Mirko Duspara tomu se usprotivio i istaknuo kako regionalno vodocrpilište treba biti u vlasništvu Slavonskog Broda i TD Vodovod d.o.o. Slavonski Brod te da ne vidi jasne razloge zbog kojih bi ono pripalo nekom drugom gradu.

Ponašanje čelništva županije u zadnjih trinaest godina po pitanju tog problema Duspara je danas nazvao indolentnim.

- Na zadnje tri Županijske skupštine postavljao sam pitanja o vodocrpilištu u Sikirevcima zbog problema koji su tamo nastali. Na zadnjoj sjednici, kako piše i u zapisniku, na moje pitanje odgovara Predsjednik Županijske skupštine koji je vijećnik i koji meni kao vijećniku ne bi trebao odgovarati na pitanje. On kaže kako se slaže da se radi o problemu i obećaje organiziranje tematske sjednice. Problem je što takve sjednice nije bilo, a sada je to jedina točka dnevnog reda bez materijala. Točka koja je od izuzetne važnosti za budućnost naših građana vezano za vodoopskrbu. - kazao je Mirko Duspara i otkrio kako imaju informaciju da će prilikom te točke na sjednici biti prisutni predstavnici Hrvatskih voda koji imaju isti stav kao svi direktori dosad - da vodocrpilištem treba upravljati Vinkovački vodovod.

Indirektno im, tvrdi Duspara, podršku u tomu pruža i naša Županija.

O Istočnom regionalnom vodovodu priča se od 1995. godine, a 2005. godine započeli su prvi radovi. U tri godine izgrađen je cjevovod do Vinkovaca koji je na spomenuti vodovod tada i spojen, dok Slavonski Brod još uvijek nema tu sreću. Radi se o preostalih 150 metara do spoja koje Duspara ističe kao dokaz kako Brod mora čekati samilost Hrvatskih voda i Vinkovaca koji već sad prijete da spajanje nije moguće zbog komplikacija koje bi uslijedile.

- Ugovor između Hrvatskih voda i Vinkovačkog vodovoda sastavio je potonji, kao stjecatelj, 26.8.2010., a članak 89. Zakona o vodama izričito kaže da kada Hrvatske vode izgrade neku građevinu iz sredstava državnog proračuna i EU fondova, nju bez naknade prepisuju lokalnoj jedinici ili vodnom isporučitelju na tom području. Na području Sikirevaca, vodni isporučitelj je Vodovod Slavonski Brod. Ovaj ugovor tajno je potpisan bez znanja našeg vodovoda, a da naša Županija ne staje s tim pokazuje i Odluka o osnivanju stručnog povjerenstva za pripremu nacrta o zaštiti izvora Sikirevci gdje su pozvani predstavnici Brodsko-posavske županije, ali ne i Vodovod Slavonski Brod. - iznio je Duspara svoje sumnje.

Protiv toga da Vinkovci koriste sikirevačku vodu Duspara i njegova stranka nemaju ništa jer su oni zajedno s Brodom išli u projekt izgradnje vodovoda, međutim, protive se tomu da Vinkovci budu glavni u projektu od izuzetne važnosti za građane Slavonskog Broda koji ima 82 posto vlasništva nad tim vodovodom.

Nema potrebe osnivanja zajedničke tvrtke, zapošljavanja novih direktora, rasipanja novaca, a Vinkovački vodovod, izjavio je Duspara, od brodskog je bolje opremljen samo po tome što ima jaku unutrašnju HDZ-ovsku strukturu.

Ne bude li bilo drugog rješenja, Mirko Duspara najavio je raspisivanje referenduma u kojemu će građane zatražiti njihovo mišljenje. Time bi upravo žitelji Brodsko-posavske županije kojih se ovo pitanje najviše tiče trebali odlučiti dopuštaju li da njihovim najbitnijim prirodnim resursom upravlja netko drugi.

Broj komentara: 41

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava
XSIZE

XSIZE

Komentirano: 26.2.2018. | 10:04

1

Stpiću: "pa tek onda prihvatiti poziciju suosnivača i suvlasnika nove tvrtke koja bi upravljala Vodocrpilištem "Istočna Slavonija". Zašto bi pobogu mi uopće prihvaćali takve manipulacije?? Sikirevci imaju udio u gradskom vodovodu i nema ni jednog razloga zašto ne bi to vodocrpilište bilo prebačeno BRODSKOM a ne VINKOVAČKOM vodovodu. Jel ja smijem kod tebe u tvom dvorištu napraviti kuću? Financirat će ju malo RH a malo JA, i onda kad završim, uselim se jer sam ju JA sagradio. Dopustio bi to na svojem zemljištu?
ivomarkic

ivomarkic

Komentirano: 24.2.2018. | 19:47

2

Perov1@ .. Grgić?
Perov1

Perov1

Komentirano: 24.2.2018. | 14:29

3

Ma jok.. Jedan drugi HDZovac. Stipo....
Brada5

Brada5

Komentirano: 23.2.2018. | 22:29

4

Da nije PERO,?
perov1

perov1

Komentirano: 23.2.2018. | 18:04

5

Nije Vinkovački Vodovod kriv za ništa. Krivnja je u čelnicima Brodskog Vodovoda u vrijeme kad je direktor Vodovoda vodio računa o svojoj privatnoj tvrtci. I baš ga je bilo briga o tamo nekakvim bušotinama, kad se on time ne bavi. Daj meni ( mojoj ženi ) poslove koje možemo privatno odraditi - a sa Sikirevcima nek se netko drugi bavi. Probajte pogoditi tko je dotični???
mini_star

mini_star

Komentirano: 23.2.2018. | 16:10

6

Pula, oborinske vode se ne spajaju na septičke jame. To što svi prave propusne septičke jame, spajaju oborinsku u septičku i ne plaćaju odvoz je drugi par opanaka.
Pula

Pula

Komentirano: 23.2.2018. | 15:37

7

Brdski djelovi grada kao npr. Brodsko Vinogorje nemaju ni vodovod ni kanalizaciju. Kod velikih oboriina ljudi su prisiljeni prepumpavati septicke jame i sve se to slijeva dolje u Kosarevac. Imam informaciju da se to zbiva i danas. Uz kanale sa zaraznom tekucom sadrzinom djeca svakodnevno idu u iz skole.
ivomarkic

ivomarkic

Komentirano: 23.2.2018. | 15:14

8

Stipiću@ ne odgovori ti nama, kako je Markićka dobila pravo na referendum?
marketinghr

marketinghr

Komentirano: 23.2.2018. | 14:47

9

Stipiću@ .. .. tvoj citat: "Baš me zanima kako će Mirko Duspara sam raspisati, ili prisiliti Županijsku skupštinu BPŽ na raspisivanje savjetodavnog referenduma a da pri tom, kao političar koji, kad mu odgovara, insistira na zakonitosti, to učini u okviru postojećih zakona!" Iz njega se može isčitati kako bi ti volio da on nema mogućnost organizirati referendum. Zanimljivo je ono kada kažeš: kad mu odgovara. Pa neće valjda organizirati referendum sam protiv sebe. Tebe molim da napišeš, navedeš, kada je on nešto pogrešno napravio da bi se trebao organizirati referendum protiv njega.
ivomarkic

ivomarkic

Komentirano: 23.2.2018. | 14:34

10

Pitanje za Stipića, da si u Hercegovini, u koju se stalno zaklinješ, da li bi dozvolio da vodom na hercegovačkom teritoriju upravljaju Bošnjaci?

Broj komentara: 41

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava
Prikaži sve komentare 12345

Komentari članaka objavljuju se u realnom vremenu. SBplus.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani.

Ostali članci u rubrici
SBplus.hr, Slavonski Brod : Stribor Valenta slavodobitnik ovdašnjeg SDP-a

Peđa Grbin ustoličuje svoje ljude

Stribor Valenta slavodobitnik ovdašnjeg SDP-a

20.12.2020. | 0:01
SBplus.hr, Slavonski Brod : Ovoliko će stranke dobiti za nepuna četiri mjeseca 2021.

Za 'aktivnost' u Županijskoj skupštini

Ovoliko će stranke dobiti za nepuna četiri mjeseca 2021.

9.12.2020. | 19:30
SBplus.hr, Slavonski Brod : Oni su ovdašnji kandidati za vodstvo SDP-a Hrvatske

Krajem rujna unutarstranački izbori

Oni su ovdašnji kandidati za vodstvo SDP-a Hrvatske

1.9.2020. | 16:10
SBplus.hr, Slavonski Brod : HDZ pobjednik sa 68 mandata, podbačaj SDP-a

Parlamentarni izbori 2020.

HDZ pobjednik sa 68 mandata, podbačaj SDP-a

5.7.2020. | 23:55
SBplus.hr, Slavonski Brod : 'Bio je nekorektan prema HDZ-u i Vladi'

Pero Ćosić o bivšem stranačkom kolegi:

'Bio je nekorektan prema HDZ-u i Vladi'

3.7.2020. | 14:35
SBplus.hr, Slavonski Brod : Lista HDZ-ovih predizbornih obećanja

'Sigurna Hrvatska'

Lista HDZ-ovih predizbornih obećanja

9.6.2020. | 9:30
SBplus.hr, Slavonski Brod : Oni su HDZ-ova elita u Brodsko-posavskoj županiji

Od njih 10 Plenković će izabrati petero

Oni su HDZ-ova elita u Brodsko-posavskoj županiji

18.5.2020. | 0:01
SBplus.hr, Slavonski Brod : Donosimo koliko komu ide iz županijske kase

Prema broju skupštinara

Donosimo koliko komu ide iz županijske kase

17.3.2020. | 9:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : HDZ odgodio unutarstranačke izbore - do daljnjeg

Ćosić i njegovi na pobjedničkoj strani

HDZ odgodio unutarstranačke izbore - do daljnjeg

16.3.2020. | 22:30
SBplus.hr, Slavonski Brod : Dok se bore za drugo radno mjesto, mogu primati plaću

Župan je samo iskoristio svoja prava

Dok se bore za drugo radno mjesto, mogu primati plaću

11.1.2020. | 21:10
SBplus.hr, Slavonski Brod : Jesu li nevažeći listići Brođana i Požežana bačeni?

Mogli su značiti veliku razliku

Jesu li nevažeći listići Brođana i Požežana bačeni?

6.1.2020. | 9:10
SBplus.hr, Slavonski Brod : Koliko su ovdašnji zastupnici govorili, a koliko trošili?

Kraj godine - vrijeme za zbrajanje

Koliko su ovdašnji zastupnici govorili, a koliko trošili?

29.12.2019. | 18:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : 'Ako ne možete i ne znate, raspišite izbore'

Poruka Vladi RH iz Slavonskog Broda:

'Ako ne možete i ne znate, raspišite izbore'

18.12.2019. | 15:30
SBplus.hr, Slavonski Brod : 'Ne treba prazniti kontejnere, to rade umirovljenici'

Zanimljivi i racionalni prijedlozi HSU-a

'Ne treba prazniti kontejnere, to rade umirovljenici'

11.10.2019. | 12:20
SBplus.hr, Slavonski Brod : Na čiju će stranu stati Davor Benardić?

Osobni obračuni ili kršenje Statuta?

Na čiju će stranu stati Davor Benardić?

12.6.2019. | 12:45
SBplus.hr, Slavonski Brod : 'Umjesto Vojnom ordinarijatu dajte novac za OŠ Milan Amruš'

Zastupnica Marta Luc Polanc:

'Umjesto Vojnom ordinarijatu dajte novac za OŠ Milan Amruš'

28.11.2018. | 20:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Izgleda, poznato je tko će pjevati: Uzalud vam trud svirači

Intervju s predsjednikom SDP-a

Izgleda, poznato je tko će pjevati: Uzalud vam trud svirači

18.8.2018. | 22:40
SBplus.hr, Slavonski Brod : Ministar gasi posljednji fenjer u ruralnom prostoru

Ukidanje Savjetodavne službe

Ministar gasi posljednji fenjer u ruralnom prostoru

31.7.2018. | 9:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Među 90 'pučista', četvero je 'naših'

Donosimo njihova imena

Među 90 'pučista', četvero je 'naših'

5.7.2018. | 11:45
SBplus.hr, Slavonski Brod :
SBplus.hr, Slavonski Brod :