Politika : Političke stranke

Objavljeno: 20.12.2020. u 0:01
Prikaza: 3143
|
Autor: Jerko Zovak

Peđa Grbin ustoličuje svoje ljude

Stribor Valenta slavodobitnik ovdašnjeg SDP-a

Brodsko-posavska županija : Stribor Valenta slavodobitnik ovdašnjeg SDP-aStribor Valenta i Marina Opačak-Bilić(Foto: SBplus/arhiva)

Ako je Račan bio u pravu, onda je SDP kriv zbog toga što Hrvatska nije u dovoljnoj mjeri demokratska, socijalna, pravna i, ne najmanje važno, pravedna.

ZAGREB / SLAVONSKI BROD - Kad u tri dana pišete dva članka o istom, onda je tema jako ozbiljna ili ste u prvom prilogu toliko pogriješili da ste prinuđeni pisati ispravak. Dakako, učinit ćete tako ako vam je stalo do novinarskog, publicističkog ili kakvog već ugleda u javnosti.

Kako SDP u Slavonskom Brodu već godinama nije ozbiljna tema - a o njima sam pisao u četvrtak najavljujući da će Centralni komitet Partije iliti Glavni odbor stranke, u subotu 19. prosinca, povjerenikom za raspuštena stranačka tijela u Brodsko posavskoj županiji imenovati aktualnog općinskog načelnika Bukovlja, Davora Petrika - očito je da ispravljam grešku jer nije imenovan Petrik nego desna ruka predsjednika stranke, Peđe Grbina, glavni tajnik Vedran Babić.

Unatoč tome, a zahvaljujući relativno dobrim odnosima s relativno dobrim poznavateljima odnosa u SDP-u Brodsko posavske županije, vjerijem da će Sbplus biti u poziciji ovdašnju javnost relativno dobro informirati o unutarstranačkim procesima koji teku (i) mimo nje. Javnosti. Naime, to što smo pogriješili u jednom imenu ne znači da smo 'promašili ceo fudbal'. Dapače, držim kako s velikom vjerojatnošću možemo najaviti što slijedi.

Očito, u permanentnom unutarstranačkom 'ratu', koji se trenutno vodi između predsjednika Gradskog odbora SDP-a Stribora Valente i predsjednice Županijskog odbora Marine Bilić Opačak, ovu bitku dobio je Stribor, jer je tijekom izbora za predsjednika stranke bio na strani pobjednika Peđe Grbina, a Bilić Opačak na strani gubitnika Željka Kolara. Budući da je i SDP, uglavnom, klansko klijentelistička, a ne ideološko programska stranka, smrtni je grijeh za kadrove koji nisu u stanju pogaziti vlastite stavove.

Iz priopćenja kojeg je objavila na svom facebook profilu nakon sjednice Glavnog odbora vidljivo je kako Bilić Opačak ima namjeru ostati dosljedna sebi i onim idejama koje je dosad slijedila. Vidljivo je kako nema namjeru mijenjati 'klub' drugarica i drugova s kojima je sudjelovala u recentnim političkim procesima.

Zbog toga, predmnijevam, 'Striborovi ljudi' Vedran Babić u Županiji i Martina Kraljević u Gradu Slavonskom Bordu neće provoditi unutarstranačke izbore prije zadnjeg dana zadanog roka od šest mjeseci. Vjerojatno, svu energiju i ljude koje Stribor ima pod svojom kontrolom, usmjerit će u pripremu za predstojeće lokalne izbore na kojima će, dakako, nominirati sebi lojalne.

Navodno, „tko ne uči iz vlastite povijesti prinuđen je ponavljati je". Čitatelji (i) portala Sbplus sjetit će se da je Stribor Valenta bio povjerenik stranke prije lokalnih izbora 2017. godine, sastavljao liste i dogovarao gigant koaliciju za Županijsku skupštinu u kojoj je bila i Ružica Vidaković.

Oni koji dobro žele ostacima ovdašnjeg SDP-a, dakle, oni koji žele njegovu revitalizaciju na bilo kakvom socijaldemokratskom političkom programu - neovisno o tome tko će ga iznjedriti,  jer već dugo partije producira ljude, a ne programe - taj želi dobro hrvatskoj demokraciji u cjelini. Pritom, podsjećam 'stare komunjare' na Račanovu antologijsku izjavu rođenu 1994. u brodskoj, a ne Minhenskoj Pivnici: „Bez jake socijaldemokracije, nema demokracije u Hrvatskoj."

Ako je Račan bio u pravu, onda je SDP kriv zbog toga što Hrvatska nije u dovoljnoj mjeri demokratska, socijalna, pravna i, ne najmanje važno, pravedna. 

Komunike Marine Bilić Opačak

Obaviještavam sve članice i članove SDP-a Brodsko posavske županije da je danas izglasana Odluka o raspuštanju tijela Županijske organizacije SDP-a BPŽ koju sam vodila od 18. lipnja 2018. godine. Od tada do danas, svaki moj dan bio je posvećen radu stranke. U periodu do sada učinila sam puno da ojačam poziciju stranke u našoj županiji, te sam uz sve prepreke na koje sam nailazila svakodnevno radila s članovima, obilazila organizacije i u svojim nastupima ukazivala na važne teme za naše građane. Zbog svih članova koji su mi se javili tijekom dana s riječima podrške, znam da je sve što sam radila bilo ispravno. Nažalost, danas je donesena odluka kojom je moje djelovanje u funkciji Predsjednice županijske organizacije stavljeno na čekanje za neka bolja vremena... ali to neće zaustaviti moje daljnje zastupanje pravedne politike istinske socijaldemokracije kao niti moj daljnji angažman u stranci.
Iako nisam dobila konkretan razlog donošenja odluke o raspuštanju Županijske organizacije, smatram da je razlog ovakvog poteza zahtjev Županijskog odbora o raspuštanju tijela Gradske organizacije SDP Slavonski Brod i konstantnog upozoravanja na nepravilnosti u radu GO SDP SB i njenog vodstva, na čiji je način rada nezadovoljstvo iskazala većina članova Gradskog odbora koji su 07.12.2020. godine podnijeli ostavku na funkciju člana Odbora i time dali do znanja da ne žele sudjelovati u isključivom radu vodstva gradske organizacije.
Potaknuta informacijom o ostavkama većine članova Gradskog odbora SDP SB na tu funkciju, prošlog tjedna zatražila sam od Predsjedništva SDP-a Hrvatske da se očituje o ranije donesenoj Odluci županijskog odbora o raspuštanju tijela Gradske organizacije Slavonski Brod u kojoj se navode konkretni razlozi za takvu odluku, između ostalog; nestatuatrno sazivanje sjednica Gradskog odbora, autokrativno vođenje organizacije od strane predsjednika Valente, kao i njegove nečasne radnje te narušavanje ugleda stranke, pri tome je naglašena informacija o lažnom korištenju titule diplomiranog pravnika i informacija da je Predsjednik GO Sl. Brod ranije osuđivan za kazneno djelo protiv braka, obitelji i mladeži, te apel Predsjedništvu SDP-a HR na donošenje konačne odluke kako bi spriječili daljnje sramoćenje stranke.
Vodstvo SDP-a Hrvatske očigledno potaknuto mojim otvorenim ukazivanjem na problem, rekla bih čak i iz zahvale navedenom Valenti za podršku u unutarstranačkim izborima, uzvraća raspuštanjem tijela organizacije koju sam vodila.
Pravo i pravednost vodstvu i samom predsjedniku SDP-a Hrvatske ovdje očito nisu bitni, jer se uz sve navode o sramotnom, nestatutarnom i autokrativnom načinu rada u Gradskoj organizaciji u isti koš stavlja Županijska organizacija BPŽ koja je raspuštena bez konkretnog razloga. Iako je glavna poruka u unutarstranačkoj kampanji Peđe Grbina bila ujedinjeni SDP ovakvi postupci pokazuju pristranost prema nekima i isključivost prema nekim drugima. Odluka o raspuštanju tijela Županijske organizacije Brodsko-posavske čisti je pokušaj odvlačenja pažnje sa stvarnog problema- problema Gradske organizacije Slavonski Brod.
Konačno, Predsjedništvo SDP-a HR donijelo je i Odluku o raspuštanju tijela Gradske organizacije SDP SB zaobilazeći potvrditi već postojeću Odluku ŽO o istoj temi, no na pitanje zašto pri odlučivanju o raspuštanju GO SDP SB nije uvažena već postojeća Odluka ŽO o istom predmetu, stav Predsjednika SDP-a bio je da novo vodstvo neće raspavljati o nasljeđenim predmetima prethodnog vodstva stranke.
Imenovanjem bliske suradnice Stribora Valente, Martine Kraljević, za povjerenicu Gradske organizacije potvrđuje se ustupak istim ljudima, koji su izgubili povjerenje svog Odbora.
Svim članicama i članovima te predsjednicima organizacija koji su uložili puno truda, rada i vremena zahvaljujem na dosadašnjem zalaganju i pozivam na daljnje promicanje istinske socijaldemokracije, prava na mišljenje i slobodu govora.

Broj komentara: 4

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava
vrlihrvatskimuz

vrlihrvatskimuz

Komentirano: 21.12.2020. | 8:51

1

Tko čeka taj i dočeka. A dočekali smo da se brodski SDP sroza i ispod razine političke degutantnosti. Ne poznam dotičnu, ali slike koje su objavljene na ovom portalu u drugom člankom govore i više od riječi a po meni ta riječ je NEOPISIVO.
t2991

t2991

Komentirano: 20.12.2020. | 13:28

2

Jerko je trebao staviti sliku Martine Kraljević, da vidimo o kome se radi, jer se je ne mogu sjetiti iz medija.
pjevajmo_do_zore

pjevajmo_do_zore

Komentirano: 20.12.2020. | 12:54

3

SDP je stranka koja ce s vremenom propast, u gradu su dosli na svega tri vijecnika!! Iduce lokalne prognoziram jednog manje, dakle dva...
shony

shony

Komentirano: 20.12.2020. | 9:32

4

Znate li tko je Martina Kraljević? Raspitajte se u svakom smislu. Možda da ju pozovete da vam da jedan intervju pa da zaključite sami.

Broj komentara: 4

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava

Komentari članaka objavljuju se u realnom vremenu. SBplus.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani.

Ostali članci u rubrici
SBplus.hr, Slavonski Brod : Tko u Brodsko-posavskoj žup. može ugroziti aktualnog župana?

Današnjim predstavljanjem odgovorili:

Tko u Brodsko-posavskoj žup. može ugroziti aktualnog župana?

2.5.2021. | 16:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Zloporabili službeni položaj u stranačke / privatne svrhe

U Slavonskom Brodu, Sisku...

Zloporabili službeni položaj u stranačke / privatne svrhe

23.4.2021. | 14:25
SBplus.hr, Slavonski Brod : Ako je država kao njezin protokol - ne treba čuditi gdje smo

Ministrica zaboravila pomaknuti sat?

Ako je država kao njezin protokol - ne treba čuditi gdje smo

29.3.2021. | 20:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Nakon 'gradonačelnice', SDP predstavio i kandidata za župana

Slogan - „Slavonija za život"

Nakon 'gradonačelnice', SDP predstavio i kandidata za župana

29.3.2021. | 10:20
SBplus.hr, Slavonski Brod : Ovoliko će stranke dobiti za nepuna četiri mjeseca 2021.

Za 'aktivnost' u Županijskoj skupštini

Ovoliko će stranke dobiti za nepuna četiri mjeseca 2021.

9.12.2020. | 19:30
SBplus.hr, Slavonski Brod : Oni su ovdašnji kandidati za vodstvo SDP-a Hrvatske

Krajem rujna unutarstranački izbori

Oni su ovdašnji kandidati za vodstvo SDP-a Hrvatske

1.9.2020. | 16:10
SBplus.hr, Slavonski Brod : HDZ pobjednik sa 68 mandata, podbačaj SDP-a

Parlamentarni izbori 2020.

HDZ pobjednik sa 68 mandata, podbačaj SDP-a

5.7.2020. | 23:55
SBplus.hr, Slavonski Brod : 'Bio je nekorektan prema HDZ-u i Vladi'

Pero Ćosić o bivšem stranačkom kolegi:

'Bio je nekorektan prema HDZ-u i Vladi'

3.7.2020. | 14:35
SBplus.hr, Slavonski Brod : Lista HDZ-ovih predizbornih obećanja

'Sigurna Hrvatska'

Lista HDZ-ovih predizbornih obećanja

9.6.2020. | 9:30
SBplus.hr, Slavonski Brod : Oni su HDZ-ova elita u Brodsko-posavskoj županiji

Od njih 10 Plenković će izabrati petero

Oni su HDZ-ova elita u Brodsko-posavskoj županiji

18.5.2020. | 0:01
SBplus.hr, Slavonski Brod : Donosimo koliko komu ide iz županijske kase

Prema broju skupštinara

Donosimo koliko komu ide iz županijske kase

17.3.2020. | 9:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : HDZ odgodio unutarstranačke izbore - do daljnjeg

Ćosić i njegovi na pobjedničkoj strani

HDZ odgodio unutarstranačke izbore - do daljnjeg

16.3.2020. | 22:30
SBplus.hr, Slavonski Brod : Dok se bore za drugo radno mjesto, mogu primati plaću

Župan je samo iskoristio svoja prava

Dok se bore za drugo radno mjesto, mogu primati plaću

11.1.2020. | 21:10
SBplus.hr, Slavonski Brod : Jesu li nevažeći listići Brođana i Požežana bačeni?

Mogli su značiti veliku razliku

Jesu li nevažeći listići Brođana i Požežana bačeni?

6.1.2020. | 9:10
SBplus.hr, Slavonski Brod : Koliko su ovdašnji zastupnici govorili, a koliko trošili?

Kraj godine - vrijeme za zbrajanje

Koliko su ovdašnji zastupnici govorili, a koliko trošili?

29.12.2019. | 18:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : 'Ako ne možete i ne znate, raspišite izbore'

Poruka Vladi RH iz Slavonskog Broda:

'Ako ne možete i ne znate, raspišite izbore'

18.12.2019. | 15:30
SBplus.hr, Slavonski Brod : 'Ne treba prazniti kontejnere, to rade umirovljenici'

Zanimljivi i racionalni prijedlozi HSU-a

'Ne treba prazniti kontejnere, to rade umirovljenici'

11.10.2019. | 12:20
SBplus.hr, Slavonski Brod : Na čiju će stranu stati Davor Benardić?

Osobni obračuni ili kršenje Statuta?

Na čiju će stranu stati Davor Benardić?

12.6.2019. | 12:45
SBplus.hr, Slavonski Brod : 'Umjesto Vojnom ordinarijatu dajte novac za OŠ Milan Amruš'

Zastupnica Marta Luc Polanc:

'Umjesto Vojnom ordinarijatu dajte novac za OŠ Milan Amruš'

28.11.2018. | 20:00
SBplus.hr, Slavonski Brod :
SBplus.hr, Slavonski Brod :