Politika : Političke stranke

Objavljeno: 20.1.2017. u 11:55
Prikaza: 4054
|
Autor: SBplus

Mato Klarić HDSSB:

'Ne želimo ideološku, nego regionalnu stranku'

Brodsko-posavska županija : 'Ne želimo ideološku, nego regionalnu stranku'HDSSB u Slavonskom Brodu(Foto: ebrod.net)

U pravilu, nepomirljiva je razlika to što su oni sljedbenici Glavaševe politike i slijepo slušaju i prate Glavaša, a mi želimo slobodnu, građansku, regionalnu stranku, bez tereta Glavaševih "tereta", samovolje, desničarenja, bahatosti. Želimo normalnu regionalnu stranku u kojoj može i želi biti aktivan svaki građanin ove pokradene Slavonije koji jednako kao i mi želi bolje dane za sve nas i spreman je biti dio naše regionalne stranke!

MATO KLARIĆ, član HDSSB-a, odlučio je javno progovoriti o uzrocima i posljedicama turbulentnih događaj u toj regionalnoj stranci. "Došlo do podjele na većinu, koja više ne želi Glavaša za kreatora i vođu, i manjinu koja podržava i održava Glavaša kao kreatora i vođu politike HDSSB-a", tvrdi Klarić, a mi u nastavku njegove stavove prenosimo u cijelosti.

"Osobno sam ušao u HDSSB 2011 godine, u vrijeme kad je stranku vodio dr. Vladimir Šišljagić, kada me privukla politika lokalnog i regionalnog promišljanja, utemeljena na potrebi pravednog i policentričnog razvoja HR. Smatrao sam da upravo regionalna stranka najbolje razumije i naj jasnije artikulira probleme, potrebe Slavonije te narodnim, razumljivim jezikom u instituciji Sabora nudi prijedloge rješenja što bi pokrenulo pozitivne procese kao pokretanje gospodarstva.

Mudra, umjerena i odgovorna politika, koju je provodio predsjednik Šišljagić, bila je magnet koji je mene i brojne članove uključio u aktivan politički rad. U to vrijeme stranka je imala uzlaznu putanju kako ugleda tako i rezultata što se računalo u šest zastupnika u Saboru, jednog Župana (najveća Županija), više gradonačelnika i više od 20 načelnika Općina, s brojnim vijećnicima.

Izlaskom iz zatvora gosp. Glavaš je dobio slobodu ali nije imao stranku, teško je bilo oduzeti stranku od Šišljagića koji je imao rezultate, ugled i potporu unutar HDSSB-a. Mudro je to Glavaš napravio pa je,  pod izgovorom da zanavlja stranku, zapovjedio da svi stave mandat na raspolaganje i da se nitko ne smije kandidirati iako je većina očekivala i željela Šišljagićevu kandidaturu. Naravno, nitko se nije mogao kandidirati, a on je "izmislio" mladog, nevinog Dragana Vulina.

Dobro je poznato da je Vulin samo "janjeća koža" u koju se sakrio Glavaš kako bi preuzeo stranačko upravljanje od Šišljagića. Sve ostalo je poznato, a poznato je po štetnosti jer od njegovog preuzimanja vodstva stranka otišla u, krajnje desno, neprihvatljivo područije, fotografiranje s bocama zločinaca Pavelića i Hitlera. Izjave koje su ekstremno naglašene kao nacionalističke i prijeteće.

Njegovo podređivanje stranke osobnim sukobima sa ljevicom ali i sa ljudima iz HDZa, destrukcija u svim područima. Samovoljno kreiranje svih razina provedbe izbora, crne uniforme, ikonografija i namjerne asocijacije na fašističke postrojbe, prijetnje i suluda ponašanja, dovelo je politiku jedne dobre regionalne stranke u samo žarište ekstremne militantne, iz šokačke u crnokošuljašku.

Rezultati su pokazali da ovom narodu ne treba loša ideološka politika nego mu treba dobra regionalna politika kakvu je vodio gosp. Šišljagić.

Nakon zadnjih izbora, kad je HDSSB izgubio sve što se izgubiti može, slušali smo priče gdje nitko nije kriv, a da su rezultati dobri obzirom da nas nitko ne voli. Naravno , spasile su nas crne uniforme jer kako je to na sastanku gosp Glavaš pojasnio, da nije bilo crnih uniformi mi ne bi bili na TV-u, a da nismo bili na TV-u, ne bi imali ni tog jednog zastupnika?

Naravno većina se nije slagala s tim objašnjenjem i sve se glasnije tražila ostavka Glavaša-Vulina u svih pet Županija. Predsjednici - povjerenici Županijskih organizacija poslušno šute jer čuvaju pozicije i ne sazivaju sastanke, a ured biva odjednom zaključan 15 dana bez najava.

Nakon toga, tokom listopada, gosp. Vulin organizirano provodi sastanke u svih pet Županija i inzistira - provocira - moli članove Izvršnih odbora da jasno kažu mišljenje o krivcu i kritike o radu u proteklom periodu.

Brodsko-posavska organizacija, kao i ostale četiri, jasno i bez suzdržavanja, govori da je sve krenulo "nizbrdo" kada je Glavaš smijenio Šišljagića i postavio Vulina i tako on, Glavaš, počeo provoditi pogrešnu politiku desničarenja, ideološku, a ne regionalnu, crne uniforme svađe i sve što je štetilo.

Uglavnom se tražilo da se odmah Glavaša ukloni iz svih struktura stranke pa čak i isključenje iz stranke. Vulin je te podatke pokupio iz svih pet Županija i umjesto da uz potporu velike večine članova svih pet Županija traži od Glavaša da ode, on sa Glavašem smišlja način kako da ga sačuva u stranci.

Jedini način isključenja Glavaša je sjednica Glavnog odbora, koji je trebao biti nakon izbora, ali Glavaš nije dozvolio da se sazove jer bi se analizirali izbori i tražila njegova i Vulinova odgovornost. Naravno, Glavni odbor bi donio odluku o sazivanju Sabora stranke, izboru novog predsjednika i Vulina smijenio.

Kako bi to onemogučio Glavaš obezglavljuje stranku i žrtvuje njezina tijela kako bi preživio i to tako što je informiran od Vulina o tome što se sprema na Glavnom odboru, on suspendira i isključuje iz stranke predsjednicu Glavnog odbora, Danijelu Lovoković i njezinog zamjenika dr Dinka Burića.

Temeljem Statuta, sjednicu Glavnog odbora saziva predsjednik ili zamjenik predsjednika. Obzirm da je Glavaš napravio "puč" i obezglavio stranku više tijela nisu mogla funkcionirati jer nitko po Statutu ne može sazvati Glavni odbor, a niti Sabor stranke. Glavaš je to učinio misleći kako on ima večinu članova glavnog odbora ali se ubrzo pokazalo da se uz Šišljagića priklonulo 134 člana Glavnog odbora, a uz Glavaša oko 20 članova. Uz Šišljagića su ostali, uz 134 člana Glavnog odbora,  i 2-3 gradonačelnika, svih 23 načelnika Općina te brojni ugledniji članovi poput Stjepana Ribića, Željka Kraljička, večina aktivnih predsjednika Županiskih i Gradskih organizacija.

Da bi se "odmrznula" situacija i stranka izašla iz "talačke" pozicije, koju su Glavaš-Vulin proizveli isključivanjem predsjednice i zamjenika predsjednice Glavnog Odbora, organizirana je asocijacija tzv"Koordinacija načelnika, gradonačelnika i Župana HDSSB-a" kojom smo okupljali članove koji žele HDSSB kao regionalnu stranku, stranku bez ideoloških orijentacija, pogotovo bez Glavaša (Vulina), koja bi nastavila raditi politički za dobro svih stanovnika ove regije.

Sazvali smo i organizirano proveli sjednicu Glavnog odbora, poništili sve štetne odluke koje je Glavaš donosio uključujući činjenicu da smo jednoglasno ukinuli uniformirane nastupe, zastave garde. Donijeli smo odluku o sazivanj Sabora stranke jer jedino Glavni odbor to može učinit temeljem važećeg Statuta.

Dakle donijeli smo odluku o mjestu, vremenu, načinu biranja delegata za izborni Sabor. Na tom Glavnom odboru je bilo nazočno 131 član od mogućih 209. To znači da smo imali više od 1/3 da ga sazovemo i više od 1/2 da odluke budu pravovaljane.

Sabor smo održali 10.12.2016 poštujući svu Statutarnu proceduru i na njega su pozvani svi delegati iz organizacija koje su ranije održale svoje Osnivačke skupštine, registrurani su u Ministarstvu uprave i mogli su izabrati i uputiti svoje delegate na Sabor.

Osobno sam predvodio sve aktivnosti u našoj Županiji kako bi se Glavaša isključilo, kako bi to postala dobra regionalna stranka, kako bi se "vratili" u poziciju prihvatljivog centra. Večina me Županijskih organizacija kao i oba grada podupiru.

Na "naš" Sabor (10.12.2016) se iz naše Županije nisu odazvali delegati iz Velike Kopanice (predsjednica je uposlenica HDSSB-a i radi u Slavonskom Brodu u Uredu), delegati Slavonskog Kobaša i Oriovca (predsjednik je ujedno i povjerenik kojeg je postavio Glavaš) a imaju organizacije ali nisu učestvovali jer podupiru stranu Glavaš-Vulin.

Saboru su prisustvovali delegati grada Nove Gradiške i okolnih Općina, te općine Davor, Garčin, Donji Andrijevci, Gundinci, Sikirevci, Slavonski Šamac. Ostale općine nemaju organizacije ili nisu provele osnivačke skupštine pa ih nismo uključili u rad Sabora iako su dali potporu i učestvuju u radu, računajući i grad Brod čiji članovi gotovo u potpunosti podupiru Šišljagića.

Na istom Saboru, po prvi puta smo svjedočili demokratskom postupku izbora na dužnosti i u tijela stranke. Po prvi puta su ravnomjerno izabrani članovi u tijela iz svih pet Županija te je HDSSB, po prvi puta, postao regionalna stranka, a ne stranka grada Osijeka. Tom prilikom jednoglasno je izabran Vladimir Šišljagić za predsjednika, Dinko Burič za zamjenika, Stjepan Krizmanić za glavnog tajnika.

Iz pet Županija izabran je po jedan potpredsjednik stranke te sam ja izabran za potpredsjednika HDSSB-a iz naše Županije. Osim mene, na funkciju člana predsjedništva je izabran Damir Japundžić, Josip Bitunjac i načELNIK općine Sikirevci, Ivan Benaković. Za zamjenika predsjednika Glavnog odbora izabran je Dubravko Gubić iz Nove Gradiške, u glavni odbor je izabrana Vesna Markovac (Donji Andrijevci), Tomislav Jurčević (Davor), Josip Čivić (Vrpolje), Kata Užarević (Gundinci), tom prilikom je Vojo Nikolić (Slavonski Šamac) izabran za člana nadzornog odbora. U Sudu časti u prvom stupnju je za člana izabran Josip Bitunjac, a mene su izabrali za predsjednika Visokog suda časti.

Po prvi puta je učinjena pravedna raspodjela po tijelima stranke unutar svih pet Županija i potvrdili se kao regionalna, a ne Osječka stranka.

Ukupna dokumentacija o provedenoj sjednici Glavnog odbora, kompletna dokumentacija o održanom izvanrednom Izbornom saboru stranke (10.12,2016) proslijeđena je u Ministarstvo uprave kako bi se proveo postupak statutarnosti i valjanosti procedure u cilju upisa promjene podataka.

Glavaš-Vulin nisu održali sjednicu Glavnog odbora jer stranka nema predsjednika Glavnog odbora niti zamjenika predsjednika koji mogu sazvati sjednicu Glavnog odbora, oni nemaju ni dovoljan broj članova Glavnog odbora da je oni sazovu niti da donesu odluku o sazivanju Izvanrednog izbornog sabora. Ipak, Glavaš-Vulin sazivaju sjednicu Izvanrednog izbornog sabora koji je održan 15.01.2017., dakle gotovo pola godine nakon katastrofalnih izbora i na tom "igrokazu" koji se održao u kazalištu, Glavaš uperenim prstom u Vulina zapovjedi izbor Vulina za predsjednika. Isti taj Glavaš-Vulin, koji su od Glavaševog izlaska iz zatvora, nakon toliko neuspjeha i urušavanja stranke, opet uzimaju "kormilo" i dalje Glavaš namjerava voditi u propast stranku.

Glavaš je vuk u koži janjeta (Vulin) i pokušava tako preživjeti. Oni podatke o svojem Saboru kao i mi moraju poslati u Ministarstvo na ocjenu. Mislim da je Glavaš sa HDZ-om, sa Plenkovićevim ljudima, ispregovarao i lokalne koalicije ali i Salapića kojeg je stavio pod HDZ-ov kišobran s ciljem da mu u tekućim sudskim postupcima budu "mekši" ali i da njemu -Glavašu - ostave HDSSB-e jer će on autokratski odlučit u korist HDZ kad im to zatreba.

Naše predsjedništvo je na zadnjoj sjednici odredilo pet povjerenika za pet Županija, tako da sam ja izabran za našu Županiju kao povjerenik. Mi smo vrlo aktivni oko Šišljagića i imamo redovne koordinacije i djelujemo temeljem odluka Sabora po izabranim funkcijama.

Pripreme za Lokalne izbore su krenule i radimo na njima u svim Županijama pa tako i u našoj. Iznošenjem ovih podataka, točnih, pomoći će nam da javnost dobije objektivnu sliku i sagledaju činjenicu da je na jednoj strani velika većina oko Šišljagića i interesna manja skupina oko Glavaša.

U pravilu, nepomirljiva je razlika to što su oni sljedbenici Glavaševe politike i slijepo slušaju i prate Glavaša, a mi želimo slobodnu, građansku, regionalnu stranku, bez tereta Glavaševih "tereta", samovolje, desničarenja, bahatosti. Želimo normalnu regionalnu stranku u kojoj može i želi biti aktivan svaki građanin ove pokradene Slavonije koji jednako kao i mi želi bolje dane za sve nas i spreman je biti dio naše regionalne stranke!".

Mato Klarić je kriminalist, umirovljenik, sudionik Domovinskog rata, umirovljen u činu Glavni policijski inspektor - pukovnik (preveden u vojnu mirovinu), HRVI 40 posto, pet odličja-medalja (branitelj Vukovara, Oluja, Bljesak, Trolist, Spomenica domovinskog rata, Spomenica domovinske zaahvalnosti...). U prošlom mandatu bio je član Županijske skupštine, više puta viječnik, predsjednik Vjeća Mjesnog odbora Josip J. Strosmayer.
 

Broj komentara: 1

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava
domobran

domobran

Komentirano: 20.1.2017. | 15:04

1

Zanimljivo da hoće ikako spomenuti dr.B.Grubišića koji je bio alfa i omega. Pogledajte s kim je koalirao kao predsjednik Mo j.j.strosmajer toliko o ideologiji.

Broj komentara: 1

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava

Komentari članaka objavljuju se u realnom vremenu. SBplus.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani.

Ostali članci u rubrici
SBplus.hr, Slavonski Brod : HDZ pobjednik sa 68 mandata, podbačaj SDP-a

Parlamentarni izbori 2020.

HDZ pobjednik sa 68 mandata, podbačaj SDP-a

5.7.2020. | 23:55
SBplus.hr, Slavonski Brod : 'Bio je nekorektan prema HDZ-u i Vladi'

Pero Ćosić o bivšem stranačkom kolegi:

'Bio je nekorektan prema HDZ-u i Vladi'

3.7.2020. | 14:35
SBplus.hr, Slavonski Brod : Lista HDZ-ovih predizbornih obećanja

'Sigurna Hrvatska'

Lista HDZ-ovih predizbornih obećanja

9.6.2020. | 9:30
SBplus.hr, Slavonski Brod : Oni su HDZ-ova elita u Brodsko-posavskoj županiji

Od njih 10 Plenković će izabrati petero

Oni su HDZ-ova elita u Brodsko-posavskoj županiji

18.5.2020. | 0:01
SBplus.hr, Slavonski Brod : Donosimo koliko komu ide iz županijske kase

Prema broju skupštinara

Donosimo koliko komu ide iz županijske kase

17.3.2020. | 9:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : HDZ odgodio unutarstranačke izbore - do daljnjeg

Ćosić i njegovi na pobjedničkoj strani

HDZ odgodio unutarstranačke izbore - do daljnjeg

16.3.2020. | 22:30
SBplus.hr, Slavonski Brod : Dok se bore za drugo radno mjesto, mogu primati plaću

Župan je samo iskoristio svoja prava

Dok se bore za drugo radno mjesto, mogu primati plaću

11.1.2020. | 21:10
SBplus.hr, Slavonski Brod : Jesu li nevažeći listići Brođana i Požežana bačeni?

Mogli su značiti veliku razliku

Jesu li nevažeći listići Brođana i Požežana bačeni?

6.1.2020. | 9:10
SBplus.hr, Slavonski Brod : Koliko su ovdašnji zastupnici govorili, a koliko trošili?

Kraj godine - vrijeme za zbrajanje

Koliko su ovdašnji zastupnici govorili, a koliko trošili?

29.12.2019. | 18:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : 'Ako ne možete i ne znate, raspišite izbore'

Poruka Vladi RH iz Slavonskog Broda:

'Ako ne možete i ne znate, raspišite izbore'

18.12.2019. | 15:30
SBplus.hr, Slavonski Brod : 'Ne treba prazniti kontejnere, to rade umirovljenici'

Zanimljivi i racionalni prijedlozi HSU-a

'Ne treba prazniti kontejnere, to rade umirovljenici'

11.10.2019. | 12:20
SBplus.hr, Slavonski Brod : Na čiju će stranu stati Davor Benardić?

Osobni obračuni ili kršenje Statuta?

Na čiju će stranu stati Davor Benardić?

12.6.2019. | 12:45
SBplus.hr, Slavonski Brod : 'Umjesto Vojnom ordinarijatu dajte novac za OŠ Milan Amruš'

Zastupnica Marta Luc Polanc:

'Umjesto Vojnom ordinarijatu dajte novac za OŠ Milan Amruš'

28.11.2018. | 20:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Izgleda, poznato je tko će pjevati: Uzalud vam trud svirači

Intervju s predsjednikom SDP-a

Izgleda, poznato je tko će pjevati: Uzalud vam trud svirači

18.8.2018. | 22:40
SBplus.hr, Slavonski Brod : Ministar gasi posljednji fenjer u ruralnom prostoru

Ukidanje Savjetodavne službe

Ministar gasi posljednji fenjer u ruralnom prostoru

31.7.2018. | 9:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Među 90 'pučista', četvero je 'naših'

Donosimo njihova imena

Među 90 'pučista', četvero je 'naših'

5.7.2018. | 11:45
SBplus.hr, Slavonski Brod : Vlaović tvrdi kako oni 'politiku trebaju vratiti građanima'

Za ovdašnju političku povijest

Vlaović tvrdi kako oni 'politiku trebaju vratiti građanima'

21.3.2018. | 16:30
SBplus.hr, Slavonski Brod : Vinkovački vodovod bolje od brodskog opremljen samo kroz HDZ

Duspara najavio referendum i poručio:

Vinkovački vodovod bolje od brodskog opremljen samo kroz HDZ

22.2.2018. | 13:40
SBplus.hr, Slavonski Brod : Marta Luc Polanc ili Stribor Valenta?

Tko će voditi ovdašnji SDP?

Marta Luc Polanc ili Stribor Valenta?

14.12.2017. | 10:20
SBplus.hr, Slavonski Brod :
SBplus.hr, Slavonski Brod :