Politika : Političke stranke

Objavljeno: 29.12.2019. u 18:00
Prikaza: 3428
|
Autor: Željka Gavranović

Kraj godine - vrijeme za zbrajanje

Koliko su ovdašnji zastupnici govorili, a koliko trošili?

Brodsko-posavska županija : Koliko su ovdašnji zastupnici govorili, a koliko trošili?Deveti saziv Hrvatskog sabora(Foto: sabor.hr)

Uzimajući u fokus saborske zastupnike iz Brodsko-posavske i Požeško-slavonske županije, u nastavku donosimo tko je, uz mjesečnu plaću, kroz dodatne troškove i naknade, najviše koštao Hrvatski sabor, a tko se, pak, najviše javljao za riječ. Prvo, obično, nije plod drugog.

SLAVONSKI BROD / POŽEGA - Uz Pregled rada Hrvatskoga sabora u 2019. godini - od 16. siječnja do 13. prosinca 2019., na službenoj je internetskoj stranici Sabora uoči Badnjaka objavljen i Pregled troškova rada saborskih zastupnika u 2019. godini. Radi se o troškovima na koje saborski zastupnici imaju pravo te su to dodatci na njihovu mjesečnu plaću. A dodatno im se plaća štošta - zastupnički paušal i naknada za odvojeni život, službeni stanovi, dnevnice, troškovi prijevoza i slično.

Od saborskih zastupnika s područja Brodsko-posavske županije, u razdoblju od 1. siječnja do 18. prosinca 2019. godine, Sabor je najmanje koštao Pero Ćosić (HDZ) koji je, uz plaću, kroz ovu godinu primio tek naknadu za odvojeni život u iznosu od devet tisuća kuna. Kroz nešto manje od dvanaest mjeseci 17 se puta javio za riječ

Ni Marta Luc Polanc (SDP) Sabor, uz mjesečnu plaću, nije koštala previše. Na javni prijevoz potrošila je 6.576, a za odvojeni život također je primila devet tisuća kuna.  S druge, pak, strane, nije bilo puno prilike za čuti kako i što govori u Saboru jer se u godinu dana za riječ javila tek pet puta.

Zato je saborski zastupnik Davor Vlaović (HSS) 'zaradio' svih 65.300 kuna koliko je uz plaću dodatno potrošio. S 230 'javljanja', najaktivniji je i najglasniji zastupnik s područja Brodsko-posavske županije. Od ukupne je cifre na automobil 'otišlo' 18.900 kuna, cestarinu 4320, stanarinu 30.525, režije 2.500 te odvojeni život devet tisuća.

Marko Šimić (HDZ) dodatnih je troškova imao u visini od čak 79 tisuća kuna - od čega su dnevnice iznosile 1200 kuna, automobil gotovo 26 tisuća kuna, cestarine oko 5500, avion 4400, stanarine 33.300, a odvojeni život devet tisuća kuna. Aktivnošću se baš i nije proslavio jer ga se kroz cijelu godinu u Saboru moglo čuti tek deset puta.

Za razliku od njega, stranačka kolegica Ljubica Maksimčuk (HDZ) oglasila se 56 puta, od čega je u više od 20 puta bila riječ o replikama, no, uz plaću je primila i najviše naknada, odnosno, dodatnih troškova - čak 108 tisuća kuna. Od toga su dnevnice iznosile 4800 kuna, automobil 26.700, cestarine 5500, avioni 13800, hoteli 10.600, stanarine za 2019. godinu 33.300, režije 4400, a za odvojeni je život primila 8600 kuna.

Ipak, valja naglasiti kako je Maksimčuk članica brojnih odbora i međuparlamentarnih skupina prijateljstava pa se znatan iznos troškova odnosi na službena putovanja - što ipak ukazuje na rad, a ne na nerad.

Vinko Grgić (SDP) koji je u Hrvatskom saboru zamijenio Freda Matića nakon svibanjskih europarlamentarnih izbora, nije stigao puno koštati Sabor- tek 1100 kuna za odvojeni život, ali je već uspio pet puta uzeti riječ. No, na ovogodišnjoj ga ljestvici zbog tih okolnosti ipak ne možemo proglasiti najjeftinijim.

Kada je u pitanju Požeško-slavonska županija, također nema prevelikih odstupanja.

Zdravko Ronko (nezavisni) uz redovitu mjesečnu plaću primio je 73 tisuće kuna - od toga za automobil 23.300 kuna, cestarinu 4170, stanarinu 33 tisuće, režije 3500, odvojeni život devet tisuća, a aktivan je ove godine bio 19 puta.

Franjo Lucić Sabor je koštao gotovo dodatne 82 tisuće kuna. Za dnevnice je uprihodio 820 kuna, automobil 22.400, cestarinu tri tisuće, avion šest tisuća, hotel tri tisuće, stanarinu 33 tisuće, režije nešto više od četiri tisuće kuna, odvojeni život gotovo devet tisuća i ostalo 282 kune. U Saboru ga se ove godine moglo čuti tek devet puta.

Prosječna saborska plaća bez navedenih dodataka iznosi 16 tisuća kuna pa je jednostavno izračunati koliko na godišnjoj razini zarađuju 'naši' saborski zastupnici.

Troškovi rada - Hrvatski sabor
Zastupnički paušal i naknada za odvojeni život
Zastupnici, uz mjesečnu plaću, ostvaruju pravo na isplatu zastupničkog paušala u iznosu od 1.500,00 kuna mjesečno te naknade za odvojeni život u iznosu od 1.000,00 kuna mjesečno. Naknada za odvojeni život ne isplaćuje se zastupnicima tijekom ustavne stanke u radu Sabora (od 15. srpnja do 15. rujna, od 15. prosinca do 15. siječnja tekuće godine, te u razdoblju od raspuštanja do konstituiranja novog saziva Sabora (u skladu s Odlukom o smještaju zastupnika Hrvatskoga sabora u Zagrebu u vrijeme zasjedanja Sabora, radnih tijela i klubova zastupnika, NN 44/05 – pročišćeni tekst, i 47/16).
Službeni stanovi
Zastupnici s prebivalištem udaljenim više od 50 km od Zagreba imaju pravo na korištenje smještaja u stanovima za službene potrebe te u unajmljenim garsonijerama i jednosobnim stanovima, i to u mjesečnom iznosu do 2.500,00 kuna na ime najma stana, kao i na naknadu režijskih troškova do 500,00 kuna mjesečno. Moguće razlike u troškovima najma stana i režijskim troškovima zastupnici snose sami (u skladu s Odlukom o smještaju zastupnika Hrvatskoga sabora u Zagrebu u vrijeme zasjedanja Sabora, radnih tijela i klubova zastupnika, NN 44/05-pročišćeni tekst, i 47/16).

Dnevnica
U okviru obavljanja svojih zastupničkih dužnosti i aktivnosti zastupnici imaju pravo na isplatu dnevnice - koja za službeno putovanje u zemlji iznosi 150,00 kuna - i naknadu troškova za korištenje privatnog automobila u službene svrhe (2,00 kune po prijeđenom kilometru), a u skladu s Odlukom o visini dnevnice za službeno putovanje u zemlji i visini naknada za državne dužnosnike, suce i druge pravosudne dužnosnike, te ostale zaposlene koji se financiraju iz sredstava državnog proračuna, a čija prava nisu uređene kolektivnim ugovorima (NN 117/12), kao i na naknadu troškova cestarine uz predočenje računa.

Naknada troškova prijevoza
Zastupnici, koji se koriste smještajem u stanovima za službene potrebe ili u unajmljenim stanovima i oni koji se iznimno koriste hotelskim smještajem, a na sjednice Sabora, radnih tijela i klubova zastupnika dolaze vlastitim vozilom, imaju pravo na višekratnu naknadu troškova kilometraže (pri dolasku i odlasku u svakom tjednu koliko traje zasjedanje). Zastupnici, koji se ne koriste smještajem u stanovima za službene potrebe, u unajmljenim stanovima, hotelskim smještajem ili u stanu koji je u njihovom vlasništvu ili vlasništvu člana njihove uže obitelji,  a imaju prebivalište udaljeno više od 50, a manje od 150 km od Zagreba i na sjednice Sabora, radnih tijela i klubova zastupnika dolaze vlastitim ili unajmljenim vozilom odnosno vozilom u vlasništvu člana uže obitelji ili člana zajedničkog kućanstva, imaju pravo na naknadu mjesečnih troškova prijevoza do 2.500,00 kuna (u skladu s Odlukom o uvjetima korištenja službenih osobnih automobila, mobilnih telefona, sredstava za službena putovanja, poslovnih kreditnih kartica i sredstava reprezentacije, NN 137/02-pročišćeni tekst, 18/06, i 59/16).
Za dolazak na plenarna zasjedanja Hrvatskoga sabora zastupnicima s prebivalištem udaljenim više od 50 kilometara, uz korištenje osobnog vozila, omogućeno je i korištenje sredstava javnog prijevoza (autobus, vlak, zrakoplov, trajekt), a tako nastali troškovi također im se refundiraju uz predočenje računa. Isto vrijedi i za službena putovanja u inozemstvo, koja uz to uključuju i plaćanje hotelskog smještaja.

Broj komentara: 0

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava

Komentari članaka objavljuju se u realnom vremenu. SBplus.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani.

Ostali članci u rubrici
SBplus.hr, Slavonski Brod : Ako je država kao njezin protokol - ne treba čuditi gdje smo

Ministrica zaboravila pomaknuti sat?

Ako je država kao njezin protokol - ne treba čuditi gdje smo

29.3.2021. | 20:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Nakon 'gradonačelnice', SDP predstavio i kandidata za župana

Slogan - „Slavonija za život"

Nakon 'gradonačelnice', SDP predstavio i kandidata za župana

29.3.2021. | 10:20
SBplus.hr, Slavonski Brod : Stribor Valenta slavodobitnik ovdašnjeg SDP-a

Peđa Grbin ustoličuje svoje ljude

Stribor Valenta slavodobitnik ovdašnjeg SDP-a

20.12.2020. | 0:01
SBplus.hr, Slavonski Brod : Ovoliko će stranke dobiti za nepuna četiri mjeseca 2021.

Za 'aktivnost' u Županijskoj skupštini

Ovoliko će stranke dobiti za nepuna četiri mjeseca 2021.

9.12.2020. | 19:30
SBplus.hr, Slavonski Brod : Oni su ovdašnji kandidati za vodstvo SDP-a Hrvatske

Krajem rujna unutarstranački izbori

Oni su ovdašnji kandidati za vodstvo SDP-a Hrvatske

1.9.2020. | 16:10
SBplus.hr, Slavonski Brod : HDZ pobjednik sa 68 mandata, podbačaj SDP-a

Parlamentarni izbori 2020.

HDZ pobjednik sa 68 mandata, podbačaj SDP-a

5.7.2020. | 23:55
SBplus.hr, Slavonski Brod : 'Bio je nekorektan prema HDZ-u i Vladi'

Pero Ćosić o bivšem stranačkom kolegi:

'Bio je nekorektan prema HDZ-u i Vladi'

3.7.2020. | 14:35
SBplus.hr, Slavonski Brod : Lista HDZ-ovih predizbornih obećanja

'Sigurna Hrvatska'

Lista HDZ-ovih predizbornih obećanja

9.6.2020. | 9:30
SBplus.hr, Slavonski Brod : Oni su HDZ-ova elita u Brodsko-posavskoj županiji

Od njih 10 Plenković će izabrati petero

Oni su HDZ-ova elita u Brodsko-posavskoj županiji

18.5.2020. | 0:01
SBplus.hr, Slavonski Brod : Donosimo koliko komu ide iz županijske kase

Prema broju skupštinara

Donosimo koliko komu ide iz županijske kase

17.3.2020. | 9:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : HDZ odgodio unutarstranačke izbore - do daljnjeg

Ćosić i njegovi na pobjedničkoj strani

HDZ odgodio unutarstranačke izbore - do daljnjeg

16.3.2020. | 22:30
SBplus.hr, Slavonski Brod : Dok se bore za drugo radno mjesto, mogu primati plaću

Župan je samo iskoristio svoja prava

Dok se bore za drugo radno mjesto, mogu primati plaću

11.1.2020. | 21:10
SBplus.hr, Slavonski Brod : Jesu li nevažeći listići Brođana i Požežana bačeni?

Mogli su značiti veliku razliku

Jesu li nevažeći listići Brođana i Požežana bačeni?

6.1.2020. | 9:10
SBplus.hr, Slavonski Brod : 'Ako ne možete i ne znate, raspišite izbore'

Poruka Vladi RH iz Slavonskog Broda:

'Ako ne možete i ne znate, raspišite izbore'

18.12.2019. | 15:30
SBplus.hr, Slavonski Brod : 'Ne treba prazniti kontejnere, to rade umirovljenici'

Zanimljivi i racionalni prijedlozi HSU-a

'Ne treba prazniti kontejnere, to rade umirovljenici'

11.10.2019. | 12:20
SBplus.hr, Slavonski Brod : Na čiju će stranu stati Davor Benardić?

Osobni obračuni ili kršenje Statuta?

Na čiju će stranu stati Davor Benardić?

12.6.2019. | 12:45
SBplus.hr, Slavonski Brod : 'Umjesto Vojnom ordinarijatu dajte novac za OŠ Milan Amruš'

Zastupnica Marta Luc Polanc:

'Umjesto Vojnom ordinarijatu dajte novac za OŠ Milan Amruš'

28.11.2018. | 20:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Izgleda, poznato je tko će pjevati: Uzalud vam trud svirači

Intervju s predsjednikom SDP-a

Izgleda, poznato je tko će pjevati: Uzalud vam trud svirači

18.8.2018. | 22:40
SBplus.hr, Slavonski Brod : Ministar gasi posljednji fenjer u ruralnom prostoru

Ukidanje Savjetodavne službe

Ministar gasi posljednji fenjer u ruralnom prostoru

31.7.2018. | 9:00
SBplus.hr, Slavonski Brod :
SBplus.hr, Slavonski Brod :