Politika : Ostalo

Objavljeno: 7.5.2019. u 17:00
Prikaza: 3401
|
Autor: Željka Gavranović

Sastale se političarke Županije

'Žene su bolje vođe, imaju čvršći i jasniji stav'

dnevnik.hr
Foto: dnevnik.hrSaborska zastupnica Marta Luc Polanc
 • dnevnik.hr
 • Ž.G./SBplus/arhiva
 • SBplus
 • Ž.G./SBplus/arhiva
 • SBplus
 • Ž.G./SBplus/arhiva
 • Radio Nova Gradiška
 • Ž.G./SBplus/arhiva
 • Ž.G./SBplus/arhiva
 • Ž.G./SBplus/arhiva
 • Ž.G./SBplus/arhiva
 • Ž.G./SBplus/arhiva

Da su puno više od šminke, frizure i odjeće, na što ih mediji i javnost često pokušavaju svesti, poručile su danas političarke s područja Brodsko-posavske županije. Neke od njih sada su, nakon dugogodišnjeg truda i rada na rukovodećim mjestima uspješnih tvrtki i političkih stranaka, a druge su pronašle mjesto u vijećima, skupštinama, županijskim i gradskim odjelima te saborskim klupama. Svaka od sugovornica danas je imala nešto za poručiti ženama.

SLAVONSKI BROD - Okrugli stol naziva „Žene u politici" organiziralo je danas Povjerenstvo za ravnopravnost spolova Brodsko-posavske županije. Na njemu su se okupile žene koje djeluju u različitim političkim opcijama na području Županije kako bi ujedinjene pokušale poslati poruku o premalom broju pripadnica svog spola, kako na rukovodećim pozicijama, tako i u političkom djelovanju. Sugovornica je uistinu bilo puno.

- Htjeli smo ovim okruglim stolom provjeriti je li u političkim strankama situacija ista ili se zastupljenost žena na stranačkim listama poboljšala. Ženama je u politici dosta teško. Muškarci ponekad žene na listu stavljaju samo kako bi ispunili zadanu kvotu o broju žena. Što je, dakako, loše. No, svaka žena ima svoje ime i prezime, ima političku težinu u stranci u kojoj radi. Je li danas ženama teže nego prije deset godina? Rekla bih da se razvila solidarnost žene prema ženi u političkim strankama pa se međusobno ne gledaju prekritički kao nekad. Pisanje novinara o odijevanju političarki trebalo bi u cijelosti maknuti iz fokusa javnosti. To je stereotip koji je ostao u društvu, da je bitno kakvu frizuru i odjeću političarka ima. Žena je i majka, nositeljica obitelji pa joj je teže maksimalno se afirmirati u politici kao nekom muškarcu. Ako žena nema podršku supruga i ostalih članova bliže obitelji, jako joj je teško uspjeti u karijeri, u političkom životu. Brodsko-posavska županija ima žene pročelnice, imali smo i zamjenicu župana, predsjednicu Županijske skupštine, imamo sada zamjenicu gradonačelnika, tako da se ipak kreće nabolje, mada još kasnimo za zapadom. - poručila je današnja domaćica u velikoj županijskoj vijećnici, predsjednica Povjerenstva za ravnopravnost spolova Brodsko-posavske županije, Zdenka Bošnjak.

Zakon ravnopravnost spolova definira kao jednaku prisutnost žena i muškaraca u svim područjima javnog i privatnog života. Oni, prema tomu, trebaju imati jednak status, jednake mogućnosti za ostvarivanje svih prava, kao i jednaku korist od ostvarenih rezultata. Stvarnost je, dakako, drugačija jer se razlikuju i startne pozicije opterećene nametnutom idejom o ulogama i položaju u društvu prema spolu.

- Ono što statistike govore i što sama mogu potvrditi kao poduzetnica, žena na upravljačkoj poziciji, žena u politici je to da se unazad zadnjih deset, dvadeset godina brojke ne mijenjaju puno. Vjerujem da su žene bolje vođe, da imaju čvršći i jasniji stav, ali jednako tako da u sve što rade uključuju dozu empatije. Zato mislim da im je mjesto na bitnim pozicijama jer je to potrebno društvu. Veseli me što imamo ženu za predsjednicu, no jedna lasta ne čini proljeće pa se svaka od nas treba boriti i pokazivati svoje potencijale u ekonomskom, društvenom, političkom svijetu. Ženama je teško uključiti se u politiku zbog predrasuda s kojima se susreću. Razmišljanje društva ostalo je jednako. Želim pohvaliti SDP koji na svojim listama ima izjednačen broj muškaraca i žena. - poručila je Marina Opačak Bilić, članica županijskog Povjerenstva za ravnopravnost spolova i predsjednica županijske organizacije SDP-a.

Kada je riječ o 'ženskim pitanjima', smatraju mnogi, na stranu treba staviti politiku i potaknuti žene na ujedinjenost.

- Broj žena u politici u Hrvatskoj je premalen. Naravno da se zalažemo da ta brojka bude veća. U ovom zadnjem sazivu Sabora smo očekivali da će zastupljenost biti veća jer znamo da po zakonskim odredbama treba biti 40 posto žena. No, međutim, vidjeli smo da nas je vrlo malo. Bilo bi nas i puno manje da zamjenama nisu došle žene. Ta bi brojka bila petnaest ili šesnaest posto. Žena se treba dobro posložiti i izboriti kako bi privatni život uskladila s političkim djelovanjem. Kada su u pitanju određene teme, žene iz svih političkih opcija trebale bi ujedinjeno djelovati. To se dosad nikad nije dogodilo, da se na stranu stave ideološka opredjeljenja i zajednički se usmjerimo na neka, nazovimo ih, ženska pitanja. - kazala je HDZ-ova saborska zastupnica Ljubica Maksimčuk.

Saborske zastupnice često na svojoj koži osjete kako se javnost i novinari više usredotočuju na njihovu frizuru ili odjeću nego na ono što govore, koga predstavljaju i koliko dobro to čine.

- U Saboru imamo samo 19 posto žena. Naravno da time ne možemo biti zadovoljni jer nismo ispunili demokratske standarde. Ako činimo polovicu u populaciji, u tom omjeru želimo sudjelovati i u vlasti. Sve više nas je obrazovanih pa želimo i te resurse koje posjedujemo primijeniti u politici. Imamo i interese koje možemo samo mi zastupati i nismo zadovoljni da nas u njima zastupaju muškarci. Argentinske feministkinje kažu - ako je malo žena u politici, one se njoj prilagode, a ako je puno žena u politici, onda one mijenjaju politiku. Imali smo ženske osobe na visokim političkim funkcijama, ali one su i dalje u manjini. Nezamislivo je da se u 21. stoljeću ponovno postavlja pitanje prava na pobačaj. Vjerujem da, kada bismo poštovali demokraciju i ravnopravno sudjelovanje žena u politici, takva pitanja ne bi dolazila na dnevni red. - kazala je saborska zastupnica SDP-a Marta Luc Polanc.

U Brodsko-posavskoj županiji od jedanaest upravnih odjela, osam njih vode žene, a samo su tri muška pročelnika. Novu je Gradišku na današnjem okruglom stolu predstavljala još jedna žena na bitnoj poziciji u tom gradu koji, baš poput Slavonskog Broda, ima ženu, Ivanu Trupinu, na poziciji zamjenice gradonačelnika.

- Mislim da radom, iskustvom i znanjem možemo pridonijeti boljem položaju žena, kako na njihovim radnim mjestima, tako i u obiteljima. To je rad na jednom poboljšanju političkog, ekonomskog, socijalnog, društvenog i svih vidova života žena u našem društvu. Još uvijek su žene manje zastupljene na rukovodećim radnim mjestima. Liječnica sam pa znam da u zdravstvu i na studiju medicine, ima više žena nego muškaraca, ali naše kolege i dalje su češće na rukovodećim mjestima u zdravstvenim ustanovama. Trebalo bi ženama dati veću šansu da pokažu što znaju, umiju i mogu.- izjavila je doktorica Ljepša Rakas Vujčić, predsjednica Povjerenstva za ravnopravnost spolova Grada Nova Gradiška i predsjednica novogradiškog Gradskog vijeća.

U galeriju fotografija stavili smo samo neke od slavonskobrodskih političarki. U radu Gradskog vijeća Grada Slavonskog Broda trenutno sudjeluje deset žena i petnaest muškaraca

Uoči prvih izbora za EU parlament, Vijeće europskih gradova i regija provelo je analizu vezanu za smjernice za izradu zakonskih akata o ženskim kvotama u lokalnoj i regionalnoj samoupravi diljem EU. Lokalni izbori, održani u svibnju 2017. godine donijeli su pozitivne promjene u području participacije žena u politici. To su bili prvi izbori u kojima su u potpunosti primijenjene odredbe Zakona o ravnopravnosti spolov, koji uspostavljaju obvezu poštivanja kvote od 40 posto za podzastupljeni spol na izbornim listama. Broj kandidatkinja povećao se u odnosu na lokalne izbore 2013. godine s 28,2 na 41,6 posto. Broj vijećnica u županijskim skupštinama povećao se za šest posto u usporedbi s izborima 2013. godine i trenutno iznosi 243 (26,8 posto). Ni jedna žena nije izabrana na položaj županice, dok se broj zamjenica župana povećao za pet posto te iznosi 30,9 posto, odnosno, zamjenica župana je ukupno 16. U odnosu na izbore 2013. godine, broj gradonačelnica se povećao s 11 na 13. S obzirom na to da status grada ima 128 naselja, udio gradonačelnica iznosi deset posto. Ukupan broj načelnika/ca općina iznosi 428, od čega je načelnica 37 (8,65 posto). U prethodnom razdoblju udio je iznosio 6,5 posto ili 28 žena. Broj vijećnica u gradskim vijećima porastao je za gotovo sedam posto  u odnosu na izbore 2013. godine (s 21,4 na 27,1 posto). Još više je porastao broj općinskih vijećnica – za gotovo 11 posto odnosno s 15,5 na 26,1 posto.

  Broj komentara: 0

  Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

  RegistracijaPrijava

  Komentari članaka objavljuju se u realnom vremenu. SBplus.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani.

  Ostali članci u rubrici
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Za smještaj u Domu za stare i nemoćne čeka se godinama

  Zbog korone duge liste još dulje

  Za smještaj u Domu za stare i nemoćne čeka se godinama

  29.9.2020. | 12:30
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Od sutra prijave građana za sufinanciranje obnove kuća

  Novi način predaje dokumentacije

  Od sutra prijave građana za sufinanciranje obnove kuća

  31.8.2020. | 18:30
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Donosimo konačnu verziju Studije o riječnom krstarenju Savom

  Slavonski Brod kao destinacija kruzera

  Donosimo konačnu verziju Studije o riječnom krstarenju Savom

  24.7.2020. | 10:15
  SBplus.hr, Slavonski Brod : 'Naši' glasovi i 5. srpnja bit će vrjedniji nego 'njihovi'

  Nesrazmjer broja birača po jedinicama

  'Naši' glasovi i 5. srpnja bit će vrjedniji nego 'njihovi'

  8.6.2020. | 12:00
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Donosimo kako se privremeno upisati na drugo biračko mjesto

  Tri tjedna za sređivanje popisa birača

  Donosimo kako se privremeno upisati na drugo biračko mjesto

  2.6.2020. | 19:00
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Oni su odgovorni za točnost izbornih rezultata u BPŽ i PSŽ

  Donosimo imena članova Povjerenstva

  Oni su odgovorni za točnost izbornih rezultata u BPŽ i PSŽ

  25.5.2020. | 8:10
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Sutra komemoracija u zgradi županijske uprave

  Sjećanje na Mirka Tomca

  Sutra komemoracija u zgradi županijske uprave

  20.5.2020. | 17:55
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Hoće li se županijske bolnice ponovno spojiti u jednu?

  Novi ministar najavio integraciju

  Hoće li se županijske bolnice ponovno spojiti u jednu?

  2.2.2020. | 19:30
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Jedan može zaposliti kuma, drugi ne smije primati naknadu

  Povjerenstvo odlučilo:

  Jedan može zaposliti kuma, drugi ne smije primati naknadu

  20.1.2020. | 8:00
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Ovo su najpozitivniji i najnegativniji političari Županije

  Birali ste i na SBplus-u

  Ovo su najpozitivniji i najnegativniji političari Županije

  6.1.2020. | 12:45
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Na birališta dosad izašlo manje od 20 tisuća Brođana

  Poražavajuće niska izlaznost u Slavoniji

  Na birališta dosad izašlo manje od 20 tisuća Brođana

  5.1.2020. | 17:30
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Najmanja izlaznost u Brodsko-posavskoj i Požeško-slavonskoj

  Prvi podatci o odazivu birača

  Najmanja izlaznost u Brodsko-posavskoj i Požeško-slavonskoj

  5.1.2020. | 12:20
  SBplus.hr, Slavonski Brod : I u Sl. Brodu misteriozno se pojavljivali letci u sandučiću

  DIP upozorio na kršenje šutnje

  I u Sl. Brodu misteriozno se pojavljivali letci u sandučiću

  5.1.2020. | 8:45
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Večeras je zadnji duel predsjedničkih kandidata

  Koga biraju čitatelji SBplus-a?

  Večeras je zadnji duel predsjedničkih kandidata

  3.1.2020. | 19:15
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Građani predlažu one koji su dali doprinos razvoju Županije

  Istaknuti pojedinci primit će nagrade

  Građani predlažu one koji su dali doprinos razvoju Županije

  28.12.2019. | 10:30
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Sutra ponovno štrajk brodskoposavskih prosvjetara

  Drugi izgubljen nastavni dan

  Sutra ponovno štrajk brodskoposavskih prosvjetara

  30.10.2019. | 9:00
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Za svako maloljetno dijete godinu dana duže subvencioniranje

  U rujnu kreće novi krug prijava

  Za svako maloljetno dijete godinu dana duže subvencioniranje

  16.7.2019. | 17:40
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Čestitke Brođanima i žiteljima Županije

  Hrvatska slavi Dan državnosti

  Čestitke Brođanima i žiteljima Županije

  25.6.2019. | 8:30
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Vijenci će i ove godine biti položeni dan ranije

  To već postaje tradicija

  Vijenci će i ove godine biti položeni dan ranije

  18.6.2019. | 19:00
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Ima li opasnosti od širenja tuberkuloze u BPŽ?

  BiH u panici zbog zaraženih migranata

  Ima li opasnosti od širenja tuberkuloze u BPŽ?

  3.6.2019. | 22:00
  SBplus.hr, Slavonski Brod :
  SBplus.hr, Slavonski Brod :