Politika : Ostalo

Objavljeno: 7.5.2019. u 17:00
Prikaza: 2491
|
Autor: Željka Gavranović

Sastale se političarke Županije

'Žene su bolje vođe, imaju čvršći i jasniji stav'

dnevnik.hr
Foto: dnevnik.hrSaborska zastupnica Marta Luc Polanc
 • dnevnik.hr
 • Ž.G./SBplus/arhiva
 • SBplus
 • Ž.G./SBplus/arhiva
 • SBplus
 • Ž.G./SBplus/arhiva
 • Radio Nova Gradiška
 • Ž.G./SBplus/arhiva
 • Ž.G./SBplus/arhiva
 • Ž.G./SBplus/arhiva
 • Ž.G./SBplus/arhiva
 • Ž.G./SBplus/arhiva

Da su puno više od šminke, frizure i odjeće, na što ih mediji i javnost često pokušavaju svesti, poručile su danas političarke s područja Brodsko-posavske županije. Neke od njih sada su, nakon dugogodišnjeg truda i rada na rukovodećim mjestima uspješnih tvrtki i političkih stranaka, a druge su pronašle mjesto u vijećima, skupštinama, županijskim i gradskim odjelima te saborskim klupama. Svaka od sugovornica danas je imala nešto za poručiti ženama.

SLAVONSKI BROD - Okrugli stol naziva „Žene u politici" organiziralo je danas Povjerenstvo za ravnopravnost spolova Brodsko-posavske županije. Na njemu su se okupile žene koje djeluju u različitim političkim opcijama na području Županije kako bi ujedinjene pokušale poslati poruku o premalom broju pripadnica svog spola, kako na rukovodećim pozicijama, tako i u političkom djelovanju. Sugovornica je uistinu bilo puno.

- Htjeli smo ovim okruglim stolom provjeriti je li u političkim strankama situacija ista ili se zastupljenost žena na stranačkim listama poboljšala. Ženama je u politici dosta teško. Muškarci ponekad žene na listu stavljaju samo kako bi ispunili zadanu kvotu o broju žena. Što je, dakako, loše. No, svaka žena ima svoje ime i prezime, ima političku težinu u stranci u kojoj radi. Je li danas ženama teže nego prije deset godina? Rekla bih da se razvila solidarnost žene prema ženi u političkim strankama pa se međusobno ne gledaju prekritički kao nekad. Pisanje novinara o odijevanju političarki trebalo bi u cijelosti maknuti iz fokusa javnosti. To je stereotip koji je ostao u društvu, da je bitno kakvu frizuru i odjeću političarka ima. Žena je i majka, nositeljica obitelji pa joj je teže maksimalno se afirmirati u politici kao nekom muškarcu. Ako žena nema podršku supruga i ostalih članova bliže obitelji, jako joj je teško uspjeti u karijeri, u političkom životu. Brodsko-posavska županija ima žene pročelnice, imali smo i zamjenicu župana, predsjednicu Županijske skupštine, imamo sada zamjenicu gradonačelnika, tako da se ipak kreće nabolje, mada još kasnimo za zapadom. - poručila je današnja domaćica u velikoj županijskoj vijećnici, predsjednica Povjerenstva za ravnopravnost spolova Brodsko-posavske županije, Zdenka Bošnjak.

Zakon ravnopravnost spolova definira kao jednaku prisutnost žena i muškaraca u svim područjima javnog i privatnog života. Oni, prema tomu, trebaju imati jednak status, jednake mogućnosti za ostvarivanje svih prava, kao i jednaku korist od ostvarenih rezultata. Stvarnost je, dakako, drugačija jer se razlikuju i startne pozicije opterećene nametnutom idejom o ulogama i položaju u društvu prema spolu.

- Ono što statistike govore i što sama mogu potvrditi kao poduzetnica, žena na upravljačkoj poziciji, žena u politici je to da se unazad zadnjih deset, dvadeset godina brojke ne mijenjaju puno. Vjerujem da su žene bolje vođe, da imaju čvršći i jasniji stav, ali jednako tako da u sve što rade uključuju dozu empatije. Zato mislim da im je mjesto na bitnim pozicijama jer je to potrebno društvu. Veseli me što imamo ženu za predsjednicu, no jedna lasta ne čini proljeće pa se svaka od nas treba boriti i pokazivati svoje potencijale u ekonomskom, društvenom, političkom svijetu. Ženama je teško uključiti se u politiku zbog predrasuda s kojima se susreću. Razmišljanje društva ostalo je jednako. Želim pohvaliti SDP koji na svojim listama ima izjednačen broj muškaraca i žena. - poručila je Marina Opačak Bilić, članica županijskog Povjerenstva za ravnopravnost spolova i predsjednica županijske organizacije SDP-a.

Kada je riječ o 'ženskim pitanjima', smatraju mnogi, na stranu treba staviti politiku i potaknuti žene na ujedinjenost.

- Broj žena u politici u Hrvatskoj je premalen. Naravno da se zalažemo da ta brojka bude veća. U ovom zadnjem sazivu Sabora smo očekivali da će zastupljenost biti veća jer znamo da po zakonskim odredbama treba biti 40 posto žena. No, međutim, vidjeli smo da nas je vrlo malo. Bilo bi nas i puno manje da zamjenama nisu došle žene. Ta bi brojka bila petnaest ili šesnaest posto. Žena se treba dobro posložiti i izboriti kako bi privatni život uskladila s političkim djelovanjem. Kada su u pitanju određene teme, žene iz svih političkih opcija trebale bi ujedinjeno djelovati. To se dosad nikad nije dogodilo, da se na stranu stave ideološka opredjeljenja i zajednički se usmjerimo na neka, nazovimo ih, ženska pitanja. - kazala je HDZ-ova saborska zastupnica Ljubica Maksimčuk.

Saborske zastupnice često na svojoj koži osjete kako se javnost i novinari više usredotočuju na njihovu frizuru ili odjeću nego na ono što govore, koga predstavljaju i koliko dobro to čine.

- U Saboru imamo samo 19 posto žena. Naravno da time ne možemo biti zadovoljni jer nismo ispunili demokratske standarde. Ako činimo polovicu u populaciji, u tom omjeru želimo sudjelovati i u vlasti. Sve više nas je obrazovanih pa želimo i te resurse koje posjedujemo primijeniti u politici. Imamo i interese koje možemo samo mi zastupati i nismo zadovoljni da nas u njima zastupaju muškarci. Argentinske feministkinje kažu - ako je malo žena u politici, one se njoj prilagode, a ako je puno žena u politici, onda one mijenjaju politiku. Imali smo ženske osobe na visokim političkim funkcijama, ali one su i dalje u manjini. Nezamislivo je da se u 21. stoljeću ponovno postavlja pitanje prava na pobačaj. Vjerujem da, kada bismo poštovali demokraciju i ravnopravno sudjelovanje žena u politici, takva pitanja ne bi dolazila na dnevni red. - kazala je saborska zastupnica SDP-a Marta Luc Polanc.

U Brodsko-posavskoj županiji od jedanaest upravnih odjela, osam njih vode žene, a samo su tri muška pročelnika. Novu je Gradišku na današnjem okruglom stolu predstavljala još jedna žena na bitnoj poziciji u tom gradu koji, baš poput Slavonskog Broda, ima ženu, Ivanu Trupinu, na poziciji zamjenice gradonačelnika.

- Mislim da radom, iskustvom i znanjem možemo pridonijeti boljem položaju žena, kako na njihovim radnim mjestima, tako i u obiteljima. To je rad na jednom poboljšanju političkog, ekonomskog, socijalnog, društvenog i svih vidova života žena u našem društvu. Još uvijek su žene manje zastupljene na rukovodećim radnim mjestima. Liječnica sam pa znam da u zdravstvu i na studiju medicine, ima više žena nego muškaraca, ali naše kolege i dalje su češće na rukovodećim mjestima u zdravstvenim ustanovama. Trebalo bi ženama dati veću šansu da pokažu što znaju, umiju i mogu.- izjavila je doktorica Ljepša Rakas Vujčić, predsjednica Povjerenstva za ravnopravnost spolova Grada Nova Gradiška i predsjednica novogradiškog Gradskog vijeća.

U galeriju fotografija stavili smo samo neke od slavonskobrodskih političarki. U radu Gradskog vijeća Grada Slavonskog Broda trenutno sudjeluje deset žena i petnaest muškaraca

Uoči prvih izbora za EU parlament, Vijeće europskih gradova i regija provelo je analizu vezanu za smjernice za izradu zakonskih akata o ženskim kvotama u lokalnoj i regionalnoj samoupravi diljem EU. Lokalni izbori, održani u svibnju 2017. godine donijeli su pozitivne promjene u području participacije žena u politici. To su bili prvi izbori u kojima su u potpunosti primijenjene odredbe Zakona o ravnopravnosti spolov, koji uspostavljaju obvezu poštivanja kvote od 40 posto za podzastupljeni spol na izbornim listama. Broj kandidatkinja povećao se u odnosu na lokalne izbore 2013. godine s 28,2 na 41,6 posto. Broj vijećnica u županijskim skupštinama povećao se za šest posto u usporedbi s izborima 2013. godine i trenutno iznosi 243 (26,8 posto). Ni jedna žena nije izabrana na položaj županice, dok se broj zamjenica župana povećao za pet posto te iznosi 30,9 posto, odnosno, zamjenica župana je ukupno 16. U odnosu na izbore 2013. godine, broj gradonačelnica se povećao s 11 na 13. S obzirom na to da status grada ima 128 naselja, udio gradonačelnica iznosi deset posto. Ukupan broj načelnika/ca općina iznosi 428, od čega je načelnica 37 (8,65 posto). U prethodnom razdoblju udio je iznosio 6,5 posto ili 28 žena. Broj vijećnica u gradskim vijećima porastao je za gotovo sedam posto  u odnosu na izbore 2013. godine (s 21,4 na 27,1 posto). Još više je porastao broj općinskih vijećnica – za gotovo 11 posto odnosno s 15,5 na 26,1 posto.

  Broj komentara: 0

  Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

  RegistracijaPrijava

  Komentari članaka objavljuju se u realnom vremenu. SBplus.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani.

  Ostali članci u rubrici
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Sutra ponovno štrajk brodskoposavskih prosvjetara

  Drugi izgubljen nastavni dan

  Sutra ponovno štrajk brodskoposavskih prosvjetara

  30.10.2019. | 9:00
  Nakon što su 10. listopada štrajkale škole u svim županijama, 18. su listopada, uz Ličko-senjsku, Primorsko-goransku i Požeško-slavonsku županiju, posebno štrajkali i brodsko-posavski prosvjetari. U svom su nastavnom programu tako 'izgubili' po jedan četvrtak i petak.
  Nakon što su 10. listopada štrajkale škole u svim županijama, 18. su listopada, uz Ličko-senjsku, Primorsko-goransku i Požeško-slavonsku županiju, posebno štrajkali i brodsko-posavski prosvjetari. U svom su nastavnom programu tako 'izgubili' po jedan četvrtak i petak.
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Za svako maloljetno dijete godinu dana duže subvencioniranje

  U rujnu kreće novi krug prijava

  Za svako maloljetno dijete godinu dana duže subvencioniranje

  16.7.2019. | 17:40
  I ove godine u Zakon o subvencioniranju stambenih kredita unesene su izmjene. Tako se za produženje perioda subvencije od strane države više neće 'brojati' samo djeca rođena za to vrijeme, nego i ona rođena prije nego su se njihovi roditelji odlučili za ovu mjeru.
  I ove godine u Zakon o subvencioniranju stambenih kredita unesene su izmjene. Tako se za produženje perioda subvencije od strane države više neće 'brojati' samo djeca rođena za to vrijeme, nego i ona rođena prije nego su se njihovi roditelji odlučili za ovu mjeru.
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Čestitke Brođanima i žiteljima Županije

  Hrvatska slavi Dan državnosti

  Čestitke Brođanima i žiteljima Županije

  25.6.2019. | 8:30
  'Na ovaj ponosni dan, 25. lipnja, želim da zajedno, Brođanke i Brođani, učinimo sve što je potrebno kako bi naša lijepa Domovina Hrvatska bila sigurno, razvijeno, ugodno i stabilno mjesto za život svih građana, i to u čast onima koji su se borili za njezinu slobodu i suverenost t
  'Na ovaj ponosni dan, 25. lipnja, želim da zajedno, Brođanke i Brođani, učinimo sve što je potrebno kako bi naša lijepa Domovina Hrvatska bila sigurno, razvijeno, ugodno i stabilno mjesto za život svih građana, i to u čast onima koji su se borili za njezinu slobodu i suverenost t
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Vijenci će i ove godine biti položeni dan ranije

  To već postaje tradicija

  Vijenci će i ove godine biti položeni dan ranije

  18.6.2019. | 19:00
  Ono što trebaju učiniti na same državne praznike, čelnici Brodsko-posavske županije i ove će godine odraditi dan ranije.
  Ono što trebaju učiniti na same državne praznike, čelnici Brodsko-posavske županije i ove će godine odraditi dan ranije.
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Ima li opasnosti od širenja tuberkuloze u BPŽ?

  BiH u panici zbog zaraženih migranata

  Ima li opasnosti od širenja tuberkuloze u BPŽ?

  3.6.2019. | 22:00
  Devedeset posto se radi o mladićima od petnaest do trideset godina starosti od kojih su mnogi HIV pozitivni. Imamo sidu, aktivnu tuberkulozu pluća, hepatitisa B i C. Evidentiran je veliki broj ovisnika o narkoticima i hipnoticima. Situacija je zabrinjavajuća. Liječnici su u velik
  Devedeset posto se radi o mladićima od petnaest do trideset godina starosti od kojih su mnogi HIV pozitivni. Imamo sidu, aktivnu tuberkulozu pluća, hepatitisa B i C. Evidentiran je veliki broj ovisnika o narkoticima i hipnoticima. Situacija je zabrinjavajuća. Liječnici su u velik
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Stručnim predavanjima nastavljen Zeleni tjedan

  Ekološka mreža Natura 2000

  Stručnim predavanjima nastavljen Zeleni tjedan

  23.5.2019. | 13:50
  Ulaskom Hrvatske u Europsku uniju, u Hrvatskoj je proglašena europska ekološka mreža Natura 2000 sukladno europskoj regulativi. Natura 2000 ne utječe samo na zaštitu prirode, nego na brojne druge sektore. Današnja predavanja pokušat će dati sliku o implementaciji Nature 2000 u Br
  Ulaskom Hrvatske u Europsku uniju, u Hrvatskoj je proglašena europska ekološka mreža Natura 2000 sukladno europskoj regulativi. Natura 2000 ne utječe samo na zaštitu prirode, nego na brojne druge sektore. Današnja predavanja pokušat će dati sliku o implementaciji Nature 2000 u Br
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Saznajte gdje se nalaze biračka mjesta na području Županije

  Za glasače nacionalnih manjina

  Saznajte gdje se nalaze biračka mjesta na području Županije

  27.4.2019. | 8:00
  U nedjelju, 5. svibnja, diljem Brodsko-posavske županije glasači na izborima za članove vijeća i predstavnike nacionalnih manjina, na biračkim će mjestima zaokružiti svoje favorite. Donosimo mjesta na kojima će glasovati, ovisno o mjestu prebivališta.
  U nedjelju, 5. svibnja, diljem Brodsko-posavske županije glasači na izborima za članove vijeća i predstavnike nacionalnih manjina, na biračkim će mjestima zaokružiti svoje favorite. Donosimo mjesta na kojima će glasovati, ovisno o mjestu prebivališta.
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Što nova NUTS2 klasifikacija znači za Hrvatsku?

  Reorganizacija hrvatskih regija

  Što nova NUTS2 klasifikacija znači za Hrvatsku?

  21.2.2019. | 12:15
  Na sastanku Vlade Republike Hrvatske i predstavnika lokalne i regionalne samouprave predstavljena je nova NUTS2 klasifikacija prema kojoj će Hrvatska biti podijeljena u četiri statističke regije.
  Na sastanku Vlade Republike Hrvatske i predstavnika lokalne i regionalne samouprave predstavljena je nova NUTS2 klasifikacija prema kojoj će Hrvatska biti podijeljena u četiri statističke regije.
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Ravnatelj Ergele jutros podnio ostavku

  Neslužbeni čin priznanja krivice

  Ravnatelj Ergele jutros podnio ostavku

  15.1.2019. | 16:40
  Dok padaju ostavke, dvije policijske uprave - osječko-baranjska i brodsko-posavska, surađuju prilikom utvrđivanju okolnosti slučaja 'najma' konja za sinovljevu zabavu tijekom zimskih praznika.
  Dok padaju ostavke, dvije policijske uprave - osječko-baranjska i brodsko-posavska, surađuju prilikom utvrđivanju okolnosti slučaja 'najma' konja za sinovljevu zabavu tijekom zimskih praznika.
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Je li nam pravosuđe neovisno?

  Što kažu građani

  Je li nam pravosuđe neovisno?

  19.10.2018. | 21:00
  Ako se sjetimo slučajeva sinkope ili presude u čijem obrazloženju nije naveden ni jedan dokaz, ako se sjetimo koliko dugo traje suđenje bivšem premijeru kojeg se tereti za razne koruptivne radnje onda ne čudi ovakav negativan stav građana Hrvatske o njenom pravosuđu.
  Ako se sjetimo slučajeva sinkope ili presude u čijem obrazloženju nije naveden ni jedan dokaz, ako se sjetimo koliko dugo traje suđenje bivšem premijeru kojeg se tereti za razne koruptivne radnje onda ne čudi ovakav negativan stav građana Hrvatske o njenom pravosuđu.
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Dalmacija jeste na Balkanu, ali Slavonija nije

  Trebamo li biti tužni ili sretni?

  Dalmacija jeste na Balkanu, ali Slavonija nije

  7.1.2018. | 10:30
  Radoslav Katičić uporno i nepokolebljivo odbijati tvrdnje da je Hrvatska balkanska zemlja. Prenosimo njegove najvažnije argumente.
  Radoslav Katičić uporno i nepokolebljivo odbijati tvrdnje da je Hrvatska balkanska zemlja. Prenosimo njegove najvažnije argumente.
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Statistika opet otkriva sve, a ne pokazuje ništa

  Brojke, a ne ljudi

  Statistika opet otkriva sve, a ne pokazuje ništa

  8.11.2017. | 9:00
  Na području Ispostave Slavonski Brod u rujnu 2017. evidentirano je 4246 nezaposlenih osoba, Ispostava Nova Gradiška brojala ih je 2637, a Ispostava Okučani 751.
  Na području Ispostave Slavonski Brod u rujnu 2017. evidentirano je 4246 nezaposlenih osoba, Ispostava Nova Gradiška brojala ih je 2637, a Ispostava Okučani 751.
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Pater Domagoj Šimunović predvodio 'Oče naš' za antifašiste

  Nije samo Vlado Košić 'Crkva u Hrvata'

  Pater Domagoj Šimunović predvodio 'Oče naš' za antifašiste

  21.6.2017. | 12:05
  U prisustvu predstavnika Županije, Grada Slavonskog Broda i Udruge antifašističkih boraca, župnik je predvodio tihu molitvu 'Oče naš'. Šteta što je danas, među antifašistima, bilo malo onih koji su glasno pratili patera Domagoja jer, za vrijeme rata, u odnosu na komuniste, među
  U prisustvu predstavnika Županije, Grada Slavonskog Broda i Udruge antifašističkih boraca, župnik je predvodio tihu molitvu 'Oče naš'. Šteta što je danas, među antifašistima, bilo malo onih koji su glasno pratili patera Domagoja jer, za vrijeme rata, u odnosu na komuniste, među p
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Najkorisniji lider u Brodsko-posavskoj županiji 2016. bio je

  Po vašem mišljenju

  Najkorisniji lider u Brodsko-posavskoj županiji 2016. bio je

  26.12.2016. | 0:02
  Tijekom 2016. godine, najčešće, pisali smo o političkim liderima brodsko-posavske lokalne samouprave. Mada nitko od njih previše se proslavio nije, ipak, po vašem mišljenju istaknuo se:
  Tijekom 2016. godine, najčešće, pisali smo o političkim liderima brodsko-posavske lokalne samouprave. Mada nitko od njih previše se proslavio nije, ipak, po vašem mišljenju istaknuo se:
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Bolnici na dar - Županu na čast

  Donacija mandarina

  Bolnici na dar - Županu na čast

  2.12.2016. | 12:20
  Temeljem odluke župana, ova donacija je proslijeđena brodskoj Općoj bolnici, odnosno pacijentima koji u njoj borave.
  Temeljem odluke župana, ova donacija je proslijeđena brodskoj Općoj bolnici, odnosno pacijentima koji u njoj borave.
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Na sastanku kluba EPP Europskog odbora regija u Dubrovniku

  župan Danijel Marušić

  Na sastanku kluba EPP Europskog odbora regija u Dubrovniku

  4.11.2016. | 11:00
  Župan Danijel Marušić prisustvovao je sastanku kluba EPP Europskog odbora regija u Dubrovniku. Na sastanku se raspravljalo o ulozi Strategije EU za jadransku i jonsku regiju (EUSAIR) u povećanju prosperiteta i sigurnosti u Europi.
  Župan Danijel Marušić prisustvovao je sastanku kluba EPP Europskog odbora regija u Dubrovniku. Na sastanku se raspravljalo o ulozi Strategije EU za jadransku i jonsku regiju (EUSAIR) u povećanju prosperiteta i sigurnosti u Europi.
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Osniva se Zavod za znanstveni i umjetnički rad HAZU u Đakovu

  Brodsko-posavska županija

  Osniva se Zavod za znanstveni i umjetnički rad HAZU u Đakovu

  26.10.2016. | 12:30
  Jučer je u palači Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti u Zagrebu potpisan ugovor o osnivanju Zavoda za znanstveni i umjetnički rad HAZU u Đakovu.
  Jučer je u palači Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti u Zagrebu potpisan ugovor o osnivanju Zavoda za znanstveni i umjetnički rad HAZU u Đakovu.
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Kako poboljšati korištenje sredstava iz strukturnih fondova?

  14. Europski tjedan regija i gradova

  Kako poboljšati korištenje sredstava iz strukturnih fondova?

  12.10.2016. | 13:00
  Stotine lokalnih i regionalnih čelnika uključujući i župana Brodsko-posavske županije Danijela Marušića, sastalo se u Bruxellesu uz prisutnost vodećih čelnika EU-a čime je započeo 14. Europski tjedan regija i gradova (EWRC).
  Stotine lokalnih i regionalnih čelnika uključujući i župana Brodsko-posavske županije Danijela Marušića, sastalo se u Bruxellesu uz prisutnost vodećih čelnika EU-a čime je započeo 14. Europski tjedan regija i gradova (EWRC).
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Obilježena 20. obljetnica brodskog Instituta

  Proslava sa znanstvenim skupom

  Obilježena 20. obljetnica brodskog Instituta

  23.9.2016. | 11:45
  Zaslužnim pojedincima i institucijama koje su sustavno i kontinuirano pratile i podupirale rad dislocirane Podružnice instituta, sve od njenog nastanka 1996. godine do danas, Ministarstvu znanosti, Hrvatskom institutu za povijest, Brodsko-posavskoj županiji, Gradu Slavonskom Brod
  Zaslužnim pojedincima i institucijama koje su sustavno i kontinuirano pratile i podupirale rad dislocirane Podružnice instituta, sve od njenog nastanka 1996. godine do danas, Ministarstvu znanosti, Hrvatskom institutu za povijest, Brodsko-posavskoj županiji, Gradu Slavonskom Brod
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Zaštita ljudskih prava romske zajednice

  Brodsko-posavska županija

  Zaštita ljudskih prava romske zajednice

  29.8.2016. | 13:30
  „Izgradnja prekretnica u zaštiti ljudskih prava romske zajednice" naziv je projekta koju "Nansen dijalog centar" u partnerstvu s udrugom „Romski nacionalni forum" provodi od 2015. godine, a koji je danas predstavljen u Velikoj vijećnici županijske uprave.
  „Izgradnja prekretnica u zaštiti ljudskih prava romske zajednice" naziv je projekta koju "Nansen dijalog centar" u partnerstvu s udrugom „Romski nacionalni forum" provodi od 2015. godine, a koji je danas predstavljen u Velikoj vijećnici županijske uprave.
  SBplus.hr, Slavonski Brod :
  SBplus.hr, Slavonski Brod :