Politika : Komunalni poslovi

Objavljeno: 5.6.2019. u 22:05
Prikaza: 2836
|
Autor: Ina Cirkveni

Provjerili smo

Rješavaju li općine i gradovi problem velikog broja komaraca

Brodsko-posavska županija : Rješavaju li općine i gradovi problem velikog broja komaracaIlustracija(Foto: A.P./SBplus)

Budući da je voda neophodna za razvoj komaraca, a česte kiše uz relativno visoke temperature pogoduju stvaranju brojnih legla u prirodi, dosadne krvopije posljednjih dana ne daju mira žiteljima Brodsko-posavske županije.

SLAVONSKI BROD - Izrazito kišno razdoblje u proljetnim mjesecima pogodovalo je stvaranju raznolikih legla komaraca u okolišu, a dolaskom toplijih dana iz tih su legla izletjele odrasle odnosno leteće jedinke komaraca koje predstavljaju smetnju građanima, stoga smo, u nasumično odabranim općinama, odlučili provjeriti na koji način nadležni rješavaju taj problem odnosno rješavaju li ga uopće.

Naime, prema Zakonu o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti, gradonačelnici i načelnici dužni su donijeti Odluku kojom će osigurati provođenje mjera suzbijanja štetnika kao mogućih prijenosnika zaraznih bolesti na području svoje nadležnosti. Osim toga, moraju definirati te mjere kojima će štetnici biti suzbijani (dezinfekcija, dezinsekcija i deratizacija) te namaknuti dostatna financijska sredstva za njih.

Budući da je velik broj komaraca oko nas posljedica prisutnih uvjeta potrebnih za njihov razvoj, prije svega velike količine vode i visokih temperatura, njihovo suzbijanje podrazumijeva složene, pažljivo planirane cjelovite mjere uništavanja odnosno kombinaciju preventivnih i kurativnih mjera s konačnim ciljem postizanja smanjenja, zaustavljanja rasta i razmnožavanja ili potpunog uklanjanja prisustva komaraca.

U općinama u čijoj su neposrednoj blizini velike količine vode i šume, kao što je, primjerice, Stara Gradiška, već su obavljeni neki tretmani za suzbijanje 'letećih krvopija'.

- Napravljen je larvicidni tretman za koji bih rekao kako je uspješniji od bilo kojeg drugog. Međutim, kad se Sava spusti u svoje korito očekujemo veliki broj novih legla radi kojih ćemo vjerojatno ponavljati tretman. S obzirom na količinu šuma u blizini naše male sredine niti tri proračuna ne bi bila dovoljna za potpuno suzbijanje komaraca u našoj Općini. - kazao je načelnik Općine Stara Gradiška, Velimir Paušić.

Za razliku od prošle, ove godine trenutno nema nikakve prijetnje od groznice Zapadnog Nila, zbog koje je 2018. stariji gospodin iz Divoševaca završio na Odjelu infektologije Opće bolnici 'dr. Josip Benčević' s temperaturom u trajanju preko pet dana, nasreću, bez težih znakova infekcije središnjeg živčanog sustava. Vođeni onom starom, 'bolje spriječiti nego liječiti', i u Općini Velika Kopanica također je već započeo larvicidni tretman.

- Na području Općine pronađena su legla u Divoševcima i Kupini te je prošli tjedan napravljen larvicidni tretman suzbijanja komaraca nakon kojeg će uslijediti adulticivni. Zbog velikih količina oborina vrlo je vjerojatno kako će tretmani biti ponovljeni. - kazala je Marija Lolić, pročelnica Jedinstvenog upravnog odjela Općine Velika Kopanica.

Larvicidni tretmani nisu samo najučinkovitiji nego su i ekološki najprihvatljiviji, a podrazumijevaju uništavanje razvojnih oblika komaraca dok su još u leglu, odnosno u vodi. Osnovni im je cilj smanjenje broja očekivanih odraslih oblika komaraca. Adulticidni tretmani (prskanje/orošavanje i zamagljivanje), pak, podrazumijevaju uništavanje već odraslih, letećih komaraca i vrlo su kratkotrajni u regijama s velikim biološkim potencijalom kakva je i Brodsko-posavska županija, gdje daju skromne rezultate.

- U svibnju je održan monitoring kojim su pronađena legla larvi komaraca na području Općine. Time je određena potreba larvicidnog tretmana suzbijanja koji je započeo ovog tjedna, no, vidite i sami kako ovo kišno vrijeme onemogućava provođenje. I proteklih smo godina koristili taj larvicidni koji se i pokazao kao najboljim i najuspješnijim. - kazao je Tomislav Topalović, zamjenik načelnika Općine Sibinj.

Zadnji provedeni larvicidni tretman vezan uz provođenje DDD mjera u vodama stajaćicama na širem području grada Slavonskog Broda u 2019. godini bio je 7. svibnja. Trebao je biti obavljen tjedan dana ranije, no zbog loših je vremenskih prilika odgođen. Upravo takvo vrijeme onemogućuje provođenje tretmana uništavanja legla ličinki komaraca koje se u međuvremenu razmnožavaju zbog čega dolazi do tog prekomjernog broja komaraca koji je posljednjih dana zamjetan na području cijele Županije.

- Pojavom velikog broja komaraca uputili smo dopis za očitovanjem Zavodu za javno zdravstvo. Sredstva za provođenje tretmana suzbijanja komaraca su osigurana, no moramo čekati odgovor Zavoda jer nam je potrebno njihovo dopuštenje za odabir i provođenje odgovarajućeg tretmana. - kazao je Marko Ćosić, viši stručni suradnik iz Odsjeka za društvene djelatnosti grada Nove Gradiške.

Voda je stanište neophodno za razvoj komaraca, a trenutačne česte kiše uz relativno visoke temperature pogoduju stvaranju brojnih legla u prirodi, no važnu ulogu imaju i građani koji nerijetko radi nepažnje, nemara ili neznanja svojim svakodnevnim aktivnostima stvaraju legla tih 'dosadnih letača' u dvorištima i vrtovima, ostavljajući posude u kojima se mogu 'gnijezditi'.

Dakle, osim župana, gradonačelnika i načelnika koji su zakonski obavezni brinuti kako se stanovništvo na području za koje su nadležni ne bi zarazili, i sami građani moraju voditi računa o tomu stvaraju li pogodne uvjete za širenje različitih vrsta štetnika. Odgovornim ponašanjem građani, dakle, mogu značajno utjecati na smanjenje broja komaraca u svojem okruženju.

O komarcima je bilo govora i na jučerašnjoj sjednici Županijske skupštine Brodsko-posavske županije, gdje je tu temu aktualizirao vijećnik Zlatko Bunjevac (HSS).
- Od neki dan vlada velika najezda komaraca. Situacija je posebno teška u posavskom području. Komarci sada nisu više problem samo za ljude koji iza 18 sati gotovo da ne mogu izaći iz svojih kuća, nego je postalo teško i za životinje. Općine su spremne reagirati, ali evo može li se i županija uključiti i pomoći im, jer znamo da je za reakciju malo kasno, ali još uvijek se stigne nešto učiniti. - kazao je vijećnik Bunjevac.
- Osim svih poteškoća o kojima govorimo tu je i opasnost od bolesti. Mi u županijskom proračunu imamo predviđenih oko 150 tisuća kuna za pomoć kod špricanja komaraca. Zajedno s načelnicima najugroženijih općina, a to su one u blizini Save, ćemo sufinancirati obranu od komaraca - obećao je župan Danijel Marušić. (A.P.)Broj komentara: 0

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava

Komentari članaka objavljuju se u realnom vremenu. SBplus.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani.

Ostali članci u rubrici
SBplus.hr, Slavonski Brod : Trud cijele zgrade može poništiti nesavjestan pojedinac

Zašto su uklonjeni spremnici za stakla?

Trud cijele zgrade može poništiti nesavjestan pojedinac

12.2.2021. | 14:15
SBplus.hr, Slavonski Brod : Umjesto šest, ovaj tjedan i oni će raditi pet dana

Objavljen je raspored rada

Umjesto šest, ovaj tjedan i oni će raditi pet dana

14.11.2020. | 19:30
SBplus.hr, Slavonski Brod : Uz novi sjaj, na mjesto vraćeni svi elementi stare ograde

Očuvan stoljetni simbol brodske Bolnice

Uz novi sjaj, na mjesto vraćeni svi elementi stare ograde

15.10.2020. | 8:45
SBplus.hr, Slavonski Brod : Mogu li i manje tvrtke spasiti grad od utapanja u otpadu?

Objavljeno što će skupljati i kako

Mogu li i manje tvrtke spasiti grad od utapanja u otpadu?

15.10.2019. | 10:35
SBplus.hr, Slavonski Brod : Osamnaest mjeseci za devet obnovljenih zgrada

Uštede na 'računima' od 50 do 70 posto

Osamnaest mjeseci za devet obnovljenih zgrada

29.7.2019. | 19:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Radnici općina čistit će divlje deponije i kulturna dobra

Novi krug natječaja za ostatak godine

Radnici općina čistit će divlje deponije i kulturna dobra

22.7.2019. | 14:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Kreću radovi na javnim površinama općina

Prilika za dvadeset i dvoje radnika

Kreću radovi na javnim površinama općina

6.5.2019. | 17:30
SBplus.hr, Slavonski Brod : Napreduje ugradnja dizala u zgradu Županije

Korak do boljih uvjeta za sve

Napreduje ugradnja dizala u zgradu Županije

13.3.2019. | 17:30
SBplus.hr, Slavonski Brod : Promjena pozicije na međunarodnoj karti plovnog puta

Najava novih zahvata na savskoj obali

Promjena pozicije na međunarodnoj karti plovnog puta

31.8.2018. | 21:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Izgradnja cesta i staza, ali i vodovodne mreže

Najavljeni novi radovi u gradovima BPŽ

Izgradnja cesta i staza, ali i vodovodne mreže

17.6.2018. | 9:30
SBplus.hr, Slavonski Brod : Pogledajte kako su prošle općine Brodsko-posavske županije

Ministarstvo objavilo listu odabranih

Pogledajte kako su prošle općine Brodsko-posavske županije

14.6.2018. | 10:20
SBplus.hr, Slavonski Brod : Vinkovčani uplašeni zbog spajanja Broda na Sikirevce

Direktor Vodovoda smiruje građane

Vinkovčani uplašeni zbog spajanja Broda na Sikirevce

17.4.2018. | 11:15
SBplus.hr, Slavonski Brod : Posebna regulacija prometa u središtu grada

Radovi u tijeku

Posebna regulacija prometa u središtu grada

13.3.2018. | 16:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Evo tko na javnim radovima zapošljava 247 osoba

Rok za prijave još tri dana

Evo tko na javnim radovima zapošljava 247 osoba

21.3.2016. | 20:35
SBplus.hr, Slavonski Brod : Nova oprema vrijedna 660 tisuća kuna

TD Komunalac

Nova oprema vrijedna 660 tisuća kuna

22.9.2015. | 15:07
SBplus.hr, Slavonski Brod : Izračunajte koliko ćete uštedjeti

Pojeftinjenje plina

Izračunajte koliko ćete uštedjeti

1.4.2015. | 9:50
SBplus.hr, Slavonski Brod : Lokalni lideri neujednačeno u osnovnoj djelatnosti

Zbrinjavanje otpada

Lokalni lideri neujednačeno u osnovnoj djelatnosti

13.3.2015. | 13:40
SBplus.hr, Slavonski Brod : Investicija vrijedna 280 milijuna kuna

Projekt 'Brod 2'

Investicija vrijedna 280 milijuna kuna

6.2.2015. | 19:57
SBplus.hr, Slavonski Brod :
SBplus.hr, Slavonski Brod :