Obrazovanje : Srednje

Objavljeno: 22.11.2011. u 9:49
Prikaza: 2869
|
Autor: Emil Cipar

Europski susret u Brodu

Zar to nekome još treba?

Brodsko-posavska županija : Zar to nekome još treba?Učenici iz Padeborna (Njemačka)(Foto: Emil Cipar)

Za vrijeme petodnevnog boravka u Slavonskom Brodu učenici iz pet europskih zemalja, kao učenici domaćini absolviraju bogat program, koji služi zbližavanju i upoznavanju. Pratili smo učenike u jednom dijelu jučerašnjeg programa.

SLAVONSKI BROD - Ovih dana u Slavonskom Brodu borave učenici gimnazija iz Italije, Latvije, Mađarske, Nizozemske i Njemačke. U okviru Comenius-programa, ovaj puta su se sastali učenici koji ispituju kvalitetu zraka u sredinama u kojima žive. Jednom godišnje sastanu se u nekoj od zemalja učesnica. Ovaj puta je domaćin gimnazija „Matija Mesić" u Slavonskom Brodu.

Ciljevi programa jesu promicanje svijesti o raznolikosti europskih kultura suradnjom škola i vrtića država koje sudjeluju u Programu za doživotno učenje, poticanje osobnog razvoja sudionika, razvoj i usavršavanje vještina i kompetencija te njegovanje ideje o europskom građanstvu. Sudjelovanjem u potprogramu Comenius, utječe se na poboljšanje kvalitete školskog obrazovanja, ističe se njegova europska dimenzija, potiču se mobilnost i učenje jezika, kao i veća uključenost u europsko društvo. Neke od aktivnosti koje se provode unutar Comenius-programa su stručna usavršavanja profesora i nastavnog osoblja te bilateralna i multilateralna partnerstva škola.

Za vrijeme petodnevnog boravka u Slavonskom Brodu učenici iz pet europskih zemalja, kao učenici domaćini absolviraju bogat program, koji služi zbližavanju i upoznavanju. Pratili smo učenike u jednom dijelu jučerašnjeg programa.

U 15 sati u županijskoj vječnici primio ih je županijski pročelnik za obrazovanje Vlado Štefanek i upoznao ih sa hrvatskim školskim sustavom i iznijeo im osnovne podatke o brodsko-posavskoj županiji.

Zanimalo nas je koje će dojmove ponijeti učenici svojim kućama, pa smo se pridružili učenicima iz Njemačke, točnije iz Padeborna i još točnije …iz tamošnje Schloβ Neuhaus Gymnasium.

Pet učenika, jedna majka i učiteljica Anna Heyne-Mudlich, duboko su impresionirani i znatiželjno prate sve oko sebe. Njihovo dosadašnje znanje o Hrvatskoj bilo je samo ono o ratu i ratnim razaranjima. Sa posljedicama rata susreću se još uvijek, jer i u njihovoj školi ima učenika čiji su roditelji izbjeglice iz Posavine, od kojih većina njih ima još uvijek neriješen status i žive od socijalne pomoći. Ovih dana govori se u Njemačkoj o njihovom prisilnom povratku, pa su učenici zabrinuti za sudbinu svojih vršnjaka.

O zagađenosti zraka u Brodu znaju jako malo, jer to nije tema njihovih istraživanja. Oni mjere plutajuće čestice, a o njima se u Brodu još ne razgovara ozbiljno, ako se o problemu zagađenosti zraka u Brodu uopće ozbiljno razgovara.

Iznenađeni su da u Brodu postoji i klasična gimnazija. -Zar to nekome još treba …starogrčki i latinski?

Svaka prilika se koristi za fotografiranje i druženje sa ostalim učenicima. Europa je ovim posjetom postala djelić bliža, pa je začuđujuće da tako malo škola sa područja županije sudjeluje u Comenius-programu i koristi mogućnosti koje im on pruža.

Broj komentara: 3

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava
bpz2011

bpz2011

Komentirano: 22.11.2011. | 15:37

1

Sve je to lijepo rečeno, a gdje je tu krivica Građanske inicijative? A gdje je u cijeloj priči Županija, Grad, ministarstvo obrazovanja, pa i Ministarstvo zaštite okoliša... Još bi bilo dobro znati tko novce vrti oko spomenutog projekta? Kako to lijepo zvuči: Aerosol. Nama Brođanima izgleda ostale su samo sol i slane suze, a Aero zvani Zrak, ode u klinac!!!
Emil Cipar

Emil Cipar

Komentirano: 22.11.2011. | 15:26

2

@bpz2011 pitaš u čemu je poanta priče. E pa evo odgovora: Da u Brodu smrdi znaju samo Brođani, a par insajdera, isto tako u Brodu, zna i zašto smrdi ...i to je to. Projekt Aerosol je bila izvanredna prilika za globaliziranje problema, ali nije iskorištena. Zbog čega nije ...nemoj pitati mene, jer ja samo pratim događaje, a ne kreiram ih. I meni smrdi kao i svima drugima. Ako već imamo građansku inicijativu mislim kako je slabo obavila svoj posao. Nema nikakvog učinka stalno ukazivati građanima Broda na prekoračene vrijednosti, ako se ne pomaknemo izvan brodskih atara. U razgovoru sa učiteljima iz Njemačke i Nizozemske doznao sam da brodska problematika nije do sada ...barem u njihovom projektu ...ni spomenuta. Oni znaju zašto je nebo danju plavo, a predvečer crveno, koliko prašine je u zraku iznad Visokih Tatra, i koliko vlage u smogu Budimpešte, ali o mogućim uzrocima bolesti ili smrti kod Brođana ...pojma nemaju.
bpz2011

bpz2011

Komentirano: 22.11.2011. | 14:40

3

Emile, u članku piše: „ovaj puta su se sastali učenici koji ispituju kvalitetu zraka u sredinama u kojima žive…“, pa onda: „O zagađenosti zraka u Brodu znaju jako malo, jer to nije tema njihovih istraživanja. Oni mjere plutajuće čestice, a o njima se u Brodu još ne razgovara ozbiljno, ako se o problemu zagađenosti zraka u Brodu uopće ozbiljno razgovara.“ Pa ne znam u čemu je poenta. Brodski zrak je treće (najlošije) kvalitete obzirom na sumporvodik, na lebdeće čestice, a nakon obrada ovogodišnjih podataka biti će najvjerojatnije i obzirom i na ozon, pa djelomično i na benzen, ovisno što će se u svezi benzena uzeti u obzir. Da li samu situaciju kada je prekosavska rafinerija u pogonu ili kompletan interval od nepunih deset mjeseci od kada je mjerni uređaj za benzen u radu… Tu informaciju svi naši gosti, pa i ti učenici moraju znati. Ne da nas netko pita, što u Brodu toliko smrdi? Još uz Savu, pa ako još čovjek kreće zapadno prema „visećem mostu“, jaoj!!! Ako pogledamo zadnje mjerene podatke, može se vidjeti da je 20 sati kontinuirano koncentracija benzena iznad 8 mikrograma po m3! A blizu 150 sati iznad 5 mikrograma po m3! Blizu 20 sati je koncentracija lebdećih čestica iznad 60 mikrograma po m3! A i koncentracija sumporov dioksida je na granici granične vrijednosti (350 mikrograma po m3). A mjereno je 333 mikrograma po m3. Na žalost sumporvodik se ne mjeri zbog zastoja na mjernom uređaju. Zaista nakon 120 sati zastoja, tj. nekakav (veći) kvar ne može se svrstati u redovito održavanje, ipak u obavijesti DHMZ-a stoji da je riječ o redovitom održavanju!!! A do zastoja samo u ovom mjesecu mjerena je koncentracija sumporvodika veća od tolerantne vrijednost više nego 50 putai

Broj komentara: 3

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava

Komentari članaka objavljuju se u realnom vremenu. SBplus.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani.

Ostali članci u rubrici
SBplus.hr, Slavonski Brod : Osim novog 'ogrtača', škola dobila jedinstven zaštitni znak

Poseban izgled za 'medicinare'

Osim novog 'ogrtača', škola dobila jedinstven zaštitni znak

24.12.2020. | 8:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Najveći problem mogao bi biti dolazak učenika vlakom i busom

A što je sa srednjoškolcima?

Najveći problem mogao bi biti dolazak učenika vlakom i busom

3.9.2020. | 9:15
SBplus.hr, Slavonski Brod : U Županiji 86 radnji za praksu frizera, nijedna za mesare

Učenicima će pomoći novi sustav

U Županiji 86 radnji za praksu frizera, nijedna za mesare

16.1.2020. | 10:40
SBplus.hr, Slavonski Brod : Današnje prizore iz vrta brodske škole, vidjet će i Europa

Otvorili svoju riznicu i pokazali sve

Današnje prizore iz vrta brodske škole, vidjet će i Europa

4.10.2019. | 19:45
SBplus.hr, Slavonski Brod : Brodska 'Poljoprivredna' škola kao ogledni primjer i mentor

Uzor svim strukovnim školama

Brodska 'Poljoprivredna' škola kao ogledni primjer i mentor

25.7.2018. | 14:30
SBplus.hr, Slavonski Brod : Suradnjom sa susjednim zemljama do inovacija

Mladi pokazuju da je moguće

Suradnjom sa susjednim zemljama do inovacija

7.12.2017. | 9:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Smanjuju broj učenika u gimnazijskim programima

Upisi u srednje škole

Smanjuju broj učenika u gimnazijskim programima

22.4.2015. | 10:05
SBplus.hr, Slavonski Brod : Rok za prijavu predmeta istječe 2. veljače

Državna matura

Rok za prijavu predmeta istječe 2. veljače

9.1.2015. | 9:18
SBplus.hr, Slavonski Brod : Nastavljaju sufinancirati učenički prijevoz

Hrvatska Vlada

Nastavljaju sufinancirati učenički prijevoz

2.1.2015. | 17:09
SBplus.hr, Slavonski Brod : Natječaj za 500 srednjoškolskih stipendija

Mjesečno 700 kuna

Natječaj za 500 srednjoškolskih stipendija

6.11.2014. | 0:02
SBplus.hr, Slavonski Brod : Gdje je nestao novac - gdje je nestao čovjek?

Duspara i Bare

Gdje je nestao novac - gdje je nestao čovjek?

30.9.2014. | 12:45
SBplus.hr, Slavonski Brod : Štrajk učenika i u Novoj Gradišci?

Županijska uprava o razlozima štrajka

Štrajk učenika i u Novoj Gradišci?

19.9.2014. | 20:56
SBplus.hr, Slavonski Brod : Stipendije za obrtnička zanimanja

Obrtnička komora

Stipendije za obrtnička zanimanja

7.8.2014. | 12:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Počinju prijave za upis srednjoškolskih programa

Danas od 14 sati

Počinju prijave za upis srednjoškolskih programa

9.5.2013. | 13:36

Međumjesni prijevoz učenika

Vlada će pokriti 75 posto mjesečne karte

3.9.2012. | 10:36
SBplus.hr, Slavonski Brod : Oni imaju laboratorij za bezvirusne sadnice

Vjerovali ili ne

Oni imaju laboratorij za bezvirusne sadnice

13.6.2011. | 17:30
SBplus.hr, Slavonski Brod : Brođani za primjer drugima

Odrasla djeca

Brođani za primjer drugima

18.5.2011. | 9:10
SBplus.hr, Slavonski Brod : Tko treba instrukcije za maturu?

Zbornica s pogledom

Tko treba instrukcije za maturu?

28.3.2011. | 0:15
SBplus.hr, Slavonski Brod :
SBplus.hr, Slavonski Brod :