Obrazovanje : Osnovno

Objavljeno: 7.12.2017. u 14:05
Prikaza: 7810
|
Autor: Marija Radošević

Novi ravnatelj OŠ I. Mažuranić u Sibinju

Osnovat će prvu sportsku školu u Hrvatskoj?

MR/SBplus
Foto: MR/SBplusJosip Šišmanović, ravnatelj sibinjske škole
 • MR/SBplus
 • MR/SBplus
 • MR/SBplus
 • MR/SBplus
 • MR/SBplus
 • MR/SBplus
 • MR/SBplus
 • MR/SBplus
 • MR/SBplus
 • MR/SBplus
 • MR/SBplus

"Želim da sva djeca imaju jednake mogućnosti. Učenici koji dolaze iz Ravna, Starog Slatinika, Brđana...moraju ustati u pola šest da bi stigli u prvu smjenu, a kada su u drugoj dođu navečer kući u sedam sati nakon čega nisu ni za kakve aktivnosti" kaže Josip Šišmanović o projektu jednosmjenske nastave koji namjerava realizirati.

SIBINJ - Nakon što je 13 godina učiteljevao u područnoj školi u Slobodnici, Josip Šišmanović je na zadnjem natječaju s početkom ove školske godine izabran za ravnatelja sibinjske osmoljetke "Ivan Mažuran". Premda su se njegovi učenici "borili" da im ostane voljeni "učo", on se ipak odlučio za zahtjevniji zadatak na čelu škole koju je i sam pohađao a koja uz već spomenutu područnu školu broji još pet u Gornjim Andrijevcima, Starom Slatiniku, Grižićima, Grgurevićima i Ravnu, sa ukupno 569 učenika od kojih većina (328) ipak pohađa ovu matičnu.

 Ravnatelj također planira u školu uvesti više sporta. "U Hrvatskoj ne postoji niti jedna sportska osnovna škola, a moj je san da to postane Osnovna škola u Sibinju". 

Riječ je o jednoj od najbrojnijih osmoljetki na području županije, koja je 60-ih godina prošlog stoljeća bila među najrazvijenijima na području bivše općine  Slavonski Brod, poznata po relativno dobrim rezultatima, no mlada, "nova krv", projekti i planovi uvijek dobro dođu. U istoj školi rade nastavnici koji su i Šišmanoviću predavali, kuharica, spremačica...pa se on, kaže, ne osjeća  ništa značajnijim, nego prvim među jednakim, a nakon petogodišnjeg mandata opet se planira vratiti na svoje staro radno mjesto.

No među projektima s kojima se izborio za čelnu poziciju, najostvarivija je, kako mu se čini, ideja o jednosmjenskoj nastavi. "Želim da sva djeca imaju jednake mogućnosti. Učenici koji dolaze iz Ravna. Starog Slatinika, Brđana...moraju ustati u pola šest da bi stigli u prvu smjenu a kada su u drugoj dođu navečer kući u 7 sati nakon čega nisu ni za kakve aktivnosti" kaže novi ravnatelj. Da bi to ostvario prilagodit će postojeće školske prostore, preselit će tajništvo, zbornicu, ravnateljski ured u prizemlje i osigurati mjesta za nova odjeljenja.

Njih je doduše svake godine sve manje. Nekada je ova škola brojila 1100 učenika  pa su bila značajnija i sredstva Ministarstva . "Ona su sada prepolovljena a škola ima iste izdatke za grijanje i sve ostalo, što bismo izbjegli jednosmjenskom nastavom. Meni je logičnije da se taj novac iskoristi primjerice za opremanje učionica", dodaje.

Ravnatelj također planira u školu uvesti više sporta. "U Hrvatskoj ne postoji niti jedna sportska osnovna škola, a moj je san da to postane Osnovna škola u Sibinju". Naravno za to je potrebna dozvola i potpora resornog Ministarstva. A sporska škola podrazumijeva korištenje postojeće sporske dvorane u poslijepodnevnim satima, točnije djeca bi sa stručnim osobama iz različitih sportskih disciplina besplatno vježbala ili trenirala što žele, što bi istovremeno bio svojevrsni "rasadnik" mladih talenata.

U "duši sportaš", Šišmanović je s početkom ove školske godine pokrenuo i projekt "Biciklom u školu". "Volio bih da se djeca više kreću, da su na zraku,  treba ih samo naučiti na odgovornu vožnju i osigurati parking za bicikle" zaključuje  ravnatelj koji je i sam kao školarac u školu iz Andrijevaca dolazio biciklom.

Škola Ivan Mažuranić već godinama ima status Eko škole a novi ravnatelj ima i nove ideje o daljem razvijanju  ekološke svijesti. "Volio bih na primjer da djeca šiju platnene vrećice  koje bi prodavali (a novac koristiti u humanitarne svrhe) te da  sumještani stječu navike korištenja platnenih umjesto plastičnih vrećica". Imaju i svoj vrt koji djeca obrađuju a u budućnosti namjeravaju uz pomoć udruge pčelara uvesti i uzgoj pčela. " Volio bih više sati škole u prirodi i da kod nas dolaze djeca iz ostalih dijelova Hrvatske jer ima se što vidjeti pa i domaće životinje kojih je nažalost također sve manje".

Sibinjska i ostale škole su uglavnom informatizirane, točnije postoji internetska veza no samo u matičnoj školi postoji kabinet s računalima na kojima se djeca obučavaju osnovama informatike kroz izbornu nastavu, premda će od slijedeće godine biti obavezan predmet za pete i šeste razrede.

Želja je puno. U svakoj školi štošta još treba, a ravnatelj priželjkuje i nastojat će, kaže, realizirati gradnju barem male sportske dvorane za područnu školu u Slobodnici, srediti zemljišne knjige, pitanje školskog vlasništva, kako bi mogli konkurirati za EU fondove...

Ponosan je na svoje nastavnike i učitelje, na dobre međuljudske odnose u školi. Prekjučer su s djecom obilježili blagdan Sv.Nikole, a učenici su prodavali kolače i palačinke te svoje proizvode, sapune, ručne radove  koje su izradili u školskoj zadruzi i prikupili novac koji doniraju jednoj siromašnoj obitelji. Na žalost ima puno takvih obitelji pa ih humanitarni duh posebice u predblagdansko vrijeme povezuje i pokreće. "Roditelji su skupili odjeću i obuću za siromašniju djecu kojima će to biti podijeljeno. A večeras (7.prosinca) se primjerice održava večer matematike za učenike razredne nastave i njihove roditelje. Dva i pol sata oni će zajedno rješavati matematičke zadatke kroz igru" ističe novi ravnatelj dugovječne škole čiji najstariji spomen potječe iz 1761.godine, a nešto kasnije spominju se škole i u Gornjim Andrijevcima, Starom Slatniku, Odvorcima...

Danas je u tim, posebice područnim školama djece sve manje pa su trenutno trorazredne i četverorazredne kombinacije u Grgurevićima s 8 a u Grižićima s 11 učenika. "Gornji Andrijevci će  uskoro napuniti stoljeće postojanja osmoljetke a na godinu  možda nitko neće upisati prvi razred škole. No koliko god da djece ima od slijedeće godine ćemo u školi  pokrenuti Spomenar učenika za one koji završavaju osmi razred, s njihovim uspomenama i njihovim viđenjem škole, kako bi trajno bilo sačuvano sjećanje na prijatelje, nastavnike... pa gdje god završe u svijetu" navodi ravnatelj čija je želja da škola više potiče i odgoj djece.  "Želim potaknuti učenike na suradnju, kroz sport, da prihvate model otvorenosti koji pokušavam unijeti. Za mene su učenici najvažniji. Želim  se s njima sresti i kada odrastu kao s  pametnim i časnim ljudima" naglašava. A sudeći po dobroj suradnji cijelog kolektiva  to će se i ostvariti.

Broj komentara: 9

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava
domobran

domobran

Komentirano: 8.12.2017. | 9:24

1

Bravo sis. ...nejasno je kako na objavljen članak u 14.05 izašao tužan komentar u 13.47 ?
Leonardo

Leonardo

Komentirano: 7.12.2017. | 23:31

2

Koliko ovakvi Članci koštaju. Iz općina se iselio 30% stanovništa a ubrzo će biti ta brojka i veća pa će svi moći ići u jednu smjenu. A za deset godin sva djeca će biti sportaši jer će škole biti prazne pa će moći trčati po učionicama do Mile volje.
reeds

reeds

Komentirano: 7.12.2017. | 22:01

3

Kalabaster bitno da ti taki upuceni ides komentirat,pa stvarno
panonski_mornar

panonski_mornar

Komentirano: 7.12.2017. | 19:02

4

Ma daj covjece cemu takvi komentari,pa nije tebe ili tvoju zenu
panonski_mornar

panonski_mornar

Komentirano: 7.12.2017. | 18:43

5

Pa covjek je zasluzio sve pohvale a ne ovakvo pljuvanje o popu i zeni. Dno dna.
ica101

ica101

Komentirano: 7.12.2017. | 16:17

6

stiv sve ok.Nisi trebao spominjati popa.
stiv

stiv

Komentirano: 7.12.2017. | 16:00

7

zupaniji i opcini sibinj najbolje sto se moglo dogoditi to se dogodilo,mlad i pametan nastavnik postao je ravnatelj skole u sibinju. dokazao je da je sposoban ne samo sto je odrasao u opcini,vec voli selo i svoje suseljane ,a djeci uz pomoc skolskog osoblja napraviti veliki preokret u skolovanju,za bolje sutra. josip sismanovic moze biti samo uzor drugima pa i popu,a i nacelniku..
JaiJa

JaiJa

Komentirano: 7.12.2017. | 14:42

8

A ti si bujdo očito nepismeni tenkre
bujdo

bujdo

Komentirano: 7.12.2017. | 13:47

9

Ti si lutak na štapu Martina Milolože.Ne ćudi me što ti je žena pobjegla sa Odvoraćkim popom.

Broj komentara: 9

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava

Komentari članaka objavljuju se u realnom vremenu. SBplus.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani.

Ostali članci u rubrici
SBplus.hr, Slavonski Brod : 'Ravnatelji nikoga nisu imenovali protivno volji ili želji'

Odgovor razočaranom učitelju:

'Ravnatelji nikoga nisu imenovali protivno volji ili želji'

4.3.2022. | 14:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Hoće li slavonske općine ostati bez svojih škola?

Općine izgubile dvije tisuće učenika

Hoće li slavonske općine ostati bez svojih škola?

3.11.2021. | 9:35
SBplus.hr, Slavonski Brod : Što za užinu jedu brodskoposavski osnovnoškolci?

Veliko istraživanje SBplus-a

Što za užinu jedu brodskoposavski osnovnoškolci?

15.11.2020. | 11:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Školske su torbe roditelji nekad puno teže punili

I ove godine pomoć općina i gradova

Školske su torbe roditelji nekad puno teže punili

10.8.2019. | 10:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : U Oprisavce stigli strani učenici

Na pomolu nova prijateljstva

U Oprisavce stigli strani učenici

26.3.2019. | 19:50
SBplus.hr, Slavonski Brod : Zbog odličnih rezultata moguć nastavak projekta

Obnovljena još jedna 'Pametna škola'

Zbog odličnih rezultata moguć nastavak projekta

7.3.2019. | 18:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Pokloni za učenike doći će u 'nacionalnim staklenkama'

Samo najbolje za prvašiće

Pokloni za učenike doći će u 'nacionalnim staklenkama'

26.10.2018. | 19:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Jedan od načina borbe za djecu koja žive u siromaštvu

Osiguravanje prehrane u osnovnim školama

Jedan od načina borbe za djecu koja žive u siromaštvu

10.7.2018. | 15:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Početak radova vrijednih 633 tisuće kuna

Obnova još jedne osnovne škole

Početak radova vrijednih 633 tisuće kuna

4.5.2018. | 11:40
SBplus.hr, Slavonski Brod : Policajac i pčelar Mirko Čorak osmislio projekt za škole

Velikokopanička pčelarska zadruga

Policajac i pčelar Mirko Čorak osmislio projekt za škole

13.10.2017. | 9:30
SBplus.hr, Slavonski Brod : Županija traži 54 pomoćnika u nastavi

Brodsko-posavska županija

Županija traži 54 pomoćnika u nastavi

10.8.2017. | 12:35
SBplus.hr, Slavonski Brod : Dva milijuna kuna za 50 pomoćnika u nastavi

"S osmjehom u školu"

Dva milijuna kuna za 50 pomoćnika u nastavi

4.11.2015. | 13:13
SBplus.hr, Slavonski Brod : Županija traži čak 50 pomoćnika u nastavi

Natječaj traje do 18. rujna

Županija traži čak 50 pomoćnika u nastavi

18.9.2015. | 0:03
SBplus.hr, Slavonski Brod : Učenici OŠ " Hugo Badalić" posjetili županiju

U sklopu terenske nastave:

Učenici OŠ " Hugo Badalić" posjetili županiju

13.3.2015. | 9:07
SBplus.hr, Slavonski Brod : Uz Dan sigurnijeg interneta

Dan otvorene nastave

Uz Dan sigurnijeg interneta

10.2.2015. | 17:39
SBplus.hr, Slavonski Brod : Županija traži 17 pomoćnika u nastavi

Javni poziv

Županija traži 17 pomoćnika u nastavi

14.9.2014. | 12:06
SBplus.hr, Slavonski Brod : Nakon 12 godina i 12 milijuna kuna - ništa

Od megalomanije do anarhije

Nakon 12 godina i 12 milijuna kuna - ništa

5.9.2014. | 0:04
SBplus.hr, Slavonski Brod : Poznavanje prometnih i sigurnosnih pravila

Učenici i bicikl

Poznavanje prometnih i sigurnosnih pravila

7.5.2013. | 12:05
SBplus.hr, Slavonski Brod : Treba li ukinuti male područne škole ?

Prekretnica u školstvu

Treba li ukinuti male područne škole ?

11.8.2012. | 22:29
SBplus.hr, Slavonski Brod :
SBplus.hr, Slavonski Brod :