Obrazovanje : Osnovno

Objavljeno: 5.9.2014. u 0:04
Prikaza: 5516
|
Autor: Jerko Zovak

Od megalomanije do anarhije

Nakon 12 godina i 12 milijuna kuna - ništa

Ivica Galović / PIXSELL
Foto: Ivica Galović / PIXSELLNova zgrada u Ruščici namijenjena Osnovnoj školi
  • Ivica Galović / PIXSELL
  • Ivica Galović / PIXSELL

Novoizgrađenu školsku zgradu u Ruščici, vrijednu 12 milijuna kuna, zasad, Županija ne smije staviti u odgojno obrazovnu funkciju iz najmanje dva razloga. Prvo, Ministarstvo znanosti obrazovanja i sporta ne želi ju uvrstiti u 'Mrežu osnovnih škola' i drugo, Zakon o odgoju i obrazovanju... ne dopušta korištenje njezine četiri od 16 učionica, jer je protuzakonito premjestiti izvođenje nastave iz starog u novi objekt - bez ovakvog Rješenja.    

"U ponedjeljak, u Ruščici, ipak započinje nastava", naslovila je svoj uradak iz video priloga novinarka SBTV-a, Darija Jakičić, radujući se i sama "okončanju brojnih problema i neizvjesnosti oko novog školskog objekta" i navodu pročelnika županijskog Upravnog odjela za društvene djelatnosti, Vladimira Štefaneka, kako je "ipak pronađeno rješenje - barem privremeno".

U onoj mjeri u kojoj bi bilo primjereno da Štefanek anestezira ili misu drži, u toj mjeri je primjereno njegovo penetriranje u ingerencije profesorice Vesne Šimić, ravnateljice brodske Osnovne škole Vladimir Nazor, u čijoj nadležnosti je i područna škola u Ruščici.

"Učenici od 1. do 4. razreda, u ponedjeljak, sjesti će u školske klupe, a sve potrebno za zadovoljavanje minimuma za pokretanje nastave ispunjeno je... sve su dozvole ishođene. Problem je u opremanju i daljnjem financiranju. Grad i Županija, u idućim mjesecima, pokušati će s Ministarstvom znanosti, obrazovanja i sporta riješiti i tu posljednju prepreku", sukus je informacije koju je za SBTV dao Štefanek, dok je za vecernji.hr kazao:

"(Stara op.a.) škola u nadležnosti je Grada i Osnovne škole 'Vladimir Nazor'. Na inicijativu roditelja bio sam u Ruščici kako bih, zajedno s njima, razmotrio koliko uopće ima upotrebljivog namještaja, kojega su roditelji (samoinicijativno op.a.) iz stare već preselili u novu školu. Na zamolbu roditelja da i županija dijelom sufinancira opremu, postoji načelan dogovor župana i gradonačelnika koji bi se ovih dana mogao i konkretizirati". 

I, sve bi bilo za pet, kako kažu mladi, da nije SBplusa i njegova nalaza kako - ništa u redu nije, jer je cijeli projekt - Osnovna škola Ruščica - krenuo iz megalomanije, a završio u anarhiji. Jer je cijeli proces vođen slično štetočinskom projektu "Sušionice voća i povrća u Vrpolju" - političkim nasiljem, partijskim izvaninstitucionalnim dogovorima suprotnim zakonu te protivno propisanoj proceduri i pravilima struke. Jedina je razlika u tome da je Zdravko Sočković 'projekt' Sušionica 'tek' osmislio i vodio, a ovu Školu je i gradio.

Iz 12-godišnje kronologije procesa o izgradnji Osnovne Škole u Ruščici (kronologiju smo izradili za potrebe ovog priloga) vidljiv je uzrok urnebesu kojeg Štefanek pravi u brodskom osnovnom školstvu kako bi prikrio neuspjeh (i) svog megalomanskog projekta, rađenog kao 'čardak ni na nebu ni na zemlji', jer nije predviđen 'Mrežom osnovnih škola'.

Naime, za brodsku područnu školu u Ruščici, Štefanek je nadležan koliko i za brodsku kirurgiju ili župnu crkvu Rođenja Blažene Djevice Marije u Ruščici. Nimalo. I, dok mu ne pada na pamet ušetati u brodsku kirurgiju kako bi, na primjer, umjesto Mirka Duspare  anestezirao, niti mu pada na pamet, umjesto vlč. Antuna Farkaša držati misu, bez imalo kompleksa i poštovanja prema nadležnoj, ušao je u Ruščicu kako bi "zajedno s roditeljima razmotrio" organizaciju nastave u tamošnjoj područnoj školi.

U onoj mjeri u kojoj bi bilo primjereno da Štefanek anestezira ili misu drži, u toj mjeri je primjereno njegovo penetriranje u ingerencije profesorice Vesne Šimić, ravnateljice brodske Osnovne škole Vladimir Nazor, u čijoj nadležnosti je i područna škola u Ruščici.

Od opravdane želje građana i njihovih vođa da za svoju djecu osiguraju prosječne hrvatske uvjete obrazovanja, preko suspektnog privatnog interesa i bahatog preziranja temelja demokracije (procedure), do prizemljenja u objektivnu stvarnost, bezmalo, prošlo je 12 godina.

Nakon 12 godina i utrošenih 12 milijuna kuna za izgradnju velikog objekta s vrhunskom profesionalnom kuhinjom - koji bi mogao biti i Osnovna škola u Ruščici - svi zainteresirani, i sami provoditelji ideje, vraćeni su na prvi korak kojeg su, sve donedavno, potpuno ignorirali. Vraćeni su u okvire činjenice da, u brodsko-posavskoj 'Mreži škola', Ruščica nikad nije bila, niti jeste, predviđena za sjedište Osnovne škole.

Dapače, 06. veljače 2014. - Ministarstvu znanosti, obrazovanja i športa, službeno, obavijestilo je Brodsko-posavsku županiju da - nisu prihvatili njihov prijedlog Mreža. Posljedično, Županijska uprava ne smije školu u Ruščici organizirati kao, matičnu, Osnovnu školu sa svojim upisnim područjem.

Zahvaljujući, prije svega, ljubaznosti zamjenice brodsko-posavskog župana, Dunje Magaš, zamjenika brodskog gradonačelnika, Hrvoje Andrića i općinskom načelnika, Josipa Stanića, u mogućnosti smo objaviti cjelovitu rekapitulaciju procesa - od ideje, preko izgradnje objekta, do zabrane njegova privođenja prvobitnoj svrsi - sjedištu Osnovne škole.

Kronologija

I. 10. listopada 2002. - Općinsko vijeće Klakar usvojilo je Zaključak kojim Općina osigurava građevinsko zemljište - bez naknade - i pokreće inicijativu za izgradnju Osnovne škole u Ruščici.

II. 23.rujna 2003. - Županijsko poglavarstvo je, svojim Zaključkom, podržalo inicijativu iz Klakara te u novom proračunu predvidjelo 200 tisuća kuna za te namjene.

III. 7. travnju 2005. - Općina Klakar, Ministarstvu mora, turizma, prometa i razvitka - u okviru Programa „Integralni razvoj lokalne zajednice", kandidirala je projekt izgradnje nove Osnovne škole u Ruščici.

IV. 24. lipnja 2005. - Općina Klakar, od Ministarstva znanosti obrazovanja i sporta, traži mišljenje o opravdanosti inicijative za izgradnju Osnovne škole u Ruščici.

V. 23. rujna 2005. - Županijsko poglavarstvo je Zaključkom prihvatilo Prijedlog kapitalnih ulaganja u društvenim djelatnostima (kojim je prijedlogom predviđena i izgradnja OŠ Ruščica).

VI. 02. rujna 2005. - Ministarstvo znanosti obrazovanja i sporta dalo je pozitivno mišljenje o inicijativi za izgradnju Osnovne škole u Ruščici.

VII. 23. rujna 2005. - Županijsko poglavarstvo također daje pozitivno mišljenje o opravdanosti izgradnje Osnovne škole u Ruščici.

VIII. 20. listopada 2005. - Županija, od Ministarstva znanosti obrazovanja i sporta, traži mišljenje o opravdanosti inicijative za izgradnju Osnovne škole u Ruščici.

IX. 13. veljače 2006. - Na zahtjev Općine Klakar, Osnovna škola 'Vladimir Nazor', u sastavu koje nalazi se područna škola u Ruščici, dostavlja statistički pregled broja đaka i druge podatke.

X. 24. travnja 2006. - Općina Klakar, županijskoj Upravi, podnosi zahtjev za izmjenu i dopunu mreže osnovnih škola na području Županije, s prijedlogom neka škola u Ruščici, umjesto područne, postane sjedište Osnovne škole. 

XI. krajem 2006. - Općina Klakar naručila je izradu "Idejnog projekta za izgradnju Osnovne škole sa školskom športskom dvoranom i školskim igralištem". Idejno rješenje je napravljeno u koordinaciji s Ministarstvom znanosti, obrazovanja i športa, u skladu s normativima prostora osnovnih škola, za 16 razrednih odjela za učenike od 1-8 razreda (cca. 480 učenika) i rad u jednoj smjeni.

XII. 08. ožujku 2007. - Ministarstvo znanosti obrazovanja i sporta dalo je suglasnost na Idejno rješenje Osnove škole.

XIII. 27.03.2007. - Općina Klakar ishodila je Lokacijsku, a sredinom iste godine i građevinsku dozvolu za izgradnju Osnovne škole s određenom namjenom i veličinom građevine.

Učionica 16, kabineti, sanitarni čvorovi, spremišta, stepenište, aula, kuhinja, prostorije za predavače i ravnatelja te ostali prateći prostori. Prizemlje i prvi kat, ukupno, cca 3.000 m2.
Školska sportska dvorana - dvodijelna (dvorana, mala dvorana, spremišta, svlačionice, kupaonice, sanitarni čvorovi, kabineti, kotlovnica i hodnici - cca 1.500 metara kvadratnih, bruto.
Školska športska igrališta: Jedno za rukomet dimenzija 52 x 32 m; Dva za košarku dimenzija 28 x 15 m.
Parkiralište za 43 automobila.

XIV. U veljači 2009. - Općina Klakar je s Ministarstvom regionalnog razvoja, šumarstva i vodnog gospodarstva potpisala Ugovor o zajedničkom financiranju projekta „Izgradnje objekta OŠ Ruščica" a u cilju provedbe programa „Integralni razvoj lokalne zajednice - EIB II".

Ugovorom je utvrđeno da će Ministarstvo financirati radove projekta Izgradnje OŠ Ruščica sufinancirati u fiksnom iznosu sa 8.160.000,00 kn, a općina Klakar preostalu razliku, i dodatne nepredviđene radove neophodne za završetak projekta.

XV. Početkom 2011. - Ministarstvo RRŠ i VG raspisalo je natječaj i provelo postupak javne nabave za izvođenje radova Izgradnje zgrade za OŠ Ruščica.

XVI. U svibnju 2011. - S izvođačem radova potpisan je Ugovor o izgradnji Škole.

Ugovorena cijena radova iznosila je 8.276.168,00 kn bez PDV-a.
Ministarstvo je financiralo ugovorenih 8.160.000,00 kn ( 98,6 posto) s PDV-om, 10.036.800,00 kn.
Općina Klakar je financirala 116.168,00 kn (1,4 posto) s PDV-om 142.886,64 kn.
Ostali troškovi, koje je financirala Općina Klakar tijekom izgradnje OŠ Ruščica su:

Izrada Idejnog i Glavnih projekata, geomehaničko ispitivanje tla, vodni doprinos i dr. cca. 500 tisuća kuna.
Troškovi priključenja na komunalnu infrastrukturu (vodovod, plin struju, pristupna cesta) cca 500 tisuća kuna.
Izgradnja kotlovnice i spajanje na objekt škole cca. 750 tisuća kuna.

XVII. U listopadu 2012- Pri kraju radova izgradnje Škole, Općina Klakar uputila je zahtjev Brodsko-posavskoj županiji neka OŠ u Ruščici uvrste u Prijedlog nove 'Mreže škola', kao matična škola sa svojim upisnim područjem.

XVIII. 09. travnja 2013. - Županijska skupština utvrdila je 'Prijedlog mreže osnovnih škola' u kojem je Ministarstvu znanosti, obrazovanja i športa predložila neka novoizgrađeni objekt u Ruščici 'registrira' kao sjedište matične Osnovne škole sa svojim upisnim područjem.

XIX. 19. travnja 2013. - Županijski 'Prijedlog mreža' Uprava je uputila Ministarstvu znanosti, obrazovanja i sporta.

XX. U lipnju 2014. - Izdana je Uporabna dozvola objektu izgrađenom za osnovnu školu Ruščica, nakon čega je moguće koristiti ga u namjene za koje je građen. O tome su obaviješteniuprave Grada Slavonskog Broda i Brodsko posavske županije.

XXI. 28. studenog 2013. - Županijska uprava uputila je požurnicu Ministarstvu znanosti, obrazovanja i športa - neka im potvrde novu 'Mrežu škola' u kojoj bi Ruščica imala status koji je Županija predložila.

XXII. 29. studenog 2013- Roditelji školske djece iz Ruščice, pismima, potiču Županiju i Ministarstvo neka ubrzaju proces s 'papirologijom' kako bi njihova djeca mogla krenuti u novu školu.

XXIII. 06. veljače 2014.- Ministarstvo znanosti obrazovanja i športa, službeno, obavijestilo je Brodsko-posavsku županiju da - nisu prihvatili njihov prijedlog Mreža. "Izrada i donošenje racionalne i učinkovite Mreže škola i programa planirano je za prvi kvartal 2015. godine".  Posljedično, Županijska uprava ne smije školu u Ruščici organizirati kao, matičnu, Osnovnu školu sa svojim upisnim područjem. 

Zaključak
Iz kronologije je sasvim razvidno kako su inicijativu za izgradnju škole, a potom i izmjenu školske mreže (umjesto obrnuto), u cijelosti, zajedno, inicirali i vodili Općina Klakar i Županija.
Hrvoje Andrić je čak ustvrdio kako Grad Slavonski brod, tijekom proteklih 12 godina,  nitko za ništa pitao nije, što je i logično iz najmanje tri razloga.
Prvo. 'HDZ-ova' Županija i Općine, brodskog gradonačelnika 'ni nacrtanog' (Opačak) ne žele vidjeti, a kamoli za istim stolom.
Drugo. Grad Brod predložio je Mrežu škola u kojoj bi Gornja Vrba dobila sjedište osnovne škole s upisnim područjem: Gornja Vrba, Gornja Bebrina, Donja Bebrina, Ruščica, Klakar, Naselje Klis.
Treće. Bez obzira u kojoj općini bi bilo sjedište nove osnovne škole, za nju bi, kao osnivači, nadležni bili Općina i Županija, a ne Grad Slavonski Brod. 
Dakle, u vezi sa školom u Ruščici ništa sigurno nije, osim činjenice da Štefanek nije govorio istinu kad je kazao kako će "u ponedjeljak ipak započeti nastava" - jer neće. Naime, u ponedjeljak je u Ruščici kirvaj.

Broj komentara: 5

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava
dinamovac

dinamovac

Komentirano: 7.9.2014. | 17:14

1

Nekome je jako bitno i zato sada i pravi probleme ali nicija nije dovjeka pa tako nece ni njegova
homebox

homebox

Komentirano: 7.9.2014. | 10:48

2

Što bi se to bitno promjenilo da je škola u Gornjoj Vrbi, kilometar dalje od ove u Ruščici!?
dinamovac

dinamovac

Komentirano: 6.9.2014. | 21:20

3

Nije nikakvo cudo da se ovakve stvari dogadaju jer zivimo u totalno neuredenoj drzavi.Propisi i zakoni se donose kako kome trenutno odgovara a nema dugorocnih planova.Ovu skolu je napravila lopovska vlast HDZ-a a danas lokalni serif Mirko Duspara nece ni da cuje za ovu skolu jer nije izgradena u Gornjoj Vrbi odakle je inace on.Moze mu biti ali neka zna nicija nije dovjeka.Ovim ga putem pozivam neka on dovede svoju djecu u staru skolu u Ruscici je Ruscicka djeca NECE ici u staru skolu to je sto posto sigurno. H
milenijum

milenijum

Komentirano: 5.9.2014. | 15:16

4

što on zna nakon deset ujutro polupijan
brodskodijete

brodskodijete

Komentirano: 5.9.2014. | 8:27

5

SRAMOTA !! šta drugo reč ! A razlog su naravno politicari ! Jer glavna škola je na podrucju grada sb znaci dusparina ovast , a ova podrucna u ruscici znaci zupanija i hadeze , i sad umjesto da se drzava upetlja i naredi da imaju 20 min da izdaju sve papire , ane ne drzava je esdepe pa se nezeli mješati !! Eto ti ZEMLJE ZNANJA !!!

Broj komentara: 5

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava

Komentari članaka objavljuju se u realnom vremenu. SBplus.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani.

Ostali članci u rubrici
SBplus.hr, Slavonski Brod : 'Ravnatelji nikoga nisu imenovali protivno volji ili želji'

Odgovor razočaranom učitelju:

'Ravnatelji nikoga nisu imenovali protivno volji ili želji'

4.3.2022. | 14:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Hoće li slavonske općine ostati bez svojih škola?

Općine izgubile dvije tisuće učenika

Hoće li slavonske općine ostati bez svojih škola?

3.11.2021. | 9:35
SBplus.hr, Slavonski Brod : Što za užinu jedu brodskoposavski osnovnoškolci?

Veliko istraživanje SBplus-a

Što za užinu jedu brodskoposavski osnovnoškolci?

15.11.2020. | 11:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Školske su torbe roditelji nekad puno teže punili

I ove godine pomoć općina i gradova

Školske su torbe roditelji nekad puno teže punili

10.8.2019. | 10:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : U Oprisavce stigli strani učenici

Na pomolu nova prijateljstva

U Oprisavce stigli strani učenici

26.3.2019. | 19:50
SBplus.hr, Slavonski Brod : Zbog odličnih rezultata moguć nastavak projekta

Obnovljena još jedna 'Pametna škola'

Zbog odličnih rezultata moguć nastavak projekta

7.3.2019. | 18:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Pokloni za učenike doći će u 'nacionalnim staklenkama'

Samo najbolje za prvašiće

Pokloni za učenike doći će u 'nacionalnim staklenkama'

26.10.2018. | 19:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Jedan od načina borbe za djecu koja žive u siromaštvu

Osiguravanje prehrane u osnovnim školama

Jedan od načina borbe za djecu koja žive u siromaštvu

10.7.2018. | 15:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Početak radova vrijednih 633 tisuće kuna

Obnova još jedne osnovne škole

Početak radova vrijednih 633 tisuće kuna

4.5.2018. | 11:40
SBplus.hr, Slavonski Brod : Osnovat će prvu sportsku školu u Hrvatskoj?

Novi ravnatelj OŠ I. Mažuranić u Sibinju

Osnovat će prvu sportsku školu u Hrvatskoj?

7.12.2017. | 14:05
SBplus.hr, Slavonski Brod : Policajac i pčelar Mirko Čorak osmislio projekt za škole

Velikokopanička pčelarska zadruga

Policajac i pčelar Mirko Čorak osmislio projekt za škole

13.10.2017. | 9:30
SBplus.hr, Slavonski Brod : Županija traži 54 pomoćnika u nastavi

Brodsko-posavska županija

Županija traži 54 pomoćnika u nastavi

10.8.2017. | 12:35
SBplus.hr, Slavonski Brod : Dva milijuna kuna za 50 pomoćnika u nastavi

"S osmjehom u školu"

Dva milijuna kuna za 50 pomoćnika u nastavi

4.11.2015. | 13:13
SBplus.hr, Slavonski Brod : Županija traži čak 50 pomoćnika u nastavi

Natječaj traje do 18. rujna

Županija traži čak 50 pomoćnika u nastavi

18.9.2015. | 0:03
SBplus.hr, Slavonski Brod :  Učenici OŠ " Hugo Badalić" posjetili županiju

U sklopu terenske nastave:

Učenici OŠ " Hugo Badalić" posjetili županiju

13.3.2015. | 9:07
SBplus.hr, Slavonski Brod : Uz Dan sigurnijeg interneta

Dan otvorene nastave

Uz Dan sigurnijeg interneta

10.2.2015. | 17:39
SBplus.hr, Slavonski Brod : Županija traži 17 pomoćnika u nastavi

Javni poziv

Županija traži 17 pomoćnika u nastavi

14.9.2014. | 12:06
SBplus.hr, Slavonski Brod : Poznavanje prometnih i sigurnosnih pravila

Učenici i bicikl

Poznavanje prometnih i sigurnosnih pravila

7.5.2013. | 12:05
SBplus.hr, Slavonski Brod : Treba li ukinuti male područne škole ?

Prekretnica u školstvu

Treba li ukinuti male područne škole ?

11.8.2012. | 22:29
SBplus.hr, Slavonski Brod :
SBplus.hr, Slavonski Brod :