Obrazovanje : Ostalo

Objavljeno: 24.2.2012. u 23:30
Prikaza: 3190
|
Autor: D. Vanić/PH

150 učenika iz 32 škole

Županijska smotra Lidrano 2012.

Brodsko-posavska županija : Županijska smotra Lidrano 2012.

LIDRANO 2012. je okupio 150 učenika s 58 voditelja iz 32 osnovne i srednje škole, a sam je susret bio organiziran u tri cjeline – literarni radovi i novinarski izraz s videofilmskim stvaralaštvom

SLAVONSKI BROD - Županijska smotra LIDRANO 2012., kojoj je i ove godine odličan domaćin bila OŠ Antuna Mihanovića, održana je u znaku 110. godišnjice rođenja pjesnika Dobriše Cesarića, a otvorio ju je pročelnik Upravnog odjela za obrazovanje, šport i kulturu Brodsko-posavske županije Vladimir Štefanek ističući kako je na županijskim natjecanjima i smotrama sudjelovalo preko dvije tisuće učenika te da će Županija i nadalje ustrajati u ovakvom njegovanju i poticanju učeničke darovitosti i ustrajnosti. Ravnateljica OŠ Antun Mihanović i predsjednica provedbenog povjerenstva smotre, Snježana Vinarić posebno je pozdravila voditelje ističući kako ju veseli što ustrajno potiču učenike u izražavanju njihove kreativnosti i darovitosti.

LIDRANO 2012. je okupio 150 učenika s 58 voditelja iz 32 osnovne i srednje škole, a sam je susret bio organiziran u tri cjeline – literarni radovi i novinarski izraz s videofilmskim stvaralaštvom gdje su se predstavljali samo radovi koje je županijsko povjerenstvo predložio za državnu smotru, te dramsko-scenski izraz gdje je, uz županijsko povjerenstvo bio izbornik za Slavoniju redatelj, glumac i dramski pedagog Mario Kovač. Zanimljivost ovogodišnjeg susreta LIDRANO je sudjelovanje većeg broja učenika razredne nastave.

U kategoriji literarnog izraza sudjelovala su 24 učenika osnovnih škola, a za državnu smotru predloženi su radovi Karla Lolića (5. r., OŠ I. Filipovića, Velika Kopanica, ment. Marija Ergotić), Mirne Gusić (8. r., OŠ M. Gupca, Cernik, ment. Monika Kovarbašić), Josipe Lipovac (8. r., OŠ H. Badalića, Sl. Brod, ment. Štefica Jelinić), Nives Franješević (4.r., OŠ Mate Lovraka, Nova Gradiška, ment. Ivana Franić Galik) i Edija Čeranića (7. r., OŠ Lj. Gaja, Nova Gradiška, ment. Zdenka Bule).

Od osam literarnih radova srednjoškolaca na državnu se smotru prosljeđuju radovi Mateja Matičevića (4. r., Ekonomsko-birotehnička škola Slavonski Brod, ment. Ivana Opačak), Edite Muftić (4. r., Gimnazija M. Mesića, ment. Robert Francem) i Magdalene Zmaić (4. r., Gimnazija M. Mesića, ment. Vesna Nosić).

Od deset pristiglih radova osnovaca u kategoriji samostalni novinarski izraz, proslijeđen je intervju Ariana Buzaka (6. r., OŠ I. G. Kovačića, Sl. Brod, ment. Marija Matić), članak Maje Wiena Benić (8. r., OŠ Lj. Gaja, Nova Gradiška, ment. Blagica Pečnjak) i intervju Željka Ćelepirovića (7. r., OŠ M.A. Reljkovića, Davor, ment. Jelena Pereglin), kao i dva od tri pristigla samostalna novinarska rada srednjoškolaca, intervjui Paule Benić (2. r., Gimnazija Nova Gradiška, ment. Ljiljana Ptačnik) i Barbare Galović (3. r., Klasična gimnazija fra M. Lanosovića, Sl. Brod, ment. Blanka Borić).

Osnovci su poslali dvije radijske emisije, "Kolekcionari lijepih želja" (Borna Oreč, Gabriel Popović, OŠ I.G. Kovačića, Sl. Brod, ment. Marija Matić) i "Pssst! Moram ti nešto reći" (Matija Grabrovac, Ivan Vinković, OŠ B. Šuleka, ment. Ivana Ivančić) i obje su proslijeđene, kao i jedina pristigla tv-reportaža "Smrad" (Vjenceskav Damičević i Lana Ćato, OŠ V. Nazora, ment. Ante Karin), dok je između tri pristigla videofilmska rada osnovaca proslijeđen animirani film "Kapi u slapu života" učenika OŠ J. Kozarca iz Slavonskog Šamca Keršimira Petrića i Ljudevita Jelečevića (ment. Josip Galović).

Osnovci su poslali sedam školskih listova, s tim da je jedan rađen rukom, jedan je internetski, a pet tiskanih. Na državnu razinu proslijeđeni su "Meteor" (Domagoj Šarić, Magdalena Krajinović, OŠ A. Mihanovića, Sl. Brod, ment. Marija Sučević), "Zvono" (Janja Prskalo i Magdalena Hnatešin, OŠ I. Mažuranića, Sibinj, ment. Maja Vinčazović) te "Mali Goran" (www.maligoran.info) OŠ I.G. Kovačića, Sl. Brod (Ena Erceg i Tibor Vasong, ment. Marija Matić).

U kategoriji dramsko-scenskog izraza, sedam je osnovaca kazivalo poeziju, četvero je priredilo monolog, dvije su se skupine predstavile recitalom, a sedam dramsko-scenskom igrom. Odgledavši sve dramsko-scenske nastupe osnovaca, županijska prosudba je izborniku Kovaču za državni susret predložila Josipa Galovića (7. r. OŠ J. Kozarca, Slavonski Šamac, ment. Josip Galović) i Mateu Miroslavu Francuz (4. r., OŠ Dragalić, ment. Olivera Galetić) u kategoriji samostalnih nastupa, a u kategoriji skupnih dramske skupine OŠ Augusta Šenoe iz Gundinaca s igrokazom "Zašto mene svi odgajaju" (ment. Blaženka Brlošić), OŠ Đure Pilara iz Slavonskog Broda s vlastitom predstavom "Pandorina kutija" (ment. Mira Plazibat) te Karala Szabu i Luku Hubjera (OŠ Matije Gupca, Cernik, ment. Monika Kovarbašić) koji su izveli dijalog iz Moliereovog "Škrca".

Srednjoškolci su se predstavili sa svega dva kazivanja poezije te je za državnu smotru predložen Ivan Galetić (2. r., Gimnazija Nova Gradiška, ment. Ljiljana Ptačnik), kao i jedina dramsko-scenska igra srednjoškolaca, "Zašto mene nema tu?" koju su napisali, osmislili i odigrali članovi dramske družine Industrijsko-obrtničke škole Nova Gradiška (ment. Josipa Trinc).

Učenici i voditelji i ovoga su puta čuli mišljenje prosudbe o pristiglim radovima, sugestije za daljnji rad, ali i dobili podršku neka ustraju u njegovanju literarnog, dramskog i novinarskog izraza. Državno povjerenstvo najbolje će radove pozvati na državnu smotru koja će se održavati od 15. do 19. travnja, a ne treba sumnjati kako ćemo i ove godine imati uspješnih predstavnika u svim kategorijama.

Broj komentara: 0

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava

Komentari članaka objavljuju se u realnom vremenu. SBplus.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani.

Ostali članci u rubrici
SBplus.hr, Slavonski Brod : Brodski učenici trebaju upisivati Industrijsku i Obrtničku

Prema potrebama tržišta rada

Brodski učenici trebaju upisivati Industrijsku i Obrtničku

15.1.2020. | 10:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Ministarstvo je u jednoj školi zabranilo dežurstvo učenika

Treba li ukinuti neobičnu praksu?

Ministarstvo je u jednoj školi zabranilo dežurstvo učenika

15.12.2019. | 19:05
SBplus.hr, Slavonski Brod : Učenici sutra napokon u školskim klupama

Prekid štrajka

Učenici sutra napokon u školskim klupama

2.12.2019. | 16:35
SBplus.hr, Slavonski Brod : Saznali smo tko će u Sl. Brodu raditi 'pod nadzorom'

Doktore bez iskustva financirat će HZZO

Saznali smo tko će u Sl. Brodu raditi 'pod nadzorom'

1.10.2019. | 10:45
SBplus.hr, Slavonski Brod : Dobra prilika za 50 nezaposlenih mladih Brođana

Coca-Colini menadžeri dolaze u Brod

Dobra prilika za 50 nezaposlenih mladih Brođana

28.2.2018. | 21:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Doktor veterine Danijel Marušić postao je doktor znanosti

Najobrazovanija županijska uprava

Doktor veterine Danijel Marušić postao je doktor znanosti

18.9.2017. | 0:01
SBplus.hr, Slavonski Brod : Održana uvodna konferencija projekta "S osmijehom u školu2"

Brodsko-posavska županija

Održana uvodna konferencija projekta "S osmijehom u školu2"

26.10.2016. | 11:30
SBplus.hr, Slavonski Brod : Traže pomoćnike u nastavi 2

Brodsko-posavska županija

Traže pomoćnike u nastavi 2

8.9.2016. | 12:15
SBplus.hr, Slavonski Brod : Nepismenost (i) u funkciji prikrivanja kaznenog djela

Prodaje se, ili ga netko prodaje?

Nepismenost (i) u funkciji prikrivanja kaznenog djela

4.9.2015. | 0:04
SBplus.hr, Slavonski Brod : Jestivi suvenir - tiritl

Je li Slavonski Brod dobio

Jestivi suvenir - tiritl

15.4.2015. | 9:20
SBplus.hr, Slavonski Brod : Tko je dobio stipendiju?

Brodsko-posavska županija

Tko je dobio stipendiju?

14.4.2015. | 20:20
SBplus.hr, Slavonski Brod : Još jedna uspješna godina za ZTK BPŽ

Radno i svečano

Još jedna uspješna godina za ZTK BPŽ

19.12.2014. | 22:33
SBplus.hr, Slavonski Brod : Županija izabrala 17 pomoćnika u nastavi

Za djecu sa teškoćama

Županija izabrala 17 pomoćnika u nastavi

30.10.2014. | 18:19
SBplus.hr, Slavonski Brod : Brodsko-posavsko stanje u školstvu - iznad prosjeka

Lokalni ministar obrazovanja

Brodsko-posavsko stanje u školstvu - iznad prosjeka

31.8.2013. | 9:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Opći njemački jezik A1 i A2 temeljnog stupnja

Upisi na program

Opći njemački jezik A1 i A2 temeljnog stupnja

29.4.2013. | 0:01
SBplus.hr, Slavonski Brod : Motor i grijalica na vodu

Novo od brodskih inovatora

Motor i grijalica na vodu

8.10.2012. | 12:30
SBplus.hr, Slavonski Brod : Opći njemački jezik A1 početnog stupnja

Upisi na program

Opći njemački jezik A1 početnog stupnja

9.5.2012. | 8:30
SBplus.hr, Slavonski Brod : Potpisani ugovori za nastavak WORK programa

Brodsko-posavska županija

Potpisani ugovori za nastavak WORK programa

27.4.2012. | 11:44
SBplus.hr, Slavonski Brod : Uradi sam na slavonski način

Slavonska svinjokolja

Uradi sam na slavonski način

6.12.2011. | 23:11
SBplus.hr, Slavonski Brod :
SBplus.hr, Slavonski Brod :