Obrazovanje

Objavljeno: 8.12.2010. u 9:18
Prikaza: 3228
|
Autor: Magdalena Petrović

Problemi na školskom pragu

Mrtvi pijani dolaze na nastavu

Brodsko-posavska županija : Mrtvi pijani dolaze na nastavu Zvonimir Petanović, ravnatelj Industrijsko obrtničke škole(Foto: Magdalena Petrović)

"Zonom" od desetak kafića i kladionica svakodnevno prolazi oko 3.000 maloljetnika. Škole pokušavaju uvesti red ali čini se da problem izmiče kontroli. Na žalost dio roditelja nije svjestan ozbiljnosti problema.

SLAVONSKI BROD - Krajem studenog na snagu je stupio novi pravilnik ministarstva financija kojim se zabranjuje otvaranje kladionica u krugu 200 metara od osnovne ili srednje škole. Na ovaj problem kladionica i kafića u blizini škola godinama ukazuju ravnatelji Industrijsko obrtničke i Tehničke škole u Slavonskom Brodu, na žalost problem neće biti riješen ni novim pravilnikom.   

 Policija je u suradnji sa djelatnicima državnog inspektorata u Slavonskom Brodu nedavno obavila pojačani nadzor šest ugostiteljskih objekata, dva kioska i dvije trgovine u Kumičićevoj ulici. Tijekom nadzora policijski službenici u jednom od ugostiteljskih objekata zatekli dva 17-godišnjaka kako piju alkoholno piće. Djelatnici državnog inspektorata su protiv vlasnika ugostiteljskog objekta dostavili prekršajni nalog zbog prekršaja iz Zakona o ugostiteljstvu. 

   Više od deset ugostiteljskih objekata i kladionica nalazi se gotovo na samom pragu dviju škola. Stotinjak metara dalje ulaz je i u dvorište područne osnovne škole, te dom za Djecu i mladež bez odgovarajuće roditeljske skrbi. Doda li se tome i više stotina učenika susjedne Srednje škole Matija Antun Reljković koji prolaze "zonom", svakodnevno kafići i kladionice predstavljaju izazov za oko 3.000 maloljetnika. Škole pokušavaju uvesti red ali čini se da problem izmiče kontroli. Na žalost ni dio roditelja nije svjestan ozbiljnosti problema. "Neki dan je došao otac i napao psihologinju kako se usudila iz kafića pozvati njegovu kćer i maltretirati je (razgovarati s njom) dva sata. Rekao sam kako pouzdano znamo da njegovo dijete pije, i kako joj pokušavamo pomoći kao i ostalima", kaže Zvonimir Petanović, ravnatelj Industrijsko obrtničke škole. Ovakvih nimalo svijetlih primjera kaže ravnatelj ima i previše. Prije nekoliko dana jedan od učenika u vrijeme nastave otišao je u tvrtku u kojoj obavlja praksu po naknadu od 700 kuna. Do kraja školskog dana vratio se na nastavu, ali potpuno pijan i bez i jedne od zarađenih 700 kuna. Propite kune i nisu u kategoriji najtežih slučajeva, jer je 16-godišnjak kući otišao sam. U školi se susreću i sa slučajevima kada moraju pozivati i hitnu pomoć zbog alkoholiziranosti pojedinih učenika. Ne čudi da uz odobravanje dijela roditelja, pojedini učenici još i prijete djelatnicima škole koji pokušavaju nešto poduzeti. 

 "To je strašno. Svjesni smo mi kako je klincima "fora" da ih vide dok sjede u kafiću sa cigaretom i pivom u ruci. Misle da su odrasli, ali da kafića nema u blizini ne bi tu sjedio", kaže Z.Petanović. 

Nacionalna statistika - U nadzorima zabrane prodaje i usluživanja alkoholnih pića i duhanskih proizvoda osobama mlađim od 18 godina, gospodarski inspektori 2009. godine u Hrvatskoj su imali 42.795 kontrola. Tijekom kontrole utvrđeno 211 kršenja odredbi vezanih uz maloljetnike i duhanske proizvode, te 402 kršenja zakona vezanih uz maloljetnike i ugostiteljstvo. Prekršitelji su zaradili  520 optužnih prijedloga. Između ostalog doneseno je devet prekršajnih naloga s novčanom kaznom u iznosu od 38.000,00 kuna. 19 objekata je zapečaćeno, a tri prekršitelja su u državni proračun uplatila ukupno 90.000 kuna kako njihovi objekti ne bi bili zapečaćeni U izvješću stoji da je kontrola rađena na lokacijama i objektima koji rade u noćnim satima. Prema opažanju inspektorata "učestalija je pojava da se maloljetne osobe okupljaju na javnim površinama (ispred trgovina, kioska, i sl.) gdje konzumiraju alkoholna pića i duhanske proizvode, što su okolnosti u kojima nemamo ovlast postupati (niti u smislu takvog ponašanja, niti u smislu utvrđivanja porijekla tih proizvoda)".

Nova pravila o udaljenosti kafića i kladionica od škola ne odnose se na već otvorene objekte. To znači da svi objekti u blizini Industrijsko obrtničke i Tehničke škole ostaju.  No kad već govorimo o kladionicama, evo statistike u kojoj i "kladioničari" mogu izračunati kolike su šanse da  će učenici koji prolaze "zonom kafića i kladionica" u Kumičićevoj ulici pokleknuti pred izazovom konzumacije alkohola, pušenja cigareta i odlazaka u kladionicu. Okvirno 3.000 učenika, pomnožimo s 500 dolazaka i odlazaka iz škole godišnje. Sve pomnožimo s 10 (kafići i kladionice) i dobijete, preveliku, brojku koja visi nad mladim životima.

Broj komentara: 3

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava
ryan

ryan

Komentirano: 1.10.2012. | 11:54

1

Plan koji se godinama provodi nad najmlađim naraštajem seže daleko iznad ingerencije roditelja, psihologa, škola, ravantelja, gradonačelnika. Tu ću se zaustaviti jer dalje počinje organizirana skupina za zatupljivanje masa koja ide do samog vrha znanog nam objekta slavne prošlosti.
rakija

rakija

Komentirano: 1.10.2012. | 10:05

2

Zanimljivo je kako ovdje uopće nema puno komentara!! Situacije opisane u tekstu imaju dalekosežne posljedice za društvo u cjelini..ali to nama ništa ne znači jer smo postali egoisti i gledamo samo svoje dupe..zbog toga gubimo svi jer na kraju mi smo društvo..i činimo društvo!! Ne čudim se da pustinjak ili netko tko živi u šumi sam može imati ravnodušan stav prema ovome ali svi ostali koji žive u društvu me čude koliko smo postali hladni na sve probleme!! A i ovaj otac iz priče je ogledni primjerak...ide branit svoju pijanu kćerkicu..pljuc!!! Sutra će društvo plačati njezino liječenje od droga ili alkohola!!
Slavonski_Brod

Slavonski_Brod

Komentirano: 20.8.2011. | 12:01

3

Ovaj problem nije jednu godinu prisutan u našem gradu. O ovome se oisalo i prije i sada. Kome je u cilju da se u učenike ugrađuje znanje koje njih ne zanima??? Do kada će roditelji izbjegavati svoju odgovornost i lopticu prestati prebacivati dalje. Mora se prvo naći uzrok problema da bi se dobilo njegovo rješenje. (objavljijem link ove teme na profilu Slavonski Brod)

Broj komentara: 3

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava

Komentari članaka objavljuju se u realnom vremenu. SBplus.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani.

Ostali članci u rubrici
SBplus.hr, Slavonski Brod : Je li ponavljača u brodskim školama uistinu više nego prije?

Kad brojevi odlutaju od konteksta

Je li ponavljača u brodskim školama uistinu više nego prije?

24.1.2020. | 12:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Proljetni odmor neće trajati jednako dugo za sve učenike

Promjene u brodskoposavskim školama

Proljetni odmor neće trajati jednako dugo za sve učenike

28.12.2019. | 9:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Objavljeno u kojim županijama sutra nema nastave

Nastavak štrajka prosvjetara

Objavljeno u kojim županijama sutra nema nastave

14.10.2019. | 13:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Nismo odlikaši nego čvrste četvorke

Po broju izostanaka smo ispod prosjeka

Nismo odlikaši nego čvrste četvorke

25.8.2019. | 10:45
SBplus.hr, Slavonski Brod : Održana završna konferencija projekta 'Eureka'

Županija potiče darovitost učenika

Održana završna konferencija projekta 'Eureka'

27.3.2019. | 16:30
SBplus.hr, Slavonski Brod : Županija će opremiti sve škole novim obrazovnim sredstvom

Digitalna platforma mozaBook

Županija će opremiti sve škole novim obrazovnim sredstvom

27.3.2019. | 14:10
SBplus.hr, Slavonski Brod : Pogledajte koje novine donose pojedini školski predmeti

Veliki dani za hrvatsko školstvo

Pogledajte koje novine donose pojedini školski predmeti

24.1.2019. | 10:30
SBplus.hr, Slavonski Brod : Projekt za DOBRObit djece

Uključena Brodsko-posavska županija

Projekt za DOBRObit djece

1.8.2018. | 14:30
SBplus.hr, Slavonski Brod : Za poklon - ruksaci koji pune mobitel

Mladi inovatori s obje strane granice

Za poklon - ruksaci koji pune mobitel

26.6.2018. | 14:45
SBplus.hr, Slavonski Brod : Brođanin predvodnik reforme u školstvu

Postojeći sustav trom i spor

Brođanin predvodnik reforme u školstvu

27.11.2017. | 13:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Malena pomoć za učenike i studente

Raspisan natječaj

Malena pomoć za učenike i studente

24.11.2017. | 12:30
SBplus.hr, Slavonski Brod : Do stotinu lijepih želja na sat

Meteori dolaze!

Do stotinu lijepih želja na sat

11.8.2013. | 16:48

Svjetski dan učitelja 05.10

Je li u Hrvatskoj sretan?

5.10.2012. | 10:16

Županijsko izaslanstvo

Prvog tjedna nastave posjetili nekoliko škola

7.9.2012. | 14:12
SBplus.hr, Slavonski Brod : Jedan genijalac, a ostali na instrukcijama

Zbornica s pogledom

Jedan genijalac, a ostali na instrukcijama

31.1.2011. | 12:49
SBplus.hr, Slavonski Brod :
SBplus.hr, Slavonski Brod :