Kultura : Ostalo

Objavljeno: 26.1.2011. u 11:50
Prikaza: 8934
|
Autor: Anita Benić

Revitalizacija Festunga

Hotel u Tvrđavi Brod

Brodsko-posavska županija : Hotel u Tvrđavi BrodTvrđava Bourtange u Nizozemskoj / Ilustracija(Foto: Paesi Bassi / Wikipedia)

Na dobrom smo putu da zajedno s Ministarstvom turizma, Turističkom zajednicom Republike Hrvatske te županijskom TZ riješimo projektnu dokumentaciju koja je najbitnija kako bi početkom 2012. godine mogli pristupiti fondovima EU i na taj način financirati izgradnju hotela, - kazao je brodski gradonačelnik i predsjednik TZ Grada Slavonskog Broda Mirko Duspara.

SLAVONSKI BROD - Projekt izgradnje hotela kapaciteta 180 kreveta mogao bi biti jedan od prvih projekata s područja Brodsko – posavske županije kandidiran prema fondovima Europske unije, - rečeno je na ovotjednom sastanku predstavnika županijske, gradskih te općinskih turističkih zajednica s državnim tajnikom Ministarstva turizmaŽeljkom Lenartom i ravnateljem Uprave za turističku infrastrukturu i zaštitu turističke resursne osnoveTomislavom Vukovcem na temu "Priprema turističkih projekata za kohezijske i strukturne fondove EU".

Tvrđava Brod je jedan od 40 kulturnih dobara nacionalnog značaja u RH, zaštitni znak Slavonskog Broda, a na revitalizaciji tog fortifikacijskog objekta temelji se i razvoj turizma te brandiranje grada. Tvrđava kao ogroman resurs od čak 20 000 četvornih metara prostora za obnovu pruža mogućnosti za brojne turističke projekte, no budući da je riječ o značajnim ulaganjima te zahvatima u kojima se mora voditi računa o zahtjevima konzervatora kako se ne bi narušila povijesna cjelina, u obnovu će se ići parcijalno. – Izradili smo idejni projekt te dobili lokacijsku dozvolu za jedan manji hotel, s tim da se u međuvremenu stvorila ideja da ga proširimo na 180 kreveta. Na dobrom smo putu da zajedno s Ministarstvom turizma, Turističkom zajednicom Republike Hrvatske te županijskom TZ riješimo projektnu dokumentaciju koja je najbitnija kako bi početkom 2012. godine mogli pristupiti fondovima EU i na taj način financirati izgradnju hotela, - kazao je brodski gradonačelnik i predsjednik TZ Grada Slavonskog Broda Mirko Duspara. Dodao je da je ukupna vrijednost projekta oko osam milijuna eura, od čega se dio odnosi na zemljište i infrastrukturu što je najvećim dijelom riješeno, dok bi izgradnja samog hotela stajala oko 6,5 milijuna eura. Hotel će biti izgrađen desno paralelno sa zgradom Klasične gimnazije, a plan je povezati ga pothodnikom s natkrivenim dijelom Kavalira, te iskoristili kazamate u istočnom dijelu prema gradu, gdje bi u prvo vrijeme bile garaže hotela.

"Zeleno svjetlo" projektu nastavka revitalizacije Tvrđave te povećanju smještajnih kapaciteta, bez kojih nema razvitka turizma, daje i struka. Voditeljica brodskog Konzervatorskog odjela Željka Perković ističe da treba ići u izradu pojedinačnih projekata (za barutanu, malu barutanu te pojedinačne prostore u Kavaliru koji su u relativno dobrom stanju), a dio prostora ostaviti u postojećem stanju, kao svjedočanstvo vremena i svih događanja kroz povijest na ovom prostoru. – Sporno je jedino potkrovlje koje po nekim povjesničarima umjetnosti može ostati kao dokaz faze izgradnje Tvrđave što, međutim, treba dokumentirati, a svoje mišljenje mora dati i Vijeće za kulturna dobra, - naglasila je Perković.

Novogradiška Turistička zajednica prema europskim fondovima kani kandidirati aqua park s hotelom, kongresnim centrom te pripadajućim sadržajima, a projekata ne manjka ni u općinama, osobito u općini Brodski Stupnik kao najaktivnijoj u revitalizaciji prirodnih i kulturnih resursa. No, kako je poručio Lenart, nužno je povezivanje, brandiranje i stvaranje "turističke priče" na nivou Brodsko – posavske županije pa i šire budući da je tendencija današnjih turista obilazak regije, a ne zadržavanje u jednom mjestu. Obećao je da će Ministarstvo turizma i ove godine odvojiti određena sredstva za pripremu projekata koji će biti kandidirani prema fondovima Europske unije. Poručio je kako treba pripremiti što veći broj projekata kako bi apsorpcijska moć privlačenja sredstava za Republiku Hrvatsku bila što veća, a prvi je period povlačenja sredstava 2012./2013. godina, dok je drugi period razdoblje od 2014. do 2020. godine. Vukovac je naglasio da je u državnom proračunu za pripremu projekata za apliciranje prema EU fondovima je osigurano dva milijuna kuna, a prema europskim fondovima je moguće aplicirati i izradu tehničke dokumentacije, što je za skromne budžete jedinica lokalne samouprave značajna stavka.

Broj komentara: 5

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava
sljivan

sljivan

Komentirano: 2.10.2018. | 9:23

1

Malo kasnim s komentarom, ali zanima me koja je ovo tvrđava na slici? To nije Brodska tvrđava. Jel?
welter

welter

Komentirano: 4.2.2011. | 7:02

2

bolje u tvrđavu integrirati zatvor, pa će biti iskorišten. po vijestima u zadnje vrijeme ispada kako smo mi neki turistički kraj. što naravno nikako nismo. baš će netko u brod dolaziti osim djece koju natjeraju kada su dani bajki IBM
Marinov

Marinov

Komentirano: 2.2.2011. | 12:50

3

Novac se danas najlakše potroši na ljubavnice,konjske utrke i vlastiti hotel.Uz stopu iskoristivosti šadašnjih kapaciteta u gradu od 15 % ,a uz dovršetke hotela Park,Brod,Marsonia jug i Rački iskoristivost pada na 7,5 %.Hotel u tvrđavi i na Jelasu spušta iskoristivost na 5%.Svatko tko je u životu zaradio 6,5 mil.eura zna koja je to lova i gdje se ona može vratiti.U Brodu kao što rekoh za 100 godina uz 50% iskoristivost.
sszub

sszub

Komentirano: 1.2.2011. | 20:35

4

Jedna me stvar nervira u ovoj državi.U svim projektima planiraju se noćenja,kreveti i slične gluposti koje moraju biti sekundarni dio plana što će ti spavači raditi tijekom dana.To bi trebao biti prioritet turističke zajednice.Ovo što nude naši turistički djelatnici zanima jedino moju babu koja jedva čeka da se dočepa kreveta.E pa zanima me kada legneš u krevet i to u tvrđavi sa pogledom na što će biti soba.Garaže, cijela infrastruktura u spomeniku pa to je ekvivalent kafiću ili disco klubu u piramidi.Pri tome mislim na originale u revolucionarnom Egiptu a Bosancima ostavljam da svoje uređuju u duhu domicilne subkulture.Čestitam.
Marinov

Marinov

Komentirano: 26.1.2011. | 14:55

5

Eu će financirati samo projekte koji su od općeg interesa za Uniji,a pri tome održivog razvoja. Hotel u Brodu to nikako nije ,jer se neće isplatiti za 100 godina,što svaki poduzetnik itekako dobro zna.Nema u biznisu još puno onih koji su pokrali lovu i ništa ne znaju,propali su .Posljednje od njih odnijela je matica zvana recesija.

Broj komentara: 5

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava

Komentari članaka objavljuju se u realnom vremenu. SBplus.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani.

Ostali članci u rubrici
SBplus.hr, Slavonski Brod : Prekrasne fotografije zaštićenih područja

Zelenilo Županije

Prekrasne fotografije zaštićenih područja

20.5.2019. | 16:50
SBplus.hr, Slavonski Brod : Bez radničke klase nema ni radničkog pokreta

Nema radnika ni njihove klase

Bez radničke klase nema ni radničkog pokreta

13.5.2017. | 21:45
SBplus.hr, Slavonski Brod : Hrvatski sveci i blaženici

Gradska knjižnica

Hrvatski sveci i blaženici

24.5.2016. | 11:30
SBplus.hr, Slavonski Brod : Od Slatinika, preko Broda, do Vrpolja

Deseta Noć muzeja

Od Slatinika, preko Broda, do Vrpolja

31.1.2015. | 0:05
SBplus.hr, Slavonski Brod : X. izložbe novinske fotografije

HND organizirator

X. izložbe novinske fotografije

26.12.2014. | 14:03
SBplus.hr, Slavonski Brod : Osamdeset godina Muzeja Brodskog Posavlja

Značajan jubilej

Osamdeset godina Muzeja Brodskog Posavlja

19.12.2014. | 13:31
SBplus.hr, Slavonski Brod : I ove godine sa sniženim cijenama na Interliberu

Brodska Podružnica za povijest

I ove godine sa sniženim cijenama na Interliberu

8.11.2014. | 10:16
SBplus.hr, Slavonski Brod : Živjeti u Brodu na Savi 1914. – 1918.

Iza bojišnice

Živjeti u Brodu na Savi 1914. – 1918.

12.9.2014. | 11:15
SBplus.hr, Slavonski Brod : Iduće godine 25 milijuna kuna za Tvrđavu

Ipak se kreće

Iduće godine 25 milijuna kuna za Tvrđavu

18.8.2014. | 17:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Međunarodnog dana muzeja, 17. i 18. svibnja,

Povodom Europske noći muzeja

Međunarodnog dana muzeja, 17. i 18. svibnja,

13.5.2014. | 13:20
SBplus.hr, Slavonski Brod : Povelja zahvalnosti Brodsko-posavske županije

Gvardijanu Franjevačkog samostana

Povelja zahvalnosti Brodsko-posavske županije

30.3.2014. | 14:50

Raspisan prvi natječaj

Institut za povijest nagrađuje najbolje radove

28.2.2013. | 13:10
SBplus.hr, Slavonski Brod : Među najboljima u Hrvatskoj

Stranica brodskog Instituta

Među najboljima u Hrvatskoj

23.2.2013. | 17:45

Muzej Brodskog Posavlja

Natječaj za radno mjesto kustos-geolog

19.7.2012. | 8:54
SBplus.hr, Slavonski Brod : Život naselja kroz stoljeća

Muzej Brodskog posavlja

Život naselja kroz stoljeća

31.3.2012. | 10:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Hvale vrijedan mali oglas

Privatna inicijativa

Hvale vrijedan mali oglas

26.6.2011. | 9:11
SBplus.hr, Slavonski Brod : Još jedan lažirani natječaj

Lopovluku kraja nema

Još jedan lažirani natječaj

18.4.2011. | 20:26
SBplus.hr, Slavonski Brod : Festival fotografije Organ vida

Poziv na natječaj

Festival fotografije Organ vida

20.3.2011. | 10:37
SBplus.hr, Slavonski Brod : 115. godišnjica smrti dr. Ante Starčevića

Gradska knjižnica

115. godišnjica smrti dr. Ante Starčevića

26.2.2011. | 12:52
SBplus.hr, Slavonski Brod : Sretnu Novu 2011. godinu

SBplus Vam želi

Sretnu Novu 2011. godinu

1.1.2011. | 1:00
SBplus.hr, Slavonski Brod :
SBplus.hr, Slavonski Brod :