Gospodarstvo : Ugostiteljstvo

Objavljeno: 2.1.2013. u 11:00
Prikaza: 2917
|
Autor: Marija Radošević

Ništa od pojeftinjenja

PDV manji, cijene iste

Brodsko-posavska županija : PDV manji, cijene isteUgostitelji se slažu s uvođenjem financijskog reda(Foto: M.Radošević )

Oni koji su do sada izbjegavali plaćanje poreza, naći će ponovo neku rupu u Zakonu

SLAVONSKI BROD - Od jučer ujutro započela je primjena Zakona o fiskalizaciji od kada su ugostitelji te mali i srednji poduzetnici dužni svaki račun elektroničkim putem prijaviti poreznoj upravi. Nadzor primjene navedenog zakona u Slavonskom Brodu kreće od 7. siječnja, kaže pročelnik Porezne uprave Zlatko Valić.

- Siječanj će biti mjesec prilagodbe novom zakonu, tako da neće biti kazni. Ako prilikom nadzora vidimo da netko nije usklađen, ostavit ćemo mu 15 dana da pogrešku ispravi, ali ne duže od 1. veljače - kaže on.

Tada će inspektori početi naplaćivati kazne. Novim zakonom uvodi se više reda u financijsku i poreznu disciplinu, no Valić naglašava kako je potrebno promijeniti i svijest ljudi - da za sve što plate moraju dobiti i uzeti račun. Iako je novi zakon praktički kontrola utaje poreza, kada više ne bi trebalo biti prostora za zaradu na crno - vlasnici nekoliko brodskih kafića potpuno ga podržavaju.

Roman Bručić, suvlasnik "Puba”, slaže se s uvođenjem discipline i reda.

- No, mali će ugostitelji vjerojatno imati problema i propast će pokraj velikih, kao što su propale i male trgovine pokraj trgovačkih centara, jer nemaju prometa - naglašava Bručić. Sa suvlasnikom Sašom Maurerom, zadovoljan je načinom na koji rade. Imaju pet zaposlenih radnika, a ako bude potrebe, zaposlit će još toliko.

Fiskalnu blagajnu uveo je i već četiri dana pustio u rad vlasnik "Gema” Suad Halilović, no uz generalnu podršku uvođenju reda u prometu gotovinom, on ima primjedbu na knjigu računa.

- U slučaju nestanka struje i prekida interneta, moram imati pisara da izda račun, a njegovo bi pisanje, s obzirom na ono što se traži, moglo potrajati 15 minuta - kaže Halilović. Unatoč smanjenju PDV-a, ni u ovom kafiću cijene pića neće pasti jer su, kaže vlasnik, inače niže i nerealne u odnosu na nabavne.

Cijene niže 10 - 12 posto?
Slično razmišlja i vlasnik "Alter ega” Hrvoje Pajić. Nakon ponoći cijene pića nisu smanjene, iako ne isključuje mogućnost prilagodbe ako i dobavljači smanje cijene, a to bi moglo biti 10 - 12 posto. I on nema ništa protiv fiskalizacije, iako smatra kako će oni koji su do sada izbjegavali plaćanje poreza naći ponovo neku rupu u Zakonu.

Broj komentara: 27

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava
Petar Bašić

Petar Bašić

Komentirano: 21.1.2013. | 13:18

1

Da, grunfe, kila kave je od 120 do 180 kuna (mada rijetko tko kupuje te kvalitetnije). Od nje se napravi 140 kava (normativ 0.007 kg) ...Dakle, košta kunu po kavi, a prodaje se za 6 do 8 kuna. S pdv-om od 25%. I onda pdv padne na 10%. Cijena ostaje ista ili...viša!? Pametnome dosta.
marsaSB

marsaSB

Komentirano: 21.1.2013. | 10:17

2

@chiuwawa...kad bi bilo tako jednostavno izaći van iz poznate birtije, ionako me upišu u teku :D ali...opet ništa od nagradne igre :(
chiuwawa

chiuwawa

Komentirano: 21.1.2013. | 9:08

3

@marsaSB....ako nisi dobio račun, onda ne moraš platit...lijepo se ustaneš i izađeš...
grunf

grunf

Komentirano: 21.1.2013. | 7:19

4

Plačete jer nije bilo smanjenja cijena uslijed manje stope a recimo nitko nije spomenuo koliko je puta recimo prošle godine došlo do dizanja cijena piva, kole,cedevite, toalet papira i slično , a cijene nisu bile dirane?Zna li itko od vas ovdje koliko dođe kilogram najkvalitetnije franck kave ili recimo lavazze?Ovim zakonom koji je stupio na snagu, ugostiteljstvo je postavljeno kao kriminal gospodarstva, a nitko ne spominje šiptare pekare koji su tata mata za utaju.I svi to znaju a nitko ništa. Također se izvinjavam tebi Mali Paris,bio si mi "digo" živac pa sam sa obrtajima otišao u blokadu.Nadam se da će sada biti još bolje dihtanje.
marsaSB

marsaSB

Komentirano: 21.1.2013. | 6:27

5

Zašto ja ne dobivam račune kad plaćam kavu??? Kao ono, znamo se, pa mi se ni ne kuca račun !!! I kako da onda sudjelujem u nagradnoj igri ?
Petar Bašić

Petar Bašić

Komentirano: 4.1.2013. | 14:27

6

Uzdravlje! ... I slobodno zovi ;)
robro

robro

Komentirano: 4.1.2013. | 8:25

7

Petre@ čim mi doc zamijeni gips longetom idem u tvoje ime strusit jedno fiskalizirano pivce :)
Petar Bašić

Petar Bašić

Komentirano: 4.1.2013. | 1:16

8

Robro je ipak u pravu... PDV ugostitelj (i svi drugi poduzetnici) samo prikuplja za državu, on ne treba služiti za financiranje obrtnog kapitala. Od piva od 12,5 kuna, nabavna cijena je 5+pdv1 a prodajna 10+pdv2; razliku od pdv2-pdv1 zapravo obrtnik samo prikuplja za državu. Da je pdv 100%, opet bi pivo (koje bi koštalo 20 kn u prodaji, 5+pdv1, 10+pdv2) zapravo za ugostitelja bilo onih istih 5 kn u nabavi i 10 u prodaji. Trebao bi (u idealnom slučaju) tuu razliku odmah(!) proslijediti dalje, a sa svojih 5 kuna marže, raditi što hoće (radnici, struja, wc papir...). Problem je što svi koji se nečim bave uvijek plivaju na rubu, pa kad već prikupe pdv, zadrže ga barem malo na računu ili plate nešto drugo umjesto poreza i tako se gomilaju dugovi iz kojih se više ne izlazi... Ovim smanjenjem pdv-a na piće, direktno im ostaje u ovom primjeru 6 kn, umjesto 5 i bio bi red da to prebace kupcu, makar polovicu, dakle da piće pojeftini... Priča da je "sve poskupljivalo do sada a piće nije" pa će sada tek "nadoknaditi gubitke" ne stoji: znam da je pivo bilo po 8 kuna u kafićima prije 8-9 godina, dakle, poskupilo je 50 (sada i skoro 60) posto a inflacija ipak nije tolika, kamoli da su plaće kupaca porasle toliko!?
malipariz

malipariz

Komentirano: 3.1.2013. | 18:56

9

Pokušavam se zezati s vama, a da ne boli previše. Međutim takvi wasserdicht tipovi ne zaslužuju suptilno obraćanje.
faruk

faruk

Komentirano: 3.1.2013. | 17:23

10

robro@ NEBITAN SI........

Broj komentara: 27

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava
Prikaži sve komentare 123

Komentari članaka objavljuju se u realnom vremenu. SBplus.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani.

Ostali članci u rubrici
SBplus.hr, Slavonski Brod : 'Padale smo s nogu, a oni su štedjeli na svemu'

Ljeto iz pakla za domaće sobarice

'Padale smo s nogu, a oni su štedjeli na svemu'

26.4.2019. | 17:01
Čim je čula kako u hotel, u kojemu je provela nekoliko sezona radeći kao sobarica, stiže uvozna radna snaga, pukao joj je film. Prolijevala je tamo, kaže, iz mjeseca u mjesec krv, suze i znoj za četiri tisuće kuna s uključenim putnim troškovima, bez lipe stimulacije neovisno o po
Čim je čula kako u hotel, u kojemu je provela nekoliko sezona radeći kao sobarica, stiže uvozna radna snaga, pukao joj je film. Prolijevala je tamo, kaže, iz mjeseca u mjesec krv, suze i znoj za četiri tisuće kuna s uključenim putnim troškovima, bez lipe stimulacije neovisno o po
SBplus.hr, Slavonski Brod : Austrijski novinari probali 'slavonsku kuhinju'

Strani portali pisali o bogatoj ponudi

Austrijski novinari probali 'slavonsku kuhinju'

29.11.2018. | 12:10
Predstavnice Brodsko-posavske županije u Austriju su otišle promovirati slavonske proizvode, a za tamošnje je novinare specijalitete pripremio i servirao stručni nastavnik u ime slavonskobrodske Obrtničke škole.
Predstavnice Brodsko-posavske županije u Austriju su otišle promovirati slavonske proizvode, a za tamošnje je novinare specijalitete pripremio i servirao stručni nastavnik u ime slavonskobrodske Obrtničke škole.