Gospodarstvo : Poljoprivreda

Objavljeno: 24.9.2021. u 7:00
Prikaza: 3665
|
Autor: Željka Gavranović

Istražujemo gdje završava stajski gnoj

Unatoč strahu građana SBplus prinudio inspekcije na rad

AP/SBplus
Foto: AP/SBplus
 • AP/SBplus
 • AP/SBplus
 • AP/SBplus
 • AP/SBplus
 • AP/SBplus
 • AP/SBplus
 • AP/SBplus
 • AP/SBplus
 • AP/SBplus

Bilo bi licemjerno da se Hrvati kao jedni od najvećih konzumenata svinjskog mesa na svijetu, žale na njegovu proizvodnju u svojoj blizini. No, to ne znači da se uzgajivači svinja mogu ponašati kako im se prohtije. Donosimo priču o Farmi svinja u Lužanima.

LUŽANI - Prema najnovijim podatcima Faostata, Hrvatska je četvrta po redu u svijetu po konzumaciji svinjetine i to prema kriteriju - potrošnja po glavi stanovnika. Ta najnovija istraživanja otkrivaju kako Hrvat/ica godišnje prosječno pojedu nešto više od 50 kilograma svinjetine. Usporedbe radi, u svijetu je taj prosjek manji od 20 kilograma godišnje.

Tijekom 2019. godine, u Hrvatskoj su zaklane 1.534.953 svinje svih kategorija. Zbog ogromne potražnje na tržištu, Hrvatska mora uvoziti daleko više svinjskog mesa no što ga može proizvesti.

Procjenjuje se da je u 2019. godini svjetska populacija svinja iznosila 767,6 milijuna grla, a najveći svjetski izvoznici proizvoda od svinja su Europska unija i ujedinjeno kraljevstvo.

Dva desetljeća poslovanja u Lužanima

Pitate se - zašto iznosimo sve te puke statističke podatke? Jer je jasno kako sve te svinje negdje moraju rasti. Od 2002. godine, dakle, već gotovo dva desetljeća, „Žito Grupa" ima farmu za tovljenje svinja u Lužanima, jednom od najvećih naselja Općine Oriovac na zapadu Brodsko-posavske županije.

Kroz taj dugi niz godina, glasnije ili tiše, šuškalo se o tomu kako se Žito gnojovke iz pogona na farmi rješava ispuštanjem u kanale ili rijeku Savu - što su najčešće 'osjetili' stanovnici susjednog Slavonskog Kobaša - mjesta koje živi direktno uz rijeku.

Prema definiciji koju smo pronašli na Agroklubu, „tekući stajski gnoj ili gnojovka sastoji se od mokraće te krutih izmetina domaćih životinja i vode. Dobiva se tako što se stoka drži na kratkim ležajima bez prostirke, a mokraća curi izravno u jamu koja se nalazi ispod staje".

Kako, osim putem anonimnih prijava, s nama o toj temi nitko od mještana nije želio razgovarati, u istraživanje smo krenuli sami - kontaktirajući Hrvatske vode, Državni inspektorat te - u konačnici - Žito d.o.o.

Beskonačne prepiske kojima SBplus tjera inspekcije u nadzor

Inspektorat je 23. srpnja, najprije, portalu SBplus, poslao odgovor kako je funkcioniranje farme u okvirima dopuštenog. Očigledno, učinili su to bez provjere u tom trenutku i temeljeno na ranijim nadzorima. Bio je to početak korespondencije koja će se nastaviti do ovog tjedna, dakle, puna dva mjeseca.

- Inspekcija zaštite okoliša je u suradnji s nadležnim inspekcijama Državnog inspektorata krajem 2019. godine provela koordinirani inspekcijski nadzor farme iz Vašega upita radi kontrole usklađenosti rada postrojenja s izdanom okolišnom dozvolom, odnosno, rješenjem o objedinjenim uvjetima zaštite okoliša, sukladno članku 227. Zakona o zaštiti okoliša i Sporazumu o suradnji inspekcijskih službi u području zaštite okoliša. Inspekcijskim nadzorom nisu utvrđene nesukladnosti s okolišnom dozvolom, a učestalost inspekcijskog nadzora određuje se temeljem zaprimljenih prijava i prema rezultatima procjene rizika (...). Inspekcijskim nadzorom utvrđeno je da pravna osoba postupa sukladno obvezama prema Zakonu o vodama i ostaloj zakonskoj regulativi vodnoga gospodarstva te prema izdanom Rješenju o okolišnoj dozvoli. Inspekcijski nadzor vodopravne inspekcije obavljen je i krajem 2020. godine pri čemu nisu utvrđene povrede Zakona o vodama i ostalih propisa donesenih na temelju navedenog zakona. - odgovorili su nam iz Državnog inspektorata.

Hrvatske vode: 'U kanalu uočena gnojovka'

Tri dana kasnije, 26. srpnja, Hrvatske vode potvrđuju suprotno, odnosno, 'podupiru' anonimnu prijavu koja je ranije tog mjeseca stigla portalu SBplus.

- U petak, 23. srpnja 2021. godine, vodočuvar je obišao područje oko Farme u Lužanima i utvrdio da je u proteklom periodu bilo izgnojavanje na poljoprivredne površine uz farmu te je u kanalu uz samu Farmu uočena gnojovka. Osjetio se intenzivan smrad. Slijedom izvješća vodočuvara podnijeli smo prijavu vodopravnoj inspekciji. - za SBplus kazali su iz Hrvatskih voda.

Dakako, Državni inspektorat nije nam se nakon toga samostalno javio kako bi ispravio ili dopunio svoj odgovor, nego je to učinio tek na opetovani upit SBplus-a i ukazivanje na činjenicu da Hrvatske vode tvrde kako se gnojovka nalazila i u kanalu - gdje nikako ne smije biti.

- Zahvaljujemo na upitu te Vas ovim putem obavještavamo kako je Državni inspektorat danas e-mailom zaprimio prijavu Hrvatskih voda koju navodite u svome upitu. Slijedom navedenoga po okončanju inspekcijskog nadzora vodopravne inspekcije izvijestit ćemo Vas o utvrđenom. - obećali su 30. srpnja SBplus-u iz Državnog inspektorata.

Inspektorat: 'Nema ugroze vodotoka i okoliša'

Obećanje, nažalost, nisu ispunili, nego su nam odgovor dali tek po ponovljenom, trećem, upitu.

- Inspekcijskim nadzorom vodopravne inspekcije Državnog inspektorata utvrđeno je da na lokaciji iz Vašega upita nema raslinja (očišćeno) niti vidljivih tragova onečišćenja vode kao i javnog vodnog dobra. U trenutku nadzora, vodostaj je bio nizak, a korito i pokosi kanala su bili uredni. Obilaskom lokacije šireg područja kanala utvrđeno je da zatečeno stanje trenutno ne ugrožava vodno-gospodarske interese i nema ugroze vodotoka i okoliša. Daljnje postupanje vodopravne inspekcije na navedenoj lokaciji će se nastaviti ako se utvrdi ugroza vodno-gospodarskih interesa. Napominjemo kako su Hrvatske vode i dalje dužne vršiti neposredni nadzor na navedenoj lokaciji putem vodočuvarske službe. - poručili su nam 16. rujna, uputivši nas i na Hrvatske vode za dio odgovora iz njihove nadležnosti.

Iz Hrvatskih je voda ovaj tjedan, 22. rujna, stigao cjeloviti izvještaj za portal SBplus:

„Nakon prijave o pojavi onečišćenja na lokaciji svinjogojske farme u Lužanima, u vlasništvu pravne osobe Žito d.o.o., Osijek, na lokaciju je upućen nadležni vodočuvar. Tijekom terenskog uviđaja, uočeno je da je s farme vršeno izgnojavanje na poljoprivredne površine te su u detaljnom melioracijskom kanalu uz samu Farmu uočeni tragovi gnojovke (detaljni kanal IV. reda Frast). Prema izjavi predstavnika Žito d.o.o., Osijek, odmah po uočavanju događaja, pristupili su čišćenju detaljnog kanala i radovima sanacije onečišćenja. O navedenom događaju je obavješten Državni inspektorat, Odsjek vodopravne inspekcije te je zatražen inspekcijski nadzor. Dana 3. kolovoza 2021. godine, vodopravna inspekcija izvršila je inspekcijski nadzor. S predstavnikom pravne osobe Žito, d.o.o., Osijek izvršen je obilazak lokacije i utvrđeno je da se gnojovka ne ispušta u melioracijske kanale i vodotoke. Detaljni melioracijski kanal IV. reda Frast je očišćen je, nema raslinja, niti su uočeni tragovi onečišćenja vode i javnog vodnog dobra. Vodočuvarska služba Hrvatskih voda kontinuirano vrši obilazak i nadzor predmetne lokacije."

Nigdje nema pojašnjenja kako je u kanalu 23. srpnja uopće mogla biti uočena gnojovka ako je Farma tamo ne ispušta.

Nepoznata točna godišnja količina gnojovke

Drugim riječima, rezultati inspekcijskih nadzora, poklapaju se s dokumentom objavljenim 2019. godine naslova „Sadržaj razmatranja uvjeta okolišne dozvole Farme Lužani" kojeg je naručilo Žito d.o.o. iz Osijeka, a izradio Metis d.d.

Dvaput se u njemu zaključuje: „Nema ispuštanja otpadnih voda u prirodni prijemnik." te „Na lokaciji farme Lužani nema ispuštanja otpadnih voda.". Iz njega saznajemo i to da je ukupni kapacitet farme 8500 mjesta za prasad i 20 204 mjesta za tovljenike.

Doduše, čini se kako se netko nije mogao dogovoriti oko točne godišnje količine gnojovke koju proizvodi Farma Lužani. Pa tako nailazimo na sljedeće podatke: „Godišnje na Farmi Lužani nastaje (zajedno s vodom od pranja objekata) 36 000 m3 gnojovke."; „Ukupni skladišni kapacitet za gnojovku na farmi Lužani iznosi 57 150,00 m3 što je dovoljno za šestomjesečno skladištenje gnojovke."; „S obzirom na to da se ukupna godišnja količina proizvedene gnojovke na farmi procjenjuje na 21 732 m3, za šestomjesečno razdoblje skladištenja potrebno je osigurati zapreminu 10 866 m3." - sve u istom dokumentu, na kojeg je 'pečat lupio' i cijenjeni „TÜV AUSTRIA Group".

Tvrtku Žito d.o.o. tražili smo podatke o točnoj godišnjoj količini gnojovke te načinu njezina zbrinjavanja. Kako još uvijek nije istekao zakonski rok za njihov odgovor - stigne li, objavit ćemo ga u cijelosti. U međuvremenu, nastavit ćemo pratiti dolazi li u ovom slučaju do nezakonitog i po okoliš štetnog postupanja.

  Broj komentara: 0

  Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

  RegistracijaPrijava

  Komentari članaka objavljuju se u realnom vremenu. SBplus.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani.

  Ostali članci u rubrici
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Ova 32 poljoprivredna gospodarstva dobit će potpore

  Županija objavila popis i iznose

  Ova 32 poljoprivredna gospodarstva dobit će potpore

  4.5.2022. | 13:45
  SBplus.hr, Slavonski Brod : 'Za ovo moramo raditi zajedno i bez stranačkih podjela'

  Bez toga, nitko neće stići do cilja

  'Za ovo moramo raditi zajedno i bez stranačkih podjela'

  28.4.2022. | 19:00
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Županija će sufinancirati ove sustave i opremu

  Još jedan Javni poziv

  Županija će sufinancirati ove sustave i opremu

  28.3.2022. | 17:35
  SBplus.hr, Slavonski Brod : 'Operiralo se cijenom od kune i šezdeset lipa za IV. klasu'

  Nudili im prodaju pšenice 'u zeleno'

  'Operiralo se cijenom od kune i šezdeset lipa za IV. klasu'

  23.2.2022. | 7:00
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Netko drugi se preznojava i kopa, a vi 'ubirete plodove'

  Spojili tehnologiju i poljoprivredu

  Netko drugi se preznojava i kopa, a vi 'ubirete plodove'

  24.11.2021. | 17:00
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Bespovratne potpore dobili i poljoprivrednici

  Uručeni ugovori

  Bespovratne potpore dobili i poljoprivrednici

  5.10.2021. | 12:00
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Nakon godinu dana - više od 14 tisuća članova

  Neumorno spajaju kupce i proizvođače

  Nakon godinu dana - više od 14 tisuća članova

  8.6.2021. | 21:30
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Županija raspisala novi Poziv za pomoć poljoprivrednicima

  Donosimo koliku potporu mogu ostvariti

  Županija raspisala novi Poziv za pomoć poljoprivrednicima

  21.5.2021. | 11:30
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Od danas možete podnijeti zahtjev. Donosimo proceduru.

  Agencija za plaćanja:

  Od danas možete podnijeti zahtjev. Donosimo proceduru.

  8.3.2021. | 15:15
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Sredstvima će pomoći podizanju kvalitete domaćih proizvoda

  Ministarstvo objavilo natječaj

  Sredstvima će pomoći podizanju kvalitete domaćih proizvoda

  31.1.2021. | 13:00
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Poljoprivrednicima odobreno pravo na potrošnju plavog dizela

  Jeste li vi među njima?

  Poljoprivrednicima odobreno pravo na potrošnju plavog dizela

  6.1.2021. | 11:00
  SBplus.hr, Slavonski Brod : 'Sve su gledali, znali da trpe nepravdu i nisu reagirali'

  Saborska zastupnica Ružica Vukovac:

  'Sve su gledali, znali da trpe nepravdu i nisu reagirali'

  8.11.2020. | 18:00
  SBplus.hr, Slavonski Brod : U brodskom laboratoriju moguće provjeriti kvalitetu tla

  Korisne informacije za povećanje prinosa

  U brodskom laboratoriju moguće provjeriti kvalitetu tla

  15.8.2020. | 14:00
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Kako su na natječaju 'prošle' dvije slavonske županije?

  Novac za 'male' poljoprivrednike

  Kako su na natječaju 'prošle' dvije slavonske županije?

  18.7.2020. | 12:45
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Kašnjenjima (ne)namjerno stopirali razvoj svojih općina?

  Donose programe 2 god. nakon isteka roka

  Kašnjenjima (ne)namjerno stopirali razvoj svojih općina?

  15.7.2020. | 21:00
  SBplus.hr, Slavonski Brod : U ovoj je grani bezbroj prilika za 'uprljati ruke'

  Poštenim radom 'na zemlji' ili muljažama

  U ovoj je grani bezbroj prilika za 'uprljati ruke'

  13.7.2020. | 21:00
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Hoće li popisivači u selima BPŽ imati svinja za brojati?

  Brojke će biti teško uljepšati

  Hoće li popisivači u selima BPŽ imati svinja za brojati?

  5.6.2020. | 21:00
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Pogledajte koja će područja ostvariti naknadu za štetu

  Župan proglasio 'prirodnu nepogodu'

  Pogledajte koja će područja ostvariti naknadu za štetu

  19.5.2020. | 18:05
  SBplus.hr, Slavonski Brod :
  SBplus.hr, Slavonski Brod :