Gospodarstvo : Poljoprivreda

Objavljeno: 22.11.2018. u 21:30
Prikaza: 1656
|
Autor: Željka Gavranović

Marijana Petir u Bruxellesu za SBplus

'Gubimo utrku s vremenom, uskoro će zemlju kupovati stranci'

Željka Gavranović/SBplus
Foto: Željka Gavranović/SBplus
  • Željka Gavranović/SBplus
  • Željka Gavranović/SBplus
  • Željka Gavranović/SBplus

O Slavoniji, sve bržem propadanju poljoprivrede i mogućnostima koje pruža Europska unija svim svojim članicama, porazgovarali smo u Bruxellesu s hrvatskom europarlamentarkom Marijanom Petir koja je otkrila u čemu su pogriješili Hrvati i je li moguće 'spasiti' Slavoniju.

BRUXELLES / SLAVONSKI BROD - Na danas održanoj Međuparlamentarnoj konferenciji „Uloga parlamenata u oblikovanju budućnosti hrane i poljoprivrede”, hrvatska zastupnica u Europskom parlamentu Marijana Petir održala je izlaganje u kojem je zatražila rješavanje problema s kojima se suočavaju mladi poljoprivrednici kao i povećanje broja žena nositeljica poljoprivrednih gospodarstava

Takve su teme od samog dolaska Marijane Petir u Europski parlament predmet njezina rada. Stoga smo susret sa zastupnicom u Bruxellesu također iskoristili kako bismo porazgovarali o propadanju poljoprivrede u Slavoniji te razlozima zašto je pristupanje Hrvatske Europskoj uniji, Slavoniji donijelo više štete nego koristi.

Ulaskom u Europsku uniju hrvatski su proizvođači i poljoprivrednici, otvaranjem velikog i novog tržišta, dobili ogromnu priliku, ali jednako tako i konkurenciju. Kako građani u ovim teškim vremenima često manje gledaju na kvalitetu, a više na cijenu, brojni su hrvatski proizvođači zbog toga izgubili bitku protiv 'velikih' iz drugih zemalja.

- Problemi s poljoprivredom i povlačenjem sredstava počeli su kada Ministarstvo poljoprivrede prije pet godina program za ruralni razvoj nije napravilo na pravi način pa se otišlo u krivom smjeru s pravilnicima i natječajima, a zatim je i Europska komisija intervenirala i izuzela one koji nisu smjeli povući novce. Sve je to usporilo proces i krajem prošle godine iz Fonda za ruralni razvoj Hrvatska je povukla svega 18 posto sredstava. - za SBplus kazala je Marijana Petir naglasivši kako je to nedopustivo jer nam sela vape za investicijama, potreba za izgradnjom infrastrukture je velika, nedostaje novca za opremanje gospodarstava, a mladi napuštaju ruralna područja.

Razloge zašto mladi odlaze sa seoskih imanja svojih predaka, Petir je također vrlo konkretno detektirala kroz razgovore s njima.

- Veliki problem za hrvatsku poljoprivredu je pitanje nepoštene trgovačke prakse. Inicirala sam donošenje zakona kojeg je Ministarstvo usvojilo, ali ga mora početi primjenjivati. Dok na tržištu vladaju prekupci, šverceri i trgovci, čovjek koji se bavi poljoprivredom ne može živjeti od svog rada. To nije normalno i predstavlja problem za mlade ljude koji napuštaju Hrvatsku i bave se niskokvalificiranim poslovima u drugim državama članicama. Na djedovini i očevini ne ostaju jer se boje klijentelizma koji vlada u Hrvatskoj, nepoštenih uvjeta na tržištu i nelojalne konkurencije zbog koje neće moći prodati svoj proizvod. - kazala je Petir, otkrivši da će u novoj poljoprivrednoj politici Europske unije poticaji mladim poljoprivrednicima porasti za pedeset posto odnosno na sto tisuća eura.

Europarlamentarka se osvrnula i na mljekarstvo koje je doslovno u Slavoniji bačeno na koljena, kao i na proizvođače mesa koji se ne mogu 'nositi' s niskim cijenama 'stranog' mesa u trgovačkim centrima diljem zemlje.

- Ako naše mlijeko prolazi kontrolu križevačkog  Središnjeg laboratorija za kontrolu kvalitete mlijeka, ne vidim razlog zašto tu istu kontrolu ne bi prolazilo i mlijeko iz uvoza. Ako znamo da iz trećih zemalja stiže voće i povrće tretirano pesticidima nedozvoljenima u Europskoj uniji, onda ne samo da takvi proizvodi predstavljaju nelojalnu konkurenciju, nego su i potencijalna opasnost za zdravlje potrošača. To moramo zaustaviti i imamo te mogućnosti. Kada sumnjamo na zdravstvenu opasnost nekog proizvoda, imamo pravo kontrolirati takve proizvode. Kada bi jednom netko bio kažnjen, onda bi se stvari malo drugačije posložile. Možemo se zaštititi propisivanjem kvalitete proizvoda. - kazala je Petir i dala primjer deklaracije 'svježeg mesa' koja se stavlja na proizvode koji su proputovali 'pola svijeta', umjesto da ista terminologija vrijedi samo za meso koje je u 48 sati stiglo od klaonice do mesnice.

Jedan od prijedloga koji je Petir također dala za zaštitu domaćih prizvođača je i politička odredba da na policama ne smije biti manje od pedeset posto 'domaćih' proizvoda. Na taj način otvorilo bi se tržište za slavonske poljoprivrednike. Domaćoj se proizvodnji mora pomoći takvim elementima, tvrdi Petir.

- Rješenje za Slavoniju je u nama. Europa nudi okvir i instrumente koje moramo koristiti na pravi način. I devastiranom mljekarskom sektoru se moglo pomoći da se otpočetka odabrala mjera ruralnog razvoja o dobrobiti životinja. Ta je mjera tek sad stupila na snagu, a to je pet godina prekasno jer je bila potrebna kada se mljekarski sektor počeo uništavati. Ako za austrijsku kravu koja pase travu poljoprivrednici mogu dobiti petsto eura, zašto to ne mogu za hrvatsku? Ministarstvo poljoprivrede je tu mjeru trebalo odabrati i staviti u primjenu. Ista je stvar i s gospodarenjem poljoprivrednim zemljištem. Nitko se ozbiljno ne može baviti poljoprivredom ako u posjedu nema zemlje. Nama se događalo da su, kroz praktično provođenje na terenu, ljudi iz središta Zagreba mogli lakše dobiti zemlju, nego Slavonac koji desetljećima živi na selu i bavi se poljoprivredom. To ne može biti normalno. Sad je zakon promijenjen i to se opet vraća na lokalnu razinu. Mi neprestano prepravljamo zakone, gubimo dragocjeno vrijeme jer nama vrijeme ističe. Mi jesmo osigurali prijelazno razdoblje u kojem stranci ne mogu kupiti hrvatsko poljoprivredno zemljište, ali ono traje sedam godina i izlazi 2020. godine, a mi još nismo riješili pitanje poljoprivrednog zemljišta. - dodala je Petir.

A stranci itekako znaju za Slavoniju i vjerojatno jedva čekaju priliku kako bi iskoristili područje koje su mnogi vidjeli kao potencijalnu 'žitnicu Europe'.

- I u Hrvatskoj se može uspjeti ako se radi dvanaest ili trinaest sati dnevno. Trudom i radom može se dobiti dobar proizvod koji će tržište prepoznati. Ipak, to nije dovoljno ako na tržištu vladaju nepošteni trgovački uvjeti. Primjeri nepoštene trgovačke prakse na svakom su koraku u Hrvatskoj i to uništava selo i poljoprivrednike, a ujedno su i demotivirajući jer su postali glavni razlog zašto se netko neće baviti poljoprivredom i odabrati to kao svoju budućnost. - pojasnila je Petir.

Zašto Ministarstvo poljoprivrede ne sluša ili ne pita stručnjake poput Marijane Petir koji su očigledno dovoljno ušli u tematiku da znaju manje-više konkretno rješenje glavnih slavonskih problema, ostaje nepoznanica. Vrijeme će pokazati hoće li pobijediti optimizam europarlamentarke koja vjeruje kako za Slavoniju još ima vremena ili će većina sektora hrvatske poljoprivrede biti do kraja uništena. U drugom će scenariju profitirati stari proizvođači, Slavonci će jesti tuđe, manje kvalitetne, ali jeftinije proizvode, a slavonsku će zemlju jednog dana možda ponovno 'obnoviti' gazde 'izvana'.

Broj komentara: 6

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava
MENTALIST

MENTALIST

Komentirano: 23.11.2018. | 15:18

1

POGLED, apsolutno si u pravu , samo toliko su raširili pipke i ukopalisu se , prilagodili zakone pljački i čekaju, pa pogledaj kako ih Todorič jebe boje, ga se kao samog vraga a prodao je Baranju , svi su u talu I sve ih je dobro podmazivao od vlasti pa do crkve
PrijesvegaBaja

PrijesvegaBaja

Komentirano: 23.11.2018. | 12:59

2

Molimo lipo da se dotičnu krivo neoslovljava,dotična nije gospođa nego gospođica. A tko zna možda je još i njuferica.
europa

europa

Komentirano: 23.11.2018. | 12:25

3

Ova plašenja su u rangu onih da nećemo moći više jesti domaći sir i vrhnje jer će nam to EU zabraniti.
Stipe

Stipe

Komentirano: 23.11.2018. | 12:18

4

Gospođa ima para pa nek krene kupovati zemlju i kuće po Slavoniji sada dok je niska cijena. Nadams e da će se poslije prodajom obogatiti.
Taubek

Taubek

Komentirano: 23.11.2018. | 9:33

5

@Jankel ima na netu informacija o zadnjim izborima za eu parlament i u njezinom mjestu nitko za nju nije glasovao. Toliko o doticnoj i njezinoj pameti
MENTALIST

MENTALIST

Komentirano: 23.11.2018. | 9:12

6

U pravu si več je to parcelizirano od stranih interesnih skupina uz MALU pomoč naših ljudi

Broj komentara: 6

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava

Komentari članaka objavljuju se u realnom vremenu. SBplus.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani.

Ostali članci u rubrici
SBplus.hr, Slavonski Brod : Poljoprivrednicima tek tri posto od ukupnih sredstava

Brodsko-posavska županija

Poljoprivrednicima tek tri posto od ukupnih sredstava

10.9.2019. | 19:10
I dok je veliki broj prijavljenih pokazao kako želja za 'rukovođenjem' poljoprivrednih gospodarstava postoji u Hrvatskoj, tek je nekolicina poljoprivrednika Brodsko-posavske županije uspjela iskoristiti mogućnost natječaja za financijska sredstva kojima će u razvoj svojih gospoda
I dok je veliki broj prijavljenih pokazao kako želja za 'rukovođenjem' poljoprivrednih gospodarstava postoji u Hrvatskoj, tek je nekolicina poljoprivrednika Brodsko-posavske županije uspjela iskoristiti mogućnost natječaja za financijska sredstva kojima će u razvoj svojih gospoda
SBplus.hr, Slavonski Brod : Opasna bolest u susjedstvu - neki već zabranili uvoz mesa

Najveća prijetnja svinjogojstvu

Opasna bolest u susjedstvu - neki već zabranili uvoz mesa

14.8.2019. | 8:05
Tijekom 2018. godine prijavljeno je 5.403 slučajeva afričke svinjske kuge kod divljih svinja te već 600 novih slučajeva afričke svinjske kuge u divljih svinja u 2019. godini. Od kada traje epidemija zahvaćeno je više od 500.000 domaćih svinja, dok je ukupan broj i veći zbog preve
Tijekom 2018. godine prijavljeno je 5.403 slučajeva afričke svinjske kuge kod divljih svinja te već 600 novih slučajeva afričke svinjske kuge u divljih svinja u 2019. godini. Od kada traje epidemija zahvaćeno je više od 500.000 domaćih svinja, dok je ukupan broj i veći zbog preve
SBplus.hr, Slavonski Brod : Županija će sudjelovati u dogovoru oko lokacija za hladnjače

Svi će centri izgledati jednako

Županija će sudjelovati u dogovoru oko lokacija za hladnjače

31.7.2019. | 18:00
Iako lokacije za hladnjače još nisu otkrivene, slavonski se poljoprivrednici nadaju kako će na njihovu području biti više skladišnih centara za voće i povrće.
Iako lokacije za hladnjače još nisu otkrivene, slavonski se poljoprivrednici nadaju kako će na njihovu području biti više skladišnih centara za voće i povrće.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Za jednako vrijedna državna zemljišta plaćat će istu cijenu

Uvođenje reda u cijene zakupnina

Za jednako vrijedna državna zemljišta plaćat će istu cijenu

24.7.2019. | 12:30
Naknade za koncesiju trebale bi biti povećane, dok bi one za dugogodišnji zakup trebale biti smanjene ili ostati približno iste.
Naknade za koncesiju trebale bi biti povećane, dok bi one za dugogodišnji zakup trebale biti smanjene ili ostati približno iste.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Postoji li kazna za one koji koriste zabranjene tvari?

Ne može ni 'na svom' kako tko hoće

Postoji li kazna za one koji koriste zabranjene tvari?

23.7.2019. | 13:00
SBplus-u javila se čitateljica kojoj susjedstvo izgleda poput apokaliptične slike. No, prizori spaljene zemlje nisu najgori jer se otrov kojim se uništavaju trava i korov širi i na susjedne parcele.
SBplus-u javila se čitateljica kojoj susjedstvo izgleda poput apokaliptične slike. No, prizori spaljene zemlje nisu najgori jer se otrov kojim se uništavaju trava i korov širi i na susjedne parcele.
SBplus.hr, Slavonski Brod : 'Stočari ne mogu doći do državne zemlje'

Zapetljana priča o propasti mljekarstva

'Stočari ne mogu doći do državne zemlje'

14.7.2019. | 12:55
Od 43.879 hektara državnog poljoprivrednog zemljišta na području 28 jedinica lokalne samouprave Brodsko-posavske županije, raspolagalo se s tek 65 posto odnosno s 28.512 hektara, dok je preostalo potrebno uskladiti i evidentirati.
Od 43.879 hektara državnog poljoprivrednog zemljišta na području 28 jedinica lokalne samouprave Brodsko-posavske županije, raspolagalo se s tek 65 posto odnosno s 28.512 hektara, dok je preostalo potrebno uskladiti i evidentirati.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Zbog obilnih svibanjskih kiša stradale brojne kulture

Teška godina za poljoprivrednike

Zbog obilnih svibanjskih kiša stradale brojne kulture

16.6.2019. | 18:20
Na proljetne je kulture, poput kukuruza, soje i suncokreta, veća količina oborina posebno loše utjecala. Osim toga, zbog niskih temperatura prije mjesec dana biljke gotovo nisu rasle, a izostala je i zaštita od korova. S druge strane, nakon toga su krenule bolesti.
Na proljetne je kulture, poput kukuruza, soje i suncokreta, veća količina oborina posebno loše utjecala. Osim toga, zbog niskih temperatura prije mjesec dana biljke gotovo nisu rasle, a izostala je i zaštita od korova. S druge strane, nakon toga su krenule bolesti.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Nužno je upozoravati na opasnost od afričke svinjske kuge

Zbog zaštite domaćih svinja

Nužno je upozoravati na opasnost od afričke svinjske kuge

7.6.2019. | 13:15
Osigurano je 2 milijuna kn za sufinanciranje poboljšanja uvjeta biosigurnosti u cilju smanjenja rizika od unošenja i širenja uzročnika afričke svinjske kuge na domaće izvorne pasmine svinja koje se drže na otvorenom.
Osigurano je 2 milijuna kn za sufinanciranje poboljšanja uvjeta biosigurnosti u cilju smanjenja rizika od unošenja i širenja uzročnika afričke svinjske kuge na domaće izvorne pasmine svinja koje se drže na otvorenom.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Brodsko-posavskim poljoprivrednicima gotovo 15 mil kn

Rezultat petog natječaja

Brodsko-posavskim poljoprivrednicima gotovo 15 mil kn

10.5.2019. | 11:00
- Svaki eurocent uložen u ove projekte garantira očuvanje postojećih i otvaranje novih radnih mjesta u ruralnim područjima, a našu poljoprivrednu proizvodnju diže na jednu višu razinu jer postaje opremljenija i modernija, a time i konkurentnija na tržištu. – izjavio je potpredsje
- Svaki eurocent uložen u ove projekte garantira očuvanje postojećih i otvaranje novih radnih mjesta u ruralnim područjima, a našu poljoprivrednu proizvodnju diže na jednu višu razinu jer postaje opremljenija i modernija, a time i konkurentnija na tržištu. – izjavio je potpredsje
SBplus.hr, Slavonski Brod : Ovakve prizore u Slavoniji više nikada nećemo gledati

Uništeno mljekarstvo

Ovakve prizore u Slavoniji više nikada nećemo gledati

10.4.2019. | 21:00
Svježi sir i mlijeko od domaćih krava, djeca u Slavoniji više ne mogu okusiti. U selima gdje je nekada svaka kuća imala barem jednu kravu, sada ih više nema niti jedne. Promet poslijepodne nije blokiran zbog njihova povratka sa ispaše, a seljaci piju uvozno , jeftino, razvodnjeno
Svježi sir i mlijeko od domaćih krava, djeca u Slavoniji više ne mogu okusiti. U selima gdje je nekada svaka kuća imala barem jednu kravu, sada ih više nema niti jedne. Promet poslijepodne nije blokiran zbog njihova povratka sa ispaše, a seljaci piju uvozno , jeftino, razvodnjeno
SBplus.hr, Slavonski Brod : Slavonija ovakvu sušu nije imala 33 godine!

Zemlja suha kao barut

Slavonija ovakvu sušu nije imala 33 godine!

26.3.2019. | 9:40
Ovakav nedostatak oborina na početku godine nije zapamćen unatrag 33 godine. Oblak prašine diže se ovih dana iza traktora na slavonskoj zemlji. Nije ni čudo jer zemlja je suha kao barut.
Ovakav nedostatak oborina na početku godine nije zapamćen unatrag 33 godine. Oblak prašine diže se ovih dana iza traktora na slavonskoj zemlji. Nije ni čudo jer zemlja je suha kao barut.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Poljoprivrednicima dostupno 133 milijuna kuna kredita

Niže kamatne stope, duži rokovi otplate

Poljoprivrednicima dostupno 133 milijuna kuna kredita

22.2.2019. | 12:15
Nakon uspješno plasiranih mikro i malih zajmova sa 0,5 % kamate, a za sektor mljekarstva i najnižom kamatom ikad od 0,1% - u prvih nekoliko mjeseci primjene rezultirali su sa 100 odobrenih zajmova u vrijednosti od 30 milijuna kuna.
Nakon uspješno plasiranih mikro i malih zajmova sa 0,5 % kamate, a za sektor mljekarstva i najnižom kamatom ikad od 0,1% - u prvih nekoliko mjeseci primjene rezultirali su sa 100 odobrenih zajmova u vrijednosti od 30 milijuna kuna.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Poljoprivrednicima ove godine na raspolaganju 360 mil. eura

Za projekte ruralnog razvoja

Poljoprivrednicima ove godine na raspolaganju 360 mil. eura

18.2.2019. | 16:54
SBplus.hr, Slavonski Brod : Novi milijuni za razvoj malih poljoprivrednih gospodarstava

Dobra vijest za male poljoprivrednike

Novi milijuni za razvoj malih poljoprivrednih gospodarstava

6.2.2019. | 11:45
Tim sredstvima mali poljoprivrednici kupuju domaće životinje, jednogodišnje i višegodišnje bilje, sjeme i sadni materijala te grade i opremaju prostore u svrhu obavljanja poljoprivredne proizvodnje i prerade.
Tim sredstvima mali poljoprivrednici kupuju domaće životinje, jednogodišnje i višegodišnje bilje, sjeme i sadni materijala te grade i opremaju prostore u svrhu obavljanja poljoprivredne proizvodnje i prerade.
SBplus.hr, Slavonski Brod : 'Državno poljoprivredno zemljište čuvaju za strance'

Prodaja obiteljskog dragog kamenja

'Državno poljoprivredno zemljište čuvaju za strance'

9.1.2019. | 11:00
'Tvrtkama u stranim rukama, dana je hrvatska zemlja i hrvatski izvori pitke vode izdajničkim prijenosom koncesija. Zašto su načelnici općina stavljeni pred gotov čin i postali roba za otpis? Za koga su trebali biti žrtvovani?'
'Tvrtkama u stranim rukama, dana je hrvatska zemlja i hrvatski izvori pitke vode izdajničkim prijenosom koncesija. Zašto su načelnici općina stavljeni pred gotov čin i postali roba za otpis? Za koga su trebali biti žrtvovani?'
SBplus.hr, Slavonski Brod : Kriva je američka orahova muha

Ako su i vaši orasi crni

Kriva je američka orahova muha

24.10.2018. | 15:50
Sve rašireniji štetnik, orahova muha, najveći dio godine preživljava kao kukuljica u tlu, no ljeti (od lipnja) muha počinje odlagati jaja u zelenu lupinu ploda. Mjesto uboda potamni u obliku crne točkice koja se ishranom ličinki povećava. Nakon ishrane u zelenoj lupini koja traje
Sve rašireniji štetnik, orahova muha, najveći dio godine preživljava kao kukuljica u tlu, no ljeti (od lipnja) muha počinje odlagati jaja u zelenu lupinu ploda. Mjesto uboda potamni u obliku crne točkice koja se ishranom ličinki povećava. Nakon ishrane u zelenoj lupini koja traje
SBplus.hr, Slavonski Brod : Za dvije godine Hrvatska domaćin Kongresa poljoprivrednika

Komedija ili tragedija?

Za dvije godine Hrvatska domaćin Kongresa poljoprivrednika

13.10.2018. | 10:45
Jasno je, riječi 'poljoprivreda' i 'Slavonija' više ne idu ruku pod ruku pa nema ni spomena o tomu da bi se takav 'hvalevrijedan' skup mogao održati na nekom od mjesta koja bi potencijalno mogla biti 'žitnice Europe'. Zagreb i Dubrovnik u Europi zvuče mnogo bolje, a do 2020. polj
Jasno je, riječi 'poljoprivreda' i 'Slavonija' više ne idu ruku pod ruku pa nema ni spomena o tomu da bi se takav 'hvalevrijedan' skup mogao održati na nekom od mjesta koja bi potencijalno mogla biti 'žitnice Europe'. Zagreb i Dubrovnik u Europi zvuče mnogo bolje, a do 2020. polj
SBplus.hr, Slavonski Brod : 'Mikrozelenje budućnost je zdrave prehrane'

Brodski OPG jedinstven čak i u Zagrebu

'Mikrozelenje budućnost je zdrave prehrane'

9.10.2018. | 17:35
Neobične 'mini-biljke' u ranom stadiju rasta prava su vitaminska bomba kojom mame često varaju mališane koji nerado jedu 'zelenjavu'. Ipak, za mikrozelenje čuli su rijetki, a Brodsko-posavska županija upravo se po tom 'sitnom' detalju istaknula u moru izlagača na zagrebačkim Dani
Neobične 'mini-biljke' u ranom stadiju rasta prava su vitaminska bomba kojom mame često varaju mališane koji nerado jedu 'zelenjavu'. Ipak, za mikrozelenje čuli su rijetki, a Brodsko-posavska županija upravo se po tom 'sitnom' detalju istaknula u moru izlagača na zagrebačkim Dani
SBplus.hr, Slavonski Brod : Još jedno ovogodišnje proglašenje elementarne nepogode

(Ne)vrijeme opet stvaralo probleme

Još jedno ovogodišnje proglašenje elementarne nepogode

7.9.2018. | 10:15
Dio Brodsko-posavske županije prvog je rujna pogodilo jako nevrijeme, kiša, vjetar i tuča koji su uništili brojne poljopivredne kulture, ali i objekte te drugu imovinu na tom području.
Dio Brodsko-posavske županije prvog je rujna pogodilo jako nevrijeme, kiša, vjetar i tuča koji su uništili brojne poljopivredne kulture, ali i objekte te drugu imovinu na tom području.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Oprez zbog najezde stršljenova

Tri tjedna ranije kreće berba grožđa

Oprez zbog najezde stršljenova

21.8.2018. | 20:00
"Zna se koliko grožđa je potrebno za litru kvalitetnog vina, kojega na veliko hoće otkupiti po šest kuna. Ne dozvolim to pa kako bude kasnije. Nikada nije bilo javašluka kao zadnje dvije godine. Uvoz je nenormalan i bez kontrole, a naša proizvodnja nije konkurentna jer nemamo pot
"Zna se koliko grožđa je potrebno za litru kvalitetnog vina, kojega na veliko hoće otkupiti po šest kuna. Ne dozvolim to pa kako bude kasnije. Nikada nije bilo javašluka kao zadnje dvije godine. Uvoz je nenormalan i bez kontrole, a naša proizvodnja nije konkurentna jer nemamo pot