Gospodarstvo

Objavljeno: 19.12.2018. u 17:30
Prikaza: 1504
|
Autor: J.Z.

Danas su političari bili pozitivni

Istaknuli sve što ide dobro u Slavoniji, Baranji i Srijemu

INFORMATIVNI CENTAR VIROVITICA
Foto: INFORMATIVNI CENTAR VIROVITICA
 • INFORMATIVNI CENTAR VIROVITICA
 • INFORMATIVNI CENTAR VIROVITICA
 • INFORMATIVNI CENTAR VIROVITICA
 • INFORMATIVNI CENTAR VIROVITICA
 • INFORMATIVNI CENTAR VIROVITICA
 • INFORMATIVNI CENTAR VIROVITICA
 • INFORMATIVNI CENTAR VIROVITICA
 • INFORMATIVNI CENTAR VIROVITICA
 • INFORMATIVNI CENTAR VIROVITICA
 • INFORMATIVNI CENTAR VIROVITICA
 • INFORMATIVNI CENTAR VIROVITICA
 • INFORMATIVNI CENTAR VIROVITICA

Nakon sjednice Savjeta potpisano je 16 ugovora i odluka iz nadležnosti Ministarstva turizma, Ministarstva zaštite okoliša i energetike te Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja za realizaciju projekata u ukupnom iznosu većem od 36 milijuna kuna za područje Slavonije, Baranje i Srijema.

PAKRAC - Predsjednik Vlade Andrej Plenković danas je u Pakracu predsjedao sedmom sjednicom Savjeta za Slavoniju, Baranju i Srijem, piše na službenoj stranici Vlade Republike Hrvatske. Na njegov je prijedlog, Savjet usvojio sljedeće zaključke:

Napredak u provedbi Projekta Slavonija, Baranja i Srijem

U odnosu na prethodnu sjednicu Savjeta održanu u rujnu 2018. godine u Belom Manastiru, potvrđen je ostvareni napredak u ugovaranju projekata u okviru Projekta Slavonija, Baranja i Srijem. Od 14. rujna 2018. do 14. Prosinca 2018. ostvaren je porast ugovaranja projekata na području pet slavonskih županija od 616 milijuna kuna. Dakle, u razdoblju od 18. listopada 2016. do 14. prosinca 2018. ugovoreno je 8,5 milijardi kuna odnosno 45,2 posto od ukupno raspoloživih sredstava (18,7 milijardi kuna). U razdoblju od 18. listopada 2016. do 28. rujna 2018. plaćeno je 2,6 milijarde kuna odnosno 13,97 posto bespovratnih sredstava u odnosu na ciljani iznos.

Program 'Proizvodi Slavonije, Baranje i Srijema'

Savjet za Slavoniju, Baranju i Srijem podržava donošenje Odluke ministrice regionalnoga razvoja i fondova Europske unije o pokretanju Programa „Proizvodi Slavonije, Baranje i Srijema" i Odluke o imenovanju Radne skupine za provedbu Programa u cilju poticanja proizvodnje i plasmana te promocije izvornih i inovativnih proizvoda s područja Slavonije, Baranje i Srijema. Savjet odobrava sve predložene faze daljnje provedbe programa te će sustavno pratiti njegov napredak.

Razvojni sporazum za područje Slavonije, Baranje i Srijema

S obzirom na to da se 1. Razvojni sporazum za područje Slavonije, Baranje i Srijema provodi u skladu s planiranom dinamikom, naime, do sada su ugovorena četiri projekta iz nadležnosti Ministarstva poljoprivrede te je objavljen ograničeni poziv na dostavu projektnih prijedloga „Promicanje održivog razvoja prirodne baštine na području Slavonije, Baranje i Srijema", a raspisan je i Poziv za iskaz interesa za dodjelu bespovratnih sredstava iz Prioritetne osi 10 -Tehnička pomoć Operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014.-2020. za sufinanciranje izrade projektne i tehničke dokumentacije za pripremu zalihe strateških projekata regionalnoga razvoja, Savjet razmatra povećanje vrijednosti projekata obuhvaćenih 1. Razvojnim sporazumom kao i povećanje broja projekata predmetnoga sporazuma što će se regulirati sklapanjem dodatka Sporazumu, nakon analize o mogućnosti izmjene Operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014.-2020.

Savjetodavne usluge Svjetske banke za rast i radna mjesta u Slavoniji, Baranji i Srijemu

Potvrđen je napredak u provedbi Ugovora o savjetodavnim uslugama za rast i radna mjesta u Slavoniji, Baranji i Srijemu sklopljenog sa Svjetskom bankom. Utvrđeno je da će Svjetska banka do 31. siječnja isporučiti tri izvješća: izvješće o ulaganjima i izvozu, izvješće o produktivnosti na razini tvrtke i financijskim instrumentima te izvješće o radnim mjestima i uključivanju na tržište rada. Ova izvješća bit će podloga za identifikaciju dodatnih projekata i konsolidiranje postojećih u svrhu povećanja učinkovitosti korištenja EU fondova u tekućem financijskom razdoblju (2014. - 2020.) i u njihovoj pripremi za financijsku perspektivu 2021. – 2027.

Utvrđeno je kako su s početnim rezultatima ovih izvješća upoznati ključni dionici razvoja s regionalne i nacionalne razine kroz održanu 1. sjednicu Regionalne radne skupine za provedbu ugovora o savjetodavnim uslugama za rast i radna mjesta u Slavoniji, Baranji i Srijemu i održanu 2. sjednicu Radne skupine za provedbu Projekta Slavonija, Baranja i Srijem.

Kapitalna ulaganja u zdravstveni sustav

Ministarstvo zdravstva u kratkom vremenskom razdoblju poduzelo je mnoge radnje u svezi kapitalnih ulaganja na području 5 županija iz Projekta za Slavoniju, Baranju i Srijem koje će doprinijeti boljem pružanju usluga zdravstvene zaštite stanovništvu na tom području i doprinijeti gospodarskom rastu.

U sklopu Projekta Slavonija, Baranja i Srijem objavljen je poziv pod nazivom „Sufinanciranje pripreme projekta izgradnje novog Kliničkog bolničkog centra Osijek sredstvima Prioritetne osi 10 – Tehnička pomoć Operativnog programa Konkurentnost i kohezija" kojim korisnik KBC Osijek može dobiti 30 milijuna kuna bespovratnih sredstava.

Razvoj kontinentalnog turizma

Istaknuta je provedba projekta „Brendiranje i promocija Slavonije, Baranje i Srijema kao jedinstvene turističke destinacije". Riječ je o deset milijuna kuna vrijednoj inicijativi u sklopu provedbe Projekta Slavonija, Baranja i Srijem. Dodatno, u protekle tri godine u razvoj turizma na ovom području Ministarstvo turizma i Hrvatska turistička zajednica uložili su 37,51 milijuna kuna. Kao doprinos politici zapošljavanja, ali i jačanja ljudskih potencijala u turizmu kroz strukovno obrazovanje usklađeno s potrebama tržišta navedena je realizacija šest centara kompetentnosti od kojih će jedan biti Ugostiteljska škola Osijek. U Osijeku će se u siječnju 2019. treću godinu zaredom održati Dani poslova u turizmu koje Ministarstvo turizma provodi u suradnji s Ministarstvom rada i mirovinskog sustava te Hrvatskim zavodom za zapošljavanje. Ministarstvo turizma je kroz izradu Nacionalne razvojne strategije Hrvatske do 2030. godine definiralo strateške razvojne projekte vrijedne 575 milijuna kuna koji bi kroz integrirani pristup gospodarskih subjekata, javnog sektora te znanstvenih i obrazovnih institucija osigurali razvoj turizma na području cijele Slavonije, Baranje i Srijema te time pokrenuli gospodarstvo i zapošljavanje u istočnoj Hrvatskoj. Zbog davanja značaja turističkom razvoju Slavonije, iduće će se godine Dani hrvatskog turizma održati upravo u Slavoniji.

Projekti

Nakon sjednice Savjeta potpisano je 16 ugovora i odluka iz nadležnosti Ministarstva turizma, Ministarstva zaštite okoliša i energetike te Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja za realizaciju projekata u ukupnom iznosu od 36.070.921,68 kn. Ministarstvo državne imovine predalo je gradonačelnici Pakraca, Anamariji Blažević, tabularnu ispravu za uknjižbu prava vlasništva na nekretninu površine 1036 kvadratnih metara.

Sljedeća će sjednica Savjeta za Slavoniju, Baranju i Srijem biti održana u Novoj Gradiški.

  Broj komentara: 2

  Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

  RegistracijaPrijava
  Taubek

  Taubek

  Komentirano: 19.12.2018. | 19:01

  1

  @Detox dobiju dnevnicu... piti ...jesti i prodavati maglu
  Detox

  Detox

  Komentirano: 19.12.2018. | 17:54

  2

  Neznam čemu sve te silne sjednice za Slavoniu i Baranju kad se sve svodi na ono prodavanje muda pod bubrege.

  Broj komentara: 2

  Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

  RegistracijaPrijava

  Komentari članaka objavljuju se u realnom vremenu. SBplus.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani.

  Ostali članci u rubrici
  SBplus.hr, Slavonski Brod : 'Lobiji obrtnike mogu uništiti, država ih mora zaštititi'

  Od školskih klupa do sigurne budućnosti

  'Lobiji obrtnike mogu uništiti, država ih mora zaštititi'

  4.3.2020. | 13:10
  SBplus.hr, Slavonski Brod : U Brodsko-posavsku županiju stigle su dvije nagrade

  "Suncokret ruralnog turizma Hrvatske"

  U Brodsko-posavsku županiju stigle su dvije nagrade

  29.1.2020. | 17:45
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Kako je Vladina pomoć raspoređena po Županiji

  Gotovo dva milijuna kuna

  Kako je Vladina pomoć raspoređena po Županiji

  25.1.2020. | 8:45
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Udvostručio se broj poduzetnika u Brodsko-posavskoj županiji

  Od početka 21. stoljeća

  Udvostručio se broj poduzetnika u Brodsko-posavskoj županiji

  23.1.2020. | 20:50
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Samo jedan poslodavac u potrazi za novih 70 radnika

  Aktivni oglasi na području BPŽ

  Samo jedan poslodavac u potrazi za novih 70 radnika

  4.1.2020. | 21:00
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Hvale se zapošljavanjem, a tko otpušta zaposlene?

  Provjerili smo brojke za BPŽ

  Hvale se zapošljavanjem, a tko otpušta zaposlene?

  11.12.2019. | 9:10
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Prave majstore poslodavci danas moraju 'odgojiti' sami

  Brodska poduzetnica:

  Prave majstore poslodavci danas moraju 'odgojiti' sami

  10.12.2019. | 13:00
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Porezna uprava 'češlja' taksiste i trgovce

  Novi krug provjera do srijede

  Porezna uprava 'češlja' taksiste i trgovce

  11.10.2019. | 9:30
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Poslodavci su u potrazi za gotovo 400 radnika

  Na području cijele Županije

  Poslodavci su u potrazi za gotovo 400 radnika

  8.9.2019. | 14:45
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Saznajte tko su najuspješniji izvoznici i poduzetnici BPŽ

  Napokon dobre vijesti za gospodarstvo

  Saznajte tko su najuspješniji izvoznici i poduzetnici BPŽ

  22.8.2019. | 14:00
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Saznajte u čemu su žitelji Županije na trećem mjestu

  Odmah iza zagrebačkog područja

  Saznajte u čemu su žitelji Županije na trećem mjestu

  25.7.2019. | 14:00
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Hoće li u Županiji i dalje rasti broj prijavitelja?

  Opet izmjene Zakona o subvenciji kredita

  Hoće li u Županiji i dalje rasti broj prijavitelja?

  25.6.2019. | 12:30
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Novi niz oglasa za zdravstvene djelatnike

  Diljem Županije traže nove ljude

  Novi niz oglasa za zdravstvene djelatnike

  13.6.2019. | 13:05
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Malim potporama, Županija pomaže poduzetnicima i obrtnicima

  Poziv mikro, malim i srednjim poduzećima

  Malim potporama, Županija pomaže poduzetnicima i obrtnicima

  3.6.2019. | 18:50
  SBplus.hr, Slavonski Brod : „Saint Jean Industries“ istaknut kao primjer dobre prakse

  Slavonija - mjesto vaše investicije

  „Saint Jean Industries“ istaknut kao primjer dobre prakse

  11.5.2019. | 11:35
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Nemojte zaboraviti predati godišnje financijsko izvješće

  Rok je do 30. travnja 2019.

  Nemojte zaboraviti predati godišnje financijsko izvješće

  27.4.2019. | 9:36
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Uvodi se osnivanje d.o.o. i j.d.o.o. elektroničkim putem

  Plaćala bi se samo sudska pristojba

  Uvodi se osnivanje d.o.o. i j.d.o.o. elektroničkim putem

  22.4.2019. | 8:39
  SBplus.hr, Slavonski Brod :
  SBplus.hr, Slavonski Brod :