Gospodarstvo : Industrija

Objavljeno: 26.9.2019. u 15:30
Prikaza: 1094
|
Autor: Željka Gavranović

Kongres pilanara jugoistočne Europe

Pilanari se deseti put okupili u Slavonskom Brodu

Grad SB
Foto: Grad SB
 • Grad SB
 • Grad SB
 • BPŽ
 • BPŽ
 • Grad SB
 • Grad SB
 • Grad SB
 • Grad SB
 • Grad SB
 • Grad SB
 • Grad SB
 • Grad SB

Najviše je gostiju danas u Slavonski Brod stiglo iz Srbije, Bosne i Hercegovine te Crne Gore. Ovogodišnji Kongres, poslužit će i njihovu međusobnu upoznavanju te umrežavanju, a sve u svrhu razmatranja zajedničkih izazova i izgradnje partnerstva.

SLAVONSKI BROD - Već desetu godinu za redom u Slavonskom se Brodu danas održava Kongres pilanara jugoistočne Europe.

Započeo je jučer, studijskim obilascima pilana te hrastovih šuma na području Slavonije, a danas je u Kazališno-koncertnoj dvorani „Ivana Brlić-Mažuranić" održana središnja svečanost koju su svojim dolaskom uveličali brojni predstavnici drvoprerađivačkog sektora iz cijele regije, posebice Bosne i Hercegovine, Srbije te Crne Gore.

- Drago mi je da su Grad Slavonski Brod i Brodsko-posavska županija i ove godine pokrovitelji 10. jubilarnog Kongresa pilanara jugoistočne Europe. Kao pokrovitelj,  financiramo dio troškova organizacije ovog, rekao bih, središnjeg skupa struke u primarnoj preradi drva, u pilanarstvu koje dalje služi za finalnu proizvodnju drva, odnosno proizvodnju namještaja. Naravno, poslije metaloprerađivačke industrije, drvna i drvoprerađivačka industrija su druga značajna gospodarska grana u našoj županiji. Imamo puno dobrih i uspješnih malih i srednjih tvrtki koje se bave preradom drva i proizvodnjom namještaja te koje su izvozno orijentirane. Bogati smo i šumama pa nije slučajnost da su Slavonski Brod i Brodsko-posavska županija domaćini ovog skupa koji okuplja struku iz zemalja okruženja i zemalja Europe gdje se raspravlja o trenutnom stanju u pilanarstvu, ali i o nekim drugim stvarima poput bolesti šuma koje ugrožavaju drvni sektor, tako da vjerujem da će ovogodišnja manifestacija dati odgovore na pitanja koje struka postavlja. - u svom je govoru poručio Stjepan Bošnjaković, zamjenik župana Brodsko-posavske županije.

Organizatora ovog događaja, Hrvatski drvni klaster, kao i partnere te brojne uzvanike, u ime Grada Slavonskog Broda tijekom Kongresa je pozdravio i zamjenik gradonačelnika, Hrvoje Andrić.

Tristotinjak sudionika do kraja će dana raspravljati o pronalasku dodatnih količina sirovine za svoje proizvode, povlačenju sredstava iz europskih fondova, osiguranju konkurentnosti sektora uz pomoć inovacija i nove tehnologije.

Ovogodišnji Kongres, poslužit će i njihovu međusobnu upoznavanju te umrežavanju, a sve u smjeru razmatranja zajedničkih izazova i izgradnje partnerstva koje će donijeti dobro, ne samo Brodsko-posavskoj županiji, nego i zemljama iz kojih dolaze predstavnici pilanske industrije i šumarstva.

Broj komentara: 0

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava

Komentari članaka objavljuju se u realnom vremenu. SBplus.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani.

Ostali članci u rubrici
SBplus.hr, Slavonski Brod : Trodnevna ispitivanja funkcionalnosti BOVa

Provjera

Trodnevna ispitivanja funkcionalnosti BOVa

12.1.2015. | 9:10
Od danas do srijede djelatnici ĐĐ Specijalnih vozila bojevim pucanjem provjeravat će funkcionalnost borbeno oklopnih vozila.
Od danas do srijede djelatnici ĐĐ Specijalnih vozila bojevim pucanjem provjeravat će funkcionalnost borbeno oklopnih vozila.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Rast industrijske proizvodnje za 0,8 posto

Dobra vijest

Rast industrijske proizvodnje za 0,8 posto

4.1.2015. | 15:19
To je prvi rast od 2009. godine, otkad nas je zahvatila kriza. Industrija će i s tim plusom i dalje biti manja za 17 posto od proizvodnje iz 2008. No, uspjeh je i to da ipak nije kliznula u odnosu na 2013..
To je prvi rast od 2009. godine, otkad nas je zahvatila kriza. Industrija će i s tim plusom i dalje biti manja za 17 posto od proizvodnje iz 2008. No, uspjeh je i to da ipak nije kliznula u odnosu na 2013..
SBplus.hr, Slavonski Brod : Nezaposlenost u Županiji premašila 35 posto!

Gospodarska komora:

Nezaposlenost u Županiji premašila 35 posto!

10.8.2013. | 20:14
Iako je ukupni prihod tvrtki porastao za 1,2 posto i dobit za 44,5 posto, broj zaposlenih je u padu a ukupni gubici su veći od dobitaka za 141,6 milijuna kuna.
Broj zaposlenih je u padu a ukupni gubici su veći od dobitaka za 141,6 milijuna
SBplus.hr, Slavonski Brod : Povučeni listovi za pite sa štetnim aditivom

Hitna obavijest

Povučeni listovi za pite sa štetnim aditivom

13.10.2012. | 19:30
Slijedom navedenog, obavještavaju se potrošači da ne konzumiraju proizvode "Svježe vučena tijesta - listovi za pite i savijače"
Slijedom navedenog, obavještavaju se potrošači da ne konzumiraju proizvode "Svje

InnoTrans 2012. u Berlinu

Milanović posjetio izložbeni prostor ĐĐ

21.9.2012. | 10:45
Milanović se zadržao na postavu ''Končara'' i ''Đure Đakovića'', a na sajamskim tračnicama posjetio je i izložbeni teretni vagon '''Đure Đakovića'' u pratnji predsjednika uprave Vladimira Kovačevića.
Milanović se zadržao na postavu ''Končara'' i ''Đure Đakovića'', a na sajamskim
SBplus.hr, Slavonski Brod : Šibenčani grade most preko Drave

Najveći u Hrvatskoj

Šibenčani grade most preko Drave

19.7.2011. | 8:50
Na naš upit u Holdingu Đuro Đaković – Gdje ste Vi u ovoj priči? rekoše nam – Zahvaljujući dampinškoj cijeni, konkurencija je, na natječaju, bila jeftinija od naše Montaže.
Na naš upit u Holdingu Đuro Đaković – Gdje ste Vi u ovoj priči? rekoše nam –
SBplus.hr, Slavonski Brod : Požar u rafineriji Sisak

Ekološka katastrofa?

Požar u rafineriji Sisak

20.6.2011. | 11:23
Inspekcija zaštite okoliša zaprimila je oko 11 sati poziv Centra 112 o nastanku požara u Rafineriji nafte Sisak i odmah po zaprimanju poziva inspektor zaštite okoliša izašao je na mjesto događaja.
Požar u rafineriji Sisak
SBplus.hr, Slavonski Brod : Materijali u konstrukcijama i kotlogradnji

Obavijest o seminaru

Materijali u konstrukcijama i kotlogradnji

14.1.2011. | 10:43
Na inicijativu Društva za Tehniku Zavarivanja (DTZ) Slavonski Brod u suradnji s f. BOHLER WELDING GROUP, Austrija i VALLOUREC MANNESMANN, Njemačka, održat će se jednodnevni seminar
Seminar o novim materijalima u zavarivanju
SBplus.hr, Slavonski Brod : Izlaz u prirodnim tržištima - zemljama regije

Nagrađene najbolje tvrtke

Izlaz u prirodnim tržištima - zemljama regije

17.12.2010. | 16:16
Tvrtka Clarum d.o.o. iz Nove Gradiške u kategoriji malih tvrtki, Svjetlost Cromos Lužani u kategoriji srednjih te Vindon u kategoriji velikih tvrtki dobitnici su ovogodišnjih priznanja županijske Hrvatske Gospodarske komore Slavonski Brod.
Izlazak iz krize je u izvozu i povećanju investicija
SBplus.hr, Slavonski Brod : Prvi kongres pilanara jugoistočne Europe

U Slavonskom Brodu održan

Prvi kongres pilanara jugoistočne Europe

30.11.2010. | 1:24
U ime Brodsko-posavske županije, okupljene je pozdravio župan Danijel Marušić koji je ujedno i svečano otvorio Kongres.
Organizatori kongresa, Drvni klaster i časopis Drvo & Namještaj smatraju da dobra perspektiva za pilanarstvo u zemljama Regije još uvijek postoji