Život : Zdravlje

Objavljeno: 23.11.2017. u 0:01
Prikaza: 5046
|
Autor: Jerko Zovak

U brodskoj bolnici

Nakon operacije krajnika nastale ozbiljne komplikacije

Slavonski Brod : Nakon operacije krajnika nastale ozbiljne komplikacije

Sama operacija tonzila (krajnika - mandula) danas je vrlo siguran i kratak zahvat koji ne zahtijeva hospitalizaciju dulju od 24 sata nakon operacije. Komplikacije su vrlo rijetke, obično blaže postoperativno krvarenje koje se brzo uoči.

SLAVONSKI BROD - Za vrijeme politički stabilne i policijski jake Jugoslavije, novinari i umjetnici nisu smjeli ozbiljnije propitivati kakvoću rada tadašnjeg establišmenta. Nakon što je netko mudar 'upalio svjetlo' u toj 'državi tamnici naroda i narodnosti' rušenjem socijalističkog totalitarnog i uvođenjem kapitalističkog demokratskog sustava, sloboda medija i umjetnika postala je notorna. Poznatiji primjeri su Aleksandar Aco Stanković i Oliver Frljić.

Međutim, i u slobodnoj, demokratskoj, pravnoj i socijalno osjetljivoj državi Hrvatskoj postoje dva zabrana. Postoje dvije društvene oblasti, dva zanimanja o kojima je "pametno" govoriti i pisati sasvim tiho i rijetko. Pravosuđe i zdravstvo su oblasti u kojima radnici ili djelatnici, službenici i namještenici, suci i liječnici, imaju poseban društveni status. Hrvatski građani ih se boje više nego onomad partijskih komiteta ili danas "Crkve u Hrvata".

Budući da SBplus respektira i poštuje tek ono što se respektirati i poštovati treba temeljem pozitivnih društvenih gabarita i zdrave pameti, ne prezamo niti od najosjetljivijih tema. Pritom, dakako, nailazimo na otpor dijela društvene elite. Ponekad, ne dopuštaju nam snimanje, fotografiranje, izbjegavaju odgovore i svim silama nastoje javnosti uskratiti "nadzor" nad njihovim radom.

Unatoč otporu, svaku temu pokušavamo završiti što je moguće kvalitetnije. Takva priča je i komplikacija nastala nakon operacije jednih krajnika. Ustrajali smo u dobivanju odgovora na postavljena pitanja u Općoj bolnici "Dr. Josip Benčević" s ciljem slanja načelne poruke da pojave i događaje dijelimo tek po njihovoj (ne)interesantnosti za javnost.

 

Pitali smo

Prema pouzdanim informacijama do kojih je došao SBplus, na Odjelu uho, grlo, nos Opće bolnice 'Dr. Josip Benčević', 38-godišnjoj M. P. K. operirani su krajnici. Po okončanju predviđenog procesa, pacijentica je puštena kući. Četvrti dan potom, zbog nastalih komplikacija (krvarenja), vraćena je u bolnicu.

Nažalost, s nedjelje na ponedjeljak, u noći, pacijentica je "u toj mjeri iskrvarila u bolničkoj sobi Odjela da je klinički umrla". Stalo joj je srce.

Mada je pacijentica reanimirana, "ostala je u komi oko tri tjedna. Sada, nakon skoro dva mjeseca, stala je na noge ali posljedice su teške: hrane je na sondu, ne govori, ima pelenu, kateter..."

Navodno, pacijentica ima dvoje djece - pet i 12 godina - a trenutno se nalazi na Odjelu uho, grlo, nos vaše bolnice i, zbog dugotrajne rehabilitacije, čeka premještaj u toplice.

Budući da je, nakon našeg načelnog pisanja o odnosu drugih struka prema novinarstvu, u ovom slučaju liječnika, došlo do velikog interesa javnosti za stanje pacijentice obraćamo Vam se s molbom da nam dostavite informacije:

1.   Kad je pacijentica M. P. K. došla u bolnicu?
2.   Tko je pacijenticu operirao?
3.   Kad je puštena kući?
4.   Kad i u koliko sati je, zbog komplikacija, pacijentica opet primljena u bolnicu?
5.   Tko od liječnika je pacijenticu primio, nakon što je vratila se u bolnicu?
6.   Kad, u koliko sati i tko je pacijenticu reanimirao, a tko je i na koji način potom pristupio sanaciji incidenta nastalog zbog  postoperativnih komplikacija?
7.   Kad je incident saniran?
8.   Nakon sanacije incidenta, je li pacijentica bila u komi i, ako da, koliko dugo?
9.   Koliko dugo i gdje je tekao nastavak liječenja pacijentice?
10. Gdje se nalazi pacijentica, kakvi su njezino stanju i daljnji planovi liječenja?
11. Po okončanju liječenja, jesu li moguće trajne štetne posljedice od komplikacija nastalih nakon operacije?

Odgovore dobivene iz bolnice donosimo u cijelosti

Prijevodi termina i postupaka nisu bili sastavni dio odgovora. Mada, bilo bi dobro da jesu - zbog veće točnosti.

1.   Pacijentica M. P. K. je primljena na ORI odjel (uho grlo nos) 27. 08. 2017. oko 9 sati ujutro.

2.   Pacijenticu je operirao dr. Tomislav Stojadinović.

3.   Bolesnica je operirana 22. 08. 2017. i otpuštena kući 23. 08. 2017.

4.   Bolesnica je 27. 08. 2017. - peti postoperativni dan - u 9 sati primljena radi bolova u grlu i krvarenja kod kuće.

5.   Bolesnicu je 27.08.2017. primila doc. Ivana Pajić Matić

6. Po prijemu u bolnicu bolesnici je izvađena krvna slika koja je bila uredna (bez znakova gubitka krvi), OFS: pregledom bez znakova akutnog kravrenja. Tijekom dana 27.08.2017. bolesnica je u više navrata orofaringoskopski kontrolirana bez znakova krvarenja. Uredno je pojela ručak i večeru (kašastu hranu) te se znatno oporavila (bolovi su bili kupirani analgeticima, dobila je infuziju i uredno je jela. Ordiniran joj je antibiotik radi lab. znakova upale - bolesnica je tijekom dana bila afebrilna (bez povišene temperature). Bolesnica je uredno zaspala te je tijekom večeri u nekoliko navrata probuđena radi kontroliranja usne šupljine - bez znakova krvarenja.
28. 08. 2017. u 03:23 sati, bolesnica je iznenada intenzivno prokrvarila iz obje tonzilarne lože (lože krajnika)  i epifarinksa (ždrijela).
U 3:25 sati odvedena je u operacijsku salu gdje je uletjela u bradikardiju (smanjen broj otkucaja srca) te je reanimirana (prof. Ivo Matić. dr. Ivo Lučić). Postupku zaustavljanja krvarenja pristupili su dr. Ivana Pajić Malić i prof. Davorin Đanić.

7.   28. 08. 2017. u 4:15 sati zaustavljeno je krvarenje.

8. Prilikom premještanja pacijentice na operacijski stol dolazi do pada pulsa i odmah se započinje mjerama reanimacije. Pacijentica je endotrahealno intubiranan (uvedeno plastično crijevo u dišni put) i priključila na respirator (napravu za davanje umjetnog disanja) uz dodatak adrenalina i masaže srca. Vraćaju se životne funkcije i započinje se kirurško zaustavljanje krvarenja uz intenzivnu nadoknadu krvnim pripravcima. S obzirom na postavljene tampone u usnoj šupljini konzilijarno se dogovorilo da se bolesnica zadrži u induciranoj komi kao mjeru koja se poduzima po smjernicama.

9. 28. 08. 2017. u poslijepodnevnim satima bolesnica je ponovno prokrvarila radi čega je bolesnici učinjena traheotomija (operativni zahvat razrezivanja dušnika da bi se uvela cijev /kanila/ i omogućilo disanje kod opasnosti od gušenja) i retamponada (uvođenje tampona u ranu). Po zaustavljanju krvarenja bolesnica se dalje zadržava u induciranjoj kom. Po završetku operacijskog zahvata (hemostaza privremeno ili trajno zaustavljanje krvarenja - šivanje i postavljanje tampona - dr Tomislav Stojadinović).
Bolesnica je vraćena u JIL (jedinicu intenzivnog liječenja) i nastavljeno s mjerama intenzivnog liječenja.
Postoperativno, bolesnica više nije zahtijevala vazopresornu potporu (lijek koji uzrokuje porast krvnog tlaka), u nastavku liječenja redovito je kontrolirana krvna slika, provođena fizikalna terapija, konzilijarno pregledana od strane neurologa koji preporučuje uvesti u terapiju anitiepileptike (Keppra i Depakine) i sve vrijeme mehanički je ventilirana.
30. 08. 2017. bolesnici su izvađeni tamponi bez znakova kravrenja.
31. 08., 01. i 02. 09. 2017. bolesnica je redovno kontrolirana bez znakova kravrenja.

03. 09. u večernjim satima ponovno dolazi do intenzivnog krvarenja iz lijeve tonzilarne lože te je bolesnica hitno operirana. Učinjena je ligatura (podvezivanje) lijeve arterije carotis externa (dr. Tomislav Stojadinović, dr. Damir Sauerbom) uz nadoknadu krvnim pripravcima (KE i SSP).

U nastavku liječenja bolesnica postajala neurološki bolja, provođena inte/iv iranija fizikalna terapija (i respiratorna), hranjena na sondu, te je odvojena od respiratora nakon čega je spontano disala na kanilu. Bolesnica je liječena antibioticima prema antibiogramu.
17. 09. bolesnici je izvađena kanila, te je u nastavku liječenja bila u potpunosti respiratorno stabilna. Svakodnevno se provodila fizikalna terapija, bolesnicu se posjedalo i ustajalo, te su započete vježbe s logopedom. Dogovoren premještaj na ORI odjel radi nastavka liječenja.

10. 30.09.2017. bolesnica je premještena na ORI odjel gdje se oporavlja do termina toplica. Tijekom oporavka je redovno imala fizikalnu terapiju, terapiju logopeda. Bolesnici je odgođen termin toplica radi uroinfekta koji je saniran te je Stručnom kolegiju ORI odjela redovno prezentiran tijek liječenja i planirani postupci te nije ustanovljeno nikakvih propusta u svezi liječenja pacijentice M. P. K.

11. 02.11.2017. Bolesnica je premještena u Krapinske toplice

12. Oporavak je spor, ali tijekom oporavka se vide znatna poboljšanja. Sa strane ORI.-a je došlo do kompletne sanacije, neurološki oporavak je u tijeku.

Odgovorivši na naša pitanja, Uprava Bolnice demonstrirala je poštovanje prema ovdašnjoj javnosti i poslala poruku kako nema namjeru ništa kriti od struke, pacijenata i okruženja u kojem djeluje.

Inače, kaže struka
Sama operacija tonzila (krajnika - mandula) danas je vrlo siguran i kratak zahvat koji ne zahtijeva hospitalizaciju dulju od 24 sata nakon operacije. Komplikacije su vrlo rijetke, obično blaže postoperativno krvarenje koje se brzo uoči. Operacija se izvodi u općoj ili (vrlo rijetko u lokalnoj anesteziji). U odraslih ljudi uglavnom se operiraju samo ždrijelne tonzile, postoperativno se očekuje bol kod gutanja oko 5-10 dana, jer se sluznica tonzilarnih loža ne šiva, već se samo zaustavlja krvarenje, te postoperativno treba jesti tekuću ili kašastu hranu nekoliko dana. U djece se rijetko izvodi samo tonzilektomija, nešto češće se izvodi adenotomija, naime uklanja se samo nepčana tonzila (treći krajnik), postoperativni tijek je puno lakši nego kod tonzilektomije budući da nema bolova kod gutanja, a djeca se mogu otpustiti iz bolnice nekoliko sati nakon operacije. Ukoliko je potrebno uklanjanju se i ždrijelne tonzile zajedno sa trećim krajnikom (tonziloadenotomija) u tom slučaju postoperativni tijek je isti kao i kod odraslih. Adenotomija se ovisno o indikacijama može izvesti već od šestog mjeseca djetetova života, dok se za tonziloadenotomiju preporuča dob od barem tri godine.
Izgleda, 38-godišnja M. P. K. nije imala sreće...

Broj komentara: 1

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava
pogled_u_nistavilo

pogled_u_nistavilo

Komentirano: 23.11.2017. | 16:52

1

Samo od čitanja me jeza podilazi. Jadna žena, što je sve prošla, a još nije kraj. Ali ovdje se ne vidi i dalje uzrok te cijele situacije. Da li je dotična još od nečega bolovala, a da se to nije uzelo u obzir? Zar je onda čudno što ljudi "pušu i na hladno" po pitanju cjepljenja? Na koju foru se nekome može ubrizgati koktel ili kako to već stručno zovu, cjepiva na ovo i ono bez testiranja da li je netko možda alergičan na neki od sastojaka cjepiva? Koga je briga za statistike, ako mu se dijete nakon cjepljenja pretvori u "biljku"?

Broj komentara: 1

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava

Komentari članaka objavljuju se u realnom vremenu. SBplus.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani.

Ostali članci u rubrici
SBplus.hr, Slavonski Brod : Brodska bi bolnica mogla ostati bez zaliha krvi

Slab odaziv građana akcijama

Brodska bi bolnica mogla ostati bez zaliha krvi

21.7.2018. | 10:15
U ljetno vrijeme, kada je potreba za zalihama krvi svih krvnih grupa povećana, najmanje se ljudi, zbog odlaska na godišnje odmore, odlučuje na darivanje. Osječka bolnica koja krvnim pripravcima opskrbljuje brodsku, našla se stoga u ozbiljnim problemima.
U ljetno vrijeme, kada je potreba za zalihama krvi svih krvnih grupa povećana, najmanje se ljudi, zbog odlaska na godišnje odmore, odlučuje na darivanje. Osječka bolnica koja krvnim pripravcima opskrbljuje brodsku, našla se stoga u ozbiljnim problemima.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Mario je na treninge dolazio na poni biciklu

Mandža se bio okrenuo malom nogometu

Mario je na treninge dolazio na poni biciklu

18.7.2018. | 14:15
Vozio je tada Mario preko rampe u Osječkoj (na mjestu sadašnjeg podvožnjaka, nap.a.), a kako bicikl nije imao blatobrana kad bi padala kiša na stadion bi dolazio s crtom blata preko leđa. Kad su mu ukrali taj poni, vrlo brzo je dobio novi.
Vozio je tada Mario preko rampe u Osječkoj (na mjestu sadašnjeg podvožnjaka, nap.a.), a kako bicikl nije imao blatobrana kad bi padala kiša na stadion bi dolazio s crtom blata preko leđa. Kad su mu ukrali taj poni, vrlo brzo je dobio novi.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Što se događa na odjelu brodske bolnice?

Manjak liječnika ili loši opći uvjeti

Što se događa na odjelu brodske bolnice?

19.6.2018. | 21:00
Drugi put u samo pola godine imali smo priliku čuti ispovijesti teških bolesnika iz Slavonskog Broda, nezadovoljnih zdravstvenom zaštitom i medicinskim uslugama na jednom od odjela brodske Opće bolnice.
Drugi put u samo pola godine imali smo priliku čuti ispovijesti teških bolesnika iz Slavonskog Broda, nezadovoljnih zdravstvenom zaštitom i medicinskim uslugama na jednom od odjela brodske Opće bolnice.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Besplatna edukacija za buduće voditelje trudničkih tečajeva

Roditelji u akciji

Besplatna edukacija za buduće voditelje trudničkih tečajeva

18.6.2018. | 11:50
Program je jedinstven u regiji i ovo je prva prilika za ovakvu vrstu edukacije za laike, a buduće voditeljice ne moraju (ali mogu) biti zdravstvene djelatnice, već žene koje svoje znanje i iskustvo žele prenijeti na druge.
Program je jedinstven u regiji i ovo je prva prilika za ovakvu vrstu edukacije za laike, a buduće voditeljice ne moraju (ali mogu) biti zdravstvene djelatnice, već žene koje svoje znanje i iskustvo žele prenijeti na druge.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Oprez zbog mišje groznice

Nema ospica na području BPŽ

Oprez zbog mišje groznice

12.6.2018. | 23:05
Simptomi mišje groznice su slični gripi: visoka temperatura, bolovi u cijelom tijelu, a eventualno upozorenje da se radi o nečem drugom može biti jaka bol u donjem dijelu leđa te jača glavobolja, mučnina s povraćanjem... Temperatura može potrajati i do deset dana, a nakon toga m
Simptomi mišje groznice su slični gripi: visoka temperatura, bolovi u cijelom tijelu, a eventualno upozorenje da se radi o nečem drugom može biti jaka bol u donjem dijelu leđa te jača glavobolja, mučnina s povraćanjem... Temperatura može potrajati i do deset dana, a nakon toga m
SBplus.hr, Slavonski Brod : Kako izbjeći trovanje hranom tijekom ljetnih mjeseci

Valja znati

Kako izbjeći trovanje hranom tijekom ljetnih mjeseci

12.6.2018. | 17:30
Donosimo vam nekoliko savjeta za pravilno skladištenje, pripremu i konzumiranje hrane tijekom ljetnih mjeseci:
Donosimo vam nekoliko savjeta za pravilno skladištenje, pripremu i konzumiranje hrane tijekom ljetnih mjeseci:
SBplus.hr, Slavonski Brod : Kako će osobe s invaliditetom do ureda HZZO-a?

Korisnici pitaju:

Kako će osobe s invaliditetom do ureda HZZO-a?

5.6.2018. | 9:30
Korisnici usluga slavonskobrodskog HZZO-a, s pravom, su upitali kako će osobe s inavliditetom pristupiti uredima u kojima trebaju riješiti određene zahtjeve. Naime, pred njima se nalaze prvo dvije, a potom i šest prilaznih stepenica koje vode do samog ulaza u zgradu. SBplus donos
Korisnici usluga slavonskobrodskog HZZO-a, s pravom, su upitali kako će osobe s inavliditetom pristupiti uredima u kojima trebaju riješiti određene zahtjeve. Naime, pred njima se nalaze prvo dvije, a potom i šest prilaznih stepenica koje vode do samog ulaza u zgradu. SBplus donos
SBplus.hr, Slavonski Brod : Prijeti li i brodskoj županiji epidemija ospica?

Roditelji riskiraju živote

Prijeti li i brodskoj županiji epidemija ospica?

29.5.2018. | 17:30
Oni koji djecu nisu cijepili sami su na sebe preuzeli odgovornost da odgovaraju za eventualne posljedice, do kojih ipak, nadamo se neće doći. Zbog djece, koja nisu ništa kriva zbog, u najmanju ruku rečeno, čudnih odluka njihovih roditelja.
Oni koji djecu nisu cijepili sami su na sebe preuzeli odgovornost da odgovaraju za eventualne posljedice, do kojih ipak, nadamo se neće doći. Zbog djece, koja nisu ništa kriva zbog, u najmanju ruku rečeno, čudnih odluka njihovih roditelja.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Oporavak mlade Brođanke nakon moždanog udara

Robotika nije dostupna svima

Oporavak mlade Brođanke nakon moždanog udara

29.5.2018. | 9:00
Prije šest mjeseci mlada Brođanka, nastavnica biologije, jedne nedjelje iza ručka, pred božićne blagdane, doživjela je moždani udar u kupaonici. Oduzeo joj je pokret, hod, govor, desnu ruku.
Prije šest mjeseci mlada Brođanka, nastavnica biologije, jedne nedjelje iza ručka, pred božićne blagdane, doživjela je moždani udar u kupaonici. Oduzeo joj je pokret, hod, govor, desnu ruku.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Upozorenje alergičnima na pelud

Zavod za javno zdravstvo

Upozorenje alergičnima na pelud

28.5.2018. | 17:30
Za očekivati je kako će i narednih dana koncentracija peludi trave biti visoka, pa se osobe alergične na nju upozoravaju da se pridržavaju uputa stručnjaka.
Za očekivati je kako će i narednih dana koncentracija peludi trave biti visoka, pa se osobe alergične na nju upozoravaju da se pridržavaju uputa stručnjaka.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Trava prijeti zdravlju Brođana

Vrijeme alergija

Trava prijeti zdravlju Brođana

27.5.2018. | 16:20
"Alergijske bolesti nisu bolesti, koje bar za sada, trajno oštećuju zdravlje. Zbog toga ih mnogi na neki način minoriziraju i podcjenjuju, no djeca, ali i odrasli, koji se nose s njima imaju iznimno narušenu kvalitetu života."
"Alergijske bolesti nisu bolesti, koje bar za sada, trajno oštećuju zdravlje. Zbog toga ih mnogi na neki način minoriziraju i podcjenjuju, no djeca, ali i odrasli, koji se nose s njima imaju iznimno narušenu kvalitetu života."
SBplus.hr, Slavonski Brod : Mlade medicinske sestre Brođane upozorile na opasnosti

Dani irisa okupili oboljele i stručnjake

Mlade medicinske sestre Brođane upozorile na opasnosti

26.5.2018. | 10:50
'Prema podatcima iz Registra za rak Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, svega jedna četvrtina osoba odazove se preventivnim akcijama. Premaleni je to broj jer se akcijom Ministarstva zdravstva u petogodišnjem planu želi smanjiti smrtnost za 15 posto, a to je veliki broj života.'
'Prema podatcima iz Registra za rak Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, svega jedna četvrtina osoba odazove se preventivnim akcijama. Premaleni je to broj jer se akcijom Ministarstva zdravstva u petogodišnjem planu želi smanjiti smrtnost za 15 posto, a to je veliki broj života.'
SBplus.hr, Slavonski Brod : "Djeca zaslužuju samo najbolje"

Fra Ilija Jerković:

"Djeca zaslužuju samo najbolje"

25.5.2018. | 14:30
"Kad su oni u pitanju nema kompromisa. Djeca zaslužuju samo najbolje i mi im se trudimo to pružiti. Dnevno kroz našu ustanovu prođe 200-ak mališana, a s njima radi 65 uposlenih i brojni volonteri."
"Kad su oni u pitanju nema kompromisa. Djeca zaslužuju samo najbolje i mi im se trudimo to pružiti. Dnevno kroz našu ustanovu prođe 200-ak mališana, a s njima radi 65 uposlenih i brojni volonteri."
SBplus.hr, Slavonski Brod : Volonteri organizirali druženje u parku

Živjeti zdravo

Volonteri organizirali druženje u parku

19.5.2018. | 13:45
Obilježavanje važnih datuma za zdravlje Volonteri u parku popratit će aktivnostima bitnim za promicanje zdravog načina življenja.
Obilježavanje važnih datuma za zdravlje Volonteri u parku popratit će aktivnostima bitnim za promicanje zdravog načina življenja.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Podučili građane kako pomoći i provjerili njihovo stanje

Volonteri i djelatnici

Podučili građane kako pomoći i provjerili njihovo stanje

12.5.2018. | 14:30
Zdravstveni program, dragovoljno darivanje krvi, projekt " Kodeks sigurnosti na vodi" i projekt " Ostvari" samo su dio aktivnosti koje su, uz mjerenje krvnog tlaka i šećera u krvi, predstavili svojim sugrađanima.
Zdravstveni program, dragovoljno darivanje krvi, projekt " Kodeks sigurnosti na vodi" i projekt " Ostvari" samo su dio aktivnosti koje su, uz mjerenje krvnog tlaka i šećera u krvi, predstavili svojim sugrađanima.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Zaraženi krpelj može izazvati teška oboljenja

Oprez, krpelji!!!

Zaraženi krpelj može izazvati teška oboljenja

12.5.2018. | 14:00
Ako se krpelj nađe na tijelu (najčešće pazuho, prepone, noge, pupak, glava, vrat, kod djece posebno rub vlasišta), najuputnije ga je uhvatiti pincetom - što bliže koži - i izvući bez ikakvog uvrtanja, ne mazati nikakvim tekućinama, a nakon odstranjivanja oprati ranu sapunom te
Ako se krpelj nađe na tijelu (najčešće pazuho, prepone, noge, pupak, glava, vrat, kod djece posebno rub vlasišta), najuputnije ga je uhvatiti pincetom - što bliže koži - i izvući bez ikakvog uvrtanja, ne mazati nikakvim tekućinama, a nakon odstranjivanja oprati ranu sapunom te
SBplus.hr, Slavonski Brod : Najmanje što im možemo reći je - 'Hvala!'

Međunarodni dan medicinskih sestara

Najmanje što im možemo reći je - 'Hvala!'

12.5.2018. | 11:05
Zahvala se uistinu čini slabom zamjenom za svu odgovornost, profesionalnost, pedantnost i posvećenost ljudi medicinskog zanimanja.
Zahvala se uistinu čini slabom zamjenom za svu odgovornost, profesionalnost, pedantnost i posvećenost ljudi medicinskog zanimanja.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Jedemo li doista zdravstveno ispravnu hranu?

Koliko vjerujemo inspekcijama?

Jedemo li doista zdravstveno ispravnu hranu?

8.5.2018. | 13:00
Dok ne dostignemo razinu Danske, odluku o tome jesu li količine pesticida kod nas u dozvoljenim ili nedozvoljenim količinama, možda trebamo donijeti sami i što je moguće češće proizvesti (u privatnim i gradskim vrtovima) ili potražiti za kupnju (na žalost puno skuplje) ekološki p
Dok ne dostignemo razinu Danske, odluku o tome jesu li količine pesticida kod nas u dozvoljenim ili nedozvoljenim količinama, možda trebamo donijeti sami i što je moguće češće proizvesti (u privatnim i gradskim vrtovima) ili potražiti za kupnju (na žalost puno skuplje) ekološki p
SBplus.hr, Slavonski Brod : Manje straha od "kobaške bolesti" u selima brodskog Posavlja

Nakon 60 godina istraživanja

Manje straha od "kobaške bolesti" u selima brodskog Posavlja

5.5.2018. | 14:30
"Naša bolnica time predstavlja najbolje što ima, a to su njezini ljudi i njihovo znanje. Na području nefrologije s pravom mogu reći da smo jedni od vodećih u svijetu dijelom i zbog toga što nam je u blizini endemsko područje, ali prije svega zahvaljujući liječnicima poput dr.
"Naša bolnica time predstavlja najbolje što ima, a to su njezini ljudi i njihovo znanje. Na području nefrologije s pravom mogu reći da smo jedni od vodećih u svijetu dijelom i zbog toga što nam je u blizini endemsko područje, ali prije svega zahvaljujući liječnicima poput dr.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Sve lošija demografska slika utječe i na broj darivatelja

Dragovoljni darivatelji krvi

Sve lošija demografska slika utječe i na broj darivatelja

2.5.2018. | 19:30
U slavonskobrodskom Gradskom Crvenom križu danas je organizirana akcija darivanja krvi i za učenike Srednje škole "Matija Antun Reljković". Iako se zbog iseljavanja osjeti pad dragovoljnih darivatelja raduju mlade snage koje kažu kako će s ovom humanom gestom nastaviti i dalje.
U slavonskobrodskom Gradskom Crvenom križu danas je organizirana akcija darivanja krvi i za učenike Srednje škole "Matija Antun Reljković". Iako se zbog iseljavanja osjeti pad dragovoljnih darivatelja raduju mlade snage koje kažu kako će s ovom humanom gestom nastaviti i dalje.
SBplus.hr, Slavonski Brod :
SBplus.hr, Slavonski Brod :
SBplus.hr, Slavonski Brod :