Život : Zdravlje

Objavljeno: 23.11.2017. u 0:01
Prikaza: 4647
|
Autor: Jerko Zovak

U brodskoj bolnici

Nakon operacije krajnika nastale ozbiljne komplikacije

Slavonski Brod : Nakon operacije krajnika nastale ozbiljne komplikacije

Sama operacija tonzila (krajnika - mandula) danas je vrlo siguran i kratak zahvat koji ne zahtijeva hospitalizaciju dulju od 24 sata nakon operacije. Komplikacije su vrlo rijetke, obično blaže postoperativno krvarenje koje se brzo uoči.

SLAVONSKI BROD - Za vrijeme politički stabilne i policijski jake Jugoslavije, novinari i umjetnici nisu smjeli ozbiljnije propitivati kakvoću rada tadašnjeg establišmenta. Nakon što je netko mudar 'upalio svjetlo' u toj 'državi tamnici naroda i narodnosti' rušenjem socijalističkog totalitarnog i uvođenjem kapitalističkog demokratskog sustava, sloboda medija i umjetnika postala je notorna. Poznatiji primjeri su Aleksandar Aco Stanković i Oliver Frljić.

Međutim, i u slobodnoj, demokratskoj, pravnoj i socijalno osjetljivoj državi Hrvatskoj postoje dva zabrana. Postoje dvije društvene oblasti, dva zanimanja o kojima je "pametno" govoriti i pisati sasvim tiho i rijetko. Pravosuđe i zdravstvo su oblasti u kojima radnici ili djelatnici, službenici i namještenici, suci i liječnici, imaju poseban društveni status. Hrvatski građani ih se boje više nego onomad partijskih komiteta ili danas "Crkve u Hrvata".

Budući da SBplus respektira i poštuje tek ono što se respektirati i poštovati treba temeljem pozitivnih društvenih gabarita i zdrave pameti, ne prezamo niti od najosjetljivijih tema. Pritom, dakako, nailazimo na otpor dijela društvene elite. Ponekad, ne dopuštaju nam snimanje, fotografiranje, izbjegavaju odgovore i svim silama nastoje javnosti uskratiti "nadzor" nad njihovim radom.

Unatoč otporu, svaku temu pokušavamo završiti što je moguće kvalitetnije. Takva priča je i komplikacija nastala nakon operacije jednih krajnika. Ustrajali smo u dobivanju odgovora na postavljena pitanja u Općoj bolnici "Dr. Josip Benčević" s ciljem slanja načelne poruke da pojave i događaje dijelimo tek po njihovoj (ne)interesantnosti za javnost.

 

Pitali smo

Prema pouzdanim informacijama do kojih je došao SBplus, na Odjelu uho, grlo, nos Opće bolnice 'Dr. Josip Benčević', 38-godišnjoj M. P. K. operirani su krajnici. Po okončanju predviđenog procesa, pacijentica je puštena kući. Četvrti dan potom, zbog nastalih komplikacija (krvarenja), vraćena je u bolnicu.

Nažalost, s nedjelje na ponedjeljak, u noći, pacijentica je "u toj mjeri iskrvarila u bolničkoj sobi Odjela da je klinički umrla". Stalo joj je srce.

Mada je pacijentica reanimirana, "ostala je u komi oko tri tjedna. Sada, nakon skoro dva mjeseca, stala je na noge ali posljedice su teške: hrane je na sondu, ne govori, ima pelenu, kateter..."

Navodno, pacijentica ima dvoje djece - pet i 12 godina - a trenutno se nalazi na Odjelu uho, grlo, nos vaše bolnice i, zbog dugotrajne rehabilitacije, čeka premještaj u toplice.

Budući da je, nakon našeg načelnog pisanja o odnosu drugih struka prema novinarstvu, u ovom slučaju liječnika, došlo do velikog interesa javnosti za stanje pacijentice obraćamo Vam se s molbom da nam dostavite informacije:

1.   Kad je pacijentica M. P. K. došla u bolnicu?
2.   Tko je pacijenticu operirao?
3.   Kad je puštena kući?
4.   Kad i u koliko sati je, zbog komplikacija, pacijentica opet primljena u bolnicu?
5.   Tko od liječnika je pacijenticu primio, nakon što je vratila se u bolnicu?
6.   Kad, u koliko sati i tko je pacijenticu reanimirao, a tko je i na koji način potom pristupio sanaciji incidenta nastalog zbog  postoperativnih komplikacija?
7.   Kad je incident saniran?
8.   Nakon sanacije incidenta, je li pacijentica bila u komi i, ako da, koliko dugo?
9.   Koliko dugo i gdje je tekao nastavak liječenja pacijentice?
10. Gdje se nalazi pacijentica, kakvi su njezino stanju i daljnji planovi liječenja?
11. Po okončanju liječenja, jesu li moguće trajne štetne posljedice od komplikacija nastalih nakon operacije?

Odgovore dobivene iz bolnice donosimo u cijelosti

Prijevodi termina i postupaka nisu bili sastavni dio odgovora. Mada, bilo bi dobro da jesu - zbog veće točnosti.

1.   Pacijentica M. P. K. je primljena na ORI odjel (uho grlo nos) 27. 08. 2017. oko 9 sati ujutro.

2.   Pacijenticu je operirao dr. Tomislav Stojadinović.

3.   Bolesnica je operirana 22. 08. 2017. i otpuštena kući 23. 08. 2017.

4.   Bolesnica je 27. 08. 2017. - peti postoperativni dan - u 9 sati primljena radi bolova u grlu i krvarenja kod kuće.

5.   Bolesnicu je 27.08.2017. primila doc. Ivana Pajić Matić

6. Po prijemu u bolnicu bolesnici je izvađena krvna slika koja je bila uredna (bez znakova gubitka krvi), OFS: pregledom bez znakova akutnog kravrenja. Tijekom dana 27.08.2017. bolesnica je u više navrata orofaringoskopski kontrolirana bez znakova krvarenja. Uredno je pojela ručak i večeru (kašastu hranu) te se znatno oporavila (bolovi su bili kupirani analgeticima, dobila je infuziju i uredno je jela. Ordiniran joj je antibiotik radi lab. znakova upale - bolesnica je tijekom dana bila afebrilna (bez povišene temperature). Bolesnica je uredno zaspala te je tijekom večeri u nekoliko navrata probuđena radi kontroliranja usne šupljine - bez znakova krvarenja.
28. 08. 2017. u 03:23 sati, bolesnica je iznenada intenzivno prokrvarila iz obje tonzilarne lože (lože krajnika)  i epifarinksa (ždrijela).
U 3:25 sati odvedena je u operacijsku salu gdje je uletjela u bradikardiju (smanjen broj otkucaja srca) te je reanimirana (prof. Ivo Matić. dr. Ivo Lučić). Postupku zaustavljanja krvarenja pristupili su dr. Ivana Pajić Malić i prof. Davorin Đanić.

7.   28. 08. 2017. u 4:15 sati zaustavljeno je krvarenje.

8. Prilikom premještanja pacijentice na operacijski stol dolazi do pada pulsa i odmah se započinje mjerama reanimacije. Pacijentica je endotrahealno intubiranan (uvedeno plastično crijevo u dišni put) i priključila na respirator (napravu za davanje umjetnog disanja) uz dodatak adrenalina i masaže srca. Vraćaju se životne funkcije i započinje se kirurško zaustavljanje krvarenja uz intenzivnu nadoknadu krvnim pripravcima. S obzirom na postavljene tampone u usnoj šupljini konzilijarno se dogovorilo da se bolesnica zadrži u induciranoj komi kao mjeru koja se poduzima po smjernicama.

9. 28. 08. 2017. u poslijepodnevnim satima bolesnica je ponovno prokrvarila radi čega je bolesnici učinjena traheotomija (operativni zahvat razrezivanja dušnika da bi se uvela cijev /kanila/ i omogućilo disanje kod opasnosti od gušenja) i retamponada (uvođenje tampona u ranu). Po zaustavljanju krvarenja bolesnica se dalje zadržava u induciranjoj kom. Po završetku operacijskog zahvata (hemostaza privremeno ili trajno zaustavljanje krvarenja - šivanje i postavljanje tampona - dr Tomislav Stojadinović).
Bolesnica je vraćena u JIL (jedinicu intenzivnog liječenja) i nastavljeno s mjerama intenzivnog liječenja.
Postoperativno, bolesnica više nije zahtijevala vazopresornu potporu (lijek koji uzrokuje porast krvnog tlaka), u nastavku liječenja redovito je kontrolirana krvna slika, provođena fizikalna terapija, konzilijarno pregledana od strane neurologa koji preporučuje uvesti u terapiju anitiepileptike (Keppra i Depakine) i sve vrijeme mehanički je ventilirana.
30. 08. 2017. bolesnici su izvađeni tamponi bez znakova kravrenja.
31. 08., 01. i 02. 09. 2017. bolesnica je redovno kontrolirana bez znakova kravrenja.

03. 09. u večernjim satima ponovno dolazi do intenzivnog krvarenja iz lijeve tonzilarne lože te je bolesnica hitno operirana. Učinjena je ligatura (podvezivanje) lijeve arterije carotis externa (dr. Tomislav Stojadinović, dr. Damir Sauerbom) uz nadoknadu krvnim pripravcima (KE i SSP).

U nastavku liječenja bolesnica postajala neurološki bolja, provođena inte/iv iranija fizikalna terapija (i respiratorna), hranjena na sondu, te je odvojena od respiratora nakon čega je spontano disala na kanilu. Bolesnica je liječena antibioticima prema antibiogramu.
17. 09. bolesnici je izvađena kanila, te je u nastavku liječenja bila u potpunosti respiratorno stabilna. Svakodnevno se provodila fizikalna terapija, bolesnicu se posjedalo i ustajalo, te su započete vježbe s logopedom. Dogovoren premještaj na ORI odjel radi nastavka liječenja.

10. 30.09.2017. bolesnica je premještena na ORI odjel gdje se oporavlja do termina toplica. Tijekom oporavka je redovno imala fizikalnu terapiju, terapiju logopeda. Bolesnici je odgođen termin toplica radi uroinfekta koji je saniran te je Stručnom kolegiju ORI odjela redovno prezentiran tijek liječenja i planirani postupci te nije ustanovljeno nikakvih propusta u svezi liječenja pacijentice M. P. K.

11. 02.11.2017. Bolesnica je premještena u Krapinske toplice

12. Oporavak je spor, ali tijekom oporavka se vide znatna poboljšanja. Sa strane ORI.-a je došlo do kompletne sanacije, neurološki oporavak je u tijeku.

Odgovorivši na naša pitanja, Uprava Bolnice demonstrirala je poštovanje prema ovdašnjoj javnosti i poslala poruku kako nema namjeru ništa kriti od struke, pacijenata i okruženja u kojem djeluje.

Inače, kaže struka
Sama operacija tonzila (krajnika - mandula) danas je vrlo siguran i kratak zahvat koji ne zahtijeva hospitalizaciju dulju od 24 sata nakon operacije. Komplikacije su vrlo rijetke, obično blaže postoperativno krvarenje koje se brzo uoči. Operacija se izvodi u općoj ili (vrlo rijetko u lokalnoj anesteziji). U odraslih ljudi uglavnom se operiraju samo ždrijelne tonzile, postoperativno se očekuje bol kod gutanja oko 5-10 dana, jer se sluznica tonzilarnih loža ne šiva, već se samo zaustavlja krvarenje, te postoperativno treba jesti tekuću ili kašastu hranu nekoliko dana. U djece se rijetko izvodi samo tonzilektomija, nešto češće se izvodi adenotomija, naime uklanja se samo nepčana tonzila (treći krajnik), postoperativni tijek je puno lakši nego kod tonzilektomije budući da nema bolova kod gutanja, a djeca se mogu otpustiti iz bolnice nekoliko sati nakon operacije. Ukoliko je potrebno uklanjanju se i ždrijelne tonzile zajedno sa trećim krajnikom (tonziloadenotomija) u tom slučaju postoperativni tijek je isti kao i kod odraslih. Adenotomija se ovisno o indikacijama može izvesti već od šestog mjeseca djetetova života, dok se za tonziloadenotomiju preporuča dob od barem tri godine.
Izgleda, 38-godišnja M. P. K. nije imala sreće...

Broj komentara: 2

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava
istovari

istovari

Komentirano: 23.11.2017. | 17:32

1

Sto bi bilo da vade krajnike na guzicu?
pogled_u_nistavilo

pogled_u_nistavilo

Komentirano: 23.11.2017. | 16:52

2

Samo od čitanja me jeza podilazi. Jadna žena, što je sve prošla, a još nije kraj. Ali ovdje se ne vidi i dalje uzrok te cijele situacije. Da li je dotična još od nečega bolovala, a da se to nije uzelo u obzir? Zar je onda čudno što ljudi "pušu i na hladno" po pitanju cjepljenja? Na koju foru se nekome može ubrizgati koktel ili kako to već stručno zovu, cjepiva na ovo i ono bez testiranja da li je netko možda alergičan na neki od sastojaka cjepiva? Koga je briga za statistike, ako mu se dijete nakon cjepljenja pretvori u "biljku"?

Broj komentara: 2

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava

Komentari članaka objavljuju se u realnom vremenu. SBplus.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani.

Ostali članci u rubrici
SBplus.hr, Slavonski Brod : Brodski liječnici važna karika u rasvjetljavanju uzročnika

60 godina o endemskoj nefropatiji

Brodski liječnici važna karika u rasvjetljavanju uzročnika

18.4.2018. | 20:00
Nekada se znalo za pedesetak gena koji su određivali funkciju bubrega, a danas ih je 153, i vrlo je vjerojatno da njihov razmještaj postaje «dobitna kombinacija» nefritisa. Aristolochia je očito mutirala te gene koji su bili krivi za tumor bubrega i za njihovo zatajenje, objašnja
Nekada se znalo za pedesetak gena koji su određivali funkciju bubrega, a danas ih je 153, i vrlo je vjerojatno da njihov razmještaj postaje «dobitna kombinacija» nefritisa. Aristolochia je očito mutirala te gene koji su bili krivi za tumor bubrega i za njihovo zatajenje, objašnja
SBplus.hr, Slavonski Brod : Pazite se i smanjite mogućnost zaraze virusom mišje groznice

Slijedite upute stručnjaka

Pazite se i smanjite mogućnost zaraze virusom mišje groznice

16.4.2018. | 20:05
Prenositelji virusa 'mišje groznice' u Hrvatskoj su: riđa voluharica i žutogrli miš, a uz njih u manjoj mjeri i šumski miš, poljski miš te livadna voluharica.
Prenositelji virusa 'mišje groznice' u Hrvatskoj su: riđa voluharica i žutogrli miš, a uz njih u manjoj mjeri i šumski miš, poljski miš te livadna voluharica.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Pelud stvara probleme Brođanima

Sve je više alergičara

Pelud stvara probleme Brođanima

8.4.2018. | 11:35
U posljednjih 30 godina duljina sezone cvjetanja breze produljila se za deset do 11 dana, a stručnjaci predviđaju da će, zbog temperaturnih promjena u proljeće, prosječni datum početka polinacijske sezone breze biti raniji za oko šest dana.
U posljednjih 30 godina duljina sezone cvjetanja breze produljila se za deset do 11 dana, a stručnjaci predviđaju da će, zbog temperaturnih promjena u proljeće, prosječni datum početka polinacijske sezone breze biti raniji za oko šest dana.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Gotovo 64 tisuće oboljelih od gripe

Epidemija ušla u 13 tjedan

Gotovo 64 tisuće oboljelih od gripe

7.4.2018. | 11:35
Kao i prethodnih sezona, najveća je incidencija gripe u djece predškolske i školske dobi, a najmanja u osoba u dobi od 65 godina i starijih.
Kao i prethodnih sezona, najveća je incidencija gripe u djece predškolske i školske dobi, a najmanja u osoba u dobi od 65 godina i starijih.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Liječničko okupljanje u čast zdravstvenog velikana

Ove godine ponovno u Brodu

Liječničko okupljanje u čast zdravstvenog velikana

28.3.2018. | 16:20
Aktivno je zagovarao socijalnu medicinu te posvećivanje medicinskim potrebama maloga čovjeka. Njegova definicija zdravlja, prema kojoj je ono stanje potpunog fizičkog, psihičkog i socijalnog blagostanja, a ne samo odsustvo bolesti, uvažena je i danas.
Aktivno je zagovarao socijalnu medicinu te posvećivanje medicinskim potrebama maloga čovjeka. Njegova definicija zdravlja, prema kojoj je ono stanje potpunog fizičkog, psihičkog i socijalnog blagostanja, a ne samo odsustvo bolesti, uvažena je i danas.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Darujte život

Vrijeme darivanja

Darujte život

28.3.2018. | 11:35
Hrvatski crveni križ Gradsko društvo Slavonski Brod poziva vas da ove godine darujete drugačije.
Hrvatski crveni križ Gradsko društvo Slavonski Brod poziva vas da ove godine darujete drugačije.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Darovali dio sebe kako bi pomogli drugima

Nove akcije darivanja krvi

Darovali dio sebe kako bi pomogli drugima

8.3.2018. | 12:15
Ukupno je prikupljeno 76 doza koje će spasiti nečiji život.
Ukupno je prikupljeno 76 doza koje će spasiti nečiji život.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Brodska bolnica nabavlja nove, 3,4 mil kn, vrijedne uređaje

Poboljšanje usluge pacijentima

Brodska bolnica nabavlja nove, 3,4 mil kn, vrijedne uređaje

28.2.2018. | 11:15
Bolnice u nabavku uređaja idu zbog dotrajalosti postojećih, ali i podizanja razine kvalitete pružanja zdravstvene zaštite pacijentima i povećanja sigurnosti hospitaliziranih pacijenata.
Bolnice u nabavku uređaja idu zbog dotrajalosti postojećih, ali i podizanja razine kvalitete pružanja zdravstvene zaštite pacijentima i povećanja sigurnosti hospitaliziranih pacijenata.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Himalaja čini ljude boljima!

Vedran Mlikota o životnoj avanturi

Himalaja čini ljude boljima!

27.2.2018. | 13:50
Imali smo vrhunsku opremu i ljude koji su nas vodili, Stipu Božića i Viki Grošelja, ali toliko je bilo teško zbog niza razloga, zbog hladnoće, nedostatka kisika kojega je na tim visinama samo 40 posto, zbog napora jer se tijelo umara tri puta više nego na normalnim visinama. Međ
Imali smo vrhunsku opremu i ljude koji su nas vodili, Stipu Božića i Viki Grošelja, ali toliko je bilo teško zbog niza razloga, zbog hladnoće, nedostatka kisika kojega je na tim visinama samo 40 posto, zbog napora jer se tijelo umara tri puta više nego na normalnim visinama. Međ
SBplus.hr, Slavonski Brod : ''Beskućnici' s kolodvora imaju gdje biti, ne trebaju u Dom'

Unatoč minusu sklonište nije proradilo

''Beskućnici' s kolodvora imaju gdje biti, ne trebaju u Dom'

26.2.2018. | 10:25
"Mi smo pretprošli tjedan u suradnji s policijom obišli kolodvor, za koji smo dobili dojavu da se tamo skupljaju beskućnici. Izvidom na terenu utvrdili smo kako svi oni imaju gdje biti."
"Mi smo pretprošli tjedan u suradnji s policijom obišli kolodvor, za koji smo dobili dojavu da se tamo skupljaju beskućnici. Izvidom na terenu utvrdili smo kako svi oni imaju gdje biti."
SBplus.hr, Slavonski Brod : Evo kako se zaštiti od hladnoće

Zavod za javno zdravstvo upozorava

Evo kako se zaštiti od hladnoće

26.2.2018. | 10:05
Zavod za javno zdravstvo "Dr. Andrija Štampar" izdao je preporučene mjere zaštite zdravlja, posebice starijih osoba, zbog hladnoće i niskih temperatura zraka koje su najavljene ovih dana. Evo što Vam preporučuju.
Zavod za javno zdravstvo "Dr. Andrija Štampar" izdao je preporučene mjere zaštite zdravlja, posebice starijih osoba, zbog hladnoće i niskih temperatura zraka koje su najavljene ovih dana. Evo što Vam preporučuju.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Trend s kobnim posljedicama

Prestanak cijepljenja djece

Trend s kobnim posljedicama

19.2.2018. | 16:30
Brojni su se roditelji, umreženi preko interneta, udružili i odlučili kako, zbog raznih teorija zavjere, neće vjerovati liječnicima i stručnjacima, nego će sudbinu svoje djece uzeti u vlastite ruke.
Brojni su se roditelji, umreženi preko interneta, udružili i odlučili kako, zbog raznih teorija zavjere, neće vjerovati liječnicima i stručnjacima, nego će sudbinu svoje djece uzeti u vlastite ruke.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Pacijent o voditelju brodskog odjela neurokirurgije

U dopisu javnosti rekao sve što misli

Pacijent o voditelju brodskog odjela neurokirurgije

15.2.2018. | 16:00
"Godinama imam problem s kralježnicom i kada mi više nije pomagala ni fizikalna terapija, preostala je samo još jedna operacija, šesta po redu i to u Slavonskom Brodu."
"Godinama imam problem s kralježnicom i kada mi više nije pomagala ni fizikalna terapija, preostala je samo još jedna operacija, šesta po redu i to u Slavonskom Brodu."
SBplus.hr, Slavonski Brod : Objavljeni podatci o brodskom rodilištu

Iskustva brodskih rodilja vs. statistika

Objavljeni podatci o brodskom rodilištu

13.2.2018. | 21:05
Akciji Udruge Roda koja je zamolila sva rodilišta u Hrvatskoj da popune isti upitnik pridružila se i slavonskobrodska opća bolnica. Prikupljeni podatci svjedoče o nejednakom tretmanu i uvjetima rodilja diljem Lijepe Naše.
Akciji Udruge Roda koja je zamolila sva rodilišta u Hrvatskoj da popune isti upitnik pridružila se i slavonskobrodska opća bolnica. Prikupljeni podatci svjedoče o nejednakom tretmanu i uvjetima rodilja diljem Lijepe Naše.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Brodski roditelji preuzimaju ulogu logopeda

Zbog nedostatka stručnjaka

Brodski roditelji preuzimaju ulogu logopeda

10.2.2018. | 21:15
Roditelji u Slavonskom Brodu čija djeca imaju poteškoće u govoru, nemaju drugog izbora nego svakodnevno sami vježbati s njima umjesto čekanja da se broj logopeda u gradu poveća.
Roditelji u Slavonskom Brodu čija djeca imaju poteškoće u govoru, nemaju drugog izbora nego svakodnevno sami vježbati s njima umjesto čekanja da se broj logopeda u gradu poveća.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Osamsto tisuća Hrvata plaćat će deset kuna svaki pregled

Sve skuplji zdravstveni sustav

Osamsto tisuća Hrvata plaćat će deset kuna svaki pregled

8.2.2018. | 10:30
Od danas se mijenjaju pravila oko plaćanja participacije za pacijente bez dopunskog osiguranja. Za svaki će dijagnostički pregled izdvojiti po deset kuna.
Od danas se mijenjaju pravila oko plaćanja participacije za pacijente bez dopunskog osiguranja. Za svaki će dijagnostički pregled izdvojiti po deset kuna.
SBplus.hr, Slavonski Brod : "Pacijenti ne mogu sami upisivati tegobe"

Liječnici odbili ministrov prijedlog

"Pacijenti ne mogu sami upisivati tegobe"

6.2.2018. | 14:45
Rješenje ministra Kujundžića za duge liste čekanja u bolnicama i gomilanje bolničkih pretraga bilo bi uvođenje upitnika u koje će pacijenti kod obiteljskih liječnika sami upisivati što ih muči.
Rješenje ministra Kujundžića za duge liste čekanja u bolnicama i gomilanje bolničkih pretraga bilo bi uvođenje upitnika u koje će pacijenti kod obiteljskih liječnika sami upisivati što ih muči.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Najvažnije je odležati

Gripa se ne šali

Najvažnije je odležati

4.2.2018. | 9:15
Broj oboljelih još uvijek raste a premda od posljedica gripe na brodsko-posavskom području nije zabilježen niti jedan smrtni slučaj, tu ozbiljnu bolest treba ozbiljno shvatiti i obavezno preležati, redovito skidati temperaturu, uzimati dosta tekućine i vitamina.
Broj oboljelih još uvijek raste a premda od posljedica gripe na brodsko-posavskom području nije zabilježen niti jedan smrtni slučaj, tu ozbiljnu bolest treba ozbiljno shvatiti i obavezno preležati, redovito skidati temperaturu, uzimati dosta tekućine i vitamina.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Evo koliko je oboljelih od svraba na brodskom području

Ima li prostora za brigu

Evo koliko je oboljelih od svraba na brodskom području

31.1.2018. | 10:05
"Ono što je bitno naglasiti je da što se prije potraži liječnička pomoć, to će se prije dobiti terapija i upute za iskuhavanjem posteljine i održavanjem higijene te će biti smanjena mogućnost prelaska bolesti na ostale članove obitelji."
"Ono što je bitno naglasiti je da što se prije potraži liječnička pomoć, to će se prije dobiti terapija i upute za iskuhavanjem posteljine i održavanjem higijene te će biti smanjena mogućnost prelaska bolesti na ostale članove obitelji."
SBplus.hr, Slavonski Brod : Broj oboljelih od gripe raste

Očekivano

Broj oboljelih od gripe raste

30.1.2018. | 13:45
Prema procjenama broj oboljelih od gripe najvjerojatnije će rasti i u narednom razdoblju.
Prema procjenama broj oboljelih od gripe najvjerojatnije će rasti i u narednom razdoblju.
SBplus.hr, Slavonski Brod :
SBplus.hr, Slavonski Brod :
SBplus.hr, Slavonski Brod :
SBplus.hr, Slavonski Brod :