Život : Zdravlje

Objavljeno: 23.11.2017. u 0:01
Prikaza: 4126
|
Autor: Jerko Zovak

U brodskoj bolnici

Nakon operacije krajnika nastale ozbiljne komplikacije

Slavonski Brod : Nakon operacije krajnika nastale ozbiljne komplikacije

Sama operacija tonzila (krajnika - mandula) danas je vrlo siguran i kratak zahvat koji ne zahtijeva hospitalizaciju dulju od 24 sata nakon operacije. Komplikacije su vrlo rijetke, obično blaže postoperativno krvarenje koje se brzo uoči.

SLAVONSKI BROD - Za vrijeme politički stabilne i policijski jake Jugoslavije, novinari i umjetnici nisu smjeli ozbiljnije propitivati kakvoću rada tadašnjeg establišmenta. Nakon što je netko mudar 'upalio svjetlo' u toj 'državi tamnici naroda i narodnosti' rušenjem socijalističkog totalitarnog i uvođenjem kapitalističkog demokratskog sustava, sloboda medija i umjetnika postala je notorna. Poznatiji primjeri su Aleksandar Aco Stanković i Oliver Frljić.

Međutim, i u slobodnoj, demokratskoj, pravnoj i socijalno osjetljivoj državi Hrvatskoj postoje dva zabrana. Postoje dvije društvene oblasti, dva zanimanja o kojima je "pametno" govoriti i pisati sasvim tiho i rijetko. Pravosuđe i zdravstvo su oblasti u kojima radnici ili djelatnici, službenici i namještenici, suci i liječnici, imaju poseban društveni status. Hrvatski građani ih se boje više nego onomad partijskih komiteta ili danas "Crkve u Hrvata".

Budući da SBplus respektira i poštuje tek ono što se respektirati i poštovati treba temeljem pozitivnih društvenih gabarita i zdrave pameti, ne prezamo niti od najosjetljivijih tema. Pritom, dakako, nailazimo na otpor dijela društvene elite. Ponekad, ne dopuštaju nam snimanje, fotografiranje, izbjegavaju odgovore i svim silama nastoje javnosti uskratiti "nadzor" nad njihovim radom.

Unatoč otporu, svaku temu pokušavamo završiti što je moguće kvalitetnije. Takva priča je i komplikacija nastala nakon operacije jednih krajnika. Ustrajali smo u dobivanju odgovora na postavljena pitanja u Općoj bolnici "Dr. Josip Benčević" s ciljem slanja načelne poruke da pojave i događaje dijelimo tek po njihovoj (ne)interesantnosti za javnost.

 

Pitali smo

Prema pouzdanim informacijama do kojih je došao SBplus, na Odjelu uho, grlo, nos Opće bolnice 'Dr. Josip Benčević', 38-godišnjoj M. P. K. operirani su krajnici. Po okončanju predviđenog procesa, pacijentica je puštena kući. Četvrti dan potom, zbog nastalih komplikacija (krvarenja), vraćena je u bolnicu.

Nažalost, s nedjelje na ponedjeljak, u noći, pacijentica je "u toj mjeri iskrvarila u bolničkoj sobi Odjela da je klinički umrla". Stalo joj je srce.

Mada je pacijentica reanimirana, "ostala je u komi oko tri tjedna. Sada, nakon skoro dva mjeseca, stala je na noge ali posljedice su teške: hrane je na sondu, ne govori, ima pelenu, kateter..."

Navodno, pacijentica ima dvoje djece - pet i 12 godina - a trenutno se nalazi na Odjelu uho, grlo, nos vaše bolnice i, zbog dugotrajne rehabilitacije, čeka premještaj u toplice.

Budući da je, nakon našeg načelnog pisanja o odnosu drugih struka prema novinarstvu, u ovom slučaju liječnika, došlo do velikog interesa javnosti za stanje pacijentice obraćamo Vam se s molbom da nam dostavite informacije:

1.   Kad je pacijentica M. P. K. došla u bolnicu?
2.   Tko je pacijenticu operirao?
3.   Kad je puštena kući?
4.   Kad i u koliko sati je, zbog komplikacija, pacijentica opet primljena u bolnicu?
5.   Tko od liječnika je pacijenticu primio, nakon što je vratila se u bolnicu?
6.   Kad, u koliko sati i tko je pacijenticu reanimirao, a tko je i na koji način potom pristupio sanaciji incidenta nastalog zbog  postoperativnih komplikacija?
7.   Kad je incident saniran?
8.   Nakon sanacije incidenta, je li pacijentica bila u komi i, ako da, koliko dugo?
9.   Koliko dugo i gdje je tekao nastavak liječenja pacijentice?
10. Gdje se nalazi pacijentica, kakvi su njezino stanju i daljnji planovi liječenja?
11. Po okončanju liječenja, jesu li moguće trajne štetne posljedice od komplikacija nastalih nakon operacije?

Odgovore dobivene iz bolnice donosimo u cijelosti

Prijevodi termina i postupaka nisu bili sastavni dio odgovora. Mada, bilo bi dobro da jesu - zbog veće točnosti.

1.   Pacijentica M. P. K. je primljena na ORI odjel (uho grlo nos) 27. 08. 2017. oko 9 sati ujutro.

2.   Pacijenticu je operirao dr. Tomislav Stojadinović.

3.   Bolesnica je operirana 22. 08. 2017. i otpuštena kući 23. 08. 2017.

4.   Bolesnica je 27. 08. 2017. - peti postoperativni dan - u 9 sati primljena radi bolova u grlu i krvarenja kod kuće.

5.   Bolesnicu je 27.08.2017. primila doc. Ivana Pajić Matić

6. Po prijemu u bolnicu bolesnici je izvađena krvna slika koja je bila uredna (bez znakova gubitka krvi), OFS: pregledom bez znakova akutnog kravrenja. Tijekom dana 27.08.2017. bolesnica je u više navrata orofaringoskopski kontrolirana bez znakova krvarenja. Uredno je pojela ručak i večeru (kašastu hranu) te se znatno oporavila (bolovi su bili kupirani analgeticima, dobila je infuziju i uredno je jela. Ordiniran joj je antibiotik radi lab. znakova upale - bolesnica je tijekom dana bila afebrilna (bez povišene temperature). Bolesnica je uredno zaspala te je tijekom večeri u nekoliko navrata probuđena radi kontroliranja usne šupljine - bez znakova krvarenja.
28. 08. 2017. u 03:23 sati, bolesnica je iznenada intenzivno prokrvarila iz obje tonzilarne lože (lože krajnika)  i epifarinksa (ždrijela).
U 3:25 sati odvedena je u operacijsku salu gdje je uletjela u bradikardiju (smanjen broj otkucaja srca) te je reanimirana (prof. Ivo Matić. dr. Ivo Lučić). Postupku zaustavljanja krvarenja pristupili su dr. Ivana Pajić Malić i prof. Davorin Đanić.

7.   28. 08. 2017. u 4:15 sati zaustavljeno je krvarenje.

8. Prilikom premještanja pacijentice na operacijski stol dolazi do pada pulsa i odmah se započinje mjerama reanimacije. Pacijentica je endotrahealno intubiranan (uvedeno plastično crijevo u dišni put) i priključila na respirator (napravu za davanje umjetnog disanja) uz dodatak adrenalina i masaže srca. Vraćaju se životne funkcije i započinje se kirurško zaustavljanje krvarenja uz intenzivnu nadoknadu krvnim pripravcima. S obzirom na postavljene tampone u usnoj šupljini konzilijarno se dogovorilo da se bolesnica zadrži u induciranoj komi kao mjeru koja se poduzima po smjernicama.

9. 28. 08. 2017. u poslijepodnevnim satima bolesnica je ponovno prokrvarila radi čega je bolesnici učinjena traheotomija (operativni zahvat razrezivanja dušnika da bi se uvela cijev /kanila/ i omogućilo disanje kod opasnosti od gušenja) i retamponada (uvođenje tampona u ranu). Po zaustavljanju krvarenja bolesnica se dalje zadržava u induciranjoj kom. Po završetku operacijskog zahvata (hemostaza privremeno ili trajno zaustavljanje krvarenja - šivanje i postavljanje tampona - dr Tomislav Stojadinović).
Bolesnica je vraćena u JIL (jedinicu intenzivnog liječenja) i nastavljeno s mjerama intenzivnog liječenja.
Postoperativno, bolesnica više nije zahtijevala vazopresornu potporu (lijek koji uzrokuje porast krvnog tlaka), u nastavku liječenja redovito je kontrolirana krvna slika, provođena fizikalna terapija, konzilijarno pregledana od strane neurologa koji preporučuje uvesti u terapiju anitiepileptike (Keppra i Depakine) i sve vrijeme mehanički je ventilirana.
30. 08. 2017. bolesnici su izvađeni tamponi bez znakova kravrenja.
31. 08., 01. i 02. 09. 2017. bolesnica je redovno kontrolirana bez znakova kravrenja.

03. 09. u večernjim satima ponovno dolazi do intenzivnog krvarenja iz lijeve tonzilarne lože te je bolesnica hitno operirana. Učinjena je ligatura (podvezivanje) lijeve arterije carotis externa (dr. Tomislav Stojadinović, dr. Damir Sauerbom) uz nadoknadu krvnim pripravcima (KE i SSP).

U nastavku liječenja bolesnica postajala neurološki bolja, provođena inte/iv iranija fizikalna terapija (i respiratorna), hranjena na sondu, te je odvojena od respiratora nakon čega je spontano disala na kanilu. Bolesnica je liječena antibioticima prema antibiogramu.
17. 09. bolesnici je izvađena kanila, te je u nastavku liječenja bila u potpunosti respiratorno stabilna. Svakodnevno se provodila fizikalna terapija, bolesnicu se posjedalo i ustajalo, te su započete vježbe s logopedom. Dogovoren premještaj na ORI odjel radi nastavka liječenja.

10. 30.09.2017. bolesnica je premještena na ORI odjel gdje se oporavlja do termina toplica. Tijekom oporavka je redovno imala fizikalnu terapiju, terapiju logopeda. Bolesnici je odgođen termin toplica radi uroinfekta koji je saniran te je Stručnom kolegiju ORI odjela redovno prezentiran tijek liječenja i planirani postupci te nije ustanovljeno nikakvih propusta u svezi liječenja pacijentice M. P. K.

11. 02.11.2017. Bolesnica je premještena u Krapinske toplice

12. Oporavak je spor, ali tijekom oporavka se vide znatna poboljšanja. Sa strane ORI.-a je došlo do kompletne sanacije, neurološki oporavak je u tijeku.

Odgovorivši na naša pitanja, Uprava Bolnice demonstrirala je poštovanje prema ovdašnjoj javnosti i poslala poruku kako nema namjeru ništa kriti od struke, pacijenata i okruženja u kojem djeluje.

Inače, kaže struka
Sama operacija tonzila (krajnika - mandula) danas je vrlo siguran i kratak zahvat koji ne zahtijeva hospitalizaciju dulju od 24 sata nakon operacije. Komplikacije su vrlo rijetke, obično blaže postoperativno krvarenje koje se brzo uoči. Operacija se izvodi u općoj ili (vrlo rijetko u lokalnoj anesteziji). U odraslih ljudi uglavnom se operiraju samo ždrijelne tonzile, postoperativno se očekuje bol kod gutanja oko 5-10 dana, jer se sluznica tonzilarnih loža ne šiva, već se samo zaustavlja krvarenje, te postoperativno treba jesti tekuću ili kašastu hranu nekoliko dana. U djece se rijetko izvodi samo tonzilektomija, nešto češće se izvodi adenotomija, naime uklanja se samo nepčana tonzila (treći krajnik), postoperativni tijek je puno lakši nego kod tonzilektomije budući da nema bolova kod gutanja, a djeca se mogu otpustiti iz bolnice nekoliko sati nakon operacije. Ukoliko je potrebno uklanjanju se i ždrijelne tonzile zajedno sa trećim krajnikom (tonziloadenotomija) u tom slučaju postoperativni tijek je isti kao i kod odraslih. Adenotomija se ovisno o indikacijama može izvesti već od šestog mjeseca djetetova života, dok se za tonziloadenotomiju preporuča dob od barem tri godine.
Izgleda, 38-godišnja M. P. K. nije imala sreće...

Broj komentara: 2

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava
istovari

istovari

Komentirano: 23.11.2017. | 17:32

1

Sto bi bilo da vade krajnike na guzicu?
pogled_u_nistavilo

pogled_u_nistavilo

Komentirano: 23.11.2017. | 16:52

2

Samo od čitanja me jeza podilazi. Jadna žena, što je sve prošla, a još nije kraj. Ali ovdje se ne vidi i dalje uzrok te cijele situacije. Da li je dotična još od nečega bolovala, a da se to nije uzelo u obzir? Zar je onda čudno što ljudi "pušu i na hladno" po pitanju cjepljenja? Na koju foru se nekome može ubrizgati koktel ili kako to već stručno zovu, cjepiva na ovo i ono bez testiranja da li je netko možda alergičan na neki od sastojaka cjepiva? Koga je briga za statistike, ako mu se dijete nakon cjepljenja pretvori u "biljku"?

Broj komentara: 2

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava

Komentari članaka objavljuju se u realnom vremenu. SBplus.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani.

Ostali članci u rubrici
SBplus.hr, Slavonski Brod : Na bolovanje najmanje idu Slavonci i Baranjci

Brođani su zdravi i/ili marljivi

Na bolovanje najmanje idu Slavonci i Baranjci

22.1.2018. | 11:20
Od pet slavonskih područnih ureda najveći broj bolovanja po danima "otpada” na Osijek, sa 624.848 dana. Požega je imala 148.597, Slavonski Brod 281.805, Vinkovci 293.332, a Virovitica 142.693 dana koje su osiguranici proveli na bolovanju.
Od pet slavonskih područnih ureda najveći broj bolovanja po danima "otpada” na Osijek, sa 624.848 dana. Požega je imala 148.597, Slavonski Brod 281.805, Vinkovci 293.332, a Virovitica 142.693 dana koje su osiguranici proveli na bolovanju.
SBplus.hr, Slavonski Brod : U brodskoj bolnici nikad više liječnika

Nakon ulaska Hrvatske u EU

U brodskoj bolnici nikad više liječnika

21.1.2018. | 13:00
Zbog nedovoljne kvalificiranosti i koncentriranosti novinara SBplus, koji je vodio intervju, u vezi s brojem liječnika, objavljena je tek polovična informacija.
Zbog nedovoljne kvalificiranosti i koncentriranosti novinara SBplus, koji je vodio intervju, u vezi s brojem liječnika, objavljena je tek polovična informacija.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Liječnici odlaze, ali kvalitetu uspijevamo zadržati

Razgovor s dr. Josipom Samardžićem

Liječnici odlaze, ali kvalitetu uspijevamo zadržati

17.1.2018. | 12:15
Slavonskobrodska bolnica po listama čekanja u hrvatskom je prosjeku. Nažalost ima pacijenata koji ne dođu na zakazane pretrage niti unaprijed opravdaju svoj izostanak. U jednom tjednu od 3330 naručenih pacijenata njih 280 nije došlo, što nije zanemarivo.
Slavonskobrodska bolnica po listama čekanja u hrvatskom je prosjeku. Nažalost ima pacijenata koji ne dođu na zakazane pretrage niti unaprijed opravdaju svoj izostanak. U jednom tjednu od 3330 naručenih pacijenata njih 280 nije došlo, što nije zanemarivo.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Yoga je izvor unutarnjeg mira, ravnoteže duha i tijela

Zaslužujemo li posvetiti se sebi?

Yoga je izvor unutarnjeg mira, ravnoteže duha i tijela

13.1.2018. | 16:30
"Preporodila sam se, bolovi su nestali a kao majka troje djece, na satu yoge, barem dva puta tjedno nalazim ono što mi treba, poniranje u sebe, kada isključim sve iz vanjskog svijeta i kada se mozak potpuno isprazni od svih pritisaka. Shvatila sam da je zbog yoge moj odnos prema
"Preporodila sam se, bolovi su nestali a kao majka troje djece, na satu yoge, barem dva puta tjedno nalazim ono što mi treba, poniranje u sebe, kada isključim sve iz vanjskog svijeta i kada se mozak potpuno isprazni od svih pritisaka. Shvatila sam da je zbog yoge moj odnos prema
SBplus.hr, Slavonski Brod : Pobuna liječnika obiteljske medicine

Pozvali Plenkovića da ispravi nepravdu

Pobuna liječnika obiteljske medicine

12.1.2018. | 21:00
Iz hrvatskog godišnjeg proračuna za zdravstvo, u obiteljsku se medicinu ulaže tek šest posto, a od nje se očekuje da riješi 80 posto zdravstvenih potreba i zahtjeva pacijenata. Jedina smo EU-zemlja s „obrnutim" omjerom liječnika - na jednog primarnog dolaze tri bolnička.
Iz hrvatskog godišnjeg proračuna za zdravstvo, u obiteljsku se medicinu ulaže tek šest posto, a od nje se očekuje da riješi 80 posto zdravstvenih potreba i zahtjeva pacijenata. Jedina smo EU-zemlja s „obrnutim" omjerom liječnika - na jednog primarnog dolaze tri bolnička.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Pred Brođankom je nova karijera

Uspješan proces mršavljenja

Pred Brođankom je nova karijera

12.1.2018. | 16:00
Gabrijela je nakon realityja krenula na tečaj za vizažisticu u Zagrebu koji je nedavno uspješno završila.
Gabrijela je nakon realityja krenula na tečaj za vizažisticu u Zagrebu koji je nedavno uspješno završila.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Evo što činiti nakon pretjerivanja u jelu i  piću

Ako niste znali

Evo što činiti nakon pretjerivanja u jelu i piću

10.1.2018. | 10:15
Svatko ponaosob se treba konzultirati s ljekarnikom kako bi provjerili u kakvom su zdravstvenom stanju, što bi im najbolje odgovaralo, koliko dugo mogu uzimati određene preparate a da ne dođe do kontraefekta.
Svatko ponaosob se treba konzultirati s ljekarnikom kako bi provjerili u kakvom su zdravstvenom stanju, što bi im najbolje odgovaralo, koliko dugo mogu uzimati određene preparate a da ne dođe do kontraefekta.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Dati drugima dio sebe i tako nekomu spasiti  život

Najljepši način za započeti novu godinu

Dati drugima dio sebe i tako nekomu spasiti život

5.1.2018. | 10:10
Osim standardnog darivanja krvi, Bođani će imati priliku upisati se u Hrvatski registar dobrovoljnih darivatelja krvotvornih matičnih stanica i na taj način možda u budućnosti spasiti život osoba oboljelih od leukemije.
Osim standardnog darivanja krvi, Bođani će imati priliku upisati se u Hrvatski registar dobrovoljnih darivatelja krvotvornih matičnih stanica i na taj način možda u budućnosti spasiti život osoba oboljelih od leukemije.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Hoćemo li pogriješiti ako ne izaberemo državnu policu?

Građani u dilemi i strahu

Hoćemo li pogriješiti ako ne izaberemo državnu policu?

4.1.2018. | 18:30
Zasićenost ponudama različitih osiguravatelja u građanima budi nepovjerenje i strah da za svoje novce neće dobiti najbolju zdravstvenu uslugu.
Zasićenost ponudama različitih osiguravatelja u građanima budi nepovjerenje i strah da za svoje novce neće dobiti najbolju zdravstvenu uslugu.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Raste li broj oboljelih od gripe i u Brodskoj županiji

Sezona gripe počela

Raste li broj oboljelih od gripe i u Brodskoj županiji

4.1.2018. | 10:25
Trenutačno kod oboljelih dominira gripa tipa B, i to soj koji nije sadržan u ovogodišnjem cjepivu, no u Hrvatskom Zavodu za javno zdravstvo naglašavaju kako to ne znači da cjepivo ne pruža zaštitu.
Trenutačno kod oboljelih dominira gripa tipa B, i to soj koji nije sadržan u ovogodišnjem cjepivu, no u Hrvatskom Zavodu za javno zdravstvo naglašavaju kako to ne znači da cjepivo ne pruža zaštitu.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Brodski tim za zaštitu zdravlja

Posjet stručnjaka u domu pacijenta

Brodski tim za zaštitu zdravlja

14.12.2017. | 12:05
Pilot projekt je počeo u tri bolnice u Karlovcu, Slavonskom Brodu i bolnici Vrapče. Radi se o projektu u kojem će se obilaziti psihički bolesnici u njihovim domovima.
Pilot projekt je počeo u tri bolnice u Karlovcu, Slavonskom Brodu i bolnici Vrapče. Radi se o projektu u kojem će se obilaziti psihički bolesnici u njihovim domovima.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Alkohol, kocka i moderne ovisnosti

Problemi današnjice okupili stručnjake

Alkohol, kocka i moderne ovisnosti

7.12.2017. | 10:45
Cilj simpozija je okupiti što veći broj stručnjaka koji se bave istom problematikom u zavodima za javno zdravstvo, bolnicama, centrima za socijalnu skrb, školama te drugim institucijama i udrugama kako bi razmijenili iskustva i unaprijedili svoj rad.
Cilj simpozija je okupiti što veći broj stručnjaka koji se bave istom problematikom u zavodima za javno zdravstvo, bolnicama, centrima za socijalnu skrb, školama te drugim institucijama i udrugama kako bi razmijenili iskustva i unaprijedili svoj rad.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Koje lijekove Brođani najviše troše

Prirodni pripravci više nisu u modi

Koje lijekove Brođani najviše troše

30.11.2017. | 12:30
Hrvati najviše koriste lijekove koji djeluju na kardiovaskularni, živčani i probavni sustav. Najveći se iznos, jedna milijarda i 245 milijuna kuna, odvaja za lijekove u svrhu liječenja zloćudnih bolesti.
Hrvati najviše koriste lijekove koji djeluju na kardiovaskularni, živčani i probavni sustav. Najveći se iznos, jedna milijarda i 245 milijuna kuna, odvaja za lijekove u svrhu liječenja zloćudnih bolesti.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Prvi oboljeli od gripe

Ranije nego prošle godine

Prvi oboljeli od gripe

29.11.2017. | 13:15
Ove sezone gripu će izazivati četiri podtipa virusa gripe: dva A - A/H1N1 i A/H3N2 te B virusi dviju linija, i to Yamagata i Victoria. Upravo se antigeni tih virusa nalaze u cjepivu.
Ove sezone gripu će izazivati četiri podtipa virusa gripe: dva A - A/H1N1 i A/H3N2 te B virusi dviju linija, i to Yamagata i Victoria. Upravo se antigeni tih virusa nalaze u cjepivu.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Za koga je besplatno

Liječnici preporučuju cijepljenje

Za koga je besplatno

15.11.2017. | 9:15
- Cjepivom se ne može zaštiti pacijenta od obolijevanja, ali ga možemo zaštititi u smislu da gripu preboli sa što manje komplikacija i posljedica. Jer nije problem gripa nego komplikacije, a najčešća je upala pluća koja za starije pacijente može biti kobna - upozorava dr. Slavica
- Cjepivom se ne može zaštiti pacijenta od obolijevanja, ali ga možemo zaštititi u smislu da gripu preboli sa što manje komplikacija i posljedica. Jer nije problem gripa nego komplikacije, a najčešća je upala pluća koja za starije pacijente može biti kobna - upozorava dr. Slavica
SBplus.hr, Slavonski Brod : Počinje cijepljenje protiv gripe

Zavod za javno zdravstvo

Počinje cijepljenje protiv gripe

27.10.2017. | 10:50
Kategorije za koje je cijepljenje besplatno su osobe starije od 65 godina, kronični bolesnici i zdravstveni radnici dok svi ostali za tu uslugu moraju izdvojiti 20 kuna.
Kategorije za koje je cijepljenje besplatno su osobe starije od 65 godina, kronični bolesnici i zdravstveni radnici dok svi ostali za tu uslugu moraju izdvojiti 20 kuna.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Mali veliki ljudi nagrađeni poveljama zahvalnosti

Dan dragovoljnih darivatelja krvi

Mali veliki ljudi nagrađeni poveljama zahvalnosti

25.10.2017. | 18:00
"Jedino krv nema zamjenu i nema ime i prezime, nema naciju ni stranačku pripadnost" naglasio je župan Danijel Marušić, zahvaljujući darivateljima ove dragocjene tekućine. "Vi ste veliki i plemeniti ljudi bez kojih se ne bi mogle obaviti operacije niti spasiti ljudi, a svi smo mi
"Jedino krv nema zamjenu i nema ime i prezime, nema naciju ni stranačku pripadnost" naglasio je župan Danijel Marušić, zahvaljujući darivateljima ove dragocjene tekućine. "Vi ste veliki i plemeniti ljudi bez kojih se ne bi mogle obaviti operacije niti spasiti ljudi, a svi smo mi
SBplus.hr, Slavonski Brod : Milica Brezić i u osmom desetljeću pozitivan primjer mlađima

Sve se može kad se hoće

Milica Brezić i u osmom desetljeću pozitivan primjer mlađima

25.10.2017. | 9:05
"Okupirana sam rekreacijom i ne mislim što me čeka sutra. Vježba je, uz pravilnu prehranu i pozitivne misli, potrebna zbog fizičkog i psihičkog zdravlja. Nakon 43 godine u rekreaciji jednostavno sam postala ovisnik i smatram da je vježbanje životna potreba pa zato ne namjeravam p
"Okupirana sam rekreacijom i ne mislim što me čeka sutra. Vježba je, uz pravilnu prehranu i pozitivne misli, potrebna zbog fizičkog i psihičkog zdravlja. Nakon 43 godine u rekreaciji jednostavno sam postala ovisnik i smatram da je vježbanje životna potreba pa zato ne namjeravam p
SBplus.hr, Slavonski Brod : Osnovan prvi multidisplinarni tim za osteoporozu u zemlji

U slavonskobrodskoj Općoj bolnici

Osnovan prvi multidisplinarni tim za osteoporozu u zemlji

19.10.2017. | 11:50
Obzirom da je osteoporoza sve rašireniji zdravstveni problem, potreba za osnivanjem jednog ovakvog tima, u kojem će sudjelovati djelatnici različitih službi, bio je logičan nastavak dosadašnjih aktivnosti u smislu prevencije i liječenja bolesti. Naime, u svijetu već desetak godin
Obzirom da je osteoporoza sve rašireniji zdravstveni problem, potreba za osnivanjem jednog ovakvog tima, u kojem će sudjelovati djelatnici različitih službi, bio je logičan nastavak dosadašnjih aktivnosti u smislu prevencije i liječenja bolesti. Naime, u svijetu već desetak godin
SBplus.hr, Slavonski Brod :  U Europi svakih šest minuta jedna žena umre od raka dojke

Obilježen Dan ružičaste vrpce

U Europi svakih šest minuta jedna žena umre od raka dojke

7.10.2017. | 14:40
SBplus.hr, Slavonski Brod :