Život : Zdravlje

Objavljeno: 9.8.2017. u 11:11
Prikaza: 5563
|
Autor: J.Z./SBplus

U brodskoj bolnici nije bilo propusta

Dr. Boris Hrečkovski: 'Kao roditelj razumijem iskaz majke'

Slavonski Brod : Dr. Boris Hrečkovski: 'Kao roditelj razumijem iskaz majke'Izidora Štefančić i njezin sin Dominik(Foto: Facebook)

Izidora Štefančić: 'Tri puta lomljen prst u tjedan dana... Hvala liječnicima u brodskoj bolnici koji su nam omogućili to divno iskustvo'.

SLAVONSKI BROD - Brođanka, Izidora Štefančić, na svome facebook profilu, u utorak je objavila iskustvo od 3. kolovoza stečeno u brodskoj Općoj bolnici 'dr. Josip Benčević' tijekom liječenja 'frakture prsta' njezina sina Dominika. Upis prenosimo u cijelosti:
"03.08. Dominik zadobio frakturu prsta desne ruke. Otišli na hitnu Slavonski Brod, slikali ga. Nije ga primio liječnik jer je bio na operaciji, nego dr. koja ne smije sama donositi odluke. I to poštivam, da se razumijemo. No tad iskusni gipser na hitnom prijemu vrši izravnavanje i imobilizaciju malog prst metalnom udlagom i zavojem. Samo mali prst. Isti dan navečer, Dominiku počinje otjecati ruka, sutradan nanovo na hitnu. Prima ga isti gipser/liječnik (u bijeloj kuti). Ne vrše upis već samo prematanje, da opuste zavoj. Pitam, onako laički, u strahu da ne budem isprdana, zašto ruka otječe i zašto nije imobilizacija s prstom do njega, već samo slomljenog. Nista strašno, to će biti ok, kontrola kad smo se dogovorili... reče on.
Danas, da bi omogućili Dominiku plivanje u moru, odemo do zadarske bolnice da mu probaju staviti plastični gips. Dr. nas pošalje na slikanje i skuži da je prst srastao u stranu.
Ponovno lomljenje prsta, da bi ga ispravili. I ne, nije plako. Stisnuo je zube i izdržao ponovno lomljenje.
Dominik ima gips i to ne plastični, jer na svježi prijelom koji može otjecati mora ići običan gips.
Nema kupanja sljedeća tri tjedna... kontrola u Zadru...
Bilo je bolno, išli smo nakon toga na pizzu, kupiti nerf pušku, sladoled....
Tri puta lomljen prst u tjedan dana... Hvala liječnicima u brodskoj bolnici koji su nam omogućili to divno iskustvo".


Tragom informacije, posebno zbog njezina uvoda i zadnje rečenice, obratili smo se šefu brodske Kirurgije, doktoru Borisu Hrečkovskom, s molbom neka se referira. Komentar dr. Hrečkovskog također prenosimo u cijelosti.

"Majka je s djetetom došla na hitni prijem O.B. Slavonski Brod radi bolnosti malog prsta desne šake, ujutro, 02.08.2017. godine.

Mehanizam traume nastao je dan ranije udarcem loptom (to piše u nalazu).

Pacijent je upisan, pregledan – opisan otok malog prsta, pokrete izvodi, poslan na rtg snimanje.

Dijagnoza – prijelom gornjeg članka 5 prsta… impakcija ulomaka, što znači da je došlo do utisnuća jednog dijela kosti u drugi mehaničkom silom. U ovom slučaju se radi o udarcu koji je dijete zadobilo dan ranije (po iskazu loptom).

Postavljena imobilizacija za isti prijelom uz repoziciju. U ovom slučaju repozicija je otežana, jer je prijelom star jedan dan, pojavljuje se otok  i postoji  mogučnost nezadržavanja položaja koji se postigne repozicijom i imobilizacijom.

Ova vrsta prijelom se ne operira, već se pokušava imobilizacijom i repozicijama dovesti prijelom u položaj koji će omogučiti dobro zarasčivanje. U tijeku liječenja ovih prijeloma nužne su kontrole stanja ekstremiteta i rtg kontrole. U slučaju pomaka ulomaka, vrši se ponovna repozicija i postavlja nova imobilizacija.

U slučaju da ni ovim metodama se ne uspije dobiti zadovoljavajući položaj, radi se u anesteziji ekstenzija istog prsta, ali to je već operativni zahvat.  Ovaj prijelom, na dan prijema u OB Sl. Brod, na osnovuz rtg nalaza, ne pripada u tu kategoriju. Radilo se o impakcijskom prijelomu s manjim pomakom koji se liječi neoperativno, metodom repozicije i imobilizacije.

Pacijent, odnosno majka je dobila upute za kontrolu u traumatološkoj ambulanti (zgrada poliklinike) ali  i upute za kontrolu ranije u slučaju bilo kakvog pogoršanja, na primjer, povećanje otoka, većih bolova i slično.

Sve gore navedeno, opisano je u med. nalazu s hitnog prijema brodske bolnice dana 02.08.2017.  i za isto postoji medicinska dokumentacija.

Prema iskazu majke, sutradan, ona ponovo dovodi dijete na kontrolu, na hitni prijem, zbog oticanja prsta. Na hitnom prijemu, po gore napisanoj verziji od strane majke, izvršena je tzv. prefiksacija imobilizacije od strane med. tehničara. Pacijent tada nije upisan.

Ovdje nastaje problem, odnosno greška u prihvaćanju uputa… ili jednostavno greška u komunikaciji.

Hitni prijem bolnice nije mjesto gdje se vrše kontrolni pregledi, nego se to radi u specijalističkim ambulantama u zgradi poliklinike… što je navedeno u nalazu od 02.08.2017.

Ako je pacijent s majkom došao iza 15,00 sati, kada specijalističke ambulante više ne rade, onda je jedino mjesto gdje je - pacijent koji je naručen u specijalističku ambulantu - mogao dobiti uslugu ponovno hitni prijem, ali u ovome slučaju se radi o kontrolnom pregledu.

Prema daljnjem iskazu majke, oni odlaze na more s djetetom i kontrolni pregled vrše u Zadarskoj bolnici, gdje se radi kontrolni rtg i postavlja nova imobilizacija uz ponovnu repoziciju.  Prst nije srastao kako stoji u opisu, već je mehanizmom traume (udarac dana 01.08) utisnut dio kosti u drugi dio. Postoji manji pomak, što se zaključuje iz opisa majke po onome što su radili u zadarskoj bolnici, i tamo ponavljaju repoziciju i postavljaju novu imobilizaciju.

Da bi ovaj prijelom srastao, u ovoj dječjoj dobi, potrebno je vrijeme oko 4-6 tjedana. Pritom, nošenje imobilizacije ne smije biti duže od 3 maksimalno 4 tjedna. U tijeku liječenja, nužni su kontrolni pregledi u specijalističkoj kirurškoj ambulanti, a ne na hitnom prijemu bolnice.

Hitni prijem bolnice zbrinjava hitne slučajeve, u ovom slučaju repozicija i imobilizacija, te služi za upućivanje na daljnje specijalističke kontrolne preglede gdje će se, ovisno o stanju, vršiti i potrebne korekcije u terapiji.

Zaključno:

Ovdje ne postoji stručna greška. Postoji tijek liječenja specifičnog prijeloma dječje dobi (prijelom blizu ploče rasta gornjeg članka 5 prsta) koji je neophodno rtg. i klinički kontrolirati i po potrebi  vršiti korekcije u terapiji.

Razumljivo je da su roditelji nezadovoljni tijekom liječenja, koje se kompliciralo jer se nije uspjelo prvobitnom repozicijom i imobilizacijom zadržati adekvatni položaj ulomaka. Isti zahvat je otežan bio 02.08. samom činjenicom da se radi o impakcijskom prijelomu starom 24 sata.  Zahvati koji su rađeni (SL. Brod, Zadar) nisu ponovno lomljenje prsta, već su bili zahvati povlačenja prsta radi dovođenja ulomaka u zadovoljavajući položaj.

Jasno, za roditelje djeteta to ne mora biti shvaćeno na taj način i svaka komplikacija u liječenju, pogotovo kod djece, može biti uzrok nezadovoljstva.

Liječenje pacijenta Dominik Štefančića i dalje traje i nije završeno. Nužne su daljnje kirurške i rtg kontrole i po potrebi fizikalna terapija.

U ime službe za kirurgiju mogu samo izraziti žaljenje što je tijek liječenja prijeloma V prsta kod Dominika tražio korekcije u terapiji (novu repoziciju i imobilizaciju).  Kao roditelj razumijem iskaz majke", stoji u komentaru događaja kojeg nam je dostavio šef brodske Kirurgije, dr. Boris Hrečkovski.

Broj komentara: 3

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava
portal

portal

Komentirano: 10.8.2017. | 9:05

1

Zanimljivo, gospođa više nema fejs profil. A sva je velevažna i 100% u pravu...
pajser

pajser

Komentirano: 9.8.2017. | 15:04

2

Svi smo mi bolji liječnici od liječnika, treneri od trenera i veći katolici od pape.
luky

luky

Komentirano: 9.8.2017. | 13:52

3

Administrator je izbrisao komentar!

Broj komentara: 3

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava

Komentari članaka objavljuju se u realnom vremenu. SBplus.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani.

Ostali članci u rubrici
SBplus.hr, Slavonski Brod : Osnovan prvi multidisplinarni tim za osteoporozu u zemlji

U slavonskobrodskoj Općoj bolnici

Osnovan prvi multidisplinarni tim za osteoporozu u zemlji

19.10.2017. | 11:50
Obzirom da je osteoporoza sve rašireniji zdravstveni problem, potreba za osnivanjem jednog ovakvog tima, u kojem će sudjelovati djelatnici različitih službi, bio je logičan nastavak dosadašnjih aktivnosti u smislu prevencije i liječenja bolesti. Naime, u svijetu već desetak godin
Obzirom da je osteoporoza sve rašireniji zdravstveni problem, potreba za osnivanjem jednog ovakvog tima, u kojem će sudjelovati djelatnici različitih službi, bio je logičan nastavak dosadašnjih aktivnosti u smislu prevencije i liječenja bolesti. Naime, u svijetu već desetak godin
SBplus.hr, Slavonski Brod :  U Europi svakih šest minuta jedna žena umre od raka dojke

Obilježen Dan ružičaste vrpce

U Europi svakih šest minuta jedna žena umre od raka dojke

7.10.2017. | 14:40
SBplus.hr, Slavonski Brod : Kardiovaskularne bolesti vodeći uzrok smrtnosti i u Brodu

Maeđunarodni dan srca

Kardiovaskularne bolesti vodeći uzrok smrtnosti i u Brodu

29.9.2017. | 14:35
Svaki drugi čovjek koji umre - umre od kardiovaskularnih bolesti, a među deset vodećih uzroka smrtnosti i u Slavonskom Brodu i u Novoj Gradiški su inzult, infarkt miokarda i hipertenzija.
Svaki drugi čovjek koji umre - umre od kardiovaskularnih bolesti, a među deset vodećih uzroka smrtnosti i u Slavonskom Brodu i u Novoj Gradiški su inzult, infarkt miokarda i hipertenzija.
SBplus.hr, Slavonski Brod : U Brodskoj županiji pripremno stanje obrane od poplava

Na većem dijelu toka Save

U Brodskoj županiji pripremno stanje obrane od poplava

25.9.2017. | 10:10
Jedino u Slavonskom Šamcu, gdje iznosi 225 cm, vodostaj još nije dosegao razinu od 400 cm na kojoj ovdje stupa na snagu pripremno stanje obrane od poplava.
Jedino u Slavonskom Šamcu, gdje iznosi 225 cm, vodostaj još nije dosegao razinu od 400 cm na kojoj ovdje stupa na snagu pripremno stanje obrane od poplava.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Limfomi među deset najčešćih zloćudnih tumora

Svjetski dan svjesnosti o limfomima

Limfomi među deset najčešćih zloćudnih tumora

16.9.2017. | 14:30
Premda uzrok nastanka limfoma još nije otkriven, utvrđeni su neki od čimbenika koji povećavaju rizik nastanka limfoma kao što je oslabljeni imunološki sustav ( zbog nasljednih poremećaja ili djelovanja imunosupresivnih lijekova nakon transplantacije organa), neke infekcije (virus
Premda uzrok nastanka limfoma još nije otkriven, utvrđeni su neki od čimbenika koji povećavaju rizik nastanka limfoma kao što je oslabljeni imunološki sustav ( zbog nasljednih poremećaja ili djelovanja imunosupresivnih lijekova nakon transplantacije organa), neke infekcije (virus
SBplus.hr, Slavonski Brod : Središnje obilježavanje u Slavonskom Brodu

Svjetski dan svjesnosti o limfomima

Središnje obilježavanje u Slavonskom Brodu

14.9.2017. | 14:10
"Znanjem do zdravlja" moto je ovogodišnjeg programa obilježavanja Svjetskog dana svjesnosti o limfomima, koji će na razini Hrvatske biti održano u Slavonskom Brodu. Evo i detaljnog programa sa satnicom.
"Znanjem do zdravlja" moto je ovogodišnjeg programa obilježavanja Svjetskog dana svjesnosti o limfomima, koji će na razini Hrvatske biti održano u Slavonskom Brodu. Evo i detaljnog programa sa satnicom.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Dnevno zaprime od 400 do 500 uzoraka krvi 

Bolnički laboratorij temelj dijagnostike

Dnevno zaprime od 400 do 500 uzoraka krvi 

12.9.2017. | 11:15
"Najveće nam je zadovoljstvo kad obradujemo pacijenta urednim nalazima nakon izliječene bolesti i izmamimo osmjeh na nečije lice. A, nekako je najteže kada moramo djeci izvaditi krv, slušati njihov bolni plač. Na to se nitko nikada ne navikne".
"Najveće nam je zadovoljstvo kad obradujemo pacijenta urednim nalazima nakon izliječene bolesti i izmamimo osmjeh na nečije lice. A, nekako je najteže kada moramo djeci izvaditi krv, slušati njihov bolni plač. Na to se nitko nikada ne navikne".
SBplus.hr, Slavonski Brod : Preko 400 sudionika svih životnih dobi

Svečanost trčanja i zdravog života

Preko 400 sudionika svih životnih dobi

9.9.2017. | 14:15
Današnja masovna i izvrsna utrka poslala je i glasnu poruku s jedne strane onima koji mogu i trebaju tražiti rješenja zbog kojih bi Brođani morali udisati čišći zrak nego proteklih godina, a s druge strane to je i poruka građanima da se više kreću, da stiču zdrave navike čime pob
Današnja masovna i izvrsna utrka poslala je i glasnu poruku s jedne strane onima koji mogu i trebaju tražiti rješenja zbog kojih bi Brođani morali udisati čišći zrak nego proteklih godina, a s druge strane to je i poruka građanima da se više kreću, da stiču zdrave navike čime pob
SBplus.hr, Slavonski Brod : Brodska bolnica nabavila dva milijuna kuna vrijednu opremu

Dobra vijest

Brodska bolnica nabavila dva milijuna kuna vrijednu opremu

8.9.2017. | 14:45
- Sva ova oprema je danas dobrim dijelom stavljena u funkciju i veseli nas što smo njenom nabavkom napravili značajan iskorak u ispunjenju našeg glavnog cilja, a to je pružanje što kvalitetnije usluge pacijentima – kazao je dr. Josip Samardžić.
- Sva ova oprema je danas dobrim dijelom stavljena u funkciju i veseli nas što smo njenom nabavkom napravili značajan iskorak u ispunjenju našeg glavnog cilja, a to je pružanje što kvalitetnije usluge pacijentima – kazao je dr. Josip Samardžić.
SBplus.hr, Slavonski Brod : U vaskularnoj kirurgiji brodska bolnica odmah iza klinika

Hrvatsko društvo za vaskularnu kirurgiju

U vaskularnoj kirurgiji brodska bolnica odmah iza klinika

1.9.2017. | 15:00
Unatoč financijskim problemima s kojima se susreće i slavonskobrodska bolnica naša najveća vrijednost su ljudi koji rade u bolnicama, od liječnika do svih ostalih struka uključenih u sustav. Probleme s kojima se susreću danas se nadoknađuje znanjem i entuzijazmom svih kadrova u s
Unatoč financijskim problemima s kojima se susreće i slavonskobrodska bolnica naša najveća vrijednost su ljudi koji rade u bolnicama, od liječnika do svih ostalih struka uključenih u sustav. Probleme s kojima se susreću danas se nadoknađuje znanjem i entuzijazmom svih kadrova u s
SBplus.hr, Slavonski Brod : Izdano 250 opomena za uklanjanje ambrozije

Kazne i do deset tisuća kuna

Izdano 250 opomena za uklanjanje ambrozije

1.9.2017. | 13:05
Sve je veći broj onih koji imaju problema s ambrozijom. Najgore je najmlađima, kojima je ove godine posebno teško jer je dugo, sušno razdoblje pogodovalo razmnožavanju ovog korova koji stvara toliko zdravstvenih poteškoća.
Sve je veći broj onih koji imaju problema s ambrozijom. Najgore je najmlađima, kojima je ove godine posebno teško jer je dugo, sušno razdoblje pogodovalo razmnožavanju ovog korova koji stvara toliko zdravstvenih poteškoća.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Vanja Krnić tuži brodsku bolnicu zbog pogrešnog liječenja

Najviše krivi dr. Nenada Pandaka.

Vanja Krnić tuži brodsku bolnicu zbog pogrešnog liječenja

16.8.2017. | 22:00
„Provedena je unutarnja kontrola kojom je utvrđeno da nije bilo propusta u liječenju imenovanog pacijenta te nije počinjena liječnička greška", odgovorili su iz bolnice.
„Provedena je unutarnja kontrola kojom je utvrđeno da nije bilo propusta u liječenju imenovanog pacijenta te nije počinjena liječnička greška", odgovorili su iz bolnice.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Triatlonka Maja i djeca Korčule u borbi za čist zrak u Brodu

Dočekajmo Maju otvorena srca

Triatlonka Maja i djeca Korčule u borbi za čist zrak u Brodu

15.8.2017. | 14:10
Samohrana majka, sportašica i psihologinja Maja Bonačić, idejna začetnica projekta „Djeca djeci – pravo na čisti zrak" želi skrenuti pažnju javnosti na zagađenost zraka u Slavonskom Brodu i činjenicu da neke od najpogođenijih skupina ne mogu reagirati na katastrofalne uvjete u ko
Triatlonka Maja i djeca Korčule u borbi za čist zrak u Brodu
SBplus.hr, Slavonski Brod : Alergični ne bi trebali jesti dinje, suncokret, krastavce...

Neuništiva ambrozija uništava zdravlje

Alergični ne bi trebali jesti dinje, suncokret, krastavce...

9.8.2017. | 0:01
'Propisane novčane kazne za neodržavanje privatnih zemljišta, za pravne osobe do 10.000 kn, a za fizičke do 2.000 kn. U slučajevima kada vlasnici zemljišta ne postupe u skladu s izdanim rješenjem, radovi košnje i uređenja parcele obavljaju se putem treće osobe na trošak vlasnika,
'Propisane novčane kazne za neodržavanje privatnih zemljišta, za pravne osobe do 10.000 kn, a za fizičke do 2.000 kn. U slučajevima kada vlasnici zemljišta ne postupe u skladu s izdanim rješenjem, radovi košnje i uređenja parcele obavljaju se putem treće osobe na trošak vlasnika,
SBplus.hr, Slavonski Brod : Karcinom dojke vodeći je ubojica žena

Godišnje oko tri tisuće mamografija

Karcinom dojke vodeći je ubojica žena

3.8.2017. | 0:02
Najmlađa osoba s našeg područja koja se javila zbog karcinoma dojke imala je 15 godina i operirana je u Zagrebu, kaže dr. Drago Mitrečić
Najmlađa osoba s našeg područja koja se javila zbog karcinoma dojke imala je 15 godina i operirana je u Zagrebu, kaže dr. Drago Mitrečić
SBplus.hr, Slavonski Brod : Peti puta kontra komaraca

Slavonski Brod

Peti puta kontra komaraca

31.7.2017. | 13:54
Gradska uprava ovim putem obavještava sve građane da će se u utorak, 1. kolovoza u vremenu od 9.00 do 16.00 sati obaviti peti ovogodišnji larvicidni tretman suzbijanja ličinki komaraca.
Gradska uprava ovim putem obavještava sve građane da će se u utorak, 1. kolovoza u vremenu od 9.00 do 16.00 sati obaviti peti ovogodišnji larvicidni tretman suzbijanja ličinki komaraca.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Hoće li i brodska bolnica ostati bez lijekova?

Veledrogerije najavile obustavu lijekova

Hoće li i brodska bolnica ostati bez lijekova?

21.7.2017. | 12:15
“Ministar Kujundžić jedan je od prvih koji je razumio problem i koji od njega ne bježi. Priznaje da postoji dug, svjestan je problema, no ne može ga sam riješiti.”
“Ministar Kujundžić jedan je od prvih koji je razumio problem i koji od njega ne bježi. Priznaje da postoji dug, svjestan je problema, no ne može ga sam riješiti.”
SBplus.hr, Slavonski Brod : Sunce sja tamo gdje smo mi

Oni poručuju:

Sunce sja tamo gdje smo mi

13.7.2017. | 11:40
U subotu ste na Poloju? Ne propustite onda priliku od 16 do 19 sati učiniti nešto za sebe i svoje zdravlje.
U subotu ste na Poloju? Ne propustite onda priliku od 16 do 19 sati učiniti nešto za sebe i svoje zdravlje.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Broj oboljelih od Mišje groznice raste i u Brodskoj županiji

Epidemija ne jenjava

Broj oboljelih od Mišje groznice raste i u Brodskoj županiji

10.7.2017. | 11:15
Kako doznajemo u Zavodu za javno zdravstvo Brodsko-posavske županije slučajeva mišje groznice, nažalost, ima dosta i na ovom području.
Kako doznajemo u Zavodu za javno zdravstvo Brodsko-posavske županije slučajeva mišje groznice, nažalost, ima dosta i na ovom području.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Od posljedica vrućine umrlo šest ljudi

Toplinski val

Od posljedica vrućine umrlo šest ljudi

10.7.2017. | 10:15
Vrućine pogubne posljedice mogu imati ponajprije kod kroničnih bolesnika koji se ne pridržavaju savjeta liječnika i ne koriste propisanu terapiju. U takvim slučajevima zna se dogoditi tragedija, koja je prije svega rezultat neodgovornosti samog pacijenta, a tek potom vremenskih (
Vrućine pogubne posljedice mogu imati ponajprije kod kroničnih bolesnika koji se ne pridržavaju savjeta liječnika i ne koriste propisanu terapiju. U takvim slučajevima zna se dogoditi tragedija, koja je prije svega rezultat neodgovornosti samog pacijenta, a tek potom vremenskih (
SBplus.hr, Slavonski Brod :