Život : Zdravlje

Objavljeno: 9.8.2017. u 11:11
Prikaza: 5665
|
Autor: J.Z./SBplus

U brodskoj bolnici nije bilo propusta

Dr. Boris Hrečkovski: 'Kao roditelj razumijem iskaz majke'

Slavonski Brod : Dr. Boris Hrečkovski: 'Kao roditelj razumijem iskaz majke'Izidora Štefančić i njezin sin Dominik(Foto: Facebook)

Izidora Štefančić: 'Tri puta lomljen prst u tjedan dana... Hvala liječnicima u brodskoj bolnici koji su nam omogućili to divno iskustvo'.

SLAVONSKI BROD - Brođanka, Izidora Štefančić, na svome facebook profilu, u utorak je objavila iskustvo od 3. kolovoza stečeno u brodskoj Općoj bolnici 'dr. Josip Benčević' tijekom liječenja 'frakture prsta' njezina sina Dominika. Upis prenosimo u cijelosti:
"03.08. Dominik zadobio frakturu prsta desne ruke. Otišli na hitnu Slavonski Brod, slikali ga. Nije ga primio liječnik jer je bio na operaciji, nego dr. koja ne smije sama donositi odluke. I to poštivam, da se razumijemo. No tad iskusni gipser na hitnom prijemu vrši izravnavanje i imobilizaciju malog prst metalnom udlagom i zavojem. Samo mali prst. Isti dan navečer, Dominiku počinje otjecati ruka, sutradan nanovo na hitnu. Prima ga isti gipser/liječnik (u bijeloj kuti). Ne vrše upis već samo prematanje, da opuste zavoj. Pitam, onako laički, u strahu da ne budem isprdana, zašto ruka otječe i zašto nije imobilizacija s prstom do njega, već samo slomljenog. Nista strašno, to će biti ok, kontrola kad smo se dogovorili... reče on.
Danas, da bi omogućili Dominiku plivanje u moru, odemo do zadarske bolnice da mu probaju staviti plastični gips. Dr. nas pošalje na slikanje i skuži da je prst srastao u stranu.
Ponovno lomljenje prsta, da bi ga ispravili. I ne, nije plako. Stisnuo je zube i izdržao ponovno lomljenje.
Dominik ima gips i to ne plastični, jer na svježi prijelom koji može otjecati mora ići običan gips.
Nema kupanja sljedeća tri tjedna... kontrola u Zadru...
Bilo je bolno, išli smo nakon toga na pizzu, kupiti nerf pušku, sladoled....
Tri puta lomljen prst u tjedan dana... Hvala liječnicima u brodskoj bolnici koji su nam omogućili to divno iskustvo".


Tragom informacije, posebno zbog njezina uvoda i zadnje rečenice, obratili smo se šefu brodske Kirurgije, doktoru Borisu Hrečkovskom, s molbom neka se referira. Komentar dr. Hrečkovskog također prenosimo u cijelosti.

"Majka je s djetetom došla na hitni prijem O.B. Slavonski Brod radi bolnosti malog prsta desne šake, ujutro, 02.08.2017. godine.

Mehanizam traume nastao je dan ranije udarcem loptom (to piše u nalazu).

Pacijent je upisan, pregledan – opisan otok malog prsta, pokrete izvodi, poslan na rtg snimanje.

Dijagnoza – prijelom gornjeg članka 5 prsta… impakcija ulomaka, što znači da je došlo do utisnuća jednog dijela kosti u drugi mehaničkom silom. U ovom slučaju se radi o udarcu koji je dijete zadobilo dan ranije (po iskazu loptom).

Postavljena imobilizacija za isti prijelom uz repoziciju. U ovom slučaju repozicija je otežana, jer je prijelom star jedan dan, pojavljuje se otok  i postoji  mogučnost nezadržavanja položaja koji se postigne repozicijom i imobilizacijom.

Ova vrsta prijelom se ne operira, već se pokušava imobilizacijom i repozicijama dovesti prijelom u položaj koji će omogučiti dobro zarasčivanje. U tijeku liječenja ovih prijeloma nužne su kontrole stanja ekstremiteta i rtg kontrole. U slučaju pomaka ulomaka, vrši se ponovna repozicija i postavlja nova imobilizacija.

U slučaju da ni ovim metodama se ne uspije dobiti zadovoljavajući položaj, radi se u anesteziji ekstenzija istog prsta, ali to je već operativni zahvat.  Ovaj prijelom, na dan prijema u OB Sl. Brod, na osnovuz rtg nalaza, ne pripada u tu kategoriju. Radilo se o impakcijskom prijelomu s manjim pomakom koji se liječi neoperativno, metodom repozicije i imobilizacije.

Pacijent, odnosno majka je dobila upute za kontrolu u traumatološkoj ambulanti (zgrada poliklinike) ali  i upute za kontrolu ranije u slučaju bilo kakvog pogoršanja, na primjer, povećanje otoka, većih bolova i slično.

Sve gore navedeno, opisano je u med. nalazu s hitnog prijema brodske bolnice dana 02.08.2017.  i za isto postoji medicinska dokumentacija.

Prema iskazu majke, sutradan, ona ponovo dovodi dijete na kontrolu, na hitni prijem, zbog oticanja prsta. Na hitnom prijemu, po gore napisanoj verziji od strane majke, izvršena je tzv. prefiksacija imobilizacije od strane med. tehničara. Pacijent tada nije upisan.

Ovdje nastaje problem, odnosno greška u prihvaćanju uputa… ili jednostavno greška u komunikaciji.

Hitni prijem bolnice nije mjesto gdje se vrše kontrolni pregledi, nego se to radi u specijalističkim ambulantama u zgradi poliklinike… što je navedeno u nalazu od 02.08.2017.

Ako je pacijent s majkom došao iza 15,00 sati, kada specijalističke ambulante više ne rade, onda je jedino mjesto gdje je - pacijent koji je naručen u specijalističku ambulantu - mogao dobiti uslugu ponovno hitni prijem, ali u ovome slučaju se radi o kontrolnom pregledu.

Prema daljnjem iskazu majke, oni odlaze na more s djetetom i kontrolni pregled vrše u Zadarskoj bolnici, gdje se radi kontrolni rtg i postavlja nova imobilizacija uz ponovnu repoziciju.  Prst nije srastao kako stoji u opisu, već je mehanizmom traume (udarac dana 01.08) utisnut dio kosti u drugi dio. Postoji manji pomak, što se zaključuje iz opisa majke po onome što su radili u zadarskoj bolnici, i tamo ponavljaju repoziciju i postavljaju novu imobilizaciju.

Da bi ovaj prijelom srastao, u ovoj dječjoj dobi, potrebno je vrijeme oko 4-6 tjedana. Pritom, nošenje imobilizacije ne smije biti duže od 3 maksimalno 4 tjedna. U tijeku liječenja, nužni su kontrolni pregledi u specijalističkoj kirurškoj ambulanti, a ne na hitnom prijemu bolnice.

Hitni prijem bolnice zbrinjava hitne slučajeve, u ovom slučaju repozicija i imobilizacija, te služi za upućivanje na daljnje specijalističke kontrolne preglede gdje će se, ovisno o stanju, vršiti i potrebne korekcije u terapiji.

Zaključno:

Ovdje ne postoji stručna greška. Postoji tijek liječenja specifičnog prijeloma dječje dobi (prijelom blizu ploče rasta gornjeg članka 5 prsta) koji je neophodno rtg. i klinički kontrolirati i po potrebi  vršiti korekcije u terapiji.

Razumljivo je da su roditelji nezadovoljni tijekom liječenja, koje se kompliciralo jer se nije uspjelo prvobitnom repozicijom i imobilizacijom zadržati adekvatni položaj ulomaka. Isti zahvat je otežan bio 02.08. samom činjenicom da se radi o impakcijskom prijelomu starom 24 sata.  Zahvati koji su rađeni (SL. Brod, Zadar) nisu ponovno lomljenje prsta, već su bili zahvati povlačenja prsta radi dovođenja ulomaka u zadovoljavajući položaj.

Jasno, za roditelje djeteta to ne mora biti shvaćeno na taj način i svaka komplikacija u liječenju, pogotovo kod djece, može biti uzrok nezadovoljstva.

Liječenje pacijenta Dominik Štefančića i dalje traje i nije završeno. Nužne su daljnje kirurške i rtg kontrole i po potrebi fizikalna terapija.

U ime službe za kirurgiju mogu samo izraziti žaljenje što je tijek liječenja prijeloma V prsta kod Dominika tražio korekcije u terapiji (novu repoziciju i imobilizaciju).  Kao roditelj razumijem iskaz majke", stoji u komentaru događaja kojeg nam je dostavio šef brodske Kirurgije, dr. Boris Hrečkovski.

Broj komentara: 3

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava
portal

portal

Komentirano: 10.8.2017. | 9:05

1

Zanimljivo, gospođa više nema fejs profil. A sva je velevažna i 100% u pravu...
pajser

pajser

Komentirano: 9.8.2017. | 15:04

2

Svi smo mi bolji liječnici od liječnika, treneri od trenera i veći katolici od pape.
luky

luky

Komentirano: 9.8.2017. | 13:52

3

Administrator je izbrisao komentar!

Broj komentara: 3

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava

Komentari članaka objavljuju se u realnom vremenu. SBplus.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani.

Ostali članci u rubrici
SBplus.hr, Slavonski Brod : Brodski tim za zaštitu zdravlja

Posjet stručnjaka u domu pacijenta

Brodski tim za zaštitu zdravlja

14.12.2017. | 12:05
Pilot projekt je počeo u tri bolnice u Karlovcu, Slavonskom Brodu i bolnici Vrapče. Radi se o projektu u kojem će se obilaziti psihički bolesnici u njihovim domovima.
Pilot projekt je počeo u tri bolnice u Karlovcu, Slavonskom Brodu i bolnici Vrapče. Radi se o projektu u kojem će se obilaziti psihički bolesnici u njihovim domovima.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Alkohol, kocka i moderne ovisnosti

Problemi današnjice okupili stručnjake

Alkohol, kocka i moderne ovisnosti

7.12.2017. | 10:45
Cilj simpozija je okupiti što veći broj stručnjaka koji se bave istom problematikom u zavodima za javno zdravstvo, bolnicama, centrima za socijalnu skrb, školama te drugim institucijama i udrugama kako bi razmijenili iskustva i unaprijedili svoj rad.
Cilj simpozija je okupiti što veći broj stručnjaka koji se bave istom problematikom u zavodima za javno zdravstvo, bolnicama, centrima za socijalnu skrb, školama te drugim institucijama i udrugama kako bi razmijenili iskustva i unaprijedili svoj rad.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Koje lijekove Brođani najviše troše

Prirodni pripravci više nisu u modi

Koje lijekove Brođani najviše troše

30.11.2017. | 12:30
Hrvati najviše koriste lijekove koji djeluju na kardiovaskularni, živčani i probavni sustav. Najveći se iznos, jedna milijarda i 245 milijuna kuna, odvaja za lijekove u svrhu liječenja zloćudnih bolesti.
Hrvati najviše koriste lijekove koji djeluju na kardiovaskularni, živčani i probavni sustav. Najveći se iznos, jedna milijarda i 245 milijuna kuna, odvaja za lijekove u svrhu liječenja zloćudnih bolesti.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Prvi oboljeli od gripe

Ranije nego prošle godine

Prvi oboljeli od gripe

29.11.2017. | 13:15
Ove sezone gripu će izazivati četiri podtipa virusa gripe: dva A - A/H1N1 i A/H3N2 te B virusi dviju linija, i to Yamagata i Victoria. Upravo se antigeni tih virusa nalaze u cjepivu.
Ove sezone gripu će izazivati četiri podtipa virusa gripe: dva A - A/H1N1 i A/H3N2 te B virusi dviju linija, i to Yamagata i Victoria. Upravo se antigeni tih virusa nalaze u cjepivu.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Nakon operacije krajnika nastale ozbiljne komplikacije

U brodskoj bolnici

Nakon operacije krajnika nastale ozbiljne komplikacije

23.11.2017. | 0:01
Sama operacija tonzila (krajnika - mandula) danas je vrlo siguran i kratak zahvat koji ne zahtijeva hospitalizaciju dulju od 24 sata nakon operacije. Komplikacije su vrlo rijetke, obično blaže postoperativno krvarenje koje se brzo uoči.
Sama operacija tonzila (krajnika - mandula) danas je vrlo siguran i kratak zahvat koji ne zahtijeva hospitalizaciju dulju od 24 sata nakon operacije. Komplikacije su vrlo rijetke, obično blaže postoperativno krvarenje koje se brzo uoči.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Za koga je besplatno

Liječnici preporučuju cijepljenje

Za koga je besplatno

15.11.2017. | 9:15
- Cjepivom se ne može zaštiti pacijenta od obolijevanja, ali ga možemo zaštititi u smislu da gripu preboli sa što manje komplikacija i posljedica. Jer nije problem gripa nego komplikacije, a najčešća je upala pluća koja za starije pacijente može biti kobna - upozorava dr. Slavica
- Cjepivom se ne može zaštiti pacijenta od obolijevanja, ali ga možemo zaštititi u smislu da gripu preboli sa što manje komplikacija i posljedica. Jer nije problem gripa nego komplikacije, a najčešća je upala pluća koja za starije pacijente može biti kobna - upozorava dr. Slavica
SBplus.hr, Slavonski Brod : Počinje cijepljenje protiv gripe

Zavod za javno zdravstvo

Počinje cijepljenje protiv gripe

27.10.2017. | 10:50
Kategorije za koje je cijepljenje besplatno su osobe starije od 65 godina, kronični bolesnici i zdravstveni radnici dok svi ostali za tu uslugu moraju izdvojiti 20 kuna.
Kategorije za koje je cijepljenje besplatno su osobe starije od 65 godina, kronični bolesnici i zdravstveni radnici dok svi ostali za tu uslugu moraju izdvojiti 20 kuna.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Mali veliki ljudi nagrađeni poveljama zahvalnosti

Dan dragovoljnih darivatelja krvi

Mali veliki ljudi nagrađeni poveljama zahvalnosti

25.10.2017. | 18:00
"Jedino krv nema zamjenu i nema ime i prezime, nema naciju ni stranačku pripadnost" naglasio je župan Danijel Marušić, zahvaljujući darivateljima ove dragocjene tekućine. "Vi ste veliki i plemeniti ljudi bez kojih se ne bi mogle obaviti operacije niti spasiti ljudi, a svi smo mi
"Jedino krv nema zamjenu i nema ime i prezime, nema naciju ni stranačku pripadnost" naglasio je župan Danijel Marušić, zahvaljujući darivateljima ove dragocjene tekućine. "Vi ste veliki i plemeniti ljudi bez kojih se ne bi mogle obaviti operacije niti spasiti ljudi, a svi smo mi
SBplus.hr, Slavonski Brod : Milica Brezić i u osmom desetljeću pozitivan primjer mlađima

Sve se može kad se hoće

Milica Brezić i u osmom desetljeću pozitivan primjer mlađima

25.10.2017. | 9:05
"Okupirana sam rekreacijom i ne mislim što me čeka sutra. Vježba je, uz pravilnu prehranu i pozitivne misli, potrebna zbog fizičkog i psihičkog zdravlja. Nakon 43 godine u rekreaciji jednostavno sam postala ovisnik i smatram da je vježbanje životna potreba pa zato ne namjeravam p
"Okupirana sam rekreacijom i ne mislim što me čeka sutra. Vježba je, uz pravilnu prehranu i pozitivne misli, potrebna zbog fizičkog i psihičkog zdravlja. Nakon 43 godine u rekreaciji jednostavno sam postala ovisnik i smatram da je vježbanje životna potreba pa zato ne namjeravam p
SBplus.hr, Slavonski Brod : Osnovan prvi multidisplinarni tim za osteoporozu u zemlji

U slavonskobrodskoj Općoj bolnici

Osnovan prvi multidisplinarni tim za osteoporozu u zemlji

19.10.2017. | 11:50
Obzirom da je osteoporoza sve rašireniji zdravstveni problem, potreba za osnivanjem jednog ovakvog tima, u kojem će sudjelovati djelatnici različitih službi, bio je logičan nastavak dosadašnjih aktivnosti u smislu prevencije i liječenja bolesti. Naime, u svijetu već desetak godin
Obzirom da je osteoporoza sve rašireniji zdravstveni problem, potreba za osnivanjem jednog ovakvog tima, u kojem će sudjelovati djelatnici različitih službi, bio je logičan nastavak dosadašnjih aktivnosti u smislu prevencije i liječenja bolesti. Naime, u svijetu već desetak godin
SBplus.hr, Slavonski Brod :  U Europi svakih šest minuta jedna žena umre od raka dojke

Obilježen Dan ružičaste vrpce

U Europi svakih šest minuta jedna žena umre od raka dojke

7.10.2017. | 14:40
SBplus.hr, Slavonski Brod : Kardiovaskularne bolesti vodeći uzrok smrtnosti i u Brodu

Maeđunarodni dan srca

Kardiovaskularne bolesti vodeći uzrok smrtnosti i u Brodu

29.9.2017. | 14:35
Svaki drugi čovjek koji umre - umre od kardiovaskularnih bolesti, a među deset vodećih uzroka smrtnosti i u Slavonskom Brodu i u Novoj Gradiški su inzult, infarkt miokarda i hipertenzija.
Svaki drugi čovjek koji umre - umre od kardiovaskularnih bolesti, a među deset vodećih uzroka smrtnosti i u Slavonskom Brodu i u Novoj Gradiški su inzult, infarkt miokarda i hipertenzija.
SBplus.hr, Slavonski Brod : U Brodskoj županiji pripremno stanje obrane od poplava

Na većem dijelu toka Save

U Brodskoj županiji pripremno stanje obrane od poplava

25.9.2017. | 10:10
Jedino u Slavonskom Šamcu, gdje iznosi 225 cm, vodostaj još nije dosegao razinu od 400 cm na kojoj ovdje stupa na snagu pripremno stanje obrane od poplava.
Jedino u Slavonskom Šamcu, gdje iznosi 225 cm, vodostaj još nije dosegao razinu od 400 cm na kojoj ovdje stupa na snagu pripremno stanje obrane od poplava.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Limfomi među deset najčešćih zloćudnih tumora

Svjetski dan svjesnosti o limfomima

Limfomi među deset najčešćih zloćudnih tumora

16.9.2017. | 14:30
Premda uzrok nastanka limfoma još nije otkriven, utvrđeni su neki od čimbenika koji povećavaju rizik nastanka limfoma kao što je oslabljeni imunološki sustav ( zbog nasljednih poremećaja ili djelovanja imunosupresivnih lijekova nakon transplantacije organa), neke infekcije (virus
Premda uzrok nastanka limfoma još nije otkriven, utvrđeni su neki od čimbenika koji povećavaju rizik nastanka limfoma kao što je oslabljeni imunološki sustav ( zbog nasljednih poremećaja ili djelovanja imunosupresivnih lijekova nakon transplantacije organa), neke infekcije (virus
SBplus.hr, Slavonski Brod : Središnje obilježavanje u Slavonskom Brodu

Svjetski dan svjesnosti o limfomima

Središnje obilježavanje u Slavonskom Brodu

14.9.2017. | 14:10
"Znanjem do zdravlja" moto je ovogodišnjeg programa obilježavanja Svjetskog dana svjesnosti o limfomima, koji će na razini Hrvatske biti održano u Slavonskom Brodu. Evo i detaljnog programa sa satnicom.
"Znanjem do zdravlja" moto je ovogodišnjeg programa obilježavanja Svjetskog dana svjesnosti o limfomima, koji će na razini Hrvatske biti održano u Slavonskom Brodu. Evo i detaljnog programa sa satnicom.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Dnevno zaprime od 400 do 500 uzoraka krvi 

Bolnički laboratorij temelj dijagnostike

Dnevno zaprime od 400 do 500 uzoraka krvi 

12.9.2017. | 11:15
"Najveće nam je zadovoljstvo kad obradujemo pacijenta urednim nalazima nakon izliječene bolesti i izmamimo osmjeh na nečije lice. A, nekako je najteže kada moramo djeci izvaditi krv, slušati njihov bolni plač. Na to se nitko nikada ne navikne".
"Najveće nam je zadovoljstvo kad obradujemo pacijenta urednim nalazima nakon izliječene bolesti i izmamimo osmjeh na nečije lice. A, nekako je najteže kada moramo djeci izvaditi krv, slušati njihov bolni plač. Na to se nitko nikada ne navikne".
SBplus.hr, Slavonski Brod : Preko 400 sudionika svih životnih dobi

Svečanost trčanja i zdravog života

Preko 400 sudionika svih životnih dobi

9.9.2017. | 14:15
Današnja masovna i izvrsna utrka poslala je i glasnu poruku s jedne strane onima koji mogu i trebaju tražiti rješenja zbog kojih bi Brođani morali udisati čišći zrak nego proteklih godina, a s druge strane to je i poruka građanima da se više kreću, da stiču zdrave navike čime pob
Današnja masovna i izvrsna utrka poslala je i glasnu poruku s jedne strane onima koji mogu i trebaju tražiti rješenja zbog kojih bi Brođani morali udisati čišći zrak nego proteklih godina, a s druge strane to je i poruka građanima da se više kreću, da stiču zdrave navike čime pob
SBplus.hr, Slavonski Brod : Brodska bolnica nabavila dva milijuna kuna vrijednu opremu

Dobra vijest

Brodska bolnica nabavila dva milijuna kuna vrijednu opremu

8.9.2017. | 14:45
- Sva ova oprema je danas dobrim dijelom stavljena u funkciju i veseli nas što smo njenom nabavkom napravili značajan iskorak u ispunjenju našeg glavnog cilja, a to je pružanje što kvalitetnije usluge pacijentima – kazao je dr. Josip Samardžić.
- Sva ova oprema je danas dobrim dijelom stavljena u funkciju i veseli nas što smo njenom nabavkom napravili značajan iskorak u ispunjenju našeg glavnog cilja, a to je pružanje što kvalitetnije usluge pacijentima – kazao je dr. Josip Samardžić.
SBplus.hr, Slavonski Brod : U vaskularnoj kirurgiji brodska bolnica odmah iza klinika

Hrvatsko društvo za vaskularnu kirurgiju

U vaskularnoj kirurgiji brodska bolnica odmah iza klinika

1.9.2017. | 15:00
Unatoč financijskim problemima s kojima se susreće i slavonskobrodska bolnica naša najveća vrijednost su ljudi koji rade u bolnicama, od liječnika do svih ostalih struka uključenih u sustav. Probleme s kojima se susreću danas se nadoknađuje znanjem i entuzijazmom svih kadrova u s
Unatoč financijskim problemima s kojima se susreće i slavonskobrodska bolnica naša najveća vrijednost su ljudi koji rade u bolnicama, od liječnika do svih ostalih struka uključenih u sustav. Probleme s kojima se susreću danas se nadoknađuje znanjem i entuzijazmom svih kadrova u s
SBplus.hr, Slavonski Brod : Izdano 250 opomena za uklanjanje ambrozije

Kazne i do deset tisuća kuna

Izdano 250 opomena za uklanjanje ambrozije

1.9.2017. | 13:05
Sve je veći broj onih koji imaju problema s ambrozijom. Najgore je najmlađima, kojima je ove godine posebno teško jer je dugo, sušno razdoblje pogodovalo razmnožavanju ovog korova koji stvara toliko zdravstvenih poteškoća.
Sve je veći broj onih koji imaju problema s ambrozijom. Najgore je najmlađima, kojima je ove godine posebno teško jer je dugo, sušno razdoblje pogodovalo razmnožavanju ovog korova koji stvara toliko zdravstvenih poteškoća.
SBplus.hr, Slavonski Brod :