Život : Zdravlje

Objavljeno: 9.8.2017. u 11:11
Prikaza: 5763
|
Autor: J.Z./SBplus

U brodskoj bolnici nije bilo propusta

Dr. Boris Hrečkovski: 'Kao roditelj razumijem iskaz majke'

Slavonski Brod : Dr. Boris Hrečkovski: 'Kao roditelj razumijem iskaz majke'Izidora Štefančić i njezin sin Dominik(Foto: Facebook)

Izidora Štefančić: 'Tri puta lomljen prst u tjedan dana... Hvala liječnicima u brodskoj bolnici koji su nam omogućili to divno iskustvo'.

SLAVONSKI BROD - Brođanka, Izidora Štefančić, na svome facebook profilu, u utorak je objavila iskustvo od 3. kolovoza stečeno u brodskoj Općoj bolnici 'dr. Josip Benčević' tijekom liječenja 'frakture prsta' njezina sina Dominika. Upis prenosimo u cijelosti:
"03.08. Dominik zadobio frakturu prsta desne ruke. Otišli na hitnu Slavonski Brod, slikali ga. Nije ga primio liječnik jer je bio na operaciji, nego dr. koja ne smije sama donositi odluke. I to poštivam, da se razumijemo. No tad iskusni gipser na hitnom prijemu vrši izravnavanje i imobilizaciju malog prst metalnom udlagom i zavojem. Samo mali prst. Isti dan navečer, Dominiku počinje otjecati ruka, sutradan nanovo na hitnu. Prima ga isti gipser/liječnik (u bijeloj kuti). Ne vrše upis već samo prematanje, da opuste zavoj. Pitam, onako laički, u strahu da ne budem isprdana, zašto ruka otječe i zašto nije imobilizacija s prstom do njega, već samo slomljenog. Nista strašno, to će biti ok, kontrola kad smo se dogovorili... reče on.
Danas, da bi omogućili Dominiku plivanje u moru, odemo do zadarske bolnice da mu probaju staviti plastični gips. Dr. nas pošalje na slikanje i skuži da je prst srastao u stranu.
Ponovno lomljenje prsta, da bi ga ispravili. I ne, nije plako. Stisnuo je zube i izdržao ponovno lomljenje.
Dominik ima gips i to ne plastični, jer na svježi prijelom koji može otjecati mora ići običan gips.
Nema kupanja sljedeća tri tjedna... kontrola u Zadru...
Bilo je bolno, išli smo nakon toga na pizzu, kupiti nerf pušku, sladoled....
Tri puta lomljen prst u tjedan dana... Hvala liječnicima u brodskoj bolnici koji su nam omogućili to divno iskustvo".


Tragom informacije, posebno zbog njezina uvoda i zadnje rečenice, obratili smo se šefu brodske Kirurgije, doktoru Borisu Hrečkovskom, s molbom neka se referira. Komentar dr. Hrečkovskog također prenosimo u cijelosti.

"Majka je s djetetom došla na hitni prijem O.B. Slavonski Brod radi bolnosti malog prsta desne šake, ujutro, 02.08.2017. godine.

Mehanizam traume nastao je dan ranije udarcem loptom (to piše u nalazu).

Pacijent je upisan, pregledan – opisan otok malog prsta, pokrete izvodi, poslan na rtg snimanje.

Dijagnoza – prijelom gornjeg članka 5 prsta… impakcija ulomaka, što znači da je došlo do utisnuća jednog dijela kosti u drugi mehaničkom silom. U ovom slučaju se radi o udarcu koji je dijete zadobilo dan ranije (po iskazu loptom).

Postavljena imobilizacija za isti prijelom uz repoziciju. U ovom slučaju repozicija je otežana, jer je prijelom star jedan dan, pojavljuje se otok  i postoji  mogučnost nezadržavanja položaja koji se postigne repozicijom i imobilizacijom.

Ova vrsta prijelom se ne operira, već se pokušava imobilizacijom i repozicijama dovesti prijelom u položaj koji će omogučiti dobro zarasčivanje. U tijeku liječenja ovih prijeloma nužne su kontrole stanja ekstremiteta i rtg kontrole. U slučaju pomaka ulomaka, vrši se ponovna repozicija i postavlja nova imobilizacija.

U slučaju da ni ovim metodama se ne uspije dobiti zadovoljavajući položaj, radi se u anesteziji ekstenzija istog prsta, ali to je već operativni zahvat.  Ovaj prijelom, na dan prijema u OB Sl. Brod, na osnovuz rtg nalaza, ne pripada u tu kategoriju. Radilo se o impakcijskom prijelomu s manjim pomakom koji se liječi neoperativno, metodom repozicije i imobilizacije.

Pacijent, odnosno majka je dobila upute za kontrolu u traumatološkoj ambulanti (zgrada poliklinike) ali  i upute za kontrolu ranije u slučaju bilo kakvog pogoršanja, na primjer, povećanje otoka, većih bolova i slično.

Sve gore navedeno, opisano je u med. nalazu s hitnog prijema brodske bolnice dana 02.08.2017.  i za isto postoji medicinska dokumentacija.

Prema iskazu majke, sutradan, ona ponovo dovodi dijete na kontrolu, na hitni prijem, zbog oticanja prsta. Na hitnom prijemu, po gore napisanoj verziji od strane majke, izvršena je tzv. prefiksacija imobilizacije od strane med. tehničara. Pacijent tada nije upisan.

Ovdje nastaje problem, odnosno greška u prihvaćanju uputa… ili jednostavno greška u komunikaciji.

Hitni prijem bolnice nije mjesto gdje se vrše kontrolni pregledi, nego se to radi u specijalističkim ambulantama u zgradi poliklinike… što je navedeno u nalazu od 02.08.2017.

Ako je pacijent s majkom došao iza 15,00 sati, kada specijalističke ambulante više ne rade, onda je jedino mjesto gdje je - pacijent koji je naručen u specijalističku ambulantu - mogao dobiti uslugu ponovno hitni prijem, ali u ovome slučaju se radi o kontrolnom pregledu.

Prema daljnjem iskazu majke, oni odlaze na more s djetetom i kontrolni pregled vrše u Zadarskoj bolnici, gdje se radi kontrolni rtg i postavlja nova imobilizacija uz ponovnu repoziciju.  Prst nije srastao kako stoji u opisu, već je mehanizmom traume (udarac dana 01.08) utisnut dio kosti u drugi dio. Postoji manji pomak, što se zaključuje iz opisa majke po onome što su radili u zadarskoj bolnici, i tamo ponavljaju repoziciju i postavljaju novu imobilizaciju.

Da bi ovaj prijelom srastao, u ovoj dječjoj dobi, potrebno je vrijeme oko 4-6 tjedana. Pritom, nošenje imobilizacije ne smije biti duže od 3 maksimalno 4 tjedna. U tijeku liječenja, nužni su kontrolni pregledi u specijalističkoj kirurškoj ambulanti, a ne na hitnom prijemu bolnice.

Hitni prijem bolnice zbrinjava hitne slučajeve, u ovom slučaju repozicija i imobilizacija, te služi za upućivanje na daljnje specijalističke kontrolne preglede gdje će se, ovisno o stanju, vršiti i potrebne korekcije u terapiji.

Zaključno:

Ovdje ne postoji stručna greška. Postoji tijek liječenja specifičnog prijeloma dječje dobi (prijelom blizu ploče rasta gornjeg članka 5 prsta) koji je neophodno rtg. i klinički kontrolirati i po potrebi  vršiti korekcije u terapiji.

Razumljivo je da su roditelji nezadovoljni tijekom liječenja, koje se kompliciralo jer se nije uspjelo prvobitnom repozicijom i imobilizacijom zadržati adekvatni položaj ulomaka. Isti zahvat je otežan bio 02.08. samom činjenicom da se radi o impakcijskom prijelomu starom 24 sata.  Zahvati koji su rađeni (SL. Brod, Zadar) nisu ponovno lomljenje prsta, već su bili zahvati povlačenja prsta radi dovođenja ulomaka u zadovoljavajući položaj.

Jasno, za roditelje djeteta to ne mora biti shvaćeno na taj način i svaka komplikacija u liječenju, pogotovo kod djece, može biti uzrok nezadovoljstva.

Liječenje pacijenta Dominik Štefančića i dalje traje i nije završeno. Nužne su daljnje kirurške i rtg kontrole i po potrebi fizikalna terapija.

U ime službe za kirurgiju mogu samo izraziti žaljenje što je tijek liječenja prijeloma V prsta kod Dominika tražio korekcije u terapiji (novu repoziciju i imobilizaciju).  Kao roditelj razumijem iskaz majke", stoji u komentaru događaja kojeg nam je dostavio šef brodske Kirurgije, dr. Boris Hrečkovski.

Broj komentara: 3

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava
portal

portal

Komentirano: 10.8.2017. | 9:05

1

Zanimljivo, gospođa više nema fejs profil. A sva je velevažna i 100% u pravu...
pajser

pajser

Komentirano: 9.8.2017. | 15:04

2

Svi smo mi bolji liječnici od liječnika, treneri od trenera i veći katolici od pape.
luky

luky

Komentirano: 9.8.2017. | 13:52

3

Administrator je izbrisao komentar!

Broj komentara: 3

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava

Komentari članaka objavljuju se u realnom vremenu. SBplus.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani.

Ostali članci u rubrici
SBplus.hr, Slavonski Brod : Trend s kobnim posljedicama

Prestanak cijepljenja djece

Trend s kobnim posljedicama

19.2.2018. | 16:30
Brojni su se roditelji, umreženi preko interneta, udružili i odlučili kako, zbog raznih teorija zavjere, neće vjerovati liječnicima i stručnjacima, nego će sudbinu svoje djece uzeti u vlastite ruke.
Brojni su se roditelji, umreženi preko interneta, udružili i odlučili kako, zbog raznih teorija zavjere, neće vjerovati liječnicima i stručnjacima, nego će sudbinu svoje djece uzeti u vlastite ruke.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Pacijent o voditelju brodskog odjela neurokirurgije

U dopisu javnosti rekao sve što misli

Pacijent o voditelju brodskog odjela neurokirurgije

15.2.2018. | 16:00
"Godinama imam problem s kralježnicom i kada mi više nije pomagala ni fizikalna terapija, preostala je samo još jedna operacija, šesta po redu i to u Slavonskom Brodu."
"Godinama imam problem s kralježnicom i kada mi više nije pomagala ni fizikalna terapija, preostala je samo još jedna operacija, šesta po redu i to u Slavonskom Brodu."
SBplus.hr, Slavonski Brod : Objavljeni podatci o brodskom rodilištu

Iskustva brodskih rodilja vs. statistika

Objavljeni podatci o brodskom rodilištu

13.2.2018. | 21:05
Akciji Udruge Roda koja je zamolila sva rodilišta u Hrvatskoj da popune isti upitnik pridružila se i slavonskobrodska opća bolnica. Prikupljeni podatci svjedoče o nejednakom tretmanu i uvjetima rodilja diljem Lijepe Naše.
Akciji Udruge Roda koja je zamolila sva rodilišta u Hrvatskoj da popune isti upitnik pridružila se i slavonskobrodska opća bolnica. Prikupljeni podatci svjedoče o nejednakom tretmanu i uvjetima rodilja diljem Lijepe Naše.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Brodski roditelji preuzimaju ulogu logopeda

Zbog nedostatka stručnjaka

Brodski roditelji preuzimaju ulogu logopeda

10.2.2018. | 21:15
Roditelji u Slavonskom Brodu čija djeca imaju poteškoće u govoru, nemaju drugog izbora nego svakodnevno sami vježbati s njima umjesto čekanja da se broj logopeda u gradu poveća.
Roditelji u Slavonskom Brodu čija djeca imaju poteškoće u govoru, nemaju drugog izbora nego svakodnevno sami vježbati s njima umjesto čekanja da se broj logopeda u gradu poveća.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Osamsto tisuća Hrvata plaćat će deset kuna svaki pregled

Sve skuplji zdravstveni sustav

Osamsto tisuća Hrvata plaćat će deset kuna svaki pregled

8.2.2018. | 10:30
Od danas se mijenjaju pravila oko plaćanja participacije za pacijente bez dopunskog osiguranja. Za svaki će dijagnostički pregled izdvojiti po deset kuna.
Od danas se mijenjaju pravila oko plaćanja participacije za pacijente bez dopunskog osiguranja. Za svaki će dijagnostički pregled izdvojiti po deset kuna.
SBplus.hr, Slavonski Brod : "Pacijenti ne mogu sami upisivati tegobe"

Liječnici odbili ministrov prijedlog

"Pacijenti ne mogu sami upisivati tegobe"

6.2.2018. | 14:45
Rješenje ministra Kujundžića za duge liste čekanja u bolnicama i gomilanje bolničkih pretraga bilo bi uvođenje upitnika u koje će pacijenti kod obiteljskih liječnika sami upisivati što ih muči.
Rješenje ministra Kujundžića za duge liste čekanja u bolnicama i gomilanje bolničkih pretraga bilo bi uvođenje upitnika u koje će pacijenti kod obiteljskih liječnika sami upisivati što ih muči.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Najvažnije je odležati

Gripa se ne šali

Najvažnije je odležati

4.2.2018. | 9:15
Broj oboljelih još uvijek raste a premda od posljedica gripe na brodsko-posavskom području nije zabilježen niti jedan smrtni slučaj, tu ozbiljnu bolest treba ozbiljno shvatiti i obavezno preležati, redovito skidati temperaturu, uzimati dosta tekućine i vitamina.
Broj oboljelih još uvijek raste a premda od posljedica gripe na brodsko-posavskom području nije zabilježen niti jedan smrtni slučaj, tu ozbiljnu bolest treba ozbiljno shvatiti i obavezno preležati, redovito skidati temperaturu, uzimati dosta tekućine i vitamina.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Evo koliko je oboljelih od svraba na brodskom području

Ima li prostora za brigu

Evo koliko je oboljelih od svraba na brodskom području

31.1.2018. | 10:05
"Ono što je bitno naglasiti je da što se prije potraži liječnička pomoć, to će se prije dobiti terapija i upute za iskuhavanjem posteljine i održavanjem higijene te će biti smanjena mogućnost prelaska bolesti na ostale članove obitelji."
"Ono što je bitno naglasiti je da što se prije potraži liječnička pomoć, to će se prije dobiti terapija i upute za iskuhavanjem posteljine i održavanjem higijene te će biti smanjena mogućnost prelaska bolesti na ostale članove obitelji."
SBplus.hr, Slavonski Brod : Broj oboljelih od gripe raste

Očekivano

Broj oboljelih od gripe raste

30.1.2018. | 13:45
Prema procjenama broj oboljelih od gripe najvjerojatnije će rasti i u narednom razdoblju.
Prema procjenama broj oboljelih od gripe najvjerojatnije će rasti i u narednom razdoblju.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Na bolovanje najmanje idu Slavonci i Baranjci

Brođani su zdravi i/ili marljivi

Na bolovanje najmanje idu Slavonci i Baranjci

22.1.2018. | 11:20
Od pet slavonskih područnih ureda najveći broj bolovanja po danima "otpada” na Osijek, sa 624.848 dana. Požega je imala 148.597, Slavonski Brod 281.805, Vinkovci 293.332, a Virovitica 142.693 dana koje su osiguranici proveli na bolovanju.
Od pet slavonskih područnih ureda najveći broj bolovanja po danima "otpada” na Osijek, sa 624.848 dana. Požega je imala 148.597, Slavonski Brod 281.805, Vinkovci 293.332, a Virovitica 142.693 dana koje su osiguranici proveli na bolovanju.
SBplus.hr, Slavonski Brod : U brodskoj bolnici nikad više liječnika

Nakon ulaska Hrvatske u EU

U brodskoj bolnici nikad više liječnika

21.1.2018. | 13:00
Zbog nedovoljne kvalificiranosti i koncentriranosti novinara SBplus, koji je vodio intervju, u vezi s brojem liječnika, objavljena je tek polovična informacija.
Zbog nedovoljne kvalificiranosti i koncentriranosti novinara SBplus, koji je vodio intervju, u vezi s brojem liječnika, objavljena je tek polovična informacija.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Liječnici odlaze, ali kvalitetu uspijevamo zadržati

Razgovor s dr. Josipom Samardžićem

Liječnici odlaze, ali kvalitetu uspijevamo zadržati

17.1.2018. | 12:15
Slavonskobrodska bolnica po listama čekanja u hrvatskom je prosjeku. Nažalost ima pacijenata koji ne dođu na zakazane pretrage niti unaprijed opravdaju svoj izostanak. U jednom tjednu od 3330 naručenih pacijenata njih 280 nije došlo, što nije zanemarivo.
Slavonskobrodska bolnica po listama čekanja u hrvatskom je prosjeku. Nažalost ima pacijenata koji ne dođu na zakazane pretrage niti unaprijed opravdaju svoj izostanak. U jednom tjednu od 3330 naručenih pacijenata njih 280 nije došlo, što nije zanemarivo.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Yoga je izvor unutarnjeg mira, ravnoteže duha i tijela

Zaslužujemo li posvetiti se sebi?

Yoga je izvor unutarnjeg mira, ravnoteže duha i tijela

13.1.2018. | 16:30
"Preporodila sam se, bolovi su nestali a kao majka troje djece, na satu yoge, barem dva puta tjedno nalazim ono što mi treba, poniranje u sebe, kada isključim sve iz vanjskog svijeta i kada se mozak potpuno isprazni od svih pritisaka. Shvatila sam da je zbog yoge moj odnos prema
"Preporodila sam se, bolovi su nestali a kao majka troje djece, na satu yoge, barem dva puta tjedno nalazim ono što mi treba, poniranje u sebe, kada isključim sve iz vanjskog svijeta i kada se mozak potpuno isprazni od svih pritisaka. Shvatila sam da je zbog yoge moj odnos prema
SBplus.hr, Slavonski Brod : Pobuna liječnika obiteljske medicine

Pozvali Plenkovića da ispravi nepravdu

Pobuna liječnika obiteljske medicine

12.1.2018. | 21:00
Iz hrvatskog godišnjeg proračuna za zdravstvo, u obiteljsku se medicinu ulaže tek šest posto, a od nje se očekuje da riješi 80 posto zdravstvenih potreba i zahtjeva pacijenata. Jedina smo EU-zemlja s „obrnutim" omjerom liječnika - na jednog primarnog dolaze tri bolnička.
Iz hrvatskog godišnjeg proračuna za zdravstvo, u obiteljsku se medicinu ulaže tek šest posto, a od nje se očekuje da riješi 80 posto zdravstvenih potreba i zahtjeva pacijenata. Jedina smo EU-zemlja s „obrnutim" omjerom liječnika - na jednog primarnog dolaze tri bolnička.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Pred Brođankom je nova karijera

Uspješan proces mršavljenja

Pred Brođankom je nova karijera

12.1.2018. | 16:00
Gabrijela je nakon realityja krenula na tečaj za vizažisticu u Zagrebu koji je nedavno uspješno završila.
Gabrijela je nakon realityja krenula na tečaj za vizažisticu u Zagrebu koji je nedavno uspješno završila.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Evo što činiti nakon pretjerivanja u jelu i  piću

Ako niste znali

Evo što činiti nakon pretjerivanja u jelu i piću

10.1.2018. | 10:15
Svatko ponaosob se treba konzultirati s ljekarnikom kako bi provjerili u kakvom su zdravstvenom stanju, što bi im najbolje odgovaralo, koliko dugo mogu uzimati određene preparate a da ne dođe do kontraefekta.
Svatko ponaosob se treba konzultirati s ljekarnikom kako bi provjerili u kakvom su zdravstvenom stanju, što bi im najbolje odgovaralo, koliko dugo mogu uzimati određene preparate a da ne dođe do kontraefekta.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Dati drugima dio sebe i tako nekomu spasiti  život

Najljepši način za započeti novu godinu

Dati drugima dio sebe i tako nekomu spasiti život

5.1.2018. | 10:10
Osim standardnog darivanja krvi, Bođani će imati priliku upisati se u Hrvatski registar dobrovoljnih darivatelja krvotvornih matičnih stanica i na taj način možda u budućnosti spasiti život osoba oboljelih od leukemije.
Osim standardnog darivanja krvi, Bođani će imati priliku upisati se u Hrvatski registar dobrovoljnih darivatelja krvotvornih matičnih stanica i na taj način možda u budućnosti spasiti život osoba oboljelih od leukemije.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Hoćemo li pogriješiti ako ne izaberemo državnu policu?

Građani u dilemi i strahu

Hoćemo li pogriješiti ako ne izaberemo državnu policu?

4.1.2018. | 18:30
Zasićenost ponudama različitih osiguravatelja u građanima budi nepovjerenje i strah da za svoje novce neće dobiti najbolju zdravstvenu uslugu.
Zasićenost ponudama različitih osiguravatelja u građanima budi nepovjerenje i strah da za svoje novce neće dobiti najbolju zdravstvenu uslugu.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Raste li broj oboljelih od gripe i u Brodskoj županiji

Sezona gripe počela

Raste li broj oboljelih od gripe i u Brodskoj županiji

4.1.2018. | 10:25
Trenutačno kod oboljelih dominira gripa tipa B, i to soj koji nije sadržan u ovogodišnjem cjepivu, no u Hrvatskom Zavodu za javno zdravstvo naglašavaju kako to ne znači da cjepivo ne pruža zaštitu.
Trenutačno kod oboljelih dominira gripa tipa B, i to soj koji nije sadržan u ovogodišnjem cjepivu, no u Hrvatskom Zavodu za javno zdravstvo naglašavaju kako to ne znači da cjepivo ne pruža zaštitu.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Brodski tim za zaštitu zdravlja

Posjet stručnjaka u domu pacijenta

Brodski tim za zaštitu zdravlja

14.12.2017. | 12:05
Pilot projekt je počeo u tri bolnice u Karlovcu, Slavonskom Brodu i bolnici Vrapče. Radi se o projektu u kojem će se obilaziti psihički bolesnici u njihovim domovima.
Pilot projekt je počeo u tri bolnice u Karlovcu, Slavonskom Brodu i bolnici Vrapče. Radi se o projektu u kojem će se obilaziti psihički bolesnici u njihovim domovima.
SBplus.hr, Slavonski Brod :