Život : Zdravlje

Objavljeno: 9.8.2017. u 11:11
Prikaza: 5197
|
Autor: J.Z./SBplus

U brodskoj bolnici nije bilo propusta

Dr. Boris Hrečkovski: 'Kao roditelj razumijem iskaz majke'

Slavonski Brod : Dr. Boris Hrečkovski: 'Kao roditelj razumijem iskaz majke'Izidora Štefančić i njezin sin Dominik(Foto: Facebook)

Izidora Štefančić: 'Tri puta lomljen prst u tjedan dana... Hvala liječnicima u brodskoj bolnici koji su nam omogućili to divno iskustvo'.

SLAVONSKI BROD - Brođanka, Izidora Štefančić, na svome facebook profilu, u utorak je objavila iskustvo od 3. kolovoza stečeno u brodskoj Općoj bolnici 'dr. Josip Benčević' tijekom liječenja 'frakture prsta' njezina sina Dominika. Upis prenosimo u cijelosti:
"03.08. Dominik zadobio frakturu prsta desne ruke. Otišli na hitnu Slavonski Brod, slikali ga. Nije ga primio liječnik jer je bio na operaciji, nego dr. koja ne smije sama donositi odluke. I to poštivam, da se razumijemo. No tad iskusni gipser na hitnom prijemu vrši izravnavanje i imobilizaciju malog prst metalnom udlagom i zavojem. Samo mali prst. Isti dan navečer, Dominiku počinje otjecati ruka, sutradan nanovo na hitnu. Prima ga isti gipser/liječnik (u bijeloj kuti). Ne vrše upis već samo prematanje, da opuste zavoj. Pitam, onako laički, u strahu da ne budem isprdana, zašto ruka otječe i zašto nije imobilizacija s prstom do njega, već samo slomljenog. Nista strašno, to će biti ok, kontrola kad smo se dogovorili... reče on.
Danas, da bi omogućili Dominiku plivanje u moru, odemo do zadarske bolnice da mu probaju staviti plastični gips. Dr. nas pošalje na slikanje i skuži da je prst srastao u stranu.
Ponovno lomljenje prsta, da bi ga ispravili. I ne, nije plako. Stisnuo je zube i izdržao ponovno lomljenje.
Dominik ima gips i to ne plastični, jer na svježi prijelom koji može otjecati mora ići običan gips.
Nema kupanja sljedeća tri tjedna... kontrola u Zadru...
Bilo je bolno, išli smo nakon toga na pizzu, kupiti nerf pušku, sladoled....
Tri puta lomljen prst u tjedan dana... Hvala liječnicima u brodskoj bolnici koji su nam omogućili to divno iskustvo".


Tragom informacije, posebno zbog njezina uvoda i zadnje rečenice, obratili smo se šefu brodske Kirurgije, doktoru Borisu Hrečkovskom, s molbom neka se referira. Komentar dr. Hrečkovskog također prenosimo u cijelosti.

"Majka je s djetetom došla na hitni prijem O.B. Slavonski Brod radi bolnosti malog prsta desne šake, ujutro, 02.08.2017. godine.

Mehanizam traume nastao je dan ranije udarcem loptom (to piše u nalazu).

Pacijent je upisan, pregledan – opisan otok malog prsta, pokrete izvodi, poslan na rtg snimanje.

Dijagnoza – prijelom gornjeg članka 5 prsta… impakcija ulomaka, što znači da je došlo do utisnuća jednog dijela kosti u drugi mehaničkom silom. U ovom slučaju se radi o udarcu koji je dijete zadobilo dan ranije (po iskazu loptom).

Postavljena imobilizacija za isti prijelom uz repoziciju. U ovom slučaju repozicija je otežana, jer je prijelom star jedan dan, pojavljuje se otok  i postoji  mogučnost nezadržavanja položaja koji se postigne repozicijom i imobilizacijom.

Ova vrsta prijelom se ne operira, već se pokušava imobilizacijom i repozicijama dovesti prijelom u položaj koji će omogučiti dobro zarasčivanje. U tijeku liječenja ovih prijeloma nužne su kontrole stanja ekstremiteta i rtg kontrole. U slučaju pomaka ulomaka, vrši se ponovna repozicija i postavlja nova imobilizacija.

U slučaju da ni ovim metodama se ne uspije dobiti zadovoljavajući položaj, radi se u anesteziji ekstenzija istog prsta, ali to je već operativni zahvat.  Ovaj prijelom, na dan prijema u OB Sl. Brod, na osnovuz rtg nalaza, ne pripada u tu kategoriju. Radilo se o impakcijskom prijelomu s manjim pomakom koji se liječi neoperativno, metodom repozicije i imobilizacije.

Pacijent, odnosno majka je dobila upute za kontrolu u traumatološkoj ambulanti (zgrada poliklinike) ali  i upute za kontrolu ranije u slučaju bilo kakvog pogoršanja, na primjer, povećanje otoka, većih bolova i slično.

Sve gore navedeno, opisano je u med. nalazu s hitnog prijema brodske bolnice dana 02.08.2017.  i za isto postoji medicinska dokumentacija.

Prema iskazu majke, sutradan, ona ponovo dovodi dijete na kontrolu, na hitni prijem, zbog oticanja prsta. Na hitnom prijemu, po gore napisanoj verziji od strane majke, izvršena je tzv. prefiksacija imobilizacije od strane med. tehničara. Pacijent tada nije upisan.

Ovdje nastaje problem, odnosno greška u prihvaćanju uputa… ili jednostavno greška u komunikaciji.

Hitni prijem bolnice nije mjesto gdje se vrše kontrolni pregledi, nego se to radi u specijalističkim ambulantama u zgradi poliklinike… što je navedeno u nalazu od 02.08.2017.

Ako je pacijent s majkom došao iza 15,00 sati, kada specijalističke ambulante više ne rade, onda je jedino mjesto gdje je - pacijent koji je naručen u specijalističku ambulantu - mogao dobiti uslugu ponovno hitni prijem, ali u ovome slučaju se radi o kontrolnom pregledu.

Prema daljnjem iskazu majke, oni odlaze na more s djetetom i kontrolni pregled vrše u Zadarskoj bolnici, gdje se radi kontrolni rtg i postavlja nova imobilizacija uz ponovnu repoziciju.  Prst nije srastao kako stoji u opisu, već je mehanizmom traume (udarac dana 01.08) utisnut dio kosti u drugi dio. Postoji manji pomak, što se zaključuje iz opisa majke po onome što su radili u zadarskoj bolnici, i tamo ponavljaju repoziciju i postavljaju novu imobilizaciju.

Da bi ovaj prijelom srastao, u ovoj dječjoj dobi, potrebno je vrijeme oko 4-6 tjedana. Pritom, nošenje imobilizacije ne smije biti duže od 3 maksimalno 4 tjedna. U tijeku liječenja, nužni su kontrolni pregledi u specijalističkoj kirurškoj ambulanti, a ne na hitnom prijemu bolnice.

Hitni prijem bolnice zbrinjava hitne slučajeve, u ovom slučaju repozicija i imobilizacija, te služi za upućivanje na daljnje specijalističke kontrolne preglede gdje će se, ovisno o stanju, vršiti i potrebne korekcije u terapiji.

Zaključno:

Ovdje ne postoji stručna greška. Postoji tijek liječenja specifičnog prijeloma dječje dobi (prijelom blizu ploče rasta gornjeg članka 5 prsta) koji je neophodno rtg. i klinički kontrolirati i po potrebi  vršiti korekcije u terapiji.

Razumljivo je da su roditelji nezadovoljni tijekom liječenja, koje se kompliciralo jer se nije uspjelo prvobitnom repozicijom i imobilizacijom zadržati adekvatni položaj ulomaka. Isti zahvat je otežan bio 02.08. samom činjenicom da se radi o impakcijskom prijelomu starom 24 sata.  Zahvati koji su rađeni (SL. Brod, Zadar) nisu ponovno lomljenje prsta, već su bili zahvati povlačenja prsta radi dovođenja ulomaka u zadovoljavajući položaj.

Jasno, za roditelje djeteta to ne mora biti shvaćeno na taj način i svaka komplikacija u liječenju, pogotovo kod djece, može biti uzrok nezadovoljstva.

Liječenje pacijenta Dominik Štefančića i dalje traje i nije završeno. Nužne su daljnje kirurške i rtg kontrole i po potrebi fizikalna terapija.

U ime službe za kirurgiju mogu samo izraziti žaljenje što je tijek liječenja prijeloma V prsta kod Dominika tražio korekcije u terapiji (novu repoziciju i imobilizaciju).  Kao roditelj razumijem iskaz majke", stoji u komentaru događaja kojeg nam je dostavio šef brodske Kirurgije, dr. Boris Hrečkovski.

Broj komentara: 3

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava
portal

portal

Komentirano: 10.8.2017. | 9:05

1

Zanimljivo, gospođa više nema fejs profil. A sva je velevažna i 100% u pravu...
pajser

pajser

Komentirano: 9.8.2017. | 15:04

2

Svi smo mi bolji liječnici od liječnika, treneri od trenera i veći katolici od pape.
luky

luky

Komentirano: 9.8.2017. | 13:52

3

Administrator je izbrisao komentar!

Broj komentara: 3

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava

Komentari članaka objavljuju se u realnom vremenu. SBplus.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani.

Ostali članci u rubrici
SBplus.hr, Slavonski Brod : Vanja Krnić tuži brodsku bolnicu zbog pogrešnog liječenja

Najviše krivi dr. Nenada Pandaka.

Vanja Krnić tuži brodsku bolnicu zbog pogrešnog liječenja

16.8.2017. | 22:00
„Provedena je unutarnja kontrola kojom je utvrđeno da nije bilo propusta u liječenju imenovanog pacijenta te nije počinjena liječnička greška", odgovorili su iz bolnice.
„Provedena je unutarnja kontrola kojom je utvrđeno da nije bilo propusta u liječenju imenovanog pacijenta te nije počinjena liječnička greška", odgovorili su iz bolnice.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Triatlonka Maja i djeca Korčule u borbi za čist zrak u Brodu

Dočekajmo Maju otvorena srca

Triatlonka Maja i djeca Korčule u borbi za čist zrak u Brodu

15.8.2017. | 14:10
Samohrana majka, sportašica i psihologinja Maja Bonačić, idejna začetnica projekta „Djeca djeci – pravo na čisti zrak" želi skrenuti pažnju javnosti na zagađenost zraka u Slavonskom Brodu i činjenicu da neke od najpogođenijih skupina ne mogu reagirati na katastrofalne uvjete u ko
Triatlonka Maja i djeca Korčule u borbi za čist zrak u Brodu
SBplus.hr, Slavonski Brod : Alergični ne bi trebali jesti dinje, suncokret, krastavce...

Neuništiva ambrozija uništava zdravlje

Alergični ne bi trebali jesti dinje, suncokret, krastavce...

9.8.2017. | 0:01
'Propisane novčane kazne za neodržavanje privatnih zemljišta, za pravne osobe do 10.000 kn, a za fizičke do 2.000 kn. U slučajevima kada vlasnici zemljišta ne postupe u skladu s izdanim rješenjem, radovi košnje i uređenja parcele obavljaju se putem treće osobe na trošak vlasnika,
'Propisane novčane kazne za neodržavanje privatnih zemljišta, za pravne osobe do 10.000 kn, a za fizičke do 2.000 kn. U slučajevima kada vlasnici zemljišta ne postupe u skladu s izdanim rješenjem, radovi košnje i uređenja parcele obavljaju se putem treće osobe na trošak vlasnika,
SBplus.hr, Slavonski Brod : Karcinom dojke vodeći je ubojica žena

Godišnje oko tri tisuće mamografija

Karcinom dojke vodeći je ubojica žena

3.8.2017. | 0:02
Najmlađa osoba s našeg područja koja se javila zbog karcinoma dojke imala je 15 godina i operirana je u Zagrebu, kaže dr. Drago Mitrečić
Najmlađa osoba s našeg područja koja se javila zbog karcinoma dojke imala je 15 godina i operirana je u Zagrebu, kaže dr. Drago Mitrečić
SBplus.hr, Slavonski Brod : Peti puta kontra komaraca

Slavonski Brod

Peti puta kontra komaraca

31.7.2017. | 13:54
Gradska uprava ovim putem obavještava sve građane da će se u utorak, 1. kolovoza u vremenu od 9.00 do 16.00 sati obaviti peti ovogodišnji larvicidni tretman suzbijanja ličinki komaraca.
Gradska uprava ovim putem obavještava sve građane da će se u utorak, 1. kolovoza u vremenu od 9.00 do 16.00 sati obaviti peti ovogodišnji larvicidni tretman suzbijanja ličinki komaraca.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Hoće li i brodska bolnica ostati bez lijekova?

Veledrogerije najavile obustavu lijekova

Hoće li i brodska bolnica ostati bez lijekova?

21.7.2017. | 12:15
“Ministar Kujundžić jedan je od prvih koji je razumio problem i koji od njega ne bježi. Priznaje da postoji dug, svjestan je problema, no ne može ga sam riješiti.”
“Ministar Kujundžić jedan je od prvih koji je razumio problem i koji od njega ne bježi. Priznaje da postoji dug, svjestan je problema, no ne može ga sam riješiti.”
SBplus.hr, Slavonski Brod : Sunce sja tamo gdje smo mi

Oni poručuju:

Sunce sja tamo gdje smo mi

13.7.2017. | 11:40
U subotu ste na Poloju? Ne propustite onda priliku od 16 do 19 sati učiniti nešto za sebe i svoje zdravlje.
U subotu ste na Poloju? Ne propustite onda priliku od 16 do 19 sati učiniti nešto za sebe i svoje zdravlje.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Broj oboljelih od Mišje groznice raste i u Brodskoj županiji

Epidemija ne jenjava

Broj oboljelih od Mišje groznice raste i u Brodskoj županiji

10.7.2017. | 11:15
Kako doznajemo u Zavodu za javno zdravstvo Brodsko-posavske županije slučajeva mišje groznice, nažalost, ima dosta i na ovom području.
Kako doznajemo u Zavodu za javno zdravstvo Brodsko-posavske županije slučajeva mišje groznice, nažalost, ima dosta i na ovom području.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Od posljedica vrućine umrlo šest ljudi

Toplinski val

Od posljedica vrućine umrlo šest ljudi

10.7.2017. | 10:15
Vrućine pogubne posljedice mogu imati ponajprije kod kroničnih bolesnika koji se ne pridržavaju savjeta liječnika i ne koriste propisanu terapiju. U takvim slučajevima zna se dogoditi tragedija, koja je prije svega rezultat neodgovornosti samog pacijenta, a tek potom vremenskih (
Vrućine pogubne posljedice mogu imati ponajprije kod kroničnih bolesnika koji se ne pridržavaju savjeta liječnika i ne koriste propisanu terapiju. U takvim slučajevima zna se dogoditi tragedija, koja je prije svega rezultat neodgovornosti samog pacijenta, a tek potom vremenskih (
SBplus.hr, Slavonski Brod : 11 godina 28-godišnji Ivan Repinac je prikovan za krevet

Koban skok u Savu

11 godina 28-godišnji Ivan Repinac je prikovan za krevet

10.7.2017. | 9:15
Mladi su uvijek spremni na nestašluke, ali nesreća se može dogoditi iz ničega, u stanu, na ulici, premda stariji uvijek upozoravaju na oprez. Ipak, učimo se na vlastitim greškama. Kad se dogodi teško ozljeđivanje, čovjek shvati da je jedino važno zdravlje.
Mladi su uvijek spremni na nestašluke, ali nesreća se može dogoditi iz ničega, u stanu, na ulici, premda stariji uvijek upozoravaju na oprez. Ipak, učimo se na vlastitim greškama. Kad se dogodi teško ozljeđivanje, čovjek shvati da je jedino važno zdravlje.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Motornom pilom sinu posjekao ruku, a liječnici ju spasili

Još jedan uspjeh brodske kirurgije

Motornom pilom sinu posjekao ruku, a liječnici ju spasili

7.7.2017. | 12:00
Nakon što su primili poziv o ozlijedi podlaktice motornom pilom, liječnici Odjela za plastičnu i vaskularnu kirurgiju odmah su preuzeli ozlijeđenog 17-godišnjaka, kojem je ruka spašena u operativnom zahvatu koji je trajao četiri i pol sata.
Nakon što su primili poziv o ozlijedi podlaktice motornom pilom, liječnici Odjela za plastičnu i vaskularnu kirurgiju odmah su preuzeli ozlijeđenog 17-godišnjaka, kojem je ruka spašena u operativnom zahvatu koji je trajao četiri i pol sata.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Mogu prouzročiti oštećenja ako se na vrijeme ne liječe

Krpelji vrebaju-oprez u prirodi!

Mogu prouzročiti oštećenja ako se na vrijeme ne liječe

3.6.2017. | 11:35
U narodu uobičajen postupak premazivanja krpelja uljem ili alkoholom nikako nije preporučljiv jer će krpelj, zbog zbog osjećaja ugroženosti, prouzročiti puštanje sadržaja trbušne šupljine i tako lako prenijeti zarazu.
U narodu uobičajen postupak premazivanja krpelja uljem ili alkoholom nikako nije preporučljiv jer će krpelj, zbog zbog osjećaja ugroženosti, prouzročiti puštanje sadržaja trbušne šupljine i tako lako prenijeti zarazu.
SBplus.hr, Slavonski Brod : I u Slavonskom Brodu 'češali se s razlogom'

U subotu na Korzu

I u Slavonskom Brodu 'češali se s razlogom'

27.5.2017. | 23:55
O uspješnosti kampanje Kliničkog bolničkog centra Zagreb najbolje govori podatak o 46 muškaraca koji su se počešali s razlogom i otkrili rak testisa u ranoj fazi, zbog čega im je omogućeno uspješnije liječenje.
O uspješnosti kampanje Kliničkog bolničkog centra Zagreb najbolje govori podatak o 46 muškaraca koji su se počešali s razlogom i otkrili rak testisa u ranoj fazi, zbog čega im je omogućeno uspješnije liječenje.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Prevencijom protiv raka kože

Županijska liga protiv raka

Prevencijom protiv raka kože

23.5.2017. | 11:05
Tribinu organiziraju kako bi znanjem i prevencijom doprinijeli zdravom životu Brođana, a na temu raka kože govorit će Zdenka Topolovac, dr. med.
Tribinu organiziraju kako bi znanjem i prevencijom doprinijeli zdravom životu Brođana, a na temu raka kože govorit će Zdenka Topolovac, dr. med.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Broj neizlječivih bolesnika sve više raste

Palijativna skrb

Broj neizlječivih bolesnika sve više raste

8.5.2017. | 9:30
Na Međunarodnom kongresu istaknuto je kako je osnovni cilj palijativne skrbi ublažavanje patnji, liječenje simptoma i očuvanje kvalitete života kroničnih bolesnika čiju bolest više nije moguće aktivno liječiti
Na Međunarodnom kongresu istaknuto je kako je osnovni cilj palijativne skrbi ublažavanje patnji, liječenje simptoma i očuvanje kvalitete života kroničnih bolesnika čiju bolest više nije moguće aktivno liječiti
SBplus.hr, Slavonski Brod : Višestruka korist bez puno truda

Vrijeme je sadnje ljekovitog bilja

Višestruka korist bez puno truda

6.5.2017. | 12:30
Općepoznate i korisne ljekovite biljke lako je uzgojiti čak i onima koji nisu posebno vični. Zato ih samo dobronamjerno podsjećamo.
Općepoznate i korisne ljekovite biljke lako je uzgojiti čak i onima koji nisu posebno vični. Zato ih samo dobronamjerno podsjećamo.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Edukacija i prevencija zdravog života ne zanima Brođane

Liga za borbu protiv raka

Edukacija i prevencija zdravog života ne zanima Brođane

28.4.2017. | 14:00
U Hrvatskoj, Brođani prednjače po pojavnosti malignih oboljenja kod muškaraca. Na sto tisuća stanovnika, čak 669 muškaraca a 441 žena na području naše županije boluje od nekog karcinoma. Kod žena je na prvom mjestu karcinom dojke dok kod muškaraca prevladava karcinom pluća, a
Edukacija i prevencija zdravog života ne zanima Brođane
SBplus.hr, Slavonski Brod : Gimnazijalci piju zdrave napitke i trče

U prigodi Svjetskog dana zdravlja

Gimnazijalci piju zdrave napitke i trče

7.4.2017. | 10:20
Danas (u petak), za vrijeme velikih odmora oraganizirat ce se konzumiranje zdravih napitaka, a sutra (u subotu) trčat će se od Sportske dvorane Vijuš do Poloja.
Danas (u petak), za vrijeme velikih odmora oraganizirat ce se konzumiranje zdravih napitaka, a sutra (u subotu) trčat će se od Sportske dvorane Vijuš do Poloja.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Voda je budućnost planeta Zemlja

Dominacija pića kroz vjekove

Voda je budućnost planeta Zemlja

22.3.2017. | 17:40
Čak 80 posto otpadnih voda u svijetu se, naime, ne prerađuje nego odlazi u vodotokove. A neprekidnim zagađivanjem vodotokova i neprerađivanjem vode uskraćujemo si budućnost, jer voda neprekidno kruži. Istu vodu koju su bića pila prije milijun godina pijemo i mi, no mi ju nemilic
Čak 80 posto otpadnih voda u svijetu se, naime, ne prerađuje nego odlazi u vodotokove. A neprekidnim zagađivanjem vodotokova i neprerađivanjem vode uskraćujemo si budućnost, jer voda neprekidno kruži. Istu vodu koju su bića pila prije milijun godina pijemo i mi, no mi ju nemilic
SBplus.hr, Slavonski Brod : Ovaj tjedan stručnjaci govore o mozgu

16. TJEDAN MOZGA

Ovaj tjedan stručnjaci govore o mozgu

14.3.2017. | 9:20
Kampanja, poznata u svijetu kao Brain Awareness Week, provodi se u Hrvatskoj 16. godinu zaredom u mjesecu ožujku pod nazivom Tjedan mozga. Zadnjih godina Tjedan mozga u EU koordinira i krovna udruga FENS (Federation of European Neuroscience Societies).
Kampanja, poznata u svijetu kao Brain Awareness Week, provodi se u Hrvatskoj 16. godinu zaredom u mjesecu ožujku pod nazivom Tjedan mozga. Zadnjih godina Tjedan mozga u EU koordinira i krovna udruga FENS (Federation of European Neuroscience Societies).
SBplus.hr, Slavonski Brod :