SBplus.hr, Slavonski Brod :

Život : Zdravlje

Objavljeno: 9.8.2017. u 11:11
Prikaza: 5944
|
Autor: J.Z./SBplus

U brodskoj bolnici nije bilo propusta

Dr. Boris Hrečkovski: 'Kao roditelj razumijem iskaz majke'

Slavonski Brod : Dr. Boris Hrečkovski: 'Kao roditelj razumijem iskaz majke'Izidora Štefančić i njezin sin Dominik(Foto: Facebook)

Izidora Štefančić: 'Tri puta lomljen prst u tjedan dana... Hvala liječnicima u brodskoj bolnici koji su nam omogućili to divno iskustvo'.

SLAVONSKI BROD - Brođanka, Izidora Štefančić, na svome facebook profilu, u utorak je objavila iskustvo od 3. kolovoza stečeno u brodskoj Općoj bolnici 'dr. Josip Benčević' tijekom liječenja 'frakture prsta' njezina sina Dominika. Upis prenosimo u cijelosti:
"03.08. Dominik zadobio frakturu prsta desne ruke. Otišli na hitnu Slavonski Brod, slikali ga. Nije ga primio liječnik jer je bio na operaciji, nego dr. koja ne smije sama donositi odluke. I to poštivam, da se razumijemo. No tad iskusni gipser na hitnom prijemu vrši izravnavanje i imobilizaciju malog prst metalnom udlagom i zavojem. Samo mali prst. Isti dan navečer, Dominiku počinje otjecati ruka, sutradan nanovo na hitnu. Prima ga isti gipser/liječnik (u bijeloj kuti). Ne vrše upis već samo prematanje, da opuste zavoj. Pitam, onako laički, u strahu da ne budem isprdana, zašto ruka otječe i zašto nije imobilizacija s prstom do njega, već samo slomljenog. Nista strašno, to će biti ok, kontrola kad smo se dogovorili... reče on.
Danas, da bi omogućili Dominiku plivanje u moru, odemo do zadarske bolnice da mu probaju staviti plastični gips. Dr. nas pošalje na slikanje i skuži da je prst srastao u stranu.
Ponovno lomljenje prsta, da bi ga ispravili. I ne, nije plako. Stisnuo je zube i izdržao ponovno lomljenje.
Dominik ima gips i to ne plastični, jer na svježi prijelom koji može otjecati mora ići običan gips.
Nema kupanja sljedeća tri tjedna... kontrola u Zadru...
Bilo je bolno, išli smo nakon toga na pizzu, kupiti nerf pušku, sladoled....
Tri puta lomljen prst u tjedan dana... Hvala liječnicima u brodskoj bolnici koji su nam omogućili to divno iskustvo".


Tragom informacije, posebno zbog njezina uvoda i zadnje rečenice, obratili smo se šefu brodske Kirurgije, doktoru Borisu Hrečkovskom, s molbom neka se referira. Komentar dr. Hrečkovskog također prenosimo u cijelosti.

"Majka je s djetetom došla na hitni prijem O.B. Slavonski Brod radi bolnosti malog prsta desne šake, ujutro, 02.08.2017. godine.

Mehanizam traume nastao je dan ranije udarcem loptom (to piše u nalazu).

Pacijent je upisan, pregledan – opisan otok malog prsta, pokrete izvodi, poslan na rtg snimanje.

Dijagnoza – prijelom gornjeg članka 5 prsta… impakcija ulomaka, što znači da je došlo do utisnuća jednog dijela kosti u drugi mehaničkom silom. U ovom slučaju se radi o udarcu koji je dijete zadobilo dan ranije (po iskazu loptom).

Postavljena imobilizacija za isti prijelom uz repoziciju. U ovom slučaju repozicija je otežana, jer je prijelom star jedan dan, pojavljuje se otok  i postoji  mogučnost nezadržavanja položaja koji se postigne repozicijom i imobilizacijom.

Ova vrsta prijelom se ne operira, već se pokušava imobilizacijom i repozicijama dovesti prijelom u položaj koji će omogučiti dobro zarasčivanje. U tijeku liječenja ovih prijeloma nužne su kontrole stanja ekstremiteta i rtg kontrole. U slučaju pomaka ulomaka, vrši se ponovna repozicija i postavlja nova imobilizacija.

U slučaju da ni ovim metodama se ne uspije dobiti zadovoljavajući položaj, radi se u anesteziji ekstenzija istog prsta, ali to je već operativni zahvat.  Ovaj prijelom, na dan prijema u OB Sl. Brod, na osnovuz rtg nalaza, ne pripada u tu kategoriju. Radilo se o impakcijskom prijelomu s manjim pomakom koji se liječi neoperativno, metodom repozicije i imobilizacije.

Pacijent, odnosno majka je dobila upute za kontrolu u traumatološkoj ambulanti (zgrada poliklinike) ali  i upute za kontrolu ranije u slučaju bilo kakvog pogoršanja, na primjer, povećanje otoka, većih bolova i slično.

Sve gore navedeno, opisano je u med. nalazu s hitnog prijema brodske bolnice dana 02.08.2017.  i za isto postoji medicinska dokumentacija.

Prema iskazu majke, sutradan, ona ponovo dovodi dijete na kontrolu, na hitni prijem, zbog oticanja prsta. Na hitnom prijemu, po gore napisanoj verziji od strane majke, izvršena je tzv. prefiksacija imobilizacije od strane med. tehničara. Pacijent tada nije upisan.

Ovdje nastaje problem, odnosno greška u prihvaćanju uputa… ili jednostavno greška u komunikaciji.

Hitni prijem bolnice nije mjesto gdje se vrše kontrolni pregledi, nego se to radi u specijalističkim ambulantama u zgradi poliklinike… što je navedeno u nalazu od 02.08.2017.

Ako je pacijent s majkom došao iza 15,00 sati, kada specijalističke ambulante više ne rade, onda je jedino mjesto gdje je - pacijent koji je naručen u specijalističku ambulantu - mogao dobiti uslugu ponovno hitni prijem, ali u ovome slučaju se radi o kontrolnom pregledu.

Prema daljnjem iskazu majke, oni odlaze na more s djetetom i kontrolni pregled vrše u Zadarskoj bolnici, gdje se radi kontrolni rtg i postavlja nova imobilizacija uz ponovnu repoziciju.  Prst nije srastao kako stoji u opisu, već je mehanizmom traume (udarac dana 01.08) utisnut dio kosti u drugi dio. Postoji manji pomak, što se zaključuje iz opisa majke po onome što su radili u zadarskoj bolnici, i tamo ponavljaju repoziciju i postavljaju novu imobilizaciju.

Da bi ovaj prijelom srastao, u ovoj dječjoj dobi, potrebno je vrijeme oko 4-6 tjedana. Pritom, nošenje imobilizacije ne smije biti duže od 3 maksimalno 4 tjedna. U tijeku liječenja, nužni su kontrolni pregledi u specijalističkoj kirurškoj ambulanti, a ne na hitnom prijemu bolnice.

Hitni prijem bolnice zbrinjava hitne slučajeve, u ovom slučaju repozicija i imobilizacija, te služi za upućivanje na daljnje specijalističke kontrolne preglede gdje će se, ovisno o stanju, vršiti i potrebne korekcije u terapiji.

Zaključno:

Ovdje ne postoji stručna greška. Postoji tijek liječenja specifičnog prijeloma dječje dobi (prijelom blizu ploče rasta gornjeg članka 5 prsta) koji je neophodno rtg. i klinički kontrolirati i po potrebi  vršiti korekcije u terapiji.

Razumljivo je da su roditelji nezadovoljni tijekom liječenja, koje se kompliciralo jer se nije uspjelo prvobitnom repozicijom i imobilizacijom zadržati adekvatni položaj ulomaka. Isti zahvat je otežan bio 02.08. samom činjenicom da se radi o impakcijskom prijelomu starom 24 sata.  Zahvati koji su rađeni (SL. Brod, Zadar) nisu ponovno lomljenje prsta, već su bili zahvati povlačenja prsta radi dovođenja ulomaka u zadovoljavajući položaj.

Jasno, za roditelje djeteta to ne mora biti shvaćeno na taj način i svaka komplikacija u liječenju, pogotovo kod djece, može biti uzrok nezadovoljstva.

Liječenje pacijenta Dominik Štefančića i dalje traje i nije završeno. Nužne su daljnje kirurške i rtg kontrole i po potrebi fizikalna terapija.

U ime službe za kirurgiju mogu samo izraziti žaljenje što je tijek liječenja prijeloma V prsta kod Dominika tražio korekcije u terapiji (novu repoziciju i imobilizaciju).  Kao roditelj razumijem iskaz majke", stoji u komentaru događaja kojeg nam je dostavio šef brodske Kirurgije, dr. Boris Hrečkovski.

Broj komentara: 3

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava
portal

portal

Komentirano: 10.8.2017. | 9:05

1

Zanimljivo, gospođa više nema fejs profil. A sva je velevažna i 100% u pravu...
pajser

pajser

Komentirano: 9.8.2017. | 15:04

2

Svi smo mi bolji liječnici od liječnika, treneri od trenera i veći katolici od pape.
luky

luky

Komentirano: 9.8.2017. | 13:52

3

Administrator je izbrisao komentar!

Broj komentara: 3

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava

Komentari članaka objavljuju se u realnom vremenu. SBplus.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani.

Ostali članci u rubrici
SBplus.hr, Slavonski Brod : Što se događa na odjelu brodske bolnice?

Manjak liječnika ili loši opći uvjeti

Što se događa na odjelu brodske bolnice?

19.6.2018. | 21:00
Drugi put u samo pola godine imali smo priliku čuti ispovijesti teških bolesnika iz Slavonskog Broda, nezadovoljnih zdravstvenom zaštitom i medicinskim uslugama na jednom od odjela brodske Opće bolnice.
Drugi put u samo pola godine imali smo priliku čuti ispovijesti teških bolesnika iz Slavonskog Broda, nezadovoljnih zdravstvenom zaštitom i medicinskim uslugama na jednom od odjela brodske Opće bolnice.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Besplatna edukacija za buduće voditelje trudničkih tečajeva

Roditelji u akciji

Besplatna edukacija za buduće voditelje trudničkih tečajeva

18.6.2018. | 11:50
Program je jedinstven u regiji i ovo je prva prilika za ovakvu vrstu edukacije za laike, a buduće voditeljice ne moraju (ali mogu) biti zdravstvene djelatnice, već žene koje svoje znanje i iskustvo žele prenijeti na druge.
Program je jedinstven u regiji i ovo je prva prilika za ovakvu vrstu edukacije za laike, a buduće voditeljice ne moraju (ali mogu) biti zdravstvene djelatnice, već žene koje svoje znanje i iskustvo žele prenijeti na druge.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Oprez zbog mišje groznice

Nema ospica na području BPŽ

Oprez zbog mišje groznice

12.6.2018. | 23:05
Simptomi mišje groznice su slični gripi: visoka temperatura, bolovi u cijelom tijelu, a eventualno upozorenje da se radi o nečem drugom može biti jaka bol u donjem dijelu leđa te jača glavobolja, mučnina s povraćanjem... Temperatura može potrajati i do deset dana, a nakon toga m
Simptomi mišje groznice su slični gripi: visoka temperatura, bolovi u cijelom tijelu, a eventualno upozorenje da se radi o nečem drugom može biti jaka bol u donjem dijelu leđa te jača glavobolja, mučnina s povraćanjem... Temperatura može potrajati i do deset dana, a nakon toga m
SBplus.hr, Slavonski Brod : Kako izbjeći trovanje hranom tijekom ljetnih mjeseci

Valja znati

Kako izbjeći trovanje hranom tijekom ljetnih mjeseci

12.6.2018. | 17:30
Donosimo vam nekoliko savjeta za pravilno skladištenje, pripremu i konzumiranje hrane tijekom ljetnih mjeseci:
Donosimo vam nekoliko savjeta za pravilno skladištenje, pripremu i konzumiranje hrane tijekom ljetnih mjeseci:
SBplus.hr, Slavonski Brod : Kako će osobe s invaliditetom do ureda HZZO-a?

Korisnici pitaju:

Kako će osobe s invaliditetom do ureda HZZO-a?

5.6.2018. | 9:30
Korisnici usluga slavonskobrodskog HZZO-a, s pravom, su upitali kako će osobe s inavliditetom pristupiti uredima u kojima trebaju riješiti određene zahtjeve. Naime, pred njima se nalaze prvo dvije, a potom i šest prilaznih stepenica koje vode do samog ulaza u zgradu. SBplus donos
Korisnici usluga slavonskobrodskog HZZO-a, s pravom, su upitali kako će osobe s inavliditetom pristupiti uredima u kojima trebaju riješiti određene zahtjeve. Naime, pred njima se nalaze prvo dvije, a potom i šest prilaznih stepenica koje vode do samog ulaza u zgradu. SBplus donos
SBplus.hr, Slavonski Brod : Prijeti li i brodskoj županiji epidemija ospica?

Roditelji riskiraju živote

Prijeti li i brodskoj županiji epidemija ospica?

29.5.2018. | 17:30
Oni koji djecu nisu cijepili sami su na sebe preuzeli odgovornost da odgovaraju za eventualne posljedice, do kojih ipak, nadamo se neće doći. Zbog djece, koja nisu ništa kriva zbog, u najmanju ruku rečeno, čudnih odluka njihovih roditelja.
Oni koji djecu nisu cijepili sami su na sebe preuzeli odgovornost da odgovaraju za eventualne posljedice, do kojih ipak, nadamo se neće doći. Zbog djece, koja nisu ništa kriva zbog, u najmanju ruku rečeno, čudnih odluka njihovih roditelja.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Oporavak mlade Brođanke nakon moždanog udara

Robotika nije dostupna svima

Oporavak mlade Brođanke nakon moždanog udara

29.5.2018. | 9:00
Prije šest mjeseci mlada Brođanka, nastavnica biologije, jedne nedjelje iza ručka, pred božićne blagdane, doživjela je moždani udar u kupaonici. Oduzeo joj je pokret, hod, govor, desnu ruku.
Prije šest mjeseci mlada Brođanka, nastavnica biologije, jedne nedjelje iza ručka, pred božićne blagdane, doživjela je moždani udar u kupaonici. Oduzeo joj je pokret, hod, govor, desnu ruku.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Upozorenje alergičnima na pelud

Zavod za javno zdravstvo

Upozorenje alergičnima na pelud

28.5.2018. | 17:30
Za očekivati je kako će i narednih dana koncentracija peludi trave biti visoka, pa se osobe alergične na nju upozoravaju da se pridržavaju uputa stručnjaka.
Za očekivati je kako će i narednih dana koncentracija peludi trave biti visoka, pa se osobe alergične na nju upozoravaju da se pridržavaju uputa stručnjaka.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Trava prijeti zdravlju Brođana

Vrijeme alergija

Trava prijeti zdravlju Brođana

27.5.2018. | 16:20
"Alergijske bolesti nisu bolesti, koje bar za sada, trajno oštećuju zdravlje. Zbog toga ih mnogi na neki način minoriziraju i podcjenjuju, no djeca, ali i odrasli, koji se nose s njima imaju iznimno narušenu kvalitetu života."
"Alergijske bolesti nisu bolesti, koje bar za sada, trajno oštećuju zdravlje. Zbog toga ih mnogi na neki način minoriziraju i podcjenjuju, no djeca, ali i odrasli, koji se nose s njima imaju iznimno narušenu kvalitetu života."
SBplus.hr, Slavonski Brod : Mlade medicinske sestre Brođane upozorile na opasnosti

Dani irisa okupili oboljele i stručnjake

Mlade medicinske sestre Brođane upozorile na opasnosti

26.5.2018. | 10:50
'Prema podatcima iz Registra za rak Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, svega jedna četvrtina osoba odazove se preventivnim akcijama. Premaleni je to broj jer se akcijom Ministarstva zdravstva u petogodišnjem planu želi smanjiti smrtnost za 15 posto, a to je veliki broj života.'
'Prema podatcima iz Registra za rak Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, svega jedna četvrtina osoba odazove se preventivnim akcijama. Premaleni je to broj jer se akcijom Ministarstva zdravstva u petogodišnjem planu želi smanjiti smrtnost za 15 posto, a to je veliki broj života.'
SBplus.hr, Slavonski Brod : "Djeca zaslužuju samo najbolje"

Fra Ilija Jerković:

"Djeca zaslužuju samo najbolje"

25.5.2018. | 14:30
"Kad su oni u pitanju nema kompromisa. Djeca zaslužuju samo najbolje i mi im se trudimo to pružiti. Dnevno kroz našu ustanovu prođe 200-ak mališana, a s njima radi 65 uposlenih i brojni volonteri."
"Kad su oni u pitanju nema kompromisa. Djeca zaslužuju samo najbolje i mi im se trudimo to pružiti. Dnevno kroz našu ustanovu prođe 200-ak mališana, a s njima radi 65 uposlenih i brojni volonteri."
SBplus.hr, Slavonski Brod : Volonteri organizirali druženje u parku

Živjeti zdravo

Volonteri organizirali druženje u parku

19.5.2018. | 13:45
Obilježavanje važnih datuma za zdravlje Volonteri u parku popratit će aktivnostima bitnim za promicanje zdravog načina življenja.
Obilježavanje važnih datuma za zdravlje Volonteri u parku popratit će aktivnostima bitnim za promicanje zdravog načina življenja.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Podučili građane kako pomoći i provjerili njihovo stanje

Volonteri i djelatnici

Podučili građane kako pomoći i provjerili njihovo stanje

12.5.2018. | 14:30
Zdravstveni program, dragovoljno darivanje krvi, projekt " Kodeks sigurnosti na vodi" i projekt " Ostvari" samo su dio aktivnosti koje su, uz mjerenje krvnog tlaka i šećera u krvi, predstavili svojim sugrađanima.
Zdravstveni program, dragovoljno darivanje krvi, projekt " Kodeks sigurnosti na vodi" i projekt " Ostvari" samo su dio aktivnosti koje su, uz mjerenje krvnog tlaka i šećera u krvi, predstavili svojim sugrađanima.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Zaraženi krpelj može izazvati teška oboljenja

Oprez, krpelji!!!

Zaraženi krpelj može izazvati teška oboljenja

12.5.2018. | 14:00
Ako se krpelj nađe na tijelu (najčešće pazuho, prepone, noge, pupak, glava, vrat, kod djece posebno rub vlasišta), najuputnije ga je uhvatiti pincetom - što bliže koži - i izvući bez ikakvog uvrtanja, ne mazati nikakvim tekućinama, a nakon odstranjivanja oprati ranu sapunom te
Ako se krpelj nađe na tijelu (najčešće pazuho, prepone, noge, pupak, glava, vrat, kod djece posebno rub vlasišta), najuputnije ga je uhvatiti pincetom - što bliže koži - i izvući bez ikakvog uvrtanja, ne mazati nikakvim tekućinama, a nakon odstranjivanja oprati ranu sapunom te
SBplus.hr, Slavonski Brod : Najmanje što im možemo reći je - 'Hvala!'

Međunarodni dan medicinskih sestara

Najmanje što im možemo reći je - 'Hvala!'

12.5.2018. | 11:05
Zahvala se uistinu čini slabom zamjenom za svu odgovornost, profesionalnost, pedantnost i posvećenost ljudi medicinskog zanimanja.
Zahvala se uistinu čini slabom zamjenom za svu odgovornost, profesionalnost, pedantnost i posvećenost ljudi medicinskog zanimanja.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Jedemo li doista zdravstveno ispravnu hranu?

Koliko vjerujemo inspekcijama?

Jedemo li doista zdravstveno ispravnu hranu?

8.5.2018. | 13:00
Dok ne dostignemo razinu Danske, odluku o tome jesu li količine pesticida kod nas u dozvoljenim ili nedozvoljenim količinama, možda trebamo donijeti sami i što je moguće češće proizvesti (u privatnim i gradskim vrtovima) ili potražiti za kupnju (na žalost puno skuplje) ekološki p
Dok ne dostignemo razinu Danske, odluku o tome jesu li količine pesticida kod nas u dozvoljenim ili nedozvoljenim količinama, možda trebamo donijeti sami i što je moguće češće proizvesti (u privatnim i gradskim vrtovima) ili potražiti za kupnju (na žalost puno skuplje) ekološki p
SBplus.hr, Slavonski Brod : Manje straha od "kobaške bolesti" u selima brodskog Posavlja

Nakon 60 godina istraživanja

Manje straha od "kobaške bolesti" u selima brodskog Posavlja

5.5.2018. | 14:30
"Naša bolnica time predstavlja najbolje što ima, a to su njezini ljudi i njihovo znanje. Na području nefrologije s pravom mogu reći da smo jedni od vodećih u svijetu dijelom i zbog toga što nam je u blizini endemsko područje, ali prije svega zahvaljujući liječnicima poput dr.
"Naša bolnica time predstavlja najbolje što ima, a to su njezini ljudi i njihovo znanje. Na području nefrologije s pravom mogu reći da smo jedni od vodećih u svijetu dijelom i zbog toga što nam je u blizini endemsko područje, ali prije svega zahvaljujući liječnicima poput dr.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Sve lošija demografska slika utječe i na broj darivatelja

Dragovoljni darivatelji krvi

Sve lošija demografska slika utječe i na broj darivatelja

2.5.2018. | 19:30
U slavonskobrodskom Gradskom Crvenom križu danas je organizirana akcija darivanja krvi i za učenike Srednje škole "Matija Antun Reljković". Iako se zbog iseljavanja osjeti pad dragovoljnih darivatelja raduju mlade snage koje kažu kako će s ovom humanom gestom nastaviti i dalje.
U slavonskobrodskom Gradskom Crvenom križu danas je organizirana akcija darivanja krvi i za učenike Srednje škole "Matija Antun Reljković". Iako se zbog iseljavanja osjeti pad dragovoljnih darivatelja raduju mlade snage koje kažu kako će s ovom humanom gestom nastaviti i dalje.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Melanom je najmaligniji tumor

Dermatologinja upozorava

Melanom je najmaligniji tumor

29.4.2018. | 16:30
"Svugdje u svijetu, pa i kod nas, je zadnjih godina porastao broj oboljelih od melanoma, a on je, prema nekim studijama, četvrti po učestalosti sveukupnih karcinoma i njegove su prognoze najlošije."
"Svugdje u svijetu, pa i kod nas, je zadnjih godina porastao broj oboljelih od melanoma, a on je, prema nekim studijama, četvrti po učestalosti sveukupnih karcinoma i njegove su prognoze najlošije."
SBplus.hr, Slavonski Brod : Istraživanje će dati odgovor je li opasno živjeti u Brodu

Brođani prolaze testiranja

Istraživanje će dati odgovor je li opasno živjeti u Brodu

28.4.2018. | 17:05
Odgovor na pitanje utječe li uistinu život u Slavonskom Brodu na razvoj pojedinih bolesti te kako je moguće educirati građane i stručnjake u cilju prevencije takvih stanja, dobit ćemo tek nakon višegodišnje studije.
Odgovor na pitanje utječe li uistinu život u Slavonskom Brodu na razvoj pojedinih bolesti te kako je moguće educirati građane i stručnjake u cilju prevencije takvih stanja, dobit ćemo tek nakon višegodišnje studije.
SBplus.hr, Slavonski Brod :
SBplus.hr, Slavonski Brod :
SBplus.hr, Slavonski Brod :