SBplus.hr, Slavonski Brod :

Život : Zdravlje

Objavljeno: 12.9.2017. u 11:15
Prikaza: 3201
|
Autor: Marija Radošević

Bolnički laboratorij temelj dijagnostike

Dnevno zaprime od 400 do 500 uzoraka krvi 

MR/SBplus
Foto: MR/SBplusLabortorij slavonskobrodske Opće bolnice "Dr. Josip Benčević"
 • MR/SBplus
 • MR/SBplus
 • MR/SBplus
 • MR/SBplus
 • MR/SBplus
 • MR/SBplus
 • MR/SBplus
 • MR/SBplus
 • MR/SBplus
 • MR/SBplus
 • MR/SBplus

"Najveće nam je zadovoljstvo kad obradujemo pacijenta urednim nalazima nakon izliječene bolesti i izmamimo osmjeh na nečije lice. A, nekako je najteže kada moramo djeci izvaditi krv, slušati njihov bolni plač. Na to se nitko nikada ne navikne".

SLAVONSKI BROD - Ne postoji niti jedna osoba koja barem jednom u životu nije koristila usluge bolničkog laboratorija, točnije laboratorijske medicine koja se bavi analizom humanog biološkog materijala (krv, plazma, urin, stolica, punktati itd.) biokemijskim, imunokemijskim, molekularno-biokemijskim metodama, kako bi se potvrdila ili isključila bolest, kako bi se pratila učinkovitost terapije, kao i utvrdio potencijalni rizik pojave bolesti.

"Broj djelatnika za sada zadovoljava, no ima još nepopunjenih radnih mjesta. Kako se svake godine povećava broj i vrsta pretraga, potreba za stručnim kadrom će rasti" kaže Tadijanović.

Riječ je o relativno mladoj struci koja u slavonskobrodskoj bolnici, prema prvim zapisima o laboratorijskim analizama, seže u pedesete godine prošlog stoljeća. Hematološki laboratorij pripojen je 1965. godine biokemijskom i od tada je, sve do danas, biokemijsko-hematološki laboratorij smješten u prizemlju bolničkog bloka.

Korisnici laboratorijskih usluga su, zna se, liječnici i pacijenti s bolničkih stacionarnih odjela i specijalističkih odjelnih ambulanti kojima su na raspolaganju sve pretrage što laboratorij radi prema internim uputnicama. Liječnicima i pacijentima iz primarne zdravstvene zaštite se pružaju specijalističke pretrage prema ''crvenim uputnicama'' te pacijentima s privatnim uputnicama liječnika uz naplatu za opće i specijalističke pretrage.

Na mrežnim stranicama opisani su postupci 

O značaju laboratorija možda svi i ne znaju puno, no radi se o neophodnom i neizostavnom servisu liječnicima i kliničarima. Čak preko 70 posto liječničkih dijagnoza temelji se tako na dijagnostičkim laboratorijskim testovima. Prema riječima voditeljice laboratorija mr. sc. Milene Tadijanović, specijalistice medicinske biokemije, metode analiza su specifične, vrlo osjetljive te daju kliničaru vrijedne podatke o pacijentovu stanju ili već primijenjenoj terapiji.

To omogućuju složene laboratorijske pretrage iz područja opće i specijalističke medicinske biokemije, laboratorijske hematologije, laboratorijske  imunologije, farmakologije i toksikološke analitike. A s povećavanjem tehnoloških standarda, rast će i broj pretraga, što će omogućiti skraćivanje vremena do dijagnoze te brže i učinkovitije liječenje.

"Kako bismo što bolje i točnije izradili nalaze za naše korisnike, na mrežnim stranicama naše bolnice opisani su postupci pripreme bolesnika  i sam proces uzorkovanja prema preporukama Hrvatske komore medicinskih biokemičara (HKMB). Na istim stranicama se nalazi Katalog laboratorijskih pretraga koje se mogu analizirati u našoj bolnici. Preporuka za sve korisnike je – pročitajte savjete na našim internet stranicama" navodi Tadijanović.

 Organizacija laboratorija

U prostoru od oko 450 četvornih metara 24 sata dnevno radi hitni laboratorij, opći biokemijski laboratorij za rutinske pretrage, odsjek za specijalističku biokemiju i hematološki laboratorij, s radnim vremenom od 7-15 sati, što je i svakodnevno vrijeme prijema bolesnika. Nalazi se šalju elektronskom poštom obiteljskom liječniku koji je napisao uputnicu korisniku naših usluga. Specijalistički nalazi se moraju podići na šalteru laboratorija, pojašnjava voditeljica sad već poprilično velikog tima.

"Naime, u dežurstvu i smjenama radi šest magistara medicinske  biokemije, od toga tri specijalista biokemije, pet prvostupnika  dijagnostike i 20 laboratorijskih tehničara. Broj djelatnika za sada zadovoljava, no ima još nepopunjenih radnih mjesta. Kako se svake godine povećava broj i vrsta pretraga, potreba za stručnim kadrom će rasti" kaže Tadijanović.

Dnevno se u radnom danu zaprimi oko 400 do 500 uzoraka krvi  iz kojih se  analizira  oko 5000 parametara.

Velika pažnja se poklanja sustavu upravljanja kvalitetom rada, a laboratorij je sustav koji je otvoren za stalne  promjene s jedinim ciljem - poboljšavanja kvalitete rada i procesa pružanja usluga.

Cjeloživotno učenje

"Danas tehnologija trči brzim korakom u kratkom vremenu, pa  svi djelatnici moraju biti educirani, analizatori sofisticirani i točni kako bismo ispunili visoke zahtjeve struke u kvaliteti rada. U našem se laboratoriju obrazuju i stručno osposobljavaju budući stručnjaci laboratorijske medicine-magistri medicinske biokemije, prvostupnici laboratorijske medicine i laboratorijski tehničari. Stažiraju svi profili laboratorijskih djelatnika, a magistri medicinske biokemije obavljaju i dio specijalističkog staža, održavaju se stručna predavanja, a sudjelujemo u obrazovanju s predavanjima i vježbama stručnih predmeta u Medicinskoj školi. Magistri medicinske biokemije svojim radovima i kongresnim priopćenjima podižu razinu stručnosti, a sudjeluju i u različitim liječničkim projektima u našoj bolnici" navodi voditeljica. 

Korisnici ih hvale a poneki i kude

Uvođenjem informatizacije, organizacijski se puno toga promijenilo i u laboratoriju pa se nerijetko mogu čuti pohvale pacijenata kako nisu dugo čekali na vađenje krvi, više ne moraju fizički dolaziti po nalaze.

"Događaju se i smiješne situacije poput one kada prozovemo ime i prezime pacijenta, a jave se dva glasa, dva stasa ...dijete i odrastao čovjek, i trebamo odabrati tko je prvi prozvan. Dakako ima i nezadovoljnih, a kritike smatramo dobronamjernima kada nam ukazuju kako možemo ispraviti eventualnu pogrešku.

Najveće nam je pak zadovoljstvo kad obradujemo pacijenta urednim nalazima nakon izliječene bolesti i izmamimo osmjeh  na nečije lice. A, nekako je najteže kada moramo djeci izvaditi krv, slušati njihov bolni plač. Na to se nitko nikada ne navikne".

Ulaganje u budućnost

U bliskoj budućnosti, relativno skučeni prostor laboratorija će se renovirati i tome se zaposlenici vesele jer će to omogućiti bolje uvjete i organizaciju rada, a time podići i kvalitetu. Sredstva, prema riječima Milene Tadijanović, dolaze iz EU fondova, pa će do kraja godine zamijeniti neke analizatore novima, a prije nekoliko dana dobili su i novi mikroskop.

"Slijedi nam i akreditacija laboratorija na čemu vrijedno rade svi djelatnici. Budućnost ove struke je blistava, no istovremeno i plaši. Automatizacija laboratorija i sustav kontrole kvalitete  postaju  imperativ struke i vremena, a na tržištu se pojavljuju sve savršeniji analizatori. Dijagnostičke mogućnosti će se jako povećati, možda i u obliku „pametne kapsule" koja može brzo analizirati problem i odmah početi s liječenjem.Visoka tehnologije pak nikada neće moći zamijeniti čovjeka i njegovo znanje. No to se sigurno neće dogoditi tako skoro" zaključuje Tadijanović.

  Broj komentara: 0

  Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

  RegistracijaPrijava

  Komentari članaka objavljuju se u realnom vremenu. SBplus.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani.

  Ostali članci u rubrici
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Što se događa na odjelu brodske bolnice?

  Manjak liječnika ili loši opći uvjeti

  Što se događa na odjelu brodske bolnice?

  19.6.2018. | 21:00
  Drugi put u samo pola godine imali smo priliku čuti ispovijesti teških bolesnika iz Slavonskog Broda, nezadovoljnih zdravstvenom zaštitom i medicinskim uslugama na jednom od odjela brodske Opće bolnice.
  Drugi put u samo pola godine imali smo priliku čuti ispovijesti teških bolesnika iz Slavonskog Broda, nezadovoljnih zdravstvenom zaštitom i medicinskim uslugama na jednom od odjela brodske Opće bolnice.
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Besplatna edukacija za buduće voditelje trudničkih tečajeva

  Roditelji u akciji

  Besplatna edukacija za buduće voditelje trudničkih tečajeva

  18.6.2018. | 11:50
  Program je jedinstven u regiji i ovo je prva prilika za ovakvu vrstu edukacije za laike, a buduće voditeljice ne moraju (ali mogu) biti zdravstvene djelatnice, već žene koje svoje znanje i iskustvo žele prenijeti na druge.
  Program je jedinstven u regiji i ovo je prva prilika za ovakvu vrstu edukacije za laike, a buduće voditeljice ne moraju (ali mogu) biti zdravstvene djelatnice, već žene koje svoje znanje i iskustvo žele prenijeti na druge.
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Oprez zbog mišje groznice

  Nema ospica na području BPŽ

  Oprez zbog mišje groznice

  12.6.2018. | 23:05
  Simptomi mišje groznice su slični gripi: visoka temperatura, bolovi u cijelom tijelu, a eventualno upozorenje da se radi o nečem drugom može biti jaka bol u donjem dijelu leđa te jača glavobolja, mučnina s povraćanjem... Temperatura može potrajati i do deset dana, a nakon toga m
  Simptomi mišje groznice su slični gripi: visoka temperatura, bolovi u cijelom tijelu, a eventualno upozorenje da se radi o nečem drugom može biti jaka bol u donjem dijelu leđa te jača glavobolja, mučnina s povraćanjem... Temperatura može potrajati i do deset dana, a nakon toga m
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Kako izbjeći trovanje hranom tijekom ljetnih mjeseci

  Valja znati

  Kako izbjeći trovanje hranom tijekom ljetnih mjeseci

  12.6.2018. | 17:30
  Donosimo vam nekoliko savjeta za pravilno skladištenje, pripremu i konzumiranje hrane tijekom ljetnih mjeseci:
  Donosimo vam nekoliko savjeta za pravilno skladištenje, pripremu i konzumiranje hrane tijekom ljetnih mjeseci:
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Kako će osobe s invaliditetom do ureda HZZO-a?

  Korisnici pitaju:

  Kako će osobe s invaliditetom do ureda HZZO-a?

  5.6.2018. | 9:30
  Korisnici usluga slavonskobrodskog HZZO-a, s pravom, su upitali kako će osobe s inavliditetom pristupiti uredima u kojima trebaju riješiti određene zahtjeve. Naime, pred njima se nalaze prvo dvije, a potom i šest prilaznih stepenica koje vode do samog ulaza u zgradu. SBplus donos
  Korisnici usluga slavonskobrodskog HZZO-a, s pravom, su upitali kako će osobe s inavliditetom pristupiti uredima u kojima trebaju riješiti određene zahtjeve. Naime, pred njima se nalaze prvo dvije, a potom i šest prilaznih stepenica koje vode do samog ulaza u zgradu. SBplus donos
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Prijeti li i brodskoj županiji epidemija ospica?

  Roditelji riskiraju živote

  Prijeti li i brodskoj županiji epidemija ospica?

  29.5.2018. | 17:30
  Oni koji djecu nisu cijepili sami su na sebe preuzeli odgovornost da odgovaraju za eventualne posljedice, do kojih ipak, nadamo se neće doći. Zbog djece, koja nisu ništa kriva zbog, u najmanju ruku rečeno, čudnih odluka njihovih roditelja.
  Oni koji djecu nisu cijepili sami su na sebe preuzeli odgovornost da odgovaraju za eventualne posljedice, do kojih ipak, nadamo se neće doći. Zbog djece, koja nisu ništa kriva zbog, u najmanju ruku rečeno, čudnih odluka njihovih roditelja.
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Oporavak mlade Brođanke nakon moždanog udara

  Robotika nije dostupna svima

  Oporavak mlade Brođanke nakon moždanog udara

  29.5.2018. | 9:00
  Prije šest mjeseci mlada Brođanka, nastavnica biologije, jedne nedjelje iza ručka, pred božićne blagdane, doživjela je moždani udar u kupaonici. Oduzeo joj je pokret, hod, govor, desnu ruku.
  Prije šest mjeseci mlada Brođanka, nastavnica biologije, jedne nedjelje iza ručka, pred božićne blagdane, doživjela je moždani udar u kupaonici. Oduzeo joj je pokret, hod, govor, desnu ruku.
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Upozorenje alergičnima na pelud

  Zavod za javno zdravstvo

  Upozorenje alergičnima na pelud

  28.5.2018. | 17:30
  Za očekivati je kako će i narednih dana koncentracija peludi trave biti visoka, pa se osobe alergične na nju upozoravaju da se pridržavaju uputa stručnjaka.
  Za očekivati je kako će i narednih dana koncentracija peludi trave biti visoka, pa se osobe alergične na nju upozoravaju da se pridržavaju uputa stručnjaka.
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Trava prijeti zdravlju Brođana

  Vrijeme alergija

  Trava prijeti zdravlju Brođana

  27.5.2018. | 16:20
  "Alergijske bolesti nisu bolesti, koje bar za sada, trajno oštećuju zdravlje. Zbog toga ih mnogi na neki način minoriziraju i podcjenjuju, no djeca, ali i odrasli, koji se nose s njima imaju iznimno narušenu kvalitetu života."
  "Alergijske bolesti nisu bolesti, koje bar za sada, trajno oštećuju zdravlje. Zbog toga ih mnogi na neki način minoriziraju i podcjenjuju, no djeca, ali i odrasli, koji se nose s njima imaju iznimno narušenu kvalitetu života."
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Mlade medicinske sestre Brođane upozorile na opasnosti

  Dani irisa okupili oboljele i stručnjake

  Mlade medicinske sestre Brođane upozorile na opasnosti

  26.5.2018. | 10:50
  'Prema podatcima iz Registra za rak Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, svega jedna četvrtina osoba odazove se preventivnim akcijama. Premaleni je to broj jer se akcijom Ministarstva zdravstva u petogodišnjem planu želi smanjiti smrtnost za 15 posto, a to je veliki broj života.'
  'Prema podatcima iz Registra za rak Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, svega jedna četvrtina osoba odazove se preventivnim akcijama. Premaleni je to broj jer se akcijom Ministarstva zdravstva u petogodišnjem planu želi smanjiti smrtnost za 15 posto, a to je veliki broj života.'
  SBplus.hr, Slavonski Brod : "Djeca zaslužuju samo najbolje"

  Fra Ilija Jerković:

  "Djeca zaslužuju samo najbolje"

  25.5.2018. | 14:30
  "Kad su oni u pitanju nema kompromisa. Djeca zaslužuju samo najbolje i mi im se trudimo to pružiti. Dnevno kroz našu ustanovu prođe 200-ak mališana, a s njima radi 65 uposlenih i brojni volonteri."
  "Kad su oni u pitanju nema kompromisa. Djeca zaslužuju samo najbolje i mi im se trudimo to pružiti. Dnevno kroz našu ustanovu prođe 200-ak mališana, a s njima radi 65 uposlenih i brojni volonteri."
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Volonteri organizirali druženje u parku

  Živjeti zdravo

  Volonteri organizirali druženje u parku

  19.5.2018. | 13:45
  Obilježavanje važnih datuma za zdravlje Volonteri u parku popratit će aktivnostima bitnim za promicanje zdravog načina življenja.
  Obilježavanje važnih datuma za zdravlje Volonteri u parku popratit će aktivnostima bitnim za promicanje zdravog načina življenja.
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Podučili građane kako pomoći i provjerili njihovo stanje

  Volonteri i djelatnici

  Podučili građane kako pomoći i provjerili njihovo stanje

  12.5.2018. | 14:30
  Zdravstveni program, dragovoljno darivanje krvi, projekt " Kodeks sigurnosti na vodi" i projekt " Ostvari" samo su dio aktivnosti koje su, uz mjerenje krvnog tlaka i šećera u krvi, predstavili svojim sugrađanima.
  Zdravstveni program, dragovoljno darivanje krvi, projekt " Kodeks sigurnosti na vodi" i projekt " Ostvari" samo su dio aktivnosti koje su, uz mjerenje krvnog tlaka i šećera u krvi, predstavili svojim sugrađanima.
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Zaraženi krpelj može izazvati teška oboljenja

  Oprez, krpelji!!!

  Zaraženi krpelj može izazvati teška oboljenja

  12.5.2018. | 14:00
  Ako se krpelj nađe na tijelu (najčešće pazuho, prepone, noge, pupak, glava, vrat, kod djece posebno rub vlasišta), najuputnije ga je uhvatiti pincetom - što bliže koži - i izvući bez ikakvog uvrtanja, ne mazati nikakvim tekućinama, a nakon odstranjivanja oprati ranu sapunom te
  Ako se krpelj nađe na tijelu (najčešće pazuho, prepone, noge, pupak, glava, vrat, kod djece posebno rub vlasišta), najuputnije ga je uhvatiti pincetom - što bliže koži - i izvući bez ikakvog uvrtanja, ne mazati nikakvim tekućinama, a nakon odstranjivanja oprati ranu sapunom te
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Najmanje što im možemo reći je - 'Hvala!'

  Međunarodni dan medicinskih sestara

  Najmanje što im možemo reći je - 'Hvala!'

  12.5.2018. | 11:05
  Zahvala se uistinu čini slabom zamjenom za svu odgovornost, profesionalnost, pedantnost i posvećenost ljudi medicinskog zanimanja.
  Zahvala se uistinu čini slabom zamjenom za svu odgovornost, profesionalnost, pedantnost i posvećenost ljudi medicinskog zanimanja.
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Jedemo li doista zdravstveno ispravnu hranu?

  Koliko vjerujemo inspekcijama?

  Jedemo li doista zdravstveno ispravnu hranu?

  8.5.2018. | 13:00
  Dok ne dostignemo razinu Danske, odluku o tome jesu li količine pesticida kod nas u dozvoljenim ili nedozvoljenim količinama, možda trebamo donijeti sami i što je moguće češće proizvesti (u privatnim i gradskim vrtovima) ili potražiti za kupnju (na žalost puno skuplje) ekološki p
  Dok ne dostignemo razinu Danske, odluku o tome jesu li količine pesticida kod nas u dozvoljenim ili nedozvoljenim količinama, možda trebamo donijeti sami i što je moguće češće proizvesti (u privatnim i gradskim vrtovima) ili potražiti za kupnju (na žalost puno skuplje) ekološki p
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Manje straha od "kobaške bolesti" u selima brodskog Posavlja

  Nakon 60 godina istraživanja

  Manje straha od "kobaške bolesti" u selima brodskog Posavlja

  5.5.2018. | 14:30
  "Naša bolnica time predstavlja najbolje što ima, a to su njezini ljudi i njihovo znanje. Na području nefrologije s pravom mogu reći da smo jedni od vodećih u svijetu dijelom i zbog toga što nam je u blizini endemsko područje, ali prije svega zahvaljujući liječnicima poput dr.
  "Naša bolnica time predstavlja najbolje što ima, a to su njezini ljudi i njihovo znanje. Na području nefrologije s pravom mogu reći da smo jedni od vodećih u svijetu dijelom i zbog toga što nam je u blizini endemsko područje, ali prije svega zahvaljujući liječnicima poput dr.
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Sve lošija demografska slika utječe i na broj darivatelja

  Dragovoljni darivatelji krvi

  Sve lošija demografska slika utječe i na broj darivatelja

  2.5.2018. | 19:30
  U slavonskobrodskom Gradskom Crvenom križu danas je organizirana akcija darivanja krvi i za učenike Srednje škole "Matija Antun Reljković". Iako se zbog iseljavanja osjeti pad dragovoljnih darivatelja raduju mlade snage koje kažu kako će s ovom humanom gestom nastaviti i dalje.
  U slavonskobrodskom Gradskom Crvenom križu danas je organizirana akcija darivanja krvi i za učenike Srednje škole "Matija Antun Reljković". Iako se zbog iseljavanja osjeti pad dragovoljnih darivatelja raduju mlade snage koje kažu kako će s ovom humanom gestom nastaviti i dalje.
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Melanom je najmaligniji tumor

  Dermatologinja upozorava

  Melanom je najmaligniji tumor

  29.4.2018. | 16:30
  "Svugdje u svijetu, pa i kod nas, je zadnjih godina porastao broj oboljelih od melanoma, a on je, prema nekim studijama, četvrti po učestalosti sveukupnih karcinoma i njegove su prognoze najlošije."
  "Svugdje u svijetu, pa i kod nas, je zadnjih godina porastao broj oboljelih od melanoma, a on je, prema nekim studijama, četvrti po učestalosti sveukupnih karcinoma i njegove su prognoze najlošije."
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Istraživanje će dati odgovor je li opasno živjeti u Brodu

  Brođani prolaze testiranja

  Istraživanje će dati odgovor je li opasno živjeti u Brodu

  28.4.2018. | 17:05
  Odgovor na pitanje utječe li uistinu život u Slavonskom Brodu na razvoj pojedinih bolesti te kako je moguće educirati građane i stručnjake u cilju prevencije takvih stanja, dobit ćemo tek nakon višegodišnje studije.
  Odgovor na pitanje utječe li uistinu život u Slavonskom Brodu na razvoj pojedinih bolesti te kako je moguće educirati građane i stručnjake u cilju prevencije takvih stanja, dobit ćemo tek nakon višegodišnje studije.
  SBplus.hr, Slavonski Brod :
  SBplus.hr, Slavonski Brod :
  SBplus.hr, Slavonski Brod :